magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A tisztelet és a vélemény határa

Még a 90-es években volt egy bolgár haverom, ő mesélt el egy tanulságos esetet.

Az illető egész életében keresztény hívő volt, el is határozta, pap lesz. Úgy vállalta ezt, hogy már házas volt, sőt volt 1 gyereke (később lett még 2), s hát a papi szakma nem az, amiből gond nélkül meg lehetne élni.

Aztán a teológiai szak negyedik évének végén kiábrándult a vallásból (az ortodox kereszténységből), ő úgy látta, az ortodoxia nem felel meg annak, aminek szerinte lennie kellene a kereszténységnek. Maradt az egyetemen, de immár úgy mint egy idegen. Ő közben egy újprotestáns felekezet tagja lett.

Az ortodox teológia szakon persze van nem csak elmélet, hanem gyakorlat is, így pl. teljesen gyakorlati tárgy is arról, hogyan megy egy istentisztelet. Azaz be kell menni templomba (a kar épületében is van egy kis templom). Ismerős tehát bemegy, de mint immár nem-hívő lazán álldogál, támasztva a falat, demonstrálva, hogy ő nem ortodox. Aztán hirtelen mintha villám csapna bele, egy égi hang beleüvölt a fülébe:

  • Te meg mit művelsz?
  • Semmit, de én ezekben a külsőségekben nem hiszek. - az ismerős bátran beszélgetni kezd Istennel.
  • Leszarom miben hiszel, akkor se állhatsz így. Mit szólnál ha valaki bemenne a te mostani gyülekezetedbe, s ott elkezdene azzal hivalkodni, hogy ő nem hisz a ti külsőségeitekben? Szóval vagy takarodj ki, vagy viselkedj emberi módon! Azt meg senki se várja el tőled, hogy ebben vagy abban higgy is.

Ismerős gyorsan felfogta. S azonnal megértette hibáját, majd javított magatartásán.

Viszont azonnal felmerült: lehet-e ezt abszolutizálni? Hiszen ha lehetne, az bármilyen demonstratív alakban kifejezett ellenvéleményt tilalmassá tenne.

A kérdés nehéz, mert nehéz a határt megvonni. Végül arra jutottunk: ott ahol az érzelmi, lelki szál túlsúlyban van, ott nem ildomos nem megadni a tiszteletet. Máshol viszont ennek semmi akadálya. Azaz egy politikai gyűlést meg szabad zavarni, de egy vallásit sose: ha egy vallás ellen tiltakozunk, a kritika más módját kell találni.

Címkék: közélet
26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3716823616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2022.01.28. 08:55:30

Heidi Mund? (The brave german woman)
valamelyik videóban benne van az eredeti akció is, bár most youtube-on nem találtam, nem csodálkoznék azon, ha törölték volna.
szóval mi a véleményed róla?

midnight coder 2022.01.28. 09:07:46

A politikai gyûlés résztvevõi is egy-egy vallás hívei. Azok akik elmennek Pl. egy balliberális párt taggyûlésére, pont úgy hisznek mint a templomban összegyûlt hívek. Csak õk abban, hogy majd az adott párt képviseli az adott ideológiát és ez az ideológia fogja majd megváltani a világot. Náluk legalább annyira az érzelmi szál dominál a racionalitással szemben mint bármilyen vallás híveinél.

Serény Vélemény 2022.01.28. 09:14:26

Te meg mit művelsz?
Semmit, de én ezekben a külsőségekben nem hiszek. - az ismerős bátran beszélgetni kezd Istennel.
Leszarom miben hiszel, akkor se állhatsz így. Mit szólnál ha valaki bemenne a te mostani gyülekezetedbe, s ott elkezdene azzal hivalkodni, hogy ő nem hisz a ti külsőségeitekben? Szóval vagy takarodj ki, vagy viselkedj emberi módon! Azt meg senki se várja el tőled, hogy ebben vagy abban higgy is.

(Egyébként nem hiszem hogy Isten ilyen csúnyán beszélt volna vele, de az lehet, hogy nagyon határozottan. Ami meg az egészet hitelesnek ítélhetővé teszi, az a reakciója: "az ismerős bátran beszélgetni kezd Istennel" - ha fölpörgeted a Bibliát, és lefuttatod a keresést, hogy hány esetben mondott valamit Isten, és hány esetben lett ebből vita az ember és az Isten között, akkor meglepő eredményt kaphatsz! :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.28. 09:43:01

@Serény Vélemény:

Belső infóim is vannak.

Alapvetően: ha egyetértesz ahatalommal, akkor szinte minden megengedett.

Ha meg ellenzéki vagy (mármint rendszerellenzéki, nem egy éppen ellenzékben lévő rendszerpárt híve), akkor meg szinte semmi.

_Neville 2022.01.28. 10:29:01

Bulgáriában mennyire jelentős az ilyen újprotestáns irányzat? Van olyan, mint nálunk a HGy, ami már-már egy ligában játszik a hagyományos irányzatokkal?(mármint aktív hívek számában, évi 1-2 misére/istentiszteletre járó, vagy pláne névleg katolikus vagy református sokkal több van).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.28. 10:50:45

@_Neville:

Tervezek cikket, amiben ez is benne lesz.

De röviden: a protestánsok aránya kb. 3 %. Ez hatalmas növekedés, a kommunizmus végén 1 % alatt volt. Etnikailag érdekes a cigányok felülreprezentáltsága.

Ezek kétharmada újprotestáns, s ezen belül a legtöbb a pünkösdista, de sok felekezet van, nincs egy nagy kiemelkedő, mint Mo-on a HGy.

Azaz sok a protestáns felekezet, több tcatnyi, talán 40 darab, de a legnagyobb se több 15-20 ezer embernél.

Tapi2021 2022.01.28. 11:53:03

A protestáns felekezetek sajnos osztódással szaporodnak. Egyre tovább forgácsolva a kereszténységet.
Nem csoda, hogy nincs szinte semmilyen érdekérvényesítő képességük, erejük.
Plusz: "oszd meg és uralkodj"! :-(

A nagyon központosított egyháznak is vannak problémái, de legalább egy akolban tartja a nyájat. És így nagyobb, van ereje is.
Ráadásul az osztódás alapja és oka a "nem értek egyet", a "ti mind rosszul tudjátok", de majd én/mi megmondjuk a frissen felfedezett igazságot. Ami az ellentétek, ellenségeskedések melegágya keresztények és keresztények között.

És az kinek jó?...

Tapi2021 2022.01.28. 12:02:33

@midnight coder: Ez igaz.
Én ott húznám meg a vonalat, hogy az egyet nem értést nem az adott ellenfél saját, belső terében, rendezvényén kell elmondani, hanem kívül, a társadalmi, politikai térben.
Parlament, sajtó, saját tüntetés, stb.

Tehát semmiképpen nem a másik rendezvényének a megtrollkodása kellene, hogy legyen az "A" verzió.
Nyilván vannak esetek, amikor ezt kell tenni, mert nincs más ütközési pont, és maga az akció is a nyílt térben zajlik, amire a reakció érkezik.
Ilyen például a Pride demonstráció a nyílt utcákon. Ami egy tüntetés is, erre pl. lehet ellentüntetéssel reagálni, szintén a nyílt térben, az utcán.
De semmiképpen mondjuk egy Pride konferencián, amit a saját zárt körükben rendeznek.
Arról "kint" lehet véleményt mondani.

Tapi2021 2022.01.28. 12:05:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hogy éred te el, hogy az összes írásod automatikusan kikerül az Indexre? :-)

Te vagy az admin? :-)

Tapi2021 2022.01.28. 13:03:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az se semmi! :-)
Aki sem az 1-re, sem a 2-re nem kerül ki, az láthatatlan.

Serény Vélemény 2022.01.28. 13:42:36

@Tapi2021: "És az kinek jó?..."

Például annak, aki megoldást talál az életére ezekben a neoprotestáns közösségekben. Például bibliai módon megtér, bemerítkezik úgy, ahogyan azt az apostolok hirdették, veszi a Szent Szellem ajándékát úgy, ahogy azt az első századi egyházban vették, -- vagy is más nyelveken szól, alapos Biblia ismeretekre tesz szert, vérévé válik a rendszeres Bibliaolvasás és tanulmányozás, ha úgy adódik akkor imádkoznak érte és megszabadul, meggyógyul. Ha úgy adódik, akkor ő imádkozik másokért és azok megszabadulnak, meggógyulnak. Vagy mondjuk megtanul adakozni, az anyagi életét is a bibliai erkölcsi és szellemi normákkal összhangba hozni.

Hát az ilyen embernek biztos, hogy jó... :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.28. 14:28:13

@Tapi2021:

Így v an.

Mondjuk az arány:
- sehová se tesznek ki: 10 olvasó,
- kitesznek a blog.hu vagy az index2 felületre: 1000 olvasó,
- kitesznek az index.hu főoldalra: 20000 olvasó.

Boldeone2 2022.01.28. 16:44:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mennyi apanázst kapsz az Indextől blogposztonkènt? Nagyon jól jártál , hogy egyre kevesebb az olyan blogposzt az Indexen , ahol lehet reflektálni, de azèrt főoldalra nem mernek kitenni , hiszen fenn kell tartani a látszatot , hogy nem változott semmi a tematikában...
Hiányzik az " 1000 leütès blog " az Indexről, ahol lehetett nyomni a mèlyfiloszt . Egy SZeka blog nem pótolja...
A Birca blog - ra jönnek a politikai menekültek ..:)

_Neville 2022.01.28. 16:45:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ahhoz képest nem nagyon van csak úgy idetévedő troll a kommentelők között

_Neville 2022.01.28. 16:58:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Oké, de ha BÁRMI kikerül az indexre, ott mindig meg szoktak jelenni a funkcionális analfabéták, akik csak odahánynak valamit, a posztot meg vagy el se olvasták, vagy ha igen, akkor se fogták fel. Tök mindegy ki írta. Itt meg ilyenek nem nagyon vannak.

Tapi2021 2022.01.31. 09:30:34

@Boldeone2: Vannak más blogok is, de ha nem rakják őket ki, ismeretlenek. Nulla közeli látogatóval. :-(
Aztán fel is adják, mert maguknak minek írjanak?

Tapi2021 2022.01.31. 09:34:03

@Serény Vélemény: Félreértetted. A keresztények megosztottsága kinek jó?

Meg az, hogy bárki hasra ütve "értelmezi" a szövegeket. Érzésből. És alapít rá egy legújabb kis felekezetet.

Serény Vélemény 2022.01.31. 09:49:36

@Tapi2021:
- Kérdés: mikor volt a kereszténység teljes egészében, mindenben egységes?

A helyes válasz: kb. soha.

Ezek után ha a Messiásnak úgy tetszik, hogy nem emberek, hanem majd ő saját maga rendet tesz az egyházában, akkor miért kellene rágörcsölni olyan dolgokra, amik nem a mi dolgunk?

2022.01.31. 09:51:28

a határ ott van, hogy ha valaki valami ELLEN tiltakozik, ha a rendezvény kulturális értelemben egy kontra, akkor arra jöhet a rekontra. ha valaki vagy valami MELLETT áll ki, akkor az ő hite, meggyőződése.

szóval szerintem egy gyurcsányista tüntetést sem erkölcsös megzavarni. kisgyugdíjasok hitet tesznek fletó mellett. tegyenek. és tehessenek feltéve, hogy elegendően sok hívük van, a közösségi normákat betartják az általános emberség mellett természetesen. de ha valami ellen tüntetnek, akkor azt meg lehet zavarni.

Serény Vélemény 2022.01.31. 09:51:46

@Tapi2021: "És alapít rá egy legújabb kis felekezetet."

Ja és még valami: Brazíilában a vallásos emberek kb 25-30%-a neoprotestáns. Úgy, hogy száz évvel ezelőtt összesen csak 1% volt egyáltalán a protestáns népesség. És azok is inkább csak német betelepülők voltak.

Én nem mondanám "kis"-nek a kereszténység egyetlen igazából dinamikusan fejlődő ágazatát... :)

2022.01.31. 10:01:56

@Serény Vélemény:
a kereszténységnek két nagyon erős hittétele van. az egyik az általános emberséget hirdet. és a másik, hogy ennek nem evilági alapja van. ebből következően a keresztség minden korban képes identitást teremteni, mindig egységes marad amíg van általános emberség és vannak hívők a kereszténységbe születtek között.

és ezzel erősen versengő irányzat a filoszemita bölcselet. amelyik formális axiomatikus modelleket alkot mondjuk a társadalomról. és abban számol. de nem úgy, hogy kettős kereszt, hármas halom, négy folyó, öt elem, hatalom, hét bolygó. hanem azt mondja, hogy nekem nyolc. és különcként számol. számol. és számol.

2022.01.31. 10:05:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
magyarországon a cigányság leginkább a görög katolikus egyházba téríthető reformált hitelvek szerint. a bizánci rítusú mellett azt hirdetik, hogy az egyház félig világias.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása