magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A kutyahirdetés

Az autóhirdetések trükkjei közismertek. Bulgáriában minden második használtkocsi hirdetés úgy szól, kicsit eltúlozva, hogy előző és eddig egyetlen tulajdonosa 70-éves német özvegy nyugdíjas tanárnő volt, aki gyakorlatilag nem is használta kocsit, kivéve persze, hogy mindig lelkiismeretesen időben elvitte szervizbe a szervizkönyve naprakészen tartása céljából. Ezért van az autó kiváló állapotban, alig 30 ezer km-es órával, annak ellenére, hogy kora 12 év.

Nem gondoltam volna, hogy a kutyahirdetésekben is hasonló a helyzet.

Tavaly elhatároztuk, ismét lesz kutyánk. Két macska és két papagáj már volt. S ezúttal legyen a kutya kisméretű, korábban szibériai höszkink volt, majd egy keverékünk (apa: rotvájler, anya: höszki).

Először beszereztünk egy minicsit (chihuahua), ami egy ősi azték kutyafajta. Aztán arra gondoltunk, ne legyen egyedül, kell egy társ is. Rossz a tapasztalatunk az egyedüli kutyával, a rotvájler-höszki keverékünk pl. nem volt hajlandó ember nélkül a lakásban maradni: amint az utolsó ember is elhagyta a lakást, a kutya ugatni-vonyítani kezdett, s ezt nem hagyta abba ember érkezéséig. Ráadásul a kutya - vicces módon - mindkét szülője "nyelvét" kiválóan beszélte, szóval 1 per rotvájler típusú ugatás után jött 1 perc höszki típusú vonyítás, s így váltogatva a végtelenségig.

Tehát megelőzendő az ugató csi jelenséget (hiába törpekutya, a hangja erős), új kutyát választottunk mellé. Először jorkit - jorksíri terrier - választottunk, de aztán látva a magas árakat, jobban átgondoltunk, így a pomit (pomerán, pomerániai törpe spicc) választottuk. Találtunk is egy szimpatikusan kinéző kutyát a neten, a tulaj elküldte a kutya apjának képét is: színtiszta pomi.

Akkor még nem gondoltam végig, miért nincs kép az anyáról. De elmentünk a kutyáért, meg is szokta 2 nap alatt az új környezetet. Én kifejezetten jó kapcsolatot alakítottam ki a kutyával, pl. minden este alaposan megtisztítja a nyelvével mindkét fülemet, de már az is megesett, hogy videokonferencia alatt az ölembe ugrott és bekapcsolódott a konferenciába.

Lassan azért kezdett világossá válni: ez a kutya nem igazi pomi. Átnézve a fajtajellemzőket, ráébredtünk: ez egy pomcsi, azaz pomi és csi keveréke, azaz az anya egy csi lehetett. Szóval kaptunk pomcsit pomi áron.

Dehát végülis nem gond, nem vagyunk fajtamániások, a kutya pedig nagyon kedves. Szóval bár nem 70-éves német özvegy nyugdíjas tanárnő az előző tulaj, a kocsi tényleg kiváló állapotú.

https://www.youtube.com/watch?v=hQr221JWyBE

Címkék: közélet
16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6116730944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.10.24. 09:35:43

Soha nem tudtam megérteni, mi a fenéért tart valaki kutyát. Ugat, ürít, hullajtja a szõrét, nyálát, ha a lakásban van az egész lakás büdös lesz tõle, az udvar tele van aknákkal. Cserébe szépen néz rád és csóválja a farkát.

vergyula 2021.10.24. 09:52:16

" Ugat, ürít, hullajtja a szõrét, nyálát, ha a lakásban van az egész lakás büdös lesz tõle" - akárcsak az emberek, akik szépen nézni sem tudnak.
A kutyás-nemkutyás felfogás nagyon mélyen gyökeredzik, baromi hosszan lehet róla vitatkozni értelmetlenül.
Épp az imént olvastam, hogy Angliában telnek meg a menhelyek, mert a karantén alatt felelőtlenül beszerzett "unaloműző antidepresszáns" ebekre már nincs idejük az idiótáknak. Na ez a gáz.

Gery87 2021.10.24. 18:18:56

Panelba kutya?
Nem való az oda.

Gery87 2021.10.24. 18:22:00

@midnight coder:

Az utóbbi a lényeg. Megadja azt az érzést hogy valakinek parancsolhatsz, utasíthatsz, irányíthatsz.....aki függ tőled és vár rád....azoknak akiknek semmi hatalmuk és beleszólásuk másba az életükben nincs, vagy nem érzik elégnek, azoknak kell a kutya.
Annyi macerával, idővel, bosszúsággal jár hogy tényleg vagy ennyire kell egy alárendelt társ ezeknek vagy egyszerűen hülyék:)

littke 2021.10.24. 18:31:18

Szóval a kutyatartás nagy divat lett, a fő oka, hogy gyerektartást helyettesíti. A kis kutyák, mivel ezeket könnyebb kisebb lakásokban tartani nagyon népszerű lett. Ide tartoznak, népszerűségi sorrendben a francia buldog, a pug, miniarure ez az.
Vigyázni kell, hogy jó helyről vegye az ember, nem egy kutya kölyök gyárból valahol Ukrajnából, ahol azokat csak a pénz érdekli.
Mert ezek a kutyák nem olcsóak.

Mikulás Anna 2021.10.24. 18:44:33

Jaj Max, kutya biznisz ügyben egy kicsit le vagy maradva! Magyarországon a kutya szaporítás (nem tenyésztés, mert a kettő nem ugyanaz!) jövedelmezőbb üzlet, mint a drog terjesztés! Mára olyan méreteket öltött, hogy az USA-ba és Kanadába nem engednek be Magyarországról származó kölyköket, még akkor sem, ha István királyig visszanyúló pedigrés papírjaik vannak. A szegényebb megyékben, mint Borsod, Szabolcs, Békés sok családnak ez a fő bevételi forrása, iszonyú körülmények között tartják a szerencsétlen kutyusokat, az anya kutyákat a végtelenségig kihasználják. Gondolom, Bulgáriában is hasonló a tendencia... Nagyon kell vigyázni, ha új kiskutyát vesz valaki! Viszont a ti kutyusaitok nagyon cukik!

Mikulás Anna 2021.10.24. 18:56:53

@Gery87: Biztos jó nagy hülye vagyok, de a mi családunkban már a harmadik kutya él. Az első egy uszkár volt, 20 évesen ment el az örök vadászmezőkre, ami a kutyáknál igen-igen matuzsálemi kor. Az utolsó pillanatig küzdött azért, hogy még egy kicsit velünk maradhasson. Őt egy vizsla követte, aki sajnos epilepsziás lett (szaporítótól hoztuk), s korán, hatévesen ment el. Legalább olyan fájdalmas volt az elvesztésük, mint egy közeli hozzátartozónké. Most egy francia bulldogunk van, akit úgy fogadtunk örökbe, hogy a gazdája ott hagyta a kutyakozmetikusnál, akihez körömvágásra vitte. Csak elszaladt 10 percre, aztán nem ment vissza, mert ennyi idő alatt annyira megváltozott az élete, hogy abba már a kutya nem fért bele... Vannak szemét emberek, akiket még egy kutya sem tud megváltoztatni... Pedig szeretetről, hűségről, megbecsülésről, ragaszkodásról sokat tanulhatunk a kutyáktól...

Mikulás Anna 2021.10.24. 19:02:46

@midnight coder: Nem kevés ám a mai világban ha valaki szépen néz az emberre ráadásul még a farkát is csóválja anélkül, hogy pénzt is kérne érte! :) Viccen kívül: lehet kutya nélkül élni, de minek? ( T. Pali bá' nyugdíjas mondása az ötödik emeletről) - érdemes megjegyezni!

erol 2021.10.25. 10:00:56

@Mikulás Anna: "lehet kutya nélkül élni, de minek?" Sőt, lehet bélyeg gyűjtemény nélkül is élni, de minek? Bármivel helyettesíthető ez a veretes mondás.

Serény Vélemény 2021.10.25. 11:17:19

@Mikulás Anna: " jövedelmezőbb üzlet, mint a drog terjesztés!"
vs. " sok családnak ez a fő bevételi forrása"

mármint a szegényebb megyékben. Most akkor szegények, vagy jövedelmezőbb üzletet tolnak, mint a drogterjesztés?

Egyébként meg, ha nem lenne kereslet a szaporított kutyákra (mert az emberek nem lennének kutyamániások), akkor nem lenne jó üzlet.

vergyula 2021.10.25. 13:44:07

@Serény Vélemény: Mi számít szaporításnak? Nekünk 3 keverék kutyánk van. Kettőt ingyen elhoztunk, és egyikük megajándékozott egy harmadikkal. Max. az állatorvosnak volt jó üzlet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.25. 15:53:32

@Mikulás Anna:

Igen, van ilyesmi itt is. De én a fehér kutyát családtól vettem, nem profi tenyésztőtől.

Gery87 2021.10.25. 17:12:50

@Mikulás Anna:

Köszönjük az élettörténeti beszámolót:) Nem tudom hogy jön ide de mindegy.
Vannak ilyenek, akik nagyon kutyásak....már-már betegesen emberként, társként kezelik őket. Te ilyen vagy, más meg nem ilyen.
Bár nem utóbbiak szoktak gondot okozni a másiknak: a kutyatartáshoz is ész kellene meg megfelelő körülmények, csak a szeretet nem elég....sajnos sokan azt hiszik hogy igen.
Te meg szívsz miattuk.

vergyula 2021.10.25. 19:41:07

@Gery87: Vigyázat, egyes kutyatartókban szeretet sincs. Nem lehet őket egy kalap alá venni. Kb. mint az "autósok" halmaza. Óvatosan a sztereotípiákkal, elvtársak!

Gery87 2021.10.26. 22:38:53

@vergyula:

Így van, de én most neki írtam, aki láthatóan szereti őket.
Akik meg passzióból, megszokásból tartanak kutyát, azokat megvetem.
Nincs rosszabb mint az a fajta kutyás aki a nevelést és tartást a "hagassá má e" szinten űzi....
A világi hülye, akinek magának is nyűg a "dög" de hát kutya az kell mert kell és kész....aztán minden következményét te szenveded meg...te is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása