magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mi az a mélyállam?

Pár évtized még jellemző amerikai jelenség volt a dogmatikus liberális, aki a liberalizmust mint az abszolút szabadság eszméjét értelmezte. Ma már ezt persze elsöpörte a liberalizmus újabb hulláma, de ettől még ez tény volt korábban. Jellemző képviselője a New York-i zsidó ügyvéd, aki ingyen védi társadalmi munkában az antiszemita nácit, amikor annak megpróbálják elvitatni jogát a zsidó holokauszt tagadására. A zsidó ügyvéd ilyenkor rendre azt mondta: éppen azzal fejezi ki liberális világnézetét, hogy védi olyan ember szólásszabadságát, akivel semmiben se ért egyet, hiszen nyilván ez nem lenne nyilvánvaló annyira, ha olyan ember szólásszabadságát védené, akivel egyetért. Marhaság, de legalább következetes marhaság.

Valahogy ennek alapján érthető meg a ballibeknél a háttérhatalom és a civilség manapság.

Amikor a kormányzat liberális, akkor a ballib megmondóember hatalommegosztásról beszél és civil társadalomról, tudva persze, hogy a hatalom minden ága és minden érdemleges civil szintén liberális, azaz tulajdonképpen nincs semmilyen ellentét a hatalomban. A hatalom egésze simán képes a liberális értékrendet megvalósítani, ebben semmi se akadályozza.

Aztán amikor a kormányzat nem liberális lesz, ugyanez a megmondóember bőszen védi, a kormányzat ne szóljon bele a tőle független liberális hatalmi ágakba és civil szférába.

Amikor erre nem-liberálisok azt mondják, ez így háttérhatalom, hiszen a választott kormányzat nem képes kormányozni, ha mindenben megkötik a kezét, akkor a liberális megmondóemberek hahotáznak, kiejelentve, hogy a háttérhatalom csak beteg agyak fantáziája, s hozzáteszik: a választott kormányzat kezét igenis meg kell kötni, ez így jó, minden más meg diktatúra lenne.

De amikor egy nem-liberális kormányzat sikeresen átveszi a többi hatalmi ágat is, s a civil szférában is sikeresen kiépít vele egyetértő elemeket, akkor meg a liberális megmindóember hirtelen sopánkodni kezd: ezt így nem lehet! Mert micsoda dolog, hogy ha pl. megbukik a nem-liberális kormányzat a választáson, az új liberális kormányzat képtelen lesz kormányozni, hisz meg lesz kötve a keze! Mert hát le kell bontani a "mélyállamot" - így hívják a háttérhatalmat ballibául.

Ilyet utoljára első osztályos koromban láttam, napköziben. A kissé agresszívabb kisgyerekek szokása volt, hogy amikor nyertek egy társasjátékban, elvárták, mindenki tapsoljon nekik, de amikor meg vesztettek, akkor durcásan felálltak és szidni kezdték az egész játékot.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr10016518892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy Hill 2021.05.09. 15:42:31

Nagyon erős aránytévesztés, amikor a fideszes machinációkra ugyanazt a kifejezést akarják használni, mint az "igazi", USA-beli deep state-re...

Boldeone Bull 2021.05.09. 17:01:49

De amikor egy nem-liberális kormányzat sikeresen átveszi a többi hatalmi ágat is"

Akkor az nem demokrácia. A demokrácia lènyege èppen a hatalmi ágak - törvènyhozó , vègrehajtó, igazságszolgáltâs - lehetőleg minèl teljesebb szètválasztása. A legjobb az, ha nem\alig függnek egymástól ès külön úton jönnek lètre ( elvileg USA)
Ahol ez nem adott , azaz nincsenek kormányzatnak" fèkek, egyensúlyok" , ott önkènyuralom alakul ki.
A deep state " - ről lehet beszèlni Magyarországon, hiszen semmilyen - de mèg látszatra sem - független hatalmi ágról nem beszèlhetünk. Orbán ès az állampárt dönt mindenről , gyakorlatilag . Ez a demokrácia megcsúfolása!
Gazdasági oldalról pedig : Crony" - azaz haveri kapitalizmus van: a kormányfő veje, testvère, apja milliárdos közforrásokat akvirálnak , mindenfèle összefèrhetetlensègi problèmája nèlkül. A falutárs, barát pedig dollármilliárdos lett , közforrások akvirálásából...

midnightcoder2 2021.05.10. 06:06:51

Kevered a civil szervezeteket és a hatalmi ágakat.

Bayaz 2021.05.10. 15:57:52

@Boldeone Bull: Pont erről írt bircaman. Ügyesen felmondtad a leckét. :D

Tudod, nem csak kormányzati hatalom van, hanem például
1) titkolsszolgálatok
2) vállalati szféra
3) "civil szféra", oktatási rendszer, kultúra, szórakoztatóipar, mainstream média. Utóbbiak sokkal nagyobb tudatformáló hatással bírnak, mint bármelyik kormányzat.

Az USA-ban pedig nemcsak a kormányzat van progresszívek kezében vann, hanem gyakorlatilag a teljes "tudatformáló' ipar, a vállalati szféra nagy része (bár ők inkább gazdaságilag jobbosok) és a titkosszolgálatok is őket támogatják (lásd az általuk Trump lejáratása céljából terjesztett Russia collusion storyt).
Egyedül a bíróságok azok, ami valamelyest ellensúlyt képeznek.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.05.10. 17:51:16

"Ahol ez nem adott , azaz nincsenek kormányzatnak" fèkek, egyensúlyok" , ott önkènyuralom alakul ki."

Pontosan, a liberális hatalmon belül nincsenek fékek és ellensúlyok és önkényuralom alakul ki.

Csak az nem olyan lesz hogy nem mondhatsz ellen a rendszernek mert elvisz az ávó, hanem kitilt az összes létező platform. Ha alapítassz sajátot, akkor meg letiltja az elérését az összes szolgáltató, stb.

Sose láttam még a liberális oldalon hogy bármiféle belső ellenállásuk lenne a saját szélsőségeseikkel szemben. Amit ma kitalálnak radikális gondolatként az 10 év múlva mainstream irányzat lesz.

Bayaz 2021.05.10. 20:55:07

@Boldeone Bull: Egyébként be tudnál számolni arról, miféle médiapluralizmus volt 1994 és 98 közt Magyarországon? Mert én úgy emlékszem, mérhető példányszámú jobboldali sajtótermékekből ÖSSZESEN 1-2 létezett, azok is szélsőjobboldalinak voltak titulálva.

Akkor hogyhogy nem volt aggódás a médiapluralizmus miatt? Nem volt aggódás a fékek és ellensúlyok hiánya és a hatalommal való visszaélés miatt, amikor a kétharmados többséggel rendelkező kormány néhány hónappal a választások előtt módosította az önkormányzati választások szabályait?

Aztán amikor az alkalmatlan szociálliberális kormány és értelmiség elvesztette minden hitelét és szavazói nagy részét, és a Fidesz kétharmados győzelem után az ő eszközeiket kezdte használni és a saját embereit próbálta a progresszívek helyére tenni, akkor már diktatúráról meg gonosz mélyállamról van szó.

Erről a kettős mércéről írt bircaman.

Jehovah’s Witnesses 2021.05.11. 10:10:23

Az utolsó mondatod zseniális volt, mert a magukat liberálisnak mondó, de valójában bolsevikanarchista jellemzőkben tobzódó képmutató hányadékok pont ilyen egoista dedós szinten játsszák a játékot! Szerintük szabály, hogy nekik kell nyerni, közben az egyéb játékszabályok rájuk nem vonatkoznak, ha ők csalnak és azt valaki elkezdi jobban csinálni, akkor megsértődnek, duzzognak, árulkodnak, hisztériáznak!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása