magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Drasztikus változás a lányoknál

A rendszerváltozás egyik mellékhatása, hogy a szexuális magatartást illetően Kelet-Európa teljesen felzárkózott a nyugathoz. Míg pl. a 80-as években a magyar lányok első nemi aktivitása 17-18 éves kor között következett be, addig ez ma 14-15 éves korra esett vissza. Gyakorlatilag csak egyes vallási szubkultúrák tagjainál fordul elő manapság, hogy pl. egy érettségizős lány még szűz.

Ugyanez teljesen igaz egész Kelet-Európára is. A kommunista rendszerek egyik sajátossága az volt, hogy a társadalmi értékeket illetően abszolút konzervatív értékrend volt hivatalos, azaz házastársi hűség, kiskorúak szextilalma, homoszex elítélése, pornó tiltása, nem-hagyományos szexuális magatartások stigmatizálása, női promiszkuitás erkölcstelennek minősítése, stb. volt hatályban.

Pedig a szovjet rend nem így indult, 1917 után a szovjet rendszer még úgy kezdődött, hogy "forradalom" kell a szexben és a családi viszonyokban is, ezekben is fel kell szabadulni a burzsoá és keresztény láncok alól. Csak ez aztán akkora felháborodást okozott az orosz társadalomban, hogy a 30-as években Sztálin vezetése alatt a hivatalos ideológia szépen lassan, kimondatlanul ugyan, de "lemondta" a szexuális forradalmat, s visszatért az 1917 előtti, alapvetően keresztény alapú hagyományos családi, házastársi, szexuális erkölcshöz. S Magyarországra már ebben az alakjában érkezett meg a marxizmus 1948-ban.

Ahol lazább volt az erkölcs - lásd Kubát -, ott se forradalmi alapon volt az, hanem mert a hivatalos marxista ideológia ott eleve a helyi szabadosabb szokásokhoz alkalmazkodott.

Két korabeli vicc, egy orosz és egy kubai. Az orosz:

Ivanovot hivatja a párttitkára:

  • Ivanov elvtárs, Önre súlyos panasz érkezett. Az Ön felesége azt állítja, hogy Ön nem teljesíti házastársi kötelességeit. Mit tud felhozni mentségére?
  • Hát, kezdeném azzal, hogy én elsősorban impotens vagyok...
  • Téved, Ivanov elvtárs, Ön elsősorban nem impotens, hanem elsősorban és mindenek előtt kommunista, s mint ilyen köteles teljesíteni házatársi kötelezettségeit!

S a kubai vicc:

Hazatér kétéves "önkéntes" angolai fegyveres kiküldetéséből a kubai ember, hivatja a párttitkár:

  • Elvtárs, rossz híren van számodra, amíg te önzetlenül internacionalista kötelességedet teljesítetted Angolában, itt a feleséged összejárt mindenféle férfivel.
  • Nem, ezt nem hiszem el!
  • De elvtárs, bizonyítékaink vannak!
  • Akkor se hiszem el, én megbízom a feleségemben. Ő nem ilyen nő!
  • Elvtárs, akkor választanod kell. Tudod, mi nem tűrünk meg a Pártban felszarvazott férfiakat.
  • Rendben, itt a párttagkönyvem, kilépek, én a feleségemet választom!

Hazamegy az ember, a feleségére ordít:

  • Te szajha, mit műveltél, míg nem voltam itthon? Az egész pártszervezet a kurválkodásodról beszél! Azonnal takarodj a lakásomból! Holnap reggel beadom a válási papírokat.

A feleség távozik, a férfi pedig leül és elmosolyodik:

  • Hát, ez tényleg az én napom ma: végre viszajöttem Angolából, aztán pedig megszabadultam a Párttól és a feleségemtől is!

Szóval a kor konzervatív volt mindenképpen, nem ért el minket a nyugati szexuális forradalom.

S minden ehhez alkalmazkodott.

Az, hogy 14-éves lány szexel az fel se merült. S a hasonló korú fiúk is csak idősebb partner megszerzése útján reménykedhettek ebben.

Bár a dolog személyesen nem érint, már idős bácsi vagyok és nincsenek lánygyerekeim, amit azért észrevettem az internet segítségével, hogy a dolgok elértéktelenedése zajlik a kor alra csúszásával. S míg ez a fiúknál csak ideiglenes zavart okoz, addig a lányoknál súlyos lelki sérüléseket eredményez.

Címkék: közélet
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4416483276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.08. 07:53:42

A harmadik bekezdéshez egy érdekesség: a szegfűs portugál áprllis 25. után, gyaníthatóan nem kevés szovjet pénzből elkezdték fullba nyomni a tutit, és többek között ilyen kiadványok is megjelentek mint a A revolucao sexual na uniao sovietica 1917-44 (ez főleg Trockij!) vagy Alexandra Kollontay: A nova mulher e a moral sexual című remekművei. Mivel a portugál nők javarésze egy egyszerű kávézásban is leánykérést lát, és dühödt riadtsággal reagál valószínűleg ez is sikeresen hozzájárult ahhoz, hogy Álvaro Cunhal a PKP kilencedik kongresszusán 1979-ben már arról panaszkodik, hogy a párt térvesztése drasztikus. (A nyolcadik kongresszus volt a király, Nemes Dezső két (!) felszólálása is fűszerezte.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.08. 07:58:53

@Deak Tamas:

Talán Portugáliában volt a legerősebb a szovjetimádat annak idején, érdekes mi ennek az oka.

Mert modjuk Angolában legalább érthető volt ez, de Portugáliában furcsa.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.08. 09:02:10

@MAXVAL birсaman közíró: fordított rendszerváltás szindróma, mint ahogy nálunk a nyugatimádat 1990 körül. Az 1970-74 közötti időszak ott megfelelt nálunk a nyilas időszaknak, a titkosrendőrség az utcáról vitt be embereket pofa illetve vélt kizsarolható pénz alapján, a helyiek errő meséltek.
Az érdekes a dologban, hogy a legklasszikusabb, legősibb huszas-harmincas évekbeli szovjet ideológiát terjesztették (aminek a sokkal lightosabb verziója Poznanhoz, Berlinhez és 56-hoz vezetett) mintha semmit nem fogtak volna fel az eltelt időben a világból, illetve hát ha valaki olvassa házi sztálinistánk hozzászólásait, annak nem meglepő.
Bevásároltam ezekből a könyvekből bőven, dolgozgatom egy hosszabb blogbejegyzésen erről a témáról, de ezeket a szövegeket magyarul is fárasztó lenne olvasni, nemhogy idegen nyelven, úgyhogy középmotivált vagyok a témában.
Talán már mondtam azt a sztorit hogy megkérdeztem egy öreg házaspárt mi volt a legrosszabb a klasszikus Salazar rendszerben, tehát még 1970 előtt, és az öreg azt mondja, a legszörnyűbb az olyan volt, hogy én ezt el sem tudom képzelni, biztos hogy fel sem fogom tudni fogni (nao podes obter ningun percepcao) az emberi aljasságra ilyen példa nincs: titkosrendőrök ültek a kávéházban és feljegyezték miről beszélnek az emberek !
Mondtam magamban, ha ezt mi ennyivel megúsztuk volna ... és ha Rajk tudott volna erről ...
A Portugál Kommunista Párt plakátjai amúgy beterítik Lisszabont, a legforgalmasabb helyeken láthatóak (a legviccesebb nekem az volt amikor karácsonyi bónuszt propagáltak - karácsony???) klasszik bolsi párt, a 230 tagú parlamentben 10-15 tagjuk szokott lenni, van természetesen EP képviselő is.
Rosszul emlékeztem amúgy, a nyolcvanas évek eleji kongresszusok valamelyikén hangozhatott el a térvesztés, wiki szerint egymillió voks után a következő ciklusban hétszázezret se kaptak. Gondolom a Nemes Dezső miatt emlékeztem rosszul.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.08. 11:52:54

@Deak Tamas:

Portugál kommunistát nem, de spanyolt ismertem.

Ott kommunistának lenne kb. azt jelentette: radikálisan ellenezni Francót.

Aztán a legtöbb kommunista megszűnt kommunsita lenne a 80-as évek végén.

A legviccesebb élményem Kubában a spanyol komcsi ismerősöm volt, aki a kubai rendszer ellen beszélt, mert az szerinte túl burzsoá. Mondjuk amit kritizált, abban konkrétan még igaza is volt: hogy az egyszerű kubaiakat nem engedik be a turistáknak fenntartott strandra.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.08. 12:02:39

@MAXVAL birсaman közíró: nem lelki albán volt az az illető? :) Én nem ismertem vagy ismerek külföldi kommancsokat, és az a típus sem vagyok aki nagyon beállna politikai témájú társalgásba az adott országban. Portugáliában a sokat hangoztatott családon belüli nők elleni erőszak érdekelt volna, de senki nem válaszolt értelmesen erre a kérdésre. Egyszer volt egy vicces eset, portugáloknál a lélegeztetőgépnek megfelelő ellenszimbólum a tengeralattjáró, egyszer hangosan és szokatlanl indulatosan vitatkoztak arról, hogy mi a fenének építenek tengeralattjárót. Én szerényen és halkan utaltam az ország többszáz kilométeres tengeri határvonalára, de azt mondták, hogy én ehhez nem értek :)
Egy ismerősünk Lembergben egyébként egyszer leállt lelkesen agitkázni OUN-osokkal, nem mondhatnám, hogy nagy örömünkre.
A PKP plakátjai alatt szoktak állni aktivisták, javarészük megfelel a morcos tekintettel pillogó alacsony testalkatú mérges dékás nyugdíjasnak.

Reding Roli 2021.04.08. 12:29:12

Szerintem pont fordítva igaz: a szocializusban volt a lehető legnagyobb szexuális szabadság - most csak a hetero szexről beszèlek, és nem a devianciákról- a nők emancipációja, a relatív társadalomi egyenlősèg miatt , ez a folyamat mèg 90- es èvekben is kitartott , majd az új osztályviszonyok kialakulásával egyre inkább konzervatívabbá vált a társadalom , egy kisebbsèg persze deviánsabb lett, de nem a többsèg ...
Az NDK kèpviselhette a világtörtènelem során valaha volt legnagyobb szexuális szabadságot, ott pl egy magyar fiatalember rendkívüli helyzetben èrezhette magát, ahogy nekem mesèltèk a tőlem idősebbek ..
Ma már minden rosszabb heteroszexualis szempontból, fèrfi perspektívából ...

Gery87 2021.04.08. 13:43:59

"....a dolgok elértéktelenedése zajlik a kor alra csúszásával. S míg ez a fiúknál csak ideiglenes zavart okoz, addig a lányoknál súlyos lelki sérüléseket eredményez."

Mire gondolsz? Nincs semmi értéke annak ha nem csinálod, vagy hogy mikor....a modern fogamzásgátlás korában semmi értelme korhoz kötni.
Régen is csak azért volt ez akkor ügy mert nem volt semmi biztos védekezési mód és ha Kati 14 évesen bekapta a legyet akárkipistitől (aki meg letagadta) akkor az egész terhesség, gyerekvállalás - apa nélkül - anyagilag is meg mindenhogy a lány családjára maradt és hát nem igen ment férjhez...
Ellenben ha várt ezzel mire elrendezték neki a házasságot, akkor a biztosba szülhetett bele....
Ennyi az egész, erre jött még némi vallási mese, de kb ez a dolog oka...

Ma meg biztonságos módszerekkel azt csinál mindenki amit akar és akkor amikor akarja....
Nem lesz belőle baj.

Gery87 2021.04.08. 13:48:13

@Deak Tamas:

Ahol nem tapasztalták meg a létező kommunizmust ott mindig van egy romantikus idealista kép és relatíve értékelhető támogatottsága is lehet...

littke 2021.04.08. 23:36:28

Azokban az időben amikor én voltam 18 év körül, és persze elötte is nagyon más idők jártak. A lányoknak ügyelni kellett hogy teherbe ne essenek, a fiúk, is ők is, gyakorlatlanok voltak a fogamzás gátlásban. Jobbára csak a koton volt, azt meg mint fiatal rettegett az ember venni. Na meg nem volt sokszor "kégli" azaz ahol egy ilyen aktus zavartalanul lejátszódhatott volna.
Pornográfia nulla volt, persze a mostani tömege ennek minden csak nem oktató.....
Plusz a lányok igyekeztek minnél előbb megházasodni....
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása