magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Életszínvonal a volt Szovjetunióban

Ami az ex-szovjet kisember számára a legriasztóbb - s a nyugatias propaganda számára a legkellemetlenebb -, hogy semmilyen kapcsolat nincs a nyugati szempontból vett demokráciaszint és az életszínvonal között.

Nézzük a Freedom House jelentéseit, melyek a legjobban tükrözik a nyugati, liberális demokráciafelfogást. A Freedom House jelentésében 1-7 pont közti az egyes országok értékelése: az 1 a tökéletes liberális demokrácia megléte, a 7 pedig a liberális demokrácia teljes hiánya.

Íme a 19 posztszovjet állam helyzete a FH jelentésében (kihagyva a Donyecki és Luganszki NK-t, ezekről nincs még komoly jelentés, túl frissek):

  • szabad:
    • 1 pont: Észtország,
    • 1,5 pont: Lettország, Litvánia;
  • félig szabad:
    • 3 pont: Moldávia,
    • 3,5 pont: Grúzia, Ukrajna,
    • 4 pont: Örményország,
    • 4,5 pont: Abházia
    • 5 pont: Karabah;
  • nem szabad:
    • 6 pont: Kazahsztán, Kirgizsztán, Transznisztria,
    • 6,5 pont: Azerbajdzsán, Belerusz, Dél-Oszétia, Oroszország, Tadzsikisztán, Üzbegisztán,
    • 7 pont: Türkmenisztán.

Ami az életszínvonalat illeti, a 2020-as állapotot néztem. Hogy értelmes legyen az összhasonlítás, az EU-hoz képeset néztem, mégpedig az EU legalacsonyabb életszínvonalú országához, ami Bulgária. Bulgária életszínvonala jelenleg az EU átlagának 67 %-a. (A magyar adat: 74 %.)

Íme az adatok:

  • a bolgár szinten vagy felette: a 3 balti állam,
  • a bolgár szint háromgyedén: Azerbajdzsán, Belarusz, Kazahsztán, Oroszország,
  • a bolgár szint felén: Grúzia, Kirgizsztán, Moldova, Örményország, Transznisztia, Ukrajna, Üzbegisztán,
  • a bolgár szint egynegyedén: Abházia, Dél-Oszétia, Karabah, Tadzsikisztán, Türkmenisztán.

A két véglet Észtország és Karabah, de ha Karabahot nem számítuk (mert az gyakorlatilag egy állandó háborús állapot), akkor Tadzsikisztán.

A kedvenc orosz érv: Belaruszban sokkal jobb az élet, mint Moldovában, pedig a nyugat szerint az előbbi szörnyű diktatúra, míg az utóbbi meg demokrácia.

Címkék: közélet
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1717808119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.04.16. 09:42:21

Azért ezt sok minden befolyásolja. Anno mi sem azért voltunk a legvidámabb barakk, mert nálunk termelték a legszorgalmasabban a GDP-t. Másrészt Pl. Szaud-Arábia sem azért él jól, mert rettentően jól működik a társadalmuk.

Sztbeni95 2022.04.16. 09:48:00

Türkmenisztánban sokkal magasabb a GDP mint Üzbegisztánban, Moldovában vagy Grúziában, nem értem miért a legalsó kategóriában van

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.16. 10:13:32

Országokon belül is természetesen van különbség, hiszen a mostanában nagy hírre vergődött Ukrajnában a hozzájuk "került" lengyel, magyar, román területeken gyakorlatilag nyugati életkörülmények vannak, a Zbrucs folyótól keletre meg mindennap látjuk már a tévében.

Sztbeni95 2022.04.16. 11:06:19

@Deak Tamas: Ukrajnában pont a nyugati rész a szegényebb

kunzoo 2022.04.16. 11:07:23

Belarusz gazdaságának egyik alapköve az hogy a világpiaci ár alatt vásárolt orosz kőolajat finomítják, majd világpiaci áron adják el nyugaton. Tehát Oroszország folyamatosan segélyezi Belaruszt. Ez egy politikai alku eredménye, nem gazdasági teljesítmény.
A másik Moldova. Szemérmesen elhallgattad hogy ott egy befagyott polgárháború van, a dnyeszterentúli köztársaság egy orosz zombi köztársaság. Jó kérdés, a moldvai életszínvonal statisztikáiban figyelembe veszik-e a dnyeszterentúli részeket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.16. 16:30:41

@kunzoo:

Transznisztria erre még jobb példa. Ott van a régió legnagyobb erőműve, mely ellátja Moldovát is.

Moldova fizet, de Transznisztria nem utal semmit Oroszországnak. Emiatt az áram ára harmad annyi ott, mint Moldovában.

Transznisztria arra hivatkozik, nincs hivatalosan elismerve Oroszo. által.

Vicces. Mert tényleg nincs elismerve hivatalosan, de de facto el van.

Gery87 2022.04.16. 22:16:39

A volt SZU-ban ott a legmagasabb az életszinvonal ahol 300 éve is volt: a Baltikumban. Ott jobbágyság sem volt....de volt ipar, jobban álltak mint a finnek a cári birodalomban anno, akik szintén előny kovácsoltak autonóm helyzetükből...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.18. 08:45:22

@Sztbeni95: számtalanszor voltam a nyugati részen, a kistelepülések nagyrészét leszámítva teljesen nyugati életkörülmények vannak, mindenhol van rendes komfort és így tovább, ami ma alapelvárás.
Nem arról volt szó, hogy melyik rész a szegényebb - ezért használtam az életkörülmény szót - de az sem igaz amúgy

www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Ukraine&country2=Ukraine&city1=Bila+Tserkva&city2=Lviv&tracking=getDispatchComparison
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása