magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

1999

Azért az elég vicces, hogy most a nyugat seggét nyalók a nemzetközi jog megsértéséről halandzsáznak.

Nos, 1999 óta nem megsértése a nemzetközi jognak egy szeparatista terület elismerése és megsegítése.

S a változás oka a koszovói precedens, melyet az USA és szövetségesei hoztak létre.

A nemzetközi jog ugyanis precedensjog. Azaz az egyes lépések egymásra épüléséből áll.

Ha pedig szabad volt az USA-nak és a NATO-nak aktívan segítenie az albán szeperatizmust Szerbián belül, ugyanezt szabad Oroszországnak is a kelet-ukrajnai orosz szakadárok esetében.

Kettős mérce nincs.

A kettős mérce eleve nevetséges. Ki hiszi el, hogy a nyugat beovonulása egy országba "humanitárius beavatozás", míg az orosz beavatkozás meg iszonyú agresszió? Ki hiszi el, hogy Oroszország igénye egy kormány megbukására iszonyatos igazságtalanság, míg ugyanez Amerika esetében jogos harc a demokráciáért?

Koszovó

a Donyecki és Luganszki NK zászlója

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8517759878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sync 2022.02.26. 09:26:47

Nem az elimerés itt a lényeg, hanem az, hogy Oroszország befolyása alá akarja vonni Ukrajnát. Azokna a területeknek a szeparatizmusa csak ürügy. Senkit sem érdekelt.

midnightcoder2 2022.02.26. 09:28:29

Mert az iraki háború mi volt? Az USA és pár tettestársa fogta magát és lerohantak egy független országot.

Gógita 2022.02.26. 09:39:36

Nem érted te a lényeget! Minden az elnevezéseken múlik!!!!

Az USA és a nyugat DEMOKRATIKUS JOGÁLLAMOK! Ergo, bárhol, bármit csinálnak, az JÓ! Mert demokratikus jogállamok nem csinál(hat)nak rosszat!

Ellenben az összes többi ország vagy autokrácia, vagy diktatúra, vagy hibrid REZSIM..., vagy ...! Ilyenek pl. ALAPBEÁLLÍTÁSBAN: Oroszország, Kína, Irak, Irán, Szíria... Magyarország..., és mindenki aki mást gondol a világról vagy csak egyszerűen útban van éppen.

Vagyis, ha ezek csinálják azt, amit az első csoportba tartozók, az ROSSZ!
És ezt mindig az első csoportba tartozók hivatottak eldönteni!

Nem bonyolult ez.

sync 2022.02.26. 09:41:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nekünk nincs jó emlékünk az orosz megszállásról.

Most visszakapja a Krímet Ukrajna? Ha nem, akkor agresszorok az oroszok.

Gógita 2022.02.26. 09:46:41

@sync: Nem rég kapták VISSZA az oroszok!

sync 2022.02.26. 09:47:57

@Gógita: Dehát a szuverenításról van szó. Olvasd el az előzményeket.

tűz fal 2022.02.26. 10:49:55

@Gógita:
"Nem érted te a lényeget! Minden az elnevezéseken múlik!"

Ez annyira igaz, hogy a BBC-n már olyan beszélgetést is láttam ahol arról elmélkedett mindenféle kertelés nélkül, hogy ha demokratikus ország (ez alatt ott éppen az Egyesült Királyságot értve, ahol még mindig van születési jogon szerzett hatalom), szóval egy "demokratikus ország" támad meg más országokat, akkor az jogos, ha más csinálja, az nem.

2022.02.26. 10:50:18

@sync:
miért lenne jó az ukrán népnek egy kifejezetten orosz ellenes kormány?

Gógita 2022.02.26. 11:42:43

@sync: Minden ország annyira szuverén, amennyire adott történelmi időpontban lehetősége van!!!

Nagy, erős hatalmak mellett élve kisebb. Lásd: Taiwan, Ukrajna, Tibet..., Magyarország és még pár száz, amelyeknek igazodniuk kell.

Mint most nekünk is, hiába árnyaltabb a véleményünk a konfliktusról. De EU/NATO tagként be kell állni a sorba. Ahogy be kellett a két világháborúkor is.

Mit gondolsz csak úgy magunktól mikor üzentünk volna pl. hadat a Szovjetuniónak vagy az USA-nak?

Gógita 2022.02.26. 11:48:44

@tűz fal: Pontosan erről beszélek.
Nem kell ehhez a felfogáshoz Angliába menni, itthon is ezt gondolják sokan, a nyugatiak meg egy az egyben.

Ha az USA tart fenn emberiség- és nemzetközi jog-ellenes kínzóbörtönöket világszerte - pl. Guantanamo-n, csak, hogy kijátssza a hazai és nemzetközi jogot!!!! - az oké, mert ők egy demokratikus ország, tehát minden jó, amit csinálnak, vagy legalábbis félre kell nézni, ha még sem.

Ha ugyanezt az oroszok vagy bárki más csinálná...!!! Őrjöngés lenne.

A sok elvakult nyugatimádó ezt képtelen felfogni sajnos.

Gógita 2022.02.26. 11:50:53

@cvsvrs: Ez a kormány jó az ukrán népnek???

Gógita 2022.02.26. 11:54:07

@tűz fal: És igen hosszan sorolhatnánk, hogy mely országokat tartanak szoros pórázon más országok!
Ennyit a szent szuverenitásról!!!

Annyi van belőle, amennyit egy ország ki tud harcolni magának! Ha nem tud...

tűz fal 2022.02.26. 12:38:58

@Gógita:
És ugye azt se felejtsük ki, hogy milyen szorgalmasan folyik a "szövetséges barátaink" aknamunkája ellenünk olyanok sipítozására hivatkozva, akik maguk is lebuktak amikor egymás közt megbeszélték hogy pontosan tudják hogy semmi gond a jogállamisággal.

_Neville 2022.02.26. 14:08:24

A jog mindig annyit ér, amennyi erő van mögötte, hogy betartasd. Ha az erő megvan, akkor mindig meg lehet magyarázni, hogy az miért jogos. Ha meg nincs, hiába magyarázol.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.02.26. 15:26:44

Ordító különbség, hogy Koszovó esetében nem egy másik szomszédos ország tervezett kiharapni részt Szerbiából (Kis-Jugoszláviából), hanem egy, a saját lakossága ellen genocídiumot folytató állam ellen a NATO hajtott végre légicsapásokat a szerb haderő megfékezésére. Ami végül a szerbiai infrastruktúra jelentős kára árán sikerre vezetett, és Szerbia meghátrálásra kényszerült. A szerbek általi gazemberségekre nem mentség, hogy az egész háborút a koszovói gerillák kezdték még 1998-ban.

Ezúttal - részben a nem ukrán ajkú lakosság védelme érdekében - egy, az Ukrajnával szomszédos ország indított egyelőre nem totális, a polgári lakosságra úgy ahogy ügyelő átfogó támadást. Ugyanakkor az ukrajnai nemzeti kisebbségek elleni fellépések, arcpirító jogfosztások (amikre fittyet hányt a nemzetközi közvélemény) nem vethetők egybe a koszovói albánokat ért nyílt fizikai atrocitásokkal.

Nyilvánvalóan nem csak az ukrajnai oroszok helyzete miatt indult meg a hadművelet, sőt ez volt a kisebbik ürügy, hiszen a NATO esetleges közelebb hozása Oroszországhoz vagy legalább annak lebegtetése, ezáltal az orosz érdekszféra megsértése jóval fontosabb volt annál. Az oroszok lakta Krím rég elcsatolva, a két orosz többségű keleti szakadár terület pedig kvázi független volt már eddig is. Viszont Ukrajnán belül így is élnek szép számmal oroszajkúak. Olyan mértékű kisebbségellenes elnyomásért viszont, amivel Ukrajna élt, illetve él a mai napig is, nem szoktak megtámadni egy országot. Azt tárgyalásokon szokták megkísérelni orvosolni. Putyinék az ENSZ elé vihették volna az ukrajnai kisebbségek helyzetét, nemzetköz fórumokat szervezhettek volna a világ figyelmének ráirányítására, bevezethettek volna szankciókat a szomszéd ellen - igaz utóbbiak a sajátjaikat is sújtották volna.

Oroszo.-nak, mint katonai nagyhatalomnak lehettek ürügyei vagy akár racionális indokai is a hadművelet megindítására, de az a nemzetközi jog egyértelmű megsértése. Mint ahogyan a szerbek büntetőakciója is az volt a koszovói háború idején. Oroszország egyértelműen háborús agresszor. Érdekei figyelembevételével ezt szögezzük le.

tűz fal 2022.02.26. 16:21:46

@Lesz még Magyar Köztársaság:
Ez az egész amit leírtál, egyoldalú nyugati tálalás. Oroszország próbálta diplomáciai úton rendezni a helyzetet, de mindig süket fülekre talált. Nem is kell olyan messzire menni példáért, hiszen ha Orbán szóbaáll Putyinnal, akkor már kampány folyik Orbán ellen ennek ürügyén itthon és külföldön, tehát ilyen körülmények között kellett volna várni a csodát. A nemzeti nyelvek elnyomása csak a felszín, neonáci hordák vegzálták és vegzálják a lakosságot. Felvételeken is látszott, csak szépen meg volt magyarázva, hogy azok jó nácik. Akkor még furcsa volt, de ma már a Jobbik is cicapárt lett, tudjuk hogy így működik ez.
A szerb háború után meg érdekes módon nem csak szerbek lettek a nemzetközi bíróság elé citálva. Még az is kiderült, hogy a békefenntartók is háborús bűnöket követtek el, de azokkal nem lett semmi.
A nemzetközi jogi precedenst Szerbia példája teljesen alátámasztja.

tűz fal 2022.02.26. 20:33:03

Ja és még valami arról, hogy az oroszoknak tárgyalni kellene.
Tegnap Zelenszkij hirtelen kommunikációt váltva nyílt üzenetet küldött Putyinnak, hogy üljenek le és tárgyaljanak, akár még a semlegességről is. Oroszul üzent, pedig ő tiltotta be. Este már az volt a hír, hogy az oroszok beleegyeztek, de Zelenszkij azt válaszolta, hogy majd inkább szombaton. Ma szombat van és az a hír, hogy Zelenszkij megint nem hajlandó tárgyalni.
Tehát ennyit arról, hogy lehetne ezekkel tárgyalni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása