magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Háború

Persze a háború mindig rossz dolog. Hatalmas veszteségeket okoz, s sok ember meghal, még több pedig megnyomorodik. De néha egyszerűen nincs más eszköz.

Olyan ez, mint a felebarát agyonverése. Néha meg kell tenni, mert adott esetben ez vezet a legjobb eredményhez, a legkevesebb áldozathoz. Ha ugyanis nem állítjuk meg erőszakkal az erőszakost, azzal csak néma cinkosai leszünk.

Ami a konkrét orosz-ukrán háborút illeti, Oroszország 7 és fél évet várt, hátha észhez tér Ukrajna. De nem következett ez be. Oroszország türelme nagy volt pedig, vajon az USA megtette-e volna ugyanezt, pl. ha amerikaiakat égették volna el élve valahol, ahogy ezt oroszokkal tette meg az ukrán hunta.

Az orosz támadás most le fogja nullázni Ukrajna katonai képességeit, ezzel el lesz véve minden lehetősége a Donyeck és Luganszk elleni agresszióra.

A jó hír: az ukrán hunta beleesett saját csapdájába: nyugati felbújtóik ugyanis látványosan nem segítik őket.

Magyar szemszögből az egyetlen negatívum: az egész eseménysorozat megfelelő keretezése segítheti a ballib ellenzéket áprilisban. Szerencsére MZP amatőr butasága ezt valószínűleg nem fogja lehetővé tenni, de még előfordulhat, hogy szakértői rábeszélik őt, kussoljon kicsit.

80 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7117765196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.02.26. 12:15:47

Egyetértek abszolút, csak egy apró kijavítani való van:
"Oroszország 7 és fél évet várt, hátha észhez tér Ukrajna. "

Szerintem arra várt, hogy elkészüljön az Ukrajnát elkerülő gázvezeték, de utána kéne nézni.

Gógita 2022.02.26. 12:27:01

Szögezzük le: a háború rossz!

Annak meg csak örüljön a világ, hogy csak fegyverrel és pénzzel (hitel főleg) tömik egyelőre Ukrajnát.

Az USA szinte naponta jelent be valamilyen támogatást, feltűnő, hogy Bidének mennyire szívügye lett Ukrajna. Vajon miért éri meg amerikai adófizetők pénzét eltapsolni erre a - minden mércével mérve csapnivalóan rossz - rezsimre???? Hmmm...

" Az amerikai kormány 6,4 milliárd dollárral támogatná Ukrajnát

Pénzügyi segély Ukrajnának. Ezt tervezi a Fehér Ház. A két fő ok: a humanitárius katasztrófa elkerülése és a védelmi képességek növelése. Az amerikai kormányzat összességében 6,4 milliárd dollár összegű támogatás jóváhagyását kéri a törvényhozástól, írta a Reuters.

Ebből 2,9 milliárd biztonsági és humanitárius célokat szolgálna. A további 3,5 milliárd dollárt védelmi kiadásokra, valamint gazdasági intézkedésekre lehetne költenie Kijevnek."

Elsőnek mindjárt ott is van, hogy az a 3,5 milliárd dollár, amiért nyilván amerikai fegyvereket KELL vásárolni, tehát megy is vissza az amerikai adófizetők pénze amerikai magántőkések zsebébe! (Ez is egyfajta ügyes pénzmosás, "közbeszerzés"!)

Elég sanszos, hogy a többi milliárd sem a két szép ukrán kék szemükért menne, hanem, címzetten, hogy mire és KINÉL KELL elkölteniük. Nyilván az is megy vissza a Bidéék érdekköréhez tartozó amerikai MAGÁN zsebekbe!!!

Ahogy szokott. Mert a világ ilyen. A többi mese. (Meg hitel, amit a szegény népek évtizedekig nyögnek majd, az ukránok is!)

Gógita 2022.02.26. 12:41:56

Nem tudom olvastátok-e tegnap az Index cikkét arról, hogy van egy olyan olvasat, miszerint most azért nem tudja a NATO megvédeni Ukrajnát, mert az Orbán kormány évek óta megvétózta - a kisebbségeket durván sújtó nyelvtörvény miatt! - a felvételüket a NATO-ba?!

És ezért (is) ORBÁN a felelős a kialakult háborúért, meg, hogy nem tudják most húszan megtámadni Oroszországot! (Ami valódi III. világháború lenne, de ez mellékes nekik.)

Az cseppet sem zavaró, hogy az ukrán nyelvtörvény egyébként mindenki szerint jogtalan! Még a NATO csatlakozási feltételei szerint is! A nyugat szerint is, valahogy mégsem tudták őket évek alatt rávenni a megváltoztatására!!!! Pedig, ha megteszik, nincsen vétó!!!

Akkor mi van? Ki a felelős és miért?
Ki játszik itt bábszínházat megint?

Vagy újra csak arról van szó, hogy az USA egyik bábkormányának mindent elnéznek? Jöhetnének a NATO-ba, EU-ba, még a feltételeket sem kell hozzá EGYESEKNEK teljesíteni??? Hmmm...

És akkor az a hibás, aki csak az európai kisebbségi jogokat akarná számonkérni, betartatni egy belépésre készülő állammal, amely jogokat egyébként is szavatolnia kellene??? ...

Újabb érdekes kettős mérce.

tűz fal 2022.02.26. 12:48:53

Kína időközben egyértelműen állást foglalt Oroszország mellett, úgyhogy a szankciók nem fognak érni semmit. Nyílt katonai fellépés pedig elképzelhetetlen, mert a hiperszónikus fegyverek ellen a NATO-nak egyelőre semmiféle védelme nincs. De azért megy tovább az ukránok "bátorítása" és kitartásra buzdítása. Igaza van Putyinnak, hogy a nyugat az utolsó szál ukránig fog harcolni.

Gógita 2022.02.26. 12:49:22

Az ellenzéknek mindenhez van egy Orbán/kormány ellenes, eleve rosszindulatú és rosszhiszemű (vagy szimplán hamis) narrációja!
Ez nem új. Csak szomorú.

Az ő logikájuk az, hogy sosem jutnak hatalomhoz, ha nem tudják Orbánékat meggyűlöltetni elég emberrel. :-(
És ehhez mindent megengednek maguknak.

vergyula 2022.02.26. 12:53:30

@Gógita: Elvárható lett volna, hogy Orbán vétójának hatására az ukránok eltörlik a nyelvtörvényt, utána csatlakoznak a NATO-hoz. Akkor viszont a mostani események már évekkel ezelőtt bekövetkeznek.
Vajon miért volt olyan fontos az ukránoknak ez a nyelvtörvény?

Gógita 2022.02.26. 12:55:23

@tűz fal: Felettünk ide-oda sasszéznak napok óta az amerikai/NATO helikopterek csoportokban! Azért mozognak, készülgetnek...

Ma reggel pl. Black Hawk-ok mentek Kassára.

vergyula 2022.02.26. 12:56:12

@tűz fal: Kínának közben Taiwan lebeg a szeme előtt.
Mit kéne tenniük az ukránoknak, ha nem akarnak orosz befolyás alatt élni?

kunzoo 2022.02.26. 12:56:32

@tűz fal:
A kínaiaknak óvatosnak kell lenniük. Ugyanis ha totális kereskedelmi háború lesz, Oroszország nem tudja helyettesíteni a kieső EU és USA piacot. Mivel a gazdaságuk exportra épül, az hamar csődöt hozhat számukra.

vergyula 2022.02.26. 13:03:53

@Gógita: A Fidesz bármilyen problémás kérdésre adott válaszba bele tudja fűzni, hogy "Gyurcsány". 12 év kormányzás után is. Csoda, hogy az ukrajnai konfliktust még nem varrták a nyakába.
Az ellenzék minden alkalmat kihasznál, hogy Orbánt meggyűlöltesse az emberekkel? Meglehet. Birca szokta mondani, hogy ilyen a politika.
Ezt csak azért, hogy a mérleg kicsit visszabillenjen a közép felé.

Gógita 2022.02.26. 13:04:33

@vergyula: A túlhajtott nacionalizmus miatt! Mindenkit ukránosítani akartak, vagyis hosszabb távon asszimilálni. Hogy csak ukránok legyenek Ukrajnában.

Pedig csak meg kellett volna kérdezniük pl. a magyar ballib ellenzéket, és azok megmondták volna nekik hogy a Kárpátalján élők (Erdélyben, Felvidéken) mind ukránok (románok, szlovákok)!
Nem kell a jogtipró nyelvtörvénnyel bajlódniuk.

Egyébként tényleg érdekelne, hogy ha annyira fontos volt az USA-nak, nyugatnak Ukrajna NATO és EU tagsága, MIÉRT NEM léptek, hogy rendezzék már ezt a kérdést??? ÉVEK alatt?!
Bidétől egy telefon...

Még az is lehet, hogy nem is akarták ezt olyan nagyon - az USA-ban sem mindenki hülye, biztosan felrémlett pl. a Kubai válság - és nagyon is jól jött nekik a következetes magyar vétó?!

vergyula 2022.02.26. 13:06:51

@kunzoo: A Partizán egy friss epizódjában van róla szó, hogy milyen baromi nehéz olyan szankciókat hozni, melyek nem sújtják a szankciók kivetőjét is.

Gógita 2022.02.26. 13:12:05

@vergyula: Semlegesnek kellett volna maradni! Nem összebratyizni látványosan (és szolgaian) a mellettük lévő atom-nagyhatalom ellenségeivel, azokat beengedve az "előkertbe", hogy onnan fenyegessék Oroszországot. És nem basztatni a kisebbségeket. Köztük a több MILLIÓS oroszt! Ennyi.

Béke lenne és a tavaszi fagyok lennének a legnagyobb gondjuk, gondunk.

tűz fal 2022.02.26. 13:15:33

@vergyula:
Mondjuk a wishful kivetítés már eleve ott kezdődik, hogy úgy írsz, mintha tudhatnád hogy egységesen igaz minden ukránra hogy nem akar orosz befolyás alatt élni. A Krímben magasan megszavazták a függetlenséget, és rákereshetsz az interneten (krími népszavazások) (többesszám nem véletlen) hogy hány volt ebből orosz helyett ukrán fegyverek árnyékában, de ugyanazzal az eredménnyel. Donbassban tüzijátékkal ünnepelték azt hogy Oroszország végre elismerte a függetlenségüket. Az ebből kimaradt területeken még mindig nagyon sok orosz vagy oroszul beszélő él, de még a többi ukránról sem gondolnám biztosan hogy nem részesítené előnyben a nyugati barátok pofázása helyett az olcsóbb orosz gázt.

Gógita 2022.02.26. 13:16:43

@kunzoo: Az EU-ban meg az USA-ban meg durva áruhiányt!
Elakadt egy hajó a csatornában és parázott a világ, hogy nem lesz áru!!!
Plusz Covid, és sok áruféle el is tűnt. Nem volt pl. elég alapanyag chipekhez a laptopokba, meg az autókba.

Ez az egész egy zéró összegű játszma lehet, ha mindenki esze teljesen elmegy! Le kéne gyorsan nyugodni.

tűz fal 2022.02.26. 13:23:29

@kunzoo: totális kereskedelmi háború esetén mindkét fél sokat fog veszíteni, de a nyugat valószínűleg többet. Kínának ma már hatalmas belső piaca is van, a fejlett technológiát pedig megkapták azoktól, akik elhitték magukról, hogy őket is csak idő kérdése lesz "demokratizálni.
Ráadásul nyugaton megint el kell kezdeni a fordított agymosást és a "mutasd meg hogy nem vagy rasszista ölelgessél kínait" helyett be kell izzítani az "utálj minden kínait", bár azt el kell ismernem hogy ebben nagyon jók. Még emlékszem rá hogy 10 éve milyen arabellenes uszítás folyt a médiában, aztán kb. fél éve alatt lett az ellenkezője. Ma a "white supramacy" tehet mindenről, még a szobrokat is utálni kell.

vergyula 2022.02.26. 13:28:16

@tűz fal: Elhiszem. Ha Kárpátalján tartanának népszavazást arról, hogy Magyarországhoz tartozzanak-e, valószínűleg győznének az igenek. Azt viszont nem hiszem, hogy Ukrajnában többségben lennének az oroszbarát emberek.
Olcsó orosz gázt mi is kapunk, NATO- és EU-tagként.

kunzoo 2022.02.26. 13:33:46

@Gógita:
Az igaz, de a járvány rámutatott arra hogy strategiai hiba mindent Kínával gyártatni. Emiatt van akarat a nagyobb önellátasra. Lasd saját vakcinagyártó kapacitások. A ruszkik most ráébreszik Europát az energiafüggetlenség fontosságára. Szerintem ez nem jó hír Kínának. Ha ott bedől pár óriáscég, az ott magával rántja a beszállítói hálózatot. Annak komoly politikai következményei vannak.
Kína hitelez az amcsiknak, ha az amcsik nem tudnak fizetni, futhatnak a pénzük után. A gázvezetékeket nem lehet csak úgy átrakni, a kieső europai gázt nem lehet csak úgy eladni a kínaiaknak. Nincs hozzá elég nagy csővezeték.

tűz fal 2022.02.26. 13:38:27

@vergyula: Én sem mondtam hogy "azt hiszem". Nem tudom hogy összességben kik vannak többségben, de az nagyon valószínű hogy vegyes a kép. Azonkívül a keleti és nyugati részeken ez jelentősen eltérhet.

_Neville 2022.02.26. 13:44:12

Engem az érdekel, a magyarokkal mi lesz. A keleti szláv belharcba meg menjen bele az, akinek mindenképp idegen segg nyalása kell, hogy orientálódni tudjon a világban.

tűz fal 2022.02.26. 13:45:21

@kunzoo:
Trump idején nagy volt nagy akarat az önellátásra, ő konfrontálódott is, de ezt a narratívát a Biden adminisztráció sűrű rasszistázás közepette eltörölte. Katonai erőfitogtatás az megy, de gazdasági nem. Katonai meg minek, mert már Kínának is jobb hiperszónikus fegyverei vannak.

_Neville 2022.02.26. 13:45:40

@Gógita: egészen nevetséges marhaság. A NATO sosem akarta igazából felvenni az ukránokat, mert pontosan tudta, hogy hasonló lesz Putyin válaszlépése. Ha komolyan erőltették volna, mindez csak hamarabb történik meg.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.26. 17:46:57

@_Neville: jelen állás szerint a legrosszabb. Köszönhetően Donald Tusknak.

Pillanatnyilag én nem látok olyan gátló körülményt, hogy mért ne terrorizálnák őket majd, ha befejeződik a háború. Nyakra-főre osztogatjájk a fegyvereket, a barom Klicsko Molotov-koktélokat gyártatna (az, ugyebár, nagyon genfi-egyezmény kompatibilis)

Van már áldozat is, nem vigasz, hogy hivatásos katonák voltak.

karpatalja.ma/karpatalja/kozelet/egy-munkacsi-es-egy-ungvari-katona-esett-el-a-harcokban/

2022.02.26. 20:00:59

@kunzoo:
csakhogy a ruszkik hozzá vannak szokva, hogy sorba kell állni a kenyérért. persze ettől még megdönthetik a rendszert. a legtöbbet az ukránok veszítenek. és nyilván veszíteni fognak az oroszok. és európa is.

2022.02.26. 20:03:12

@kunzoo:
a kérdés, hogy ha európa meggyengül, akkor mit lép kína. mert ugye simán nacionalizálhatja mondjuk a kínai-német vegyesvállalatokat.

tűz fal 2022.02.26. 20:21:18

@vergyula:
"Olcsó orosz gázt mi is kapunk, NATO- és EU-tagként."

Van hosszútávú szerződésünk, de még így is félő hogy az Unió majd megtámadja valahogy. Mivel hogy ők maguk igavonó barmok módjára teljesítették a szellemi fogyatékos Biden szankcióját, ami hát hogyne az Európába irányuló orosz gázt érintené, amit majd az USA fog pótolni sokszoros áron. Az USA már régen sikeresen megoldotta a palagáz kitermelő technológiát, de nem lett hasznuk belőle, mert a piaci ár lement olyan szintre, amin a kitermelési költség miatt nem hoz hasznot. Most elérték, hogy megfizettessék az Unióval az eladhatatlan szart. Sok más dolog mellett erről is szól ez a háború.

tűz fal 2022.02.26. 20:27:49

@Deak Tamas:
Az oroszok is ezt elégelték meg. Egyébként az oroszok azt állítják, hogy azt látják, hogy az ukrán katonákat nácik fogják körül és aki menekül azt ők ölik meg. És bevitték a városokba a nehéztüzérségi fegyvereket, és onnan lőnek, hogy a civileket használják élő pajzsként.

vergyula 2022.02.26. 20:36:11

@tűz fal: "az ukrán katonákat nácik fogják körül és aki menekül azt ők ölik meg"
He?

tűz fal 2022.02.26. 20:40:21

@vergyula:
Felfegyverzett nácik. Hogy értsed a szituációt - a közönséges katona egy ember akit besoroztak. A náci jobb szektoros meg egy véglény aki szeret ölni. Ha nincs rá ok, akkor csinál.

alöksz róz 2022.02.27. 01:40:35

@fofilozofus: "Szerintem arra várt, hogy elkészüljön az Ukrajnát elkerülő gázvezeték" - ott a pont.

alöksz róz 2022.02.27. 01:42:07

@tűz fal: "És bevitték a városokba a nehéztüzérségi fegyvereket, és onnan lőnek, hogy a civileket használják élő pajzsként." - mint az arabok a zsidók ellen

alöksz róz 2022.02.27. 01:57:51

@vergyula: @Gógita: ne vegyétek már készpénznek ezt a nyelvtörvény miatt nem ukrajna nato-tag dumát...

www.google.com/amp/s/hu.euronews.com/amp/2022/02/21/miert-nem-lehet-ukrajna-a-nato-tagja

ezt nem pár nappal az orosz támadás előtt nyilatkozták a nyugati illetékes elvtársak?

alöksz róz 2022.02.27. 02:00:57

@alöksz róz: másoknak is voltak velük problémáik (meg az oroszok miatti félelmeik), csak a mi szavunk miatt csendben tudtak maradni

Boldeone2 2022.02.27. 03:21:10

orosz támadás most le fogja nullázni Ukrajna katonai képességeit, ezzel el lesz véve minden lehetősége a Donyeck és Luganszk elleni agresszióra."

No, nem erről van szó! Putyin úgy elbacta, hogy mèg maga sem látja be , mert vèn hülye, csökött agyú
Ukrajna nyugati rèsze már mèlyen nyugatellenes, az identitást az oroszellenessèg adja , így oda bákormányt nem tud ültetni
Túl nagy ország , egyszerre több százezer katona is alig tudja megtartani
Oroszországnak - mindegy mit hazudik a propaganda - kevès pènze van , egy bábállam csak egy óriási kelès lenne Európa testèn , egy vègtelen háborús góc. Viszont , a nyugati világ olyan fegyverkezèsbe fog kezdeni , ami megroppantja Oroszországot
Magas olajar csak addig van , amíg prosperál a világgazdaság ès alacsony a dollárkamat , ha ez megváltozik , akkor akár rövid idő alatt bezuhanhat. Az orosz háború felgyorsítja a zöldátállást, az energia- diverzifikációt, ennyi haszna van
Kína nem a barátjuk , csak most ideiglenesen az USA- ellenes politika közelíti őket . A kínaiak csak megs. opatni akarják az oroszt, aki kèptelen modern technológiát előállítani. Lesz olyan negatív kereskedelmi mèrlegük, hogy csak nèznek majd ....
Putykónak Európával kellett volna kiegyezni , de már vèn satuagy , nem ért semmit , csak idegből vagdalkozik, így kiutálják az
európai nèpek.

Boldeone2 2022.02.27. 03:23:16

Ukrajna nyugati rèsze már mèlyen nyugatellenes" - oroszellenes

tűz fal 2022.02.27. 08:14:43

@alöksz róz: Ugyanakkor semmilyen biztonsági garanciát nem voltak hajlandóak adni Oroszországnak, a tárgyalásokon hazafelé kommunikálták, hogy milyen kemények Oroszországgal, és az utolsó élő ukránig kitartanak.

Lehetnék én is 2022.02.27. 13:42:33

Az ukrán elnök újabb idióta húzásai:
-tárgyalok/nem tárgyalok, Minszkben nagyon nem tárgyalok Puytyinna. Miért is? Jobb szélövetnia seggét, mint megbeszélni azt, hogyan lehetne összerakni a békét, és bit bxott el ukraja az utóbbi 10 évben. OK tudja, hogy szerinte Putyin mit, de jó lenne belenéznia abba a nacionalista tükörbe. Attól, hogy hitelbe kap egy csomó USA, meg francia rakétát Putyinnak nem lesz kevesbb hadereje, meg gyengébb elhatározása.
-most jött el a pillanat, hogy az EU soron kívül felvegye Ukrajnát. Micsoda? Előtárgyalások, demokráciakritériumok, gazdasági paraméterek ... nélkül? Pont őket?
Ez az ember annyira fogalmatlan az európai viszonyokban, hogy már égő. Lehet, a következetlenéségéért, befolyásolhatóságáért, Putyin-ellenességéért még fel is venné az EU, de zek nem részei a tárgyalási folymatnak.

Lehetnék én is 2022.02.27. 13:44:02

@Boldeone2: ez az -ellenes annyira uncsi, nem lehetne valamiért dolgozni, nem pedig valami ellen? Még te is belezavarodsz

vergyula 2022.02.27. 14:17:18

@Lehetnék én is: vö. nyugatellenes, liberalizmusellenes, demokráciaellenes.

tűz fal 2022.02.27. 15:58:25

@Lehetnék én is:
A tárgyalok/nem tárgyalokra valószínűleg itt kell keresni a választ:

'"Reagáltak az oroszok arra, hogy az ukrán elnök máshol - akár Budapesten is - tárgyalna

Mint írtuk, Budapesten is tárgyalna az ukrán elnök az oroszokkal, de Fehéroroszországban biztos nem. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált Zelenszkijnek a gomeli tárgyalásokat elutasító kijelentésére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Peszkov közölte, hogy éppen Ukrajna választotta a fehéroroszországi Gomelt az Oroszországgal folytatandó tárgyalások helyszínéül.

Hozzátette, hogy ezúttal nem függesztik fel "a Donyeck-medence védelmét szolgáló orosz különleges művelet" tevékenységét a kijevi képviselőkkel való esetleges találkozó előtt. Az orosz elnöki szóvivő szerint ez a válasz arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem volt hajlandó Fehéroroszországban tárgyalni."

Ebből nagyon úgy tűnik, hogy a patkány Zelenszkijnek arra kellett egy kis szünet, hogy elhúzza a belét a várásból, és most távolról bátorít. Eredetileg azt mondta ott marad Kijevben.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.27. 17:52:14

@tűz fal: legyen igazad, én viszont azt hiszem, azért mentek bele most mégis a tárgyalásba, vagy legalábbis annak az illúziójába, mert a tegnapi nátós taktikaiatom-böfögésre plusz a német fegyverszállításra a mackó összehúzta a szemöldjét, és azért hozta vészvillogón a Zindex, hogy az atomrakétákat élesbe állította.
Reméljük, a Truss-Pelosi agytröszt azt üzente az ukránoknak, hogy mostmár jó lesz, ennyi, ez a fal.

fotelzsukov 2022.02.27. 18:06:04

Mi lehet(ett) a celja Oroszorszagnak Ukrajna megtamadasaval: korlatozott, nagy huhoval beharangozott, atomhaborus fenyegetesekkel megtuzdelt, de lehetoleg minel kevesebb sajat es ukran polgari aldozattal jaro katonai akcioval megkeverni kicsit a xart. Ezzel kaoszt, anarchiat teremtve Szomalia, Libia szintjere sullyeszteni az orszagot es kivonulni. Elotte meg egy kis hatarigazitast vegezni, pl. biztositani a Krim felsziget szarazfoldi elerhetoseget, viz es energia ellatasat. Ha ezek a celok teljesulnek targyaloasztalhoz ulni, tuzszunetet kezdemenyezni nemzetkozi bekefenntarto alakulatok biztositasa, ellenorzese mellett majd visszavonulni kenyelmesebb vedekezo poziciokba az uj biztonsagosabb hatarok moge. Elkezdodhetnek a veget nem ero es felesleges beketargyalasok a ket orszag kozott az ENSZ felugyelete mellet.
Az hogy a polgarhaboruba keveredo, ezaltal magatol darabjaira hullo Ukrajnaval mi lesz nagy ivben tenni ra. Mindenki jol jar; a krokodilkonnyeket hullato Nyugat, az oroszok, a fegyvergyarosok, a tozsde, a koolajtermelo orszagok, a menekulteketre, mint kepzett feher rabszolga munkaerore ahitozo orszagok. Mindenki. De leginkabb Kina. :) Ukrajna meg mehet a sullyesztobe. Az oroszok neha bealdoznak majd egy -ket parasztot - "ukran terroristak" altal a polgari lakossag ellen elkovetett, 1-2 szaz aldozattal jaro robbantassal, tomeges tuszejtessel - ezzel ugy a nemzetkozi mint az orosz lakossag egyutterzeset is kivaltjak.

fotelzsukov 2022.02.27. 18:51:01

-Hir: 12 ezer csecsen fegyveres harcol Oroszország oldalán
-Kerdesem: hogy tudtak az oroszok elerni, hogy legveszelyesebb ősellenseguük, akik raadasul muszlimok is az ő oldalukon harcoljanak?

kunzoo 2022.02.27. 18:56:58

@cvsvrs:
Az eladónak a vevő kedvében kell járnia. Erre begőzölnének a németek, szerintem keresztülvernék hogy egy rohadt gumipapucsot se vegyen onnan az EU.

kunzoo 2022.02.27. 18:59:17

@Deak Tamas:
Fura helyzet, Oroszország hivatalosan hadat üzent? Hivatalosan hadviselő felek? Ha nem, milyen jogi státusa van egy elfogott orosz katonának?

tűz fal 2022.02.27. 19:19:46

@Deak Tamas:
Szerintem lehet hogy mindkettőnk állítása egyszerre igaz. Megpróbált tovább szórakozni, de azután a válasz után hogy "majd leállunk ha megtárgyaltuk" nem tudta folytatni.

tűz fal 2022.02.27. 19:28:21

Ma még elérhető a Russia Today és van ott egy rossz hír az álmodozóknak. Kína nemhogy nem állt be az új szankciókba, hanem jogellenesnek nyilvánította és a korábbiakat is feloldja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.27. 19:45:23

@kunzoo: feltételezem a genfi meg a hágai konvenció a mérvadó, a Szovjetunió ezeket anno aláírta, az meg fegyveres tevékenységre vonatkozik. Nem tanulságmentes a Népszava 1914. július 31-i cikke, akármennyire is eltelt száz év.

adt.arcanum.com/hu/view/Nepszava_1914_07/?pg=483&layout=s

««ós cseieltMiéiiyekr&l, a pa;-ía-moviSér ssEesregsérSI és » katenaság sasa* regaérSI a n?*ags*á!S©tt tes*Sifeters.
A második hágai békekonferencia határo-zott azokban a kérdésekbon is, hogy nüt sza-> had és mit nem szabad esinálniok a hadvi-i selő feleknek. Ezek a nagyon fontos elyek a következők:
Mi tiíos a háborúban?
A hadviselő felek nem választhatják szaba-don az ellenfél megrontására szolgáló eszközei-ket. A külön szerződések megállapításain ki-vül:
a) nem szabad mérgeket és mérgezett fegy-vereket használni;
b) nem szabad az ellenséges néphez és had-sereghez tartozókat orvul megölni vagy meg-sebesíteni;
c) nem szabad megölni vagy megsebesíteni az ellenséget, ha letette a fegyvert és a védte-len ellenséget, ha kegyelemre vagy másanódon megadta magát;
d) nem szabad kijelenteni, hogy nincs par-don;
e) nem szabad olyan fegyvereket, lövedéke-ket vagy anyagokat használni, amelyek szük-ségtelenül szenvedést okozhatnak;
f) nem szabad visszaélni a parlamentér-zász' lóval, az ellenfél nemzeti zászlajával, katonai jelvényeivel vagy egyenruhájával és a genfi megegyezés különleges jelvényeivel;
g) nem szabad elpusztítani vagy elvenni az ellenfél tulajdonát, kivéve, ha a háború követ-kezményei sürgősen szükségessé teszik ezt az elpusztítást vagy elvételt:
h) nem szabad az ellenfélhez tartozók jogait és követeléseit megsemmisíteni vagy időlege-sen hatályonkivül helyezni, sem őket a pörlés lehetőségéből kizárni.
Nem szabad azonkívül a hadviselő feleknek az ellenfélhez tartozókat a hazájuk ellen irá-nyuló hadmüveletekben való résztvételre kény-szeríteni, még akkor sem, ha az ellenséges alatt-valókat a háború kitörése előtt fogták cl.
Hadilisitákat szabad használni és szabad megfelelő eszközöket alkalmazni az ellenfélről és a terepről való hirek szerzésére.
Nem szabad védtelen városokat, falvakat, lakóhelyeket vagy épületeket bárminő, eszkö-zökkel megtámadni, vagy bombázni.
A támadó csapat parancsnokának, a roham esetét kivéve, a bombázás megkezdése előtt mindent el kell követnie, hogy a hatóságokat erről értesítse.
Ostromnál és bombázásnál minden szükséges intézkedést meg kell tenni, hogy az istentiszte-let, művészet, a tudomány és a jótékonyság célját szolgáló épületeket, a történelmi emlé-keket, a kórházakat és a betegek és sebesültek gyűjtőhelyeit lehetőleg kíméljék, kivéve, ha ezeket katonai célra használják.
Az ostromlottaknak ezeket az épületeket vagy gyűjtőhelyeket föltűnő különleges jelzés-sel kell ellátni és a jelzéseket az ostromló fél-lel előzetesen tudatni.
Nem szabad a városokat vagy telepekert ki-fosztani, még akkor sem, ha ostrommal fog-lalták el őket.
A parlamentéi1 szerepéről
a következő megállapodások vannak:
Parlamentét az, akit az egyik hadviselő fél meghatalmaz, hogy a másikkal tárgyalásokba bocsátkozzék és aki fehér zászlót lobogtat. A parlamentéi- sérthetetlen, valamint az őt ki-sérő dobos, trombitás vagy kürtös, zászlóvivő és tolmács is.
A parancsnok, akihez parlamentért külde-nek, nem köteles a parlamentért minden kö-rülmények között fogadni, hanem mindent megtehet arra, hogy a parlamenter küldeté-sét hirek szerzésére föl ne használja és vissza-élés esetén joga van a parlamentért ideigle-nesen visszatartani.
A parlamentéi- elveszti sérthetetlenségét, ha határozott, megdönthetetlen bizonyíték van arra, hogy kivételes állását arra használta föl, hogy árulást kövessen el vagy árulásra buj-l togasson.
Mi szabad a megszállott területen.
Hogy mi szabad és mi tilos a katonaságnak a megszállott ellenséges területen, arra a következő alapelvek irányadók :
Egy terület akkor van megszállva, ha tény-leg az ellenséges hadsereg hatalmában van.
A megszállás csak arra a területre terjed ki, ahol ez a hatalom tényleg megvan ós gyako-rolható.
Mivel a törvényes hatalom ténylegesen a megszálló fél kezébe megy át, a megszálló fél-nek minden tőle fiiggő intézkedést meg kell tenni, hogy a közrendet és a nyilvános életet lehetőség szerint helyreállítsa és föntartsa és pedig, ha kényszerítő akadály nincs, az ország törvényeinek szemmeltartásával.
A hadviselő feleknek nem szabad a megszál-lott terület lakosságát arra kényszeríteni, hogy a másik hadviselő fél hadseregéről vagy vé-delmi eszközeiről fölvilágosítást adjon.
Nem szabad a megszállott terület lakossá-gát arra kényszeríteni, hogy az ellenséges ha-talomnak hűséget esküdjön.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.27. 19:45:56

@Deak Tamas: A család becsületét és jogait, a polgárok életét és a magánvagyon!, valamint a vallási meggyőződést és az istentisztelet aktusait tisz-teletben kell tartani. A magánvagyont nem szabad elkobozni. A fosztogatás kifejezetten tilos. Ha a megszálló fél a megszállott terüle-ten beszedi az államot illető jövedelmeket, vá-mokat és illetékeket, akkor ezt lehetőleg a ki-rovásra és szétosztásra érvényes előírások sze-rint kell tennie; ezzel az a kötelesség hárul reá, hogy a megszállott terület igazgatásának költségeit abban a mértékben viselje, amily mértékben arra a törvényes kormány köte-les volt.
Ha a megszálló fél a megszállott területen az előző cikkben emiitett jövedelmeken kivül más pénzösszegeket is beszed, ezt csak a hadse-reg szükségleteinek vagy a terület igazgatása költségeinek födözésére teheti.
Egyesek cselekedeteiért, amelyekért a la-kosság nem tekinthető szintén felelősnek, nem szabad az egész lakosságra pénzbüntetést vagy másféle büntetést kiróni.
Hadisarcot csak írott parancs alapján és egy önállóan vezénylő tábornok felelősségérc le-het kivetni. Ezt a kivetést lehetőleg a kirovásra és szétosztásra már fönnálló adatbcvallás alap-ján kell végezni. A szolgáltatásra kötelesek-nek minden teljesített szolgáltatásról elismer-vényt kell adni.
A községektől vagy a lakosságtól természet-ben való szolgáltatásokat és szolgálatokat csak a megszálló sereg szükségleteire lehet igénybe-venni. Ezeknek arányban kell lenni az ország segélyforrásaival és olyanoknak kell lenniök, hogy általuk a lakosság ne legyen köteles részt-venni a hazája ellen irányuló hadimüveletek-ben. Az ilyen természetben való szolgáltatáso-kat és szolgálati szolgáltatásokat lehetőleg készpénzben kell fizetni. Ellenkező esetben el-ismervényt kell róla adni; az elismert összeg ki füzetesét lehetőleg hamar kell eszközölni.
Egy területet megszálló hadsereg csak az ál-lam készpénz- és értékállományát, valamint az állam behajtható követeléseit, fegyverlera-katait, szállító eszközeit, raktárait és élelmi-szerkészleteit foglalhatja le, valamint az ál-lam minden olyan ingóságait, amely alkalmas arra, hogy a hadműveletekre szolgáljon.
Lefoglalhatok mindamaz eszközök, amelyek szárazon, vizén ős a levegőben értesítések to-vábbadására és emberek vagy dolgok szállítá-sára szolgálnak, kivéve a tengerjog által sza-bályozott eseteket, valamint a fegyverleraka-tok és általában mindennemű hadikészlet még akkor is, ha magánszemély tulajdona. Ezeket azonban a békekötésnél vissza kell adni és a kárpótlás kérdését szabályozni kell.
A tengeralatti kábelek, amelyek a megszállott területet semleges területtel kötik össze, csak a föltétlen szükségesség esetében foglalhatók lo vagy pusztíthatok el. A békekötésnél ezeket is vissza kell adni és a kárpótlás kérdését sza-bályozni kell.
A megszálló állam az ellenfélnek a megszál-lott területen levő középületeinek, fekvőségei-nek, erdeinek és mezőgazdasági üzemeinek csak igazgatója és haszonélvezője. Ezeknek a joszágoknak állományát meg kell tartania és a haszonélvezet szabályai szerint igazgatnia.
A községek és az istentisztelet, a jótékony-ság, az oktatás, a művészet és a tudomány cél-ját szolgáló intézetek vagyonát magánvagyon-nak kell tekinteni még akkor is. ha ez intézetek az államéi,

_Neville 2022.02.27. 20:22:31

@kunzoo: Az a fickó is csecsen volt, aki Pesten becsicskította azt a libsi gyereket. Gondolom vannak oroszpárti csecsenek is.

Serény Vélemény 2022.02.27. 21:31:53

@fotelzsukov: A negyedikről van szó. A negyedik birodalomról. Arról, amelyik "és ímé, negyedik állat, rettenetes és iszonyú és rendkivül erős; nagy vasfogai valának, falt és zúzott és a maradékot lábaival összetaposta, és ez különbözék mindazoktól az állatoktól, amelyek előtte valának, és tíz szarva vala néki."
A római birodalom 395-ben két felé szakadt: a kérdés, hogy ki tartja magát a kelet-római birodalom örökösének?
Bár szerintem van benne egy csavar. A végén van sajna az igazi szörny az nem Oroszország lesz, hanem... az Európai Unió.

Serény Vélemény 2022.02.27. 21:44:12

@tűz fal: "We have registered suspicious traffic coming from your network.
Using this page, we will be able to determine that you are not the robot."
...

Since the launch of the operation, [Russian military] has destroyed 254 tanks and other armored combat vehicles, 31 aircraft on the ground, 46 multiple launch rocket systems, 103 pieces of artillery and mortars, 164 pieces of special military vehicles,” Konashenkov stated.

...

tűz fal 2022.02.27. 22:10:02

@Serény Vélemény:
Nálam még nem jött ilyen üzenet

tűz fal 2022.02.27. 22:16:05

@Serény Vélemény:
Azaz de, már én is ezt látom.

Lehetnék én is 2022.02.28. 07:04:49

Az, hogy az EU egy vagyont költ Ukrajna számára harci eszközök beszerzésére, ami között repülők is vannak rendben van?
Van rá költségvetési sor?
Esetleg jóváhagyás?
Vagy csak néhány vezető megtalálta az idióta döntést hozó képességét?
Azon túl, hogy ez szerintük helyes, valószínű nem jogszerű, de semmiképen sem szerencsés. Még a sokkal kisebb horderejű Covid-elleni szérumokról sem sikerült hónapok alatt megállapodni, lépni. Ez meg azért sokkal kockázatosabb POLITIKAI döntés is nem csak sok száz milliárd kidobása egy nem is tag ország miatt. Aki nyilván nem véletlenül nem tag - vagyis semmit nem tett annak érdekében, hogy megfeleljen a tagfelvételnek.

kunzoo 2022.02.28. 07:09:56

@Lehetnék én is:
Az ensz közgyűlésben szavazás volt, nem lehetett vétózni.
Ráadasul a ruszkik nem üzentek hadat, sőt, a háború létét sem ismerik el. Ezzel szerintem jogi csapdát csináltak maguknak. Nem mondhatják kogy az EU fegyvert szállít hadviselő félnek, hisz ezt pont ők tagadják.
Enélkül mindenki szabadon vásárolhat fegyvert.

Lehetnék én is 2022.02.28. 07:16:29

@kunzoo: nem a ruszkikról beszélek, hanem az EU-ról.
Az olaszok, csehek, stb. adhatnak az ukránoknak fegyvert. Az EU, mint olyan meg nem, amíg nincs róla valami döntés, határozat. Pont azért mert nem állam, még csak nem is államszövetség. Az ilyen horderejű döntések meghozatalára nincs joguk, hatáskörük mondjuk tanácsi döntés, határozat nélkül. Még azt is gondolom, hogy ezt egyhangú döntés nélkül nem tehetik meg.

kunzoo 2022.02.28. 07:18:38

@Lehetnék én is:
Lehet 3U szándéknyilatkozat, de a fegyvereket tagállami szinten könyvelik le.

Lehetnék én is 2022.02.28. 07:19:25

@kunzoo: Az ENSZ közgyűlés nem akar fegyvert küldeni, pedig neki van. Az EU-nak sem fegyvere, sem hatásköre, sem hadserege nincs, mert úgymond , majd az uSA, meg a NATO.
Namost NATO-ként nem mehet oda, EU-ként, meg egy elkapkodott sunyi lépés.
És erre a sunyi, mindent megkerülő lépésre nem ok az, hogy de a ruszkik.

Lehetnék én is 2022.02.28. 07:21:22

@kunzoo: Az Európai Unió döntött arról, hogy vadászgépeket vásárolnak Ukrajna részére – értesült az AFP hírügynökség.

A döntést Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselője jelentette be vasárnap este.

Vadászgépeket küldünk [Ukrajnának]. Tehát már nem csak lőszerről van szó, annál sokkal fontosabb fegyvereket küldünk a háborúhoz

Na erre nincs hatásköre Brüsszelnek.

Lehetnék én is 2022.02.28. 07:25:35

A szankciókról volt szavazás, fegyverszállításról nem.
Ez min. két ponton beteg.
1. ez nagyon durva politikai és harci beavatkozás, tehát politikai és katonai döntés kellene róla. (mégsem a bankok bezárásáról, vagy a kiküldendő húskonzervek mennyiségéről van szó). Ez nem teszi lehetővé, hogy kimaradjunk a háborúból
2. nagyon súlyos pénzköltés - minimum költségvetés módosítással jár, nem gondolom, hogy 2020 végén csináltako volna erre a típusú költségvetésre forrást.

vergyula 2022.02.28. 07:51:43

Volt már arról szó, hogy mekkora csapás ez a "nem_háború" és a következményei az orosz gazdaságnak és az orosz embereknek? Hogy mekkora lehet Putyin támogatottsága? Hogy az átlag orosz inkább a dicsőséges éhezést választaná, vagy inkább a békés jólétet?

kunzoo 2022.02.28. 08:09:26

@Lehetnék én is:
A cikkben benne volt hogy olyan gépekről van szó ami az ukránoknak ismerős. Tehát varsói szerződéses technika. Ez a volt keleti államoknak van. Lengyeleknek, románoknak.esetleg finneknek. Szerintem ugy lesz hogy Ukrajna veszi őket, az EU pedig meghitelezi.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.28. 08:19:27

@vergyula: az orosz történelem ismeretében szerinted melyiket fogják?
Herczeg Ferenc emlékirataiból: "Azt azonban elismerte Komarovszky hogy az orosz népet épp a passzív természete teszi európai veszedelemmé, mert könnyen aláveti magát minden zsarnokságnak és ellenállás nélkül hajtatja magát a legigazságtalanabb háborúba is."

kunzoo 2022.02.28. 08:19:57

@Lehetnék én is:
Mivel Putyin tagadja hogy háború lenne, ezt kénytelen lenyelni. Ha elismeri hogy háború van, jön a kérdés, akkor hol van a hadüzenet? Még a nácik is hadat üzentek a Szovjetuniónak a támadás pillanatában. Ezt Oroszország elmulasztotta

vergyula 2022.02.28. 08:24:09

@Deak Tamas: Hátha azóta változtak kicsit.

tűz fal 2022.02.28. 08:39:25

@vergyula:
"Hogy az átlag orosz inkább a dicsőséges éhezést választaná, vagy inkább a békés jólétet? "

90-ben a békés jólétet választották, és éhezést kaptak. A nyugat által preferált demokrata Jelcin úgy mondott le, hogy bocsánatot kért a néptől.

Lehetnék én is 2022.02.28. 08:45:06

@kunzoo: még 1*. Nem Putyinról, illetve arról, hogy háború van vagy sem (az van).
Hanem az EU, mint olyan beavatkozásáról és döntési hatáskör túllépésekről írtam.
A Putyin jogszerűtlensége nem teszi jogszerűvé a jogállamiságra oly kényes EU pénzköltését.
A covid válságpénz nekünk jár, baxnak kifizetni. Az Ukránoknak repülővásárlasra döntés nélkül öntik a pénzt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.28. 08:46:57

@vergyula: ez gondolom humor lenne megint?
Amúgy arról nem tudunk, és megfelelő nyelvtudás híján nem is fogunk tudni semmit, hogy a környékbeli emberek mit tapasztaltak a donyecki vidéken, hogy jött le a hétköznapi szinten mindaz, amiről szó van.
Analóg példával élve, mi is pontosan tudjuk, hogy mi megy Kárpátalján a magyarokkal, mégsincs benne a köztudatban, mert nem csinálunk semmit. Az ukránoknak évszázados tapasztalata van, erről idéztem is egy cikket anno.

valtozomult.blog.hu/2014/03/02/az_ukran_mozgalom_es_a_rutenfold

tűz fal 2022.02.28. 08:49:13

@kunzoo:
Látom megtaláltad a kapaszkodót a hadüzenet elmulasztásában és találtál hozzá szelektív példát.

hu.wikipedia.org/wiki/Had%C3%BCzenet

"A második világháború első tényleges harci cselekményét nem előzte meg hadüzenet. A náci Németország ugyanis hadüzenet nélkül támadta meg Lengyelországot. Hitler terve az volt, hogy elhiteti a világgal, hogy a lengyelek voltak az agresszorok, ők támadtak először és Németország csak védekezett."

Meg vannak ott további érdekességek is.

Meg egyébként a vitapartnered is leírta, hogy nem a ruszkikról beszél, hanem az EU-ról, Nehéz nem érteni, úgyhogy inkább szándékos nem értésnek tűnik.

vergyula 2022.02.28. 08:59:43

@Deak Tamas: "ez gondolom humor lenne megint?"
Nem féltétlenül annak szántam, de akkor esetleg humoros a naívitásom.
Egy multinál dolgozom, vannak orosz telephelyek, orosz kollégák. Elég jónak tartom az állásomat, tehát az orosz kollégáimnak legalább ilyen jó, vagy az ottani viszonyokhoz képest még egy kicsit jobb állása is van. Most viszont valószínűleg elkezdik érezni a szankciók hatását. A rubel gyengül, drágulni fog minden. S ki tudja, hogy a munkáltatónk mit lép a helyzet hatására? Bármit is lépjen, az nekik nem lesz jó.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.28. 09:09:37

@vergyula: hát nekik nem. Nekünk azonban a kárpátaljai magyarok a legfontosabbak.

vergyula 2022.02.28. 09:22:07

@Deak Tamas: Nekik is csak akkor lesz jó, ha visszatérhetnek az otthonaikba és legalább egy kicsit is (bármilyen értelemben) jobb körülmények között élhetnek, mint azelőtt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.28. 09:24:10

@vergyula: reméljük el se kell hagyni, ehhez a külügy tehetne lépéseket, de most viribus unitis a jelszó ugyebár.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.28. 09:28:31

@vergyula:

Alapvetően az orosz logika az, hogy az idegen hatalom sose hoz jólétet, szóval olyan dilemma, hogy "idegen hatalom és jólét vagy saját hatalom és rosszlét" nem létezik.

vergyula 2022.02.28. 10:37:45

@Deak Tamas: De hát már elhagyták, sokan.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.28. 10:49:56

@vergyula: állítólag 62 ezren érkeztek a FOS szerint ebbe az irányba, azok javarésze Kárpátontúlról. A homonnai tévé (mármint a Homonna városában üzemelő helyi tv) tegnapi adásában 3800 embert említettek, de mindjárt megnézem mégegyszer a tudósítást, Caputová is volt kinn jópofizni az ublyai határállomáson.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása