magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A tökéletes kor eljött

1983-1984 között kommunista voltam. Alapvetően George Orwell hatására.

Ami első hallásra persze furcsán hangzik. Az átlagember éppenhogy antikommunista lett Orwell hatására. Dehát már akkor bonyolult személyiség voltam.

Talán az hathatott rám, hogy nem csak Orwell 2 főművét olvastam el, hanem összes spanyolul elérhető művét - akkor még nem volt elég az angoltudásom az erediben olvasáshoz -, még publicisztikai műveit is. Nagyon tetszett Orwell személyisége, s így hatott rám ideológiája is. Márpedig Orwell meggyőződéses lkommunista volt, ez akkor is igaz, ha Kelet-Európában antikommunistának tekintették, pedig ő csak szovjetellenes kommunista volt, enyhe anarchista beütéssel.

Aztán másfél év alatt elmúlt a kommunizmusom. Rájöttem, Orwell tévedett, nem húzható meg semmilyen éles választóvonal Marx és Lenin/Sztálin között, s még kevésbé Lenin és Sztálin között. Orwell meghalt Sztálin halála előtt, nem tudhatta, hogy a hivatalos posztsztálini ideológia hasonló lesz ahhoz, amit ő vallott: hogy voltak valamiféle lenini elvek, melyeket Sztálin eltorzított.

A legjobb - akaratlan - kritika a hivatalos államideológiával szemben egy olyan könyvben volt, mely még a Horthy-korban íródott: Szathmáry István Kazohiniájában. Ott a következő a diákok ideológiai oktatása:

Kezdetben volt a primitív vagy kegyetlen kor, ezt követte az átmeneti vagy félnyers kor, majd a mai vagy tökéletes kor következett.

Hosszú századokkal ezelőtt a primitív vagy kegyetlen korban a butukok zsarolták és tiporták el a népet. A butukok nyakáról hátul spárgán lógott egy roppant patkó, és a nép nemhogy elverte volna, de tisztelte őket. (A gyermekek e szavakra harsányan nevettek.) A belki akkor úgy történt, hogy az emberek találkozáskor egymás fülébe dugták az ujjukat. (A gyermekek még harsányabban nevettek.) És azt tartották kipunak, ha a szövetekre foltokat varrnak. (Falrengető hahota.) De jött egy bizonyos Zecsecse nevű behin, aki a butukokat aljas szemfényvesztőknek nevezte, a ketnit és kiput szédelgésnek és agyrémnek, és a józan ész uralmát követelte.

A butukok elfogták, és elevenen megnyúzatták. De Zecsecsének már sok híve volt, és ötven évig állandóan ömlött a vér. Végül a zecsecsisták elkergették a butukokat, és ők vették át a behinek vezetését. Innen kezdődik az átmeneti vagy félnyers kor.

A közbéke azonban nem sokáig tartott, mert az új vezetőség, melynek tagjai magukat batakoknak nevezték, nemsokára ugyanúgy sanyargatni kezdte a népet, mint a butukok. A néptől mindent elszedtek, és nem adtak érte semmit. A batakok övéről dróton egy ólomdarab lógott, és a nép nemhogy elverte volna őket, de tisztelte, és meghunyászkodott előttük. (A gyermekek e szavakra majd megszakadtak a nevetéstől.) A belki az volt, hogy az emberek egymás térdét vakarták meg, és ha valaki egy vászondarabra különböző színű mocskokat kent, azt nevezték kipunak. (A gyermekek a földön gurultak.)

És akkor jött a nagy Zacsacsa, aki a batakokat aljas szemfényvesztőknek nevezte, a ketniről és kipuról bátran kijelentette, hogy szédelgés és agyrém, és követelte a józan ész uralmát.

Zacsacsát a batakok elfogták, beleit elevenen kitépve a kutyáknak vetették, majd híveit irtották a legválogatottabb kegyetlenséggel. (E szavaknál a gyermekek sírásban törtek ki.) Zacsacsa hívei azonban egyre szaporodtak, hatvanéves vérözön következett, melyben több batakot elfogtak, majd megkötözve őket, fogaikat egyenként kitördelték, nyelvüket kiégették, és aztán karóba húzták őket. (A gyermekek felugrálva tapsoltak és örültek.) Végül is a zacsacsisták győztek. Innen veszi kezdetét a mai vagy tökéletes kor, melyben a vezetést az elak betikek gyakorolják, akiknek térdéről a tiszteletre méltó bilev lóg, akik bölcsességükkel biztosítják a józan ész uralmát. És azóta mindenki számára egyformán jut sárga kavics, legyen az betik, beratnu, proko vagy egyszerű locsoló. (A gyermekek felugrálva vakéztak.)

Beszélt még valami Zucsucsuról, aki ma erősen szervezkedik a rend és nyugalom ellen, a tiszteletre méltó betikeket nem átallja álszent zsebmetszőknek nevezni, a ketni és kipu ellen lázít, követeli, hogy ne a széket tüskésítsék, hanem a szekrényt, hogy a belki fülhúzással történjen, és hogy az uralmat a bitekek vegyék át, mindezt pedig a józan észre hivatkozva teszi, holott nyilvánvaló, hogy ilyet csak megkergült futóbolondok mondhatnak, akik előbb-utóbb elfogják venni méltó büntetésüket. (A gyermekek szörnyülködtek, öklüket rázva követelték, hogy Zucsucsu szemét égessék ki.)

Na most, tényleg ez volt a hivatalos kommunista ideológiai oktatás, amikor iskolába jártam a 70-es és 80-as években: eddig minden rossz volt, most minden jó, s aki a mostani jó ellen van, az vissza akarja hozni a rosszat. Nem is véletlen, hogy Kádár alatt egyszer engedték csak kiadni a művet, ahhoz is egy abszurd utószót fűzve. De erről már írtam. Pedig a szerző hithű kommunista volt, de a legnaívabb fajtából, aki nem vette észre, hogy azt amit a Horthy-rendszer és a két világháború közti közhangulat ellen írt a 30-as években, kiválóan stimmel az új kommunista rendre is, sőt kiválóbban. Hiába a mű ateista szellemiségű vallásellenessége, ez eltörpül a társadalomkritikája mellett, s a kommunista kor sokkal jobban passzol a kritika célpontjaként, mint a megelőző kor.

A vicc az, hogy minden ideológia, mely elveszti kapcsolatát a valósággal, képes elhinni önmaga tökéletességét, sőt örök igazságát. llyen volt a marxizmus is.

Volt egy orosz tanárom, földrajzot oktatott, akivel párszor beszélgettem, mert volt egy közös hobbink: a papírpénz-gyűjtés. Egyszer még kölcsön is adtam neki pár napra a papírpénz-gyűjtők "bibliáját", mely megvolt nekem - ez a Krause féle Standard Catalog of World Paper Money.

Egyszer felvetettem neki, miért van az, hogy a szovjet tankönyvben az egyes országok felsotolásánál van "szocialista országok" és "szocialista orientációjú fejlődő országok", az előbbi alatt azt értették, hogy ott már győzött a "szocialista forradalom" és megkezdődütt a végső kommunizmus építése, míg az utóbbi alatt azt, hogy az még "burzsoá állam", de a helyi burzsoá vezetés progresszív, lelkesedik a marxista eszmék iránt. Pl. Magyarország "szocialista ország" volt, míg Afganisztán csak "szocialista orientációjú fejlődő ország".

Én tulajdonképpen arra akartam utalni, komolyan hihető-e, hogy Afganisztán még nem véglegesen "szocialista", ott valamikor vége lesz a rendszernek (ez a kérdés 1984-ben lett feltéve!). A tanár azonban nem várta meg kérdésem kifejtését, hanem rávágta "a tankönyvet író elvtársak erősen optimisták". Megdöbbentem: a tanár tehát nem csak abban nem hisz, hogy a "szocialista orientációjú fejlődő országok" végleg "szocialisták", de a hivatalosan "szocialista országok" véglegességét se hiszi. Persze prófétai szólás volt ez, Gorbacsov előtt 1 évvel. A tanárnak csúnya vége is lehetett volna, ha mindezt nyilvánosan mondja, nem csak egy 16-17 éves diáknak. Ilyet ugyanis sehogy se lehetett volna kimagyarázni.

Pedig a kimagyarázás mesteri szinten ment a szovjet életben. Van is erről egy Brezsnyev-kori vicc:

Rabinovics elvtárs kiküldetésre megy, életében először nyugatra, Bécsbe. Egyhetes kiküldetése utolsó napján táviratot küld haza, Moszkvába, a munkahelyére:

- Elvtársak, a szabadságot választottam!

Hatalmas botrány a munkahelyen. Másnapra össze is hívják a pártgyűlést, megvitatni és elítélni Rabinovics tettét.

Aztán éppen folyik a pártgyűlés, nyílik az ajtó, s belép Rabinovics. Döbbent csend, majd megszólal Rabinovics:

- Bocsánat, elvtársak, csak nagyon kiváncsi voltam, hogyan fogjátok értelmezni táviratomat.

A viccnek van kubai változata is:

Egy részeg ember üvöltözik a Forradalom Terén (Havanna hatalmas központi tere):

- Tudom miért vagyunk nyomorban! Tudom ki a felelős ezért!

Egy rendőrautó gyorsan elkapja a részeget, beteszi a kocsiba, s indul a rendőrörs felé. Közben a részeg folytatja:

- Tudom miért vagyunk nyomorban! Tudom ki a felelős ezért! Az amerikai embargó és az amerikai imperialisták!

Gyorsan megáll a rendőrkocsi, kiengedik a részeget, aki a rendőrök után kiabál:

- S azt is tudom, maguk kire gondoltak!

Na most, ami érdekes, a modern liberálisok keményebbeknek mutatkoztak a marxistáknál. Komolyan hiszik, hogy a polgári demokrácia a történelem vége, minden más rend rossz, a demokrácia egyetlen létező alakja a liberális demokrácia, a kapitalizmusnak nincs alternatívája, mindenki hülye vagy átverés áldozata, aki nem liberális, s a többi marhaság, melyet minden valamit magára adó magyar liberális is szentírásként hisz.

S még annyi önkritikájuk sincs, hogy megértenék a velük való viccelődést...

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5216787972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2021.12.21. 12:52:16

"Na most, tényleg ez volt a hivatalos kommunista ideológiai oktatás, amikor iskolába jártam a 70-es és 80-as években: eddig minden rossz volt, most minden jó, s aki a mostani jó ellen van, az vissza akarja hozni a rosszat."

Tűpontos leírása a mostani fideszes kommunikációnak (propagandának)

midnight coder 2021.12.21. 13:33:04

@Emmett Brown: "De jött egy bizonyos Zecsecse nevű behin, aki a butukokat aljas szemfényvesztőknek nevezte, a ketnit és kiput szédelgésnek és agyrémnek, és a józan ész uralmát követelte."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.21. 14:05:20

@Emmett Brown:

Hát, nem éppen.

S még ha igaz is lenne, nem ugyanaz, mert ma nem ez az egyetlen narratíva.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.12.21. 17:14:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Elolvastam a Kazohínát, tényleg nagyon érdekes, nekem a most előkerült teljes hosszúságú Metropolisra is hajaz.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.12.21. 17:17:31

@vergyula: lehet, hogy már írtam ezt, de ez klasszikus, az alapvicc a ki mondja meg a királynak hogy megdöglött a kedvenc lova (a király maga mondja ki a végén) és ebből fejlődött ki a modern: rohan egy ember Bukarestben/Pesten/Prágában a rendőrhöz és mondja:
- Biztos elvtárs, biztos elvtárs, egy svájci katona elrabolta az orosz órámat !
A rendőr jóindulatúan:
- Nem egy orosz katona a svájci óráját?
- Maga mondta, nem én !

Georges 2021.12.21. 17:55:14

Ehh, hogy kikbe akad az ember! Hát te vagy az, birkahongocska? Jól felvitte az Orbán Viktor a dolgod! Saját blog mellett saját weboldalad is van! Én még azokból az időkből emlékszek rád, mikor kis mezei kommentelőként bizonygattad nekünk a téveszmédet (te ezt vallásnak hívod). És jól fizet? Ha saját weboldalad van, akkor valamennyire biztos. De tedd a szívedre a kezed! Hogy vagy te a fizetettségeddel pl. Kósa Lajos anyjához, akit 800 millióval dobtak meg? Ugye, sehol? Pedig ez Orbánéknál kis összeg. Milliárd alatt nem tudnak ők beszélni. Amúgy hogy megy a dolog? Van valami cím, ahol jelentkezni lehet orbánnyaloncnak, ahonnan kapjátok a központi direktívát? Most is szépen felböfögted: kommunista, ateista, liberalista. Ez a te nagy szemfelnyitó, mélyelemző, tájékoztató médiád. Egy szellemi szint alatt tényleg annak számít pár szó folytonos ismételgetése különböző szövegkörnyezetekben. Ebből, nem többől áll az orbánista "média", aminek te is "termékeny" részese lettél abból a mezei kis kommentelőből.
Nyugodtan tilthatsz idegességedben, ahogy a Comment:com-on is helyből tiltva voltam (meg gondolom, vagyok) úgy, hogy oda előtte nem is kommenteltem, csak Sixx, a blog írója emlékezett rám egy másik blogról, és nem merte megkockáztatni, hogy hozzá is kommenteljek.
Hiába fogsz válaszolni nekem te vagy bárki, mert viszontválaszt nem fogsz, fogtok kapni. Ez most egy kivételes eset volt, hogy beléptem a nickbe, amit már jó régen nem használok. Ami érdekes volt a Blog[pont]hu-n, már nem az, szóval nincs minek itt lenni. De ha esetleg mégis belépnék valami miatt, ide nem fogok válaszolni, mert ez a te "médiád" nem érdemes arra, hogy több időt szánjak rá egy kommentnél és nem szándékozlak feldicsérni azzal, hogy vitázok veled.

Boldeone2 2021.12.21. 18:32:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: demokrácia egyetlen létező alakja a liberális demokrácia, a kapitalizmusnak nincs alternatívája, mindenki hülye vagy átverés áldozata, aki nem liberális"

- A modern , nyugati típusú demokrácia , az liberális demokrácia - hiszen a felvilágosodásra , a liberalizmus alapelveire èpül elsősorban. Más demokrácia - alternatíva nincs , vagy ami van, az már nem tekinthető demokráciának,mert nem felel meg a demokrácia alapvető kritèriumainak
A kapitalizmus pedig egy termèszetes gazdasági rendszer , hiszen az ember alapvető biológiai ösztöneinek ez felel meg a legjobban: rivalizálás, verseny az erőforrasokèrt, de együttműködve , társadalmi- gazdasági rendszerben.

Egyèb , utópisztikus alternatívák nem nagyon működnek az emberisèg jelen állapotában , az ember nem túllèpni ömagán , a saját önző èrdekein , vagy csak nagyon kevès ember ( mèg , vagy mindig , azt nem tudjuk ...)
Már maga a modern , liberális demokrácia is nagy lèpès: leginkább a legfejlettebb országokban tud kiteljesedni, működni

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.21. 18:58:54

@Georges:

Zorbán milliókkal lát el, a te adódból. Szóval gondom egy szál se, emiatt ideges se vagyok.

midnight coder 2021.12.21. 19:47:27

@Boldeone2: A liberális demokrácia a legfejlettebb országokban is hanyatlik, már hosszú évtizedek óta. Annak ugyanis alapfeltétele a polgárok döntési helyzete. Ez pedig ma kb. semennyire nem teljesül. Ráadásul egy liberális demokráciába nemigen férne bele a szólásszabadság korlátozása, sem cenzúra, sem ilyen-olyan kvóták.

Boldeone2 2021.12.21. 22:03:04

@midnight coder: A szólásszabadság működik, viszont Európában a második vh után , húztak egy erősebb határt : pl erőszakra nem lehet buzdítani, vagy rasszista nèzeteket hangoztatni stb. Állami cenzúra nincs , a kommunikációs cègek mondják meg mi fèr bele, a Facebook ès társai . A többsèg ezt jóváhagyja , hiszen olyan politikai pártokat választanak , amelyek ezt rendet akarják fenntartani . A lènyeg a társadalmi bèke megőrzèse, minden áron
Innen Kelet - Európából minden más , de nyugaton már multikulturális társadalom van , tízmilliós bevándorló tömegek
Lehet ezt a tèmát feszegetni , de minek, csak felesleges indulatokat gerjeszt." Megoldás " nincs rá. Úgysem megy haza senki, inkább még jön majd másik 30-40 millió az elkövetkezendő èvtizedekben.

midnight coder 2021.12.22. 08:54:51

@Boldeone2: "viszont Európában a második vh után , húztak egy erősebb határt : pl erőszakra nem lehet buzdítani, vagy rasszista nèzeteket hangoztatni stb"

Hiba volt. Probléma még nem oldódott meg azzal, hogy a szõnyeg alá söpörték.

"Állami cenzúra nincs , a kommunikációs cègek mondják meg mi fèr bele, a Facebook ès társai ."

Ami ha lehet még faszább. Kérdés, hogy mikor lesz magánhadseregük.

"A többsèg ezt jóváhagyja , hiszen olyan politikai pártokat választanak , amelyek ezt rendet akarják fenntartani"

Anno Hitleréket is megválasztották.

"Úgysem megy haza senki, inkább még jön majd másik 30-40 millió az elkövetkezendő èvtizedekben."

Utána pedig az európaiak fognak majd menekülni. Már ha lesz nekik hová.

vergyula 2021.12.22. 09:46:19

@midnight coder: "Hiba volt. Probléma még nem oldódott meg azzal, hogy a szõnyeg alá söpörték." Lehet, de mi lenne (lett volna) a megoldás?
Egyébként szerintem a határ pont valahol a "hangoztatás" (=szólásszabadság) és a "buzdítás" között van.
Az "önkényuralmi jelképek" tiltása is ökörség. Ennek egyenes következménye bizonyos szavak, pl. a master/slave (a francba, leírtam) tiltása. Így gyűrűzik be a PC-kultúra pl. a műszaki dolgokba is, ami elég agyrém.

Boldeone2 2021.12.22. 09:49:53

@midnight coder: Szerintem nem volt hiba, hiszen a legtöbb esetben mindig valamilyen kollektív bűnössèghez vezet, ha faji -vallási alapon próbálnak egy lètező társadalmi problèmát megközelíteni. Ugyanez van Magyarországon is. Ha pl a hadházi romák randalíroznak a vonaton, akkor minden sajtó ( Kurucinfót kivève) azt írja hogy "fiatalok" randalíroztak, vagy L. Rómeó ès társai
Ahogy nálunk sem lehet cigányozni, úgy nyugaton sem nagyon lehet a migránsokat kollektív módon elítèlni
Ez - a humanizmus - a " társadalmi szerződès " egyik alapja . Kèpzeld el magad mondjuk Rotterdamban , ahol marokkói származású a polgármester , az összlakosság 20-30 %- a első vagy másod generációs bevándorló, a fiataloknak meg mondjuk 55% -60%-a...Ha törtènik egy bűncselekmèny , amit egy marokkói követ el, akkor mi lesz a sajtóvisszhangja? Nagyjából senki sem fog muszlim\ arab problèmáról\invázióról írni, mivel senki nem akar indulatokat gerjeszteni egy multikulturális társadalomban .
Máskèpp nem is működhetne a rendszer. Van egy erős demográfiai ès migrációs világrend , amit mindenki ismer, ehhez kell valahogy alkalmazkodni az európai társadalmaknak.

Gery87 2021.12.22. 14:49:14

@Boldeone2:

"Állami cenzúra nincs , a kommunikációs cègek mondják meg mi fèr bele, a Facebook ès társai ."

Ez még rosszab mint az állami. MIért kéne ebbe beletörődni?

"A többsèg ezt jóváhagyja , hiszen olyan politikai pártokat választanak , amelyek ezt rendet akarják fenntartani . "

Én meg úgy gondolom ezt kínálják nekik. Nem igen van választási lehetőség, illetve az hogy nem szavazol.

"A lènyeg a társadalmi bèke megőrzèse, minden áron"

De a társadalom szétbaszásával ez nem fog fennmaradni!

"Innen Kelet - Európából minden más , de nyugaton már multikulturális társadalom van , tízmilliós bevándorló tömegek"

Akiket nem kötelező beengedni, de ha már itt vannak akkor a többség igenis kötelezheti őket arra hogy ők alkalmazkodjanak elsősorban és ők illeszkedjenek be hozzánk és ne fordítva....
Akinek nem tetszik az mehet vissza ahonnan jött.
Ezek a feltételek, "Rómában élj úgy mint a rómaiak".
Aki Kabult akar az maradjon kabulban...

"Lehet ezt a tèmát feszegetni , de minek, csak felesleges indulatokat gerjeszt." Megoldás " nincs rá. "

Akkor el kéne kezdeni keresni.

"Úgysem megy haza senki, inkább még jön majd másik 30-40 millió az elkövetkezendő èvtizedekben. "

Aki itt van azt kényszeríteni kell hogy éljen úgy ahogy a szekuláris, ateista, polgári Európában a minimum elvárás kellene hogy legyen, a többit meg nem kötelező beengedni.
Hol van az elírva hogy ide bárki bármekkora tömegben csak úgy bejöhet? Sehol.

Gery87 2021.12.22. 14:55:07

@Boldeone2:

Lehet hazugságban élni de ha marokkóik előtt nem lehet kijelenteni hogy az elkövető marokkói volt és nagyon sok esetben jellemzően bevándorlók követik el, akkor a szólás- véleményszabadsággal, az igazsággal van a probléma vagy a multikultival és azok hozzáállásával, integrálódásával?
Lehet itt szépelegni meg érzékenynek lenni, de nagyon fájni fog ez még....

"Máskèpp nem is működhetne a rendszer."

Most se működik.

"Van egy erős demográfiai ès migrációs világrend , amit mindenki ismer, ehhez kell valahogy alkalmazkodni az európai társadalmaknak. "

Azzal hogy feladja magát és kussol?
Az nem alkalmazkodás hanem önfeladás és a halála.

Az hogy a fél világ ide meg az USA-ba akar jönni az nem természetes következmény hanem Európa és a fehér ember csinálta magának a bajt.

Boldeone2 2021.12.22. 16:05:29

@Gery87: A többsèg ezt jóváhagyja , hiszen olyan politikai pártokat választanak , amelyek ezt rendet akarják fenntartani . "
Én meg úgy gondolom ezt kínálják nekik. Nem igen van választási lehetőség, illetve az hogy nem szavazol."

- Dehogynincs választási lehetősèg! A nèmet választáson az AFD- is rèszt vett , migrációellenes párt ès mèg annyit sem kapott mint 4 ève. A fiatalok között mèg 10% - ot sem èrtèk el , csak 7% - ot . Akkor miről beszèlünk ?? A migráció ma nem az elsődleges kèrdès Nèmetorszagban

"A lènyeg a társadalmi bèke megőrzèse, minden áron"
De a társadalom szétbaszásával ez nem fog fennmaradni!

- Azzal nem, de a németek többsége úgy vèli - minden arnyoldalával együtt - hasznos hosszú távon . Nem akarnak 30 èv múlva egy 60 milliós országot. A német nem akar gyereket, a lakosság elöregszik. Ennyi

"Innen Kelet - Európából minden más , de nyugaton már multikulturális társadalom van , tízmilliós bevándorló tömegek"
Akiket nem kötelező beengedni, de ha már itt vannak akkor a többség igenis kötelezheti őket arra hogy ők alkalmazkodjanak elsősorban és ők illeszkedjenek be hozzánk és ne fordítva"

- Ezt próbálják , de azt figyelembe kell venni, hogy sokszor 20-25 èves fiatalemberekről van szó, akik a "dog eats dog" világból jöttek, lesznek közöttük bűnözők is , nem kevesen . Olyan , amikor egyszerre megvesznek 20 tonna almát , ott lesz bőven a fèrgesből is, kiválogatni nincs mód

Boldeone2 2021.12.22. 16:16:25

@Gery87: Lehet ezt a tèmát feszegetni , de minek, csak felesleges indulatokat gerjeszt." Megoldás " nincs rá. "
Akkor el kéne kezdeni keresni.

- Elkezdték már sokan , de még egyetlen fejlett országnak sem sikerült , túl nagy a vagyoni ès demográfiai diszparitás : ergo megállapítani nem lehet, lassítani igen, ès "menedzselni "

"Úgysem megy haza senki, inkább még jön majd másik 30-40 millió az elkövetkezendő èvtizedekben. "
Aki itt van azt kényszeríteni kell hogy éljen úgy ahogy a szekuláris, ateista, polgári Európában a minimum elvárás kellene hogy legyen, a többit meg nem kötelező beengedni."

- Nem kötelező, de végül úgyis meg fogják találni az utat , ha jönni akarnak , ès jönni fognak olyan nagyok a kènyszerek. Lehet úgy is fogalmazni : ezt a globális nagyfolyamtot megállítani nem lehet
Mondok egy pèldat , Nigéria lakossága 2050 - re elèrheti a 400 milliót , 2100- ra pedig a 800 milliót . Ezek a közèpvonalas projekciók még több is lehet
Miközben meg már ma kb 45 èv a medián age nyugaton , úgy hogy Jürgen 60 éves , Ahmed meg 30 ...Durván ..
Most akkor gondold át, mi lesz 30 èv múlva ...Ki állítja meg őket ? Senki
Marad a multikulti csak a mostani sokszorosával ..

Boldeone2 2021.12.22. 16:33:27

@Gery87: Azzal hogy feladja magát és kussol?
Az nem alkalmazkodás hanem önfeladás és a halála.
Az hogy a fél világ ide meg az USA-ba akar jönni az nem természetes következmény hanem Európa és a fehér ember csinálta magának a bajt."

- Az alkalmazkodás mindig valamilyen önfeladással jár . Ma már mindegy , Indifferens , hogy ki hozta lètre a nyugati civilizációt: mindenki nyugati szinten akar èlni a globális faluban ...
A niamey- i fulani nèger is azt mondja , hogy "klímaigazságot " akar, otthon nem tud már megèlni , ő Európába akar jönni , ahol jobb èlet ès klíma várja
By the Way : csak Nigerben 66 millióan èlhetnek 2050- re , ott mèg ma is 5-6 gyerek születik ...Tehát nem Nigéria , csak Niger , egy
ma mèg nem nagy lakosságú afrikai ország
Tudom miről beszèlek , mert ez az egyik vègzettsègem . Geográfus vagyok , a kutatási területem a globális problèmák voltak ( tájèrzèkenysègből írtam a diplomám)
De , a migrációval is sokat foglalkoztam
99,99%- van biztos vagyok , hogy a migráció nem fog "megállni " , de megállítani sem lehet. A multikulti társadalom sem alakul vissza a règi hagyományossá, hiába házalnak illúziókkal a populista politikusok!

Gery87 2021.12.22. 17:30:58

@Boldeone2:

"- Dehogynincs választási lehetősèg! A nèmet választáson az AFD- is rèszt vett , "

Egyrészt a németek a náci múlt miatt nem igen mernek, akarnak bármire szavazni ami szélsőséges és "nemzeti" retorikájú....másrészt az hogy van párt ami a bevándorlás és integráció politikájáról egyáltalán beszél még nem lesz alternatíva!
Szerintem is probléma, mégsem szavazok se a fideszre, se a Mihazánkra! mert attól még hogy sok mindenben egyetértek velük, összességében inkább nem!
Ezzel a németek is így lehetnek az ADF-el.

"- Azzal nem, de a németek többsége úgy vèli - minden arnyoldalával együtt - hasznos hosszú távon . Nem akarnak 30 èv múlva egy 60 milliós országot. A német nem akar gyereket, a lakosság elöregszik. Ennyi "

Hosszú távon sem jó nem integrálható idegen kultúrájú tömegeket behívni!
Az sem fog nyugdíjat termelni....
A másik meg hogyha annyira progresszívek akkor tudniuk kéne hogy a növekedés nem minden és nem is fenntartható úgy ahogy ma teszik.
Kvázi felélik a jövőt a ma nyugdíjáért és gazdagságért.

Egy felerészben afgán, szír, arab, török stb Németország nem fog olyan minőségű életet kitermelni mint amihez ma hozzászoktak...sőt. ehhez európaiak kellenek, akik németek lesznek.....nem muszlimok.
De ennyi eszük van.

Gery87 2021.12.22. 17:37:28

@Boldeone2:

"- Ezt próbálják , de azt figyelembe kell venni, hogy sokszor 20-25 èves fiatalemberekről van szó, akik a "dog eats dog" világból jöttek, lesznek közöttük bűnözők is , nem kevesen ."

Ha te is látod ezt akkor látnod kéne hogy ezekkel a fiatal nőtlen kanos cigányképű proli bűnözőpalánta senkikkel nem lehet liberális demokratikus polgári jogállamot építeni!
Már a magyar nyelvű, itt született ,Borsodi norvégokkal sem lehet kezdeni semmit az égvilágon 500 éve....akkor miért pont ezekkel lehetne.
A természet törvényeit nem lehet megbaszni.....a multikulti nem működik.
Különböző Kultúrák, vallások, nyelvek, bőrszínek nem kényszeríthetőek egy társadalomba.
Nem fog működni.

Gery87 2021.12.22. 17:40:54

@Boldeone2:

A végtelenségig nem fog núni ott sem a lakosság + mint mondtam, nem törvényszerű hogy mind ide jöjjön, ez részben döntés kérdése.
ÉS persze lőni is lehet, csak mondom!
1,5 milliárd indiai és kínai sem indult útnak pedig ott is sokaknak nyomor az élete, ne csináljunk úgy mintha ez a vándorlás egyetlen lehetőség és törvény lenne!
MI basszuk el mert azt sugalljuk, mutatjuk nekik hogy lehet jönni...ha az terjedne el hogy "pofán lesznek lőve", és meg lesz lékelve a kis lélekvesztőjük....akkor nem jönnének!

Gery87 2021.12.22. 17:47:17

@Boldeone2:

Én nem a folyamatok létezését vitatom, hanem arra mutatok rá hogy skminden politikai döntés kérdése!

Élt 10 millió zsidó Európában 45 előtt, hol volt az leírva a tudományterületeden hogy ezeket meg fogják ölni? Nyilván a geográfia nem mutatott rá erre nem igaz?
Ahogy az sem volt előre kimutatható hogy majd milliónyi fehér brit fog letelepedni Ausztráliában....

értem én hogy papíron van egy forgatókönyv statisztikai okokból ez és ez miatt ez meg az fog lenni, de minden mást kihagysz a képletből.

GyMasa 2021.12.22. 19:32:53

@vergyula:
"Lehet, de mi lenne (lett volna) a megoldás?"
Szerintem mindenki mondhassa ki, amit akar, és - élve az alkotmányos jogával - csináljon csak hülyét magából.
Ha meg kicsit keményebb csávó, és jól tud érvelni, akkor szépen be kell perelni (lehet feljelentést is tenni a rendörségen, csak akkor viselni kell a feljelentönek is az esetleges rágalom vádjának a következményeit) és majd a független bíróságok eldöntik UTÓLAG, hogy az adott ve´lemény az rászista volt-e vagy sem. Ha meg annyira az volt, akkor lehet a jövöre nézve eltiltást is ítélni, de a lényeg, hogy nem csak úgy, általánosságban kell tiltani, hanem egyenként kell ezeket megítélni.
AMi ma megy, az tulajdonképpen bizonyos körök véleménye van automatikusan megvédve törvényekkel ...

"Egyébként szerintem a határ pont valahol a "hangoztatás" (=szólásszabadság) és a "buzdítás" között van."
Szerintem meg a nyílt eröszakra uszítás az, amit nem lehet engedni.

"Az "önkényuralmi jelképek" tiltása is ökörség."
Bizonyhogy az.. Ennek egyik kiváló példája a felújított WOlfenstein játék.
Itt, Németországban a náci témájú játékban nincsenek horogkeresztek a zászlókon, és még Hitler bajusza sincs ott rajta az átvezetö videokban.

"Ennek egyenes következménye bizonyos szavak, pl. a master/slave (a francba, leírtam) tiltása. Így gyűrűzik be a PC-kultúra pl. a műszaki dolgokba is, ami elég agyrém."
Ne is mondd! Ezen eléggé felidegeltem magamat...
Mondjuk, az én cégem az alapból is egy progresszív állat, ami eléggé idegesítövé teszi az ott dolgozást..

GyMasa 2021.12.22. 19:48:50

@Boldeone2:
"azt írja hogy "fiatalok" randalíroztak, vagy L. Rómeó ès társai"
Lehet, hogy azt írja, de bizony vannak igen jól körülhatárolható büncselekménytípusok, ahol még ezzel a PC fogalmazással is mindenki tudja, hogy kik voltak az elkövetök.

"Ahogy nálunk sem lehet cigányozni, úgy nyugaton sem nagyon lehet a migránsokat kollektív módon elítèlni"
Jaja, és ennek a túltolt PC formája eredményezi nyugat Európában, hogy most már egyénileg sem lehet semmit kezdeni velük.
Mert az nem büntetése a nemi eröszaknak (ami ugye mára szintén igencsak fel lett hígítva, köszönhetöen ugyanezeknek a progresszíveknek) egy fehér embernek letööltendö, (akár csak bemondás alapján is "listen and belive"), de egy középázsiai származásúnak meg végig kell ülnie egy tájékoztató tanfolyamot, hogy "ez itt nem divat".
Holott az Európai emberre ugye úgy vonatkozik a törvény, hogy annak nem ismerete nem mentesít a büntetés alól!

"Nagyjából senki sem fog muszlim\ arab problèmáról\invázióról írni, mivel senki nem akar indulatokat gerjeszteni egy multikulturális társadalomban ."
Pontosan, amíg ez a dolog ritka, mint a fehér holló (azaz mondjuk nem (sokkal) gyakoribb arab körökben, mint a helyi társadalomban) akkor az ténylegesen is nem probléma.
De, ha van egy 10x-es arány a bevándorlók javára bizonyos büncselekmények körében, akkor ott, bizony van arab/piréz probléma!
Még egy multikultúrális társadalomban is!
Tudod, elfogadónak kell lenni, nem hülyének!

"Máskèpp nem is működhetne a rendszer."
Pontosan ÍGY nem müködhet a rendszer, mert, ha a helyi lakosság azt látja, hogy az újonnan érkezettek:
- Szarnak a helyi normákra, szokásokra és törvényekre
- És ezt még meg is ússzák, mert vagy a rendörség nem tud/akar nyomozni, vagy a törvényekbe be van építve a diszkrimináció
Akkor a helyiek nem nácikok, bármennyire is azt szeretnéd mondani rájuk, hanem NORMÁLISAK.
Teljes joggal kérik számon a kettös mércét.
Ha pedig erre az "elfogadás", meg "multikulturalizmus" jellegü, kioktató lózungokat kapják válaszul, akkor teljes joggal akadnak ki a betolakodókra, föleg, ha az egy olyan kultúra is, ami nem veti ki magából a szemetet!

"Van egy erős demográfiai ès migrációs világrend , amit mindenki ismer, ehhez kell valahogy alkalmazkodni az európai társadalmaknak."
Igen, az egyik megoldás az, hogy csak az eddig is létezö módokon engeded bevándorolni az embereket, azaz érvényes okmányokkal, hivatalos határátkelöhelyen és a leírt modok betartásával, valamint azzal az elöfeltétellel, hogyha nem hajlandó beilleszkedni, akkor repül a csipába!

Boldeone2 2021.12.22. 21:30:53

@Gery87: ehhez európaiak kellenek, akik németek lesznek.....nem muszlimok."

Nincsenek európaiak . Aki akart , az már elment Nyugat - Európa. A szegèny államokban ,mint Ukrajna ,brutálisan csökken a lakosság, onnan nem tudják pótolni a hiányzó embermennyisèget
Előbb- utóbb azért a migránsok többsège dolgozni fog, ès szocializálódni . A többsèg, már egy 55 èves folyamatról beszèlünk , Nèmetorszagban beilleszkedett valahogy. Most is inkább azzal van a baj, hogy hirtelen nagy tömegek érkeznek , kulturálisan egyre inkább távolabbi területekről

Különböző Kultúrák, vallások, nyelvek, bőrszínek nem kényszeríthetőek egy társadalomba.
Nem fog működni."

- Ez nem választás kèrdèse, hanem a szemünk előtt zajló jövő. Nyugat - Európa egy multikulturális társadalom lett : sem az őslakosok nem fognak már úgy èlni ahogy korábban, de az is butaság aki azt hiszi , hogy a "vademberek " semmit nem változnak a civilizációban,sem a gyerekeik, sem az unikáik....Ez egy kölcsönösen ható folyamat , vègül egy társadalmi mix alakul ki

Boldeone2 2021.12.22. 21:41:35

@Gery87: végtelenségig nem fog núni ott sem a lakosság + mint mondtam, nem törvényszerű hogy mind ide jöjjön, ez részben döntés kérdése.
ÉS persze lőni is lehet, csak mondom!"

- Dehogy lehet lőni . Az európai kultúrkörben vagy ...Ezek menekültkènt èrkeznek , senki sem fog lőni rájuk. De nem is ez a lènyeg : csak egy rèszük jön a zöldhatáron , az is diffúz módon , tehát random bárhol a tízezer km- es határokon , a többi csak beutazik legálisan ,pl tanulóvízum stb ès itt marad. Ha meg már itt van , az èletben nem küldöd haza...

1,5 milliárd indiai és kínai sem indult útnak pedig ott is sokaknak nyomor az élete, ne csináljunk úgy mintha ez a vándorlás egyetlen lehetőség és törvény lenne!"

- Dehogynem indulnak , tele van velük a világ , csak egyrèszt jobban beilleszkednek, " láthatatlanok " masrèszt otthon is egyre jobb lehetőseik vannak
Egyèbkènt Kína nem szaporodik már , lassan átmennek fogyóba, Indiában meg 2,5 körül van a termèkenysèg ( ha jól emlèkszem)

Afrika viszont más helyzetben : ott még most robban a demográfiai bomba. Miért is maradnának mondjuk Nigeriában ? Sem biztonság , sem minimális jólét nincs pl èszak- keleten

Boldeone2 2021.12.22. 21:48:25

@Gery87: Én nem a folyamatok létezését vitatom, hanem arra mutatok rá hogy skminden politikai döntés kérdése!"

- Mi a politikai döntès kèrdèse? Az , hogy szubszahari Afrikában 4-5 közötti a termèkenysègi mutató?
Azok az emberek - ha tetszik ,ha nem - egy jelentős rèszük Európába fog migralni

Nyilván a geográfia nem mutatott rá erre nem igaz?"

- Társadalmi- nèpesedèsi mozgások jól beazonosíthatók. Ami biztos , Afrikában mèg mindig óriási nèpssègrobbanas van, annak Európara ható jelentős következmèmyei lesznek a jövőben

Boldeone2 2021.12.22. 22:00:18

@GyMasa: , ha van egy 10x-es arány a bevándorlók javára bizonyos büncselekmények körében, akkor ott, bizony van arab/piréz probléma!
Még egy multikultúrális társadalomban is!
Tudod, elfogadónak kell lenni, nem hülyének!"

Az, hogy jelentősebb a migransok között bizonyos típusú bűncselekmènyek száma , ismert dolog .
Nyugaton úgy vannak vele , ezt valahogy meg fogják oldani , a bűnözőket lecsukják, ha tudják kitoloncolják , ha nem , akkor nem
Úgy gondolják , a nagy többség a migránsok között sem bűnöző, ès majd idővel őket, vagy az utódaikat beintegráljak a társadalomba . Egyèbkènt nincs is más lehetősèg
Ez az altruizmus , ami innen keletről önsorsrontásnak tűnhet , de a nèmeteknek meg jó , ha nem így lenne, akkor legalább titkos választáson egy migració- ellenes pártot választottak volna , de nem ..

Elkèpeszető progresszív fölèny , AFD visszaesès ...

Boldeone2 2021.12.22. 22:21:49

@GyMasa: Igen, az egyik megoldás az, hogy csak az eddig is létezö módokon engeded bevándorolni az embereket, azaz érvényes okmányokkal, hivatalos határátkelöhelyen és a leírt modok betartásával, valamint azzal az elöfeltétellel, hogyha nem hajlandó beilleszkedni, akkor repül a csipába!"

Ez a normális. Ezt szeretnèk a nèmetek is, egy rendezett migrációt , szabályozott számban , ès hogy mindenki illeszkedjen be
A migránsok azonban mindenfèle trükkös módokon jönnek , amibe már belefáradtak a politikusok ès a hatóságok is
Aki már bent van , azt szinte lehetetlen hazaküldeni ,csak nagyon kevès embert tudnak , rendkívüli nehèzsèg árán kitoloncolni
Elkèpesztő mi van akkor , sírnak , lelancoljak magukat, mert marad azon a pár ezer kitoloncolosra ítèlten ,kívül több millió másik , aki ügyesebb volt ès maradhatott, státuszt kapott ..miért pont ő nem .. Majd jönnek a tüntetők , elő láncot alkotva, civil jogvèdők , stb a sajtó...
A kitoloncolosra ítèltek 90 % eleve megszökik ..

Európa , mèg a nyugat is szigorítja a menekültügyet ès a migrációt is legális mederbe terelnèk, lassítsák
Afelől nincs kètsègem viszont , hogy mindig azoknak az emberek az akarata fog èrvènyre jutni a vègèn , akik az " èletükèrt futnak " , meg ha gazdasági migránsok ,akkor is, nekik az Európa jutás èlet vagy halál kérdése . Afrikai migránsok között van egy mondás : " Halál vagy Barcelona "

Az altruista nyugat soha nem fog vasszigort alkalmazni , elfogadták ezt a globális jelensèget . Nincs is eszköze , tegyük hozzá. A cèl a migráció mèrsèklèse, legális mederbe terelèse. A" megállítás" irreális cèlról lemondott mindenki

Mr. Hyde 2021.12.23. 08:10:22

Csiang Cö-min a KKP főtitkára 1994-ben azt mondta, hogy Kína a 21. század első évtizedére fogja elérni a Konfuciusz által kívánatosnak tartott "mérsékelt jóléti társadalmat". Kiszámolta, Konfuciusz születése és a mai kor között mintegy 78 generáció telt el. Majd azt mondta, hogy a kommunista társadalom felépítéséhez akár 100 generációnyi időre is szükség lehet, így Kína még nagyon sokáig a "szocializmus kezdetleges szakaszában" fog fejlődni.

Ehhez képest a brezsnyevi Szovjetunió már az 1970-es években hivatalos doktrínaként hírdette, hogy a "fejlett, érett szocializmus" szakaszában jár.

Mind a kettő marxistának tekintette magát.

Szerintem a kínaiak megközelítése van közelebb a valósághoz.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása