magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Törvényszegés

A protestantizmus, s különösen a keresztény fundamentalizmus egyik mániája a törvénytisztelet. A hivatkozás a Biblia (Márk 12:17): "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené".

Valójában ők csak a császárnak adják a császárét, mintha a mondat második felét észre se vennék.

A hívő ember számára az állami jog mindig csak másodlagos valójában. Ez nem azt jelenti, hogy anarchistának kellene lenni, nem kellene elismerni az államot. De az isteni paranccsal, az emberi lelkiismerettel ütköző emberi jog egyszerűen semmis a hívő számára.

S ezt a legtöbb hívő is mélyen átérzi. Bármit is mond a törvény, az átlagember átérzi, mely szabály megszegése problémás erkölcsileg és mely megszegése nem az. A sebességhatárt mérsékelten átlépő embert, a 2 sör után vezető embert senki se tekinti bűnösnek, s ha az ilyet elkapják, a kisember azt mondja "pechje volt". A veszélyesen vezető embert viszont mindenki elítéli, akkor is, ha történetesen nem történik baleset.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5316466038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.03.20. 09:38:31

Igazából az inkriminált mondat arról szól, hogy alkalmazkodjatok az adott társadalom szabályaihoz (mert hogy ha nem teszitek akkor a rómaiak kinyírnak benneteket és akkor ki terjeszti tovább a vallást?), de ettõl még legyetek szorgos kis hívõk, azaz a földesúri huszad után tessék csak kifizetni az egyházi tizedet is.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.20. 13:37:18

Én lehet, hogy nem értem ezt a bejegyzést, de pont arról van szó, hogy a császár törvényeit tisztelni kell, azaz nem másodlagosak.

Khonsu 2021.03.20. 16:17:13

@p.a:

Nagyon egyszerű, elmagyarázom.

Íme az idézet szövegkörnyezete:

"Elküldtek hozzá a farizeusok és a Heródes-pártiak közül néhányat, hogy szóval csalják tőrbe. Odamentek tehát, és így szóltak hozzá: „Mester, tudjuk, hogy igaz vagy, és nem tartasz senkitől, mert nem veszed figyelembe az emberek tekintélyét, hanem az igazsághoz ragaszkodva tanítod az Isten útját. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessük-e, vagy ne fizessük?’ Ő pedig ismerve képmutatásukat, ezt mondta nekik: „Mit kísértetek engem? Hozzatok nekem egy dénárt, hogy megnézzem.” Hoztak egyet, és akkor Jézus megkérdezte: „Kié ez a kép és ez a felirat?” Ők pedig így feleltek: „A császáré.” Ekkor Jézus ezt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.” És igen elcsodálkoztak rajta."

A dénáron a császár képmása szerepel, azt a császár teremtette a saját képmására. Miközben ugye a Biblia alapján az ember Isten képmására lett teremtve.

Vagyis 2 játékban veszünk részt párhuzamosan. Erről szól az idézet. Az egyik játékszabályait ember alkotta, a másikét Isten/a természet. Az idézet arról szól, hogy megengedett részt venni az ember alkotta játékban is, de közben nem szabad elfelejteni, hogy az ember az Istené/természeté, ami az utóbbi által alkotott játék szabályait a hierarchiában az ember által alkotott fölé helyezi. (A császár a saját képmására teremthet ugyan pénzt, ami így az övé, de a császár is Isten képmására lett teremtve, tehát végül ő is az Istené, Isten fölötte áll a császárnak, és törvényei fölötte állnak a császár törvényeinek.)

Vagyis a válasz a kérdésedre: Megengedett tisztelni a császár törvényeit is, de a hierarchiában azok mégis másodlagosak.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.20. 19:49:25

@Khonsu:
Nem "megengedett" hanem kifejezetten az a tanács, hogy tisztelni kell a császár törvényeit, nem?
Jah, hát én nem vitatkozom azon, hogy mi a másodlagos, meg logikus is a végkövetkeztetésed, csak szerintem nem ebből az idézetből következik. Inkább úgy érzem, hogy ez a rész arról szól, hogy nem is annyira fontos a pénz, az a császáré eleve.

Khonsu 2021.03.21. 13:56:15

@p.a:

"Nem "megengedett" hanem kifejezetten az a tanács, hogy tisztelni kell a császár törvényeit, nem?"

Az idézetben így hangzik a kérdés:

"Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessük-e, vagy ne fizessük?"

Erre a válasz lényegében az volt, hogy igen, szabad, fizessétek. Nem ütközik az isteni törvényekkel. Mondhatni diplomatikusan lepattintotta őket.

"Inkább úgy érzem, hogy ez a rész arról szól, hogy nem is annyira fontos a pénz, az a császáré eleve."

Szerintem lehet így is értelmezni. Istennek a pénz nem kell, úgyhogy nyugodtan adjátok a császárnak.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása