magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Sas József

Meghalt Sas József, a humortalan magyar humor egyik főalakja. Már a Kádár-korban ő volt a tehetségtelenség egyik oszlopa. Ő volt a Hofi-féle humor ellentétje: míg Hofi tehetséges és humoros is volt, addig Sas mindkettőben pont az ellentétje volt. (S ne tessék most azzal előhozakodni, hogy Hofi a rendszer támasza volt, mert ez nyilvánvaló tény, csak ez éppen semmit se von le tehetségéből: Hofi csak a rendszerváltozás után degradálta le magát, amikor képtelen volt hozzászokni a cenzúra hiányához.)

Sokszor annyira rossz volt Sas, hogy az ember már szánta őt. Meg azt, ahogy nyalta a hatalom seggét, ráadásul úgy, hogy erre semmi szüksége nem volt. Nem is értettem miért csinálta ezt. Mélypontja az volt, amikor a 80-as évek végén Lenint népszerűsítette, egy olyan pillanatban, amikor már a hatalom is válni akart Lenintől.

Nem tudom, hogyan sikerült mégis ilyen szép karriert befutnia. Valószínűleg mert mindig akadtak megfelelő barátai. Annak idején színháza, a Mikroszkóp Színpad csak azért nem bukott meg teljesen, mert volt Sas körül pár tehetséges ember is, itt elsősorban Beregi Péterre gondolok.

Nekem emberileg akkor lett Sas szimpatikus, amikor elítélték adócsalásért. Nem ismerem az ügy körülményeit, de aki az értelmiségi szférában dolgozva adót csal, az a legtöbb esetben jellemes, gerinces ember szokott lenni.

Szóval ami negatívat írtam róla, az kizárólag művészeti teljesítményére értendő. Sas mint embert nem szeretném elítélni, nincs is ehhez elég ismeretem, de a kevés meglévő adatból inkább pozitív az összkép.

Sajnos sok követője akadt Sasnak a humortalan humor műfajban. A következő nemzedékből Nagy Bandó Andrást tudnám kiemelni, az utána következőből pedig Bödőcs Tibort.

Címkék: közélet
54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr616399550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.01.30. 08:52:36

Halottakról vagy jót vagy semmit.

Nagy Bandó viszont jó volt a 80-as években, szerintem legalább akkora humorista volt mint Hofi, csak kevésbé politikus. Utána viszont nem igazán hallottam róla, és lehet hogy jobb is így: Hofi is szebb emlékeket hagyott volna maga után, ha 89-ben leteszi a lantot. Bödõcs viszont szerintem most is jó.

vergyula 2021.01.30. 09:13:02

@midnight coder: Állítólag az valójában úgy van, hogy "Halottakról csak jót vagy igazat."
Nagy Bandó később inkább gyerekverseket írt.
Hofit talán tényleg a 89 utáni szokatlan helyzet gyengítette, vagy csak megöregedett.
Bödőcs tényleg jó, ha nem a legjobb. Őt inkább Hofival (a régivel) szokták egy lapon emlegetni, nem Sassal.

Jehovah’s Witnesses 2021.01.30. 10:04:02

Sas, Bandó, Bödöcs. Nekem sem jt hirtelen más az eszembe! Egyiket sem szeretem, bár ebből Bodöcs talán a legjobb stílusú számomra, nála valószínűleg elfogyott a poén ezért lépett arra az útra, amit itt le kívánok írni!
Itt ezek az urak, mint humoristák, bezony elég gyengék, ugyanis az a jó humor, ain mindenki tud nevetni, akár a céloldalon is, lásd Hofi fénykorát, mert szerintem ott azért a kifigurázott káderek is elsomolyogták magukat!
Viszont a három úr a humor helyett tehetség híján, de kiváló érzékkel felfedezett egy piaci rést, amiben sikeresen eladhatja magát és ez a gyűlölt politikai oldal gatyaletolós szintű parttalan gúnyolása! Tele lehet buggyantani a nézőteret frusztrált balos prolikkal, akikben dúl a revansvágy, talán rossz néven is vennék, ha a műsor elkanyarodna egy igényesebb irányba, nekik csak a virtuális vendetta kell, mindegy milyen silány a poén, csak lehessen röhögni eszelősen Orbán kárára! Van egy réteg, akikjnek az is megfelelne, ha a "művész" előttük a színpadra szarik, majd a termést elnevezi Viktornak! Tulajdonképpen átvitt értelemben ez is folyiok ilyenkor, örülnek a szarnak!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.30. 10:16:50

@Jehovah’s Witnesses:

S ebben Sas még a legmérsékeltebb volt. Nekem Nagy Bandó a legellenszenvesebb, mindig ahatalomhoz dörgölőzött, ebből akart megélni, pluszban még messiásnak hiszi magát.

Jehovah’s Witnesses 2021.01.30. 10:53:37

@MAXVAL birсaman közíró: Tényleg igaz, Sas nem volt igazi véresszájú és a műfajt is színészi eszközökkel művelte, így lett számomra a szimpla gyenge humorteljesítmény mellé még egy ámokfutó ripacséria is, amit gátlástalanul teletűzdelt nehezen megindokolható operettbetétekkel!
Na és Sas JÓ barátai! Az ellenszenvem valószínűleg az általad említett túlfuttatásában gyökeredzik, ha kisebb az előfordulási rátája, igazából szerintem fel sem figyelek rá!
Talán ez lehet a fő baj, mert bár más televíziózási korszakban tevékenykedett, így az összehasonlítás nem korrekt, de még így is igazságtalan, hogy többet szerepelt a képernyőn mint Hofi!

midnight coder 2021.01.30. 10:58:12

@MAXVAL birсaman közíró: Nem tudom, én a 80-as évekbeli Nagy Bandóra emlékszem, az olyanokra mint Pl. a Kocka utca 13, vagy az 1985-ös tél, stb. Olyanokra emlékszem, mint hogy a szocializmusnak öt ellensége van: a kapitalimzus, és a négy évszak. Ez nem annyira tûnik a hatalomhoz dörgölõzésnek.

cicmen 2021.01.30. 11:33:35

@midnight coder: . Olyanokra emlékszem, mint hogy a szocializmusnak öt ellensége van: a kapitalimzus, és a négy évszak. Ez nem annyira tûnik a hatalomhoz dörgölõzésnek................

De annyira bátornak sem, mint "a csuti cigány O1G!" :DDDDDDDDD Jó ezt nem ő mondta, de viszont amiket most mond és annak a minősége visszahatólag bizonyítja, hogy miképpen is állt ő az akkori hatalomhoz! Igazi seggnyaló komcsi-libernyák a lelkem, lássuk már be!
Egyébként az általad említett kocka utca még mélyen él az emlékeimben, mert feszülten hallgattam és kurvára vártam a poént, de nem volt!

ulpius66 2021.01.30. 12:39:51

... és akkor azt még ki is hagytuk, hogy a kis Polacseknek, mint holokauszt túlélőnek, minden ajtó megnyílt!

Na, ő ezzel tudott élni!
(persze azzal is, hogy állandóan zsidó mivoltával hencegett....)

F1őr 2021.01.30. 12:44:13

Inkább Farkasházy Tivadart mondanám a leghumortalanabb humoristának.

ulpius66 2021.01.30. 12:47:19

Mivel a kis Polacsek zsidó volt, senki sem merte szidni, vagy kétségbe vonni tehetségét, MERT AKKOR Ő ANTISZEMITA LETT EGY PILLANAT ALATT!

Ezért jó a zsidóknak!

Ők bárkit, bármiért fikázhatnak, ha őket szidják, az antiszemitizmus!

cicmen 2021.01.30. 13:05:40

@F1őr: Inkább Farkasházy Tivadart mondanám a leghumortalanabb humoristának.............

Sajnosch ő még nem halt meg, hogy visszaemlékezhessünk rá, mint ritka nagy barom, humorantitalentum entellektüelre!

cicmen 2021.01.30. 13:08:21

@ulpius66: Mivel a kis Polacsek zsidó volt, .................................

Ahoy "Polacsek" baby!

kunzoo 2021.01.30. 15:42:52

Szerintem Bödőcs méltó utóda Hofinak. Mindketten politikai kabaréban utaztak, ebben nagyon jók. Bödőcsnek van egy másik rétege, szociológiai, valóban olyan volt gyerekkoromban falun.

kunzoo 2021.01.30. 15:44:15

Ráadásul a mostaniaknak nehezebb, mivel egy műsorral nem lehet évekig haknizni, pár hetente meg kell újulni.

2021.01.30. 18:33:38

Miért számít jócselekedetnek adót nem befizetni az államnak?

Gery87 2021.01.30. 23:09:00

"Sajnos sok követője akadt Sasnak a humortalan humor műfajban. A következő nemzedékből Nagy Bandó Andrást tudnám kiemelni, az utána következőből pedig Bödőcs Tibort."

Bandó humorát nem ismerem, bár arcról tudom ki, de nem rémlik semmi....
Bödöcs viszont jó, összehasonlíthatatlan Sassal! Bár ez a fajta humor ritkán köt le már, sőt...inkább neked lehet izlésbeli hiányosságod, mivel állítólag kicsit autista vagy:) vagy az a baj hogy Fidesz kritikus? akkor mond ki azt.....

Sashoz "méltó", tehetségtelen és irritálóan fos humort szerintem ma az Aradi Varga páros képvisel. Borzalmas, gyenge ripacskodás amit előadnak.....nem is értem. Hozzájuk képest még a Szeszélyes Évszakok, Uborka, meg Gálvölgyi is minőségi humor volt....

"Nekem emberileg akkor lett Sas szimpatikus, amikor elítélték adócsalásért. "

Semmi pozitív nincs ebben.....jól keres, jól él, de nem elég és még többet akar....ez szerintem minden csak nem helyes és pozitív.

Gery87 2021.01.30. 23:41:54

@ulpius66: @cicmen:

Ez ilyen jobboldali nackó/náci mánia lehet hogy "leleplező, gúnyos, összekacsintós" céllal nem a nevén nevezik az ellenszenves embert, hanem előtúrják "titkos, letagadott" nevét mely felfedi "származását" (értsd: zsidó/nem magyar) és ezzel "hazaáruló" mivoltát is....:D

Most komolyan, ez annyira piti meg szánalmas bazmeg hogy a wiki-n 10 másodperc alatt kitúrható infóval próbálnak meg kifejezni ellenszenvet meg utalni "valamire" ami kurvára nem titok....

----

Egyébként igen, a zsidó humoristák sokszor nem jók, erre nincs vénájuk,...és mégis méltatlanul népszerűek és futtatottak....
lásd Adam Sandler, Rob Schneider......borzalmas ripacs mindegyik.

Süle Donát Ferenc 2021.01.31. 02:22:55

Bödőcs különleges eset. Ő Sassal és Naggyal ellentétben eredendően tehetséges, csak megőrült. Szó szerint elvette az eszét az Orbán-gyűlölet. Ő lett a komikusok brendelmátyása.

vergyula 2021.01.31. 05:44:04

@Gery87: "vagy az a baj hogy Fidesz kritikus? akkor mond ki azt....." - Inkább fogalmazzunk úgy, hogy Bircának ő túl liberális.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.31. 06:23:53

@vergyula:

Nekem semmi bajom a liberálsi humorral, ha:
- vállalja magát,
- tehetséges.

Mindjárt mondok is gyorsan egy orosz, liberális, antiputynista viccet:

- Hogyan gyógyítja Putyin a koronavírust?
- Minden betegnek bemutatnak egy András-sávot*, ettől mindenki köteles meggyógyulni. Aki ezek után is beteg marad, az meg eleve CIA-ügynök és hazaáruló, s érte nem kár.

* (fekete-sárga orosz jelkép a cári időkből, de aztána szovjet rendszer is visszaéllította a vh. alatt, a hazaszeretetet és hősiességet jelzi)

vergyula 2021.01.31. 06:54:51

@MAXVAL birсaman közíró: Jó a vicc! :)

Bödőcs esetében leszögezhetjük, hogy nagyon sikeres. És abban a műfajban ezt tehetség nélkül nem nagyon lehet elérni, nem lehet szorgalommal pótolni.

De mit értesz az alatt, hogy "vállalja magát"?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.31. 06:59:38

@vergyula:

Nem adja elő, a "semleges vagyok" mesét.

Miért nem követik Amerikát? Ott egy liberális humorista se mondja magét "függetlennek".

vergyula 2021.01.31. 08:34:22

@MAXVAL birсaman közíró: Szerintem Bödőcs nem adja elő a "semleges vagyok" mesét. A műsorai liberálisak, tehát ő is liberális. Ehhez képest persze osztja az ellenzéket is, és annak idején Gyurcsányék is kaptak tőle.
Más kérdés, hogy számára szerintem a Fidesz-kormány hasznosabb.

midnight coder 2021.01.31. 10:23:41

@cicmen: A humor értékeléséhez humorérzék is kell. A kocka utca nagyon renben volt ebbõl a szempontból. Bandót úgy a 90-es évek óta nem nagyon hallottam, de nem csodálnám, ha ma már gagyi lenne - a humor is olyasmi, amit egy bizonyos koron túl már kevesen tudnak jól mûvelni. Lásd Hofi szegény a végére.

midnight coder 2021.01.31. 10:24:27

Anno szerintem amúgy a 80-as években a Sas is csinált jó dolgokat, bár abból õszintén szólva nem sok rémlik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.31. 10:29:27

@midnight coder:

Sose tetszett a Koczka utca nyálas, hatalomdörgölözős stílusa. Olyan volt, mint Hajdú János hajlongása.

cicmen 2021.01.31. 11:18:42

@Gery87: Ez ilyen jobboldali nackó/náci mánia lehet hogy "leleplező, gúnyos, összekacsintós" céllal nem a nevén nevezik az ellenszenves embert, hanem előtúrják "titkos, letagadott" nevét mely felfedi "származását" (értsd: zsidó/nem magyar) és ezzel "hazaáruló" mivoltát is....:D.................

Igen bazmeg, összekacsintunk, van valami kifogásod? Egyébként ez az eredeti név felfedés csak akkor számít leleplezésnek, ha magyargyűlölet is társul az említett személyhez! Valamint el lehet menni a facba azzal is, hogy leleplezzük, hogy zsidó, ugyanis ő sem titkolta, a másik meg, hogy az hogy a kurva életben van, hogy egy tótot, románt , szerbet, németet meg lehet nevezni, de a zsidó szó tilos? Anyátoknak mondjátok meg, hogy milyen szavakat használhat, nem nekünk, pláne, ha a zsidók moslékzabálóznak, genetikai hulladékoznak, meg stb. de akkor nem veri a földhöz magát a sok tetves geciláda, mert azt szabad! A nagy lófaszt, azt! Uff! De felbasztál te retek!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.01.31. 11:20:07

@vergyula: "De mortuis nil nisi bonum" szószerint halottakról semmit avagy jól (megnyilvánulni), magyarán halottakról vagy igazat vagy semmit.

cicmen 2021.01.31. 11:24:59

@midnight coder: A humor értékeléséhez humorérzék is kell.............................

Kurva érdekes, mert volt még pár fellépő, azokon végig röhögtem de a kocka utcánál bisztoss elment a humorérzékem, sőt, talán inkább annyira intellektuális volt, hogy a tanulatlan fejemmel nem tudtam felfogni az összefüggéseket! Ez az! Ha van valami zsidó szar, akkor nem szabad becsmérelni, mert leprimitíveznek a hivatalból "értelmiségi" entellektüelek!

cicmen 2021.01.31. 11:28:02

@Deak Tamas: És ha valakinél felmerül ez a mondás, pláne a közkeletű, de nem pontos változatában, akkor már tudni lehet, hogy az elhunyt megérte a pénzét! :DDDDDDDD

cicmen 2021.01.31. 11:38:38

@Gery87: Most komolyan, ez annyira piti meg szánalmas bazmeg hogy a wiki-n 10 másodperc alatt kitúrható infóval próbálnak meg kifejezni ellenszenvet meg utalni "valamire" ami kurvára nem titok....

Fordítva ülsz a lovon, mert kitalálsz egy faszságot, hogy mi miért mondtuk, majd a kreténséged alapján nekiállsz moralizálni!
Ráadásul én tulajdonképpen részvétet nyilvánítottam, elköszönve a mestertől, amihez az eredeti nevét és a közismert csehszlovák terminátor szinkront használtam fel, hogy a szerencsétlen Sass Jóskához legalább a halála után köthető legyen egy ütős poén!

F1őr 2021.01.31. 14:50:43

@cicmen: Nagy Bandó meg Bödöcs sem halt meg még is szó volt rólluk.

Politológus Mihály 2021.01.31. 21:24:09

Aki Bödőcsöt Sas Józsihoz hasonlítja, annak nincs humorérzéke.
Sas Józsi örököse a Bagi-Nacsa páros.

vergyula 2021.02.01. 05:36:23

@MAXVAL birсaman közíró: Hát, korábban közéleti (is) volt. Talán most azért nem az, mert akkor nehéz lenne kihagyni a kormánykritikát, és az mégis hogy nézne ki az M1-en?

vergyula 2021.02.01. 05:37:33

@Deak Tamas: Köszi!
Bár ez így azt is jelenti, hogy az élőkről bátran lehet hazudozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.01. 05:50:22

@vergyula:

Korábban se. Politikusok kritikamentes utánzása nem közéleti humor.

Ők eleve sokkal jobbak a nem-politikai műfajban, abban lettek ismertek: www.youtube.com/watch?v=skTw91rDouE

enrikokaruszo 2021.02.01. 07:23:12

iskolapélda volt a nézőkből kiváltott szekunder szégyenre

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.02.01. 08:09:09

@vergyula: "Hazudni pedig nem szabad" - Deák Ferenc.

Ez meg itt Sas Józsi egyik első fellépése.

ok.ru/video/2431133813331?fromTime=748

vergyula 2021.02.01. 09:12:21

@Deak Tamas: Én egyetértek Ferenccel.

Belenéztem, figyelembe véve, hogy 76-os, nem is olyan borzasztó.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.02.01. 09:17:58

@vergyula: 1976-ban Hofi körülbelül tíz éve volt már a pályán. Ez meg mondjuk itt egy részlet a 71-ből:

ok.ru/video/2649448974931?fromTime=2495

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.01. 09:24:29

@Deak Tamas:

Hofi tehetséges volt és hiteles ember.

Sas meg szánalmas és tehetségtelen.

Hofival a baj csak lett, amikor megszűnt a cenzúra, ezt a helyzetet nem tudta kezelni, s elkezdett trágárkodni.

Yorg 2021.02.01. 09:29:42

@Deak Tamas: Uhh, Rátonyi Róbert... Hozzá képest Sas Józsi Woody Allen volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.02.01. 09:34:39

@Yorg: Rátonyit nem lehet összehasonlítani vele, mert Rátonyi egyfelől színész volt, másfelől más műfajban (operett) dolgozott, összehasonlíthatatlanul több zenei képességgel, tánctudással, énekhanggal.

Yorg 2021.02.01. 10:13:52

@Deak Tamas: Nem látom, hogy miért ne lehetne, Sas Józsi is színész volt, másrészt Rátonyi se csak operettista volt, hanem pl. konferanszié is, mint ebben a videóban, amit beszúrtál.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.02.01. 10:22:03

@Yorg: Bodrogi Gyula is volt konferansz:

youtu.be/Mei7QGzHNvc?t=990

Gobbi Hilda is:

youtu.be/tneOg_cEZ30?t=198

Egy színésznek vannak szerepei, például Rátonyinak itt van lejjebb néhány. Mondanál Sastól szerepeket? Csak akár operettszintűeket, Bóni gróf, hasonlókat.

port.hu/adatlap/szemely/ratonyi-robert/person-6084

Yorg 2021.02.01. 11:48:25

@Deak Tamas: Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját 1957-ben végezte el, majd a győri Kisfaludy Színházhoz (jelenlegi nevén Győri Nemzeti Színház) szerződött. Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak.

hu.wikipedia.org/wiki/Sas_J%C3%B3zsef_(sz%C3%ADnm%C5%B1v%C3%A9sz)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.02.01. 12:12:47

@Yorg: ez mind szép és jó, mondjuk például Tímár József iskola nélkül lett a Nemzeti tagja, de a kérdés úgy hangzott: szerepeket adj, ami alapján mint színész emlékezetes.
Megállapodhatunk abban hogy mondjuk Rátonyi inkább színész volt, elég sokoldalú, Sas meg rendező?

Gery87 2021.02.02. 01:37:17

@cicmen:

Pont ez a léyneg, hogy senki nem titkol semmit, mégis úgy csináltok mintha valami marha nagy titkot lepleznétek le azzal hogy a régi nevet használjátok...lásd Vona.
ott is a sok hülye azért "Zázriveczkezik" mert hogy "lám a ahzaáruló szemét, még a neve is szláv" kurva gyerekes bazmeg...

Gery87 2021.02.02. 01:38:21

@cicmen:

Ki mondta hogy a zsidó szó tilos te elmebajs? Miről beszl egyáltalán elment már a maradék eszed is a nagy zsidógyűlöletedbe....értelmezni se tudod amit írnak neked te szerencsétlen hülye:)

Gery87 2021.02.02. 01:40:02

@cicmen:

ismerlek titeket mint a büdös szart, meg az észjárásotokat is....pontosan tudom mit miért használtok, mikor szembesítenek vele akkor meg csak a duma megy.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása