magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Orosz elképzelés Ukrajnáról

Orosz elképzelés Ukrajnáról:

A színek magyarázata:

  • Újoroszország:
    • világoszöld: keleti rész,
    • sötétzöld: nyugati részkeleti rész;
  • Kisoroszország:
    • rózsaszín: keleti rész,
    • piros: központi rész,
    • narancs: nyugati rész;
  • lila: Galícia-Volhínia;
  • barna: Ruszinföld.

Kis-Oroszország alatt az ukrán törzsterület értendő. Ez az az eredetileg lengyel-litván terület, ahol az ukrán etnikum történelmileg domináns. A legdélibb narancsszínű terület - Csernyivci megye - csak a Molotov-Ribbentrop paktum alatt lett szovjet, ez korábban román terület volt vegyes ukrán-német-román-zsidó lakossággal.

Új-Oroszország alatt az eredetileg török terület értendő, melyet Oroszország elhódított, majd orosz és ukrán telepesekkel népesített be (a legdélibb megyében - Budzsak - bolgár telepesekkel is).

Galícia-Volhínia keleti része Lengyelország-Litvániától került Oroszországhoz. A nyugati része is, de ez előbb osztrák lett, ezt Lengyelország kapta meg az I. vh. után, majd a Molotov-Ribbentrop paktum alatt lett szovjet.

A ruszinokat a hagyományos orosz álláspont az ukránoktól különálló nemzetnek kezeli. Sajnos azonban a szovjet idő alatt nem ez volt a hivatalos nézet.

Címkék: közélet
25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6717780720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fotelzsukov 2022.03.20. 08:49:33

OFF:
A Sors fintora, 1944 - 2022
A 2. Ukrán Front (oroszul: Второй Украинский фронт) egy szovjet hadseregcsoport szintű szovjet katonai alakulat volt a második világháborúban. Számunkra főképp azért érdekes, mert Rogyion J. Malinovszkij hadseregtábornok, később a Szovjetunió marsallja parancsnoksága alatt tevékenyen részt vett az 1944–1945. évi magyarországi harcokban.
Rogyion Jakovlevics Malinovszkij (oroszul: Родион Яковлевич Малиновский ukránul: Родіо́н Я́кович Малино́вський) Odessza, 1898. november 23. – Moszkva, 1967. március 31.) orosz-szovjet katona, a Szovjetunió marsallja és védelmi minisztere. Az első világháborúban az orosz cári hadseregben, majd a Francia Idegenlégióban is szolgált, majd 1919-ben a Vörös Hadsereg katonája lett. A Vezérkari Akadémia elvégzése után a spanyol polgárháborúban 1936-tól 1938-ig katonai tanácsadóként vett részt. A második világháborúban szovjet katonai felső vezetőként vitathatatlanul kiemelkedő teljesítményt nyújtott és így hozzájárult a Harmadik Birodalom és Japán legyőzéséhez, de személyéhez köthető, hogy a Magyarországról málenykij robotra elhurcolt ártatlanok szenvedéseiket neki is köszönhetik.
---
Most meg az ukranok szazezrei menekulnek Magyarorszagra, ahol szeretettel fogadjak oket, az egykori megszallok leszarmazottait.
---
„Imádom a reggeli napalm illatát!” :) Peace! ☮
God Bless Putin! God Bless Russia! :)
---
ON

SoltBrain 2022.03.20. 09:07:52

valószínűnek tartom dél-Ukrajna leválasztását Új-Oroszország létrehozásával. Ha nagyon ki akarnak tolni az ukránokkal, akkor még a Ruszin Köztársaságot is létrehozzák

Gery87 2022.03.20. 14:19:08

@SoltBrain:

A béketárgyalásokban csak Krím és Donbasz elcsatolása=elismerése merül fel.
Szó nincs már Novorusszija elcsatolásáról...
Aztán majd meglátjuk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.20. 14:23:28

@Gery87: @SoltBrain:

Nem valószínű: Novorosszija terve elment.

Már pár nap és megállapdnak. S szinte mindenben megegyezés van, kivéve éppen a területi kérdéseket.

Most azt kell kidolgpzni: hogyan írhatja alá Zelenszkij az egészet arcvesztés nálkül.

Valószínűnek tartom: új népszavazás lesz a 3 területen közös orosz-ukrán ellenőrzéssel.

parttalan 2022.03.20. 16:05:34

Ebből nem lesz semmi. Közel a megegyezés. Ukránokat rábírják a Krím annektálásának és a két keleti szakadár megye leválásának hivatalos elismerésére. Stratégiai okokból talán a Krímtől északra fekvő térséget megtartják, mint ahogy néhány egyéb kisebb keleti és fekete-tenger menti körzetet is, de szerintem ennyi.

Gery87 2022.03.20. 16:47:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Pedig a déli part orosz ellenőrzése minden másnál fontosabb lett volna. Részbeni garancia Ukrajna semlegességére és kereskedelmének ellenőrzésére, így viszont ukrán kikötők maradnak a NATO felé.

MEDVE1978 2022.03.20. 23:19:13

Ha viszonylag hamar kompromisszum lesz, akkor az szerintem:
1. a szakadár régiók + Krím félsziget elismerése;
2. Ukrajna lemond a NATO csatlakozásról és semlegességet vállal. Az EU csatlakozást nem biztos, hogy kizáratják (finn minta);
3. Valószínű, hogy az Azovi tenger menti folyosót is kérik majd az Ukránoktól;
4. Krím vízellátásának biztosítását;
5. Cserébe az ukránok megkaphatják a lehetőséget, hogy kitermeljék a Fekete tengeri gázkészlet egy részét.

A háború után az Ukránok kapnak majd egy rakat segélyt, meg befektetést, de ez előbb-utóbb alábbhagy. Elkezdődik egy irtó lassú uniós csatlakozási folyamat. Az ukránok főként EU irányultságúak lesznek, de irtó szegények még jó hosszú ideig.
Remélhetőleg az EU bővít a haderején és megerősödik.
Az oroszokat még legalább 2-3 évig szankcionálják majd, a gazdasági kapcsolatok csak lassan 5-10 év alatt állnak helyre.

MEDVE1978 2022.03.20. 23:41:48

@Gery87: Ahogy látom, katonailag ez egyáltalán nem reális. Odesszától még nagyon messze járnak. Kicsit olyannak tűnik, mint a második világháborúban a Barbarossa és utána a Fall Blau (Sztálingrádi offenzíva).
A Barbarossa (elhibázott) elsőrendű hadműveleti célja Moszkva bevétele volt. A német hadvezetés abból indult ki, hogy az oroszok ugyanúgy összeomlanak majd Moszkva bevétele után, mint a franciák Párizs elvesztését követően. Ennek viszont semmi alapja nem volt, Sztálin már tervezte a visszavonulást, ha kellett volna. De nem is kellett, a támadás elakadt Moszkva előtt. Hitler már a háború legelején a stratégiai célként a Kaukázus bevételét tűzte volna ki, csak engedte meggyőzni magát arról, hogy Moszkva jobb cél. Ezért 1942-ben már a Kaukázus felé ment, de ez se sikerült.

Hasonlóan, látszik, hogy az egyik cél Kijev volt és még mindig az. Nyilván azért akarták bevenni, hogy Janukovicsot kinevezhessék kormányfőnek az összeomló ukrán állam élére, aztán gyorsan békét kössenek vele, Janukovics meg közben leveri az ellenállást az időközben átállt ukrán haderővel. Ez kb. az első hét végére lett irreális. Másik, szintén releváns cél a tengertől való elvágás lett volna, de ez nem megy Odessza nélkül, amit igaz, hogy bombáztak, de szárazföldön még mindig nagyon messze vannak tőle.

Az eddigi előrehaladásuk alapján is úgy tűnik, hogy még orosz hadiszerencse, megfelelő erőforrások mellett is kb. két hét lenne Kijev és Odessza elfoglalása. És ez egy maximálisan szerencsés állapot lenne az oroszoknak, aminek minimális esélye van.

kunzoo 2022.03.21. 07:10:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Uj népszavazás???? Aztán ha visszakeretzkednek Ukrajnába? Azt hogy magyarázná meg otthon Putyin? Egyáltalán hogy hajtanának vegre egy népszavazást? A lakossága egy része pont Putyin háboruja miatt nincs ott. Emiatt evekig kéne várni egy népszavazással.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.21. 07:59:29

De ez a térkép egyébként először valami lengyel lapban jelent meg évekkel ezelőtt.
A ruszinok meg naná, hogy külön nép, ha egyszer az :)

Serény Vélemény 2022.03.21. 08:54:35

@MEDVE1978: összeomló ukrán állam

A nyugati mainstream sajtó nem hajlandó tudomásul venni, hogy az ukrán állam gyakorlatilag _már_ összeomlott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.21. 09:45:30

@Deak Tamas:

Én Dugintól vettem át a képet, csak átrajzoltam, hogy a magyaroknak érthetőbb legyen.

MEDVE1978 2022.03.21. 12:50:35

@Serény Vélemény: Kérdés mi a gyakorlati összeomlás. Még ha hajlandó is elfogadni az ember azt a narratívát, hogy a nyugati sajtó jelentősen torzítja mondjuk az ukrán történéseket, a hadműveletek előrehaladása akkor is viszonylag objektív marad. Tehát amit a média által leközölt térképeken van, az úgy is van, döntően nem eltérő attól a helyzet, pl: Kijev nincs teljesen bekerítve vagy az orosz csapatok még nem járnak Odesszánál. Ezt jelenleg nem nagyon cálfolják. Természetesen ebben ugyanúgy benne van az, hogy eddig mondjuk az ukránok háromszor annyi embert vesztettek, mint az oroszok, de az előrehaladás ugyanaz.

Sőt, igazából az ukrán állam összeomlása mindegy is a hadi helyzet tekintetében, elég az is, ha mindenféle milíciák tartják mondjuk Mariupolt vagy blokkolják Odessza felé az előrehaladást, nem kell, hogy a reguláris hadsereg legyen és ilyen módon az "ukrán állam".

Serény Vélemény 2022.03.21. 12:54:52

@MEDVE1978: Nem is feltétlenül erre gondoltam, hanem például Kijev biztonsági helyzetére ahol mindenféle fegyveres csapatok lődöznek jobbra-balra...

2022.03.21. 13:54:30

@MEDVE1978:
az oroszoknak az is elég, hogy kijev az ukrán-orosz határra kerül. nem feltétlen kell elfogalniuk. luganszk, donyeck mellett ha harkovot is elfoglalják, akkor keleten elérték a katonai céljaikat. a fekete tengeri kikötőket elfoglalják. mariupol, mikoljav, heszron átalakul katonateleppé. ogyesszá-t elég bekeríteniük, mert jelentős az orosz népesség.

a kérdés, hogy a háború átterjed-e nyugat urkajnára.

MEDVE1978 2022.03.21. 14:00:02

@Serény Vélemény: Igen, erre írtam, hogy lehet, hogy milíciák lövöldöznek esetleg, de ez nem jelent orosz győzelmet (sőt, ha az orosz narratívát követjük egy milíciák által csinált ellenállás még rosszabb, mintha a reguláris hadsereg állna ellen, mert míg a reguláris hadsereg nem szélsőjobbos, a milíciák inkább lehetnek azok).

MEDVE1978 2022.03.21. 14:16:30

@cvsvrs: A jelenlegi ütemben, amit írsz hónapokig is eltarthatna. Az oroszok még Kijevet sem tudták bekeríteni, nem arról van szó, hogy a frontvonal áll Kijevtől egységesen 50 vagy 100 km-re és egész Ukrajnán át húzódik.
Itt egy térkép: www.bbc.com/news/world-europe-60506682
(nem gondolom, hogy ezt kétségbe kellene vonni, nem azért, mert feltétlenül hinnék a nyugati médiának, hanem azért, mert valószínűleg ez pontosan az, amit a térségre állított NATO műholdak mutatnak, de ha van orosz forrás, ami ezt cáfolja, akkor érdekelne).

Szintén nincs jele annak, hogy az ukrán ellenállás a "végét járná", ezen a BBC-s oldalon is látszik, hogy az offenzíva egy hét alatt nagyon keveset haladt. Én így nem látom reálisnak, hogy rövid idő alatt eljutnának akár Nyugat-Ukrajnáig az oroszok. Egyébként véleményem szerint a "csúnya" megoldás pontosan, hogy Kijev bekerítése és ostroma lenne (mondjuk az rengeteg civil áldozattal járna).

Billy Hill 2022.03.21. 22:14:06

Már csak pár hónap remélhetőleg az egész, mert az oroszok minden héten veszítenek 5-10.000 katonát, míg az ukránok alig néhány embert, legalább is ezt látom LinkedIn-en és egyéb helyeken.

Gery87 2022.03.21. 23:47:45

@MEDVE1978:

Szerintem ne tegyünk le erről ilyen hamar, a mai világban minden percről percre megy de a hadászat az nem változott, hetek kérdése egy ekkora offenzíva...még alig telt el pár hét...

Olyan mintha a a nácik 4 hét alatt Franciaország felénél járnának és a BBC már arról hozna le riportot, híreket hogy a német támadás elakadt és nem érték el a célt! Abszurd.
Idő kérdése is lehet az egész.

Ha Krímet és a Donbaszt biztosítani akarják, életképessé akarják tenni, jól integrálni, hosszú távon akkor folyosót kell nyitni köztük.

Ukrajna "történelmi határa" 1648-ig nyúlik vissza.....addig tart Ukrajna....a többi csak szerencsés események következménye....azt kell elérni, ne legyen tengeri kijárata, ez orosz érdek.

Gery87 2022.03.21. 23:49:37

@Deak Tamas:

A ruszin identitás mindig képlékeny volt, ha maygar vagy cseszkó maradt volna akkor megszilárdul, de 45 óta erős az ukrán hatás.
Én nem mernék mérget venni rá hogy ma is olyan szinten van mint 45 elött és az sem volt egy kiforrott nemzettudat.

Gery87 2022.03.21. 23:52:42

@cvsvrs:

Kijev és környéke meg a Keleti parti Ukrajna az már "belső Ukrajna" nem lehet integrálni Oroszországba!
Ez nem lehet reális cél.
A háború a stratégiailag fontos területekért és az etnikailag orosz vidékekért megy.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása