magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A szexproblémás misszionárius

 

1991-1992 között közelibb kapcsolatban álltam a mormonokkal, mint ezt utólag szerettem volna. Ami viszont előnye volt ennek: meg tudtam ismerni emberi oldalukat is.

Bár mindent megtesznek a mormonok, hogy nemzetközi egyház legyenek, ma is amerikai egyház ez. A hivatalos statisztikáikat nem érdemes nézni, ezek szerint jelenlegi tagságuk a világban 16 millió, s ebből 6 millió az USA-ban. Tudni kell azonban, a mormonok nem tényleges, aktív tagságot számolnak, hanem mindenkit, akit megkereszteltek, s a teljesen passzívvá váltakat se veszik ki az adatokból. Nincsenek ugyan hivatalos adatok erről, de valójában a tagság kétharmada nem is tag.

Az "ősi" mormon törzsterületen - Utah állam, Wyoming délnyugati része, Idaho déli része, Arizona északi része - persze más a helyzet. Ott a nem aktív mormon is ténylegesen mormon. Egyszerűen ezen a területen a mormonság szinte már etnizálódott. Úgy nevezik "kulturális mormon".

Máshol viszont - különösen Európában - az a modell, hogy a mormon missziók tevékenysége nulla körüli eredményt hoz: nagyon kevesen lépnek be, s a belépők közül még kevesebben maradnak. A mormon szempontból legsikeresebb európai ország egyébként Portugália, ahol a hivatalos taglétszám 40 ezer. A nagyjából hasonló nagyságú Magyarországon ugyanez alig 5 ezer fő. Érdekes, hogy a legnagyobb konkurrens - a jehovisták - sokkal sikeresebbek, pedig az ő taglétszám-adataik igazak, lásd a legkisebb "problémáért" kizárás jár. Jehovistából Magyarországon pl. 20 ezer van.

Az átlag mormon misszionárius tehát férfi, amerikai, 19-21 éves, s a mormon törzsterületről jött. A misszionárusi kétéves munka alapvetően családi kényszer - egy hithű családban felnőtt fiatal gyakorlatilag nem mondhat nemet -, másrészt mára egyfajta felnőtté válási rituálévá is vált: hiszen ez az első eset, hogy egy éppen a nagykorúságba lépett fiú különválik szüleitől, s viszonylag önálló életbe kezd.

A mormonok ma az USA-ban a leggazdagabb egyház. A becslések szerint a mormon egyház vagyona kb. 200 milliárd dollár (míg a sokkal több taggal rendelkező amerikai katolikus egyházé "alig" 30 milliárd). Ez azt jelenti, hogy anyagi gondok nincsenek.

Különösen így van, mivel az átlag misszionárius költségeit részben maga a misszionárius fizeti (jellemzően a családja). Jelenleg minden misszionáriusért a családja 10-12 ezer dollár körüli összeget fizet be az egyháznak - ez a kétéves misszió "ára" -, majd ezt az összeget maga az egyház osztja szét, azaz pl. lakást bérel a misszionáriusnak, utazási költséget fizet, valamint zsebpénzt ad. A zsebpénz jelenleg havi 400-500 dollár között van. (Ha a család szegény, akkor lehetséges, hogy mentesül a fent említett 10-12 ezer kötelezettsége alól.)

Nyilván ha a misszionárius gazdag családból van, van saját pénze is. De az ilyen költés fekete pontnak számít, az elvárás: a misszionárius éljen meg a zsebpénzéből. Nyilván ez a zsebpénz csillagászati összeg Afrikában, a gazdag nyugati államokban meg kevés. Ezért bevett szokás, hogy a gazdagabb országokban - ahol tehát az egyháztagok is jómódúak - a misszionáriusokat helyi egyháztagok etetik.

A 90-es évek eleji Bulgáriában a mormon misszionáriusok iszonyú gazdagok voltak a helyi viszonyok hátterén át nézve. Kifejezetten elő volt nekik írva, ne fogadjanak el ebéd- és vacsorameghívásokat a helyi tagoktól. Elvárás volt a szerénység is, pl. annak ellenére se használjanak taxit, hogy az filléres költség volt akkoriban.

A bolgár tagság a misszió megnyitása után gyorsan elérte a 200 főt. Személyes tapasztalatom: a legtöbb új tag tisztán hátsó gondolatból lépett be. Egyrészt azt hitték, ezzel majd könnyebb lesz az USA-ba kivándorolni, de legalábbis valamilyen amerikai ösztöndíjat szerezni. S persze voltak férjre vadászó csajok, ezek gyorsan csalódtak, mert talán az egyik legfeketébb pont egy misszionárius számára, ha kiderül a missziója alatt ismerkedett meg: ebből ugyanis egyenes a következtetés, hogy biztosan házasságon kívüli szexuális életet élt, ami pedig talán a legnagyobb bűn a mormonoknál.

A mormonok észbontóan puritánok ugyanis. A kamasz fiúknak és a fiatal, még nem házas férfiaknak a maszturbáció mint Sátán leggonoszabb kísértése van beállítva.

Szóval egyrészt ott vannak fiatal, életerős srácok, akik az önkielégítéstől is rettegni kötelesek, másrészt meg fiatal bolgár lányok. A bolgár lányok egy része meg direkt kellette magát, de aki nem tett így, az is túl jól nézett ki a puritán szabványok szerint. Egyszerűen nagyon másak az amerikai puritán szokások és a bolgár ortodox szokások. A bolgár szokások szerint - még az erősen konzervatív szokások szerint is - a szerény kinézet csak a házas nőkre vonatkozik, míg a hajadonoknál teljesen normális és nem erkölcstelen a kihívóbb kinézet. Egy szóval: még a bolgár szokások szerint szolíd nő is túl kurvás a puritán szokások mércéje szerint.

Akkoriban 4 amerikai mormon misszionárius működött Szófiában. Köztük a vezető olyan volt, aki korábban Belgrádban volt misszionárius, azért tették át Szófiába, mert beszélt valamennyire szerbül, így a bolgárt is várhatóan könnyebben tanulja majd meg. A srác olyan volt, mint egy amerikai vígjátékban a folyton szexről beszélő kamasz, csak ő nem beszélhetett, de látszott az arcán a fő baja: a disszonancia ösztönei és az egyházi tanítás között.

Egyszer megkérdeztem: mi számára a legnagyobb kihívás, hogy Kelet-Európában él 2 évet, miközben korábban egyetlen külföldi útja az volt, hogy nyaralt 10 napot a szüleivel Mexikóban. Nem szólt se honvágyról, se valamely hiányról - hogy pl. valamilyen megszokott termék nem kapható -, hanem azt mondta "a buszok". Dehát mi van a bolgár buszokkal? - csodálkoztam. Mire ő kissé elpirulva elmondta: a buszokon, a sofőr kabinjának hátsó üvegén rendszerint egy nagy naptár van kitéve, valamilyen cég reklámja, s azon teljes alakban egy szép csaj, lenge ruházatban. - Na most, képzeld el, imádkoznom kellene, hogy legyen sikeres a napi munkám, jól tudjak magyarázni az érdeklődőknek, s erre meg közben előttem egy gyönyörű lány fürdőruhában, lobogó hajjal, kisminkelve, kihívó pózban, mintha csak engem nézne, szóval szerinted lehet a Mennyei Atya tervén elmélkedni, ha közben áll a szervem mint egy acéloszlop?

Címkék: közélet
20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9017059620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.02.06. 08:16:45

Szar ügy, ha az emberek a zsidó mitológia alapján rendezik be az életüket. Az pedig pláne, ha valami extra agyhalott értelmezés alapján. Mondjuk szerintem ebben a mûfajban az amishok viszik a pálmát, de a jehovások sem kispályások e téren.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.06. 09:36:27

@midnight coder:

Az amushok kiválasztottak egy kort, s ahhoz ragaszkodnak. Hülyeség persze, de legalább logikus.

A jehovisták meg önbecsapásban élnek. Az rosszabb.

2022.02.06. 10:38:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a bigott kereszténységnek minden irányzata egy adott korhoz kötődik. mondván, hogy akkor és ott lett kinyilatkoztatva a tuti.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.06. 11:27:19

@cvsvrs:

Hát, nem éppen.

Az amishok ebben egyedülállóak.

Hol láttál katolikust, aki szerint úgy kell élni, mint x évben?

2022.02.06. 12:16:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
egy római katolikus azt vallja, hogy az 1. században lett kinyilatkoztatva a tuti. és péter apostolt róma első püpsökét, illetve utódait kell követni. oké, lehet rádiózni, mert ezt péter nem tiltotta be. ettől még ott és akkor ki lett nyilatkoztatva az örök igazság. pál apostolnak a damaszkuszi úton. és őt kell követni. vagy a bigott protestánsok kálvin vagy luther tanítását követik. ehhez persze joguk van. de ez mind arról szólt, hogy volt a történelemnek egy pontja, amihez a hívő visszavágyódna. a progresszívek azt mondják, hogy nincs ilyen pont.

ha valaki a "szkíták szívbe írt igazságában" hisz leginkább, akkor felőlem higgyen abban. feltéve, hogy az áltlalános emberséget hirdeti, és elfogadja, hogy a hite nem evilági. tehát ő ezt képzeli. erre egy bigott római katolikus azt mondja, hogy az újpogányság. mert elsődlegesen péter apostol és követőinek dicsőségét hirdeti. a másik szerint a szkíták az íj és a nyíl ösvényén haladva is keresztények voltak.

2022.02.06. 12:32:22

a kérdés, hogy van egy ilyen kiindulási pont (ez a bigott hívő), vagy nincs ilyen (ez az ateista).
van. kinek-kinek az ő hite szerint (libertárius keresztény). és ez lehet egy szülő, vagy nagyszülő tanács, vagy akármi. tehát nem feltétlen pál apostoltól kell ismerni a keresztséget. vagy dehogynem. anélkül nem lehet. ez egy dilemma.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.06. 12:37:44

@cvsvrs:

Egy katolikus se mondja, hogy az I. sz. szintjén kellene élni.

2022.02.06. 12:52:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
egy róm. kat. hihet a szkíták szívbe írt igazságában?

Gery87 2022.02.06. 13:55:09

Minden vallás annak a kornak az erkölcsei és szabályai szerint áll, amikor megszületett.
A Biblia is a korabeli emberek életmódja alapján hoz példákat.

Nem létezett hatékony fogamzásgátlás, se független önálló magukat eltartó nők nem voltak, ezért volt tiltva a házasságon kívüli szex is pl.
Ha egy nő teherbe esett és nem volt férje, a családja volt kénytelen eltartani...persze hogy tiltották hogy Julcsi hajadon keféljen és szűz legyen.
És persze nem volt mindegy kitől van a gyerek, jó családból van e, el tudja e tartani.
A férj is biztos akart lenni benne hogy a gyerek az övé lesz....

A mormonok is ebből indulnak ki de mára teljesen feleslegesen.
Mikor egyszerűbben is meg lehet oldani hogy ne legyen házasságon kívüli gyerek: védekezni kell és kész.

Gery87 2022.02.06. 13:58:01

(*...és elvárták hogy szűz legyen.)

littke 2022.02.06. 18:59:48

A szex, a házasság, a vallás, stb. komoly téma.

A régi/vallásos elvek akkoriban érthetőek voltak, manapság nem. Hál Istennek. Az apaságot könnyen lehet bizonyítani, a terhességek könnyen lehet megakadályozni, ha muszály megszüntetni.

A nők hála az Istennek nem annyira igyekeznek megházasodni.

Persze egyre több a gyermektelen, vagy max két gyerekes család és a vállások száma 50% -nál magasabb a legtöbb helyen.

A fiú gyerek előszeretete még sok kultúrában jelen van, a szüzesség szükséglete is létezik a harmadik világban. Van erre persze operáció.

Ilyen körülmények között egy jó és tartós házasság egyre ritkább. Pedig ez fontos lenne a gyerekek felnevelésére.

fotelzsukov 2022.02.06. 22:07:33

Egy kevesbe ismert mormon "szokas" - igaz ma mar csak nehany fundamentalista szektanal - a tobbnejuseg. Par eve hatalmas felhaborodast valtott ki, hogy egy Kanadaba (Brit Kolumbia)menekult mormon kozessegrol kiderult, hogy a vezetonek 27 felesege (ezek kozott tobb fiatalkoru) es 150 gyereke volt. :)
en.wikipedia.org/wiki/Bountiful,_British_Columbia
en.wikipedia.org/wiki/Winston_Blackmore
---
Amugy Kanada, kulonosen Brit Kolumbia szinte vonzza a kulonfele vallasi szektakat. Egyik legismertebbek ezek kozul az orosz dukhoborok tortenete. A cari Oroszorszagban uldoztek oket pacfizmusuk miatt, ezert Tolsztoj es a kvekerek segitsegevel es anyagi tamogatasaval 7500 dokhubort befogadott Kanada. Kesobb komoly nezetelteresekbe kerultek a kormannyal, vandorolniuk kellett egyik tartomanybol a masikba. Gyalog, ezer kilometereket. Hosszu es komplikalt tortenet, en sokat olvastam roluk, jartam es dolgoztam is nehany egykori telepulesukon, sot beszeltem is parral. Nehany erdekesseg roluk: altalaban meztelenul tuntettek, sok dukhobor gyereket az allam elvett a szuloktol es koncentraciod taborba zarta oket tobb evre.

Gery87 2022.02.07. 15:21:51

@littke:

Az individualista fogyasztói társadalom nem működik, egy zsákutca, vakvágány....erre "reagál" úgy a természet hogy nincs vagy kevés a gyerek.
Ezért ezek a társadalmak "nem fenntarthatóak" és kihalnak vagy le lesznek váltva egy kollektívebb modellt követőre.

Gery87 2022.02.07. 15:26:27

@kovidmenekult:

Szerintem a mormonok pont hogy erről híresek:)
Egyébként meg ez is mutatja mennyire felesleges és káros belepiszkálni a házasság hagyományos fogalmába, mert ha két azonos nemű már összeházasodhat, azon az alapon hogy "szeretik egymást és ennyi elég" akkor milyen jogon van tiltva a többnejűség vagy a többférjűség? Vagy az hogy két férfi és egy nő kössön házasságot aztán mert mindenki szeret mindenkit?:) És miért 3 vagy 27? Miért nem 100 vagy 1000 ember?
Ki szabja meg ki hány embert szerethet? Hol van ez leírva? stb.
Elmebeteg egy világ ez.

fotelzsukov 2022.02.07. 16:50:46

"Elmebeteg egy világ ez."
Az bizony!!
„Ami volt, ugyanaz lesz majd, és ami történt, ugyanaz fog történni, mert nincs semmi új a nap alatt.”
Ezen agyalok mar hosszabb ideje, hiszen volt mar ehhez hasonlo, sot elmebetegebb vilag relative nem is olyan regen, a Weimari Koztarsasag. A kovetkezmenyeit, a ra adott valaszt majd mindenki ismeri a tortenelembol. Most is hasonlo lesz szerintem, csak a diszlet, a resztvevok es a helyszin valtozik. Peldaul a muncheni sorpuccs most jatszodik napjainkban, a kanadai Ottawaban. :) Naprol napra, percrol percre elesedik, eszkaladodik a helyzet. Egyik fel sem enged, jo vege nem lesz, barki legyen is a "gyoztes". A vegeredmeny ki fog hatni az egesz nyugati vilagra, sotet evek jonnek: vagy liberofasizmus vagy populista fasizmus. Harmadik ut nincs. Illetve van, az, amit a francia Guillaume Faye - Archaeofuturism 2.0 cimu konyveben mar 2012-ben megjosolt:
Egy nap Dimitri Leonidovics Oblomov életében:
(A Day in the Life of Dimitri Leonidovich Oblomov)
Egy kiragadott reszlet a konyvbol:
"2020-tól az Egyesült Államokban is elkezdtek menekülni a városokból, ahogy ez Európában is történt, de más okok miatt: az egyre impotensebb szövetségi állam felbomlott, a gazdaság leállt, éhínségek és járványok törtek ki, valamint etnikai konfliktusok..."
"Csupán két régiónak sikerült iparát és gazdaságát működésben tartani, ha csak a korábbi kapacitásának 20%-án is: a Csendes-óceáni Amerikai Köztársaságnak, amely a San Francisco és Vancouver közötti tengerparton található, és amely egyfajta kínai-japán protektorátussá vált és az is maradt a mai napig és az Old American State (OAS), amely Michigantől Új-Angliáig terjedt, és magában foglalta Kanada délkeleti részét is, Chicago fővárosával…”
No comment.

Gery87 2022.02.07. 17:52:14

@kovidmenekult:

"Ezen agyalok mar hosszabb ideje, hiszen volt mar ehhez hasonlo, sot elmebetegebb vilag relative nem is olyan regen, a Weimari Koztarsasag. A kovetkezmenyeit, a ra adott valaszt majd mindenki ismeri a tortenelembol."

Puzsér is állandóan ezzel a "weimarizálódással" jön, de szerintem bármennyir eis liberális volt meg káosz, meg voltak füstös lebujokban beteg perverz buzi meg mittudomén milyen művészvilág....azért az nem ment ki az utcára.
És az utcai erőszak az valós volt és tétje volt, mert volt mögötte önfeláldozás meg hit és elvek.
Ma a csőcselék a szaros életét mindennél jobban félti, amíg egy szobrot kel ledönteni addig oké, de már életre-halálra nem állnának ki senki ellen, nem hisznek semmiben és nem vallanak semmit. Túlérzékenyek és csak maguknak akarnak jót, ha kell egymást is feladják...
Talán lesz majd változás és megint visszatér az a kor amikor hisznek az emberek valamiben és készek áldozatot hozni érte.

Serény Vélemény 2022.02.07. 19:56:29

@Gery87: konkrét tömegverekedések meg lövöldözések voltak a kétféle szocialisták között.

Gery87 2022.02.07. 21:45:36

@Serény Vélemény:

Ilyen alapon akkor Amerikában évtizedek óta weimarizálódás van:)
Én nem látom azokat az alulról szerveződő erőket amik veszélyeztetik a demokráciát....és kitermelnek mondjuk egy "Führert" aki majd felszámolják azt... inkább egy dekadens felelőtlen és cinikus elitet látok ami fentről hergeli a fej nélküli csoportokat egymásnak.

A szervezett alulról jövő mozgalmak pedig gyakran demokratikusabbak és szabadságpártibbak mint maga a rendszer! ez nem 1933 előestéje hanem 1918-1919!

Nálunk meg aztán végképp nincs semmi.
Nincs olyan ideológia, olyan mozgalom ami mögé tömegek állnának be....ezt jól mutatja az is hogy az összes párt mélyen neoliberális és kritikátlanul elfogadja a tőkés érdekeket.

2022.02.08. 07:53:18

@Gery87:
csakhogy a tőkés csoportok érdeke sem feltétlen ugyanaz. egyik a másik rovására igyekszik gazdagodni. és vannak elvi ellentétek.

a baloldal a fogyasztói társadalmat támogatja. és a jobboldal az árutermelést. orbán a gyáriparosokat támogatja elsősorban, illetve megfordítva orbánt a gyáriparosok támogatják. nekik általában nincs társadalmi programjuk. és az ellenoldalon állnak azok, akik ezen óriásvállalatok tulajdonosi szerkezetét megváltoztatnák. ilyenek a nagyvárosi zöldek. és ennél radikálisabbak társadalom szerkezetét is megváltozatni akaró újbalos mozgalak. és ezeket mind-mind tőkések támogatják. leninéket is tőkések támogatták azért, hogy elszedjék a cár és az uralkodó osztály vagyonát. gyarmati háborúk helyett forradalommal (polgárháborúval).

Gery87 2022.02.08. 15:25:49

"a baloldal a fogyasztói társadalmat támogatja. és a jobboldal az árutermelést."

Akkor nálunk ezek szerint csak jobboldal van:)
A tőkés az tőkés, ugyanaz az érdeke, a körülmények mások.

"ilyenek a nagyvárosi zöldek. és ennél radikálisabbak társadalom szerkezetét is megváltozatni akaró újbalos mozgalak."

E mögött is a tőke áll, de ők sem "fogyasztói oldal".

"leninéket is tőkések támogatták azért, hogy elszedjék a cár és az uralkodó osztály vagyonát. gyarmati háborúk helyett forradalommal (polgárháborúval). "

A németek küldték oda, de az nem volt senkinek érdeke hogy elszedje a tőkések vagyonát majd államosítsa.
Ennyire ne legyünk már konteósok, főleg hogy az események kimenetelét ismerve, semmi értelme.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása