magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szólásszabadság a munkahelyen

A munkavállaló alárendelt viszonyban van a munkáltatójával szemben, hiszen eleve ezért lett alkalmazva: teljesítsen egy adott feladatot a munkáltató nevében, a munkáltató érdekében, a munkáltató szabályai alapján. Ami a munkaviszonyt illeti, nem lehet szó se demokráciáról, se szólásszabadságról: ha aláírom a munkaszerződést, akkor vállalom a kötöttségeket.

Ha mondjuk csempéző vagyok, nem mondhatom azt a munkaadónak, hogy én nem a kapott anyaggal dolgozom, nem a megadott módszer szerint, mert nekem jobb ötletem van, akkor is alkalmaznom kell a munkadó előírásait, ha azokat egyébként rosszaknak tartom, s a magánéletemben egész másképp csepézek ki egy fürdőszobát.

Azt se tehetem meg, hogy mindenkinek elmondom, milyen hülye a munkaadóm, hogy ilyen buta utasításokat ad. S mondjuk a Facebookre se posztolhatom ki ezt. Miért? Mert ezzel megsérteném a munkaviszonyban meglévő bizalmi elemet. Sok munkaszerződésben explicit módon benne is van a belső infók megosztásának tilalma.

De mi a helyzet, ha szabadidőmben - vagy akár munkaidőm szünetében - véleményt nyilvánítok, élek szólásszabadságommal, esetleg élek gyülekezési jogommal, felszólalok, cikket írok, stb. olyasmiről, ami nincs kapcsolatban a munkáltatómmal?

Ha állásom olyan, hogy képviselem a munkáltatómat, azaz vezető beosztásban vagyok, akkor bizony szűkül a szabadságom. Tegyük fel egy dohányforgalmazó cégben vagyok vezető beosztásban, szabadidőmben meg a dohányzás ártalmai ellen küzdök - közvetve, de sértem a cég érdekeit.

Mark Fisher Kapitalista realizmus c. könyvében leírja a Ratners Group esetét. A cég ékszerek készítésével és forgalmazásával foglalkozott. Olcsó árai miatt hatalmas sikert ért el a cég. Aztán egy nap, 1991-ben a cég főrészvényese és igazgatója Gerald Ratner egy nyilvános beszédében a cége termékeit vacaknak minősítette, többek közt megjegyezve, hogy az egyik fülbevalójuk olcsóbb, mint egy garnélarákos szendvics. Ezzel csupán az igazságot mondta kit, amit eddig is tudott mindenki, de így, a cég igazgatójának szájából ez sokkhatást okozott: pár hét alatt a Ratners márka összeomlott.

Pedig itt csak egy ismert tény lett kimondva, de mi lenne, ha valaki, egy cég felelős embere egyenesen kritikát hangoztatna?

De vegyünk olyat, ahol közvetve se sérül a cég érdeke. Mert a legtöbb eset ilyen. S mi van, a politikai véleménnyel?

Ami történni szokott manapság nyugaton: adott egy cég, adott egy alkalmazottja, mely megfogalmaz olyan politikai véleményt, mely az adott társadalom fősodrú véleményével ellentétes. Pl. az alkalmazott azt állítja, a "black lives matter" jelszó rasszizmus, tagadja az emberokozta klímaváltozást, vagy ellenzi az egyneműek házasságát, a homokosságot bűnnek tekinti. Mire jönnek különböző lobbista szervezetek, melyek követelik a cég vezetésétől: a "kirekesztő", "fasiszta", "rasszista", "gyűlöletkeltő" eszmékben hívő alkalmazottukat bocsássák el, ellenkező esetben úgy tekintik, a cég egyetért alkalmazottjával, ami miatt az egész cég ellen bojkott lesz kezdeményezve.

A következmény ilyenkor: a cég elbocsátja a dolgozót. Hiszen a cég számára kisebb kár egy esetleg jó dolgozó alkalmazott elküldése, mint egy bojkott hatása.

De valóban itt arról van szó, hogy a munkáltató elnyomja a munkaválallót jogaiban? Szerintem ez abszolút téves értelmezés.

Az esetek 99,9 %-ában a munkáltató egyetlen célja a nyereség. Nagyon ritka az olyan munkáltató, melynél valamilyen ideológiai meggyőződés a profit felett áll.

Tehát szerintem itt inkább arról van szó, hogy az éppen többségi álláspontok ellen fellépni veszélyes mulatság, mert üldözés, kiközösítés, megvetés, elehetetlenítés lehet belőle.

Mi a megoldás? Egyetlen dolog: még többet hangoztatni a "helytelen" véleményeket, mert ezzel azok terjednek, így az említett típusú bojkottoknak se lesz majd akkora elrettentő hatása.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5116318218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.12.12. 10:34:57

Nagyjából egyetértek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, amit írsz: "a munkáltató egyetlen célja a nyereség". Ezt mindig figyelembe kell venni, és eszerint eljárni. Ahogy a munkáltatótól nem várható el a kiállás a munkavállalóért, úgy a munkavállaló sem köteles védeni a céget. A versenyszférában a kötelezőn kívüli bármilyen plusz is csak karriercélokat szolgálhat.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.12.12. 10:54:09

Az írásban említett bizalmi elem azért elég erős. Ki akar olyan emberrel dolgozni, akiben nem bízhat? Egy gigacégnél lehet így lázadozni, de a normál életben nem helyes. Magadat is tönkreteszed, mert azt bizonyítod, hogy nem vagy megbízható, márpedig ez a legfontosabb tulajdonság egy munkában, de talán általában az emberi kapcsolatokban is.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2020.12.12. 17:26:18

Sok mindennel egyetértek, pontonként végigmenni azért érdemes lenne külön bejegyzést írni. (Majd meglátjuk.) Inkább felvetek egy másik megközelítést. Aminek persze nem lenne szabad nagy súllyal hatni a témára, de mégis…
Kérdés, hogy a munkavállaló milyen viszonyban van a cégvezetéssel, mennyi ideje dolgozik a cégnél, mennyire „fontos” alkalmazottja a vállalatnak. Az illetőnek ugyanis lehet ellenvéleménye a látottakkal, tapasztaltakkal, akár a cégen belüli, akár a cégen kívüli történésekről. Természetesen az is lényeges, hogy a közlendő milyen formátumban, milyen stílusban jelenik meg máshol. (Ugye, hogy nincsenek általános szabályok!) Ha pedig az „kinyilatkoztatóban” felmerül a félsz, akkor inkább maradjon csendben.

2020.12.12. 19:43:01

Birca, lesz post a Gulyás PestiTV-s beszélgetéséről? Érdekel, hogy fenntartod-e a Soros általi finanszírozottságot, mivel nekem egy jó ideje nem ez a véleményem. Gulyás folyamatosan olyan ballib tabukat döntöget, ami előbb-utóbb szalonképtelenné fogja tenni őt az mérvadó szalonokban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.12. 19:56:45

@zavaleta:

Igen, abszolút önálló szereplő lett, ez tény.

Azt láttad, amikor ráírta a nevemet a pólójára?

Gery87 2020.12.12. 23:15:08

@zavaleta:

Gulyás eléggé kapitalizmus és elit kritikus de pl gendert és a feminizmust pozitivan látja, ennyi elég lesz hogy ne süllyedjen el.... és főleg: remélem kinövi, elengedni ezt....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.13. 12:20:20

@Gery87:

Gulyás baloldali, nem liberális, viszont képtelen szakítani a balibekkel. Kicsit olyan mint TGM: lelkileg képtelen a ballibekkel szembemenni, pedig szinte semmiben se ért velük együtt.

Ez a modern baloldaliak átka manapság. Egyrészt látják, hogy a progresszív liberálisok felfalják őket, másrészt nem mernek velük szembemenni, nehogy ezzel az alt-rightot erősítsék.

Gery87 2020.12.13. 16:03:00

@MAXVAL birсaman közíró:

Gyávák....ennyi. Nem mernek szembemenni teljesen a korszellemmel, mer félnek hogy egyedül maradnak, így viszont semmi értelme az egésznek.

Beszél a kapitalizmus, a tőke negatívumairól....de pl a hazai cigányságról ő is csak annyit tud mondani hogy "blalblabla rasszizmus"....miközben valóban egy komoly társadalmi, integrációs probléma a helyzetük.
Egyik tabu a másik nem?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása