magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Két világszemlélet

Amerikában a lottómilliomos azt hazudja, hogy pénze vállalkozásból van. Oroszországban a gazdag vállalkozó - ballibül: "oligarcha" - azt hazudja, hogy pénzét lottón nyerte.

Miért? Mert egészen más a társadalmi közhangulat.

Oroszországban aki vállalkozóként lett gazdag, az bűnöző a közvélekedés szerint, de legalábbis tisztességtelen alak, aki sok embert dolgoztatott kevés fizetésért, innen lett igazságtalan módon sok pénze. Míg a szerencsejátékosként milliomossá lett ember meg lehet bárki, ő csak egy szerencsés ember, aki nem tett semmi rosszat.

Amerikában a szerencsejátékos meg egy parazita, akinek csak szerencséje volt, de semmit nem tett le az asztalra. Míg a vállalkozó megdolgozott a gazdagságért, azaz jogosan van sok pénze.

Alapvetően a klasszikus liberális és a hagyományos keresztény életszemlélet ellentéte ez.

Címkék: közélet
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2617791128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.04.08. 13:43:31

Nemcsak O. orszagban, ugy vettem eszre MO-n is igy van. Ami persze nem helyes, a befekteto rizikot vallal, tehat ha bejon a vallalkozas, az az o erdeme.
Iidosb fiamnak jol fizetett allasa volt, gyogyszerkutato. Penzet ingatlanba fektette be, nagy kolcsonokkel egyut. Nagyon megszedte magat, ma mar nem is dolgozik csak spekulal.

Serény Vélemény 2022.04.08. 14:14:48

@littke: A munkahelyemen ezért nem értem a középvezetőket. Jó (nagyon jó) fizetésük van, de elszórják hülyeségekre. Én biztos, hogy inkább kisebb lábon élnék a helyükben, és valami vállalkozást indítanék, vagy befektetnék.

GyMasa 2022.04.08. 14:30:48

Én, egészen biztosan nem mopndanám meg szinte senkinek, ha nyernék a lottón...
Semmi szükségem nem lenne a sok kuncsorgóra.
Ha ugye az ember vállalkozó, akkor nem jelennek meg a "régi barátok", akik hirtelen csak a javamat akarják... Ellenben egy lottónyeremény után egyböl mindenki úgy lesz vele, hogy "ugyanmár, haver, az a rongyos 20 millió nem vág földhöz téged!"
Csak az a titok, hogy az embernek nem szabad elkezdeni látványosan szórni a pénz...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.08. 14:33:25

@GyMasa:

Az USA-ban a legtöbb államban KÖTELEZŐ megmondani: nyilvános a nyertes neve.

GyMasa 2022.04.08. 15:33:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
EZ nem tudom, miért van így, én biztosan titokban tartanám...

GyMasa 2022.04.09. 00:34:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Vagy olyan államban, ahol nem kötelező megadni a nevedet...
...Vagy, egy nyerés után továbbállsz...

Gery87 2022.04.09. 11:21:34

"Alapvetően a klasszikus liberális és a hagyományos keresztény életszemlélet ellentéte ez."

Nem. Egyszerűen a korrupt oligarchás világban egy szerencsés ember szimpatikusabb lenne bárhol a világon mint egy vállalkozó bűnöző.
Ott pedig ahol tisztességesen versenyben el lehet jutni a gazdagok közé ott ciki ha" csak nyerted" a pénzt.
Ennyi az egész.
Itt a 9 millió ateista országában is ugyanez van....jobb nyerni mintha bűnöző lennél.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.04.09. 13:41:54

Így van, és Magyarországon is nagyjából. Ennek az az oka, hogy a kommunizmusban 50 évig sulykolták, az emberek agyába üvöltötték a hülye szocialista eszméket. Ugye ott a megbízhatóság volt a fontos, a lojalitás a párthoz, a kapitalizmusban pedig a szorgalom, rátermettség, ész stb. Nem is véletlenül ment csődbe a kommunizmus. Bár a vállalkozó tényleg kizsákmányol (hülye komcsi szó, de igaz), viszont azt látni kell, hogy a technikai fejlődést meg tmogatja. Ha megvéded a szegényebbeket, akkor egyszerűen "jó" lesz szegénynek lenni. Ami azt jelenti, hogy rossz, de nem éri meg kitörni belőle. És ha az egész társadalom ebben a csapdában van, akkor leszakad az egész ország. Ami meg is töürtént. A gyerekedet sem akkor neveled jól, ha megvéded minden szellőtől, hanem ha ott állsz mögötte, de van esélye rá, hogy rosszul járjon. Akkor érzi a felelősséget.

Billy Hill 2022.04.11. 22:55:41

@GyMasa: Gondolom azért kötelező a Zusában a nyertes lottósnak a személyes coming out, hogy ne induljon be ott is a sok okoska, mint nálunk... "Biztos elcsalta a Szerencsejáték Ltd. az egészet, nincs is nyertes, b*sszák meg az egész lottójukat, émmásemmitsemhiszekeeel!" :-)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása