magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A magyar "néger" szó nem rasszista

Kivételesen meg kell védenem MZP-t.

Először is a magyar "néger" szó nem az angol "Nigger" fordítása, hanem az angol "Black" fordítása. S bár ma már az angolban "Afro-American" az elvárt, ennek ellenére a Black szónak ma sincs rasszista státusza.

Néger viccet mesélni meg nem bűn. Mivel van négerellenes néger vicc és nem négerellenes néger vicc is.

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1417659740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2022.02.23. 07:10:17

Meg a végén úgy jár a fidesz vele mint Karigerivel. Ott túltolták az "alkalmatlan" kampányt, visszafelé sült el.
Most ugyanezt a hibát követik el. Túltolják, aztán az ingadouó szavazó majd a valódi hülyeségeit is a fidesz kampányfogásának tartja.
Valahol olyan érzésem van hogy erre játszik. Már fárasztó hogy az origo meg a közhíradó csámcsog és ugrik minden egyes szavára. Mi marad a kampányra?
Mindenre farkast kiáltanak.

vasútihíd 2022.02.23. 07:53:07

Kár, hogy eddig még nincs cikk az ukrajnai fejleményekről mert ahol van mint a bekiáltáson ott nem lehet hozzászólni és diskurzust folytatni. Persze lehet készül már. Mert Putyin történelmi beszéde vagy az az megelőzően lefolytatott biztonsági tanács nyilvános ülése is megérne egy misét. Ennek a blognak a profiljába vágna itteni szóhasználattal élve azok mélyelemzése.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.23. 07:54:51

Szerintem inkább a latinból jöhetett, kár hogy kiszorította a szerecsent (ami meg fene tudja honnan jött), engem egy nagyon kedves félig ghánai ismerősöm homályosított fel arról, hogy a néger dehonesztáló (azonban a PSG-s alanegru eset óta nem fogok erre vigyázni)
Jókai még a munkabeszüntetést gréve-nek írta (Fekete gyémántok) kár, hogy az is elangolosodott, a portugál frankománia megőrizte a gréve kifejezést mindmáig.

vergyula 2022.02.23. 08:25:54

Én mindig úgy hittem, hogy a latin nyelvek feketéjéből lett az angolban "nigger", nálunk "néger". Ha így is van, akkor sincs nálunk rasszista töltete.
Ha nem így van, honnan jön a "nigger" szó? A "nig" a google szerint "dorozsmál".

midnight coder 2022.02.23. 08:50:18

Eleve ez az egész hiszti ami az usákoknál van marhára fura innen nézve. Ok, anno szopacs volt Kunta-Kintének hogy elvitték afrikából az amcsikhoz gyapotot szedni, viszont ha ez nem történik meg, akkor a mai fekete BLM aktivista valószínûleg épp gumimatracra gyûjt, hogy átevickéljen az olaszokhoz migránsnak. Az amcsi állampolgárság pedig kb. annyira lenne neki elérhetõ mint az ûrutazás.

És azért elég vicces rendszerszintû rasszizmusról beszélni Michael Jackson, Eddie Murphy, Morgan Freeman, Barack Obama, stb. hazájában. A fekete rappert nem a fehér rendõr lövi le, hanem a konkurens drogdíler.

2022.02.23. 09:01:15

@vergyula:
a latinban is niger. abból lett a spanyol-portugál negro.

nyugaton nem nagyon tudják, hogy mivel függ össze. talán a sötét éjjel.

latinul nox, angolszászul night, nacht, szlávul nocs. görögül núx, núhta. ez mintha rokona lenne a magyar nyug(osz)ik és nyugta szavakkal. elnyúúlik. hangfestés. és abból ered a nyúgat. nyugtat. nyugszik, nyugta és a nyugat. vagy ezt átvettük az ős obi ugorból. az is lehet. pontosabban csak az lehet.

midnight coder 2022.02.23. 09:29:29

Amúgy az is vicces, hogy amikor Lawrence Oliver játsszotta el Othellót az rasszizmus. Az, hogy a Netflix kosztümös soroszataiban minden második angol fõnemes fekete, az teljesen rendben van. Vagy most a legújabb Gyûrûk Ura sorozatban, ahol az eredetileg hófehér elfeket játsszák négerek.

ulpius66 2022.02.23. 10:58:15

Magyarországon nincs is rasszizmus!

Egyedül a zsidókat gyűlöli mindenki!!!!!!!
(mondjuk ez nem magyar sajátosság.....)

_Neville 2022.02.23. 11:22:12

Ennél már csak a MiniFeri kampány gázabb. Nem is értem, ki annak a célcsoportja, egy fideszest se ismerek, akinek ne lenne szekunder szégyenérzete, ha meglátja.

Boldeone2 2022.02.23. 12:00:28

A "nigger", "nigga" szóhoz ma már a legtöbb amerikai negatív , pejoratív jelentèst társít. Ha egy fehèr mondja ezt egy feketènek , akkor az egyèrtelmű kihívás, sèrtès - ami verekedèssè is fajulhat
Ha fekete mondja feketènek , az működhet : egyfajta szolidaritáskènt is felfogható , hogy ők mindketten egy speciális , hányatott sorsú közössèg tagjai , " brothers" . De , nem is mindig veszik komolyan a szó kialakult pejoratív jelentèsèt , egyfajta ugratás, figyelemfelhívás, piszkálódás . A rap- ben vagy a hip- hop zenèben nagyon elterjedt
Kb olyan , mint amikor magyarországon a romák cigányozzák egymást : amíg egymásra mondják nincs gond , de ha egy kívülálló mondja, akár neki is mehetnek

A magyar nyelvben \ szlengben van erre kèt kifejezès: " feka " , " meka"
A zöldfülű ha úgy kezdi az első munkanapját, hogy elmondja magyar kollègájának hogy mit csinált a "nèger" kollèga , az meg vèletlenül meghallja hogy mit sugdolóztak , onnantól neki annyi ...
Ezért , szigorúan csak " feka "
Hozzá lehetne tenni : Magyarországon a nèger szó majdnem hogy pozitív jelentèstartalommal bírt. Át lettünk nevelve gyermekkorukban ( Kunta Kinte)
A feka viszont egy amerikai magyar proli szleng . A munkaerőpiac alsó szegmensèben lévő emberek között elterjedve

Lehetnék én is 2022.02.23. 12:06:23

@midnight coder: a Nagy Katalin sorozatban sem piskóta a néger orosz földesúr - igaz őt nem a színe, hanem a szakálla miatt zaklatták.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.23. 13:15:02

@vergyula: valószínűleg tájszólásos dialektus, mint a "matha", "bratha","bro" és a többi igényesség.
Ha egyszótagúsodik egy (indoeurópai) nyelv, a butulással járó rövidülés megfigyelhető. Extrém példa a portugál "tó" amivel felveszik a telefont, ezt az "estou aqui/cá" rövidülése.
Sajnos - már írásban is megjelenik néha ...
A jelenség a franciában is ismert, "flics","mecs" mittomén.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.23. 13:17:18

@_Neville: ez ugyanaz amiről a másik fórumban a kritikus gondolkodású kollegával "vitatkozom". Sajnos, ez a vizuális igényszint. Nyócker című mozi óta ki csodálkozik bármin is?

Gery87 2022.02.23. 15:02:20

"Először is a magyar "néger" szó nem az angol "Nigger" fordítása, hanem az angol "Black" fordítása. "

negro, negrid, néger, nigger...ugyanazt@Boldeone2: takarja.

"Kb olyan , mint amikor magyarországon a romák cigányozzák egymást : amíg egymásra mondják nincs gond , de ha egy kívülálló mondja, akár neki is mehetnek"

Ez az utóbbi 10+ év terméke, a liberók találták ki hogy a cigány az "sértő"...mivel a velük kapcsolatos problémát se elismerni se megoldani nem tudták így hát letudták annyival hogy "nem a cigányokkal van baj hanem azokkal akik őket annak mondják"...beteg állatok!

Azelőtt soha senki nem használta hogy roma, eszébe nem jutott, én a sajtón kívül életembe nem halottam élő magyar embertől azt egy cigányra hogy "roma" "romák"...
Ez max önelnevezés....de a németre se mondjuk hogy "a dojcsok"....

vergyula 2022.02.23. 15:28:01

@Gery87: Mi van, Boldeone2 fekete? :)

Én a németekre szoktam mondani, hogy germánok.

Billy Hill 2022.02.23. 15:46:19

@Deak Tamas: "kiszorította a szerecsent (ami meg fene tudja honnan jött)" - a latin szaracénből (saracenus = keleti, arab)

Billy Hill 2022.02.23. 15:47:54

@Lehetnék én is: "a Nagy Katalin sorozatban sem piskóta a néger orosz földesúr" - lehet, hogy ha woke szellemiségben készülne a magyar történelemről is filmes alkotás, akkor abban is szerecsensólyom lenne, kerecsen helyett. ;-)

Billy Hill 2022.02.23. 15:53:16

@Boldeone2: "A rap- ben vagy a hip- hop zenèben nagyon elterjedt [a nigga szó]" - olyannyira, hogy amikor felmerült, hogy betiltják a zeneszámokban, és ki kell sípolni, akkor a legnagyobb tiltakozók a rapperek voltak, mert van dal, ahol minden mondatra jutna emiatt egy blip.

U. i. Van egy érdekes MC Eiht szám, ahol már a "nigga" elé oda kell tenni, hogy "black", olyan szinten használják a szót mindenkire. (A dal elején - "how a black nigga was born in hell".) Szóval már bárki lehet "nigga", viszont egy fekete arc, na az egy "black nigga". :-)

www.youtube.com/watch?v=RR2bwe3O_NU

MEDVE1978 2022.02.23. 16:09:34

Szerintem a néger a francia "négre"-ből jön, ami lényegében feketét jelent. Az egész ugye a "woke" ideológia szerves része, ami a beszédmód befolyásolására és korlátozására törekszik. Magyarországon ezek nem szoktak túl jól elsülni. Emlékszem a 2000-es évek elején az MSZP-SZDSZ kormány gyakorlatilag próbálta mindenhol mellőzni a cigány kifejezést és a közbeszédben is erre törekedett egy csomó értelmiségi, mondván a cigány kifejezés degradáló és hozzájárul a diszkriminációhoz. A PC fogalomként a roma lett megállapítva, azonban ez nem nagyon változtatott a dolgokon: ma a romához ugyanazok a negatív sztereotípiák társulnak, mint a cigányhoz.
Vicces ugyanebben a témában, hogy volt az elhíresült előítélet felmérés, ahol azt mérték fel, hogy a magyarok hogyan reagálnának arra, hogy ha a szomszédukba költöznének pirézek, ami egy fiktív etnikum. A készítő jogvédők jót hisztiztek azon, hogy a büdös rasszista magyarok persze elutasítják ezt. A reakció az volt, hogy a pirézek a köznyelvben kvázi cigányelnevezéssé változott.

Serény Vélemény 2022.02.23. 16:26:53

@MEDVE1978: Miközben az USA-ban konkrét lakóparkok vannak, ahova néger nem költözhet be, de nem azé' mer néger, hanem mer csak. (csak fehér középosztálybeli családok adott jövedelemszinten.) És olyan környékek is vannak, ahova meg fehérek nem költözhetnek be.
De az akkor még nem volt woke, és nem volt rasszista, csak a magyarok az elmaradottak, akik nem akarnak pirézek mellett lakni.

Gery87 2022.02.23. 16:35:40

@vergyula:

Rossz helyre került a neve:D

Gery87 2022.02.23. 16:37:22

@MEDVE1978:

Persze, mert attól még hogy átnevezed a problémát nem szűnik meg!
De hát agyalágyultak szegények.

parttalan 2022.02.23. 17:12:24

Bartus megint hülyét csinált magából.

A néger szó egész biztosan nem a nigger szóból ered. Mivel itt nincsenek feketék, a szó egy másik nyelvből került át. Angol megfelelőből (de kizárt, hogy a nigger gúnykifejezésből) vagy, máshonnan. A fekete latin megfelelője a niger, nigra. Innen is jöhet. Rengeteg növény és állat tudományos nevében szerepel. A latinból eredve minden nyelvben megvan a niger helyi megfelelője. Portugál negro, román negru, stb.

Gery87 2022.02.23. 17:24:19

@parttalan:

Szerintem francia átvétel mert anno fontosabb közvetítő nyelv volt és hát nekik legalább volt közük a rabszolgasághoz, Afrikához....ezen a nyelven inkább beszéltek ilyesmiről idehaza vagy máshol magyarok mint pl németül. szerintem.

@vergyula:

krautok, burkusok, germánok, friccek, svábok.....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.23. 17:32:40

@Gery87:

Franciául pozitív szó.

A francia-afrikai néger polgárjogi mozgalom neve: Négritude.

2022.02.23. 17:54:56

@parttalan:
a magyarba a németből került be. és a németbe a franciából.

GyMasa 2022.02.23. 17:57:05

Nem a "néger" szó volt rasszista, hanem az a két vicc, amit elsütött...

GyMasa 2022.02.23. 18:01:48

@midnight coder:
"...Ok, anno szopacs volt Kunta-Kintének hogy elvitték afrikából az amcsikhoz gyapotot szedni"
Talán Tyson mondta, hoyg óriási szerencsének tartja, hoyg az ösei azon a hajón az USA-ba kerültek.
Nekik tényleg szívás volt, de mostanra már nem annyira az.

GyMasa 2022.02.23. 18:03:16

@_Neville:
Azok a plakátok NEM elsösorban arról szólnak...
Azok kifizetöhelyek...

Boldeone2 2022.02.23. 19:23:20

@Gery87: Először is a magyar "néger" szó nem az angol "Nigger" fordítása, hanem az angol "Black" fordítása. "

- Ezt nem èn írtam , hanem Birca, így nem nekem kellett volna címezni !

_Neville 2022.02.23. 20:16:21

@GyMasa: a plakátok hagyján, de a FB meg YouTube reklámokra nehéz szavakat találni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.23. 20:23:32

@_Neville:

Sajnos egyiket se látom. A YT-n fizetős user vagyok, azok nem kapnak semmiyen reklámot.

A FB-on meg a FBP plugint használom, mely blokkolja az algoritmust.

Serény Vélemény 2022.02.24. 07:38:32

@_Neville: jó tudom, de én nevettem rajta.

GyMasa 2022.02.24. 14:05:43

@_Neville:
Azokat nem látom, szerencsére mert adblokkerem van mindenhol.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása