magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bolgár sajátosság

A legfurcsább bolgár sajátosság a kommunizmusból a kapitalizmusba való átmenet során, hogy a kapitalizmus kezdeti időszakában rosszabb volt a áruellátottság, mint a kései kommunizmusban.

A kései bolgár kommmunizmusban, amiről személyes tapasztalatom van 1986-1989 között, nagy volt az áruhiány, egy átlagos szófiai közért egy budapesti megfelelőjének kb. 15-20 %-án volt áruellátottság szempontjából. De alapvető termékek mindig voltak, azaz szovjet típusú totális áruhiány sose volt. Ami szinte mindig volt egy átlagos bolgár közértben: kenyér, margarin, lekvár (csipkelekvár mindig volt, más ritkán), párizsi típusú szalámi, virsli, mirelit csirke, babfélék, konzervek, tej, joghurt.

A bolgár kommunista gazdaság sajátossága a reformok teljes hiánya. Míg Magyarországon a kapitalizmus lassú bevezetése 1968-tól megindult, apró, de biztos lépésekkel, addig Bulgáriában gyakorlatilag semmi ilyesmi nem zajlott.

Aztán Bulgáriában kb. 1 év alatt bevezettek mindent egyszerre, hirtelen, sokszor megelőzve Magyarországot.

A pénzpolitikában ez jól látszik. A magyar forint liberalizálása 1969-1995 között zajlott, 26 év alatt, lassú lépésekben. 26 év alatt lett a teljesen rögzített valutagazdálkodásból konvertibilis forint. Ezzel szemben a bolgár leva teljesen rögzített volt 1991. januérjában, míg februárban meg teljesen konvertibilis (a pontos napra nem emlékszem, valamikor a hónap közepén). Azaz a bolgár leva hamarabb lett konvertibilis, mint a magyar forint!

Ugyanez volt a rögzített árak és a tervgazdálkodás kérdése. A bolgár kormány 1991. januárjában dönt az árak liberalizálásáról 1991. február 1. hatállyal. Egyedül egyes stratégiai árakra nem vonatkozott a döntés, mint áram, fűtés, tömegközlekedés, benzin, stb.

Ahol laktam, szemben volt egy közért. Január 31-én üres volt szinte, az emberek kora reggel sorba álltak még joghurtért is. (A joghurt egy alapvető bolgár élelmiszer.) Aztán másnap mintha csoda történt volna, a bolt hirtelen tele lett áruval. S persze a sorok is eltűntek.

A sorok persze azért tűntek el, mert az átlagember képtelen volt megfizetni az új árakat. Egyik határozott emlékem, a szabványos, fél kilós joghurt ára az egyik nap 0,23 leva (akkori árfolyamon kb. 1 Ft) volt, míg másnap 1,50 leva (akkori árfolyamon kb. 6 Ft) . A hivatalos éves infláció Bulgáriában 1991-ben 473 % volt egyébként.

A szétesés 1989 novemberében kezdődött, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Todor Zsivkovot megpuccsoló új kommunista vezetés képtelen kormányozni, s az egész rendszernek vége lesz. Ekkor az akkor még kizárólagosan állami szektor vállalatai önállósodtak, bár ehhez nem volt joguk, de a hatalom nem tudott mit tenni ellenük. Gyakorlatilag a cégek vezetősége abbahagyta a tervek teljesítését, immár arra számított, piaci árakkal fognak működni. Ennek eredménye: megszűnt az áruellátás nagy része. Ami miatt a boltok olyan üresek lettek, mint addig még soha. A legsúlyosabb időszak 1990/1991 tele volt. A bolgár népnyelv ezt a kort "Lukanov telének" hívja, az akkori kormányfő - Andrej Lukanov - nevéről.

Egyébként aztán ezek az állami cégek így is mind megszűntek (kevés kivétellel). A vezetőségük jellemzően elprivatizált mindent, szóval a cégek bezártak, sok százezer ember, sőt inkább másfél-két millió, munkanélküli lett, de pár ezer ember meg többszörös milliomossá vált. Ugyanaz, ami Magyarországon is lezajlott, csak még durvább, drasztikusabb módon: Magyarországon azért csak a gazdaság egy része lett ellopva, nem minden. Az inflációbeli különbség is jól jelzi a mértékbekli eltérést: a bolgár 473 %-os inflációhoz képest az ugyanazon évbeli magyar 35 % nevetséges kicsi volt.

Valamikor 1990 őszén készítettem ezt a képet egy bolt előtti extrém sorról:

Ma a környék:

a közért helyén ma gyógyszertár

Az 1989. végi káosz kezdetén lettek tömeggyűlések is az országban, az egyik nevezetes ilyen esemény 1989. december 14-én volt. 2009-ben, a 20. évfordulón egy bolgár hetilapban jelent meg a következő archív kép, melyet alaposan megvizsgálva felfedeztem rajta saját magamat!

piros vonallal jelezve: én és a múzsám (И és Ю cirill betűkkel)

Címkék: közélet
26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8516801412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.01.05. 13:07:02

a 80-as években megnyílt az első szupermarket. nyugati mintára a nagyobb bevásárlásokhoz kosár mellett bevásárló kocsi is volt. nagy vol a csődület. mentek a szülők persze a gyerekekkel megnézni az újdonságot. a kölkök szinte mindegyike tolni akarta a nagy kocsit. aminek az eredménye az lett, hogy a pultok között effektíve nem lehetett közeledni.

magyarországon háromféle élelmiszer készült.
1. tőkés export volt a legjobb minőségű. mert az országnak szüksége volt kemény valutára.
2. a közepes minőségűek készültek a helyi piacra. az üzemek a magyar élelmiszerkönyv utasításait igyekeztek betartani feltéve, hogy maradt elegendő nyersanyag. és volt verseny az állami vállalatok között. tehát mondjuk a hajdúsági és veszprémi tejipari vállalat versengett egymással. vagy a traubisoda, a márka és a róna üdítók. és a többi. tehát nem igaz az, amit jelenleg tanítanak az iskolában, hogy ezek nagyon rossz termékek voltak volna, mert nem volt verseny. dehogy nem volt. a reformokkal a cégek maguk gazdálkodtak. és a veszteséges üzemeket felvásárolták a nyereséges vállalatok. a szocialista állam keretei között. a debreceni konzervgyár megvette a nyíregyházit, a nagykőrösit és a budapesti globus-t is. azért, mert a maggi üzem óriás nyereséget termelt. a svájciak itt gyártották a termékeik jelentős részét 1975 óta. kapitalizmus a szocializmusban.
3. és volt kgst piacra küldött áru, ami nagyrészt a ruszkiknak ment és a hadsereget látták el belőle. az volt a legroszabb minőségű. és így mondjuk az itt állomásozó ruszki tisztek feleségei átjártak a magyar közértbe. mert jobb minőségű volt az áru, amit ők ellátmányként kaptak. felteszem azt hazaküldték. és magyar közértben átjártak vásárolni. a szocializmusban is volt piac. például egy helyi téesz ebben lehetőséget látott. és élelmiszer üzleteket nyitott a ruszki katonai reptér környékén. úgy, hogy a boltban volt egy talponálló is, ahol az orosz katonák ihattak. a fürdő kocsmája mellett. 88 nyarán onnan tudtam meg, hogy kivonulnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.05. 13:46:51

@cvsvrs:

BG-ban ugyanaz, csak a helyi piacra készült a legrosszabb. A KGST-piacra szántak jobb kategória volt.

Serény Vélemény 2022.01.05. 14:49:15

@cvsvrs: És a ruszki katonák onnan szereztek jómagyar forintot, hogy olajat mértek hordóstul, vagy egyéb bármit, amit a polgári piac fel tudott szívni.

2022.01.05. 18:42:51

@Serény Vélemény:
a 70-es években épült egy toronyház, amit a városi legenda szerint 24 emeletesre terveztek. a 22. emelet után a ruszkik leállították az építkezést. vissza akarták bontani mondván, hogy frankón be lehet látni a szupertitkos katonai repülőtérre. és valóban mariska néni ült a konyhaablakban és láthatta, hogy mit csinálnak az oroszok.

amúgy be lehetett menni. anyám egyszer volt az ottani nagyszínházban. jött a gyárigazgató, hogy találkozott az orosz kulturális attaséval, aki elmondta, hogy őt lenyűgözi a magyar bábművészet és a bábfilmgyártás. és ő azt mondta, hogy a magyar dolgozó nők is szeretnek bábozni. mire az attasé azt mondta, hogy tartanának-e egy előadást. erre nem mondhatott nemet. anyámék persze mondták, hogy mégis hogy adjanak elő több száz orosz gyerekeknek egy bábjátékot. az még rendben van, hogy kölcsön kérnek valamit az óvodából vagy iskolából. de nem nagyon beszélnek oroszul. a vezérigazgató azt mondta, hogy nem probléma. a titkárnője kíválóan beszéli nyelvet. ő lesz a narrátor. és a többieknek elég lesz játszani.

anyámék elmentek. a tolmácsnő felment a színpadra és így köszöntötte a szovjet tiszti kar gyerekekeit. "da szvidányije ribjátá". ami ugye azt jelenti, hogy "viszontlátásra gyerekek". nem volt benne politikai töltet. "pasli damoj", vagy ilyesm. csak ugye a "kiváló" tolmácsnő csak a vezérigazgatóhoz képest beszélt jól oroszul. anyámék is röhögtek a paraván mögött. többet nem hívták őket.

Serény Vélemény 2022.01.05. 18:48:08

@cvsvrs: naja. Mindenkit tanítottak oroszul, de lehetőleg úgy, hogy senki ne tudjon.

2022.01.05. 18:55:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
maguk az oroszok rendelték így. hogy a mennyiség számít. egyszer nagyon sok sertés és marhamájkrémet rendeltek. mire mondták a szovjetnek, hogy ennyit nem tudnak gyártani. lenne gyártási kapacitás, csak nincs elegendő alapanyag. ennyit nem tudnak teljesíteni. mert adva van az állatállomány. ha azt levágják, akkor abból adott mennyiségű pástétom készülhet. erre az szovjet azt mondta, hogy az állatállomány mérete nem számít. az ellátmányba tegyenek bele mindent, amit találnak. bármilyen mezőgazdasági hulladék lehet, ami felfőzve nem toxikus. az étel elöl bemegy, hátul kijön. közben a katona úgy érezze magát, hogy jól van lakva. ez számít.

Serény Vélemény 2022.01.05. 18:55:54

@cvsvrs: ja, kedvenc lengyel filmem: m.youtube.com/watch?v=WRJZe72Z9DQ

Ebben van egy olyan mondat, amikor a lengyel tiszt beszél a bolgárral, hogy akkor jó lesz-e az angol nyelv? És valami olyasmit mondanak, hogy nem is olyan régen még oroszul beszéltünk volna egymással…

midnightcoder2 2022.01.05. 19:47:19

@cvsvrs: A kaja annyira vészesen tényleg nem volt rossz, bár azért akadtak érdekes termékek és megközelítés sok területen. Pl. az ABC-ben mindig rohadt büdös volt a tejtermékek környkékén. De ki volt téve, hogy "nálunk nem folyik a tej!". Közben meg lófaszt mama! A zacsik ott úsztak a büdös savanyú tejben, és volt egy gusztustalan rongy amivel le lehetett õket törölni.

Aztán voltak legendásan szar termékek, nekem Pl. anno a nugát alapú csokik rémlenek, mint a Kajla nevû borzalom, meg az Africana. De az is igaz, hogy Pl. a Boci csoki fényévekkel jobb volt mint bármi amit ma kapni lehet csokiban.

És volt alkalmam megfordulni diákként anno az egyik nagy konzervgyárunkban, nos... maradandó élmény volt. Utána onnan soha nem vettem semmilyen konzervet. Nem mintha lettek volna illúzióim azzal kapcsolatban, hogy máshol másképp készülnek, de arról legalább nem tudtam...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.05. 19:55:50

@midnightcoder2:

Én annyira megsozktam gyerekként a zacskós kakaót, hogy amikor apám hozott nyugatról holland kakaót, s anyám főzött igazi kakaót, azt mondtam, ez rossz, zacskósat akarok. Olyan 6 és fél éves lehettem.

Mr. Hyde 2022.01.05. 20:08:07

A szocializmus első makrogazdasági modellje, a szovjet fejlődési modell egy nemzetbiztonsági szempontokat érvényesítő berendezkedésként jött létre.
Ez lényegében egy szükségállapot-kezelést jelentett a fennállásának közel kétharmad részében. Ennek keretein belül a társadalom alapvető, minimális szükségleteinek kielégítése és a katonai biztonság megteremtése volt szinte a kizárólagos prioritása.
Ez utóbbi keretein belül ugyanakkor fejlesztve volt a nehézipar, a feldolgozó ipar bázisa és a szociális infrastruktúra, aminek eredményeként létre jött egy olyan makrogazdasági bázis, amely ugyanakkor már egy kifinomultabb irányítást igényelt a kézi vezérlés helyett.
Viszont ennek a politikai és társadalmi feltételei nem jöttek létre a kelet-európai szocialista rendszerekben, így azok egy idő után már nem tudtam mit kezdeni az általuk felfejlesztett termelőerőkkel.

A Szovjetunió politikai vezetése végülis éppen azon a területen bizonyította az alkalmatlanságát, amelyik az egyetlen valódi legitimációt jelentheti a tőkések osztályuralmával szemben: a fejlett termelőerők hatékony és eredményes irányítása.

Ez aztán az összes szovjet függeléket maga alá temette, így Bulgáriát is.

*kivéve talán Belarusz, amely meglehetősen jól adaptálódott az átalakuláshoz. Legalábbis a körülményekhez képest.

2022.01.05. 20:36:25

@Serény Vélemény:
ezek voltak a "nugátszerű" termékek.

2022.01.05. 21:52:44

a kakaóvajat növényi zsiradékkal helyettesítették a mogyoró egy része helyett napraforgó magot kevertek a masszába. és ettől volt "nugátszerű". ezeket csúcsra járatják a kapitalizmusban. mert most már van mindenféle íz, színezék.

Gery87 2022.01.05. 21:54:52

@Mr. Hyde:

"Ez lényegében egy szükségállapot-kezelést jelentett a fennállásának közel kétharmad részében. "

Amire nem lett volna szükség ha nem basszák szét a gazdaságot meg a társadalmat!
+ a háborús pusztítás.

Gery87 2022.01.05. 21:56:44

@cvsvrs:

Én jó ideje nem bírok tejet inni, vagy legalábbis nem ízlik.....bármit veszek olyan mint a víz, íztelen is...."régen jobb volt". Én nem tudom mi változott. Literszámra ittam, ma már nem jellemző..

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.06. 08:08:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a joghurt egészen biztosan plusz tíz év. A Habsburg-házban állítólag kötelező volt az aludttej fogyasztása, és a bécsi császári ág tagjai a korabeli viszonyokhoz képest magas kort értek meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.06. 08:10:13

@Deak Tamas:

Hitler is rendszeresen rendelt BG-ból joghurtot. Eleve vegetáriánus volt persze.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.06. 08:23:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Bulgáriában egyébként létezik a köszvény mint betegség, szeszfogyasztás következményeként? Amennyi kevés bolgár híradót néztem, nem láttam meggörbült rokkant alkoholistát az utcasnitteken, nálunk meg Nyugaton azért ez mindennapos.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.06. 08:25:30

@Deak Tamas:

Nem tudom miért, de BG-ban az alkoholizmus sokkal kisebb probléma, mint Mo-on. Olyan, mint Bp-en, hogy az ember este felszáll a villamosra, s mindne bűzlik, egyszeráen nem létezik.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.06. 08:32:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Portugáliában sem volt, pedig ott se BB italt csinálnak a szőlőből.
Nálunk a rossz töményszeszfogyasztás (kevert, pálinka stb), a kétes eredeti álszeszek, meg nem utolsósorban a szándék. Elég ezt megnézni 1:07:12-től:

videa.hu/videok/film-animacio/magyar-retro-1.-2010.-AJrtFUROSv4dTTFw

midnightcoder2 2022.01.06. 08:33:13

@Mr. Hyde: "Ez lényegében egy szükségállapot-kezelést jelentett a fennállásának közel kétharmad részében. Ennek keretein belül a társadalom alapvető, minimális szükségleteinek kielégítése és a katonai biztonság megteremtése volt szinte a kizárólagos prioritása."

Ja. Az egész rendszer szögesdróttal volt összefogva.

"A Szovjetunió politikai vezetése végülis éppen azon a területen bizonyította az alkalmatlanságát, amelyik az egyetlen valódi legitimációt jelentheti a tőkések osztályuralmával szemben: a fejlett termelőerők hatékony és eredményes irányítása."

Nem csak ott, hanem mindenhol a béketáborban. Nem ismerték a magyar közmondást: közös lónak túros a háta. Aminek nincs gazdája, az záros határidõn belül szarrá megy. Ezért bukott meg a szocializmus. Ez a köztulajdon dolog max. kisközösségben mûködik, ahol személyesen ismerik egymást az emberek.

midnightcoder2 2022.01.06. 08:34:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én is azt ittam gyerekként. Illetve még egészen kis koromban a tehénbõl fejt tejbõl készült kakaót. De attól sokszor fájt a hasam. A zacskóssal nem volt ilyen probléma.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.06. 08:36:47

@Deak Tamas:

Ráaádul vbannak statisztikák, mely szerint BG-ban több alkohol fogy, mint Mo-on.

Szerintem kulturális ügy ez.

Itt olyan hogy valaki tisztán issza a pálinkát egyszerűen nincs. Még a segédmunkás ebédidőben is enni akar hozzá, láttam ezt sokszor, iszik az emberke, de közben eszik hozzá. Az ami Mo-on látható, hogy a padon ül az ember pálinkásüveggel, s folyamatosan iszik, az nam szokás errefelé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.06. 08:42:17

@midnightcoder2:

S ez a sztori megvolt az előző nemzedékben is. Anyám (született: 1943) sztorija ilyen.

Nagyapám vámos volt, s bár a nyomozási osztályon volt, néha hozzájutott nyugati dolgokhoz. Szóval 1954-ben egy jugoszláv hajó ügyét intézte, s adtak neki ajándékba 2 tábla igazi svájci csokit. Hazavitte, s 11 éves anyám és 10 éves húga kiköpték "fújj, ez rossz", Hozzá voltak szokva a Rákosi-éra alatti marcipános "csokihoz".

2022.01.06. 09:14:06

@Gery87:
laktózhoz kapcsolódó étel intolerancia vagy allergia elég gyakori.

Mr. Hyde 2022.01.06. 09:57:28

@Gery87:

A gazdaság meg a társadalom már romokban volt az l. Vh végére, ezért tudták a hatalmat megszerezni a bolsevikok.

@midnightcoder2:
A közösségi/állami/társadalmi tulajdon a nagy alrendszerekre jó, mint az energetika, építőipar, szociális szolgáltatások stb.
Éppen a kisüzemre, kisvállalkozásra nem jó.
A szovjet modellnek nem volt lehetősége sem képessége ezt korrigálni.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az "államkapitalizmus" fogalmát pont ezért vezette be Lenin, mint az átmeneti társadalom berendezkedésére vonatkozó irányelvet. Ez volt a NEP, ami a jelenlegi kínai szocialista piacgazdaságnak feleltethető meg.

A világgazdasági válság és a geopolitikai környezet viszont nem tette lehetővé ennek kibontakoztatását: a szovjet rendszer elbukta volna a ll. Vh-t gyorsított iparosítás nélkül.
Sztálin látta ezt, és ez vezetett az adminisztratív tervgazdaság bevezetéséhez, amit a hidegháborús környezet és a későbbi vezetők inkompetenciájára kóros módon konzervált.

A kínaiaknak azért sikerült a reform, mert pacifikálták a nemzetközi viszonyaikat az USA-val. Csak ez biztosíthatja a megfelelő körülményeket.

A Szovjetunió történelmi szerepe a hagyományos imperializmus és a militáns kolonializmus megsemmisítése volt, amely teret adott a kínai fejlődésnek.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása