magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A művész hozzáállása

A művész az embertömeg felett van. Másképp nem is lehetséges.

A három jellemző kimenete ennek az öndestrukció, a kihasználás, a beolvadás.

Az öndestruktív művész azt érzi, szakadék van közte és a társadalom között. Ő nagyon fent van, az emberek meg nagyon lent. Megoldás nincs, tehát jön az alkohol, a drog, majd az öngyilkosság.

A kihasználó művész ugyanerre a következtetésre jut, de a megoldás egészen más: ha már ennyire fent vagyunk, mindenki más meg ennyire lent, akkor a sok hülyét meg kell fosztani pénzétől.

A beolvadó művész is látja a hatalmas szakadékot, de ő azt szeretné, ha a tömeg része lehetne, anélkül, hogy elvesztené ezzel a madárperspektíváját. Sajnos ritkán működik ez, a legtöbbször az eredmény a művész tehetségének elvesztése.

Címkék: közélet
36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr217018300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2022.02.03. 13:27:44

Kifelejtetted a sorból az intézményesült mûvészt. Igazából amíg a mûvészet mûvészet, addig a mûvész a közönségbõl él. Aztán eljut a dolog oda, hogy sikerül kiharcolni a függetlenséget a mûvészettõl. Onnantól kezdve a kritikának megfelelés a fontos. A kritikának viszont alapvetõ érdeke hogy eltérjen a véleménye a közönségtõl, elvégre õ azért van. Ha ugyanazt mondja mint az átlagpolgár, akkor mi szükség lenne rá? Így aztán a mûvész eltávolodik a közönségtõl, ahogy a közönség is a mûvészettõl. De nem baj: van állam bácsi aki finanszírozza a dolgot, illetve mindig lesz az a sznob réteg aki elég gazdag ahhoz hogy fizessen a falra feltaknyolt banánért is.

2022.02.03. 16:01:46

@midnightcoder2:
a modern kori magyarországon magas művészet úgy jött létre, hogy az elsődlegesen az államhoz kötődött. lásd az államhoz kötődő szocialista filmművészetet, vagy zeneművészetet (legyen az komoly, vagy könnyűzene), vagy akár képzőművészetet. kulturálisan magasan felette áll a rendszerváltás utáni kommersznek. az nagyon nem működik magyarországon. és az egyházhoz való tartozás sem. mert az a modern művészetet partikulárissá teszi.

2022.02.03. 16:39:21

és ugye népi nacionalista változatban a horthyfasizmus kulturálisan magasan a szabad piac fölé nőtt magyarországon legalább is. majdnem mindegy, hogy jobbról, vagy balról avatkozott be az állam. elsődlegesen a magyar államisághoz való kötődés hozta létre a magas kultúrát. aztán az egy másik kérdés, hogy mindez döntő többségében sikertelenné vált a nagyvilágban. mert hogy ez a romantikus idillizmus nem kell se nyugatra, se keletre.

midnightcoder2 2022.02.03. 17:57:09

@cvsvrs: A szoci magaskultúra viszont kb. a lõtéri kutyát nem érdekelte a készítõkön és azokon a kritikusokon kívül, akiknek az volt a szakmája, hogy ilyeneket nézzenek.

2022.02.03. 18:27:15

@midnightcoder2:
tényleg? a szoci filmipart nem nézte senki? ruttkay évát, tolnay klárit nem nézték? vagy sinkovits imrét, bessenyei ferencet vagy kállai ferencet nem nézte senki? vagy a táncdalfesztivált vagy a ki mit tudot nem nézte senki? vagy a kapcsoltamot rózsa gyurival, vagy egri jánost, vagy vágó istvánt nem nézte senki? vagy hofit, vagy akárcsak a lesajnált szomszédokat. ami zenthe ferenc és komlós juci jutalomjátéka volt pásztor erzsivel és schubert évával. és magasan még az is felette állt a jelenlegi kommercializált sorozatoknak. ahol szó szerint az utcáról hívnak be "művészeket", mert úgy olcsóbb.

a késő kádár kor magasan a jelenkori kori kommersz magyar kultúra felett állt. kezdve a meséktől, a magyar rajzfilmektől, a bábfilmektől az ifjúsági filmsorozatokon át a vígjátékokig. nem nagyon találni olyan műfajt, amiben a kommersz csak közélebe ért volna magyarországon.

Boldeone2 2022.02.03. 18:48:17

@cvsvrs: A szocialista rendszerben valóban magasabb szintű művèszet volt , hiszen a korszellem jobban kedvezett a nagy művek megszületèsènek , mint most
Nálam a művèszet legmagasabb foka az, amikor Latinovits Zoltán elmond egy József Attila verset. Kèt óriási művèsz , mindketten az öndestruktív - önsorsrontó fajtából
A kedvenc versem , József Attila : Eszmèlet című verse, Latinovits előadásában . Annál feljebb nincs , annyira elkapja az emberi lèt , az egzisztencia nagy dilemmáit. Nagyon jó döntès volt, hogy Debrecenben Latinovitsról színházat neveztek el

erol 2022.02.03. 19:05:21

@midnightcoder2: Hülyeséget ne beszélj már, Fábri, Jancsó, Szabó, Huszárik, stb. filmjeit nem nézte senki? Vagy a tv filmeket, az akkori kiváló színészekkel? De lehetne folytatni zenével, irodalommal. A mostanihoz képest jelentős kulturális élet folyt. Lehet utálni azt a kort, de nem ezért az biztos.

Boldeone2 2022.02.03. 19:13:25

@cvsvrs: Az egyik nagy művèszünk Balatonszárszón , a másik pedig Balatonszenesen vègezte, nagyon közel egymáshoz ès a mód is hasonló... A karmájuk megegyezett talán... A nagy emberek ritkán bírják a világ súlyát , nem akarnak megalkudni soha, renegát èletet èlnek , de a helyüket sem találják sehol , mint Márai Sándor aki csalódott a Horty- rendszerben is, meg a kommunistában is. Kènytelen volt elhagyni az országot , hogy ide- oda hányódjon külföldön èlete vègèig, keresve a harmóniát . A kèt korábbi nagy színèsz legendánk Jávor Pál ès Páter Antal először kimentek Amerikába , majd vissza is jöttek , hiszen a színművèszetük sikerei egy korhoz , egy országhoz kötődtek
A művèszek egy rèszènek megengedtèk a rendszerkritikát is . Pl a másik nagy kedvencem , Illyès Gyula : Egy mondat a zsarnokságról " c. verse. Őt 2x jelöltèk irodalmi Nobel- díjra, így mèg a kommunisták sem mertèk cseszegetni

2022.02.03. 19:29:19

@Boldeone2:
ami ma magyarországon magas kultúra az elsődlegesen az államhoz kötődik. az államszocializmushoz és a "horthyfasizmushoz". másodlagosan az egyházhoz (pl. műemléki templomok,) és legfeljebb harmadsorban a piachoz. és a népi kultúra, amelyik ezektől független. és nem nagyon működik a kommersz. amerikában működik. magyarországon nem.

2022.02.03. 19:33:55

@Boldeone2:
latinovits debrecenben nem volt megbecsülve. ahogyan hofi géza se. színészként petőfi se.

Debrecen, május 14. 1847.

Voltál-e már Debrecenben, barátom? láttad-e a pusztai várost, vagyis e városi pusztaságot? ha porba vagy sárba akarsz fúladni, csak ide jőj, itt legkönnyebben célt érhetsz; de az orrodat jól befogd, mert különben, mielőtt megfúlnál, a guta üt meg a szalonnaszagnak miatta. Mennyi szalonna, menyi hízott disznó van itt! a szellem mégis oly sovány, hogy csak úgy csörög a bordája, éppen mint az idevaló híres talyigás lovaknak. Itt, ha vesznek is könyvet, tán csak azért veszik, hogy bele szalonnát takarjanak. Az 1843–44-iki telet e kövér városban húztam ki éhezve, fázva, betegen egy szegény, de jó öreg asszonynál, az isten áldja meg. Ha ő gondomat nem viselte volna, most e levelet a más világról írnám hozzád. Olyan elhagyott kis vándorszínész fiú voltam, akire se isten, se ember nem nézett, nem ügyelt. Harmadfél évvel utóbb ugyanazon színházban, hol akkor senkitől figyelembe nem véve játszottam kis szerepemet, harmadfél évvel utóbb, mondom, a mint beléptem a nézők közé, minden szem rajtam függött, s a lelkesedés az égiháború hangján kiáltá: éljen Petőfi Sándor!... Talán, ha harmadszor lépek e színházba évek múlva, ismét nem vesznek észre, mint nem vettek először, talán nem lesz, a ki tudná, hogy itt engem egykor megéljenezett a közönség. Ilyen a hír; jön és megy. Ilyen a világ; csak azért emeli az embert hírre, hogy legyen kit felednie. S a magyar különösen szeret felejteni ... azért nem fog az ő emléke sem fönnmaradni.

Boldeone2 2022.02.03. 20:59:03

@cvsvrs: Mièrt van , hogy Debrecent talán Szabó Magdán kívül senki sem szerette a nagy írók, költők, művèszek között?
" Nem akarok debreceni diák lenni " - mondja Nyilas Misi Móricz " Lègy jó mindhalálig " C. regènyèben ...
Lehet , hogy város mindig is túl konzervatív ès bezárkózó volt a művèszeknek ..
Polgárai pedig inkább paraszt - polgárok , mint dekadens , "művèszi ", modern polgárok , mint a " pesti " nèpek , akik mindig maskèpp gondolták ..
Debrecenben a szigorú protestáns szellemisèg uralkodott mindig , ami gondolkodási konzervativizmust , szigort eredmènyez

midnightcoder2 2022.02.04. 07:25:05

@erol: Nagyjából azért nézte aki nézte, mert nem volt más. De az istenadta nép azért inkább kocsmába ment. Ha pedig jött egy Kojak vagy egy Colombo, vagy akár csak Onedin kapitány soros kalandja, kiürült az utca.

midnightcoder2 2022.02.04. 07:27:14

@cvsvrs: Mondjuk Hofi Pesten is csak azért lett az aki, mert õ volt Kádárék bohóca, aki segített kiengedni a felesleges gõzt, egy újabb 56-ot elkerülendõ. Ezt tény hogy nagyon profi módon csinálta, de szerintem ha mást választanak ki erre, az pont olyan sikeres lett volna mint õ.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.04. 08:05:10

@midnightcoder2: csak az intézményesült "művésznél" szokott hiányozni egy apróság, nevezetesen a tehetség.
Azért intézményesül.
Herczeg Ferenc írta, hogy neki nem világos, hogy a műkedvelő tehetséget miért hívjuk amatőrnek, a tehetségtelen skriblert meg írónak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.04. 08:13:43

@Boldeone2: Illyést nem kellett cseszegetni kommunista oldalról, mert körülbelül hatvan éves koráig az volt, 1945 előtt meg bővérű náci, Szabó Lőrinccel és sok mással együtt. Illyés járt a Szovjetunióban, meg az itteni szovjet követségen is. Az első Rákosi per idején ő lett volna a tolmács Rákosi és a Le Monde napilap tudósítója között, csak az első találkozáskor már koderült, hogy nem kell tolmács.
Van olyan kutatói vélekedés, hogy az Egy mondat..-ot nem 1950-ben, hanem ekkor, a Rákosi per idején írta.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.04. 08:18:11

@Boldeone2: a korszellem most is kedvez nagy művek létrehozásához, ami pl. a lengyel filmművészetben sikerül is. Csak ott épp nem engedte ki az állam a gyártást a kezéből, és nem olyanok a kereskedelmi televíziók mint itt.

Serény Vélemény 2022.02.04. 08:26:00

@Deak Tamas: Rákosi öt nyelven beszélt folyékonyan, mire kellett volna neki tolmács?

Serény Vélemény 2022.02.04. 08:27:27

@midnightcoder2: Nem volt más, de bárki bármit mond, a hivatalos kultúrpolitika által támogatott művészek (akik ezért alá is nyaltak a rendszernek) igenis maga színvonalat képviselek.

És ezzel a kommunista rendszer fő támaszaivá lettek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.04. 08:40:09

@Serény Vélemény: hat :) (angol, francia, német, olasz, orosz, török, 1951-ben ő volt a tolmácsa a mittoménmilyen pesti békefórumon az egyszál albán kiküldött idősebb néninek, aki nemzetiségére nézve a párizs környéki békékben Görögországhoz csatolt albán terülekről elmenekült török nő volt) csak épp akkor ezt nem tudták róla. Pedig Rákosi már volt előtte tolmács:
valtozomult.blog.hu/2013/09/23/1919_tanacsok_orszagos_gyulese
Éppen ez nyűgözte le Illyést, hogy ezek a kommancsok micsoda intellektusok. Ez a "nyelveket beszélő" faszság, ami most megy, nem tegnap keletkezett ...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.04. 08:48:18

@Serény Vélemény: igen, ez a Hamvas Béla-féle dilemma. Ma már látszik, azt kellett volna csinálni, hogy ki-ki választ, hogy működik együtt vagy sem, ahogy a jelleme bírja, de kellett volna írni, festeni, zenét szerezni, csak el kellett volna dugni más időkre. Dehát akkoriban azt hitték, hogy a kommunizmus legfeljebb csak atomháborúval dől meg.

Serény Vélemény 2022.02.04. 08:59:22

@Deak Tamas: "Éppen ez nyűgözte le Illyést, hogy ezek a kommancsok micsoda intellektusok."

Azt mondják, hogy Sztalinnak volt egy könyvtárnyi könyve, és szépen kék tintaceruzával jegyzeteket is írt a könyvek lapjainak margóira. (Vagyis mindet olvasta.)
Állítólag - mivel kiugrott paptanonc volt - az újszövetséget is eredeti görög nyelven olvasta...

Node... ők nem az átlag voltak

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.04. 09:08:04

@Serény Vélemény: a tintaceruza abszolút igaz, azzal írta alá a Katynra vonatkozó rendelkezéseit, sőt néha mást is :
wangfolyo.blogspot.com/2011/02/jokivansagok.html
Sztálin műveltsége nekem még rejtélyes, de majd gondolom hozzászól a szakértője. Sokáig én úgy tudtam, hogy beszélt angolul folyékonyan, de sok filmen láthatóan tolmács működik közre.
Most megy Kun Miklós sorozata Berijáról, hát, az egész georgiai népség nem lesz tőle szimpatikusabb.

2022.02.04. 09:09:27

@Boldeone2:
debrecenben ritkán van azonnali nagy siker. egy művésznek lokálpatriótának kell lenni min. 10 évig. és kb. akkor megtörik a jég.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.04. 09:14:46

@midnightcoder2:

Ez akkor lett nyilvánvaló, amikor arendszerváltáskor Hofi megbukott: képtelen volt alkallmazkodni a cen zúra hiányához.

2022.02.04. 09:33:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
sas józsi nem bukott meg. egészen a haláláig népszerű volt a kisnyugdíjasok körében. ő a korszellemet képviselte.

hofi társadalkritikája rendszerváltás után is többé-kevésbé érvényes maradt. a régi hofi. nem az új, amelyik ekézte a "horthyfasizmust". az megbukott, mert az már csak a sértettségen, sérelmi politikán alapuló ellenkultúra volt. de ami előtte volt az függetlenül attól, hogy mindez kádár engedélyével történt: értékes, vagy legalább értékelhető.

erol 2022.02.04. 09:34:27

@midnightcoder2: "Nagyjából azért nézte aki nézte, mert nem volt más. De az istenadta nép azért inkább kocsmába ment. "
Ennek semmi köze a komcsikhoz. A proli mindenütt proli, nem érdekli a kultúra, akár kapitalizmus van akár szocializmus.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.04. 09:38:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát én éppen ezt nyomozom most. A lengyel kortárs moziban olyan magas színvonalú, valós problémákra reflektáló filmek (de amúgy színházi előadások is) készülnek, hogy csak lesek, a multiléttől kezdve az alkoholizmusig. Piszkálgatom a lengyel ismerőseimet, hogy most a krakkói ultrák két usztavka között követelik ezeket a művészeti produkciókat? A választ egyelőre nem tudom.
Azt meg csak remélni merem, hogy nálunk nem a közhangulat okán bírt a Filmalap 253 milliót adni a lenti szuperprodukcióra, ahol Szabó Simon ablakon keresztüli kihugyozása zárja le a párbeszéd lehetőségét, Kamarás Iván padlóra okádásának ugyanő általi elemzése meg azt, hogy ide napalm és kulturális diktatúra kell.

vimeo.com/152956188

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.04. 09:39:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: sajnos meg. Bár nagyapám is leírta volna az életét meg a tudását valami könyvbe, sok felesleges pazarolt órát megspórolt volna nekem szegény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.04. 09:58:43

@erol:

Minden korban volt alsó és felső kultúra.

A kisember a XVIII. században se Bachot hallgatott, hanem vásári zenészeket.

2022.02.04. 10:40:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
egyszerű 16. századi tábori zenét ha kiművelnek, akkor az ilyen.
www.youtube.com/watch?v=x4s0_C3-fAI
csak ez kb. hajdúkerületben lehet népszerű. mert ez a magyaros-törökös lelkület néhány mezővároson kívül nem túl érdekes. ezt nem fogják megrendelni bécsből. túl erőteljes.
ennél kifinomultabb mozart 18. századi török indulója.
www.youtube.com/watch?v=HMjQygwPI1c
utóbbit eljátszhatod bármelyik fővárosban (ez a budapestiség). előbbit viheted vásárvárosokba (ez a debreceniség. a pórnép kultúrája kifinomult változatban. csokonai, fazekas tipikusan ilyenek. mikszáth, móricz is. petőfi, arany. nagyrészt a protestáns irodalom.)

erol 2022.02.04. 11:57:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Pontosan, de midnight kolléga szerint ez a szocializmus hibája, ami abszurd.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása