magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Két vétó

Két vétó is volt az EU-kapcsán. Az egyik a magyar-lengyel, a másik a bolgár.

A magyar-lengyel vétó a jogállami kritériumok miatt történt. Gyorsan utána is néztem mit is jelent brüsszeliül a jogállamiság. Nos, erre jutottam, íme ezt a 8 pontot találtam:

  • az ország népe nem dönthet egy sor kérdésben, mert erről csakis egy senki által nem választott brüsszeli testület hozhat döntést,
  • az óvodákban a pedofilek szabadon mozoghatnak, megrontó mesekönyveket lehet terjeszteni, viszont a vallás ki van tiltva ugyanonnan,
  • az iskolákban homokos szexórák vannak, viszont szidják a család intézményét, mert az elnyomás,
  • a házasságot csúnya, elavult intézménynek kell bemutatni, egyedül az azonosneműek közti házasságot kell kötelezően bevezetni, s ütemesen tapsolni is kell neki,
  • tilos támogatnia egy tagállamnak a saját gazdaságát, minden pénz ugyanis átadandó a szabad piac láthatatlan kezének, azaz a nyugati tőkének,
  • a sajtószabadság nevében kötelező a nem liberális vélemények tiltása,
  • a Soros gazda és haverjai által finanszíozott álcivileknek vétójoguk van minden kérdésben, ez a társadalmi vita lényege,
  • s úgy általában ájult tisztelettel kell fogadni minden hülyeséget.

Ami a bolgár vétót illeti, az kisebb jelentőségű. Bulgária megvétózta Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásának megkezdését. Az ok: Észak-Macednia nem tartja be a 2017-es bolgár-macedón jószomszédsági egyezményt, mely kimondja többek között, hogy a bolgár és amacedón nép közös történelmi gyökerekkel rendelkezik, ami megnyilvánul a nyelvben, a folklórban, a kultúrában.

A bolgár elvárás az lett volna, hogy a macedón történelemkönyvek legyenek átírva. A hivatalos macedón álláspont az, hogy a macedón nép a kora középkorban, a VI. században jött létre az ókori macedónok maradványai és a balkáni szláv bevándorlók keveredéséből, majd önálló népként létezett folyamatosan, ideiglenesen államot is létrehozva 2 alkalommal (a macedón történelem macedón államként tekint a VII. századi macedóniai szláv fejedelemségekre, valamint a 970-1018 közti bolgár államra), egészen, míg 1991-ben véglegesen sikerült elérni a saját államiságot.

Bolgár szempontból ezzel 2 fő panasz van hivatalosan:

  • az egész macedón történelemszemlélet bolgárellenes (megjegyzem: más nem is lehetne),
  • a bolgár történelem jelentős részének tagadása ez.

Mind az USA, mind Németország erős nyomást gyakorolt Bulgáriára, ne vétózzon, s valószínűleg nem is lett volna vétó, ha a bolgár belpolitikai helyzet nem lett volna éppen feszült.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4316291166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2020.11.22. 07:04:27

A jogállamiság kritériumait valami karikatúrának szántad? Hol sikerült utánanézni?

vergyula 2020.11.22. 07:19:47

Ez az egész macedón-kérdés nagyon zavaros. Már az is, hogy makedón vagy macedón. Elvileg k-val írva Nagy Sándor népét jelenti, c-vel meg a mostanit, pedig csak azon múlik, hogy görögösen vagy latinosan írjuk/ejtjük. Azt is mondják, hogy bárhogyan írhatjuk/mondhatjuk, mindegyik jelentheti a régieket is, vagy a jelenkorit is. Földrajzilag a kettő kb. azonos helyen van/volt, ehhez képest közük nincs egymáshoz. A régiek görögök, a maiak bolgárok. A mai macedónokban mégis erősen él a hit, hogy ők Nagy Sándor leszármazottai. Mindenképpen butaság ilyen dolgok alapján politikai döntéseket hozni.

"az egész macedón történelemszemlélet bolgárellenes (megjegyzem: más nem is lehetne)" Hogy érted, hogy más nem is lehetne?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.22. 08:48:54

@vergyula:

Az eredeti mindig k. Görügül és latinul is.

Egyszerűen a germán középkori szokás az lett, hogy a latin C ejtése E és I előtt "c" lett "k" helyett. S a magyarok is ezt vették át. Szóval ez itt csak magyar probléma. Macedónul a probléma nem létezik.

Az ókori macedónok nyilván nem tűntek el a semmiben, de genetikailag benne vannak mindegyik környező népben, kulturálisan pedig görögök lettek az ókorban, az i. e. II. században már egy szál macedón nyelvű ember se volt, minden nyelvileg görög lett. Majd jött a VI. században a szláv bevándorlás a Balkánra, s akkor a görög nyelvűek nagy része szláv nyelvű lett.

Szóval ha a macedón logikát alkalmazzauk, akkor a mai magyarok monndjuk gepidák.

Helga Beauty Salon2 2020.11.22. 11:43:32

@vergyula: A jogállamiság kritériumait valami karikatúrának szántad? Hol sikerült utánanézni?................................

Na ilyenkor tud szétbaszni az ideg, hogy ha valaki ennyire játssza a hülyét!
Mi a karikatúra? Hol van itt a vicc?????? Hol sikerült neki utánanéznie? A hírekben vazze!
Egy ponton sem esett túlzásba, minden úgy van ahogy leírta, tényleg ilyen hülye állatok kezében vagyunk, ezek tényleg megtörténtek! Amúgy nálad ez a józan ész szikrájának a halvány jele, hogy karikatúrának nevezed, mert ez nem történhetne meg normális esetben, viszont nem értem, hogy mitől vagy ilyen vak!

Helga Beauty Salon2 2020.11.22. 11:54:07

"Mind az USA, mind Németország erős nyomást gyakorolt Bulgáriára, ne vétózzon,"

Maga a konkrét ügy számomra nem átlátható és nem is érdekel, hogy jogos e a bolgár vétó, viszont ismét ennyi a marha nagy társulásokról és az egyenrangúságról, nemzeti és állami jogokról, hogy ugyan megvan mindenkinek a vétójoga, de a kis szarok egyből kapnak a pofájukra, ha nem tudják hol a helyük!
Ha sokat vétózgatnak, akkor ott is előkerülnek az emberi jogok, meg a jogállamiság, aztán elzárják a pénzcsapokat!

white999 2020.11.22. 12:47:11

@Helga Beauty Salon2: A jogállamiság kritériumait valami karikatúrának szántad? Hol sikerült utánanézni?

Melyik hírportálon van a részletes ismertetése? Komolyan érdekel a betiltott vallások rész és buziknak kell nevelni a gyerekeket fejezet.
Akkor most már nem építhet az egyház stadiont és nem kap majd varrodákat?
Ez esetben jogos a vétó mert vége a világnak.

littke 2020.11.22. 13:48:44

Jó poszt. Várom írásodat arról, hogy hogyan lábolhatunk ki a szerkezeti rasszizmusonkból.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.11.22. 14:55:12

@vergyula: ez zavaros? Nézd majd meg a meglorománok, magyarul kucó-oláhok, még magyarabbul a cincárok történetét :) (ez mind ugyanaz a nép, akik egy román dialektust beszélnek.)

Helga Beauty Salon2 2020.11.22. 16:02:12

@white999: Melyik hírportálon van a részletes ismertetése? Komolyan érdekel a betiltott vallások rész és buziknak kell nevelni a gyerekeket fejezet.......................................

Jó nagy öngól ez ismét tőled, bár nem lep meg, mert egy primitív indulatból vitatkozó arrogáns nímandnak ismertelek meg!
Neked kell tudnod, hogy melyik hírportálon olvastad, ugyanis én egyiket sem említettem, sem a betiltott vallásokat, sem a buzijogokat! :D
Természetesen mindkettő valós, hiszen napirenden van a katolikus egyház rágalmazása ugyanúgy, mint a "meleg párok" családalapításhoz és örökbefogadáshoz való jogának az erőltetése is! Ha erről te semmit sem tudsz, akkor az a te problémád, de a saját ostobaságod miatt ne támadj rá másokra! :P

white999 2020.11.22. 16:42:09

@Helga Beauty Salon2: Na ilyenkor tud szétbaszni az ideg, hogy ha valaki ennyire játssza a hülyét!
Mi a karikatúra? Hol van itt a vicc?????? Hol sikerült neki utánanéznie? A hírekben vazze!

Na még egyszer "A hírekben vazze!"

Szóval melyik hírekben. Ne idegeskedj én komolyan meggyőzhető vagyok. Forrás?

Helga Beauty Salon2 2020.11.22. 17:08:20

@white999: Forrás az egész net! Nem keresem ki neked, ha nem tudsz ezekről az is baj, ha tagadod, hogy léteznek, akkor pláne!

white999 2020.11.22. 18:03:01

@Helga Beauty Salon2: Ha az egész net ott van akkor fél perc alatt ott lesz az, a végén még hiteltelennek tartalak, pedig azt igazán nem szeretném.

white999 2020.11.22. 18:08:30

@Helga Beauty Salon2: NA JÓ ELÉG LESZ EZ EGY PONT IS.

az óvodákban a pedofilek szabadon mozoghatnak, megrontó mesekönyveket lehet terjeszteni, viszont a vallás ki van tiltva ugyanonnan,

Erre tényleg kíváncsi vagyok ha az eu a pedofilokat legalizálja, akkor én leszek az első aki eu zászlót éget és ki akar lépni. Ja a pedofil értelme megvan? Tudod aki szereti a gyerekeket nem úgy mint a pedagógus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.22. 18:15:23

@Deak Tamas:

A románokat se értem. Hülyeságeket találnak ki magukól, pedig büszkék lehetnének: az egyetlen balkáni, latinizált nép, mely kitartott a nyelve mellett. Ki érti ezeket?

chrisred 2020.11.22. 18:43:35

Az Európai Unió két döntéshozó szervének (Európai Tanács, Európai Parlament) tagjait az uniós tagállamok polgárai választják.

chrisred 2020.11.22. 18:45:55

@vergyula: A ner valójában nem talál fogást a jogállami elvárásokon, ezért a Csubakka védekezést alkalmazza.

vergyula 2020.11.23. 05:19:34

@Deak Tamas: Köszi, nem találtam igazán jó linket, csak az jött le, hogy bonyolult. :)
Viszont megtudtam, hogy a cincár jelent kontár mészárost is. Gondolom szétcincálja a tetemet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.11.23. 09:43:09

@MAXVAL birсaman közíró: így igaz, át is adom a szót a tízes évekbeli Nemzetiségi Ismertető Könyvtárnak: " A pásztorelemből keletkezett egész intelligenciája, vagyona és kultúrája; a havastetőről indult le, hogy földmívelést, ipart és kereskedelmet űzzön; hogy falvakat, városokat alapítson, s hogy államokba szervezkedjék, azokban kulturális feladatokat oldjon meg. Mekkora erő, mekkora kitartás, szívósság kellett ahhoz, hogy annyi megpróbáltatás között egy alacsony sorsban levő nép megőrizze saját énjét és magába olvasszon minden vele összekerülő elemet. "

Helga Beauty Salon2 2020.11.23. 12:11:08

@chrisred: A ner valójában nem talál fogást a jogállami elvárásokon, ezért a Csubakka védekezést alkalmazza........................

Mert nincsenek konkrét elvárások, csak van a nagy egész jogállami lózung, amibe majd kényük szerint passzítanak be dolgokat olyanok, akik nincsenek predesztinálva országok és kormányok feletti intézkedések meghozatalára!
Egyszerűen le akarják képezni a szovjetuniót, de ez kost nekünk még rosszabb lesz, mert akkor csak külső csatolósok voltunk, de most belül vagyunk, mint anno a balti államok! Apropó, azokat sem értem, hogy nem szólal meg náluk a vészcsengő, bár ott az orosz szomszédság miatt van egy adag fosás, de közben nem látják, hogy csöbörből vödörbe....
+

chrisred 2020.11.23. 12:26:47

@Helga Beauty Salon2: Teljesen konkrét elvárások voltak és vannak is, amit a csatlakozó országok a jogharmonizáció ketetében kötelesek átvenni. A balti államoknak a szovjet időszakban orosz hatalmi elitjük és orosz közigazgatásuk volt, most meg saját magukat igazgatják. Mi nem érzékelünk ilyen különbséget, mert akkor is moszkovita magyarok irányították az országunkat, meg most is.

Helga Beauty Salon2 2020.11.23. 13:10:44

@chrisred: Teljesen konkrét elvárások voltak és vannak is, amit a csatlakozó országok a jogharmonizáció ketetében kötelesek átvenni. ...................................................

Ez ebben a formában hazugság, a mostani elvárások már köszönőviszonyban sincsenek az akkor harmonizálandó jogelvekkel, önkényesen változtatgatják, erre a legremekebb példa a mostani botrány, ugyanis az EU-s pénzek gazdasági támogatások és soha nem voltak kötve ilyen politikai feltételekhez, hanem csak gazdaságiakhoz! A vétójog is a jog része, de most ezt is kétségbe vonják és már ennek az eltörlésén is agyalnak!
Milyen jogállamról ugatnak azok, akik így leszarják egyébként a jogot? Lófaszt mama, itt a teljes gyarmatosításunkról van szó, afrikai mintára el akarják mozdítani a törvényes kormányt, aztán bábokra bíznál a névleges kormányzást és azoknak akár még a szemkilövetés is beleférne a jogállami kritériumokba!

chrisred 2020.11.23. 15:14:31

@Helga Beauty Salon2: Ez nem példa, csupán arról van szó, hogy eddig semmi szankciója nem volt a jogharmonizáció elmulasztásának, vagy éppen az elllenkező irányú állami tevékenységnek, mostantól meg lesz. Nyilván ezeket nem most kellett volna meglépni, hanem még a keleti bővítés előtt. Csak a korábbi csatlakozók esetében nem volt olyan jelenség, hogy a belépő csak a uniós tagsággal együtt járó gazdasági előnyöket szeretné, az uniós jogrendet viszont esze ágában sincs betartani. Legalábbis deklaráltan nem.

Gery87 2020.11.23. 19:25:56

Érdekes módon az osztrákok önálló nemzetnek tartják magukat és nem németek, de nem akarnak eltávolodni a német gyökerektől, nem tagadják és nem akarnak "visszamenni" egy másik, alternatív történelem és eredetmítosz felé....
A macedónoknak is ezt kéne követni szerintem. értem én hogy az ókori Makedónia elég vonzó "ős" de akkor is nyakatekert és értelmetlen megerőszakolása a múltnak....

Gery87 2020.11.23. 19:27:57

@MAXVAL birсaman közíró:

Szerintem a magyar makedón - macedón megkülönböztetés tökéletes és világosan mutatja épp mire gondolsz, utalsz...
A mi szempontunkból az Észak-Macedónia név értelmetlen túlbonyolítás...

Gery87 2020.11.23. 19:32:45

@MAXVAL birсaman közíró:

Én értem:)
Az egész Erdély miatt van.
Valahogy legitimálni kellett az erdélyi román jelenlétet és uralmat.
Az úgy látszik nem volt elég menő hogy "bevándoroltunk Erdélybe, teleszültük.."
eleve ott kellett lenni a kezdetektől fogva hogy a csúnya magyar 1000 évet übereljék és az elsőbbség jogával kiüssék....
ennyi.

Ha Erdély nem románosodik el, ma a balkáni latin-római eredet lenne a hivatalos. román eredet.....ami egyébként igaz is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása