magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A parazitaság két alakja

A modern parazitizmus hagyományos alakja persze a tőkés, aki nem is vesz részt a vállalkozása irányításában, csak bezsebeli a profitot. De most nem erről, hanem a parazita kisemberről.

Hozzáteszem, itt a "parazita" nem értékítélet, csak ténymegállapítás. Az esetek döntő többségében a parazita nem is tudna nem az lenne, a rendszer egyszerűen bekényszerítette őt ebbe a szerepbe.

A nyugati jóléti magállamok jelensége - bár egyre kisebb mértékben, mert a pénz fogyóban van -, hogy emberek olyan mértékű segélyeket kapnak, melyekből simán megélnek. Pár éve szembesültem Bulgáriában 5 hónapig nyaraló spanyol munkanélkülivel, aki elmondta, a segélyéből kiválóan képes egész nyáron üdülni.

De a jelenség másik oldala a periféria parazitája. A mai Kubában sajátos jelenség - s ez erős kontrasztban van az egyébként hivatalos kommunista ideológiájával -, hogy a semmit sem csináló, de közeli külföldi rokonnal rendelkező emberek sokal jobban élnek, mint a dolgozó emberek.

A rejtély megoldása: jelenleg Kubában az átlag havi nettó bér 11 ezer Ft körül van. A legtöbb külföldi kubai pedig Floridában él, ahol ugyanez az összeg nagyjából 2 óra nettó bérnek felel meg a legalacsonyabb keresetűek között, ennyit lehet keresni betanított vagy szakképzetlen munkával, lásd kertészeti segédmunka, építőipar, bolti eladó, hordár, stb., tipikus munkák, melyeket friss bevándorlók végeznek.

Közeli rokonnak - jellemzően szülő - pedig ki ne utalná el 2 órai munkabérét segítségként, sőt akár félnapi munkabérérét is havonta, ami már kemény 20 ezer Ft, ennyit Kubában csak jól fizetett emberek, pl. orvosok és rendőrök keresnek.

Na most, ha a semmivel megkeresem egy orvos fizetését, akkor nyilván nem fogok elmenni dolgozni sehová, hogy keressek hozzá még egy keveset. Egyszerűen ez nem lenne racionális erőfeszítés.

S Kuba nem az egyetlen eset. Afrikában a legszegényebb országokban ugyanez mindennapos jelenség. Sőt vannak ott Kubánál szegényebb országok is, ahol a kubai bérszint is álomnak tűnik. Nemrég mesélte egy Mozambikban élt ismerős: heti 40 órás munkaidővel alkalmaztak egy kertészt a ház körül, 9 ezer Ft/hó bérezéssel.

Latin-Amerika persze gazdagabb Afrikánál, ott csak Haiti van kubai szintén, minden más ország jóval gazdagabb. Mexikóban pl. az átlagbér kelet-európai szintű, nagyjából a magyar szint körül van, ezt már nem lehet sehogy se kompenzálni külföldön élő rokon adományával (hacsak az nem milliomos, de ez azért nem a tipikus helyzet).

A legszegényebb - Kuba-szintű vagy annál is nyomorultabb - országokban tehát az életpálya 2-felé tud ágazni:

  • kivándorlás magasabb bérezésű országba,
  • maradás otthon, várva a kivándorolt rokon utalására.

Címkék: közélet
50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2216812090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.01.20. 07:22:34

Szerinted, ha egy országban a polgár 11 ezer forintot keres havonta, akkor ki a parazita? Az, aki 22 ezer forintért nem csinál semmit, mert az anyja küld neki zsebpénzt, vagy az az agyhalott kommunista diktátor aki olyan rendszert üzemeltet, ahol az emberek ilyen fizetést kapnak ? A kubai polgár nem járna jobban, ha a gaz kapitalista kizsákmányolná, és ugyanezért a melóért kapna 30x annyi fizetést?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.20. 08:07:10

@midnight coder: ha mondjuk 8 helyett 14 órát dolgozna, és 30 évesen megkapná az első szívbetegséget, akkor nem biztos.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.20. 08:09:07

Belgium a legjobb példa, ámbár az adataim hétévesek, olyasvalakitől származnak, aki névházasságot kötött és ott lakik. Valami 1800 euro a munkanélküli segély, ami ha nincs albérleted még akár király is lehet. Noszogatnak természetesen arra, hogy dolgozz, ötévenként asszem 5-10 euróval csökken ez a segély.

Serény Vélemény 2022.01.20. 08:25:49

@Deak Tamas: Ójaj Belgák!. Nemrégiben olvastam egy könyvet, amiből kiderült, hogy a bezzegbelga némileg proletár családban a múlt század (ez a xx. század!) - nyolcvanas éveiben az átlagcsalád hetente egyszer fürdött: pénteken a buli előtt.
Ugyanakkor ugyanott annyira szar volt a mentőszolgálat, hogy 20 perc alatt sem ért ki a delikvenshez. A helyi zsidóság ezért (is) például szervezett magának motoros mentőorvosokat, akik tényleg percek alatt ki tudnak érni a helyszínre.

(Egyébként meg attól máig jajgatok egy kicsit, hogy a fordító _tehénzsírnak_ fordította a marhafaggyút... Mer ugye azt nem lehet tudni, hogy ezek ott a sültkrumplit marhafaggyúban sütik, mint belga specialitást...)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.20. 08:29:57

@Serény Vélemény: már biztos, hogy nem marhafaggyú. A flamandok már eléggé lazultak pozitív értelemben a vallonoktól, magasabb az igény.
A holland maradt amilyen. Van itt élő expat (vagyis holland fizetést kapó ember) aki azért nem mosdik mert a magyar víz drága.

Serény Vélemény 2022.01.20. 08:44:13

@Deak Tamas: (Valamelyik plázában ettem "belga" sültkrumplit ott azt mondták hogy azbiza marhafaggyúban sült. De az biztos, hogy nem tehénzsír, mert olyan nem létezik. )

Másrészt meg a hollandok. Amikor a bezzeghollandbezzegbiciklizésről van szó, akkor elfelejtik a fejletttudatúak, hogy a hollandok nem azé' bicikliznek, mer' nincs autójuk, vagy nincs tömegközlekedés, hanem mert sóherek, és nem akarják kifizetni a jegy árát. Valamint, hogy amivel ők munkába járnak bicikli, az itt a méh-telepen is megtalálható színvonal, véletlenül sem új, és véletlenül sem drága. mer' ha mégis ellopják, akkor vesz magának a delikvens 100 euróér egy másik lopottat és kész. )

midnight coder 2022.01.20. 08:46:24

@Deak Tamas: Miért, kis hazánkban 14 órát dolgozik szerinted az áltagpolgár? Vagy 11 ezer forintot keres havonta?

midnight coder 2022.01.20. 08:50:54

@Serény Vélemény: Mondjuk itt sem vagyok biztos benne, hogy nincs olyan település ahová 20 percnél korábban jön ki ma mentõ. Pláne a 80-as években nem tettem volna erre le a nagyesküt. És vidéken szerintem akkortájt nálunk sem feltétlenül fürödtek hetente egynél többször. Sõt, szerintem a prolik ma sem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.20. 08:58:07

@midnight coder: olvasva a ballib lapokat abszolút, csirkefarhálock, és az Zorbán még a bért is csak hat hónap múlva fogja kifizetni.
De a viccet félretéve: a 90-es években, egészen kb. 2002-ig nekem is voltak ingyenes többórás futamjaim a cégeimért, aztán még pl. a vonatozás haza, a magánélet teljes rovására. És úgy láttam, nem voltam ezzel egyedül, akkoriban még könnyedén kicsusszant az áldott jó kapitálista száján a gondolat, hogy nem kötelező itt dolgozni.
A Dunaferr vezérizgatójának megnyilvánulása alapján - aki a home office fizukat röpke 60%-al akarta csökkenteni - nem gondolom hogy ez a szemlélet eltűnt volna.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.20. 09:01:48

@midnight coder: az lehet hogy nem (nagyszüleim Hyde elvtársainak köszönhetően egy nullkomfortos lakásban élték le az életüket) de hogy nem voltak büdösek mint a romlott haltengerből kikecmergő ázott kutya, arra tanú vagyok.
Emlékszem, Budapesten az első meghatározó élményem a szag volt.

Boldeone2 2022.01.20. 09:02:03

Mexikó nincs a magyar szinten sem fizetèsben , èletszínvonalban. Óriási társadalmi különbsègek vannak ráadásul , úgy jön ki az " átlag ". Nem vèletlenül van kb 11 millió mexikói az USA- ban , vagy ki tudja mennyi , mert az illegális bevándorlók számát senki sem tudja pontosan...A Western Union előtt szinte mindig mexikóiak vannak...
Ha meg dèlebbre megyünk , mèg rosszabb a helyzet: Nicaragua, Honduras, Salvador - komolyan szegèny országok , nem vèletlenül indulnak onnan a migránskaravánok....
Vannak országok amelyek szinte összeomlanának a hazautalt dollárok , eurók nèlkül....

Serény Vélemény 2022.01.20. 09:05:54

@midnight coder: A prolik pont mindennap fürödtek, az igazi melósoknak minden gyárban volt zuhanyzó és tisztálkodási lehetőség. és a hatvanas évektől épült kádár-kockák elmaradhatatlan alkatrésze volt a fürdőszoba. Valójában a magyarok a múlt század végére sokkal nagyobb testi tisztasággal bírtak, mint az átlag-nyugati polgárok.

Serény Vélemény 2022.01.20. 09:08:37

@midnight coder: a nyolcvanas években a magyar mentőszolgálat párját ritkítóan jó volt. Nem vidékről van szó egyébként, hanem valamely olyan városról, ahol a zsidó diaszpóra gyémánttal kereskedett nagyon.

fotelzsukov 2022.01.20. 09:59:07

@Boldeone2:
"Mexikó nincs a magyar szinten sem fizetèsben , èletszínvonalban."
Ezt tapasztalatbol tanusithatom, evekig dolgoztam Mexikoban. Tavaly pedig 4 honapig "kenyszernyaraltam" az orszagban. A szegenyseg nem valtozott, sot inkabb nott. Ami egyenlo a ket orszag (Mo. es Mex.) kozott, az az inflacios rata: 7.4 %.
---
Vilag lumpenproletarjai egyesuljetek!
---
PS: amikor ott dolgoztam, gyakran csak a reggelimert tobbet fizetett a cegem, mint a munkasaink napi bere. :(

Boldeone2 2022.01.20. 10:15:50

@vergyula: Guacamole, gondolom...
@kovidmenekult: Mexico csak nyaralni pálya. Bár ott is van egy nagyon ( túl) jómódú rèteg, mellette meg hatalmas társadalmi különbsègek , bűnözès
Az sem lesz soha egy "egyenlő" társadalom ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.20. 10:18:53

@Boldeone2:

Mo-on társadalmi különbségek kicsik, Mexikóban meg óriásiak. De ettől még lehet az ÁTLAG közel azonos.

fotelzsukov 2022.01.20. 10:20:35

@vergyula:
Felreerthetoen irtam ill. rosszul fogalmaztam: gyakran csak a reggelimert tobbet fizetett a cegem, mint egy munkasunk napi bere.

fotelzsukov 2022.01.20. 10:21:29

A Tavol-Nyugati parazita eletmodrol konyveket tudnek irni, majd' 40 evig eltem ott felparazitakent. :) Bar sosem ereztem, hogy parazita lennek, hisz' sokkal tobbet adtam az orszagnak, mint amit kivettem belole.
---
Vilag lumpenproletarjai egyesuljetek! :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.20. 10:31:18

@midnight coder:

Tegyük hozzá, a környező országokban se dúsgazdag az átlagember. Ott is, ahol semmilyen kommunista diktétor nem volt hatalmon.

fotelzsukov 2022.01.20. 10:35:00

@Boldeone2:
"Mexico csak nyaralni pálya."
Lehet ott elni is nagyon jol, meg Nyugati kisnyugdijaskent is (maximum 6 honapig). Nem ok nelkul koltozott ill. koltozik le tobb tizezer kanadai es usak Mexikoba.

Boldeone2 2022.01.20. 12:25:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mit gondolsz, Kubának mi lesz a jövője? Sok területen jobban teljesít mint a legtöbb közèp- amerikai ország - mint eü, oktatás, közbiztonság - miközben az èletszínvonal nagyon alacsony , voltak komoly tüntetèsek a rendszer ellen..
Lehet, csak pár èvük van hátra ebben a rendszerben...Ha választani lehetne , Kubába szívesebben mennèk, mint Mexikóba. Úgy tartják , a kubaiak nagyon kedves emberek...No , meg kevesebb fejet vágnak le , mint Tijuanában..:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.20. 12:31:57

@Boldeone2:

Nincs kiút Kuba számára.

Ha marad a mostani rendszer, marad a nyomor.

De ha engedmények lesznek, akkor is nyomor lesz, mert minden fel fog vásárolni az amerikai tőke.

Gógita 2022.01.20. 14:53:56

A nyomorgásból a kapitalista gazdaság a kiút! Nélküle vagy szocializmus van vagy feudalizmus. Mindkettő egyenlő a nyomorgással, lemaradással. Kuba tipikus példa erre, pár száz kilométerre egy gazdag, kapitalista országtól. (Meg korábban mi is!)
Nem véletlen a pénz transzfer iránya! Hogy honnan, hová küldik a pénzt.

Gógita 2022.01.20. 15:04:40

@Deak Tamas: "Emlékszem, Budapesten az első meghatározó élményem a szag volt. "

Ez de érdekes. Nekem is. Pestnek van egy szaga.
Számomra inkább a kipufogott gázok, olaj, fém szaga (különösen a metróban), keveredett a sok emberével. Különösen a metróban, villamoson. Ja és ahogy fúj szembe a levegő, amikor mész le a metróba. Abban a levegőben benne van minden.

Mondjuk egy idő után megszoktam és már nem éreztem, nem tűnt fel, amikor ott éltem.

Gógita 2022.01.20. 15:21:21

Nagyon nehéz felpörgetni egy országot, ha nincs mire építkezni, nincsenek meg az alapok.
Ezek pedig a nagyon hosszú időn át fennálló, vállalkozást, magán ipart, tőkét támogató politikai rendszerek, amelyekben évtizedek alatt létrejöhetnek, kitanulhatnak a vállalkozók, üzletemberek, iparosok, kereskedők..., akik aztán vállalkoznak, TERMELNEK, fejlesztenek, munkahelyeket hoznak létre, jó fizetéseket adnak, mert van miből, ha jó és eladható termékeid, szolgáltatásaid vannak és el is tudod őket profin adni.
Ez a profi, nagy tudást felhalmozott, hozzáértő vállalkozói, kereskedői és tőkével is rendelkező réteg hiányzik ott, ahol döglődés van.

Gery87 2022.01.20. 15:28:51

@Gógita:

Kuba elsősorban nem "kommunista" hanem izolált és elszigetelt.
A szegénység oka ez.
Ha K-európában lett volna, ott sem feltétlenül hozott volna nyomort a kommunista államkapitalizmus lásd: Kádár-rendszer.

Gery87 2022.01.20. 15:30:57

"izolált, elszigetelt"

minek írom le kétszer?:)
Mindegy...

Egyébként a kapitalizmus épp ebben a században bizonyítja be immáron mindenki számára és mindenhol hogy meg kell haladni mert fenntartathatatlan ebben a formában és beledöglünk.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.20. 16:02:24

@Gógita: a dolog egyik főforrása amúgy a mai Westend helyén lévő ősmultifunkcionális épületegyüttes volt, itt még látható a Skála felüljárós snitt után.

videa.hu/videok/film-animacio/linda-7.-a-rebeka-1986.-vd4LeKzNy7XjsLXc

_Neville 2022.01.21. 00:11:29

@Gery87: A Kádár-rendszerben pont azért nem volt nyomorgás, mert elég szabadon értelmezték a szocializmust a 60-as évek végétől. Gyakorlatilag kisvállalkozói szintig engedték a vállalkozást, piacgazdaságot.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.21. 08:06:17

@_Neville: ez alatt nem tudom pontosan mit értesz, de egyrészt én a saját szememmel láttama hajléktalanokat a nyolcvanas évek elejétől, másrészt a Szabad Kezdeményezések Hálózata, amiből az SZDSZ nőtt ki, pontosan a magyarországi elképesztő méretű szegénység okainak kikutatására alakult, Ferge Zsuzsa, Hankiss meg a többiekkel. A mi pestiagglomerációs falunkban is éltek krudélis körülmények között emberek.
A Nyom nélkül című 1981-es játékfilmben is megjelenik egy nyugdíjas, aki összeszedi az ételmaradékokat meg a félig megvedelt sört. Ha ezt a hetvenes évek elején akarták volna ábrázolni, csak ezért a jelenetért betiltották volna.

Serény Vélemény 2022.01.21. 08:23:16

@Deak Tamas: @_Neville: Szerintem mind a kettőtöknek igaza van, egyrészt a nyolcvanas évektől megjelent a tényleges hajléktalanság, amire nagyon szemforgató módon reagáltak (Pl a metróban, az állomásokon a padokat úgy alakították ki, hogy véletlenül se lehessen rajtuk aludni.)
Viszont olyan széles rétegeket érintő nyomorgás Mo-n nem volt, mint pl a Szovjetúnió némely tagállamában. Nekem meggyőződésem, hogy a magánszektor folyamatos ekézése azért volt a szocialista rendszerrel teljesen kompatibilis és összejátszó humán értelmiség - a kabaréműsorok - folyamatos témája, mert a gdpnek a szocialista nómenklatúra által túl nagynak tartott hányadát adta. (Az más kérdés, hogy nélküle nem működött volna az ország.)
Hogy Magyarország élhető hely volt-e, arról pedig a két véglet: az impexes világ tagjai és kedvezményezettjei, meg a 70 ezer, még a nyolcvanas években is titkosszolgálati módszerekkel megfigyelés alatt élő ember nyilván egész máshogy fog nyilatkozni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.21. 08:35:28

@Serény Vélemény: tökéletesen élhetetlen hely volt, még a Kádár-korszakban is. Csak két tény: a normális élethez még 1985-ben is disszidálni kellett (Karikó Katalin) és 85 már az az év amikor Nyíl legálisan játszott az Austria Wienben ; egy 1979-es kiadvány (Nagyfa megnyitásának vidám alkalmából) szerint az alkoholisták száma 1938-hoz képest megnégyszereződött (képzelheted mennyi lehetett a valós adat) és 38-ban még szinte semmilyen alkoholmentes elálló ital nem volt, az alkoholfogyasztás kényszerűen napi dolog volt, mert általában nem volt más. Ehhez képest nőtt a négyszeresére.
Személyes emlékem a korból, négy emberformájú embert láttam akkoriban, a három nagyszülőmet illetve egyszer egy ötvenhatos öreglányt, aki Ausztráliába disszidált és hazajött egy hegyvidéki telket venni. Máig előttem van, energikus, napsütötte barna, egészséges. Elképesztően kirítt a saját családtagjaim közül is.
A Kádár-korszak élhetőségének illúziója két dolgon nyugszik, nagyobb részben a magyarok indolenciáján, aminek Trianont is köszönhetjük, illetve az 56-ot megelőző időszak eseményein. Egyszerűen túl sok, túl tragikus dolog történt ahhoz hogy ne kössék meg ezt a kompromisszumot.

Serény Vélemény 2022.01.21. 08:37:58

A Szu-ban pl olyan szegénység volt már a nyolcvanas években, hogy amikor a magyar katonák mentek lőni - azt hiszem a kazahsztáni lőtérre - ("nagy" rakétával, vagyis scud-b-vel), akkor lefüggönyözött, kilátás nélküli vagonokban kellett vonatozniuk főleg éjjel, mert az egyik alkalommal koldus, rongyos gyerekek százai rohanták meg a vonatot, és kajáért könyörögtek.

midnight coder 2022.01.21. 08:45:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Azért mondjuk ez a 11 ezer forint szerintem még arrafelé sem kis teljesítmény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.21. 08:47:04

@Serény Vélemény:

Erről volt egy igaz történet.

Jugoszláv delegáció utazott vonattal Afganisztánba a 60-as lvekben.

Odafelé menet a jugoszlávok fel voltak háborodva Közép-Ázsia láttán: hogy lehet hogy a szovjet elvtársak ilyen keveset tettek a régióért?

Aztán 2 hét Afganisztán.

Visszaféle a jugoszláv elvtársak immár nagyon dicsérték a szovjet elvtársakat, lám mennyi mindent tettek a régióért!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.21. 08:52:53

@Serény Vélemény: ott szolgáló repülős idős ismerősöm szép Kazahsztánban pedig egyszer a leningrádi matrózokkal egyetemben kénytelen volt a macskát elfogyasztani. Egyszerűen két napig elfelejtettek nekik kaját hozni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.21. 08:56:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pedig e film alapján Afganisztán nem is lehetett az az ultraszar hely akkoriban, mint ahogy Iránból is jó nagy ökörség volt elkergetni a sahhot.

indavideo.hu/video/Afganisztan_-_Harci_egyseg

midnight coder 2022.01.21. 08:59:32

@Gery87: A Kádár-rendszer kivétel volt. Mi voltunk az "emberarcú szocializmus", ahol az elvtársak megmutatták a nyugati elvtársaknak, hogy mégsem olyan szar a rendszer. Itt találkoztak a Balatonnál az NDK-sok és az NSZK-sok, meg jó pár más nyugati is idelátogatott. Nem, itt nem volt nyomor, csak szegénység. Az sem feltûnõ, mert a kaja, energia olcsó volt, az építõanyag sem volt vészesen drága még a hazai fizukhoz képest sem. Ergo nem volt nagyon vészesen lepukkadt, és a polgár nem éhezett. Ráadásul mivel teljes foglalkoztatottság volt, és KMK miatt elvitte a rendõr a delikvenst ha mégsem dolgozott, így nem volt tele az utca hajlékonnyal. Az, hogy a munkásszállókon mi van, már nem volt publikus ahogy a vidéki cigányputrik sem.

A nyugati polgár pedig élvezte hogy ha idejött õ volt a császár: az utolsó dél-olasz segédmunkás a lepukkadt Fiatjával itt az irigyelt "dígó" volt, az éjszaka császára aki nyugati kocsival jár és "kemény valutával" fizet.

De ez a kirakat volt. Pár határral arrébb, a románoknál, a bolgároknál már konrántsem volt ennyire vidám a barakk. Még távolabb (albánok, SZU) pedig még sokkal kevésbé. Ami viszont még nálunk is jobb volt, azok a jugoszlávok voltak Tito idején. Más kérdés, hogy aztán mi lett a dolog vége, de amíg a szekér futott addig kb. olyan különbség volt Jugoszlávia és Magyarország között, mint Magyarország és Bulgária között.

Ami amúgy nem kicsi volt: amikor hazaértünk a bolgár nyaralásból, úgy éreztük hogy megcsap minket a fejlett civilizáció szele. Kb. olyan feeling volt, mint amit az afrikából európába hazatérõ felfedezõk érezhettek pár száz évvel korábban. Gyanítom amúgy valami ilyesmit érezhettek az innen hazatérõ NSZK-sok is :-)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.21. 09:24:51

@midnight coder: Lengyelország is ugyanez volt, csak ott a hatalom nagyon félt a néptől, mondjuk nem véletlenül, hiszen azért tízévenként megmozgatták őket. Sokan szokták kérdezni, mi lett volna Nagy Imréből ha életben hagyják, hát ami Gomułkából: az ötvenhatos sztár hetvenben a nép közé lövet.
Az jó, hogy ti Bulgáriába jártatok nyaralni, nálunk a tanítói fizetésből ilyesmire nem tellett, igaz autóra sem. Két alkalommal voltunk üdülni, Dunakanyarban (ott volt az említett ausztrál öreglény) és Gyulán, mind a kettő az ingyenes "token" SZOT kategória.

midnight coder 2022.01.21. 13:21:48

@Deak Tamas: Nagyon mi sem dúskáltunk, viszont édesapámnak szerencsére remek mûszaki érzéke volt. Anno vett egy Skoda 1000-est használtan, kb. olyan állapotban amivel ma már a bontóba sem vennének be egy autót - de üzemképes volt, és az volt kb. a negyedik autó a faluban. Még korábban a MÉH teleprõl szerzett valami trafót amit áttekercselve lett hegesztõtrafója, ugyanonnan volt egy aszbeszt maszkja is. Ugyancsak a MÉH teleprõl hozott egy régi kompresszort, vascsõbõl hegesztett tartályt, vázat, arra felszerelte a kompresszort és egy mosógépmotort, és máris le tudta fújni az öreg Skodát - ami így legalább már kívülrõl jól nézett ki. De rengeteget kellett szerelni hogy üzemképes legyen, tiszta istenkísértés volt ezzel ilyen utakat csinálni, de végül mindenhonnan gond nélkül hazajöttünk vele, bár kisebb-nagyobb szerelések voltak útközben. És mindig volt valami mellékes, plusz munka némi plusz pénzért. És persze az utazás kb. úgy nézett ki, hogy megpakoltuk a csomagartót konzervvel, fogtuk a sátrat és a gumimatracot, aztán hajrá! A nap végén kerestünk valami helyet a sátornak, amikor találtunk akkor rendes kempinget, de gyakran vadkempingeztünk. Sok helyen voltunk, de elég fapados körülmények között - legalábbis ha a mai repülõs-szállodás verzióhoz hasonlítjuk.

_Neville 2022.01.21. 13:25:00

@Deak Tamas: Félreértesz. Nem dicsérni akarom a Kádár-rendszert, csak azt mondom, hogy pl egy Romániával összevetve itt nem volt olyan gáz a helyzet, és erre pont azért telt, amíg telt (utána jött a hitel), mert elég lazán értelmezték a szocialista tervgazdaságot, 68 után egyre több szabadpiaci elemet engedélyezve.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.21. 13:33:50

@_Neville: Romániában sem volt rossz, onnantól jött az elmebaj, amikor Ceau 1978-ban kitalálta, hogy az ország az ezredfordulóig visszafizeti minden adósságát. Érdemes megnézni a korabeli filmanyagokat is.
Volt ott minden még ezután is, csak kaja a hűtőben, meg benzin a kocsikban nem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.21. 13:35:40

@_Neville: Minden létező szocializmusnak egyébként ez a típusú taktikája volt, gerinctöréssel összekapcsolt megvesztegetés, ez aztán régiónként változó módon bevált.
Ezért is a nagy nosztalgia, meghát a rendszerváltás alaphazugsága (Kádárizmus Kádár nélkül osztrák életszínvonallal)

Gógita 2022.01.21. 21:01:02

@_Neville: És a kapitalistáktól vették fel a túléléshez szükséges hiteleket!

Gógita 2022.01.21. 21:27:24

@Deak Tamas: De legalább vittünk nekik AMO szappant! :-)

Meg a határőröknek, visszafelé, hogy nagyon ne pakoltassák ki a kocsit...

_Neville 2022.01.21. 22:45:27

@Deak Tamas: De mivel tudták vesztegetni azok az országok rendszerei (Lengyelország, Románia, Szovjetunió stb) ahol kimondottan beesett az életszínvonal a végére? Mármint nem úgy, mint nálunk, hanem sokkal durvábban. Bár állítólag még Causescu nosztalgia is létezik, ami végképp abszurd. Még a Kádárét valamelyest értem, mert ugyan roppant kártékony rendszer volt, de sokan egyénileg tényleg előrébb tudtak lépni. De Csau? Ehhez már stikkesnek kell lenni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.24. 08:20:11

@_Neville: gróf Károlyi Imrének van két zseniális könyve, az A kapitalista világrend válsága illetve az Örvény szélén. Pontosan megmagyarázza bennük a kétségbeesés és az irigység logikáját (az ösztönlét alapjait) ami a szocializmus alapja. Nálunk, ahol a keleties irigység sajnos még mindig társadalmi szintű, még mindig lehet irigységgel közéleti feszültséget teremteni.
Mindegyik nosztalgia létezik, még a Csau is, mert a létező szocializmus legfőbb értéke a bizonság (illúziója) volt. A magad kis ügyes módján haladgattál az életben, és biztos lehettél benne, hogy semmi bajod nem lesz, pl. ez a filmhíradó a legjobb példa, ma már ha így viselkednél, elég hamar az utcára kerülnél.
filmhiradokonline.hu/watch.php?id=21070
Kovrig Béla interjúztatott 56-57-58-ban Amerikába bevándorlókat, és meg is döbbent azon, hogy a kijövők szinte "agitáltak" a rendszer mellett, nincs munkanélküliség, minden ingyenes stb.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása