magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Diplomát hazudni meg "elintézni"

Részben magam is elkövettem ezt, bár nem olyan durva és direkt módon, mint Bangóné.

Hogyan is? Önéletrajzomban szerepeltetem az összes iskolámat, azt is amit nem végeztem el, csak jártam oda bizonyos ideig. Ezzel azt a látszatot keltve a felületes olvasóban, mintha lenne onnan diplomám. A nem-felületes olvasó persze rájön, hiszen pl. az "ELTE BTK pszichológia szak 1986-1987" bejegyzésből világos, hogy nincs pszichológus végzettségem, hiszen nyilván nem szerezhettem 1 év alatt egy 6-éves képzéshez kötött diplomát.

Ildikó nem értette meg az alapokat az önéletrajzológiából. Az önéletrajz mindig kreatív műfaj, sose tiszta dokumentalisztika. Sokkal inkább "animált dokumentalisztika", lásd még: "valós események alapján készült". Azaz érdemes csúsztatni, kiszínezni, hozzátenni felesleges részeket, de teljesen fantáziálni nem szabad, mert az már egy másik műfaj.

Én komolyan azt hittem, Ildikó tényleg járt az illető főiskolára, csak nem végezte el (lásd én és a pszichológia szakma), majd lassan összecsúszott a valóság a vágyakkal, s a megálmodott diploma tény lett a mesék birodalmában. Azóta kiderült: még csak nem is járt oda Ildikó. Nos, ennek neve hülyeség.

Ez a nő 8 éve parlamenti képviselő. Komolyan nem tudott volna beiratkozni azóta levelezőn valahová és végezni ott? Aztán meglett volna a papír, átírta volna az önéletrajzát. Most patyolattiszta lenne. De hogy abban hinni, hogy egy totálisan kamu adatot nyilvánosan közétesz, majd abban reménykedni, senki se fog soha utána nézni? Ez dupla hülyeség.

A diplomavétel jó kapcsolatokkal vagy pénzzel meg ősi műfaj. Nekem egyszer volt egy politikus csoporttársam, aki kínosan ügyelt, nehogy bárki megvádolhassa ezzel. Mindig akkor ment pl. vizsgázni, amikor a normál diákok is, én is sokszor láttam vizsgázni. Nekem sose volt szimpatikus: egyrészt a beszédstílusa, másrészt a külseje miatt, de egy biztos: tényleg diák volt. A ballib médiák szerint egy ostoba korrupt liba, de úgy tűnik, mégis sokkal több esze van, mint Ildikónak. A neve egyébként Selmeczi Gabriella.

A tanulság: ha kitalált végzettséget akarunk, olyan intézményt hazudjunk, mely nem leellenőrizhető. Ha pl. valamikor olyan vágyam akadna, hogy kitaláljak magamnak egy plusz kamuvégzettséget, akkor mondjuk azt mondanám, az irbidi Jarmuk Egyetemen diplomáztam 1990-ben. A szakon még gondolkodnom kell: egyelőre vacilálok a nemzetközi gazdasági kapcsolatok és a régészet között. Az átlagember azt se tudja, melyik országban van Irbid, annak esélye pedig, hogy valaki utána tud nézni jártam-e oda valaha a lottóötes esélyéhez áll közel.

Ildikó meg annyira hülye, hogy képes volt alig 2 napja még a Völner-Schadl ügyről posztolni, melynek kulcsmomentuma többek között diplomák "intézése". Ez kb. olyan, mintha én a mai cikkem után pár nappal tényleg beírnám az önéletrajzomba, hogy az irbidi Jarmuk Egyetemen diplomáztam 1990-ben nemzetközi gazdasági kapcsolatok és régészet szakon.

a Jarmuk Egyetem bejárata

Címkék: közélet
35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2316822034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.27. 08:12:16

Egyszerű a válasz, valóban ennyit tud.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.27. 08:17:56

@Deak Tamas:

Dehát valahogy csak kiverekedte magának a képviselőséget. Ehhez le kellett tudni győznie pár széz vetálytársat az MSZP-ben. Vagy azok még nála is hülyébbek?

kunzoo 2022.01.27. 08:33:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
A politikához nem kell diploma.
Azt is el tudom képzelni, a pártok is beírattak ilyen olyan végzettséget. Amiatt hogy szakbizottságokban vagy bizonyos politikai tisztségekben bent lehessenek. Mert a képviselőseghez nem, de pl. miniszterséghez meg kell. Bár ott nehezen hiszem hogy ne lenne átvilágítás. Tán maga Bangóné sem nézte hogy mit is írnak neki az önéletrajzban.
Ha ez nem áll, akkor valóban nagy hülye.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.27. 09:09:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerintem amúgy önéletrajzban a legjobb forma az Europass. A szükséges adatokat jó helyen mutatja és valamennyire kreatív is lehet benne az ember, és a HR-es munkáját is valamennyire segíti, talán túlságosan is.

Nevem senki. 2022.01.27. 12:20:24

Szerintem már évek óta tudták az MSZP-ben hogy Bangónénak nincs diplomája, csak hát ugye itt van a listás helyek kiadásának ideje és az MSZP-nek kevés hely jut, ezért már belülről kezdik egymást kigolyózni.

littke 2022.01.27. 17:24:30

Ez egy nagyon gyakori jelenség. Pl. veszel egy nyári kurzust Harvard-on, és bekerül az életrajzodba, hogy "Harvardi vézettséged" is van.

Komolyabb olyan esetben amikor doktorátust veszel.
Egyik barátomnak ez kellett egy Ausztrál egyetemen, hogy a Professzori állást megkapja.

Nosza hazajött nyári szünetre MO-ra (ott tél) és a Gödöllői egyetemen 2 hónap alatt szerzett egyet. Megkapta a professzori állást, azóta is dr......

Billy Hill 2022.01.27. 21:06:43

"mintha én a mai cikkem után pár nappal tényleg beírnám az önéletrajzomba, hogy az irbidi Jarmuk Egyetemen diplomáztam 1990-ben nemzetközi gazdasági kapcsolatok és régészet szakon"

...és szerintem poénból már meg is tetted... :-)

alöksz róz 2022.01.27. 23:09:50

@Deak Tamas: "szerintem amúgy önéletrajzban a legjobb forma az Europass" - a legszarabb. senki se szereti. biztos jó régen kerestél állást :-)
"A szükséges adatokat jó helyen mutatja és valamennyire kreatív is lehet benne az ember, és a HR-es munkáját is valamennyire segíti, talán túlságosan is." - rossz a felépítése, nehezen áttekinthető, szükségtelen adatokat is bele kell írni és hosszú is (többoldalas), ezért a hr-esek is utálják.
semennyire se lehet benne kreatív az ember, mind ugyanolyan.
és a célkitűzéseidet nem tudod beleírni, pedig ez nagyon fontos.

alöksz róz 2022.01.27. 23:10:28

@Nevem senki.: "Szerintem már évek óta tudták az MSZP-ben hogy Bangónénak nincs diplomája, csak hát ugye itt van a listás helyek kiadásának ideje és az MSZP-nek kevés hely jut, ezért már belülről kezdik egymást kigolyózni." - ott a pont.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.28. 08:01:40

@alöksz róz: biztos, h ugyanarról beszélünk? Ami nekem van Europass címszó alatt az az, amelynek a tetején a fényképes alapadataid vannak, alatta legfontosabb eddigi "tapasztalataid" (magyarán munkahelyek), alatta a képességek (IT, nyelv,szakma, iskolák) és legalul ez a szabadfoglalkozásos marhaság, önkéntes munka, publikációk miegyéb.
Hálistennek valóban régen kellett önéletrajzzal kajtatnom, ma már van kapcsolati hálóm.

sync 2022.01.28. 08:30:47

De egyáltalán, miért kell diploma? A választók kb. 80%-ának nincs diplomája.
Emlékszem egy választásra még 89 előttről. Ki volt plakátolva, hogy XY vasipari munkás vagy ZW szabó. Persze ezek már régen ki voltak emelve az apparátusba, nem dolgoztak a szakmájukban, legfeljebb 45 előtt.
Manapság a diploma még csak nem is a jó kereset záloga. Szakmunkásként sokkal jobban kereshetnek.

alöksz róz 2022.01.28. 11:14:20

@Deak Tamas: ugyanarról :-)
tényleg nem szeretik se a hr-esek, se a karriertanácsadók.
a pályázó szempontjából az önéletrajz lényegében az ő marketing-"terméke", ami kiemeli a többi pályázó közül, erre a marketingre teljesen alkalmatlan az europass.
olvasgattam egy időben ilyen karriertanácsadó szarokat, ha az europass szóba került, a legtöbb arról győzködött, miért ne használjuk.
sok okosságot leírnak, én is ezekből műveltem ki magam :-)
(voltak persze olyan okosságok is, amiben elég nagy volt köztük az egyetértés, de én úgy tapasztaltam h az nem is úgy működik. de az lehet csak nálam nem jött be vagy csak nem jól csináltam.)

vergyula 2022.01.28. 11:53:02

@alöksz róz: Úgy érted, hogy így túlságosan egyenstruktúrát használ mindenki az önéletrajzában?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.28. 11:55:20

@alöksz róz: nadehát akkor mit használjunk ... én a világ összes hr népeitől eddig azt hallottam pont, hogy az a jó önéletrajz, ahol egy oldalban át lehet nézni a gyanútlan kandidáns dolgait. Törekedjek a tömörségre, és ne fárasszam őket pl. hobbyval meg ilyenekkel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.28. 11:56:17

@vergyula: és ez azért érdekes mert a kilencvenes években az volt a baj az önéletrajzokkal, hogy végig kell oldalakat olvasni és nehéz megtalálni az alkalmasságot bizonyító pontokat.

vergyula 2022.01.28. 11:58:11

@Deak Tamas: Én is így hallottam. Mindig figyeltem rá, hogy csak 1 oldal legyen.

vergyula 2022.01.28. 12:00:34

@Deak Tamas: Az a meseszerű, kézzel írt, lehetőleg füzetből tépett kockás papírra.
"....már a játszótéren is...."
"....ekkor költöztünk Tápiószecsőre...."
"....majd bevonultam katonának...."

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.28. 12:02:17

@vergyula: hát én géppel írtam, de így ahogy mondod, pontosan ez a Mit csináltál a nyáron című alapfeladat mintájára összeállított tárcanovella volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.28. 12:04:37

@vergyula: olyat amúgy hallottam pár éve, hogy sok helyen követelnek kézzel írott önéletrajzot mostanában, merthogy a grafológus megszakérti a jellememet.
Úgyhogy én be is íratkoztam egy kalligráfia tanfolyamra frissiben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.28. 12:24:07

@vergyula:

Megvan apám teljes személyzeti anyaga, jellemzésekkel, jelentésekkel.

Na, ott aztán vicces dolgok vannak. Pl. az önéletrajzok szövegezése.

A legjobb a munkásszármazás szimulálása rész a 60-as években. Nagyapámnak péksége volt, ő is dolgozott, de voltak alkalmazottak is. Ebből lett: "apám pék volt".

Aztán a 80-as években, amikor már nem számított bűnmek ez, akkor jött az "apám pék kisvállalkozó volt".

Tisztára olyan, mint a Hofi-sztoriban, ahol őt nem vették fel egyetemre, mert beírta "öcsém nyilas", míg az öccsét felvették mert ő meg azt írta "bátyám kommunista".

alöksz róz 2022.01.28. 12:38:37

@vergyula: nemcsak a struktúra, a tartalom is :-)

alöksz róz 2022.01.28. 13:01:24

@Deak Tamas: "én a világ összes hr népeitől eddig azt hallottam pont, hogy az a jó önéletrajz, ahol egy oldalban át lehet nézni a gyanútlan kandidáns dolgait. Törekedjek a tömörségre, és ne fárasszam őket pl. hobbyval meg ilyenekkel." - és hogy csinálsz egyoldalas europass-önéletrajzot? csak úgy lehet ha nem töltöd ki :D :D

a tömörség hasznos, de feladatlistázással és címszavakkal nem lehet érvényesülni. egyáltalán nem. (főleg ha több egymástól relatíve távoli területen is dolgoztál.)
a hobbi se feltétlen hülyeség, legyen vele tisztában mindenki, hogy ember pályázik, nem kompetencialista. szerintem. és nagy előny tud lenni a munkához passzoló hobbi, csak egy random példa: olyan munkakörbe ami kifejezetten egyéni munkát, elmélyült figyelmet, türelmet és aprólékosságot igényel, mondjuk valami laborpl egy makettezős hobbi nem hátrány. vagy szeretsz focizni és van focicsapata a cégnek ahova pályázol, rögtön úgy veszik, hogy jobban be tudsz illeszkedni a csapatba. ilyesmi.

alöksz róz 2022.01.28. 13:03:18

@Deak Tamas: olyanra nem szabad pályázni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.28. 13:03:32

@alöksz róz: hm, ez nekem teljesen új így. Köszi az update-t.

alöksz róz 2022.01.28. 13:05:13

@Deak Tamas: "nadehát akkor mit használjunk" - önéletrajzot :-)
muszáj annak valamilyen mindenki vagy sokak által használt sablonnak lenni?

alöksz róz 2022.01.28. 13:11:03

@Deak Tamas: nagy a verseny és valahogy el kell adni magad, az ilyen olcsó lehetőséget mint egy jól passzoló hobbi muszáj kihasználni.
persze ennél sokkal jobb az ajánlás meg a korábbi munkahelyeid írásbeli pozitív véleménye, de hát nem is olyan könnyű ilyet felmutatni, ha te hagyod őket :-)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.28. 13:13:55

@alöksz róz: passz. Neked is 100%ban igazad van, és számomra ez a tömör HR-es gondolkodásmód is 100%nak tűnik.

alöksz róz 2022.01.28. 13:41:47

@Deak Tamas: nem zárja ki a kettő egymást

Billy Hill 2022.01.28. 14:59:11

"Szegény HR-esek, belefáradnak a sok 2-3 oldalas önéletrajzba, az ilyet el sem olvassák, nincs idejük, jaj szegények..."

Az ilyesmi korszellem miatt kérem már vagy 10 éve a HR-t, hogy kifejezetten maradjon ki a folyamatból, amennyire lehet, amikor új tagot keresek a csapatba... Segítsenek a hirdetést kirakni az összes szükséges portálára, de ennyi - majd akkor térjenek vissza, amikor a kiválasztottal szerződni kell.

Nem kell helyettem előválogatni a CV-ket, nem kell csoportos interjút szervezni idióta feladatokkal, majd én személyesen kitalálom, hogy kit szeretnék behívni elbeszélgetésre, és hogy milyen tudására van szükségem.

Elvégre én keresek kollégát magamhoz, nem ők keresnek maguknak. Abban pedig talán én tudok jobban (elő)szűrni, hogy nekem ki kell...

vergyula 2022.01.28. 15:07:02

@Billy Hill: Ugyan dehogy, hát a HR feladata pl. a "mondj 3 pozitív és 3 negatív tulajdonságot magadról" tipusú jajdehasznos dolgokkal húzni mindenki idejét.

alöksz róz 2022.01.28. 15:14:34

@Billy Hill: "Nem kell helyettem előválogatni a CV-ket, nem kell csoportos interjút szervezni idióta feladatokkal, majd én személyesen kitalálom, hogy kit szeretnék behívni elbeszélgetésre, és hogy milyen tudására van szükségem.

Elvégre én keresek kollégát magamhoz, nem ők keresnek maguknak. Abban pedig talán én tudok jobban (elő)szűrni, hogy nekem ki kell..." - jaja, ennek így kéne mennie, mert nekik fingjuk sincs a területről ahova keresnek, hogy a faszba tudnák ők eldönteni, ki passzol oda. (sőt szerintem még arról sincs fingjuk se, amit ők maguk csinálnak :D)

egyezik a szó vagy nem egyezik a szó, ennyit bírnak eldönteni.
még az ország legnagyobb (és egyben legrosszabb) állásportálja, a profession is így működik.

Serény Vélemény 2022.01.28. 15:51:09

@alöksz róz: De az egyik (a profession.hu) egy gép, a hr meg elvileg nem gép.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása