magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Összevesznek?

Azt mondják, az ellenzéki összefogás azért fog megbukni, mert összegyeztethetlenek az egyes pártok programjai.

Ezt én erősen kétlen, nem látok ilyen összeegyeztethetlen dolgokat, sőt valójában a 6 összefogó párt között alig van elvi eltérés.

Lássuk!

  • A DK egy klasszikus jobboldali liberális párt (a "jobboldali" nyilván nem a szó magyar értelmében értendő, hanem nyugati értelmében).
  • Az MSZP mindigis eszmementes párt volt, az eredeti cél a volt reformkomcsik átmentése volt, ez lezajlott régóta, azóta szerep nélkül maradva ténferegnek, szóval bármilyen eszmére vevők, jellemzően mindig alkalmazkodva az éppen erősökhöz, ez most a DK,
  • Az LMP elvesztette eredeti ideológiáját. Ma már csak valami kis zölséget akarnak csak. Majd a DK megígéri, hogy pl. a sárga útjelek ezentúl zöldek lesznek, ez elég is nekik.
  • A P nem párt, hanem pár ember klubja. Minden mindegy nekik.
  • A Jobbik naponta változik, programjuk nincs. Amit hivatalosan akarnak éppen - modern konzervatívizmus - arra nincs piac.
  • A Momentum a DK ifjúsági tagozata. Egyetlen eltérés a nagyokhoz képest, hogy nem utálják nyíltan a határontúli magyarokat.

Szóval nem lesz itt gond a programokkal.

Az LMP és a Jobbik úgyis megszűnnek 2022-ben. Az MSZP beolvad a DK-ba. A P már most se létezik a valóságban.

Csata lesz, a DK és a Momentum között. Majd azon vesznek össze, ki miatt nyert megint a Fidesz. A Fidesz ugyanis nyerni fog, mert ahhoz, hogy ez ne így legyen, valami hatalmas marhaságot kell elkövetniük a választások előtti 3 hónapban, aminek esélye kicsi.

Aztán pedig meg fog születni ismét egy harmadik oldal, én arra tippelnék, hogy ez valamilyen új LMP lesz, mert immár be fogja írni az alapszabályába: soha semmilyen megállapodás a ballibekkel.

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5116432554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Khonsu 2021.02.27. 11:03:52

Szerintem most reális esélye van az ellenzéki győzelemnek, egyszerűen azért, mert már nagyon sokaknak elege van a Fideszből. Amennyiben pedig valaki kormányváltást akar, komolyan vehető harmadik erő hiányában sajnos nincs más lehetőség, mint a közös listára szavazni. Ezért szerintem nagyon is nyerhet az ellenzék jövőre, de valószínűleg meg lesz kötve a keze. Érdemi változáshoz 2/3-os többségre lenne szükség, ahhoz pedig a jelenlegi teljesítményt kevésnek érzem. "Rendszerváltás" helyett így valószínűbb egy patthelyzet.

Ha lesz egyáltalán harmadik erő, és nem merevedik meg az országban a most erősen alakulgató kétpártrendszer, akkor szerintem az valamilyen amerikai, az ottani kétpártrendszer és politikai elittel szemben szerveződő "harmadik erő" európai/magyarországi leágazása lesz.

Nem látok rá esélyt, hogy Magyarországon egy harmadik erő saját lábán meg tudjon szerveződni és állni. A meglévők elszívtak és elszívnak minden erőforrást, ami ezt lehetővé tenné számukra. Pénz, média, szakemberek, stb. nélkül pedig nem megy. Ezért ha lesz itt életképes harmadik erő, akkor az szerintem egy nemzetközi mozgalom, hálózat helyi leágazása lesz, nem "bennszülött" cucc.

Mr. Hyde 2021.02.27. 11:48:35

@Khonsu:

Valóban elég sok érv gyűlt össze amellett, hogy a Fidesznek miért kéne mennie.

Viszont nem nagyon vannak érvek amellett, hogy miért kéne ennek az ellenzéknek jönnie.

Evil Empire 2021.02.27. 13:43:04

A konzervatív, hazai (elsősorban fideszes) nagytőkéseket és a német nagytőkét támogató Fidesz csap össze a nemzetközi nagytőkések által támogatott, progresszív ellenzékkel.
Az ellenzék veresége talán esélyt adna valami "harmadik útnak", de azért ez nem túl valószínű, ahhoz komolyan veszteniük kéne.

Reding Roli 2021.02.27. 16:29:21

Plurális demokratikus országgá kellene alakulni, ehhez most - bár garancia nincs rá - de egy koalíciós kormány lenne a legjobb .
Vissza kell állítani a fèkek ès ellensúlyok rendszerèt, visszaadni a teret az autonómiáknak, akár az önkormányzatok , tudomány , vagy a kultúra területèn ès normalizálni a társadalmi viszonyokat egy valóban közèputas politikával ...
A harmadik utas párt lètrejöttère most nincs sok esèly , anno az LMP volt erre egy kísèrlet, de egy szèles politikai spektrumot átölelő koala megfelelhet a harmadik, vagy a közèputasoknak is ...
Azt kell látni, hogy a pártrendszer borzasztóan megmerevedett, ès kènyszerhatások miatt szövetsègbe kènyszerítette a kormányt váltani akaró erőket, èppen ezèrt is kellene egy alkotmánymódosítás 2022- után ,hogy garanciák legyenek az egypárti autoriter hatalmi struktúra megakadályozására ès a pártrendszer szabad fejlődèsre
Az arányos választási rendszer a legjobb garancia , ami a legtöbb esetben koalíciós kènyszert eredmènyez ....
Egy közvetlenül megválasztott köztársasági elnök ( tehát nem az állampárt bizánci háttèralku keretèben ) szintèn jó ellensúly lehet az èppen regnaló hatalommal szemben ..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.27. 17:08:46

@Reding Roli:

Kb. ilyen rendszer van BG-ban, tudod mi az eredmény?

A kis pártok hatalmas óriási, mert tőlük függ minden kormány. Ez szerinted jó? Ez ugyanúgy aránytalanság, csak másképp.

Evil Empire 2021.02.27. 17:14:26

@MAXVAL birсaman közíró: mondom, sajnos én se látom nagy esélyét harmadik útnak, mert a nagytőke támogatása nélkül nem nagyon lehet választást nyerni, hacsak nincs durva gazdasági válság.

F1őr 2021.02.27. 17:35:48

@Reding Roli: A koalíciós kényszer az sosem jó. Az sosem jó ha egy párt csak azért szavazza meg a másik javaslatát, mert az a másik megszavazta az övét.

ulpius66 2021.02.27. 18:10:23

A ballibsiknek egyetlen egy céljuk van: A HATALOM MEGSZERZÉSE! ... MAJD A KORLÁTLAN LOPÁS!

A BALLIBSIK "IDEOLÓGIÁJA" AZ ORBÁN-GYŰLÖLET!
(ezzel az ideológiával milliókat képesek mozgósítani......)

Reding Roli 2021.02.27. 18:26:12

@MAXVAL birсaman közíró: Szerintem a plurális demokrácia, a pártok egyenlő versenye ès szerencsès esetben váltógazdálkodása , jobb mint egy kvázi egypárti , vagy pártállami rendszer...
A kolalíciós pártok jobban ellenőrizhetik egymást , ( elvileg) nagyobb ,szèlesebb társadalmi rèteget kèpeznek le , èrdekkèpviseletben , programban ...A 21- ik századnak már a "gyengèbb" konszenzuskereső kormányoknak ideje kellene hogy legyen , nem pedig a kizárólagosságra törő egypárti , túlhatalmú rezsimeknek , melyek lèteleme az elnyomás...Az elnyomás pedig lètrehozza a maga hasonlóan kemèny ellenerejèt , ès a társadalmi\ ideológiai harc fennmarad...

Mr. Hyde 2021.02.27. 20:05:46

@Reding Roli:

A politikai váltógazdálkodás azért nem jó, mert nem lehet több évtizedes távlatokban tervezni előre, a 4-5 évenkénti választási hisztéria békaperspektíva miatt.

Ha meg a pártok meg tudnának egyezni egy több generációs politikai programban, akkor mi értelme lenne annak, hogy külön vannak?

Reding Roli 2021.02.27. 20:48:57

@Mr. Hyde: A demokrácia , mèg az ókori athèni demokrácia is amely közvetlen volt, leginkább arról szólt politikai èrtelemben, hogy meg tudják akadályozni a türanniszt , hogy egy türannosz , leginkább egy sztratègosz , a " nèpet fèlrevezető színjáték " keretèben ( lsd: populizmus ma ..) egyeduralmat alakítson ki ...
Ezért pl kötelező hatalmi rotációt írták el, bizonyos pozíciókban ès persze közvetlen szavazás volt , sőt , sorsolás intèzmènye is lètezett bizonyos pozíciókra ...
Persze , akkor is voltak nehèzsègek a demokrácia működèsèben, mert a parasztok már akkor is könnyen manipulálhatók voltak , így hogy a polgárság èrdekèben úgy kellett megszervezni a Phülèket , hogy az kiegyensúlyozza a földművesek törekvèseit
Azt gondolom , hogy a modern demokráciákban is jó, ha van egyfajta hatalmi rotáció, pl az USA ban limitálva van az elnök ciklusa 2 ciklusban ( règen nem így volt ..)
Magyarország ,pedig mèg mindig egy fiatal demokrácia , azaz: forogjon a hatalom , ès jöjjenek új hatalmi formációk ,ne èvtizedes állampárti rendszerek alakuljanak ki az országban ...
Így esèly van rá, hogy - ha más nem -legalább kèt - három ciklus után egy új hatalom jön, ami jobban " kielègíti " a társadalom másik felènek igènyeit, azokèt is akik mondjuk elnyomásnak èlik meg a jelenlegi kevès kompromisszumot mutató kormány tevèkenysègèt ...Jó ha a politikai rendszer is ugyanúgy változik, ahogy a társadalmi ès demográfiai trendek , tükrözi annak változásait ..
A szèles politikai spektrumot átölelő koalíció pedig azért jó, mert jobban lekèpezi az össztársadalmi akaratot , ès elsimítja a vèlt vagy valós társadalmi feszültsègeket ...
Pl Nèmetorszagben nem sok különbsèg van az SPD ès a CDU között , így a koalíció működhet együtt ..
Ehhez persze kell egy túlnyomó többsègèben progresszív szemlèletű társadalom is , hogy elfogadják a modernitás evidenciáit...

Evil Empire 2021.02.27. 21:44:40

@Mr. Hyde: Hát igen, érdekes, hogy azok az országok tudtak felzárkózni , amelyekben a vezetés többé-kevésbé egységes volt és ritkán változott jelentősen az irányvonala, így kevesebb energiáját emésztette fel a választási kampány és az új választási ígéretek teljesítése, és jobban tudott koncentrálni egy erős hazai gazdaság megteremtésére és védelmére.

Evil Empire 2021.02.27. 21:51:45

@Reding Roli: Maga a hatalmi rotáció nem rossz dolog, de az fontos, hogy nagyjából egységes legyen az irányvonal és a vezetők/párt(ok) ne a nagytőke megvett emberei legyenek.
Ha nem ez történik meg, hanem két tömb alakul ki, amelyek szinte mindenben ellenzik egymást (Magyarország), annak pont társadalmi elégedetlenség és a hatékonyság visszaesése lesz az eredménye.

Tudod, hol a legelégedettebbek az emberek a vezetéssel? Nem a nyugati országokban, hanem a népi Kínában (több mint 80%-os támogatottsággal), ahol a vezetés rendszeresen idő előtt teljesíti a kitűzött (gyakran ambíciózusnak tűnő) célokat, nem pedig üres ígéreteket ad választási kampányokban.

Reding Roli 2021.02.27. 22:50:49

@Evil Empire: Kína egy teljesen más típusú társadalmon , mint a nyugati kultúrkör országai , ott az emberek nem tudják èrtelmezni a nyugati típusú szabadságígènyeket , de emelett full materialisták is ...Egy pártelit által irányított diktatórikus rendszer simán elműködik szinte nulla politikai szabadságjogokkal, sőt , ma mèg talán diktatórikusabb Hszi Csin Ping alatt , mint mondjuk Theng Hsziao - Ping idejèn, olyan alkotmányos módosítások lèptek èletbe ...Kína már egy imperialista hatalomnak számít, így nem csoda, ha tudta otthon növelni az èletszínvonalat ..Afrikát újragyarmatosította, az EU- val is brutális kereskedelmi mèrleg többletük van ...Azért , hiába világhatalom, a demokratikus Tajvan mèg mindig sokkal jobb èletszínvonakat nyújt polgárainak ès èrdekes módon tud demokratikusan is működni , a keleties alapok ellenère ...

naivugyfel 2021.02.28. 00:22:42

"...Aztán pedig meg fog születni ismét egy harmadik oldal, én arra tippelnék, hogy ez valamilyen új LMP lesz..."
Ha értő figyelemmel állnának a dolgokhoz az egyes ellenzéki pártok, illetve az ellenzéki oldal prominens emberei (Karácsony, Márki-Zay;... tehát nem a pártok - a pártok többsége a "történelem szemétdombjára" való, ahogy Maxval is levezette), akkor már rég tudhatnák, hogyan tudnák ők programozottan 2/3-dal legyalulni a fideszt. Sokak nagy örömére.
De nem figyelnek, inkább rengeteg energiát belefeccölnek a hatékonytalan megoldásaik átverésébe.
Nekik kell tudni, az ő életük. De erre az ellenzéki összeállásra minden normális ember azt mondja, hogy még ha nyernének is, mi lesz egy nappal a választás után? Ezért nem érdemes nyerniük...

naivugyfel 2021.02.28. 00:27:19

@Khonsu: "...komolyan vehető harmadik erő hiányában sajnos nincs más lehetőség, mint a közös listára szavazni. ..."
Pedig igen egyszerű lenne a komolyan vehető harmadik erő összerakása - Karácsonyra, Márk-Zayra, meg az értelmesebbekre építve (ld. szimpátialista miniszterelnök-jelölt-jelöltekre), de egészen máshogy, mint amit eddig láthattunk.
Félreértés ne essék: kidolgozott a koncepció, nem csak bemondtam valamit :-)

naivugyfel 2021.02.28. 00:30:35

@Khonsu: ."...mert már nagyon sokaknak elege van a Fideszből..."".
Igen, de ebből a ellenzékből is meg az összeállásukból is ilyen formában, miközben lenne egy sokkal hatékonyabb konstrukció.

naivugyfel 2021.02.28. 00:32:06

@Khonsu: "...Nem látok rá esélyt, hogy Magyarországon egy harmadik erő saját lábán meg tudjon szerveződni és állni...."
Úgy nehéz is, ha valaki elzárkózik a megismerésétől :-)

naivugyfel 2021.02.28. 00:34:33

@Mr. Hyde: "...Valóban elég sok érv gyűlt össze amellett, hogy a Fidesznek miért kéne mennie.
Viszont nem nagyon vannak érvek amellett, hogy miért kéne ennek az ellenzéknek jönnie...."
Tökéletes helyzetleírás. Ennek az ellenzéknek így értelmetlen nyernie, abból tényleg csak káosz lesz.

naivugyfel 2021.02.28. 00:37:31

@Evil Empire: "... Az ellenzék veresége talán esélyt adna valami "harmadik útnak"..."
Ezt már többször eljátszották. Nem lenne egyszerűbb egy sokkal jobb verzióval indulni, MIELŐTT ismét kikapnak (jó eséllyel - de nyilván nem 100%)?

naivugyfel 2021.02.28. 00:38:20

@MAXVAL birсaman közíró: "... Nincs 3. út..."
Pedig lenne :-)

naivugyfel 2021.02.28. 00:39:21

@Reding Roli: "...egy koalíciós kormány lenne a legjobb..."
Annál sokkal jobb megoldás is van.

naivugyfel 2021.02.28. 00:40:57

@Reding Roli: "...kellene egy alkotmánymódosítás 2022- után..."
HA valaki a bonyolult és előre levezethetően reménytelen megoldásokat szereti.

naivugyfel 2021.02.28. 00:43:00

@ulpius66: "... A ballibsiknek egyetlen egy céljuk van: A HATALOM MEGSZERZÉSE! ... MAJD A KORLÁTLAN LOPÁS!..."
Igen, irigylik Orbántól és ők is szívesen lennének a "dolog" jobbik felén :-)

naivugyfel 2021.02.28. 00:49:02

@Reding Roli: "...a plurális demokrácia, a pártok egyenlő versenye ès szerencsès esetben váltógazdálkodása , jobb mint egy kvázi egypárti , vagy pártállami rendszer......"
Én egy ezeknél messze még jobb verziót választanék inkább. Ismert, tisztességes (jó hírnévvel rendelkező - ahol a fidresz karaktergyilkolászása nem figyelembeveendő) személyekre építve simán összerakható és bizonyíthatóan KOMOLY igény lenne rá a szavazók részéről :-)

naivugyfel 2021.02.28. 00:53:41

@Mr. Hyde: "...Ha meg a pártok meg tudnának egyezni egy több generációs politikai programban, akkor mi értelme lenne annak, hogy külön vannak?..."
Teljesen jogos kérdés. A feloldás az, hogy a pártok jelenleg nem a helyükön vannak, magasabbra törtek, mint ami hely járna nekik - emiatt van gond a demokráciákkal mindenhol, annak keményen a pártok az okai. Ezt tudnák megoldani a szavazók, ha lenne itt a környéken pár államférfi, aki komolyan veszi az ország boldogulását és nem csak a saját pártjáét :-)

Reding Roli 2021.02.28. 01:11:41

@naivugyfel: egy koalíciós kormány lenne a legjobb..."
Annál sokkal jobb megoldás is van"
Pontosan mi lenne az a sokkal jobb megoldás ?
Azt, hogy mi lesz a 2022- es választás vègkimenetele senki sem tudja , előre megjósolhatatlan . Az viszont látszik, hogy most először egy szoros választás lesz , mert kb. mai állás szerint kiegyenlítettnek tűnnek ( csak nèpszerűsègben ) az erőviszonyok . Budapesten ès jelentős vidèki városokban ellenzèki többsèg van, a 100 legnagyobb települès felèt nem a kormánypárt vezeti ...
..ès 2022- ig mèg hosszú az út ...A válság hatásai csak most kezdenek jelentkezni ,pl a munkaerőpiacon ...Vagy: teljes ágazatok kerültek bizonytalan helyzetbe , az egèszsègügyi dolgozók 80%- a rendkívül elègedetlen . Ráadásul 2022- re megint új korosztályok kerülnek szavazói korba , a fiatalok pedig nem èppen a kormánypártiságukról ismertek ...
Egy idő után , szinte minden politikus lassan diszkreditálódik, politikai hibákat vèt óhatatlanul , öregszik mint ember , így nehèz lesz vele azonosulni , főkèpp az új generációknak ..
Nyilván a Fidesz maradása mellett is van sok èrv , de most azt kijelenteni hogy csak ők az esèlyesek , botorság lenne.
Èn személy szerint mèg ennek a gyenge ellenzèknek is egy nagyon picit több esèlyt adok 2022- re , de majd akkor meglátjuk ...
A kormányon most látom először , hogy kezdenek fèlni ...Nagy a kapkodás ,hogy megnyerjèk a fiatalokat : TV- t gründolnak influencerekkel , jó csajokat vesznek be a brancsba , adókedvezmènyt ígèrnek a legfiatalabbnak, ès mèg a 13. nyugdíj is visszavezetèsre kerül a nyugdíjas korosztálynak ...
A kèrdès az, hogy ez elég lesz - e , vagy győznek a társadalom változást akaró rètegei ...

Reding Roli 2021.02.28. 01:25:49

@naivugyfel: Pl Pálinkás Józsefet komolyan lehetne venni , mert ahhoz elèg konzervatív , hogy megfeleljen a mostani politikai jobboldal szavazóinak is. Ő közös miniszterelnök- jelöltnek èppen alkalmas lenne , bár kicsit öreg a magyar ízlésnek , ès párt sincs mögötte , de èppen azt a józan polgári-liberalis- konzervatív , racionális politikát kèpviselhetnè , ami jó alternatívája lenne a jelenlegi romboló populizmusnak , az egypárti hatalmaskodásnak ...
Az nyilvánvaló hogy olyan jelölt kell, aki megfelel a nemzeti közèpnek tehát vagy balközèp vagy jobbközèp politikusnak ( bár èn utálom a jobb - bal erőltetett megosztást ) kellene vezetni az országot...Viktor ebben a politikai háborúban amit a hatalomèrt is vív, menthetetlenül kisodródott közèpről ès nem látom, hogy elindulna a megbèkèkès felè, konszolidálódna a rendszer ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.28. 08:20:04

@naivugyfel:

Pl. mi az? Mo-on nincs piac a 3. útra. Vagy kuruc vagy vagy labanc, pont.

Mr. Hyde 2021.02.28. 09:50:05

@MAXVAL birсaman közíró:

Békés Márton 24.hu interjúját

(24.hu/kultura/2021/02/23/bekes-marton-interju-kulturalis-hadviseles-konzervativ-forradalom/?fbclid=IwAR33xx7e7B8jLlrKb7ZaiscMAmNdZ2hUdsToCarkWkLuYgDbdt9BEFimV-s)

olvasta a Szerkesztő Úr?

Lenyűgöző, hogy újra megtörténik megint: a hipster jobboldal által a kapitalizmus revitalizálja magát antikapitalista elméletekkel.

Mr. Hyde 2021.02.28. 09:58:57

@Reding Roli:

Az türannisz dolog csak a tőkének fontos. A politikai váltógazdaság lényege az tőkén belüli konszenzus, hogy a kapitalista frakciók felváltva ülnek oda a húsosfazékhoz, miközben a fenntartják a rendszer folyamatos korrekciójának látszatát és a tömegek esetleges politikai cselekvését a választási részvételbe, szavazgatásba csatornázzák el.

A jelenlegi "koronavírusjárvány" korlátozásokat elnézve Kínában jelenleg szabadabb az élet mint a nyugati térfélen.

A politikai változatosság nem cél, hanem eszköz kellene, hogy legyen. Az egypártrendszeren belül is igen kemény viták zajlanak a politikai-gazdasági irányvonalról és mindig az kerekedik felül, aki meg tudja szerezni a többség támogatását.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.28. 10:00:22

@Mr. Hyde:

Igen, láttam.

Gramscit a marxisták sose értették meg igazán.

Mr. Hyde 2021.02.28. 10:28:28

@MAXVAL birсaman közíró:

Gramsci nem is marxista, hanem inkább a marxizáló-idealista frankfurti vonulatba tartozik, a 68-asok előfutárának tekinthető.

Khonsu 2021.02.28. 14:08:36

@Mr. Hyde:

A legjobb érv talán az állóvíz felkavarása lehet, hogy a hatalmi struktúra ne tudjon még jobban megmerevedni. Így ha azonnal nem is várható nagy előrelépés, hosszabb távon mégis nagyobb esélyt ad rá.

Azok számára, akik egyik mai szereplővel sem szívesen azonosulnak, és harmadik erő eljövetelét várják, logikusan végiggondolva a legjobb stratégia, ha ennek megtörténtéig igyekeznek minél inkább a kiegyenlítődés felé eltolni a politikai erőviszonyokat. Ami a gyakorlatban abban nyilvánul meg, hogy az aktuálisan gyengébb oldalt támogatják.

Ezzel elérhető, hogy amikor végül a várva várt harmadik erő megérkezik, ne egy nagy és erős monolitikus tömbbel találja szemben magát, hanem két egymással acsarkodó, figyelmüket és erőforrásaikat kölcsönösen lekötő, erodáló csapattal.

Ilyen felállás mellett egy harmadik erő sokkal könnyebben és gyorsabban győzhet, így a lehető legalacsonyabb társadalmi és gazdasági kár mellett söpörve el mindkettőt.

Vagyis aki harmadik erőre vár, annak a jelenlegi oldalak közötti patthelyzet az ideális. Felér egy fél győzelemmel.

naivugyfel 2021.02.28. 17:20:56

@Reding Roli: "...Pontosan mi lenne az a sokkal jobb megoldás ?..."
Úgy, hogy minden részlet a helyére kerüljön, sajnos nem tudok válaszolni, túl hosszú lenne a válasz. De mit tud a részleteiben kidolgozott koncepció?
A pártokból a legjobb személyek kiemelése (pl.Karácsony, Márki-Zay, ismert és jó polgármesterek, ...) - Karácsonynál nem nehéz, nem is igen van pártja - ezekről a személyekről PONTOSAN TUDJUK, hogy a szavazók nagy része szimpatizál velük és a pártjuk inkább visszahúzza őket - az ő összeállásuk tudna pozitív szinergiát mutatni - a pártjaik összeállása kevésbé-.
Ők közösen alkotnának egy csak technikai pártot (a kimondottan újszerű mondanivalóját a formációnak nem tudom leírni, túl hosszú lenne, de van benne sok csavar, mint a jó filmekben :-)).
Ha már csak ezt bármelyik ismert formáció mellé teszed, ez "többet tud", nagyobb szimpátiát generál - ERRE várnak a szavazók, nem annyira a PÁRTOK összefogására...
Szóval így kezdődik, a többi hosszú Í(de minden egyes állítás bizonyított :-))
Egyébként teljesen jókat írsz - csak nyilván ezt a koncepciót nem ismerheted (még).

naivugyfel 2021.02.28. 17:23:20

@Reding Roli: "...Pl Pálinkás Józsefet komolyan lehetne venni..."
Igen. Pálinkásnak komoly szerepe lehetne - de nem úgy, ahogy most látjuk - most csak a programozott vergődése megy, pedig én szóltam neki időben, de hiába - a túlzott önbizalom erősebb volt :-)

naivugyfel 2021.02.28. 17:33:04

@MAXVAL birсaman közíró: "...Pl. mi az? Mo-on nincs piac a 3. útra. Vagy kuruc vagy vagy labanc, pont...."
Ha az ember nem ismeri a koncepciót, ezt kell hogy gondolja.
Én viszont ismerem. És rögtön máshogy néz ki a világ...
Van piac a 3. útra (miután a vérfideszeseket és a mindhalálig MSZP-seket, DK-sokat, ... leválasztottuk, marad még elég sok szavazó...), komoly igény lenne rá - csak nincs bent a köztudatban.
Ha nem lenne igény valamiféle 3. útra, nem lenne annyi átszavazás (illetve hajlandóság), az pedig VAN - az átszavazási hajlandóság nekem kb. azt jelenti, hogy "...KÍNOMBAN vagyok MSZP - DK - MOMENTUM, ... szavazó, csak is azért, mert a fidesztől írtózok a legjobban (mert belebabráltak csúnyán a tisztességességbe), mutassatok egy IGAZÁN JÓ koncepciót, és ARRA szavazok...".
Azt mondod, ez fikció?
Ukrajnában 2019-ben pontosan ez történt, földcsuszamlásszerűen eltekarítva az addigi nagy pártokat - csak valahogy keveset beszélünk arról, hiába no, bizonyíték, hogy simán ki lehet törni a kuruc-labanc kétpólusból (ami nyilván a fidesz érdeke így).

Evil Empire 2021.02.28. 19:26:05

@naivugyfel: Ukrajnában a "harmadik út" az volt, hogy az egyik helyi oligarcha bábját választották meg elnöknek, mert jól színészkedett.

naivugyfel 2021.03.01. 14:15:09

@Evil Empire: "...Ukrajnában a "harmadik út" az volt, hogy az egyik helyi oligarcha bábját választották meg elnöknek, mert jól színészkedett...."
Ennél szerintem sokkal több történt, de az állításom nem az volt, hogy Magyarország is úgy csinálja, hanem az, hogy az addigi "nagy" pártokat alaposan fenékbe lehetett billenteni egy jó koncepcióval. Ezt nálunk is simán meg lehetne oldani, maga a koncepció meg is van (nem., nem az ukrajnai).

6.Lenin 2021.03.01. 19:17:05

@naivugyfel:
Szia!

"Úgy nehéz is, ha valaki elzárkózik a megismerésétől :-)"

Igaz, különösen, ha csak emlegeti valaki a 3. megoldást, de mélyen eldugja a fiókja aljára.
Szerintem ma Mo-on nincs erő a 3. megoldásra.

Ma Mo-on egy ukrán megoldásra van csak esély. Nyer a jelenlegi ellenzék és eladja az országot azoknak, akik megvették Ukrajnát is. Lassan megveszik az EU-t is.
Tényleg elhiszi valaki, ma, hogy valahol nyugaton komolyan érdekel valakit a kisemberek életminősége?

naivugyfel 2021.03.02. 10:11:24

@6.Lenin: "...különösen, ha csak emlegeti valaki a 3. megoldást, de mélyen eldugja a fiókja aljára...."
De hát - pont nálad rég ott van, sosem volt eldugva, ha érdeklődés mutatkozott :-)

"...Szerintem ma Mo-on nincs erő a 3. megoldásra...."
Dehogy nincs, csak balfék módon futnak neki - erről a kedvenc sztorim jut eszembe, R. János volt lánchídrádiós közíró állítólag (nyilván nem) elolvasta a koncepciót és azt találta mondani (felsőbbrendűsége teljes tudatában - még 2018 eleje körül):
"...Hmmmm... nem akarlak kiábrándítani, de... Magyarországon nincs igény a tömegek részéről a változtatásra.... továbbá nincs, aki az élére merne állni a kormány elleni fellépésnek...".
Namost ugyanez az R. János 2 évvel később felbukkan a Pálinkás-párt vezetésében, elég egyértelműen cáfolva ezzel a korábbi véleményét ("felköp - alááll").
Btw. Pálinkás-pártok esetén teljesen igazad van, nincs erő a 3. megoldásra.
Egy bizonyos konstellációban viszont lenne (és az nem az ukrán út, annál sokkal korrektebb).

6.Lenin 2021.03.02. 11:33:01

@naivugyfel:

Az emberek, új generációk mindig változást szeretnének, de miért visszafelé?

A változáshoz célok, a megvalósításhoz tömegek, a tömegek irányításához vezér kell.

Változáshoz az akarat mindig megvan.
Célokat se olyan nehéz találni.

A célok mögé tömegeket, ez már nehezebb.
Megfelelő vezért még nehezebb. Természetesen az önkénteseket most nem kell figyelembe venni

A tömegeknek is célok kellenek. eldugni a fiókokba nem célszerű. Néhány agyalnak rajta? Kevés. Még a csapból is annak kéne folynia.

Megélhetésért, pénzért tülekedők nem hoznak igazi változást, hosszútávra biztosan nem.

Egy lényegeset kihagytam. Kik is akarnak változást, és hol? A háttérben? Tömegek nélkül nem megy, csak erőszakkal, de az megbukik hosszútávon.

Mi van meg a feltételekből?

Akarat a háttérben. Önjelölt megélhetésiek.

Mi hiányzik?

tömegek, az őket irányitani képes, hiteles vezér.

Lesz belőle valami? Ez a jó kérdés, szerintem. (meg az, hogy a háttérben változást akarók engednék-é, hogy az legyen, amit esetleg a tömegek is szeretnének)

naivugyfel 2021.03.02. 16:48:39

@6.Lenin: Szerintem alapvetően mindenben egyetértünk...
"... A változáshoz célok, a megvalósításhoz tömegek, a tömegek irányításához vezér kell..."
Így van. Erről szól az egész koncepció, hogy hogyan jöhet ez össze hatékonyan.
"...A célok mögé tömegeket, ez már nehezebb.
Megfelelő vezért még nehezebb....'
Igazából először egy államférfi típusú (vagy annak kinéző) személy kell - jelenleg Karácsonyra és Márki-Zayra szűkült le a kör, azzal, hogy ők se szentek, de a minimumot (ismertséget, szimpátiát) hozzák. Próbálkozom, próbálkozom becserkészni őket - persze én nagyon kevés vagyok ehhez, de a 0-hoz képest mégis többet ér a tevékenységem.
HA ezután ők kezdik profin kommunikálni a célokat (kitalálni ugye már nem kell semmit) - a marketing az mindig mindenhol döntő - akkor jönnek majd az igényelt tömegek...
Én tényleg úgy látom, hogy Semmelweis-eset van - a komoly problémára létezik a viszonylag egyszerű ÉS jó megoldás - csak senki nem akarja elhinni :-)

6.Lenin 2021.03.02. 17:23:23

@naivugyfel:

"Igazából először egy államférfi típusú (vagy annak kinéző) személy kell - jelenleg Karácsonyra és Márki-Zayra szűkült le a kör, azzal, hogy ők se szentek, de a minimumot (ismertséget, szimpátiát) hozzák. "

És tökéletesen alkalmasak egy ukrán típusú "rendszerváltásra" Mo-on. Karácsony már bizonyíthatóan is egy tökéletesen irányítható bábú.

Mellesleg pontosann ezért hibásak a kitalált saját fantáziát mutató 3. típusú elképzelések.
Akik kigondolják azoknak természetesen tökéletesen alkalmas, de mivel nem vagyunk, nem is leszünk soha egyformán gondolkodó massza, hamvába fulladnak ezek az elképzelések, még annak ellenére is, hogy lehetnek benne szimpatikusnak tűnő megoldások.

Még az evolúciós élet-halál harcban is fennmaradnak életképes egyedek, közben sokan elpusztulnak/kihalnak. ilyenek az ideológiák is. Végig kellene menniük egy harcokkal teli úton, ahol a különböző oldalak , különböző érdekeiket a másik elfogadhatónak tartaná, kissé átalakítva, elfogathatónak reszelve.

A sokoldalú, sokféle érdekű társadalmak bonyolultabbak ahhoz,, hogy kitalált, szépen összeválogatott megoldásnak tűnő dolgok a valóságban működjenek is.

Szerintem
(még nem olvastm végig a koncepciódat. Nehéz , hogy közben megvalósíthatatlanak tartom. Ezen kéne túllépnem.)

naivugyfel 2021.03.02. 19:18:12

@6.Lenin: Köszi a visszajelzést. Az "evolúciós" fejlődés nagyon lassú, nincs nekünk annyi időnk, én azért mernék határozottan "gyorsítani".
"...És tökéletesen alkalmasak egy ukrán típusú "rendszerváltásra" Mo-on. Karácsony már bizonyíthatóan is egy tökéletesen irányítható bábú....'
Hmmm. Az őt jelölő pártok foglya. Ha meg lehetne szabadítani őt a koloncként ráakaszkodó pártoktól - beleértve a sajátját is - szárnyalni tudna és NEM mint bábu. Márki-Zay-ra ugyanez igaz, vannak ott önálló gondolatok, csak hát a pártok visszahúzzák őket.
Márki-Zay akárhányszor nyilatkozik Bolgár úrnál a Klubrádióban, mindig az IMHO-t keresi - csak nem ismeri. Lehetne az IMHO-val magyar történelmet alakítani, én egész biztos vagyok benne. Köszönöm ismét az észrevételeket!
"... Nehéz , hogy közben megvalósíthatatlannak tartom..." Vigasztalódj a Semmelweis-esettel, őt is hányan milyen sokáig sík hülyének néztek, aztán tessék... Hosszabb bíztatásért ld. a 2020-as kiadás 8. oldalát - nem én írtam, index-cikk :-)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása