magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nincs más út

Mindig a "nincs más út" eszme képviselőit utáltam a legjobban.

Ma már, újbalos köröjben egyenesen kultusza van a nincsmásutasok kiröhögésének, rövidítése is lett az eszmének, lásd TINA (There Is No Alternative). Most ez teljesen független attól, hogy éppen az újbalosok azok, akik amint hatalmat kapnak kezükbe, a leggyorsabban simulnak be a TINA-logikába.

Belesimulás. Ennek kapcsán fontos megjegyezni, más a belesimulás és más az alkalmazkodás. A kisember mindig minden rendszerhez alkalmazkodik. Meséltem már családi példámat: az anyai nagyapám 15 éven belül felesküdött Horthyra, Szálasira, a Köztársaságra, s a Népköztársaságra. Miközben egyiknek se volt a híve, egyszerűen az volt a hozzáállása: jelenleg ez a magyar állam, így ehhez kell alkalmazkodni.

Belesimulás alatt meggyőződéses alkalmazkodást értem. Akik hittel vallották 40 éve a szocializmus megdönthetetlenségét, s akik ma meg az euroatlantista és a liberálisdemokrata eszme örökkévalóságát hirdetik.

A legviccesebb: amikor változik a paradigma, s a régi nincsmásikút helyére új nincsmásikút lép.

Egyébként meg mindig van más út.

Címkék: közélet
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr117271916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fotelzsukov 2022.02.11. 11:55:38

"Egyébként meg mindig van más út."
A poszt temajat egyes tarsadalomtudosok, kulonosen a posztmodernizmus hires krtikusa, a lengyel szarmazasu Zygmunt Bauman a "liquid modern society", az az a "folyekony modern tarsadalom" cimszo alatt probalta leirni, megmagyarazni. Ami a mindennapi eletre leforditva szerintem annyit jelent, hogy a ma (es a tegnap, sot a tegnapelott) embere minden szivfajdalom es lelkiismeretfurdalas nelkul valtozik at peldaul komcsibol globalistava (es vice versa) vagy hithu keresztenybol ateistava (es vice versa) es meg sorolhatnam tovabb. A multban ez a mindennapi tuleleshez kellett a rendszerek es ideologiak valtozasa miatt es lassaban is ment vegbe. Ellenben ma szinte termeszetes az emberek gyors "palfordulasa", hiszen annyi informacio eri oket, amiket nem tudnak idejeben feldolgozni, hova tenni ezert vagy meghulyulnek vagy folyamatos szinvaltasra kenyszerulnek. A legveszelyesebb es leggyakrabban valtozo informacio az internet altal szinte mindenki altal hozzaferheto un. kozossegi media. Az idosebb, kialakult vilagkeppel rendelkezo genereciora ez kevesbe hat, sot csak megerositi oket hitukben, de a fiatalabb, kevesebb tapasztalattal es tudassal rendelkezo korosztalyra annal veszelyesebb.
Egy erdekes friss kanadai hir ezzel kapcsolatban:
B.C. man ordered not to discuss or share social media posts about COVID-19 vaccine with 11-year-old son
www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/vaccine-social-media-court-1.6345167
(Egy Brit Columbia-i férfinek a biro elrendelte, hogy nem vitathatja és ne osztathatja meg a közösségi médiában a COVID-19 vakcinával kapcsolatos bejegyzéseit a 11 éves fiával)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.12. 09:04:03

Írjuk azért le, hogy a fenti bejegyzés inkább politika. Merthogy egy keresztény nem választhat más, csak azt, hogy Ego sum via veritas et vita.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása