magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mi lesz a háború vége?

Mi az ukrajnai háború lehetséges kimenete?

Azt mondanám, az ukrán győzelem esélye kb. 1 %. Ehhez az kellene, hogy a nyugat sikeres puccsot hajtson végre Moszkvában, s biztosítsa, hogy az új vezetés nyugatpárti legyen - ez nagyjából lehetetlen feladat.

Tehát az orosz győzelem esélye 99 %, ennek azonban lehet több változata:

  • teljes győzelem, azaz az egész terület megszállása, kijevi puccs elősegítése, majd új államszövetség létrehozása Belarusz, Oroszország, Ukrajna részvételével,
  • ennek még lesújtóbb verziója: a NATO részleges kikapcsolása, azaz a szomszédos NATO-tagállamok bevonása a háborúba az orosz oldalon, ez Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, s Románia bevonását jelentené, ukrán területekért cserébe,
  • részleges győzelem, azaz a kijevi kormányzat hatalomban hagyása, de egyes területek elcsatolása, ez minimum a Krím és az orosz határ közti 4 mai megyét jelenti,
  • ennek maximálisabb verziója: még 2 délnyugati megye, azaz lenne orosz-román közös határ.

Most a háború lényege a jövőveli új határ megállapítása. Az ukrán erők gyakorlatilag azért harcolnak, hogy maradjon meg legalább az odesszai megye nekik, azaz maradjon tengeri kijáratuk. Minden azon múlik, a kelet-ukrajnai hadszíntéren az ukrán erők mennyire képesek lassítani az orosz előrehaladást.

Vicces, de még az angol Wikipédia térképe mutatja legobjektívebb módon a mozgást:

a délkeleti front a tegnapelőtti helyzet szerint

169 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3617818377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.04.29. 12:56:53

@Deak Tamas: "így van, hiszen nem vagy magyar"

Attól függ, milyen értelemben.

Genetikailag gyakorlatilag senki sem az. Kicsi barna bõrû, vágott szemû embert idehaza leginkább csak a kínai büfében találsz, és az is vietnami.

Kulturális értelemben igen, elvégre magyar az anyanyelvem. Ami persze sok szempontból szívás, Pl. sok-sok idõt kell tanulással töltenem ahhoz hogy normális melóm legyen, mert angol nélkül ez legalábbis az én szakmámban nehezen megy. És persze, ha ezt az idõt német tanulással töltöttem volna mert angolból már eleve perfekt vagyok, akkor még jobb lenne a pozícióm.

Gazdasági értelemben igen, elvégre az én adómból is építi viktor bácsi a stadionjait. És ha megbetegszem akkor én döglök meg a roppant színvonalas magyar egészségügyi ellátásban. És igen, ha netán fel kellene zárkóztatni Kárpátalját Szabolcs-Szatmár megye szintjére, az szintén az én adómból menne.

2022.04.29. 13:02:24

@Madarász Henrik:
az angolszászok nyugat-indoeurópaiak. a vikingek éjszaki germánok. mindketten fehérek. eredendően nem voltak rokon népek. a vikingek harci baltások és skandinávia őslakói. az angolszászok íjfeszítők, akiknek felmenői az eurázsiai steppéről erednek.

midnight coder 2022.04.29. 13:11:34

@Serény Vélemény: "Ha ez kiesik a világpiacról (bár a ruszkik több gabonát vetettek idén) akkor a bekövetkező éhínség akár 100-200 millió embert érinthet, és ekkor az Eu vagy beveszi a tagjai közé egész észak-afrikát, vagy felkészül 10-20-30 millió konkrétan éhező közel-keleti és afrikai migráns fogadására és ellátására."

Vagy elaknásítja a határait. Mondjuk az ésszerû megoldás ez lenne - de pont ez az, ami kizárt.

Viszont annak nincs elvi akadálya, hogy a kicsi négerek orosz búzát vegyenek ócsóért (mert más nem nagyon vesz tõlük, max. a kínaiak).

MEDVE1978 2022.04.29. 13:13:32

Elég nagy tévedésnek tűnik. De ugye kérdéses, hogy mi a győzelem.
Ehhez fel kell vázolni azt, hogy mik lehettek a stratégiai célok a hadműveletek elkezdésekor:
1. Ukrajna orosz barát státuszba való visszahozása. Ez egyértelmű kudarc, hiába reptették Beloruszba Janukovicsot, nem volt olyan pillanat, amikor őt be lehetett volna küldeni Kijevbe, hogy vegye át a hatalmat. Emellett az ukrán nemzeti összefogás / Zelenszkiék propagandája láthatóan erős orosz ellenes indulatokat szült, még a jelentős orosz lakosságú (nem szakadár) területeken is. Közvetlenül a háború után nem teljesülhet ez a cél, középtávon persze elképzelhető, hogy valamilyen módon a lakosság nyomora miatt még sor kerülhet rá, ezért nem valószínű.
2. A szeparatista régiók "biztosítása". Ez sikerült, hiszen ezeket a régiókat megszállták az oroszok. Kérdéses, hogy mivel eddig is proxy háború volt itt, illetve a terület kvázi orosz befolyás alatt volt, ez mennyire "eredmény".
3. Jelentősebb keleti területek elfoglalása. Ez még nem sikerült, egyedül Mariupult és a "krími folyosót" sikerült biztosítani az oroszoknak. Ez jelentős előrehaladás ugyanakkor, mert a Krím már nem csak a hídon keresztül elérhető és elzárták az Azovi tengertől Ukrajnát. A siker azonban itt is mérsékelt, nem arról van szó, hogy az oroszok már a Dnyeper partjánál járnának (habár ez pár héten, hónapon belül reális cél lehet). Mindent összevetve reális lehet délen a Dnyeperig történő előrenyomulás, de nagyon nem látni még a jeleit.
4. Érdekesebb és "kinyilvánított" cél Ukrajna elvágása a tengertől és Odessza elfoglalása. Ez a hadművelet már többször befuccsolt egyébként a háború folyamán. Hallani lehetett, hogy Herszont már elfoglalták, ugyanakkor a tőle 40 km-re levő Mikolajivot még nem. Itt volt ukrán ellentámadás is. Jelenleg itt egyáltalán nem látszik, hogy az oroszok előre tudnának jutni.

Hadi helyzet tekintetében: egyértelmű, hogy az ukránok a falnak állnak háttal, ugyanakkor rengeteg modern fegyvert kapnak a nyugattól. Persze ez nem fogja "megfordítani" a háborút, tehát a szeparatista területeket nem valószínű, hogy vissza tudják majd szerezni. Ugyanakkor Ukrajna szabadságharcot folytat egy idegen elnyomó ellen, ez látszik Mariupolban is. (Egy demolarizált ellenfél pillanatok alatt feladott volna egy mélyen az ellenséges vonalak mögött elzárt várost, ahol nincs esély a kitörésre. Mégis tartják még magukat az ellenállási pontok, ez nagyon sokat elmond a morálról.
Ezzel szemben az oroszok morálja rossz, bár a propaganda hatására javul. Itt a rossz moráltól a lassú javulásra lehet számítani. Ennek oka, hogy egyre inkább nemzeti ügyként lesz majd prezentálva a háború, a katonák pedig majd az ország becsületéért küzdenek, hiszen az ellenséges propaganda azt mondja, hogy Oroszország gyenge, legyőzhető.

Jelenleg katonailag én a legvalószínűbbnek további keleti területek lassú elfoglalását, illetve orosz előrenyomulást valószínűsítek, legfeljebb a Dnyeperig. A déli partvidék orosz megszállását jelenleg nagyon valószínűtlennek tartom. Egyrészt ott van Mikolajiv, ami hasonló népességű város, mint Mariupol, ráadásul nincs bekerítve. Az orosz csapatoknak jelentős területeket kellene elfoglalniuk a bekerítéséhez, közben pedig az ellentámadásoknak nagy mértékben ki lennének szolgáltatva. Hasonló igaz a jóval nagyobb Odesszára, csak fokozottan. Ebből kiifolyólag én nem hiszem, hogy elfoglalnák Odesszát. A kijevi kormány egyértelmű érdeke, hogy a várost, mint utolsó tengeri kijáratot megvédje, tehát nagyon jelentős védőerőt csoportosítanának oda. Feleségem egy konferencián találkozott egy ukrán kollégával, akire ráírt az első napjaiban a háborúnak. Az illető azt írta vissza, hogy: ez egy nagyon nehéz óra, de építjük a védelmet és megmutatjuk az orosz disznóknak. Ez a háború elején volt, tehát minden csak nem könnyű tavaszi séta lesz az oroszoknak Odessza elfoglalása.

Folyt köv.

midnight coder 2022.04.29. 13:17:49

@Tapi2021: "És az elsőt úgy is elfogadják, ha tudják, hogy hazudozott az okról. Sőt, úgy is, hogy valójában senki nem provokálta, csak ő MEGELŐZŐ csapásként leveri, azt, akit csak akar."

Nekem is ez a bajom az egésszel. A sok forgó szemû jóember az amcsi médiában azt felejtik csak el, amit õk csináltak.

A másik bajom az egésszel, hogy az hogy eljutottunk Gorbacsovéktól a háborút indító Putyinig egy hosszú folyamat eredménye. És azt kellene átlátnia mindenkinek, hogy ebben a folyamatban nem csak a ruszkik sárosak. Lett volna itt olyan forgatókönyv is, hogy az EU beruház a ruszkiknál és a nyugati cégek nem csak lerabolják a térséget, hanem beruháznak is - mondjuk a kicsi kínaiak helyett lehetett volna oda is vinni a gyárakat. És akkor most lenne egy jóval demokratikusabb, talán már mára EU tag Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, és az EU produkálta volna azt a fejlõdést amit a kicsi kínaiak az elmúlt 30 év alatt. És most az amcsik az EU ellen embargóznának...

Csak az EU vezetése már 30 évvel ezelõtt sem az európaiak érdekeit szolgálta.

MEDVE1978 2022.04.29. 13:32:02

Kicsit eltérő kérdés a nemzetközi politikai visszhang és erőviszonyok.
Míg a katonai tendenciát meg lehet még fordítani, ez egy egyértelmű vereség Oroszországnak. Ennek számos oka van:
1. A NATO, bár egy viszonylag erős védelmi szövetségről van szó, nem nagyon csillogott az utóbbi években. Az utolsó nagy akciók talán az iraki és afganisztáni inváziók voltak, azonban azóta csend volt a NATO körül. A NATO nem egyenlő a NATO tagokkal, itt a közös fellépésre gondolok. Az új orosz veszély lényegében újra "dinamizálta" és egyben megerősítette a NATO-t. Jelenleg úgy néz ki, hogy a háború benyomta a NATO-ba a finneket és a svédeket, ami Európában egy jelentős nyereség a szövetségnek. Mindkét haderő jelentős mértékű, sok tartalékossal, modern fegyverekkel. Másrészt jelenleg úgy tűnik (bár a német koalíció puhapöcs jellegű pártjai, elsősorban a szocdemek és a zöldek most kihátrálni próbálnak), hogy a németek újrafegyverkezését hozza magával a konfliktus. Az pedig bizony nagyon sok pénz, amit a németek erre tudnak költeni, ha akarnak. Emellett a grúzokat, örményeket is a NATO felé nyomta az orosz agresszió, illetve az európai országok fegyverkezésbe kezdtek, meg garantálják, hogy eléri a hadi kiadásuk a GDP 2%-át. Még ha ebből csak a finn és svéd NATO tagság teljesül csak, akkor is jelentős orosz politikai vereségről van szó.
2. Az USA szerepe. Az amerikaiak egy újabb proxyval tudják szórakoztatni ezúttal is a közönséget. Bidennek ez viszonylag jól jön, mivel nagyon népszerűtlen, hátha tud olyat húzni, ami háborús elnökként jó színben tünteti fel.
3. Egyéb nemzetközi hatás. Az ENSZ jó mutatója ennek. Az oroszoknak van egy holdudvara (Venezuela, Kuba, Szíria stb.), akik a famulusai, illetve van egy pár szövetségese (Kína, Észak-Korea). A többiek mind elítélik folyamatosan az inváziót és a háborút.
4. Hosszútávú politikai hatások szempontjából ez egy jelentős vereség az oroszoknak. Elsősorban azért, mert a szankciók szinte biztosan kitartanak majd a háború befejezése utánig és hosszú ideig tart majd, amíg az orosz - nyugati kapcsolatok normalizálódnak. Ez azért baj gazdaságilag, mert az oroszok nagyon fontos üzleti partnere volt Európa és ezt most szinte nullára rombolták, csak az energiahordozók exportja maradt és az is csak korlátozott ideig. Persze itt lehet habzó szájjal kiabálni, hogy ha Európa nem vesz olajat és gázt, majd vesz Kína és India, de a helyzet nem ilyen rózsás. Kína és India ugyanis nem rendelkezik jelentős mértékű infrastruktúrával (magyarul csövekkel), így a transzport drága vagy nem lehetséges. Olvastam valahol, hogy a kínai fogadókapacitásokat most próbálják duplázni, de kb. 5 év, amíg ez sikerülhet és akkor is csak az EU export kis töredékének megfelelő mennyiség szállítható rajta. Oroszországnak pedig tudomásom szerint nincs LNG terminálja sem. Fontos tényező az is, hogy Kína az oroszokat óriási demográfiai nyomás alá helyezi a Távol-Keleten. Kérdéses, hogy az meddig tartható, hogy a határ egyik oldalán él 1,5-2 millió ember, a másikon pedig több száz millió, valamint az, hogy az átvándorló kínaiak mikor gondolják azt, hogy jobb az anyaország kultúrája és nyelve szerint élni.

Serény Vélemény 2022.04.29. 13:32:46

@midnight coder: Az elvi akadály az, hogy a 10%-ot növelik 10%-kal, akkor az még nem lesz 30%.

2022.04.29. 13:37:54

@Madarász Henrik:
a magyar népfőiskola szerint ezek a törzsek mind a kárpát-medencéből erednek. mert a jégkorban a jégpáncél errefelé vékonyabb volt. és a kárpát-medence volt európa túlélő központja. és a jég olvadásával létrejött egy beltenger. és innen szerteszét vándoroltak az emberek. és aki maradt az a mag népe. a magyar. ez hiedelem. ami nem azt jelenti, hogy feltétlen hülyeség, egyetlen tudományos akadémia sem fogadja el. a magyarságkutatók se. mondván, hogy ha ezzel a hipotézissel előállnak, akkor egyetlen publikációkat se veszik komolyan.

a biológusok szerint a nyugati árják őseurázsiaiak. és valahonnan a bajkál tó környékéről erednek. mert ott találtak egy mamutvadász fiú, akinek egyenes férfiágon nyugati árja. és aztán ezek a népcsoportok az eurázsiai steppén keresztül a kárpát-medencét megkerülve jöttek be. ezeket archeogenetikai mérések, spekulációk a történelem előtti időkből. és amit tudunk, hogy az anglik szászországból nyugatra szakadt törzs. és közeli rokonaik a frankok.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Invasions_of_the_Roman_Empire_hu.svg
ez egy kelet-nyugati vándorlás eredménye. és aztán indult meg a viking invázió éjszakról délre. és úgy lettek keresztények, hogy jelentős mértékben összekeveredtek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.29. 13:47:12

@midnight coder: gazdasági értelemben Csu-Hsi Ji, a kínai büfés, meg az összes gazdasági holland migráns is magyar, hiszen Viktor az ő adójukból is építi a stadiont, illetve ők is megdöglenek a magyar egészségügyi rendszerben is.
Kulturális értelemben az anyanyelv semmit sem jelent, Tuka Bélának is magyar volt az anyanyelve. Viszont az, hogy az anyanyelvedet megveted, saját írásaid szerint fontosabbnak tartod, hogy németül meg angulul makimajomnyelvezz, egyértelműen kizár a magyar kulturális közösségből. Nem is vállalnál semmit ezzel a közösséggel, áldozatot nem hoznál érte. Azaz ellene igen, hiszen többször írtad saját magad, hogy bármikor leadnád az anyanyelved, és azt is, hogy kár, hogy egész Európa nem vált angulra meg németre.
Kárpátalján, ahol már a háború előtt sem az volt a probléma hogy milyen nyelvet tanuljanak a jólfizető munkájuk meg bankszámlanövelés miatt, rengeteg ottani szláv anyanyelvű tanul magyarul. Na ők a kulturális értelemben magyarok. Hiszen ha csak munka kéne nekik tanulnának szlovákul vagy lengyelül, aztán dobroho ránku. De ők nem teszik, hanem magyarul tanulnak.
A genetikai szemléletű nemzetkutatás meg pure fajelmélet, csak szólok.

(Amúgy lehet támogatni : karpatalja.ma/sorozatok/karpatalja-ma/szemelyi-jovedelemadoja-1-val-is-tamogathatja-a-karpataljai-magyar-felsooktatast/)

2022.04.29. 13:51:22

@MEDVE1978:
odesszát fegyveresen nem nagyon tudják elfoglalni csak úgy, hogyha a civil lakosságot is lövik, de ki tudják éheztetni. odessza lakossainak egy jelentős része a háború előtt oroszbarát volt és kijevből hergelhetik a tömeget, de ha a többség nem akar a többi ukrán város sorsára jutni, akkor kérhetnek az oroszoktól egy szabadkikötői státuszt, amit elfogadnak. ehhez persze több dolog is kell. az oroszok eljussanak odáig, legyen elég eszük egy kompromisszumos javaslatra. és egyébként eladhatják úgy a nyugatnak, hogy tessék. az ogyesszaiak az ukrán milicia karmából kikerülve az (orosz medve mancsában) "önként" választották a novarossziját.

és ezt a kreml eladhatja úgy, hogy győztek. ha összekapcsolódnak a dnyeszter menti köztársasággal, akkor az orosz győzelmet jelent. nem totális győzelmet. mert ahhoz az kellene, hogy elfoglalják kijevet. ahhoz pedig az, hogy lembergig nyomuljnak. és úgy fehéroroszországgal karöltve az ukránok körbe vannak kerítve. ez sem lehetetlen.

és persze az is lehet, hogy a ruszkikat megállítják. és visszavonulnak. majd fejvesztve menekülnek. mert nyugati támogatással kialakul a katonai fölény. döntetlen nem nagyon lehet. a katonai döntetlen orosz vereséget jelentene. mert a gazdasági szankciók mindenkit sújtanak. a kultúrharcot elvesztették.

tehát kreml urainak katonai értelemben kell győznie, vagy végük van. és ebben benne van az is, hogy putyint leváltják. és jön egy sztálinista.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 13:56:16

@Deak Tamas:

Ez így igaz. Az identitás nem létezik önérzés nélkül. Hiszen az identitás alapja a hozzátartozás érzete.

Lásd, én szeretem a zsidó kultúrát, dehát kívülről szeretem. Mint mondjuk a Real Madrid budapesti szurkolója szereti a csapatot.

Az meg, hogy ellendrukker vagyok kifejezetten? Akkor eleve nem tartozom oda.

Pont olyan ez, mint a család. Nyilván ha drukkolok, ne legyen jó a scaládomnak, akkor az nem az én családom. De még akkor se vagyok a szomszéd család tagja, ha azt rokonszenvesnek látom.

Boldeone2 2022.04.29. 14:04:53

@MEDVE1978: Arról nem beszèlve, ha Oroszország fenn akarja tartani az eddigi szènhidrogèn exportmennyisèget , az kb 20 èvre elegendő, ha teljesen beszüntetnèk akkor önellátásra mèg kb 40-50 èv
Az egèsz orosz költsègvetès harmada kb a szènhidrogèn eladásokból jön össze , vagyis van max 20 èvük , hogy kitaláljanak valami újat ..
A világ most egyre nagyobb erővel a foszilis energiahordozók kiváltásán dolgozik , azaz erre hosszú távú jövőt nem lehet èpíteni..
Az oroszoknak kèt választás van :
- idővel elbukik a putyini orosz rezsim , akkor újraèledhet a nyugati szövetsèg. Navalnij az EU- ba szeretnè belèptetni Oroszországot, ez lenne a legjobb mindenkinek
- A másik út , a kínai gazdasági függősèg, meg egy autarkiába , lassú gazdasági agóniába süllyedő ország ...

Ennek a háborúnak az árát az EU- nak kell majd megfizetni : először Ukrajna reorganizálása lesz több tízmilliárd euro\dollár az elkövetkező èvtizedben , a háborús sebhelyeket , egy összeomlott 40 milliós országot nem lehet otthagyni káoszban

Hosszú távon meg Oroszországot is reorganizálni kell, ha addig nem lesz kínai gyarmat...
Ha az az idős generáció kihal , amelyik Putyint a hatalomban tartja , jellemzően az 55-60 èven felüli , szovjet időkben szocializáltak, akkor lehet egy generális rendszerbontás , ami kb 15-20 èv max...
A globalizációt úgysem lehet megúszni, ahogy a gazdasági autarkia közgazdaságilag halálra van ítèlve . A technológiai fejlődès mindig èles ès valós világgazdasági piaci helyzetben születik ...
Arról is van szó, hogy nemcsak a politikai rendszer determinál, hanem a földrajzi adottságok is ... A nagy ásványkincs vagyonra támaszkodás èppen a technológia-intenzív fejlődèst akadályozta ...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.29. 14:05:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pontosan. Az a baj, hogy Magyarországon nagyon sok helyen teljesen betegen működik, lásd ezt, és még akkor nincs is szó a gery-féle jelenségről, amit mostanában már Budapester-jelenségnek lehet hívni (és mennyire nem véletlen a rá kialakult idegen szó !). Tavaly tőlem megint megkérdezték néhányan, hogy a magyar-portugálon melyik csapatnak drukkolok. Tudok spanyolul is, akkor a portugál-spanyolon (akik meg utálják egymást) melyiknek drukkoljak?

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.04.29. 14:08:38

Ennyi fölösleges ballasztot leírni a kommentekben.

Oroszország győzni fog. Hogy mi lesz az a győzelem, az valóban kérdéses. Tervek és lehetőségek. Hogy az íróasztalon lévő terv mennyiben valósul meg, az egye egyedül a nyugati támogatás mértékétől és kitartásától függ. Az ukrán légvédelem és haditengerészet megsemmisítve. Ukrajnát gyakorlatilag elvágták a tenger elöl. Odesszát bevenni sem kell, elég ha áthalad fölötte a front, a várost bekerítik, kiéheztetik. Haladnak a moldáv és román határ felé. Kelet-és Dél-Ukrajna orosz lesz. Ukrajna mezőgazdasági termelése ezáltal meg fog zuhanni. Gabona mindenütt van, de a kukoricaföldek jelentős hányada délen, a fekete-és az azovi-tenger menti tágabb térségben fekszenek - az ország többé nem, vagy legalábbis nem olyan mértékben lesz kukoricaexportőr, mint eddig. A tengeri kikötővárosok iparának és kereskedelmének elvesztése másik csapást fog jelenteni. Mindezek miatt az ukrán GDP megzuhan, és vele az állami bevételek is jelentősen megcsappannak. Az USA nyomathatja a pénzt, mert a gyarmattartó nélkül a zenebohóc képtelen lesz fizetni az állami alkalmazottakat és a nyugdíjakat. A maradék Ukrajna nyugati lélegeztetőgépre kerül, mert enélkül az állam életképtelen lesz. Innentől az amerikai gyarmattartó felelőssége lesz az ukrán nevű bábállamot életben tartani, ámbár költségcsökkentés címén ebbe bevonják a szintén gyarmati sorba döntött Európai Uniót is.

Kizárólag a nyugati érdekközösség (majdnem értékközösséget írtam) áll Ukrajna mellett. Kína Oroszo. mellett, a Közel-Kelet, Ázsia, Afrika és Latin-Amerika semleges vagy hallgatólagosan mellette áll. Ha csak Kínára és Indiára szűkítjük, a két legnépesebb ország magatartása miatt már kijelenthető, hogy a Föld lakosságának meghatározó része magasról tesz Ukrajnára. USA, Kanada, Ausztrália és az EU áll csak ki mellette. A világ népességének elenyésző része.

A jenkik maximum elhúzhatják ezt a konfliktust. Az USA lényegében háborúban áll Oroszországgal. Nem két szomszédos ország csatája, hanem világok harca. És már nem proxy háború. Csak nem mondják ki, mert tovább zuhannának a tőzsdék. Ugyanakkor Amerika stratégiai hibát véthet. Oroszország ugyanis nem a Szovjetunió, amelyet a '80-as évek végre a csillagháborúval sikerült padlóra küldeni. Okos, felkészült, előre kidolgozott stratégiával rendelkező és mindennel számoló vezetése van. Aki Putyint leírja, bolond.

Boldeone2 2022.04.29. 14:12:47

@cvsvrs: tehát kreml urainak katonai értelemben kell győznie, vagy végük van. "

Itt az veszít, aki a nagyobb területet viszi, de erre Putyin mèg nem jött rá. Zelenszkij meg nem írhat alá olyan bèkèt, amiben területekről mond le, tiltja az alkotmány...
Ha Putyin ki akar baxni az ukránokkal, akkor hazamegy, ha magával , akkor megszerzi Ukrajna 1\3 - át, ahol èvi több tízmilliárd lesz csak az alapműködès fenntartása , közben meg lesz partizántevèkenysèg meg tünetèsek , belháború
Egy ország megszállása is kivèreztet bárkit . Az USA sem tudta egy idő után megtartani Afganisztáni pedig 20x annyi pènze van mint az orosznak

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 14:13:06

@Deak Tamas:

S ez Mo-on nagyon sajátos helyzet, BG-ban pl. ez abszolút marginális.

Itt csak nagyon szélsőséges elemek vannak ilyen mentalitással, pl. bolgár Helsinki Bizottság vezérkara. De még az itteni Soros Alapítvány emberei között is kisebbségi ez a szöveg.

Pl. drukkolni egy meccsen, hogy az ellenfél győzzön, s erre semmilyen racionális ok nincs (pl. az illető félig idegen, vagy valami ilyesmi). Mondjuk ha egy magyar-zsidó kettős identitású Izraelnek drukkol, akkor azt mondom, ebben semmi perverz nincs, de miért drukkolna a saját népe ellen bárki?

Amikor magyar-bolgár meccs volt, az apai nagynéném a bolgároknak drukkolt, a színmagyar férje meg a magyaroknak. Ha mondjuk a férj is elkezdett volna a bolgároknak drukkolni, akkor mindenki megkérdezte volna: miért csinálsz így, te beteg vagy?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 14:15:39

@Boldeone2:

Elfelejted, hogy az orosz és az ukrán testvérnépek, s sok a kettős identitású. Ez nem Afganisztán, ahová bementek a totál idegen amerikaiak.

Boldeone2 2022.04.29. 14:19:54

@Lesz még Magyar Köztársaság: Oroszország győzni fog."

- Nem fog győzni. A nyugat , az EU soha nem hagyja magára Ukrajnát , nem is teheti meg. Amit az orosz megszerez területet - ha úgy lesz - onnantól kezdve minden költsèg őket terheli , a nyugdíjak kifizetèsètől a reorganizációig
Oroszország egy viszonylag szegèny ország , èves költsègvetèse kb 300 milliárd dollár ..
Csak hasonlításkènt a 9,75 millió lakosú Magyarországè 67 milliárd dollár..
Hosszú távon az orosz fog elfáradni, az ukránok a hazájukat vèdik ...Biden most tol nekik 33 milliárd dollárt!

Boldeone2 2022.04.29. 14:21:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ma már az oroszellenessèg az ukrán identitás alapja. Nem számítanak többè testvèr nèpnek

_Neville 2022.04.29. 14:23:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mondjuk én összesen egy ilyen embert ismerek, aki direkt a magyarok ellen szurkolt, mert Orbán. Szerencsére már nem nagyon beszélünk, mióta sehonnai bitang embernek neveztem. Jobb is így. :D

2022.04.29. 14:25:08

@Boldeone2:
az egy másik kérdés, hogy európa egy orosz vereség után mihez kezdene egy rommá lőtt ukrajnával. a tőkeerős amerikai cégek mennének oda elsősorban. és másodsorban az izrael támogatásával az orosz-ukrán zsidók. feltéve, hogy demokrata párti kormány van. izrael egyik oldalon sem áll. és ha az oroszok nyernek, akkor is beléphetnek. akár amerikát megelőzve feltéve, hogy republikánus kormányzat van. az európai unió ebben a sorban legfeljebb csak a harmadik.

és hát eddig is lehetett egy európainak érdekeltsége ukrajnában. amelyik a háború végeztével se lesz sokkal stabilabb államalakulat. szóval én nem értem, hogy ez európának miért jó. de az európai unió vezetői értik, és a nyugat-európaiak is felteszem értik, mert ezért szavaznak a kormányaikra.

Serény Vélemény 2022.04.29. 14:26:20

@Boldeone2: annak a 33 milliárdnak a jó része természetesen ősi ukrán szokás szerint valamilyen off-shore számlákon fog landolni, kicsit kap belőle Zelinszkij is - a már meglévő milliárdjai mellé, meg a szokásos ukrán maffiahálózat is.

_Neville 2022.04.29. 14:28:33

@midnight coder: a nyelv önmagában semmit nem jelent, a magyarság kérdése az, hogy sorsközösséget érzel-e a nemzettel, minek érzed-e az egész kérdést, hasonlóan mint egy tágabban vett családot. Ez jogi fogalmakkal nem leírható, nem is azonos az állammal, és pláne nem haszonelvű kérdést: anyámat, apámat, a testvéremet sem azért érzem közelebb állónak és szeretem, mert az akkora biznisz. Na a nemzetnél is valami hasonló van. És bizony megesik, hogy valaki jobban vallja és éli ezt a sorsközösséget nyelvtudás nélkül is, mint valaki azzal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 14:29:31

@Boldeone2:

Ez mese. Nehogy elhidd.

A fodrászom is ukrán. Oroszpártibb, mint én.

Meg másokat is ismerek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.29. 14:32:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: és amúgy nem tanulságmentes például ez a reakció sem, a már sokat citált filmből:

youtu.be/EZG64Ucc8Ew?t=2445

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 14:36:26

@_Neville:

Pontosan így van.

Volt egy zsidó barátnőm Kubában (nem intím barátnő). Ő mesélt ilyen dolgokat. gyerekkorában az iskolában mindenki mint "a lengyel lány" emlegette, ő meg nagyon meg volt bántva, mert ő kubainak mon dta magát, ott született, máshol sehol nem élt, spanyol volt az an yanyelve, nem tehet arról, hogy a n agyszülei Lengyel.orszáhgból véndoroltak be.

Kam aszkorában aztán rájött mi a helyzet. Összejött a nagyszüleivel, megtanult tőlük jiddisül, s elkezdte magát mint "Kubában élő zsidó" definiálni. S ezzel minden rendbe is jött, ezt mindenki elfogadta így. Ő lett "a zsidó szomszéd".

Magyarázat: latin-amerikai mítosz, hogy minden zsidó lengyel. A nem onnan származókat is így nevezik sokan.

_Neville 2022.04.29. 14:39:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerintem mindkettőtöknek igaza van valahol, mert létezik ez az oroszellenes ukrán identitás is a nyugati részén, meg az oroszbarátabb is. A kérdés továbbra is, hogy létezik-e egységes ukrán nemzet. Ugye a nyugati narratíva szerint most már igen, és az egész a nyugati oroszellenes identitást vette át, az orosz narratíva szerint meg igazából ilyen nincs is, olyan mintha a palócok találnák ki, hogy nem is magyarok. Szerintem létezik, de az egyáltalán nem egységes.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.29. 14:42:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, ez az egyik mostanában sokat hangoztatott tévedés, hogy most ukrán nemzet születik. 1940-ben a némileg vehemensebben támadó németekkel szemben, az akkor Ukrajna lakosságú Franciaországban 500.000 vagy 5.000.000 menekült indult el (korabeli újságlap van az emlékeimben, ez volt a főcím, ugyanis annak ellenére indultk el ennyien, hogy a francia kormány megtiltotta a lakhelyelhagyást) és a tízszeres szorzó tökéletesen mindegy is, hiszen a kommunikáció szerint az összmenekültek száma 12 millió, 7 millió belső, 5 millió külső.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.29. 14:43:01

@_Neville: szerintem bizonyosan nem, lásd épp amit másodperce írtam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 14:45:11

@_Neville:

Az én fodrászom pl. egy nyugat-ukrajnai nő, kétnyelvű.

Kb. az a világképe, hogy az ukránokat kát oldalról támadják századok óta: lengyelek és oroszok, s az orosz oldal a kisebb rossz, másrészt kulturálisan az oroszok a közelibbek.

A háborút nyilván elítéli, de azt mondja: Amerika a hibás, Putyin kényszerűségből cselekedett.

_Neville 2022.04.29. 15:05:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: kicsit ez a klasszikus magyar "két pogány közt egy hazaért" (mindig vannak az aktuális nyugati és keleti hatalomnak is csicskásai, meg páran akik a magyar érdekek mentén igyekeznek lavírozni) szemléletre hasonlít.

kunzoo 2022.04.29. 16:08:14

@cvsvrs:
Mivel az ukránok munkát vállalhatnak az unióban es akarnak is, nyugatbarátok. Mikor jefgenyij hazamegy és közli hogy egy vizvezetékszerelő szakmával összehoz ket háromezer Euro bert....ott az egész falu nem keres annyit. Ezzel szemben mit tudcPu5yin nyujtani nekik? Egy blogon megírták hogy az orosz állam adott valami ujrakezdési segélyt a nepnek. Kb 50 ezer forintra jött ki. Ettől ijedhetett meg Putyin es a sleppje! Magyarázott valami ellen oroszorszagról, hát ez az. Egy idő után marha nehéz lett volna megmagyarázni a népnek, hogy Oroszország egy kincsesbányán ül, lefúr a földbe, feljön a dollár. Akkor hogy lehet az hogy Volodimir kezd jobban élni mint Vlagyimir? Ha nem tudja egesz ukrajnát megszállni, meg élesebb lesz ez a dolog.
Ha megszállja, belerokkan a költségekbe.

kunzoo 2022.04.29. 16:17:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ez a háború megmutatta hogy a tank a mostani formájában lejárt lemez. A javelin rakétákkal meg a drónokkal sokkal többre mennek. Azok a raketák meg egy moszkvics csomagtartojában is eljutnak a frontra kézből kézbe.
Egyebkent ezek a vasutbombazasok a világaború idejen is egy ket napos fennakadasok ha nem állandosul a bombázas. Nem tudom hány raketajuk van ami erre alkalmas, de több száz darab kell a celpontok egyszeri bombázásához ha eztfenn akarják tartani, rakéták ezreire lesz szükség.

Boldeone2 2022.04.29. 16:22:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Egy ember vèlemènyèből nem lehet általánosságokat levonni. Valójában oroszellenes szentiment van a legtöbb helyen. Nagyjából minden ukrán tudja, hogy kèt út van :

1. Egy hosszú , nehèz , de vègül eredmènyt hozó EU integráció , közben szabad út Nyugat - EU- ba ahol tárt karokkal várják az ukrán munkaerőt, így valahogy áthidalja az ország a nehèz èveket, közben jön a nyugati tőke ès szubvenció

2. Az orosz- függősèg . Ez esetben majomketrecbe kerül az ország , ahogy most Oroszország . Még kell nèzni , hogy nèznek ki az orosz városok a határ túloldalán: sehogy . Szocialista putri a legtöbb...Vízum nincs, a nyugat nem engedi be őket ...
Az orosznak nincs pènze reorganizálni Ukrajnát , egy csődhalmaz lesz a Donbassból meg a többi megszállt területből
Nem, Kína sem megy oda, annyira azok sem hülyèk...
Az orosz kezdhet kb èvi olyan 20-30 milliárd dollárral , mert egy ekkora terület fenntartása alapból annyi, úgy , hogy a kb ugyanennyi hadikiadást nem számítjuk. Az ukrán partizán mozgalom már elindult ..

Itt az veszít, aki a nagyobb területet nyeri. Az ukránok is jól járnának ha, a felesleges ballaszt, a Donbass leszakadna...
Viszont , olyan bèket nem írhat alá Zelenszkij , mert alkotmányellenes.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 16:25:32

@Boldeone2:

Zelenszkij már megsértette az ukrán alkotmányt, amikor kijelentette, lemond a NATO-tagságról. Majd még egyszer megsérti.

Boldeone2 2022.04.29. 16:28:08

@kunzoo: Pont ez a lènyeg: ukránok millió látják hogy milyen az èlet Lengyelországban ( most ne is Nèmetországot nèzzük)
Meg azt is tudják , hogy èltek apáik a szovjet időkben , de az is tiszta nekik , hogy az átlag orosz szegènyes èletkörülmènyek között èl, jellemzően olyan lakótelepeken, ami még a szoci időkben èpült , full azbeszt minden...
Ebbe az èletmódba senki sem vágyik már vissza . Az ukránok tudják , hogy Oroszország nem perspektíva

kunzoo 2022.04.29. 16:28:44

@_Neville:
Az a tény hogy az ukrán hadsereg nem omlott össze, bizonyitja hogy van egység. Az afgán hadsereg összeomlott a tálibok ellen.
El kellene felejteni azt a mesét hogy az ukrán nem is harcolna, csak a csúnya nácik erre kényszerítik őket fegyverrel fenyegetve. Ez nem működne kéthonapon át.

Boldeone2 2022.04.29. 16:29:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kèt kèrdès nem ugyanaz. Az ország területi integritásáról nem mondhat le. Csak országos nèpszavazas dönthet erről

kunzoo 2022.04.29. 16:31:27

@Boldeone2:
A csodás új atomrakétától nem laknak jól az biztos.
Látják Lengyelországot, látják Belorussziát. Ez a két út van. A rendszerváltáskor a két ország egyforma szinten volt. Most nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 16:31:28

@Boldeone2:

Mindkettő alkotmányellenes, vedd észre. Az ukrán alkotmány előírja az EU- és NATO-tagságot.

kunzoo 2022.04.29. 16:33:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Szerintem akkor is megserti ha lemondana területekről. A háború már csak ilyen.

kunzoo 2022.04.29. 16:36:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ráadasul a nato tagságról nem tud lemondani mert nem az. Szoval sántít a mondatod úgy ahogy leírtad.
Max arról tud lemondani hogy elindítsa a csatlakozási folyamatot. Maga a nato tagság döntése ugyebár a régi tagok kezében van nem a jelöltében. Az max szeretne az lenni.

Boldeone2 2022.04.29. 16:36:38

@kunzoo: Az oroszok is be fogják látni előbb- utóbb , hogy a putyini rezsim - saját tehetetlensègèt leplezve- ordas , birodalmi nacionalista indulatokat gerjesztett ès elővette a nyugatellenes kártyát , meg a szent áldozati bárány szerepet
Valójában 7-8 ève vegetál a gazdaság. Amikor felmegy a szènhidrogènek ára kicsit jobb , amikor le rosszabb
Oroszország megrekedt , ennek a belső feszültsègnek a feloldására szolgál a háború

kunzoo 2022.04.29. 16:41:38

@Boldeone2:
Egy időben azvoroszok összefogtak a szaúdiakkal, akkor volt 20 dollár az olaj. Túltermeltek, ezzel csődbe vittek egy csomó termelőt. Az EU meg kufár módpn viselkedett, örült az olcsó olajnak és gáznak. A többi termelő 50 dollár körül volt nyereseges. Akkor a felszínen kellett volna tartani pár termelőt, most a 100 dolcsi feletti olaj idején sokszorosan fizetjük meg ennek az árát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.29. 16:43:13

@kunzoo:

Az ukrán alkotmány előírja a NATO-tagság felé haladást, azaz a lemondás errőll alkotmányellenes.

Boldeone2 2022.04.29. 16:45:09

Az orosz uralkodók\diktátorok jellemrajza egyèbkènt nem sokat változott Rettegett Iván óta . Mindegyik hatalommániás, paranoiás, kegyetlen pszichopata . Gyilkolással ès erőszakkal szerzett mind magának tiszteletet a szolga orosz nèpben
Egy fèlázsiai , tatár igán ès órisasi szegènysegen szocializálódott társadalomról van szó...
Elèg csak Gogol hiperrealista mesèit elolvasni , Oroszország mindig is egy kegyetlen vidèk volt, ès máig nem tudták ebből kivetkőzni, hiába van egy nagyon művelt , szentpètervari elit èrtelmisèg
A társadalom magját a rendszerváltást ès a SZU - felbomlását vesztesègènt megèlő 50 feletti , korábban gopnik, agresszív, proli, alkesz réteg vèlemènye az irányadó ès azt a hazug propagandával uralja Putyin

Boldeone2 2022.04.29. 16:47:36

@kunzoo: Az EU , de különösen Merkel hülye volt . Schröder is , az tèny ( mondjuk őt meg is fizettèk èrte )
Nem most kellett volna elkezdeni a zöldfordulatot ès az energia- diverzifikaciót
Egy tökösebb nèmet kormány ès kancellár kellene

Boldeone2 2022.04.29. 16:53:54

Sokan nem tudják , de pl 2014 előtt 110-120 dolláros Brent árak voltak ,vagyis kissè magasabbak mint most ...Az volt az orosz gazdaság " aranykora , vissza a 2000- es èvekig ...Kb 7 ève azonban gyengèn muzsikálnak ...
Az USA ès az EU hülye pènzpolitikája kellett - nyomták milliárdokat fedezet nèlkül - hogy rászabadult az infláció a világra
Ha az nincs - hűtött a gazdaság - akkor fel sem megy újra 110 dollárig az olajár...

Majd ha beüt egy globális recesszió , akkor baxhatja az orosz a drága kőolajat ...Kína is elhülyült : fèl Kína lockdown alatt...
Minden adott egy világègèshez...

2022.04.29. 17:08:55

@kunzoo:
a nyugatbarát ukrán nyugaton lesz nyugatbarát. és lehet, hogy néhány falubelijét elcsábítja, mert ő is tud villanyt szerelni, de ettől még az ukrán paraszt nem válik nyugatbaráttá. sőt. lásd magyar vidéket. new yorkban magasabbak a felhőharcolók, ausztriában magasabb a fizetés. ez nem teremt identitást. ezért nyer orbán. aki belekiabálja a mikrofonba, hogy hajrá magyarország, hajrá magyarok. és ez elég.

kunzoo 2022.04.29. 17:13:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Majd akotmányt módosítanak.
Amúgy a letező szocializmus is haladt a kommunizmus felé, de sosem erte el. Majd így haladnak a nato csatlakozás felé.
Amugy ha területet szakítanak le, növelik Ukrajna nato tagságának lehetőségét. Pont a területi vita, bizonytalanság a legfőbb akadálya a nato csatlakozásnak. Meg a sok orosz. Ha ezek nem lennének, mi akadályozná meg a dolgot? Egy ígéret? Egy papírszerződés? Az a Krímmel nevetségessé vált.

kunzoo 2022.04.29. 17:17:03

@cvsvrs:
Az ukrán hadsereg működik. Ha oroszbarát lenne, nem működne. Ennyi az egész. Ha az ukránok nem akarnának harcolni az oroszok ellen, akkor küldhetnék oda a világ összes fegyverét, nem használnák őket. Mint Afganisztánban.
Az orosz katonák a háború hatására ukrángyűlölők lesznek. A hátország is. Emiatt hogy lehetne Ukrajna oroszbarát?

kunzoo 2022.04.29. 17:21:26

@cvsvrs:
A magyar vidék is ugy nyugatellenes hogy azert büszkén mondják, a kionoka sokra vitte ám! Londonban/beszben ez meg azt csinál!
Kuruckodhat addig amíg biztos benne hogy a kisonokát nem basszák haza mondjuk egy Huxit után. Na azon a ponton már nem akkora kuruc.
Már az mekkora változás hogy most lehet nyíltan nyugatellenesnek lenni, putykónál próbálba meg a "kisember" nyiltan keletellenes lenni. Na erről ennyit.

Boldeone2 2022.04.29. 17:29:24

@cvsvrs: Annyi önkèntes van, hogy tulajdonkèppen fel sem tudják fegyverezni őket. Mèg nők ès öregek is jelentkeznek az ukrán hadseregbe . Most születik meg a nagyon erős ukrán identitás ...
Tulajdonkèppen, az orosz szètbombázta a jelentős orosz lakosságú vársokokat is , pl Harkovot ...
Na most ha neked szètbombaznák a lakásodat, akkor melyik identitáshoz csatlakoznál, kevert felmenőkkel ?
Még Leonyid Kucsma volt ukrán , de korábban teljesen oroszbarát elnök Ukrajna partjára állt
Az ukránok összefogtak az agresszor ellen, soha nem látott nemzeti egysèg van szuvernitás ügyèben ...
Az orosz barbarizmus, nemi erőszak ès háborús bűnök is pont az ukrán egysèget erősítik

Boldeone2 2022.04.29. 17:33:12

@kunzoo: Így igaz! Az EU - nèlkül - az export 80%- át nyugati multik bonyolítják , a HDI tőkèt ők fektetik be, a szubvenciókat èvi kb 2000 milliárd forintot is ők adják - rövid úton felborulna Magyarország...
Az is látszik , hogy most nem úgy jönnek a támogatások, rögtön ikerdeficit lett , meg eladósodás...

2022.04.29. 17:55:24

@kunzoo:
nem lesz huxit. orbán aligha akar ilyesmit. akkor sem ha az eu visszatartja az újjáépítési pénzeket. ez esetben orbán célja az lesz, hogy a brüsszeli politbürót rövid úton szétverje. 30% infláció mellett (ami a ksh 15%-osnak hazudik) 500 forint lesz 1 euró. és még ezzel is választást nyerhet. az 500 forintos eurónak magyarországon legalább nagyon sokan lennének haszonélvezői. és orbán a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort nacionalizálhatja. amivel klientúrát építhet.

értem, hogy a londoni magyar relatíve még több pénzt kereshet. ő nem lesz magyar. bödőcs tibi falujában tarolt a fidesz. vagy karigeri falujában tarolt a fidesz. értem, hogy az elvándorlók nyugatossá váltak. de a falu többsége számára ők nem példaképek, sokkal inkább árulók.

2022.04.29. 18:10:00

@Boldeone2:
az oroszellenesség, általában egy ellenkultúra nem ad identitást. ha a nyugat nyeri meg a háborút, akkor ez az oroszellenesség uralja a médiát. ebből nem lesz ukrán identitás. mi az, hogy ukrán. erre az, hogy a liberális internacionálé, nyugatbarát kozmopolita nem ad választ.

ha az oroszok győznek és a kíjevi tévében oroszbarát lesz a szpíker, akkor azt mondják majd, hogy a kijevi városvédő kozákok hősök. az ukrán parasztok helyt álltak. és az azovi gárdisták nácik. oroszbarát agresszió szükséges volt. a szükséges rossz. mert zelenszkij áruló. és a polgári áldozatok számát degradálják. és az ukránok az oroszok városvédő testvérnépe. a nyugatra vándorlók pedig hazaárulók. szemben a városépítő munkásokkal és a földműves parasztsággal, akik két kezükkel kaparják ki az országot a romokból. és vérükkel és verejtékkel támogatják a keleties újjaépítést. az orosz munkagépek baráti segítségével felvirágoztatják az eurázsiai uniót.

és erre biztosan lesznek, akik azt mondják, hogy londonban magasabb a munkabér. a londoni bevándorló nem kapsz identitást. a többség sose lesz brit. nekem van ilyen ismerősöm, aki morálfilozófusként meggyőződésből vándorolt ki. és a gyerekeit humanistának neveli. a lányoknál még úgy ahogy működik. a fiúknál nem nagyon.

van olyan ismerősöm, aki svájcban dolgozik. ő hazajönne azért, mert fiaia vannak. de az asszony azt mondja, hogy ő nem akar mosni, főzni. és a gyerekek se mennének haza. nincs identitásuk. mert ők nem lesznek svájciak. de nem választhatják a sárándi nagypapa identitását se. aki a sárban lakik egy viskóban. de nyugatos kozmpoliták se lehetnek. mert nem az a törzsi tudatuk.

midnight coder 2022.04.29. 18:56:12

@Deak Tamas: Azért valahogy gyanítom, hogy az osztrákhonba szakadt magyarok kevésbé tanulnak magyarul mint a nálunk csóróbb országokban ragadtak.

midnight coder 2022.04.29. 19:00:33

@_Neville: "a nyelv önmagában semmit nem jelent, a magyarság kérdése az, hogy sorsközösséget érzel-e a nemzettel, minek érzed-e az egész kérdést, hasonlóan mint egy tágabban vett családot."

Elég nehéz vadidegen, soha nem látott emberekkel sorsközösséget érezni. Azon túl persze, hogy nyilván az ember azt szeretné, ha a kárpátaljai magyar is jól élne, és a kárpátaljai ukrán is jól élne, és a kárpátaljai orosz is jól élne, és nyilván az ember sajnálja azt, ami ott történik.
De ha azt hallanám, hogy a kárpátaljai magyar veri a kárpátaljai ukránt, azt pont úgy elítélném, mint ahogy a fordítottját teszem.

kunzoo 2022.04.29. 19:02:41

@cvsvrs:
Persze hogy nem akar Orbán huxitot, arra céloztam hogy sokan úgymond irigykednek a keletre. De ha reálissá válna hogy lehetnénk akár újra kelet, bezárulna a nyugat. Nem lehetne kint is bentist játszani....akkor nagyon sokan visszavennenek ebből ha tétje lenne.

midnight coder 2022.04.29. 19:04:18

@cvsvrs: Nem tudom, efféle törzsi tudatom utoljára valamikor általános iskola alsó tagozatában volt. De mire felsõs lettem kb. immunis lettem minden ilyesmire, április 4-tõl március 15-ig.

midnight coder 2022.04.29. 19:05:25

@kunzoo: Szerintem mi akkor leszünk majd kelet, ha a nyugat összeomlik. És ez szerintem még az én életemben lesz, azaz úgy 20-25 éven belül.

Gery87 2022.04.29. 19:05:42

" teljes győzelem, azaz az egész terület megszállása, kijevi puccs elősegítése, majd új államszövetség létrehozása Belarusz, Oroszország, Ukrajna részvételével,"

ez már szinte kizárt.

"ennek még lesújtóbb verziója: a NATO részleges kikapcsolása, azaz a szomszédos NATO-tagállamok bevonása a háborúba az orosz oldalon, ez Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, s Románia bevonását jelentené, ukrán területekért cserébe,"

Elképzelhetetlen. Szlovákiának semmi érdeke nincs, a lengyeleke történelmi alapon nem fognka reviziót csinálni, mert azzal a saját 45-ös határaikat vonnák kétségbe....litvánia az ottani lengyel kisebbség miatt nem nézné jó szemmel ezt....a románok előbb fognak az orosz veszélyre hivatkozva egyesülni Moldovával minthogy a magyarokkal közös revizió menjen végbe....
Pont a környező NATO tag államok miatt soha senki nem menne bele abba hogy MO-ág is bármit visszakapjon mert félnek a precedenstől.

"részleges győzelem, azaz a kijevi kormányzat hatalomban hagyása, de egyes területek elcsatolása, ez minimum a Krím és az orosz határ közti 4 mai megyét jelenti,
ennek maximálisabb verziója: még 2 délnyugati megye, azaz lenne orosz-román közös határ."

ez lesz....

Gery87 2022.04.29. 19:08:43

@kunzoo:

"És miert? Egy földcsíkért?"

Ez nem erről szól.
Ez az egész háború nem területért megy főleg, hanem hogy megállítsák az USA/NATO betolakodást a határaik köré.
Ennek megállítása pedig bármit megér nekik! Mert ha sikerül, akkor végüg.
Olyanok leszenk mint Kanada: egy amcsi bábállam, jólét nélkül.

kunzoo 2022.04.29. 19:15:54

@Gery87:
Ehhez elég bezsarolni vagy meggyőzni egyetlen egy nato tagállamot. Nincs akkor nato tagság.
Ukrajnátvpolgárháborús állapotba hozták így semmiképpen sem csatlakozhatott volna a natohoz. Nem teljesíti a csatlakozás feltételeit. Sem a jogállami, sem a katonai feltételeket. Ugyhogy ez mese. Finnország esetében is van egy kis cidri, nem lesz-e vetó. Na most képzeld el ezt Ukrajna esetében. Felveszik. Akkor Donbasz meg Luhanszk is nato tag? Es a Krím?

Gery87 2022.04.29. 19:34:13

@midnight coder:

A genetikának semmi köze az identitáshoz, kár is felhozni a nemzetek esetében.
Az ősmagyarok közül sem volt mindenki olyan mint ma egy kazah.
Már a sztyeppén keveredtek a finnugor, türk, iráni népek.

2022.04.29. 19:40:00

@kunzoo:
a fidesz azt mondja, hogy van a kárpátok belső medencéjében egy többé kevésb tömbben élő népcsoport. ez a magyar. és ennek a magyar népcsoportnak a kárpát-medence egészében is többsége van, vagy többségbe akar kerülni úgy, hogy a erdélyi medencében is él egy tömb magyarság és ez erdélyben is többsége akar kerülni úgy, hogy kapcsolódnak hozzá a részek magyarsága, valamint a kárpátalján, a felvidéken és az alpesi peremvidéken élő magyarok, valamint a délvidékiek. akik szintén magyarok.

és aki erre azt mondja, hogy mi a fasz. nincs is ennyi magyar. meg miféle magyarok. meg micsoda fasizmus ez ez az egész. az nem magyar. ebben áll az ellentét. hogy van egy magyar identitáspolitika és ezzel szemben egy identitás vesztettség áll. mert a legyél te is nyugatos, nagyvárosi kozmpolitia az egy többségi nyugatos, nagyvárosi környezetben működik. magyarországon nem.

a magyar a medián településméret 17,5 ezres. a fidesz egy ilyen településen élő átlagos magyar családhoz beszél. 40 éves férfi, 45 éves nő. van szakmájuk, nincs érettségijük, idegen nyelvet nem beszélnek. a gyereknek van érettségije de nincs szakmája és idegen nyelvet szintén nem beszél viszont tanulta 8 éven át, ismeri mind a 12 angol igeidőt.

és az ellenzék azt mondja, hogy ők majd nyugati, nagyvárosi világpolgárok lesznek. mezőtúron a csalogány utcában? ha van, aki ilyesmit szeretne az mezőtúrról kivándorol. a többi ettől nem lesz nyugatos. miért lenne az?

Gery87 2022.04.29. 19:50:20

@Deak Tamas:

Nincs semmiféle "gery féle jelenség". Amit te annak hiszel a hülye turulbaszó agyaddal az annyi hogy valaki nem irredenta meg nem nem nacionalista, nem soviniszta!
Az hogy neked ez "nem magyar", az a te idiótaságod miatt van.
A nemzeti identitás EGY a sok egyéb más identitás mellett pl nem, osztály, vallás, szakmai, lokálpatrióta stb...az hogy kinek melyik hangsúlyosabb az változó.
+ pesti sem vagyok:)

2022.04.29. 20:00:22

@Gery87:
csakhogy a döntetlen nem jó se az oroszoknak. se az ukránoknak. ebbe putyin és zelenszkij is belebukna. moszkvában és kijevben is anarchia fenyegetne. amiből következően folytatódna a háború.

persze lehet döntetlen úgy, hogy elfogy a fegyver, a hadra fogható fegyveres. nem lesz aki lőjön. vagy nem lesz mit ellőni. illetve még abban az esetben ha a harcoló feleket belértve a nagyhatalmakat is, a józan ész a béketárgyalásra kényszeríti. de ezek után meg kellene magyarázni a nézőgyerekeknek, hogy miért is volt háború.

nyugati és ukrán részről is, hogy miért nem ismerték el a krímet, a donbass-t és miért nem adtak át egy földrészt szolgalmi útnak,, hogy legyen szárazföldi összeköttetés a szegény elnyomott kis oroszoknak. miért olyan fontos mariupol-ban egy pince. amit temérdek fegyverrel védeni kell. miért?

Gery87 2022.04.29. 20:11:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Azért nem lehet mindenkit egy kalap alá venni...
Nekem pl az hogy hol élek (vidéki kisváros, Dunántúl, hegyvidéki környezet....) és milyen családi háttérből, szocializációból jövök (mentalitás) és mit dolgozom (osztály) fontosabb volt mint a nemzeti identitás. Egyszerűen azért mert körülöttem mindenki magyar, nincs mihez képest magyarnak lenni (max a cigányokhoz), ellenben idegen nekem az alföld, nagyváros, pest, szocializációm "polgáribb" mint egy "prolié" (ez a hangsúlyosabb manapság)és nyilván van egy munkavállalói helyzetem.
Ezek mindig meghatározóbbak és döntőbbek voltak bármi másnál!
Az államot, a kormányt bírálom, kritizálom, de nem azonosítom a nemzettel, az ellenszenv nem feléje irányul.

Gery87 2022.04.29. 20:20:19

@Boldeone2:

"A társadalom magját a rendszerváltást ès a SZU - felbomlását vesztesègènt megèlő 50 feletti , korábban gopnik, agresszív, proli, alkesz réteg vèlemènye az irányadó ès azt a hazug propagandával uralja Putyin "

Akkor nyilván az ellenzék eddigis meséjével értesz egyett hogy a pesti múvelt rétegen kívül itt a fideszt, orbánt meg az alkesz vidéki bunkó suttyók tartják hatalomabn:)

2022.04.29. 20:31:09

@Gery87:
ha az a kérdés, hogy kié legyen a többség erdélyben, akkor azt mondod, hogy a románoké. román érzelmű vagy. és nem magyar, stb.

2022.04.29. 20:42:26

@Gery87:
a lengyelek nem azt mondják, hogy lemberg legyen lengyel-ukrán határváros galíciában. ami annak felelne meg, hogy ungvár és munkács legyen határváros ruszinföldön. a lengyel népi nacionalisták azt mondják, hogy csatolják vissza nyugat-ukrajnát. és ezt nevezik ukrán barátnak. hogy milyen kurva jó lesz lengyel hódoltságban. varsóban ezt hívják nyugatosságnak. mert ott nincsenek a hozzád hasonlók.

kb. a magyar szélsőjobb a középutas politika. amelyik azt mondja, hogy nagyvárad, kolozsvár legyen félmagyar. nem akarja kiirtani a románokat. azt gondolja, hogy a románok túlnyerték magukat. és nekik kell engedni. amire a románok azt mondják, hogy a francokat. és a románok oldalán a magyar ellenzék. még a fideszben is a navracsicsok. kb. csurka képviselte a középutasságot. vagy a régi vona, vagy torockai képviseli azt, amit a lengyelek.

tűz fal 2022.04.29. 20:50:43

@kunzoo:
"Látják Lengyelországot, látják Belorussziát."

A háború előtt 7-8 évvel is látták, de semmivel se kerültek közelebb. Meg mi is látjuk hogy a Németek még mindig gazdagabbak, de a tendenciát is, meg azt hogy mivel jár. Vegyüljél el ukránok között szivárványzászóval meg kiskorúaknak szóló szivárvány mesekönyvekkel és hirdesd, hogy ezek az "értékek" is várják őket, aztán meséld el a reakciót... ja azután már nem mesélsz.

Boldeone2 2022.04.29. 21:15:49

@cvsvrs: Pont azt vezettem le már többször , hogy mièrt nem perspektíva egy államnak sem az " Eurázsiai Unió" Oda belèpni egy állam sem akar, a tagokat erőszakkal tartja bent az orosz . Amit leírtál szkennarió elkèpzelhetetlen. Egy egysèges nemzetállam született , amely felett az orosz nem tud már uralkodni. Hidd el, a nyugatanak is van " B " terve , Lemberg soha nem lesz orosz terület, akkor inkább a lengyelek megindulnak előre ...Szinte minden országában óriási a háborús kèszültsèg, de szerencsére Ukraja sziklaszilárd . Ha megjön a 33 milliárd USD segèly amihez még az európai szövetsègsek is tolnak majd, lesz pènz is , ès modern fegyver is a háborúra . Ebbe a harcba beleállt a nyugat, nem adják Ukrajnát , ès az ukránok is a vègsőkig ki fognak tartani mert elkèpesztő nagy erkölcsi fölènyben vannak: a saját hazájukèrt küzdenek , mögöttük pedig a nyugati civilizáció országai

Boldeone2 2022.04.29. 21:28:36

@Gery87: Az , hogy egy adott ország miért ès hogyan alakul ki egy egèsz társadalmat leuraló pártállami rezsim, egy összetett kerdès, de mindig adottnak kell lenni egy kevèsbè polgárosult , könnyen befolyásolható tömegnek
Ez Kelet- Európában adott leginkább. Ausztriában elèg egy mini ügy ès a bíróság , ügyèszsèg simán behívja a kancellárt mert a hatalmi ágak szèt vannak választva , le is kell mondania
Kelet- Európában rezsim - diktátorok vannak : az államrendszer a felkent vezető vazallusaiból èpül fel , így uralkodik Putyin 22 ève ès Orbán is így fog ...
A premodern társadalmi közegnek egy nemzetvezető kell , aki a hamis rendszer- axiómákkal birkanyájkènt uralma alá hajtja az embereket

2022.04.29. 21:36:28

@Boldeone2:
a háború végén lehet eldönteni, hogy ki nyert. és addig a média mindkét fél nyilvánvaló hazugságaival lesz tele.

Tapi2021 2022.04.29. 21:38:17

@Boldeone2: " Navalnij az EU- ba szeretnè belèptetni Oroszországot, ez lenne a legjobb mindenkinek"

Ezt soha nem fogják megengedni! Sem az EU, sem a NATO tagságot.
Két dudás nem lehet egy csárdában!

Már a többi keleti, déli országot sem akarják bevenni, mert félnek, hogy nő a keletiek súlya és SZAVA (lásd Szerbia...), míg párhuzamosan a régi, "magországok" súlya meg csökken. Sem a németek, sem a franciák sem a többi nyugati ország nem akar olyan szövetséget, ahol leszavazhatják őket!!!

Már a V4-től is keveri őket a veríték, hogy ellen tudunk nekik sok kérdésben állni.

Ezt fontos megérteni.

Plusz kell egy nagy ellenség, mert pörgeti az üzletet, és politikailag is jól jön. Az oroszok SEMMIT nem tettek az USA ellen, mégis mindvégig ellenségként kezelték!
Pedig volt közeledési szándék orosz részről. Sőt, Trump is pragmatikusan állt hozzájuk, amíg a demokraták (zsidók) el nem hitették az amerikaikkal, hogy az oroszok beavatkoztak a választásba, meg mit tudom én mit csináltak (semmit). Akkor Trump is visszatáncolt. (Sajnos.)

Persze az, hogy Hunter Bident ukrán oligarchák pénzelték, hogy lobbizzon az APJÁNÁL Ukrajna érdekeiért..., az senkit nem zavar. Pedig ez valós tény. (És most ott van az USA nyakig Ukrajnában!!!)

Így működik ez.

2022.04.29. 21:43:14

@Boldeone2:
az oroszok azt mondják, mariupoli bunkerek mélyén a nyugat ukrajnába csempészett, vagy ukrajnában kifejlezetett abc fegyvereket rejteget. és ezért kell leromobolni egy várost a porig. és a másik oldalról ezért kell védelni az utolsó töltényig.

és nincs 1 diplomata (egyik oldalról se), aki azt mondta volna, hogy oké, menjük le ebbe az alagúthálózatba és nézzük meg, hogy ott tényleg csak éhező gyerekek vannak, akik a háború elől a pincébe menekültek, ahogyan a cnn mondja, vagy micsoda. és egyébként az oroszok se mondták azt, hogy ők oda mennének. azért, mert az oroszok se bíznak a saját hírszerzőikben és az amerikai adminisztráció sem feltétlen tudja, hogy az amerikai hadsereg mit csinál.

Tapi2021 2022.04.29. 21:58:02

@Boldeone2: "Ebbe az èletmódba senki sem vágyik már vissza . Az ukránok tudják , hogy Oroszország nem perspektíva "

Ez igaz, meg az is, hogy csak teher az újabb terület.

Hülyén hangzik, de okosabb lenne fogni azokat az oroszokat, akik szeretnének Oroszországban élni és áttelepíteni őket, hely van bőven! Még sok is. Nem tudnak vele mit kezdeni. Így legalább lenne lakosság. Mert előbb-utóbb lecsatolnak róluk részeket.

tűz fal 2022.04.29. 21:59:11

@cvsvrs:
Olyan hosszú ideje éheznek ott a gyerekek, hogy azóta kinőtt a szakálluk és azov tetoválás van a karjukon

Tapi2021 2022.04.29. 21:59:48

@Boldeone2: Meg egyébként sem lesz nagy boldogság ezután orosznak lenni Ukrajnában, ellenségekkel körülvéve.

tűz fal 2022.04.29. 22:15:00

@Tapi2021:
Eddig se volt az. A bábkormány által hallgatólagosan támogatott nácik folyamatosan vegzálták őket. Ahogy a háború sem akkor kezdődött amikor megunták az oroszok a folyamatos provokációt.

Boldeone2 2022.04.29. 22:25:30

@Tapi2021: Az USA- ukrán viszony egy bonyolult viszony , mèg a 90- es èvekig nyúlik vissza. Gazdasági èrdekekről igazán nem beszèlhetünk , az USA - nak full vesztesèg Ukrajna , eleve egy kb magyar GDP- vel rendelkező ország. Lehet Hunter Biden keresett egy kis pènzt, de az mèg mindig èdes kevès amerikai viszonylatban
Az oroszellenèssèg az USA- ban - èltem ott - hülyesèg . Talán a hidegháború idejèn igaz lehetett , de már 20 ève nem
En bloc tojt mindenki Oroszországra mostanáig , mindenki Kínát tekinti az igazi ellenfèlnek , ezzel szemben Putyin odahaza mestersègesen szította a nyugatellenessèget
Luzsnyiki stadion gyűlès meg társai ...Ilyen az USA- ban nincs , csak választáskor , meg rendszerszintű gyűlöletkeltès sem
Eleve èl kint egy csomó orosz. Èn pl. orosz tulajdonú iskolában tanultam New York- ban, meg számos oroszt megismertem ..
Sok orosz szerint az USA hasonlít Oroszországhoz ...A 2000- es èvek már nem a hidegháború èvtizede volt ...
Az amerikaiak pedig megszerettèk Ukrajnát , mint keleti paradicsomot . Több tízezren mentek oda lakni , vállalkozni vagy csak nőzni . Erről nem szeretnènek a jövőben sem lemondani ...Van olyan vlogger, aki kèt lakást is vett Kievben...
Az ukránok ès az amerikaiak jól megtalálták egymással a közös jövőt, valójában senki nem akar orosz fennhatóság alá kerülni ,esetleg a Donbass Európától távoli nèpe

Boldeone2 2022.04.29. 22:42:04

@cvsvrs: Nagyrèszt, vagy inkább teljes egèszèben hülyesèg amit az orosz propaganda állít. Voltak amerikai katonai szakèrtők, meg fegyverek is. Az orosz cèlok 2014 - óta ismertek voltak . Ukrajna kèszült rá hogy az orosz lerohanja, így megtettek mindent , hogy meg tudják vèdeni magukat . Ezért próbálták a NATO tagságot is
Te mit tennèl , ha jönne egy erős szomszèd ès erővel elvenné a területed, majd kèsőbb egy másik területed ( de facto Donbass) Nyilván keresnèl valakit aki megvèd ...Erre azt mondaná a szomszèd, hogy ne keress vèdelmet mert össze fog verni , meg közben úgy is viselkedne hogy jogaid nincsenek , meg identitásod sem ès meg többet akar a tulajdonodból..
Vègül beváltaná a fenyegèst ès megint elkezdene agyba - főve verni , szandèk szerint akár meg is ölni ...
Ezt unta meg a többi erős ès gyenge szomszèd ès összeálltak az agresszor ellen ..
Ez egy erkölcsi döntès volt , egy helyes döntès !
Az utcán is kèt eset van amikor vernek valakit :
- vagy közbeavatkozol , ez esetben megsèrülhetsz , de erkölcsileg felemelkedsz
- vagy megúzod magad , ès elsietsz ...akkor biztos nem sèrülesz meg , egy darabig , de lehet , holnap tèged ver össze az agresszor ahelyett hogy ma összefognál az áldozattal az agresszorral szemben..

kunzoo 2022.04.29. 23:05:43

@tűz fal:
Ha nem akarod érteni, akkor nem érted.

Gery87 2022.04.30. 10:08:45

@cvsvrs:

Ilyet senki nem mondott.
Egyébként meglepődnél hányan szarják már le ezt a kérdést.
A kádár korban szocializálódott, már abban felnőtt generáció jó részének az MO-ág, ami most, ami azon kívül van az "cseszkó" "jugo" "Román"....az hogy magyar volt meg vannak magyarok ez kb "érdekesség" meg egyfajta "skanzen"...ahová el lehet menni buszoztatva pálinkázni..
Milliókról beszélünk.
Én nem azt mondom hogy ez jó. Nem jó. Csak érthető. Ilyen az élet, az ember alkalmazkodik, évtizedekig nem volt téma, nem beszéltek róla.

Pl most az ukrajnai menekültek kapcsán is, hiába jöttek Kárpátaljáról is hozzánk...
Az volt az első megjegyzése sokaknak (egyébként szerintem is sok ilyen van): "az összes ingyenélő cigány idejön a nyakunkra"..."miért adakozzak megint én, erre van az állam, fizetjük az adót...ott a sok milliárdos fideszes, adjanak ők.." stb.
Ennyi. A többség 93.000 Km2-ben gondolkodik, ez van...a fideszesek többsége is.

Gery87 2022.04.30. 10:12:57

@cvsvrs:

Trianon után 100 évvel már igen erős nálunk is egyfajta "államnemzeti" identitás, amit a Kádár kor erősített. Az a magyar aki itt él ide született, állampolgár. Kész.
A többi "román" "szerb" "szlovák"....ez a valóság.

"a lengyel népi nacionalisták azt mondják, hogy csatolják vissza nyugat-ukrajnát. és ezt nevezik ukrán barátnak. hogy milyen kurva jó lesz lengyel hódoltságban. varsóban ezt hívják nyugatosságnak. mert ott nincsenek a hozzád hasonlók."

Ezek fantaszta álmodozók....kb nulla esélye meg realitása van ennek. Mese. Értelmetlen.
Burokban élnek mint te...

"kb. a magyar szélsőjobb a középutas politika. amelyik azt mondja, hogy nagyvárad, kolozsvár legyen félmagyar. "

vedd be a gyógyszereidet, megint ébren álmodozol.

2022.04.30. 15:31:36

@Gery87:
ha számodra a felvidék cseszkó, a délvidék jugó, kárpátalja ukrajna, erdély románia, akkor nem vagy magyar érzelmű. ez ezt jelenti. hanem egy nemzeti identitást vesztett nyugatos vagy. amit az ellenzék kínál. mi a franctól vagy magyar? németnek nem vagy német, magyar meg végképp nem vagy. legfeljebb úgy, ahogyan én angol. mert beszélek angolul. ismerem a 12 igeidőt. csak épp leszarom, hogy mi van southampton-ban. ahogyan te leszarod a délvidéket.

Tapi2021 2022.04.30. 15:37:21

@cvsvrs: "ezért nyer orbán. aki belekiabálja a mikrofonba, hogy hajrá magyarország, hajrá magyarok. és ez elég. "

Hát, öööö, nem. Nem elég. Ne nézd le te is a magyarokat.

Mérlegelünk és azt választjuk, aki a JOBB nekünk! A JOBB oldalt, ami nem irányt jelent, hanem a jobbat. :-)

2022.04.30. 17:35:22

@Tapi2021:
orbán elsődlegesen azzal nyer, hogy a magyar identitást erősíti.

debrecenben (véleményem szerint) a fidesz rendezszervezői hozzák a legtöbb szavazatot. a fidesz az összes tömegrendezvényt uralja.

a mai nap lányok, asszonyok fitness rendezvényt tartanak a helyi sportcsarnokban.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5046/220430fonixfitt_ksz_(24).jpg
és azon jelen van a szociális alpolgármester (balról a második).
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5046/220430fonixfitt_ksz_(3).jpg
és ezen a rendezvényen a döntő többség fideszes. mert a fidesz biztosítja a helyszínt. és nem érdekli őket, hogy valaki kicsit duci. vagy ügyetlen. ez olcsó szavazatvásárlás. a többi párt meg idióta. azt mondja, hogy jaj, sportcsarnok, jaj, stadion. tombol a fasizmus.

budapesten ezzel nyernek. mert budapesten a többség azt mondja, hogy a szociális alpolgármesternek semmi keresnivalója nincs egy fitness rendezvényen, amit a helyi fitness termek és személyi edzők közösségi jelleggel szerveznek. gy németh zsóka nyilván nem fog egy ilyen rendezvényen ugrálni. és különben is ez állam és a piac összefonódása.a fideszben azt mondják, hogy a szociális alpolgármester menjen oda. és másnap a papokkal osztja a segélycsomagokat. amire budapest választói többsége azt mondja, hogy összefonódik az egyházzal. hja, mert ez is hozza a szavazatokat.

és lehet azt mondani, hogy csak 5% a hívő. mit számít az. számít. időnként annyival nyer a fidesz. és a parlamenti matek alapján úgy lesz kétharmada.

Gery87 2022.04.30. 22:27:29

@cvsvrs:

Nem számomra az de milliók számára az, akkor is ha neked ez nem tetszik.
A nagyszüleim generációjának pl mindenképpen az. Ők abban nőttek fel az irredenta Horthy korszak után hogy a 93.000 Km MO-ág és kész...a többi csak volt és elveszett.

"akkor nem vagy magyar érzelmű."

nacionalista és irredenta nem vagyok.

"ez ezt jelenti. hanem egy nemzeti identitást vesztett nyugatos vagy. amit az ellenzék kínál. "

Nem vagyok "nyugatos."

"mi a franctól vagy magyar?"

Annak születtem itt élek, ez az anyanyelvem, örökségem.
És mellesleg jobban érdekel és többet tudok pl a magyar történelemből mint egy átlag hungarista, széljobber....tapasztalataim szerint.
Akik még ott tartanak hogy a faszbuk szerint "trianon lejár".
Miért lenne ő magyarabb ha tényekkel nincs tisztában? Akkor hogy képvisel mesékkel nemzeti érdekeket?

Én a határontúliak esetében is megmondtam, támogatom az autonomítát, de ha nem lépnek az IRA vagy a tiroli németek útjára lófaszt nem kapnak, de nem autonómiát....erre duzzogás a válasz.
Pofázás van, tettek nincsenek.....akkor ki van tisztában a nemzeti érdekekkel?

" németnek nem vagy német, magyar meg végképp nem vagy. "

Ezt nem te fogod eldönteni.
Eleve hagyjunk fel ezzel a baromsággal hogy egyesek eldöntik önkényes ki micsoda.

"legfeljebb úgy, ahogyan én angol. mert beszélek angolul. ismerem a 12 igeidőt. csak épp leszarom, hogy mi van southampton-ban. ahogyan te leszarod a délvidéket. "

Nem szarom le, csak épp realista vagyok.
A magyar irredentizmus, nacionalizmus meg még mindig álomvilágban él, megragadt 1920-ban és könnyes szemű magyar barát ruszinokról, Putyin által visszaadott Kárpátaljáról meg lejáró szerződésekről és zsidó összeesküvésekről hadobál....
A tiroli meg megbénította a tartomány működését, az IRA robbantgatott, a baszkok szintén.....elértek valamit....mi? Semmit.
Kesergünk, irredenta dalokat éneklünk és arról álmodozunk hogy "vezető népfaj vagyunk a medencében" a nemzetiségek és alig várják hogy visszatérjenek...mert olyan jó volt...lófaszt.
2022 van, két sőt három államközösség is befuccsolt errefelé, nemzetállamok vannak, ezt akarják és pont nem érdekli őket a "Szent korona"...senkinek nem érdeke hogy legyen magyar kisebbség, ha mi teszünk érte erővel, akkor nem lesz.

A Bozniai szerbeknek vannak országrésze, ott van Koszovó, Macedóniában az albán nyelv épp ránő a fejükre a macedónoknak, az oroszok épp most számolják fel Ukrajnában a ksiebbségi létet, Krím már visszatért. a baszkok győztek, a katalánok fognka, skócia legalább szavazott, Tirol, Aland példaképek....É-Írország szopatja a briteket.....stb.
MI mi tettünk 30 év alatt hogy legalább autonómia legyen? Lófaszt. papírokat, nyilatkozatokat írtunk, beszédeket mondtunk.......ejha.

Úgyhogy engem ne oktasson ki a maygar nacionalizmus egyik felkent követe se, mert duma volt elég.!
majd ha lángol a Csallóköz meg Székelyföld akkor lehet számonkérni hogy miért ülök a fotelben! De addig annyi jogotok van számonkérni a nemzeti érzelmet mint a lepkefingnak.

2022.05.01. 08:53:12

@Gery87:
a nacionalista magyarul a nemzeti érzelmű. ha nem vagy nacionalista, akkor nem vagy nemzeti érzelmű. a magyar társadalom tagja vagy, ahogyan az a svéd is, aki magyarországon él és többségi magyar társaságba jár. ahogyan az angliai a brit társadalom tagja, többségében angolok társaságában él, ő a szegény kis magyar.

ha az "i vow to thee, my country"-t játsza a királyi haditengerészet, akkor neki nem jelent semmit. mert nem haltak meg a brit felmenőik a háborúban az egyesült királyságért. ő nem brit, és valószínűeg nem is válik azzá. hanem egy szegény kismagyar lesz londonban. nincs nemzeti identitása. se magyar, se brit.

ahogy te nem vagy már német, de nem váltál teljesen magyarrá. magyar társaságba jársz, mint egy itt élő svéd vagy egyiptomi lány.

2022.05.01. 08:56:32

@Gery87:
hova, ide születtél? hol van az ide? az a település milyen földrajzi egység? melyik európai nagytáj. felteszem európai vagy. a melyik szaporodási közösség a keresztségben? a cseszkó, a jugó, a román, vagy melyik?

vergyula 2022.05.01. 09:21:28

Nemzeti identitás. Sok "apróságból" áll össze, melyeket nagyjából a Kultúra szóval illethetnénk.
Magyar nyelv, persze. De ez kevés.
Bedobok egy Hofi-poént a beszégetésbe, és a másik érti. Idézek a Tizedes meg a többiekből. Esetleg a Kislány a zongoránál-ból. Március 15-én eszembe jutnak az akkori események. Meghallom a Himnuszt, és reflexből felállnék. Meglátom a magyar sportolót a dobogón trikolórban, jó érzéssel tölt el, mégha az adott sport nem is érdekel. Magyar szót hallok külföldön, örvendezek. Valamiféle kölcsönös megértést érzek, és nem csak nyelvi szempontból.
Ugyanakkor ha bántják a határontúli magyarokat, nálam a lényeg, ami felháborít, hogy bántják őket. Nem az, hogy magyarok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.01. 09:40:34

@vergyula:

Már ezt a "bántást" is scak akkor érzed, ha magyar vagy.

Egy mexikóinak pl. előtte f él óráig magyaráznod kell az egsézet, hogy megértse, s akkor se fogja fel a lényeget.

Mondjuk egy átlag magyar se igazán érti mi is a Mosquito-parti indiánok baja a nicararaguai kormányzattal, míg egy mexikóinak ez meg banális, közérthető dolog.

Madarász Henrik 2022.05.01. 12:55:27

@Gery87: Azért volt ez a megjegyzés, mert tényleg rengeteg magyarul beszélő cigány jött át Kárpátaljáról most.

2022.05.01. 18:05:22

Egy elkepzeles a haboru utani "Ukrajnarol":
stanislavs.org/wp-content/uploads/2016/02/lresr2_map5.jpg
A magyarok is kapnanak egy kis reszt belole.
---
Egy friss hir, amit a msm nem nagyon reklamoz:
www.youtube.com/watch?v=TD7jWWkQ38c
Protests in Khust, #Ukraine (Khust=Huszt)
Huszt varosaban a felhaborodott anyak es nok betortek a helyi hadkiegeszito parancsnoksagra, igy tiltakozva az ellen, hogy 500 kornyekbeli ferfit a frontra vittek, akiknek semmi katonai kikepzesuk nem volt. Erdetileg azt mondtak nekik, hogy csak a kornyekbeli menekulttaborokban a rend fenntartasa lesz a feladatuk.
Akhmat Sila! :)
---
PS: Huszt 31 900 lakosából 28 500 ukrán (és ruszin), 1700 magyar, 1200 orosz és 100 cigány volt. 2001-es adat.

GyMasa 2022.05.02. 12:57:43

Szerintem az első lehetőség az nem reális. Azt csak akkor tudom elképzelni, hogy összeomlik az ukrán hadsereg, vagy záros határidőn belül felőrlik őket az oroszok. Jelenleg ez nem így néz ki.

A második esetet sem tartom reálisnak. Kizártnak tartom, hogy az EU megengedné orbnánnak, hogy elfogadja a magyarlakta területeket. Egy ilyen megoldás teljesen szembemenne az eddigi EU-s narratívával, hiszen ukrajna teljes felszámolását jelentené.
Viszont, az biztos, hogy ez az első két megoldás tudná egyedül kihúzni az USA Ukrajnai jelenlétének a méregfogát.

Szerintem a 3.-4. pontnak van valós esélye. Ott is az orosz előrehaladás sebességétől függ, melyik lesz a vége.

Végül pedig az egész helyzetnek a kulcsa, sajnos Sleepy Joe, (illetve a mögötte álló erők) kezében van. Ez a háború addig fog tartani, amíg lesz Ukrán hadsereg, vagy az USA azt mondja, hogy véget lehet vetni neki. (sajnos, az eddigiek alapján én azt látom, hogy előbb fog az Ukrán hadsereg elfogyni, mint, ahogy az USA eléri a célját)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása