magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Téli Háború a tankönyvben

Írtam már a "téli háborúról", azaz az 1939-es finn-szovjet háborúról. lásd korábbi cikkemet. De most azt szeretném bemutatni, a hivatalos állami tankönyvek hogyan mutatják be ezt az eseményt.

Ugyanis a mindenkori állami iskolai tankönyvek mutatják be mindig a legjobban mi az éppen "hivatalos" álláspont egy adott országban, akkor is, ha hivatalosan nem is létezik hivatalos álláspont.

Elővettem két orosz tankönyvet: az 1983-ban kiadott Szovjetúnió történelme című, 10. osztálynak szánt tankönyvet és a 2000-ben kiadott, 9. osztálynak szánt Oroszország történelme címűt. Az előbbiből sajnos személyesen is tanulnom kellett annak idején.

Direkt a téli háborút választottam, mert maximálisan megosztó téma, nemigen lehet semlegesen elemezni, mert vagy az egyik oldalon áll az elemző vagy a másikon.

A szovjet korban a téma teljesen háttérbe volt szorítva, nem is volt róla szó, ezt jelzi a tankönyv is. A tankönyvben a téma még csak nem is önálló lecke, hanem a "Szovjet népek testvéri családjának kiszélesítése" című lecke része, ami persze vicces megoldás, de ez a tényhelyzet. A lecke Kelet-Lengyelország, a Baltikum és Moldávia Szovjetúnió általi 1939-es bekebelezéséről szól, amit a Molotov-Ribbentrop megállapodás tett lehetővé (erről a paktumról kicsit részletesebb anyag van a tankönyvben egyébként, a szóban forgó leckét megelőző leckében). A lecke részletesen leírja az eseményeket, természetesen kizárólag a szovjet nézőpontot említve:

  • a szovjet csapatok felszabadították a lengyelországi ukrán és belarusz kisebbséget a lengyel burzsoá elnyomás alól,
  • majd bevonultak a három balti köztársaságba megelőző céllal, mivel az ottani nácibarát kormányzatok provokálták a Szovjetúniót, s fennállt a veszélye, hogy a Baltikumból náci hadszíntér lesz a szovjet nép ellen, továbbá ez a bevatkozás teljesen legitím is volt, mivel az észt, lett és litván progresszív erők kifejezették kérték a szovjet segítséget,
  • majd a németbarát fasiszta Románia is kénytelen volt visszadni az 1918-ben jogtalanul elvett Moldáviát, ahol a moldáv munkásság és parasztság kemény román kizsákmányolás áldozata volt.

Ezután a fejezet annak leírásával folytatódik hogyan zajlott az újonnan szovjetté lett területeken a szocializmus építésének kezdete.

Ebben az leckében van aztán két darab rövid bekezdés a téli háborúról. Ennek lényege:

  • a Szovjetúnió északnyugati határán feszültség alakult ki (nem derül ki hogyan és miért, se az, miben rejlett),
  • az angol, a francia, s az amerikai kormányzat remélte, hogy Hitler Lengyelország megtámadása után a Szovjetúnió ellen fordult, ezért a reakciós finn kormányt szerették volna rávenni szovjetellenes provokációra (nem magyarázza meg a könyv a logikai kapcsolatot, valószínűleg azért, mert nincs is, de a provokáció mivolta se derül ki),
  • szerencsére az angolok, franciák, amerikaiak pokoli tervei sikertelennek bizonyultak (erről se ír semmi konkrétat a tankönyv),
  • 1940 márciusában alá lett írva a finn-szovjet békekötés (nem vicc, magáról a háborúl egy szó nincs leírva!).

Magyarul: lapos propagandaszöveg. Mi is a lapos, buta propaganda? Az, ha a tények be sincsenek mutatva, csak az értelmezés van megadva. Ahogy a korabeli orosz vicc mondta:

Honnan értesül a szovjet nép az ország eseményeirről?

A TASSZ cáfolataiból.

Nézzük most a új, posztkommunista orosz tankönyvet! Itt a leckék jóval részletesebbek. A téli háború az "A II. világháború kezdete - német-szovjet kapcsolatok" című leckében szerepel.

Le van írva a korabeli történelmi helyzet abszolút korrekt módon:

  • Anglia és Franciaország arra számított, Hitler megbékél, miután megszerezte a német többségű területeket, Ausztriát és a Szudéta-vidéket, de ez a várakozás tévesnek bizonyult,
  • Hitler megállapodást javasolt Sztálinnak, ezzel akarta biztosítani a keleti határait, amíg Lengyelországra és nyugatra támad,
  • Sztálin előtt csak rossz lehetőségek álltak, ő a Hitlerrel való megállapodást választotta, mert ezzel elodázta az elkerülhetetlen német támadást a Szovjetúnió ellen, valamint ezzel ki tudni tolni a szovjet nyugati határt, ezzel jobban biztosítva az osrzág védelmét,
  • Sztálin döntését a mongóliai helyzet is befolyásolta, ahol a japán erők megtámadták a szovjet erőket, így a Hitlerrel kötött paktum felszabította a szovjet erőket nyugaton,
  • a paktum több országot a szovjet érdekszférába sorolt,
  • a paktum pozitív szerepet játszott, egyrészt Sztálin vissza tudta szerezni az I. vh. után elvesztett orosz területek egy részét, másrészt áthúzta a nyugati várakozásokat, hogy azonnal kirobban a szovjet-német háború,
  • a paktum titkos megállapodásait Sztálin azonnal ki is használta, az országhoz csatolta a Baltikumot, Lengyelország kleti részét, Moldáviát.

Ebben a kontextusban jön a téli háború leírása. A tankönyv leírja, Sztálin terjeszkedési tervei egyetlen egy esetben ütköztek akdadályba: ez Finnország. A finn kormány elutasította a barátsági szerződés megkötését, majd a határterületek cseréjének javaslatát is. Végül Finnország mobilizált.

Sztálin ezután, mivel a finn hadsereget könnyű ellenségnek hitte, egy apró, finnek által végrehajtott határsértésre hivatkozva megindította a háborút. Azonban kiderült egyrészt a szovjet haderő felkészületlensége, másrészt a finn védelem hatásossága. 5 hónap harcba és hatalms veszteségekbe került, hogy a szovjet hadsereg képes legyen áthatolni a finn védelmi vonalakon. Ekkor Finnország tárgyalást javasolt. A békeszerződés értelmében a Szovjetúnió jelentős finn területeket kapott meg, további jogot kapott egy katonai támaszpont létesítésére finn területen.

A téli háború tehát - ez a tankönyv következtetése - fordított hatást ért el, hiszen megmutatta Hitlernek, hogy a szovjet hadsereg rendkívül gyenge, s ezzel megerősítette a német terveket a Szovjetúnió elleni támadásra. Viszont a pozitív hatás pedig az lett, hogy Sztálin lefolytatta a fegveres erők átépítését, sok változtatást bevezetve, így végülis megerősítve a hadsereget.

Azt hiszem, a különbség óriási. A mai tankönyv tényeket közöl, majd csak aztán értelmez. Persze van amit elhallgat: miért utasították el a finnek a békét, s mi volt az eredeti sztálini cél Finnország felé, de ez csak résztények elhallgatása. Az adatokból végülis a finn pozíció is érthető.

A kommunista rendszer egyik alapvető hibája a tények tagadása volt, ez 2 bajt is okozott:

  • az emberek már azt se hitték el a hivatalos propagandának, ami történetesen igaz volt,
  • egy idő után már a vezetés se tudta mi az igaz adat és mi a kitaláció.

Lassan a modern liberalizmus is eljut ida, ahol a szovjet iskolai tankönyv. A tényeket immár nem magyarázzák, nem is átértelmezik, hanem egyenesen tagadják. Ez pedig nekünk jó.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6516356250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.12.28. 08:37:19

Van is a lengyel és a bukovinai "felszabadításról" két korabeli alapfilm:

www.youtube.com/watch?v=bFYEgnBw7bA

www.youtube.com/watch?v=rdW61uUvWI0

az előbbiből a lengyeleket Harkovba tarkónosztályharcoló Hruscsovot vágták ki jórészt (néhány snitten észrevehető, a lényeg, az operaházi beszéd kimarad) a másodikból pedig Brezsnyevet, akinek viselt dolgait a román hadsereg egyik tagja, Nicolae Ceausescu dörgölgette pár évtizeddel később az órra alá. (egy évtizedes mosolyszünetet érve el)

Gery87 2020.12.28. 14:06:08

A szovjet könyvvel nincs is mit foglalkozni....
Az orosz valóban tényszerűbb...de azért itt is bele lehet kötni dolgokba:
-miért emlegetnek Moldáviát itt is Besszarábia helyett....akkor se moldován nép, se Moldova nem létezett...(jó persze a szovjet prop. szerint igen és még autonómiát is gründoltak hozzá...)
- a hadserege lefejezéséről is lehetne pár szó....

" az emberek már azt se hitték el a hivatalos propagandának, ami történetesen igaz volt,
egy idő után már a vezetés se tudta mi az igaz adat és mi a kitaláció."

Ez ma is így van a fidesszel...hiteltelenek....minden csak Soros meg Brüsszel, liberók, buzik...és persze minden rosszat, hibát mások csinálnak, ők sose tévednek és vesztenek...stb stb...
Már tényleg segghülyének kell lenni hogy ezeknek bárki bármit kétkedés nélkül....

Gery87 2020.12.28. 23:04:25

@MAXVAL birсaman közíró:

Megvan a magához való esze, és 10 éve tudja mivel lehet megetetni egyeseket, ezek az igények sajnos.... de a többség ezt már nem veszi be (saját tapasztalat is), annyi a szerencséje hogy a másik oldal más fásságokban hisz, illetve a szavazatra jogosultak fele nem szavaz...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.29. 08:45:01

@Gery87:

Ez a magyar hagyomány: a szavazók jelentős része sose szavaz. Azaz elégedett.

Gery87 2020.12.29. 12:58:52

@MAXVAL birсaman közíró:

Ez nem igaz. Aki elégedett az választ...mert vkivel csak egyetért.
Én se szavazok és nem vagyok elégedett....de minek csapjam be magam azzal hogy szavazok vkire mondjuk ezekre az összefogás lejárt gyökerekre...?

De a lényeg nem ez volt hanem hogy 4-ből 3 ezeknek már semmit nem hisz el....
A többség passzívan beletörődött hogy ezek ilyenek....lopnak, hazudnak, hülyék, álszentek...de nincs jobb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.29. 13:24:32

@Gery87:

A nem választás oka = mindegy ki van kormányon.

Az elégedetlen ember lázad.

Gery87 2020.12.30. 00:53:29

@MAXVAL birсaman közíró:

Tudod nagyon jól hogy a passzivitás is "választás" és álláspont....
Ez is elégedetlenség...

Lázadás a kényszer szavazással? Hogy pl leszavazok a DK-ra?:D
MI értelem lenne?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.30. 08:37:30

@Gery87:

Az igazi elégedetlenség nem ilyen, az hasonló helyzetben mindig átmegy a "bárki, csak ne ezek" álláspontra. Mo.on ilyen SOSE volt, mondjuk ehhez közeli állapot volt persze: 1994-ben és 2010-ben.

Gery87 2020.12.30. 11:36:21

@MAXVAL birсaman közíró:

"ehhez közeli állapot volt persze: 1994-ben és 2010-ben. "

Igen, 2010- ilyen volt, jó nagy pofára esés is lett belőle.....
Most ilyen hangulat nincs, ez tény....mondjuk nem csoda: már kétszer csalódtak nagyot az emberek, volt egy válság is, eltelt 30 év....már nem hisz senki az "ausztria leszünk" meg "még 10 év" és "demokratikus polgári..." mantráknak....
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása