magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Lehet-e időutazással lottón nyerni?

Népszerű téma: a mai tudással visszamenni a múltba, majd ebből anyagi hasznot húzni. A legegyszerűbb módja: a nyertes lottószámok ismeretében kitölteni lottószelványt a húzás előtt.

De lehetséges-e ez? Mármint feltételezve, hogy már ismerjük az időutazás módját. A helyzet az, hogy nem lehetséges.

Az idő elképzelhető 2 módon: mint egyedi, egységes vonal és mint folyamatosan szétágazó idővonalak. Az előbbi a hagyományos elképzelés a XX. sz. elejéig, az utóbbi a kvantumelmélet egyik értelmezése.

Az előbbi esetben az ami már elmúlt, az rögzített, utólag nem változtatható meg. Azaz minden próbálkozás a múlt megváltoztatására egyszerűen sikertelen lesz.

Az utóbbi esetben a jövő ismerete pedig nem fog segíteni a múltban, mert amint változtatunk bármin a múltban, annak a múltnak a jövője már nem lesz azonos az általunk ismert jövővel.

Tehát két eset lehetséges. Vagy nyertünk volna a lottón időutazás nélkül is. Vagy pedig számtalan jövő valósul meg, több millió, s az egyikben mindig nyerünk, a többiekben meg soha, s ismét teljesen hatástalan az időutazás.

Az időutazás egyetlen célja az elfeledett múlt megismerése tehát.

Címkék: közélet
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6716578010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy Hill 2021.06.02. 14:38:18

(Egy havernak volt ez a szövege, amikor kb 30 évesek voltunk: "Gyerekek! Ezzel a tudással visszamenni az egyetemi időkbe, és úgy csajozni, az mekkora lenne már...!" Sose lett belőle semmi.)

midnight coder 2021.06.02. 17:00:52

Attól függ. Lehet olyan is, hogy abban az esetben egy másik idõvonal valósul meg, és az amiben nem nyertél a lottón nem.

Az igazi paradoxon nem ez, hanem az ha visszamész az idõben és megölöd saját magadat. Mert ugye ha meghalsz, akkor a jövòben nem tudsz idõgépet építeni hogy visszamenve megöld magad.

Van ebben a témában egy egész jó film, a 2002-es Az idõgép.

tűz fal 2021.06.02. 21:19:10

A múlt megismerése is paradoxon, mert mielőtt visszamentél nem ismerted amit ott láttál, tehát ahol ismerni fogod, az egy másik idővonal lesz.

midnight coder 2021.06.03. 08:10:09

@tűz fal: Nem igazán, legalábbis ha az indulás után térsz vissza. Azaz most építek egy idõgépet, visszamegyek beszélni Jézussal, aztán öt perccel késõbbi idõpontra térek vissza. Semmi paradoxon nincs benne. Más kérdés viszont, ha az idõ alatt amíg visszamegyek mondjuk megölöm Jézust, mert akkor nincs hova visszajöjjek, mivel ez az idõvonal megszûnik (mert hogy az én idõvonalamon megszûnt Jézus, ezért nem építek idõgépet azért hogy visszamenjek hozzá beszélgetni).

tűz fal 2021.06.03. 09:39:21

@midnight coder: nincs olyan hogy megfigyelsz valamit úgy, hogy a megfigyelt dolog ne változna meg, még ha csak kicsit is. Résecskefizikában például fontos, hogy a kísérletbe belekalkulálják, hogy a visszaverődő elektron vagy bármi megváltoztatta a megfigyelt részecske állapotát. Ami példát írtál, az egy látványos paradoxon, de valójában mindenre igaz. Beülsz az időgépbe, és visszamész az időben valahova. Ha egy toronyház tetején van az időgép, akkor úgy kezdődik az élmény, hogy jó nagyot esel. Tegyük fel hogy a helyet is be tudod állítani az időgépben. Honnan tudod hogy hol érdemes landolni ha még nem láttad azt a kort? Mi esz azzal az anyaggal amit más tölt ki amikor oda érkezel? Még a legszerebcsésebb esetben is problémás, ha csak levegő van ott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.03. 09:42:39

@tűz fal:

Pontosan így van.

S ez az oka annak, hogy egy időutazó sincs a jelenben, a múltban. Hiszen éppenhogy lennie kellene minden józan ész szerint. De nincs. Ill. ha van, az része időnknek, így észre se vesszük. Mert sehogy se hat ránk tuodpmásunk szerint.

kiskisutca 2021.06.03. 15:51:46

Létezhet időutazás, de semmit nem változtathatsz, csak passzív szemlélő lehetsz. Azért az is érdekes! Megnézheted pl. Stonehenge-t eredetiben, vagy akár a déd-dédszüleidet! Meghallgathatod, hogy milyen nyelven beszéltek, stb. Mire használtak mára feledésbe merült tárgyakat, stb. kik, hogyan rejtettek el kincseket?

kiskisutca 2021.06.03. 15:53:19

@tűz fal:

"Beülsz az időgépbe, és visszamész az időben valahova. Ha egy toronyház tetején van az időgép, akkor úgy kezdődik az élmény, hogy jó nagyot esel."

Nem. Egy VR sisakot húzol a fejedre.

Gery87 2021.06.03. 17:09:34

Az időutazás úgy marhaság ahogy van. Nincs ezen mit magyarázni.
Eleve mindig MOST van....az a pillanat létezik ami épp van....az van ami MOST..minden MOST történik...
Ami "volt" elmúlt, nincs, ennyi volt, vége van....nincs "hová" "visszamenni"...se előre se hátra...

kiskisutca 2021.06.04. 13:43:17

@tűz fal:

"Beülsz az időgépbe, és visszamész az időben valahova. Ha egy toronyház tetején van az időgép, akkor úgy kezdődik az élmény, hogy jó nagyot esel."

Már a Föld bolygó sem ott van a pályáján, de a Naprendszer sem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.04. 13:53:34

@kiskisutca:

Eleve mihez képest hol? Nemigen van fix helymeghatározás a világegyetemben. Hisz nincs biztos pont.

vergyula 2021.06.04. 15:08:42

Akkor ezért nem találkozunk a jövőből érkezett időutazókkal.... mindegyik a világűrben vagy egy bolygó belsejében végezte. :(
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása