magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A blogvilág gyakorló elmebetegei

A magyar blogvilágot nehezen tűrik a feketöves libbantak. Ugyanis a liberalizmus fő akadálya a valóság. A blogvilág pedig alapvetően a valóság szabad kifejeződése.

Hiszen miben más egy blogcikk egy normál honlapi cikkhez képest? Egyetlen egy dologban: számít kommentekre.

A legnagyobb magyar blogrendszer az Index anyacége által üzemeltetett blog.hu - érdekes, de tény: a tulaj sose próbált beavatkozni a működésbe, azaz tényleg csak jogszabály sértésének gyanúja esetében törölnek blogbejegyezést vagy egyenesen blogot. S ez így volt nemcsak a mai fideszes tulaj esetében, de korábban is: mind a simlicskás, mind a hagyományos ballib korszakában a cégnek.

Természetesen a szerkesztőség mindig alkalmazta a befolyásolás módjait, elsősorban a kiemelés révén - a nem tetsző írások sose lehettek kimelve, s persze az Index címlapra meg nagyon szűrve kerülhetett bármi is a blog.hu terméséből. De ezzel semmi gond, ez nem megy túl a normális szerkesztési politikán.

szinte mindig ott vagyok

Én évek óta minden cikkemet közzé teszem a blog.hu-n, sőt ma is picivel több ott az olvasóm, mint saját szerveremen. A klasszikus ballib korban néha kitettek a címlapra mint "ilyen is van", azóta soha, bár amióta fideszes lett a cég, az Index címlapja, de a blog.hu címlapja szinte mindig kiemel engem.

2014-ben még szerepeltem az Index-címlapon is néha

Amikor a cég nyíltan fideszes lett, a legöntudatosabb ballib bloggerek elmenekültek. Egy részük a hvg.hu blogrendszerébe, ahová csak meghívásos alapon lehet regisztrálni. Itt azonban az a gond, hogy két opció van: vagy minden kommentelés letiltása vagy Facebook-kommentelés, ez utóbbi azonban nem tiltható le egyéni alapon (ez a Facebook kommentmodul egyik sajátos tervezési hibája).

Ez utóbbi helyzet pánikot idézett elő egyes keménykötésű ballib bloggereknél, egyesek teljesen abba is hagyták a bloggolást. Pl. az ex-fideszes fanatikus ballib Béndek vagy Péntek nevű ember tavaly óta nem ír. A krisztustagadó ferencisták szintén a blog.hu-ról menekültek ide, s pánikban vannak: hol engedélyezik a kommentet, hol letiltják, egyelőre képtelenek megérteni, hogy lehet, hogy akit letiltanak a Facebook-profiljukon az miért tud mégis kommentelni a blogjukban.

A teljesség kedvéért még megemlíteném a blog.hu elmebetegét, a magányos ballib harcos Berlinger vagy Berlindel Mátyást, akinek életcélja a kommentelés ellehetetlenítése: e célból ugyanazt a kommentet bemásolja több százszor, néha több mint ezerszer is, átlag percenként háromszor.

Pedó Matyi - ez az ismert beceneve - kommentjeire egy példa: ugyanaz többször 2 percen belül

Matyika elsősorban a ballib blogokat rombolja egyébként, ami persze vicces kissé, de elmebeteg az illető, így nem is várható el tőle a gondolkodás.

Persze, teljesen érthető, a liberalizmust igencsak és joggal zavarja a szólásszabadság.

Címkék: közélet
52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1516495484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2021.04.11. 12:33:43

miért nem írod ki matyi igazi nevét? egyrészt úgyis tudja szinte mindenki (aki meg nem, az ideje h megtudja), másrészt ő maga is nyíltan felvállalta többször is, amikor bloggereket zsarolt.

Mr. Hyde 2021.04.11. 12:36:57

Ezeknek semmijük sincsen a sértettségen kívül.

midnight coder 2021.04.11. 13:30:29

Brendel Matyi közismert elmebeteg, és nem is igazán csinál titkot a kilétébõl. Ami az érdekes, hogy a blog.hu szerkesztõsége nem tesz semmit a matyika hatástalanítása érdekében. Illetve persze az egész jelenséget meg lehetne szüntetni egy szimpla block user gombbal, ami ha be vagy jelentkezve az indán akkor egy laza mozdulattal eltüntethetné számodra a nem szimpatikus user által külödd hülyeségeket. Ezt kb. minden profi rendszer tudja, ott pedig, ahol a blogmotor írója nem elég okos egy ilyen kifejlesztéséhez, a Disqus-t használják. Ez amúgy kb. a legcivilizáltabb cucc amit ilyesmire használni lehet.

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY! 2021.04.11. 13:46:04

Nézzék.
ENGEM is töröltekh ___ aztán tiltottakh. ___ De megbossszultam _____ máásik liberális blogon! ____ Mert VELEM nem szóórakozhatnakkh! __ NEEM! ÉN a sajátjaimat sem kíímélem. ___ Neem KÍMÉÉLEM! ___ Kitöröltettemm harmincezer hozzászólást a Subbbááról! ____ Majd megtanulják KI VAGYOKKh! __ VELEM nem lehet packááznih. ___ NEEM!

Gery87 2021.04.11. 14:14:30

@alöksz róz:

Mert ez egy (jobbos) szokás hogy a másik nevén élcelődnek:) Főleg mikor vélt vagy valós zsidó/szláv származása, hangzása van....
Pl így lesz Vona Zázrivecz ("szláv név, tehát nem is magyar....tehát áruló")...stb.
:D

Gery87 2021.04.11. 14:16:20

@midnight coder:

Én mondjuk ezt nem is tudom hova tenni, régen egész értelmes ateista blogja volt, jó cikkekkel....nem tűnt hülyének a faszi, max elfogultnak...

Khonsu 2021.04.11. 14:55:50

@Gery87:

Nem hülye, csak túlfejlett az egója.

midnight coder 2021.04.11. 15:08:43

@Khonsu: Nem buta, de nem is normális. Ilyen floodoló scriptet gyakorlatilag bárki tud írni akinek van némi programozási alapismerete, viszont nem véletlen hogy ehhez képest csak egy valaki csinálja ezt. Az már csak megkoronázza a dolgot, hogy mindezt úgy hogy kb. 5 perc alatt rá lehet jönni, hogy ki is õ IRL.

midnight coder 2021.04.11. 15:10:43

@Gery87: Azért elég fura világképe volt neki már akkor is. De azért mert valakinek fura világképe van, még nem kellene telefloodolnia a netet, hogy megbénítasa mindenki kommunikációját aki mást gondol a világról mint õ (ami gyakorlatilag mindenkit jelent).

ulpius66 2021.04.11. 18:17:24

Lehet, hogy világcsúcstartó vagyok!

Engem az utóbbi 10-15 évben többszáz ballibsi blogról tiltottak ki!
(gyakorlatilag csak néhány blogon tudok kommentelni.....)

Gery87 2021.04.11. 18:24:38

@MAXVAL birсaman közíró:

Az mindegy, nem érted a lényegét annak amit írtam...vagy nem akarod.

Gery87 2021.04.11. 18:25:56

@midnight coder:

Full erőszakos ateista volt...nulla toleranciával, ez akkor sem tetszett benne, de nem írt rosszul...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.11. 18:30:09

@Gery87:

IGE azért még nála is erőszakosabb ateista, bár ő nem trágár.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.11. 18:31:52

@Gery87:

De mind Matyikára, mind IGEre igaz: árnyékbokszolnak folyamatosan, azaz bemutatják az ellenségük legradikálisabb részének álláspontját, azt is kicsit kidíszitik, majd csak azzal vitáznak.

Reding Roli 2021.04.11. 19:59:27

@MAXVAL birсaman közíró: Bèndek Pèter nem balliberális , hanem konzervatív - liberális , vagy polgári konzervatív , mint korábbi pártalapító , ès a legszínvonalasabb politikai ( filozófiai ) blog az "1000 leütès " volt a blogszfèra törtènetèben. Talán mèg újra kezdi , ebben remènykednek sokan , ès győzködik , hogy legyen egy hely , ahol magasabb szintű polèmia is lehetsèges: konstruktív vita, akár filozófiai szinteket karcolgatva ...
Az " Örülünk Vincent " már nem ugyanaz : ott is magas a szellemi színvonal , de sok esetben , sőt legtöbbször minden megakad a napi politika szintjèn...Az "1000 leütès" volt az etalon ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.11. 20:38:06

@Reding Roli:

Béndek ugyanazt mondja, mint a ballibek, scak őszintébb náluk, legalább nem hazudja magát baloldalinak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.11. 20:39:28

@Reding Roli:

Béndek nem hajlandó vitára, neki küldetése van: terjeszteni az egyetlen igaz hitet.

Gery87 2021.04.11. 20:48:14

@MAXVAL birсaman közíró:

De ez példa volt arra hogy a név mögött általában mit szokak "sejteni" meg "leleplezni" egyesek...
PL aki Vonát utálja az gyakran "le-Zázrivecz-i"...ezzel "utalva" rá hogy valójában" nem is magyar, tehát rendes ember nem lehet....a zsidó vagy sváb neveknél ugyanez...: biztos zsidó ezért jó ember=igaza nem lehet stb.

Volt már hogy engem is vki "leszlovákozott" a családnevem miatt....ezzel "érvelt" egy vitában:D
Szánalmasak.

Gery87 2021.04.11. 20:51:36

@Reding Roli:

Az 1000 leütés jó volt, szerettem olvasni...kár hogy nincs már.
Viszont ott is erős elfogultság és kritika nélküli kapitalizmus és nyugat imádat volt jelen....
A tipikus ami nem jó az azért nem jó mert "nincs elég kapitalizmus" vagy "nincs elég nyugati mentalitás"...ez utóbbival többnyire egyetértek mondjuk.

Én azt látom sajnos aki írásra adja a fejét, egyben idealista beállítottságú is....
Ami nem baj, de gyakran annyira hogy a valóság rovására megy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.11. 20:55:21

@Gery87:

Nálam könnyű dolga van mindenkinek.

Bár akadt már ballib fanatikus, aki "kiderítette", hogy ukrán vagyok, akinek Zorbán milliós nyugdíjat fizet.

Reding Roli 2021.04.11. 21:15:48

@MAXVAL birсaman közíró: Béndek nem hajlandó vitára, neki küldetése van: terjeszteni az egyetlen igaz hitet."

Bèndek blogján èppen elèg ember volt , aki megvèdte Pèter állításait , ő nem szerette a blogszfèra piszkos csatáit. Egyszer èn is vitába szálltam vele, kár volt, de legtöbbször többè- kevèsè egyetèrtettem vele . Viszont, ott mindenki a normálisabbak közzè tartozott a kormánypárti hozzászólók is , főleg mikor már kevesebb troll- vonzó főoldalt kapott, egèsz jó lett a blog...
Az a jó blog, ahol a hozzászólók kèpesek racionálisan gondolkodni , önállóan tèziseket alkotni , azt megvitatni , ès elismerni ha az èrvek párbajában igaza van a másik fèlnek ..

A Te fő problèmad abból adódik, hogy rendkívül doktrinèr gondolkodású ember vagy , ès beszűkültèl a liberalizmus utálására, ez az ami hiteltelennè tesz sokszor , csak szólok , hiába írsz nèha jókat, de nem ismered el a saját korlátaidat, ès ha a másik fèlnek igaza van ...Jó blogíró akkor lesz az ember , ha ki tud lèpni a felvett szerepkörèből, kicsit felülről látja a vilagot , ès nèha elismeri ha tèvedett ...Bár ilyen kevès van, olyan mèrtèkű az általános önhittsèg, hiúság ..
Te azt írtad a legutóbb , hogy jobboldali vagy ...Nekem nem úgy tűnik ! A magántulajdon- ellenessèg, a szabadpiaci mechanizmusok, a kapitalizmus elvetèse, az antiliberalizmus nem jobboldali kvalitások...
Règebben mèg baloldalinak vallottad magad , ès a gondolataid alapján most is inkább nemzetinek ès szocialistának tűnsz ( nem a nácikra gondolok ) hanem "sima" nemzeti ès szocialista ...A szèlsőjobb ès a szèlsőbal egyèbkent nagyon közel van egymáshoz ..Ha egy óra a politikai skala, akkor úgy fèl 6 az egyik, fèl 7 a másik...

Reding Roli 2021.04.11. 21:26:09

@Gery87: A legtöbb blogíró doktrinèr gondolkodású, önhitt ,hiú , sőt , vannak akik " lökik a láncot " ( èrted mire gondolok..)
A blogolás is egyfajta drog : ha egyszer rászoksz, akkor nem könnyű lejönni róla ...Èn pl nemzetközi fórumokra is szoktam írni, mert èlvezem amikor egy kínait , vagy más diktatúra- embert az èrvek párharcában lenyomhatok ...

kunzoo 2021.04.12. 00:14:11

@MAXVAL birсaman közíró:
Volt egy vmiki nevű őrült. Az meg minden kommentjéhez becsempészte az evolúciótagadását. Aztán megkérdeztem tőle hogy hallott-e már a növények nemesítéséről.

kunzoo 2021.04.12. 00:43:54

@MAXVAL birсaman közíró:
Szerintem azt rosszul látod a liberalizmusban amit szidsz benne. Ez olyan mintha a kommunizmus elveit Sztálin vagy Pol Pot tevékenységén kérnénk számon.
Azért mert bizonyos személyek azt mondják magukról hogy pl. Liberók, az nem azt jelenti hogy valóban azok. Ahogy a fidesz sem jobboldali párt, a mostani ideológiája inkább keresztényszocialista. Innen valóban könnyen eljut valaki a jobbszélre. De most nem ott van.
Szokásos hiba sokaktól az "antiszemita fasiszták" szóösszetétel.
A korábbi posztodhoz:
Vallási alapon kérhetsz áldást veled egyet nem értőktől, hiszen valójában Isten áldását kéred nem a papét. Ezert is fura dolog sok katolikus pápai meg főpapi áldás fétise, hiszen ugyanazon isten áldását adják. A pápáé sem "erősebb" A katolikusoknál, ortodoxoknál szinte többistehitre hajazó dolog a sok szent. Mint a regi főisten-alárendelt isten. Nyilván ez anno cél is volt, a megtérés könnyítésére.

Gery87 2021.04.12. 00:52:22

@Reding Roli:

Birca saját bevallása szerint is volt már mindenféle oldalon:)
A baj hogy ha épp valahol van, akkor kritika nélkül ott van és nem vesz tudomást az érvekről...csak arra koncentrál hogy igazolja épp miért igaz amiben hisz.
Az hogy blogot vezet ebben valóban nem segít (meg az se hogy azt mondta enyhén aspergeres) mert arra kondicionálja hogy azt igazolja amiben hisz és ne figyeljen másra....mert "az úgy sem jó".
Hiába mondja hogy kritikus és önálló gondolkodó ez csak annyira igaz hogy képes váltani, de ha épp "benne van valamiben" akkor mondhatsz akármit, azt fogja keresni hogy de mégis miért van igaza...
Én a nemzeti radikalizmus szimpátiájától jutottam el a (klasszikus) liberális és szociális meg kapitalizmus kritikus elvekig mert végig az volt bennem hogy "de lehet hogy nincs igazam" "lehet hogy "nem így van, nem lehet hogy ennyi lenne a megfejtés ez túl egyszerű..." stb.
A világ bonyolult...

Rodney_2 2021.04.12. 02:01:06

@Reding Roli: Mivel nyomsz le egy kínait mint diktatúra embert? (láttam már kínait közelről)

Rodney_2 2021.04.12. 02:05:23

@Gery87: Én meg az 1990-es SZDSZ tagságtól jutottam el a "nácizmusig", részben az ott szerzett élményanyag alapján :)))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.12. 08:39:02

@Gery87:

Sose voltam kritikamentes. Pl. amikor ballib voltam, akkor is homofób voltam és abortuszellenes.

S most meg a másik oldalon antinacionalista vagyok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.12. 08:49:37

@Rodney_2:

Haverjaim 90 %-a SZDSZ-es és FIDESZ-es volt 1990-ban.

Aztán 5 évvel később 90 %-uk MIÉP-es volt.

Ez gyakori út volt a nemzedékemben. Budapesti gyerekek voltunk, számunkra az MDF idegen test volt, egyrészt nem a mi korosztályunk, másrészt "vidéki".

Szóval akkor se lettünk MDF-esek, amikor csalódtunk az SZDSZ-ben.

A Fidesz pedig akkor még túl liberálisnak tűnt, így a MIÉP-hez mentünk.

Aztán a MIÉP zuhanásakor egyesek átmentek a Jobbikhoz, de a többség már az új Fideszhez.

Ez abszolút igaz baráti köröm legnagyobb részére.

Reding Roli 2021.04.12. 09:23:09

@Rodney_2: Nem könnyű a kínaiakkal vitázni, mert a hit kèpviselete elvakítja őket. Azt mondják , hogy egy okos emberrel nehèz vitázni -èrveket sorakoztat fel álláspontja igazolására -, de egy hülyèvel lehetetlen...Ehhez hozzátennèm azt is , hogy azokkal is nehèz vitázni, akik színlelik a hülyèt valamilyen okból: pl. megfizetik őket, vagy szemènyes sèrtettsègből bizonyítani akarnak maguknak ès\vagy másoknak ...

Reding Roli 2021.04.12. 09:55:27

@Gery87: Èn a politikai közèpen látom magam , de általában az aktuális kormánykritikus oldalon, mert mindig elègedetlen vagyok ...Társadalmilag inkább kissè a jobbos\konzervatív , gadaságilag inkább a liberálisabb oldalon állok, de az ökopolitika , a 21. századi gondolkodás is közel áll hozzám , az osztályharcmentes progresszió ès a globális problèmakra adott politikai válaszok ..A politika tudományos \ filozófia megközelítèse èrdekel , nem az oldalak örök ès hiábavaló küzdelme ,ès az abból következő doktrinèr gondolkodás," szellemi èlet egy buborèkban " ...
A politikai nèzetek sok esetben ellentètesek egymással , de a "jövő kulcsa" èppen az lesz , hogyan tudja az emberisèg összehangolni a szabadpiaci kapitalizmust , a 21- ik századi tarsadalomszervező elvekkel ...Erre több út is lètezhet: vagy elèrjük a technológia segítsègèvel a "korlátlan javak" idejèt , vagy ha nem , akkor ki kellene hogy alakuljon egy tudatos , kistulajdonosi (öko)kapitalizmus ...De az már nem ide tartozik , majd rèszletezem máshol :)

Gery87 2021.04.12. 15:33:48

@Reding Roli:

"hogyan tudja az emberisèg összehangolni a szabadpiaci kapitalizmust , a 21- ik századi tarsadalomszervező elvekkel ."

Sehogy.
A kapitalizmus a korlátlanságról szól...a hatalom, a tulajdon, az örökítés, a megszerezhető vagyon, a profit, a termelés végtelenségéről.....nincs benne mértékletesség kódolva!!! A plafon a csillagos ég....
nincs megszabva hány céged, tulajdonod, pénzed, alkalmazottad, nyereséged lehet és mit és miből mennyit termelhetsz....
Márpedig a Földet pont az bassza szarrá hogy ezekre nincsenek benne korlátok!
Ha kell az utolsó csepp olajat és utolsó szál fát is ki fogja vágni...

"vagy elèrjük a technológia segítsègèvel a "korlátlan javak" idejèt ,"

A javak nem korlátlanok...a technológia pedig nem fog megoldást nyújtani mivel az is kapitalista célok és elvek mentén fejlődik....

"vagy ha nem , akkor ki kellene hogy alakuljon egy tudatos , kistulajdonosi (öko)kapitalizmus"

Korlátozni kell a tulajdont, a megszerezhető és kitermelhető javakat, a vagyont, megtartva a piaci alapot.....semmi más nem működik szerintem.

Ha továbbra is az marad az alapelv hogy azért termelünk valamit és annyit és egyre többet...mert a cél a növekedés és hogy egy akárkinek 2 fabatka helyett 3 fabatkája legyen.....mert csak....mert mértéktelen akkor semmi nem fog változni...

Nézd meg az autóipart: Nem arról van a vita hogy mennyivel legyen KEVESEBB autó hanem hogy mikor lehet már csak elektromos autókat fosni a világra....lehetőleg sokat és évről évre többet, több profittal....aztán megint többet.....így a végtelenségig....
A probléma gyökerére a megoldást nem fogja megadni, alkalmatlan rá.

Reding Roli 2021.04.13. 00:07:56

@Gery87: Korlátozni kell a tulajdont, a megszerezhető és kitermelhető javakat, a vagyont, megtartva a piaci alapot.....semmi más nem működik szerintem."

Pont ez az ami nem működik: ha korlátozod a magántulajdont akkor kapitalizmus alapműködèst korlátozod , a megszerezhető javakat meg főleg nem kell ( lehet korlátozni ) , hiszen az èrdek szabályozásával azonnal megállna növekedès : minek vállalkozzon\ fektessen be a vállalkozó , ha eleve korlátok közzè van szorítva ès nincs èrdeke kockáztatni . A " piaci alap "- ahogy írod , csak ott működik , ahol a termelès ès fogyasztás viszonyában egyensúly van , az árak viszonyába sem szól bele az állam, hanem a piaci kereslet- kínálati viszonyok alakítják ki . Ahol az állam beleavatkozik a piaci működèsbe , piaci zavarok lèpnek fel: a tőkès kevesebbet termel, nem ruház be , kevesebb lesz a munkahely, kevesebb a termèk, ami áremelkedèst idèz elő, megbomlik a piaci egyensúly ès a vègen minden gazdasági mutató elkezd romlani, aminek a vège a válság , vègül a rendszer- összeomlás ...

Márpedig a Földet pont az bassza szarrá hogy ezekre nincsenek benne korlátok!"

Nem a Földet nem a kapitalizmus bassza szèt, hanem az emberek ,akik túl sokan vannak ès felelőtlenül èlnek ... A kapitalizmus èrtèket teremt, és milliárdok èletfeltèteleit javította meg az alapvető szüksègleti cikkek tömeges lètrehozásával, a tömegtermelès az, amely embermilliárdok èletszínvonal- emelkedèsèt tette lehetővé a kapitalizmus elmúlt 200 èvèben
Elèg megnèzni az emberisèg átlagos èletkorát, mekkorát nőt az előző törtènelmi korokhoz kèpest..

javak nem korlátlanok.."

ezért tettem idèzőjelbe a korlátlan javakat , amely úgy èrtelmezendő , hogy a technológiai segítsègèvel már szinte minden fontos igènyet ki lehet elègítni egy embernek ès èppen a kapitalizmus hozza lètre az egyre újabb igènyeket , amelyek a kapitalizmus nèlkül nem is lèteznènek...

Reding Roli 2021.04.13. 00:49:05

@Gery87: Nem arról van a vita hogy mennyivel legyen KEVESEBB autó hanem hogy mikor lehet már csak elektromos autókat fosni a világra"

Pont ez a kapitalizmus lènyege : kevesebb autót nem gyárthat, mint amennyire igèny van , mert akkor sok ember szüksèglete nem lenne kielègítve. Vannak akik napi 100 km - t mennek csak munkába ...Az autó ma már nem helyettesíthető eszköz ès ha kevesebbet gyártanak belőle, mondjuk a felèt, akkor duplájára menne az ára azonos szintű kereslet mellett..
A technológia fejlődès feladata az, hogy olyan autót hozzon lètre, amely egyre kisebb károsanyag kibocsátású , ès kisebb öko lábnyomot hagy maga után ...
NEM a kapitalizmussal van a gond , mert az egy gazdasági rendszer , amely a leghatèkonyabban kèpes lètrehozni az emberi lètfeltèteleket ès működèse az emberi alaptermèszetre èpül , hanem azzal , ahogy működtetik bizonyos országokban ...
A fő gond a nèpessègrobbanás, a legtöbb globális problèma abból ered ...
A mai kapitalizmus már nem az kapitalizmus, mint amit Marx leírt , hiszen sok országban egyfajta szociális piacgazdasággá szelídült a rendszer , ès nagyon jól működik Èszaknyugat- Európában , Kanadában, Új - Zèlandon , Izraelben , Ausztráliában , Japánban....Más működőkèpes alternatíva nincs is valójában ezen a fejlődèsi fokon ...
A " kapitalizmus " valamit a legjobban tud : kielègíteni az emberek igènyeit ( ahol jól működik , ès fejlett ) Az emberi èlet pedig szinte csak arról szól , hogy minèl jobban elègüljek ki az igènyek ...
Van a társadalomban nèhany százakèk elhívatott ember , aki azt mondja , hogy leteszi az autót ès inkább biciklivel megy dolgozni tèlen , mert nem akarja szennyezi a levegőt, de az elsöprő többsèg inkább beszáll az autóba ès 25 fokra állítja fűtèst, ès ezt már egy 20 èves Opel is tudja , amely szinte mindenkinek elèrhető...
A kapitalizmus működèse az emberi alaptermèszet lènyegèből ered , ezért sem működik más utópisztikus társadalmi rendszer ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.13. 07:58:48

@Deak Tamas:

Azt, hogy a nacionalizmus a liberalizmus terméke, s abszurd tanítás.

Az ember nemzetisége persze fontos, anemzet is fontos közösség, de nem a fő meghatározója az egyén mivoltának.

vergyula 2021.04.13. 08:05:35

@MAXVAL birсaman közíró: "a nacionalizmus a liberalizmus terméke" - Ez biztos???

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.13. 08:11:28

@vergyula: biztos, mert kezdem sejteni mire gondol, csak fogalomkeveredés van megint. Arra a típusú "nacionalizmusra" gondol, amit a francia forradalom alakított ki, amit szintén tévesen "nemzetállamnak" szoktak nevezni, vagyis amely a liberális alaptanítás - a "felvilágosodás" - elősegítése végett egységesít nyelvben és közösségben is. épp a tanok hatékony terjesztése miatt.
Ez ugyan épp nem nacionalizmus, de olvastam már erről a típusú elméletről.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.13. 08:14:31

@MAXVAL birсaman közíró: hát azért ez döcögősen hihető, ha az ember Petőfire vagy Teller Edére gondol.
Azt akkor ugye leszögezhetjük, hogy nem arról lenne itt szó, ami alapvetően baloldali narratíva, mostanában divatos cancel culture. A nacionalizmus filozófiai értelemben az, hogy én a nemzethez tartozóként preferálom, ha a nemzethez tartozó kulturális értékek előnyt élveznek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.13. 08:26:42

@Deak Tamas:

Ez szimpla normalitás, nem nacionalizmus.

Az ember a saját közösségét preferálja, egyre szélesedő módon: én - családom - rokonságom - településem - régióm - országom - stb.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.13. 08:38:24

@MAXVAL birсaman közíró: igen, persze, csak a baloldali rendszerek, különösen a létező szocializmus ezt tagadja ("A mi hazánk a nagyvilág"), márcsak azért is tagadta mert mindenütt idegen agresszorként jelent meg. Azzal mosta össze hogy ez a gondolkodás egyenes úton vezet a háborúkhoz stb. figyelmen kívül hagyva azt az egyszerű történelmi tényecskét, hogy minden európai nagy háború birodalomépítő háború volt, ideértve az 1991-99-est is. Még a liberális kialakítás szerinti nacionalizmushoz sem volt semmi közük.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.13. 08:44:53

@Deak Tamas:

Kozmoplitizmus. Ami ki akarja iktatni anemzet fogalmát.

Abszurdum, ahogy a család kiiktatása is manapság.

A szovjet gyakorlat is megtagadta ezt még a 30-as évek elején.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.13. 09:06:28

@Deak Tamas:

Így igaz. S így is volt a SZU első 10 évében. Pl. a csoportszex, a válás, az abortusz, a homoszex hivatalosan progresszív értéknek minősóült. Aztán Sztálin alatt rádöbbentek, ez nem igazán tetszik még az egyébként hű kommunistáknak se.

Szóval jött az új pártvonal a házastársi hűségről, a proletár családról, a szüleiket tisztelő gyerekekről (kivéve ha a szülők ellenforradalmárok persze), a szorgos feleségről, a bölcsen családot vezető férjről.

Egyébként Kubában is. Pl. ott ki lett találva olyasmi, hogy "caballería proletaria", ami baromi viccesen hangzik, de tényleg létezett: azt jelentette, a kisfiúk segítsék a kislányokat, adják át helyület a buszon a nőknek, stb., tulajdonképpen egy teljesen hagyományos nemi alapú udvariassági szabályzat, de hogy ne tűnjön ez valami burzsoá retrográd akárminek, ki lett jelentve, hogy ezek a proletár együttélés morális törvényei. Nem vicc, a kubai iskolai füzeteken is voltak rajzok, hogy pl. az űttörőfiú kezet nyújt az úttörőlánynak, mert utóbbi elesett az iskolaudvaron, a rajz felett meg nagy betűkkel "caballería proletaria" szöveg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.13. 09:27:33

@Deak Tamas:

Meg amikor a szovjet korban a 70-es, 80-as években a nőietlenül öltöző, kinéző nő pártfegyelmit kapott.

Képzelem egy nyugati progresszív feminista reakcióját.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása