magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az adat

A legjobb dolog, melyet a negyedik műszaki forradalom hozott az az adatkezelés rendkívüli könnyülése. (Első: a mezőgazdaság megjelenése, második: a fémfeldolgozás kezdete, harmadik: az ipar kezdete, negyedik: informatika.)

A legelső PC-számítógépem merevlemeze - ez 31 éve volt - 120 MB-os volt, ez akkoriban egyébként nagynak számított, akkor a legtöbb számítógépben 40 MB volt a szokásos.

Jelenleg a telefonomban van egy 128 GB-os memóriakártya, s van még egy ugyanekkora a tabletemben is. Az asztali számítógépemben pedig 2 merevlemez van, az egyik 1,5 TB, a másik 1 TB nagyságú, s van még egy 4,5 TB-os külső merevlemezem is.

Vicces belegondolni: de a telefonomban ma több mint 1000-szer annyi adat fér el, mint az 1991-es számítógépemben.

A telefonomban vannak a hangoskönyvek és a zenék, s egyes letöltött műsorok, melyeket nem akarok onlájn hallgatni/nézni. A tabletemben meg a könyveim. A legértékesebb dolgokat lementem a külső merevlemezre is, minden más ideiglenes, azaz megnézés/elolvasás után törlöm az adott eszközről. Néha onlájn is nézek dolgokat, de ez ritkább, csak nagyon friss dolgok esetében csinálok így.

Ha nem lennének ezek a szokásaim, kb. meghaltam volna az unalomtól, amikor nemrég 23 napot voltam kórházban.

A nagy liberális óriáscégek mindent elkövetnek, hogy megnehezítsék a felhasználókat. A YouTube pl. még a fizetett előfizetői státusszal se teszi lehetővé a letöltést, a fizetős felhasználók egyetlen komoly előnye a reklámmentesség. Egyébként a reklámmentesség és a letölthetőség elérthető ingyen is, csak ez egy állandó harc: a YouTube folyamatosan "javítja" algoritmusát, hogy blokkolja a működő lehetőségeket, miközben mások meg újabb és újabb megoldásokat találnak ki az algoritmus kikerülésére.

Ami a hangoskönyveket illeti, itt a probléma az, hogy valakinek ki kell fizetnie a felolvasás fáradságos munkáját. Jó esetben ezt a különféle vakokat egyesítő szervezetek csinálják (a magyar hangoskönyvek kétharmada ilyen), rosszabb esetben ez profit tevékenység. Ez utóbbi esetben kell azonban egy kritikus tömeg, mely hajlandó fizetni, mert ellenkező esetben senki se fog ilyet csinálni. Bolgár hangskönyvek pl. szinte nem is léteznek, mert olyan mértékű az ingyenes letöltés, hogy képtelenség a hangoskönyvgyártást profitszerzésre használni.

Ami pedig az elektronikus könyveket illeti, ott a helyzet jobb, ma is másodlagos ez az olvasási forma.

Címkék: közélet
40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9316805042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.01.11. 12:26:52

Fel tudnád rakni ideiglenesen az e-könyv gyűjteményedet valahová? Mega, pcloud stb.
A linket privátban is meg lehet osztani, a tartalmat pedig törölni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.11. 12:31:55

Én ezért teszem már a megosztandó cuccok jórészét az ok.ru-ra. Béna felület, de cserébe nem áll be az, hogy egy 10 évvel előbb feltett tartalom "jogvédett" lesz és az account törölve.

Sztbeni 2022.01.11. 13:57:45

Youtubeon ha premiumod van le lehet tölteni a videókat telefonra. Bár sose használom szinte ezt az opciót, de most kipróbáltam, működik. Érdekes módon én pont, hogy egyre kevesebb adatot tartok telón, mióta itthon sem heroinárban adják a mobilnetet. Le csak azt töltöm amit nem érek el neten, vagy ha olyan helyre megyek ahol tudom, hogy nincs térerő (pl. repülő), valamint offline túratérképeket, mivel a hegyekben gyakran nincs hálózat

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.11. 14:45:24

@Sztbeni:

Nem lehet. Próbáltam.

Olyan mődon van ez a letöltés, hogy aztán csak a YT-alkalmazással haasználható. Ugyanis titkosítva van.

2022.01.11. 15:06:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Random keresem a dolgokat, és vagy megvan vagy nem. Alapművek érdekelnek, de ezek vagy szembe jönnek vagy nem. Egy lista is már segítene.

Sztbeni 2022.01.11. 15:11:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igen, csak az appban használható, de nekem teljesen jó ez is, működik ha épp nincs hálózat. Korábban voltak programok amikkel le lehetett simán is tölteni a videókat, nem tudom működnek-e még, évek óta nem használtam ilyet. De 5-6 éve rendszeresen

_Neville 2022.01.11. 15:14:01

A házi tárolásnál egyre inkább a streaming a divat, mondván ez mennyire kényelmes. Valóban az, de nem szabad elfelejteni, hogy a streamelt tartalom sosem lesz a tiéd, azt mindig csak bérled. Néztem nemrég egy sorozatot a netflixen, egyszer csak levették és kész, így jártam. Nem maradt más megoldás, le kellett torrenteznem, ha be akarom fejezni. Na azt tuti nem törli ki senki az akaratom ellenére. Így próbáljon legálisan eljárni az ember.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.11. 15:18:12

@zavaleta:

Megmondom mi van meg nekem. Csak ami érdekel:
- szinte az összes magyar szépirodalom a XIX. sz. végéig,
- a legfontosabb magyar költők,
- gyakorlatilag az összes létező filozófiai alapmű (60 % angolul, 30 % oroszul, 10 % más),
- legfontosabb ami van politológiában (80 % angolul).
- egyes történelmi művek (80 % angolul, 10 % oroszul).
- egyebek véletlenszerűen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.11. 15:26:03

@Sztbeni:

Az a baj, hogy egyszer működik, egyszer nem.

S van ami állandóan működik, de iszonyú lassú.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.11. 15:37:42

@Sztbeni:

A fő bajom a playlist letöltés, minden mást megoldok.

Nincs működő gyors eszköz ehhez. Az AVC pl. megcsinálja ugyan, de 100-tételes lista az kb. 10 óra!

Még jó hogy pár dolgot időben lementettem. Pl. Arthur Holmes brit filozófiatörténész valóban nagyszerű előadásait a volt egyeteme ingyenesen elérhetővé tette www.youtube.com/watch?v=Yat0ZKduW18&list=PL9GwT4_YRZdBf9nIUHs0zjrnUVl-KBNSM - ezt annak idején az AVC letöltötte 15 perc alatt, le is mentettem, ma ez kínszenvedés lenne, a YT módosította az algoritmust.

Próbáltam orosz torrentről kalóz programokat: egyszer működnek, másszor nem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.11. 16:28:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: posztoltam egyet és az megjelent a my videos alatt. Ugye az ok.ru inkább olyan facebook video mintsem yputube

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.11. 16:37:04

@Deak Tamas:

Ha lenne valami orosz tárhely, oda feltennék könyveket. De fizetni nem akarok érte.

Nyugati tárehelyre tenni viszont öngyilkosság lenne.

Kunhalmi Nelymar 2022.01.11. 18:57:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nekem is van egy kosárnyi scifim mindenféle elegy-belegy szövegfájlban, több száz kötet, azt én is szívesen tenném közkinccsé, van közte egy csomó ma már elérhetetlen klasszikus. De ma már nincs olyan közkincs-oldal, mint amilyen a Silent Library Project volt, nyugodjék békében. Álmodoztam én már olyanról, hogy közösségi támogatással illegalitásban megszervezném és ellenőrizném az egész cucc lektorálását, de meg is kell élnem valamiből, a munka mellett pedig a dolog már nem menne, sajnos. Pedig még azt is kiagyaltam, hogyan kötnék fegyverszünetet a kiadókkal.

fotelzsukov 2022.01.11. 19:23:30

Nekem a hangoskonyvek valahogy nem jonnek be, ellenben az ebook-ok nagyon, amiket egy vizallo Kobo Libran olvasok, legtobbszor az egerszaloki Nosztalgia furdo medencejeben. :) A gyujtemenyem nagy resze pdf formatumban lett letoltve, amiket atkonvertalok epub-ba a konnyebb olvashatosag miatt. Az interneten olvasott erdekesebb ujsagcikkeket, blogokat, stb. is pdf-ben mentem el. Igy hamar megtelnek informacioval, adatokkal a hordozhat kulso 2 es fel inch-es SSD harddrive-jaim (ujabban m2 SATA SSD-ket hasznalok)
---
Vilag proletarjai egyesuljetek!

Kunhalmi Nelymar 2022.01.11. 21:30:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Eeh, megtenném én örömmel, de nincs regisztráció. Talán majd értesítenek, ha újra lesz, majd meglátom. Sajnálnám, ha a sírba menne velem az egész rakomány, kár lenne érte. Olvasni jó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.12. 07:56:00

@Deak Tamas:

Ingyenesen csak pár GB. Fizetni kell, ha többet akarsz. Nem drága, de minek fizessek.

midnight coder 2022.01.12. 08:00:43

Azért volt közben egy mezõgazdasági forradalom is, úgy a 60-as években. Mezõgazdasági gépek tömeges elterjedése, mûtrágyák, növényvédõszerek. Onnantól kezdve tudott az átlagpolgár jóllakni, és onnantól kezdve nem kellett a népesség nagy részének a mezõgazdaságban dolgoznia.

Amúgy ma ezerszer könnyebb tartalomhoz jutni, pont a nagy cégeknek köszönhetõen. Emlékszem, anno gyerekként mennyi idõt töltöttem a rádió mellett a kívánságmûsort hallgatva, hogy elkapjam a kedvenc számom és felvegyem a rádióból a magnóra.

Ma meg beütöd a gugliba hogy youtube to mp3 és használod az elsõ találatot.

Könyv amúgy e-book formában elég sok fenn van a magyar elektronikus könyvtárban (MEK) is.

_Neville 2022.01.12. 09:29:11

@midnight coder: Meg ott a DIA (Digitális Irodalmi Akadémia) is.

Kunhalmi Nelymar 2022.01.12. 20:03:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nagyon szépen köszönöm, jóra fogom használni. nelymar@freemail.hu
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása