magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Beilleszkedés vagy nem beilleszkedés

Mi az eltérés a sikeres és a sikertelen migráns között?

A sikeres migráns 3 nemzedéke:

  • az 1. nemzedék bevándorol, s idegennek, de jól érzi magát,
  • a 2. nemzedék - mely már az új hazában született - természetesnek veszi, hogy ő helyi, bár még azonosul szüleivel is részben.
  • a 3. nemzedék már teljesen helyi, számára a nagyszülők identitása csak történelmi tény, érdekesség, de azt nem tekinti sajátjának.

A sikertelen migráns 3 nemzedéke:

  • az 1. nemzedék bevándorol, s idegennek és nem túl jól érzi magát, de abból indul ki: itt anyagilag mégis jobb, mint otthon,
  • a 2. nemzedék - mely már az új hazában született - természetesnek veszi, hogy ő helyi, de közben idegen is, s lassan észreveszi, legkésőbb kamaszkora végén: az igazi helyiek nem tekintik őt helyinek,
  • a 3. nemzedék már rádöbben, ő nem helyi és sose lesz az, ezért igyekszik visszatérni nagyszülei identitásához, bár már ott se fogadják be.

Vannak országok, ahol könnyű sikeres migránsnak lenni, s van ahol képtelenség ez.

Az egykori nagy fehér migrációs földek - mint Argentína, Ausztrália, Chile, Kanada, Uruguay, USA, Új-Zéland - sokáig a legsikeresebbek voltak e tekintetben. Alapvetően addig tart ez, míg a helyi nemzeti identitás gyenge. Amint kezd megszilárdulni, az új migránsok immár sikertelenek maradnak.

Argentína esetében tapasztaltam: a nyelvi problémával nem rendelkező, kinézetre helyi, de migráns, azaz a más latin-amerikai fehér migráns is immár idegen marad.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4117818017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.04.28. 12:51:51

Azért arra is van példa, hogy már helyi és annak is érzi magát, de őrzi az ősei identitását, akár még nyelvét is.

Gery87 2022.04.28. 14:53:31

@_Neville:

svábok, tótok voltak ilyenek.

Gery87 2022.04.28. 14:57:57

"Az egykori nagy fehér migrációs földek - mint Argentína, Ausztrália, Chile, Kanada, Uruguay, USA, Új-Zéland - sokáig a legsikeresebbek voltak e tekintetben. "

Egyszerűen nagyon hasonló, szinte azonos kultúrkörből érkeztek a bevándorlók, mind fehérek voltak, keresztények, a nyelv pl az írek, esetében Amerikában, azonos volt.
És persze dolgozni mentek nem segélyen tengődni.
A sikeres integráció alapja hogy homogén maradjon a közösség.
Ezért volt sikeres az USA anno, és ennek hiánya miatt fog széthullani idővel.

"Alapvetően addig tart ez, míg a helyi nemzeti identitás gyenge. Amint kezd megszilárdulni, az új migránsok immár sikertelenek maradnak."

Kanada pl szerintem még nyitott e téren...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 15:01:23

@Gery87:

Ма már az USA klasszikus nemzetállam. Az új jövevények idegenek maradnak, mert túl sokan jönnek.

Gery87 2022.04.28. 15:35:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És mert nem európaiak többségében a bevándorlók, ez a fő gond.
Az USA mint fehér európaiak állama jött létre, ez a nemzeti kultúrális identitás alapja, amibe csak később integrálódtak pl az afroamerikait is....már úgy ahogy...
A latin meg ázsiai bevándorló nem illik bele ebbe "WASP" identitásba....egy pl ír meg igen...ennyi.
Csak most nem csóró írek, hanem csóró mexikói meszticek mennek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 15:41:28

@Gery87:

Már a zsidók és a katolikusok is problémát jelentettek annak idején, de ezt még megikdották. A néger kérdés meg eleve nem etnikai kérdés.

De most már a latin kérdés nem megoldható. A leginkább amerikapárti latinok, a kubaiak se akarnak integrálódni. Ez a kérdést elég jól ismerem. A betelepólő kubai a LEGRITKÁBB esetben illeszkedik be, ő kubai marad és pont.

Lásd erről: bircahang.org/kubai-viccek/ - a cikk második fele.

Tapi2021 2022.04.28. 17:02:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A zsidók átvették az irányítást, a katolikusok meg továbbra is periférián vannak.

Tapi2021 2022.04.28. 17:04:24

Bár a latinokkal erősödik a katolikus hagyomány, de mivel maguk a latinok is periférián vannak így egyelőre csak számszakilag nő ez a csoport.

_Neville 2022.04.28. 17:04:48

@Gery87: "A latin meg ázsiai bevándorló nem illik bele ebbe "WASP" identitásba....egy pl ír meg igen...ennyi" azért az se volt egyszerű. Az írek, olaszok stb katolikusok, szigorúan véve ők se waspok, hiszen nem protestánsok. És ott vannak még a zsidók is.

_Neville 2022.04.28. 17:07:35

@Tapi2021: "Bár a latinokkal erősödik a katolikus hagyomány" igen is meg nem is: a latin-amerikai katolicizmus azért más mint az európai. A tanítás persze ugyanaz (jó esetben), de a körülötte lévő hagyomány nem teljesen. Mint ahogy egy görög meg orosz ortodox se ugyanolyan.

Tapi2021 2022.04.28. 17:09:45

Az USA-ban századokon át mindent megtettek a közös identitás létrehozásáért. Ebbe Hollywood is ezerrel beszállt a sok hazafias, amerikai zászlós filmmel.
Vidéken minden második házon állandóan ott volt a lobogó.

A film, a média, a politika is ezt sulykolta. Légy büszke amerikai. Te az amerikai álom része vagy! Stb.

Ez a közösség napjainkban kezd széthullani, a ballib ideológiák hatására, amelyek mindent szétkúrnak, ha kell, ha nem. Azt is, ami jó Amerikában. Mert lassan mindenkit mindenkivel összeugrasztanak.
(Ezt csinálja most már Európa is. :-( )

Billy Hill 2022.04.28. 22:44:53

USA és ázsiaiak: Rémlik pár cikk, hogy ők még úgy-ahogy szeretnének beilleszkedni, és ez a keresztnév választáson is meglátszott a legutóbbi időkig. Szemben a feketéknél egyre gyakrabban megjelenő, "sosemvolt" típusú, gyakran fonetikusan írt nevekkel (pl. a franciás Antoine helyett Antwon) ők még nagyban nyomják/nyomták a klasszik neveket, úgymint Peter, Steve, John stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 23:01:33

@Billy Hill:

Csak közben minden kínainak van igazi neve is, az angol név csak amolyan nikk.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.29. 08:11:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: és ennek egyszerű oka van, mint nekem mondták jópáran, hogy le lehessen írni a nevüket modern irodai környezetben.

Viszont nem tudom hogy ez a beilleszkedési képlet igaz-e. Biztos, hogy függ a befogadó országtól is. Ha már Argentína: Ferenc abszolút argentin, a cheguevarás indulatú baloldaliságával együtt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 08:15:46

@Deak Tamas:

Mert ő 100 évvel ezelőtti migránsok leszármazottja.

De egy most bevándorló pl. peruiból már nehezen lesz argentín.

sync 2022.04.30. 08:46:30

Ó, hát én még azt is tudom a névből, hogy kinek az őse magyarosított. Ha nem eredeti kipcsák, annyi neki.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása