magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hogyan nem kértem meg a kezét?

A hollywoodi álomvilágban mindig eljön a nagy pillanat. A férfi megkéri a nő kezét, jellemzően ilyenkor halk zene hallatszik, gyűrűt vesz elő a férfi.

Jellemzően nyálas sztori, bár lehet, hogy pár év múlva mégis mély átéléssel fogunk erre emlékezni, mert akkor már férfiak férfiak kezét fogják megkérni a filmekben. Egyébként tiszta kiváncsiságból kérdezem: a férfikéz férfi általa megkérésekor mi a procedúra, ki kér meg kit? Ezt esetleg előzetesen kisorsolják?

Nos, mi bölcsészek vagyunk, távol áll tőlünk Hollywood.

Szóval hogyan is nem kértem meg a múzsám kezét? Ez 1986. április 11-én történt, a Gagarin-nap 25. évfordulója előtti napon, a késő délelőtti órákban. A hely: Havanna Vedado kerülete, a 19. utca és az I utca sarkától nem messze, a Victor Hugo park egyik padján, egy nagy fa alatt.

Akkor már 6 hónapja voltunk együtt mint pár, s ebből 4 hónapja teljesen komolyan.

Éppen arra terelődött a beszélgetés, hogy mi lesz a tanév vége után, júniusban. Mindkettőnknek haza kellett mennünk augusztus folyamán. Megállapítottuk, nem lenne jó, ha engednénk az események természetes folyásának, azaz beletörödnénk, hogy a kapcsolatunknak vége ezzel.

Kis gondolkodás után azt mondtam:

- Egy év egyetemet el kellene végeznem Budapesten, bürokratikus okokból, s aztán eljönnék hozzád, 1987 nyarán, s aláírnánk a papírokat.

- Milyen papírokat? - kérdezte ő.

- Úgy értem, a házassági papírokat.

- Ja, értem - mondta, a valószínűleg ez volt a világ legkülönösebb beleegyezése egy sajátosan feltett házassági ajánlatba.

Megállapítottuk tehát mi a terv, majd jött pár csók, bár az amúgy is jött volna. De aztán pár perc múlva ő ismét megszólalt:

- Nem lenne egyszerűbb Karácsony környékén? Minek várni a tanév végéig?

- Igen, végülis így van. Szar lenne nélküled annyi ideig. Meg hát házason is lehet egyetemre járni.

- Tudod mit akkor? A legegyszerűbb még idén. Én eljövök hozzád ősszel még. Jobb a tanév elején, mint a vizsgaidőszakban.

- Nagyszerű ötlet, mikor jössz?

- Amikor hazamegyünk, megnézzük milyen papírok kellenek, s akkor megbeszéljük telefonon.

Ebben maradtunk. Augusztus 9-én elbúcsúztunk egymástól a havannai repülőtéren. Ő hazaért Szófiába augusztus 11-én, én meg Budapestre szeptember 6-án.

Aztán október 2-án eljött Budapestre, majd 16-án aláírtuk a "papírokat".

Annyit azért megtettünk, hogy az esküvő - mely tényleg szinte csak aláírás volt - után kisszámú vendégeinket elhívtuk a budapesti Havanna bárba - akkor ez a VI. kerületben volt, a Bajcsy-Zsilinszky úton, majdnem szembe az Arany János utcai metrómegállóval - egy-egy italra, ezzel emlékezve meg az eredeti "kéz nemkérés" helyszínére.

az eredeti helyszín

Címkék: közélet
35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3817067456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.02.05. 14:29:25

Ja. Én mindig nagy esküvő ellenes, úgyértem ceremónia ellenes voltam. Nem az számít milyen az esküvű, hanem az ami utána következik.
Egyes eskővőn komoly vagyonokat költenek el, ami jobb lenne a lakás/ház foglalónak. De a nagy eskűvő sok kultúrában egy muszáj, sok helyen a lány oldala fizeti.

Mellesleg, ugyan szakértő nem vagyok, a legtöbb meleg házasságban állítólag az egyik a férfi, a másik a női szerepet veszi fel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.05. 14:40:51

@littke:

Megfigyeltem: minél nagyobb a lgazi, annál hamarabb válnak.

Lehet, hogy ez a titkom? Nulla lagzi és végtelen házasság...

Gery87 2022.02.05. 16:37:44

Ismerős már vagy 1 éve gürizik, maszekol hogy az esküvőre meglegyen a pénz mindenre.
Láthatóan megviselte.
Én sem értem minek ekkora felhajtás...főleg hogy hajnalig maszájból mulatni nem szeretek, az erős piálást nem bírom, a mulatós és cigó zenét meg pláne nem.
És elve irritál a rongyrázás, akkor is ha van mögötte munka.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

-Bizonyára a külsőségekkel akarják kompenzálni vagy erősíteni a kapcsolatukat, illetve tudat alatt is a mély érzések és elköteleződés hiányosságait.
+ a "veretés" villogás a legfelső és legalsó réteg sajátja...a gazdag nem tud elköteleződni mert nincs rászorulva, a csóró proli meg érzelmileg, szociálisan gyerek és alkalmatlan erre.

vergyula 2022.02.06. 15:10:50

@Gery87: A legnagyobb ökörség 1 (vagy több) évig azért gürizni, hogy aztán a rokonság 1 este alatt letolja a torkán. (S esetleg még vissza is jön.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.06. 15:16:48

@vergyula:

Tegyük hozzá: nekünk könnyű volt, mert nem volt pénzünk nagy ünneplésre.

vergyula 2022.02.06. 17:31:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De hát látod, az illetőnek sincs. Azért gürizik, hogy induljon a banzáj.
Mi kb. közepes megoldást választottunk, vacsora - nagyjából - szűk családi körben (kb. 20-25 fő). Nem annyira a pénz miatt. Ha végig kell szenvednem az éjszakát vőféllyel, násznaggyal, bolond menyasszonnyal, megyagőzössel, akkor drága nejem nagyon gyorsan megözvegyült volna.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.06. 18:18:20

@vergyula:

Ez még normális méret. Ha lett volna rá pénzünk, mi is vállaltuk volna.

élhetetlen 2022.02.07. 09:30:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez a megfigyelésed sem ér többet, mint az eddigiek, amihez már volt szerencsénk. Sokkal több házasság megy tönkre a pénztelenség, a pénztelenség miatt évekig tartó építkezés miatt, stb,, mint a nagy esküvő miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.07. 09:44:47

@élhetetlen:

A mai liberális világban eleve szétmegy a legtöbb házasság.

élhetetlen 2022.02.07. 10:35:19

@Gery87: Hosszú lesz. Két húszéves egymásra talált. A lány szülei 60 km-re élnek, tehát a fiú szüleinél költöztek össze, még mindketten egyetemisták. Volt egy 40 nm-es lakás, úgy, hogy amelyik gyereknek előbb kell, majd kivásárolja a másikat, nem piaci áron, hanem a régi beszerzésin. A fiú vásárolta ki a húgát. Nyolc évig éltek együtt, itt, ha összeházasodnak, akkor ne beszélj arról, hogy külsőségekkel akarják kompenzálni vagy erősíteni a kapcsolatukat. És ugye szó sem lehet arról, hogy 8 év után vannak mély érzések és elköteleződés? Pedig vannak, ismerik egymást, tudják, mire alapozzák a házasságot.
Mikor a srác úgy érezte, hogy státuszt kell váltani, vett egy csokor virágot, és elment a lány szüleihez megkérni a lány kezét. És akkor indult a hacacáré. A lány úgy tudta, hogy mennek egy hétvégére Barcelonába, kivett egy nap szabit, a srác bement a lány főnökéhez, hogy legyen ez inkább két hét. Kimentek a reptérre, egy kis bőrönddel, ami elég három napra, a fiú adja vitte a két bőröndöt, ami kell Amerikára, a lány ott tudta meg, hova mennek. A lány szüleinél voltam éppen, mikor jött a telefon, hogy milyen szép a naplemente a Grand Canyonnál, fogtuk be a szánkat, hogy ne rontsuk el a meglepit, aztán egy újabb telefon, hogy megkérte a srác a kezét.
Aztán a lakodalom, egy lovas tanyán, ahol a vendégeknek a szobát is fizették, de 8 év együttélés, 7 év házasság és három gyerek után biztosan elválnak, mert birca és te így látjátok.
Én nem ismerek olyan családot, akik sok év együttélés után döntöttek úgy, hogy házasodnak, mert jöhetnek a gyerekek, és elváltak volna.

élhetetlen 2022.02.07. 11:02:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az ismeretségi körömben az elmúlt húsz évben két válás volt, az is 50 év körül. Nézd az illiberális világot. CSOK-os lakás, 10 évig sem eladni, sem elcserélni nem lehet. És, amit nem fogsz megérteni. Akik hirtelen összeházasodtak, mert mennyi támogatást kaptak, azok, ha öt év után rájönnek, hogy nem működik a házasság, elválhatnak ugyan, de nincs kiút. Együtt kell lakniuk, mert, ha az egyik elmegy, azt ki kell fizetni, aki marad, annál marad az adósság, ha nem tudja az egyik kifizetni a másikat, mindkettő megnyomorodik egy kényszerkapcsolatban. Ez lesz az illiberális családmodell?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.07. 12:08:55

@élhetetlen:

A liberális modell:
- minden a szexre épül,
- a felek egymás ellenségei,
- irreális igények egymás iránt.

élhetetlen 2022.02.07. 12:50:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Te nem vagy normális. A liberális modell, 8 év együttélés, 7 év házasság, és három gyerek után csak a szexre épül? És egymás ellenségei? Ennyi közös év után jönnek az irreális igények?
Bezzeg a CSOK-ban ragadt bedőlt házasságok, azok a szerelemről szólnak!
Írod, hogy pár hónap után vetted feleségül a múzsádat, gondolom, szerelemből. Ebben nem látok semmilyen pénzbeli megkötést, tehát liberális házasság volt, két ember döntése, minden megkötés nélkül, de azóta is a kapcsolatotok csak a szexre épül, és egymás ellenségei vagytok, irreális elvárásokkal egymás iránt?. Vagy mitől volt illiberális a házasságotok?
Te komolyan ennyire hülye vagy, hogy ilyeneket írsz?

Serény Vélemény 2022.02.07. 12:57:21

@élhetetlen: A liberális modell az az elköteleződés-mentes állapot és eszme és minden szar és egyéb, ami ezzel jár. Az, ha valaki elkötelezetten van egy kapcsolatban, az már nem liberális. Onnan lehet tudni, hogy elkötelezett, hogy mennyi ideig tart: 1-2 év alatt szétmennek, vagy pedig ásó-kapa-nagyharang?
Olyan nincs, hogy két ember döntése minden megkötés nélkül. (Pontosabban van, ennek az eredménye a mai, elidegenedett, individuális, önző, egoista társadalom, főleg nyugaton.)

élhetetlen 2022.02.07. 13:37:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: És az általános modellt mire építetted fel? A kényszerképzeteidre?

élhetetlen 2022.02.07. 14:29:56

@Serény Vélemény: „liberális modell az az elköteleződés-mentes állapot és eszme és minden szar és egyéb, ami ezzel jár.”. Ez is egy Birca féle alapigazság, vagy mi? A liberális modell szerintem a szabad társválasztás, elköteleződéssel, házassággal, gyerekekkel is.
„Az, ha valaki elkötelezetten van egy kapcsolatban, az már nem liberális.”. Miért is nem? Szabadon választotta azt az elkötelezettséget, ami neki jó. Valami fogalomzavarban szenvedsz, mint Birca.
„Olyan nincs, hogy két ember döntése minden megkötés nélkül.”. Csak nem mindegy, hogy abban kell megegyezni, hogy az egyik a fogkrém tubus közepét nyomja meg, a másik meg feltekeri, mert akkor külön fogkrémet vesznek, vagy abban, hogy a 10 évre kötelező CSOK-os házzal mit kezdjenek, ha kihűlt a házasság,
„Onnan lehet tudni, hogy elkötelezett, hogy mennyi ideig tart: 1-2 év alatt szétmennek, vagy pedig ásó-kapa-nagyharang?„ Ez már teljesen zavaros, de maradj így, nem magyarázom. Mert az, hogy a liberális házasságban nincs elkötelezettség, de az illiberálisban (ami nem tudom mi), van, ez tényleg zagyva.

Serény Vélemény 2022.02.07. 14:38:24

@élhetetlen: Oké, akkor mondom másképp: a házasság egy férfi és egy nő közötti hosszú távú szerződés, amit lehet szövetségnek, vagy frigynek is mondani.
A szövetség a szerződés egy olyan speciális formája, ami a szövetségben részt vevők egymással kapcsolatban és a szövetségben részt nem vevőkkel kapcsolatosan fogalmaz meg jogokat, és kötelezettségeket.
A szövetségkötés után nincs liberó...

élhetetlen 2022.02.07. 14:42:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A te tapasztalati tényeid mennyivel erősebbek azoknál a tapasztalati tényeknél, amit mások tapasztalnak?
Tudom, nem képzeled még magad Istennek, csak Isten mondja meg neked közvetlenül, hogy mi az igaz, de ezt is kezeltetni kéne.

élhetetlen 2022.02.07. 16:04:07

@Serény Vélemény: „A szövetségkötés után nincs liberó...”. De van, a két ember egyetértő szabadsága. Ez a normális házasság.

élhetetlen 2022.02.07. 16:22:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A normalitás nem betegség, ez igaz. Az a betegség, ha te normálisnak képzeled magad, ahogy betegségnek kellene tekinteni, ha Napóleonnak, vagy Isten prófétájának hiszed magad. (ezt időnként villantod is).

Gery87 2022.02.07. 20:44:37

@vergyula:

Igen, de erre meg azt mondják hogy "örök emlék":)

Gery87 2022.02.07. 20:47:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én ha lenne pénzem sem szeretnék (persze ez nem csak tőlem függ) nagy dínomdánomot.
Nálam már elvi kérdés ez. (azt meg az ember tartja míg tudja:)

Gery87 2022.02.07. 20:49:08

@élhetetlen:

De mennyivel jobban, okosabban lehetne elkölteni azt a pénzt és akkor annyival kevesebb ideig tart az építkezés van több tartalék erre meg arra.

Gery87 2022.02.07. 20:53:46

@élhetetlen:

Nem kell megsértődni:) nagyon magadra vetted. Van ilyen is de nyilván nem a "8 év házasság után elveszem és költünk amire kedvünk tartja" a jellemző.
És mi sem erre értettük. Gondolhatnád.
Ahogy a többség nem utazik Amerikába sem.
A jellemző inkább az amit én írtam hogy: lenne jobb helye is a pénznek, főleg ha most kezdik a közös életet (nem 8 év után, 3 gyerek mellett) és nem szülik a pénzt....

Gery87 2022.02.07. 20:56:05

@élhetetlen:

A CSOK olyanoknak való akiknek ez csak segítség egy már meglévő projektbe (építkezés, gyerek) amire van pénz.
Nulláról belevágni ostobaság.

fotelzsukov 2022.02.08. 07:20:06

@élhetetlen:
"A lány úgy tudta, hogy mennek egy hétvégére Barcelonába, kivett egy nap szabit, a srác bement a lány főnökéhez, hogy legyen ez inkább két hét. Kimentek a reptérre, egy kis bőrönddel, ami elég három napra, a fiú adja vitte a két bőröndöt, ami kell Amerikára, a lány ott tudta meg, hova mennek. A lány szüleinél voltam éppen, mikor jött a telefon, hogy milyen szép a naplemente a Grand Canyonnál, fogtuk be a szánkat, hogy ne rontsuk el a meglepit, aztán egy újabb telefon, hogy megkérte a srác a kezét."
Ez egy kamu tortenet, kitalacio szerintem: tudtommal usakiaba hosszu evek ota nem lehetett csak ugy ad hoc-ra beutazni magyar allampolgaroknak, mindig kellett vizum, ESTA vagy hasonlo engedely, amihez elkertek az utlevelet is elozetesen. tehet a lanynak tudomasanak kellett lenni arrol, hova utaznak. De meg ha nem is volt tudomasa a celorszagrol, usakiaba belepeskor a bevandorlasi tisztviselonek mit mondott? Hogy tudtan kivul erkezett? Ez kozonseges emberrablas, beutazas megtagadva! :)

élhetetlen 2022.02.08. 19:45:20

@kovidmenekult: Ez kb. 6 éve volt, mert már öt éves a legnagyobb gyerek. Az ESTA két évig érvényes. Előtte pár hónappal voltak kint, és innét jött a srác ötlete, hogy a Grand canyoni naplementénél nem talál romantikusabbat. A papírok nyilván rendben voltak, a rendszerben nyilván vannak tartva. Ha repjegyeket a srác vette meg, miért kellett volna a barátnőnek ellenőrizni, hogy hova szólnak? Ferihegyen meg már megtudta.
„usakiaba belepeskor a bevandorlasi tisztviselonek mit mondott? Hogy tudtan kivul erkezett?”. Azt mondta, amit mindig, hogy rokonlátogatásra jöttek. Minden évben kimennek párszor. Az meg már végképp marhaság, hogy, ha egy fiatal pár nem Barcelonába utazik, hanem LA-ba, az emberrablás.
Most is kint voltak három hétig, pár napja jöttek meg, a srácnak ki kellett volna menni egy egyhetes konferenciára, ami elmaradt, (és nem hónapokkal előtte szoktak szólni), de a cége azt mondta, hogy már minden ki van fizetve, menjen. Összecsomagoltak, ment a feleség is, és már három gyerek, mert már van egy pár hónapos baba is. „Ez egy kamu tortenet”, Persze, a te szórakoztatásodra találok ki sztorikat. Ez csak annyi volt, hogy flancos leánykérés és esküvő után is együtt vannak, és van három gyerekük, és nem válnak el, birca tapasztalatainak megfelelően.

élhetetlen 2022.02.08. 21:31:09

@Gery87: Nem a többségről írtam, és csak erre írtam ellenpéldát: „minél nagyobb a lagzi, annál hamarabb válnak”.
Egy példát írtam egy flancos eljegyzésről, esküvőről. Írtam, az első lakáshoz 30 évvel ezelőtti áron jutottak, nem kellett kölcsön, és az egyetem után ketten kerestek, tellett a flancra, és maradt annyi pénz, hogy kölcsönre meg tudták venni a mellettük levő másik 40 nm-t. És nem „gazdagékról” van szó, de a szülők is, a gyerek is diplomásak, ennyi összejött.
A többség nem utazik Amerikába. Ha az egyetlen testvéred ott élne, lehet, hogy te is utaznál. Míg a szüleik éltek, addig gyakrabban jöttek ők, (a szülők talán egyszer mentek ki), most felváltva jönnek-mennek.
A 8 év után, három gyerek melletti kezdést nem értem. 8 évig éltek együtt, ezalatt megalapozták az életüket, volt tehermentes lakás, utána jött az esküvő, és utána a gyerekek.
A lánytestvér meg 7 évig dolgozott diplomásként a szakmájában Londonban, volt megtakarítása, a polgári esküvőt a Seychelle-szigeteken tartották, mert az volt az álma, hogy a szertartás után menyasszonyi ruhában irány az óceán. 16-an mentek ki, apartman, a vietnami anyós főzött. A bátyjától kapott összeget dobta be a férjével közösen vett lakás árába, már beköltöztek, és van egy másfél éves, és egy pár hónapos gyerek. És újra mondom, nem gazdagok.
A CSOK-ról már leírtam a véleményemet, az csak az építési vállalkozások támogatása. Nulláról belevágni nem ostobaság, hanem képtelenség. 10+10-ből nen veszel 50 millás lakást A többire kapható egy-két milla meg csak sebtapasz.

Gery87 2022.02.08. 21:58:53

@élhetetlen:

"tellett a flancra"

Jó, 10-ből 7-nek meg nem telik, aztán mégis van, ennyi a lényeg, erre mondtam egy példát, nyilván kivétel mindig van. nem kell ezt túlragozni. zárjuk ezt rövidre, nem kell nekem bizonyítanod semmit.

élhetetlen 2022.02.08. 23:42:33

@Gery87: Nem bizonygattam semmit, csak az utolsó három nekem írt kommentedre válaszoltam. A „10-ből 7-nek nem telik, mégis van” kérdést meg nem érintettem. Ok. Lezárva.

Gery87 2022.02.09. 00:31:04

@élhetetlen:

Annyi hogy én úgy látom a példád nem tükrözi a többséget.
A többség erőn felül költ olyanra aminek lehetne jobb helye, csak a külsőségek meg a vágy miatt nem bírnak ellenállni mert nem tudnak hosszú távon tervezni racionálisan.

élhetetlen 2022.02.09. 01:31:37

@Gery87: Nem értesz. Sehol nem írtam, hogy a példám a többséget tükrözi. Ezt írtam: „Nem a többségről írtam, és csak erre írtam ellenpéldát: „minél nagyobb a lagzi, annál hamarabb válnak”. Flancos volt a lánykérés, a lakodalom, de nem válnak, pár hónapja született a harmadik gyerek, birca hülyeséget beszél. Ennyi.
Másik példát is írhatok, ott Korfun volt a lánykérés, már 50 körül járnak, a fiaik már kamaszok, de nem váltak el csak azért, mert a lánykérés nem egy utcai padon történt, mint birca esetében, aki levonta a nagy tanulságot, hogy „minél nagyobb a lagzi, annál hamarabb válnak”. Ezt a „bölcs” meglátást vitatom csak. Talán olvasd el, hogy mire válaszolsz.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása