magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Cigánytelep a központban

Akkor jutott ez eszembe, amikor a múlt hónapban Orbán Viktor nevezetes maszknélküli süteményvásárlása zajlott.

Az illető esemény helyszínét - Páty (Pest megye) központja - ugyanis kiválóan ismerem. Sőt magát a cukrászdát is, bár amikor én ott jártam legutoljára, pár éve, még nem a cukrászat volt a fő profil.

Ugyanis 9 éven keresztül - 1997-2006 között - Pátyon éltem. Alapvetően egy szimpatikus református magyar község ez, katolikus kisebbségel. (A református templom óriási, az eredeti központban van, míg a katolikus templom kicsi, egy mellékutcában található.) Páty annyiban sajátos, hogy nem sváb, míg az összes környező település német volt, legalábbis a németek II. vh. utáni kitelepítését megelőzően. A helyi legendák szerint Pátyon a honfoglalás idején besenyők telepedtek le, akik persze aztán elmagyarosodtak, s ők lettek a magyarság védoszlopai a környező sváb tengerben Mohács után. Ugyanis amikor Páty oszmán lett a XVI. sz. végén, a helyi lakosság nem menekült el, hanem helyben maradt, így azt nem érintette a sváb betelepítés se az oszmánok kiűzése után.

Mindegy, én idegen jöttment voltam (ott a szomszéd faluból jött is jöttment), először is mint budapesti agglomerációs betelepülő, másodszor pedig mint bolgár. Hiába magyaráztam, hogy anyám magyar (ráadásul ősi erdélyi kisnemesi család sarja), attól én még "a bolgár" maradtam.

Az egyik helyi sajátosság, hogy az új faluközpontban - ahol az elágazás van Telki felé - van cigánygettó is. Azaz nem a faluszélen, hanem a központban! Persze a pátyi cigányok nem borsodi-szabolcsi cigányok, azaz meglehetősen integráltak, jellemzően dolgoznak és nem foglalkoznak a helyi magyarok vagyonának ellopásával. Ha minden magyarországi cigány olyan lenne, mint a pátyi cigányok, nem létezne az országban cigánykérdés! De azért így is érződött ki magyar és ki cigány.

2001-2006 között próbáltunk üzemeltetni egy boltot a község új központjában. A siker persze minimális volt, de nem ez a lényeg. Ami most érdekes: a boltunk tehát a cigánytelep szélén volt, így hónapokig meg tudtam figyelni a cigányokat.

Ami fő megfigyelésem: az 5 éves korhatár. Az 5 éven aluli cigány gyerekek és az 5 éven aluli magyar gyerekek között még nem volt semmilyen eltérés: kinézetben nyilván volt, de magatartásban nem. Simán játszottak egymással, s azonosan viszonyultak a kutyákhoz, velük is játszottak.

Aztán 6 éves kortól mintha villámcsapás lett volna. Már csak magyar gyerekek játszottak magyar gyerekekkel, s cigány gyerekek hasonlókkal. S a kutyákhoz való viszony: a magyarok vagy kedvelték a kutyákat vagy féltek tőlük, de így vagy úgy tisztelték őket, míg a cigány gyerekek immár ellenségként kezelték őket.

Azóta is azt kérdezem: genetika vagy szocializáció?

a volt boltunk jelenleg fodrászat

Címkék: közélet
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2217767310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.03. 07:42:25

Pedig a pátyi Rezgő kocsma milyen jó is lehetett :)

Az általad leírt dolog valami helyi sajátosság lehetett amúgy, ott élő ismerőseim szerint ez a szokás még mindig adott. Épp a Rezgő kocsma a legjobb példa erre, ahol sörfőző ismerősöm az egyedüli akit megtűrtek mint gádzsót (a Rezgő kocsma már nincs) éppen azért, mert vitte a saját sörét és főzött a népnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.03. 07:49:11

@Deak Tamas:

Amikor ott éltem, 3 kocsma volt a faluban. Sajnos nincs közelebbi infóm, mert antialkoholista vagyok.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.03. 08:01:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: elmondás alapján a Rezgő kocsmában kimért italok nem alkoholt tartalmazhattak, hanem más idegmérget :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.03. 08:13:28

@Deak Tamas:

Az egyik kocsma - nem a Rezgő - tulaja annak a fia volt, akitől vettök a házunkat 97-ben.

Gery87 2022.03.03. 17:19:47

"Azóta is azt kérdezem: genetika vagy szocializáció?"

Is-is....a szocializáció (hiánya) nyilván nem segíti a szar géneket.
Ezek indiában is ilyen "tisztátalan" kaszt tagjai lehettek, oda se kellettek.

Egyébként minden "színes" rassz hordoz valamit ami miatt képtelen európai normák szerint normális lenni....hiába telik el több száz év, van amiben nem változnak, lásd afroamerikaiak, indiánok.
Ennyi eszük van, ez genetika IS.

alöksz róz 2022.03.03. 22:18:49

@Gery87: "ez genetika IS" - szerintem is.

a (különféle célokra tenyesztett) kutyafajtáknak is vannak velük született tulajdonságaik, amik biztos nem a nevelésnek köszönhetők, simán lehet ilyen az embereknél is. pl. a kutyafajták közül a labradorok szeretik ha víz éri a testüket, az emberfajták közül a zsidók meg nem szeretik.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.03.06. 19:34:04

Most olvasok egy nagyon jó könyvet, amiről majd fogok is írni hosszasabban, ha végeztem vele. Röviden: genetika. Pont arról van benne szó, hogy a magyar szociológusok mennyire el vannak maradva a világ tudományos fejlődésétől ezzel az 50-50% szöveggel. Konkrét tudományos kutatások szinte minden tulajdonsáég esetében a genetika óriási arányát mutatják.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása