magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szovjet farmer

A szovjet rendszer legnagyobb divatellensége a farmernadrág volt. Az ok ismeretlen, valaki kitalálhatta, hogy a farmernadrág a nyugat jelképe.

Viszont a ruhadarab népszerűségét éppen a rendszer növelte. Azzal, hogy nyíltan sose lett betiltva, csak használata volt korlátozva. Pl. munkahelyeken, s különösen iskolákban a legtiltottabb ruhadarabnak számított.

Aztán az is tényező lett, hogy kapható lett a szovjet Berjozka-üözlethálózatban (ezek valutás boltok voltak). Ami pedig ott kapható volt, az automatikusan népszerű volt.

Amikor 1980-1985 között orosz iskolába jártam, reggelente mindig ügyelt egy tanár a bejáratnál, aki figyelte az öltözéket, nehogy valaki farmerben próbáljon bemenni.

szovjet fiatalok a 80-as években

Az eredmény az lett: szabadidőben mindenki igyekezett farmerben lenni. Többet között a magyar farmer rendkívül népszerű volt. Amikor pedig a Szovjetúnió megszünésekor, 1992-ben el lett törölve minden dresszkód az orosz iskolarendszerben, hirtelen a farmer lett a nemhivatalos iskolai egyenruha: egyszerűen olyan sokan viselték, hogy szinte egyenruha lett.

A farmer hatása akkora lett, hogy semmilyen más divat sokáig nem hatott az ex-szovjet térségre.

a legolcsóbb megoldás: eredeti bolgár farmernadrág

Címkék: közélet
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1216488436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.18. 10:25:31

Ami nekem érdekes benyomás volt az itthoniakról akkoriban: a farmer nem volt selejt, például egyes cipőgyárak produktumaival ellentétben.

F1őr 2021.04.18. 12:32:34

Próbáljunk most dresszkódot bevezetni az iskolákba. Sok divatmajom hülye gyerek hogy be volna lázadva. Mondjuk így is be vannak mert itt olyan elnyomás meg diktatúra van, hogy olyat még világ nem látott.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása