magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hol fognak hibázni?

Afféle tanácsnak szánom ezt a Fidesz propagadistáinak. Úgy érzem ugyanis, kizökkentek helyzetükből az MZP-jelenség miatt.

Ha ugyanis nem korrigálnak, nyereséget fognak ajándékozni a ballib ellenzéknek jövő tavasszal.

Jelenleg a Fidesz-taktika az MZP elleni szövegelés és a csodavárás. Ez utóbbi azt jelenti: arra számítanak, hogy a ballibek összevesznek a következő hónapokban. Ez azonban nem valószínű, a fő személyek jó pozícióban vannak, nincs miért botrányt robbantaniuk, a kevésbé fontos személyek pedig nem tudnak komoly botrányt indítani. Szóval ha össze is vesznek, az majd a választások után lesz.

A ballib tábor perifériáján - ezek azok, akik nem elkötelezett ballib szavazók, de inkább arra hajlanak, hogy a ballibek a kisebb rossz a Fideszhez képest - hamarosan csend lesz, s ez jó. Megvolt a győzelem - mert az, hogy MZP legyőzte Gyurcsánynét az bizony éppen ennek a tábornak a győzelme -, de még sok idő van a választásokig, el fog illanni a mámor. Ez ellen egy módon lehet tenni: ha beindul valamiféle MZP-re összpontosított kampány. Ennek ugyanis ellenhatása lenne. Régi "titok" a lejáratási kampánytechnikai tudományból: a legkönnyebben úgy lehet egy ellenfelet diszkreditálni, ha kellemetlen támogatókat szerzünk neki, akik aztán éjjel-nappal dicsérik őt, ez azonnal eltántorítja a támogatók távolabbi részét. Ezt sokan tudják, de ennek fordítottja is igaz: ha valakit az ellenfele nagyon támad, annak növekszik támogatottsága ugyanebben a táborban.

Egyébként bevallom: egy jövő évi ballib győzelem izgalmas és érdekes lenne. Akkora rombolás következne be ugyanis, hogy aztán 20 évig esélytelenek lennének a ballibek ismét. Csak hát kár az országért...

Azaz mégis csak az lenne a jobb, ha nem az történne, amit a címben vizionálok.

 

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2216728156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.10.21. 07:53:23

Úgy lehet az ellenfelet diszkreditálni, hogy a jó időben veszel elő egy számára vicces ügyet. Strache, Borkai.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.21. 08:38:15

@Deak Tamas:

Nyilván a bulváros érv a legjobb minden tömegdemokráciában. De ilyet azért nehéz találni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.10.21. 08:47:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: őrzik ezeket hidd el, és várják a megfelelő időpontot. Megintcsak Strache és Borkai.

midnight coder 2021.10.21. 09:09:15

Ez a Piszkos Fred effektus. És mûködik is, a Jobbik is úgy lett erõs, hogy az MSZP/SZDSZ annyira utálta, hogy annak is megtetszett aki nem volt náci.

Ma Orbánékat szerintem legalább annyian utálják...

lobaszopiatej 2021.10.21. 11:15:40

Már se Orbánon, se MZP-n (se a Gyurcsányon) nem működik a befeketítés, apróbb (sőt Orbánnál: nagyobb) hibák senkit se fognak érdekelni.
Abból lehet baj, ha MZP mögé nem állnak be bizonyos jelöltek, megtörik a megállapodást. Csak az a párt elhiteltelenedik.

lobaszopiatej 2021.10.21. 11:24:06

Ha mondjuk biztosra akar menni a Fityisz, beolvaszthatná mondjuk a Jobbikot, Vona idején eleinte úgyis a külső náci támogatújuk volt.
Csak ezzel a Terry Black-es lejáratással meg a KGBéla vegzálásával magukra haragították őket.

F1őr 2021.10.21. 12:16:45

Nem bánnám ha a nép kapna megint egy nagy pofont, csak hogy újra ébredjen.

sync 2021.10.21. 14:10:06

Álmodik a nyomor.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.21. 15:18:20

@sync:

Nem ítélhetó meg ez még. Most először 2010 óta nem tudható előre az eredmény.

Valószínűleg - hacsk nem derül ki valami nagyon botrányos - kis külső ügyek fognak dönteni:
- járványhelyzet,
- életszínvonal,
- a propaganda szintje.

sync 2021.10.21. 15:22:53

Mindegy is! Orbán helyett lesz egy új Orbán.

vergyula 2021.10.21. 15:54:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Azért ezek nem annyira kis ügyek, legalábbis az első kettő.
Amúgy ki van a képen?

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.21. 16:00:50

Hülyeség. MZP-nél nincs megfelelőbb ember a Fidesz számára. Hatékonyan gyengíti, sőt szétveri az ellenzéki együttműködést, magára haragítja a baloldali szavazókat. Most mindenki a vásárhelyi polgármesterért rajongó "ellenzékváltó páholyforradalmárokkal" foglalkozik, de azzal senki, hogy az aknamunka következtében legalább ugyanennyi szavazó el is veszik. Nem írnak, beszélnek róla, mert ez stratégiai érdeke mindenkinek. A Fidesznek is, és az ellenzék zayista részének is, amely - tudván nem győzhet - minél nagyobb szeletet akar most kihasítani magának az ellenzéki térfélen, amit jövő tavasztól százmilliókban mérendő pártjuttatásokra és pozíciókra válthat. A "magára maradt" DK-nak szintén jól jön a vele való szembehelyezkedés, mert a dühbe gurult, csalódott balos szavazókat felrázza, és az eddig nem rá szavazókat magába integrálhatja. Megy a helyezkedés a szemétdombon.

A rezsimnek könnyű dolga lesz és ezzel Orbánék pontosan tisztában vannak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.21. 16:02:08

@vergyula:

Nem tudom ki van a képen. Nem minden kép, amit használok, saját alkotás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.21. 16:05:27

@Lesz még Magyar Köztársaság:

Szerintem nem.

A Bartus-féle szélsőségeseket leszámítva a ballib tábor elfogadja MZP-t, jhisz mindenki kap valakit:
- a kemény mag megkapja, hogy a DK lesz a legnagyobb párt,
- a periférua meg megkapja, hogy nem DK-s lesz a kormányfőjelölt.
Win-win szituáció van.

MZP lerombolja a kisebb pártokat, ez tény, de nekik mindenképpen végük.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.21. 16:32:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az a "Bartus-féle szélsőség megvan legalább 800 ezer-egy millió ember. Ne becsüld le ezt a tömeget. A valódi "Bartus-féle szélsőség" meg talán max. néhány száz-pár ezer ember az országban., de szerintem sokat mondok.

Winwin persze, csak nem abban a formába, amire te gondolsz. Az ellenzéki egymást gyűlölve összefogásnak nincs valódi esélye.

MZP valóban lerombolhatja a kisebb pártokat, de ehhez az kell, hogy a MMM párttá alakuljon. Ebben az esetben az LMP-ben, Párbeszédben, Momentumban, de talán még a Jobbikban is elkezdetnek majd aggódni - és feltéve, hogy Márki-Zay személyes varázsa kitart a jövő tavaszi elbukott választás utánra is ahelyett, hogy összeomlana. Ebben az esetben Orosz Annuska eredményvárón látott mosolya is hamar lehervad, és a Momentum mehet a levesbe. Ez esetben valóban megvalósul az "ellenzékváltás", csak merőben más formában, mint ahogy most a kis baloldali formációk, a mögöttes holdudvar megmondóemberkéi és a balos sajtó zayista része azt szeretné láttatni. Nagy dolgok lehetnek még itt, de már csak a következő ciklusban és azután. MZP már most követel egy hetedik saját frakciót a 6 párt "szövetsége" mellé, de szerintem az MMM párttá csak az új Országgyűlés megalakulása után fog alakulni.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.21. 16:52:53

@lobaszopiatej: "Már se Orbánon, se MZP-n (se a Gyurcsányon) nem működik a befeketítés, apróbb (sőt Orbánnál: nagyobb) hibák senkit se fognak érdekelni."

Állítólag a bizonytalanok száma egészen visszaesett. Táborok vannak, az azokba tartozókat pedig a másik oldal részéről már nem lehet meggyőzni semmiről.

"Abból lehet baj, ha MZP mögé nem állnak be bizonyos jelöltek, megtörik a megállapodást. Csak az a párt elhiteltelenedik."

A megállapodást MZP törte meg a negatív kampánnyal az előválasztás első fordulójától kezdve. Márki több százezer ember szemében mára elhiteltelenedett. Korábbi ámokfutását látva abban meg szinte biztos vagyok, hogy veresége esetén azonnal csalást kiáltott volna, megkérdőjelezve az előválasztási procedúra tisztaságát.

kunzoo 2021.10.21. 17:18:34

@Lesz még Magyar Köztársaság:
Teljesen el vagy tévedve. Aki kormányváltást akar, annak ideális jelölt MZP. Ráadásul ő belülről is ismeri a fideszt, ismeri az egész bandát. Tán tud is róluk ezt azt. Eddig valamiért nagyon óvatosan bánnak vele a fedeszben is. Lázár is a Continentalt szidja, nem őt.
Mi van akkor ha egyezséget kínál az értelmesebb fideszes vonalnak? Vargának, Navrasicsnak, akár Lázárnak?
A NER lebontásához kell a fidesz egy része is.
Budapestnek be kell látnia hogy a vidék támogatása nélkül nem nyerhet. Ehhez kell a jobbik és a fidesz szavazóinak egy része is.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.21. 18:14:15

@kunzoo: Felőlem hidd ezt nyugodtan, A vonat már halad, az ellenzék számára jön az újabb pofára esés áprilisban. És nem azért írom, mert ezt akarom, hanem mert ez lesz és kész. Egészen a szavazatok összeszámolásáig meg mindenki úgy reménykedik, ahogy akar.

Kell még egy pofára esés az ellenzéki tábornak, hogy végre felébredjen. Magam részéről - bár utálom, mint a szart - ezért is szurkoltam Márki-Zay győzelmének. Nem szabad kibúvót hagyni a "választások" utánra, miért nem sikerült ezúttal sem. Dobrev Klára listavezetésével meglehetősen könnyű lett volna ok-okozatot találni a vereségre. A Márkival való bukás után nehezebb lesz szánalmas magyarázatkeresésbe bocsátkozni.

Ébrednetek kell.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.21. 18:23:36

@kunzoo: "Mi van akkor ha egyezséget kínál az értelmesebb fideszes vonalnak? Vargának, Navrasicsnak, akár Lázárnak?"

Mese habbal. Lázár János lehet, hogy értelmes (valóban az), de ugyanakkor köztörvényes bűnöző. Helye a bíróságon van (lenne). Az elszámoltatást hirdető Márki-Zay vele kíván egyezkedni?! Te viccelsz v tényleg komolyan gondolod?!

"A NER lebontásához kell a fidesz egy része is.
Budapestnek be kell látnia hogy a vidék támogatása nélkül nem nyerhet. Ehhez kell a jobbik és a fidesz szavazóinak egy része is."

Mese habbal. Egyetlen fideszes nem fog az ellenzékre szavazni. Szekértáborok vannak, nincs átjárás. A jobbik szavazóival nem tudom, minek hozakodsz elő, ők az "összefogás" részei.

Csak ismételni tudom: ébrednetek kell. Egy baj van: addig nagyon sok idő, legalább még fél év eltelik.

kunzoo 2021.10.21. 18:25:11

@Lesz még Magyar Köztársaság:
Az előző bejegyzésed alapján egyáltalán nem az jön ki hogy pont neki szurkoltál volna.
Szerintem ez ésszerű váltás. Viktorék most hiába szórják a pénzt, olyan iparágakba teszik ami egyből felfalja, inflációt gerjesztve. (építőipar)
MZP nehéz falat fideszes szempontból, nehéz Soros emberének beállítani. Ha ő az, akkor Viktor is az.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.21. 18:33:15

@kunzoo:

A fidesz periféria megnyerhető, de olyan programmal, ami viszont elfogadhatatan a ballib keménymag számára.

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY! 2021.10.21. 18:38:39

@kunzoo: Pedig ÉN megtetttem.
Nem véletlen járkált ő Amerikába. Alig hogy megnyeretttem vele az előválasztást, a CNN máris interjut készített velehh. Aggódom hogy Péter kihagy a buliból.

alöksz róz 2021.10.21. 19:16:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: na de nem is muszáj megnyerni őket.
elég ha kevesen mennek el közülük szavazni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.21. 19:19:12

@alöksz róz:

Ez veszélyes taktika. Annak idején az MDF ezzel bukta el a népszavazást 1989-ben, s hozta helyzetbe az SZDSZ-t.

kunzoo 2021.10.21. 21:54:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
A fidesz periféria nagyobb mint a ballib keménymag.

midnight coder 2021.10.22. 09:12:35

@Lesz még Magyar Köztársaság: "Az elszámoltatást hirdető Márki-Zay vele kíván egyezkedni?!"

Te komolyan elhiszed, hogy lesz itt bármiféle elszámoltatás? Hány éves vagy te, királyfi?

Ókos 2021.10.22. 20:51:56

Pedig, ahogy írod, egy jövő évi kis mértékű MZPballiberális győzelem az a kisemberelnyomó eszme haláltusájaként kiváló alapot nyújthat és felgyorsíthatja az utána következő nagy és igazságos Normalizáció korszakának eljövetelét. A liberális hatalommal járó emberi szenvedés és országrombolás mégjobban kinyitja a kisember csipáját és ezzel elhozza hazánkban a megváltást, azaz az új, mégilliberálisabb ököl igazságos rendszerét, ami után teljes melszélleséggel tudunk majd csatlakozni a bölcs Putyin segitségével létrehozandó sok országot magában ölelő új keresztényi világrend kánaánjához.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.22. 21:03:30

@Ókos:

Nincs más út: vagy visszatérünk a normalitásba vagy elpusztulunk.

A nyitott társadalom, a szabad piac, a liberális demokrácia felszámolása alapvető.

Ókos 2021.10.23. 07:39:37

A hátterhatalmi erők elleni harcban egy átmeneti taktikai választási csatavereség a liberális demokrácia sötét erői ellen a kisemberek által hozott szent áldozat lenne a normalitásért folytatott dicsőséges végső győzelem oltárán.

GyMasa 2021.10.27. 11:41:01

@lobaszopiatej:
Nincsen semmi szükség a beolvasztásra.
Ha a jobbik árváknak lesz egy pártjuk, mondjuk a mi hazánk, akkor azok majd arra fognak szavazni.
A fidesznek az is tökéletesen elég, hiszen nekik elég csak kifogni a szelet az összefogás vitorlájából.
És, ehhez tulajdonképpen semmit nem kell tenniük.

A mostani állás szerint a jobbik árvák vannak legalább 6-700 000-en.
EZ egyböl egy kb 10%-os pártot jelentene

GyMasa 2021.10.27. 11:44:08

@Lesz még Magyar Köztársaság:
Az összefosás eleve durva hátrányból indul 2018-hoz képest.
Akkor a Jobbik 24%-ot kapott.
Ma 10% körül áll.
Ez kapásból 6-700 szavazat minusz.
Én erösen szkeptikus vagyok, hogy ezt akárhonnan is pótolni tudnák...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása