magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az ellenzék kőkemény

Ez nem a Brian élete. Ez a ballib ellenzék.

Szóval nagyjából a következő kép alakult ki. Az egész ballib ellenzék keményen harcolni fog a parlamentben Zorbán diktatúrája ellen. Arról viszont sajnos nem született megegyezés, hogy ki hogyan fog szinte parrizánharcot folytatni a parlamentben.

Az egyik párt úgy, hogy nem megy el az alakuló ülésre, csak másnap megy be. A másik meg bemegy, esküt tesz, de eskü után elhagyja a termet.

A többiekrők még nincs hír. De igyekszem megjósolni a maradék 4 párt magatartását.

Lesz egy nagyon radikális rész, mely egész 72 órát fog várni az alakuló ülés után. S olyan, mely bemegy megalakulni, s aztán nem hagyja el a termet, de dühösen fog nézni az ülés alatt. Aztán lesz aki aznap nem mosakszik, s mosdatlanul esküszik fel az alkotmányra. Végül olyan is, mely bemegy, nem néz dühösen, nem bojkottál, de aztán minden második héten tiltakozásképpen nem használja a parlamenti vécéket.

Minderről egy régi, de igaz történet jut eszembe: Havanna, 1984, KGST-csúcstalálkozó. Apám részt vett a zárt üléseken is. S mesélte: egyik nap a keletnémet delegációvezető felállt és 4-5 percen keresztül egy teljesen sablonos, semmitmondó beszédet tartott, benne közhelyekkel, a korabeli sablonokkal, lásd "éljen a testvéri barátság", "éljen a Szovjetunió", stb., azonban mindezt mérgesen nézve, üvöltve adta elő. Apám se értette, s végül esélye lett megkérdezni a magyar delegáció vezetőjét - aki Marjai József volt, Kádár bizalmasa és nemzetközi gazdasági főembere -, mégis mit jelent ez a keletnémet produkció, mire ő elmondta "a szovjet elvtársak nem támogatták Honecker egyik ötletét, ezért nagyon durcisok, ezt akarták érzékeltetni".

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5817819341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sync 2022.04.30. 08:17:34

Igazad van! A fasizmus ellen nem lehet úgy küzdeni, hogy beűlünk a parlamentjébe.

midnight coder 2022.04.30. 08:55:14

@sync: Az is kérdés, hogy kell-e. Valahogy én nem gondolom, hogy az átlagpolgár szabadságfoka növekedne azzal, ha Gyurcsányék gyõznének.

tűz fal 2022.04.30. 09:35:56

@midnight coder:
Ahol a libernyák patkányok hatalomra kerülnek, mindenütt szabadságjogok korlátozása van gyorsított napirenden. Természetesen a Jobbikot korábban vezényszóra nácizó, azután vezényszóra leszopó libernyák hülye groidoknak ez úgy van tálalva, hogy fasizmus ellen küzdenek.

midnight coder 2022.04.30. 12:31:27

@tűz fal: A libernyákok, azaz az úgynevezett balliberálisok valójában identitást vesztett baloldaliak. A liberálist és a baloldalit az különbözteti meg, hogy az előbbi az egyéni szabadságjogokat tartja fontosnak, míg az utóbbi a társadalom szerepét. A baloldal kollektiviizál, egalizál, szűkíti az egyén jogait és minden hatalmat a társadalomra, a közösségekre ruház. Na most, ha megnézed azt, hogy az úgynevezett balliberálisok mit csinálnak valójában, akkor azt látod, hogy az egész tevékenységük az egyének szabadságának a visszaszorításáról szól. Akár az amcsi fegyvertartást nézzük, akár a szólásszabadság korlátozásához való beteges vonzódásukat, akár Pl. az úgynevezett "progresszív" vonalat amit én inkább agresszívnek neveznék, mind arról szól, hogy korlátozzuk az egyént a "nagyobb jó" érdekében. Ilyen "nagyobb jót" pedig már láthatunk Pl. észak-koreában, de volt nálunk is Rákosi pajtás elvtárs idejében.

Igazából amúgy a dolog a II világháború után lett elcseszve. Akkor volt az, hogy elkezdték Hitler elvtársékat morális alapon elítélni, lásd emberiség elleni bűnök, Nürnberg. Ami egyrészt azért probléma, mert a dolog visszamenőleges volt: Hitlerék lényegében nem csináltak nagyon mást, mint amit egészen odáig folyamatosan tett az emberiség. Már az ószövetségben le van írva milyen szépen népirtottak az akkori zsidók faji-vallási alapon - és nem voltak ezzel egyedül. De ez onnantól kezdve bűn lett.

De ez a dologgal a kisebbik baj. Ennél egy nagyságrenddel nagyobb, hogy ha valóban az emberiségellenes bűnök alapján ültették volna le az embereket, nem csak a németeknek kellett volna ülniük a vádlottak padján. Atombomba bevetése civilek ellen - ráadásul kétszer - Tokió, Drezda terrorbombázása. És persze a "jó" oldalon az a Sztálin elvtárs ült, aki önmagában nagyobb gazember volt, mint a Nürnbergben leültetett nácik többsége.

És innentől kezdve Hitler és a nácik lettek a fősátán. Amivel pedig az a gond, hogy onnantól kedve minden más nem számított: el lehetett égetni élve napalmmal gyerekeket Vietnamban, országokat lehetett lerohanni vélt vegyifegyverek miatt büntetlenül. A komcsikról kiderült csúf dolgok sem érdekesek, elvégre ott van Hitler és a nácikok, õk a hivatalos fõsátán. Az meg kit érdekel, hogy közben a komcsik vagy 10 Holocaustra való civilt gyilkoltak le? Ma senkinek eszébe nem jutna európában náci pártot alapítani, ugyanakkor ma is több kommunista párt van parlamentekben. Mert hogy a komcsik mégsem olyan rosszak mint a nácik voltak. Hanem rosszabbak, csak ezt már senki sem teszi hozzá, mert a csapból is holocaust és háborús filmek folynak, ahol a nácik a gonoszok, a szövetségesek meg a jók, így aztán fel sem merül senkiben, hogy nem feltétlenül csak a nácikok lehetnek probléma forrásai a világban, és más "haladó" eszme is jöhet amivel kapcsolatban nem ártana az óvatosság. Igazából minden olyan eszmével nagyon kellene vigyázni, ami a társadalmat az emberi individum elé helyezi. És ez ügyben a létező baloldal ma szerintem egy nagyságrenddel veszélyesebb mint Orbánék.

Gery87 2022.04.30. 13:33:55

"S hol van a Júdea Népe Front?
"Ott ül...nézd a szerencsétlent"

:D
Ez tényleg már egy kabaré amit művelnek.

Gery87 2022.04.30. 13:38:23

@midnight coder:

A baloldal feladta a tőke kritikáját és feladta a dolgozók érdekképviseletet, a szociális államot stb....viszont megmaradt "az egyének szabadságának a visszaszorítása"....liberálissá sem sikerült válniuk tehát csak gazdaságilag.
Ez a lehető legrosszabb kombináció.
Se nem szociális, se nem nemzeti, se nem szabadságpárti.

Gery87 2022.04.30. 13:41:45

@midnight coder:

"Igazából minden olyan eszmével nagyon kellene vigyázni, ami a társadalmat az emberi individum elé helyezi. "

Az önzés elé? Márpedig ha nem Így lesz, nem haladjuk meg az egyén mindehatóságának ideáját, akkor mind megdöglünk a kapitalizmus kapzsiságában, a fogyasztói társadalmának önzésében, de legalábbis olyan környezetet teremtünk amit nem hever ki egyhamar a világ, az erőforrások elfogynak és mehetünk vissza a fára.

F1őr 2022.04.30. 14:10:12

"Az ellenzék kőkemény"

Mint a bakaszar.

midnight coder 2022.04.30. 15:52:47

@Gery87: Hol élnél inkább? Az individualista, kapitalista USA-ban, vagy az egyéni érdekeket a "nagyobb jó" mögé helyezô Észak-koreában? Általános szabály, hogy minél inkább a közösséget helyezik az egyén elé, a rendszer annál élhetetlenebb.

midnight coder 2022.04.30. 15:54:20

@Gery87: Ja, és a nagy büdös cuculizmus még környezetszennyezôbb is volt.

Gery87 2022.04.30. 17:08:38

@midnight coder:

Mindenhol basznak a környezetre, szóval a példád se jó.

Gery87 2022.04.30. 17:09:02

@midnight coder:

Ki mondta hogy oda kell visszatérni?

Gery87 2022.04.30. 17:10:17

@midnight coder:
"
Általános szabály, hogy minél inkább a közösséget helyezik az egyén elé, a rendszer annál élhetetlenebb. "

Nem feltétlenül lásd skandinávia, szakszervezetek, szociális háló stb...
szóval ez ökörség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.30. 17:30:27

@midnight coder:

"Általános szabály, hogy minél inkább a közösséget helyezik az egyén elé, a rendszer annál élhetetlenebb."

Kinek a számára élhetetlenebb?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.30. 17:33:39

@midnight coder:

" Igazából minden olyan eszmével nagyon kellene vigyázni, ami a társadalmat az emberi individum elé helyezi"

Azaz minden eszme rossz a liberalizmust leszámítva?

midnight coder 2022.04.30. 19:06:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az átlagpolgár számára. Pl. egy Rákosi korhoz képest a korai Kádár kor polgárának egész fasza volt lenni. Aztán a korai Kádár-rendszer polgárához képest is sokkal faszább volt a késõi Kádár-kor. Utána volt egy visszaesés, a 90-es évek amikor a KGST-re alapuló gazdaság összeomlott, de utána azért szép lassan még faszább lett a dolog - más kérdés, hogy közben beléptünk az új KGST-ben ahol az új antiliberálisok akik cinikusan liberálisnak hazudják magukat, ismét csak korlátozzák a szabadságot.

midnight coder 2022.04.30. 19:08:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A libaralizmus egy relatív dolog. De igen, minél nagyobb az egyén mozgástere, annál élhetőbb a rendszer, és minél inkább szorítja a társadalom marka a torkodat annál szarabb az élet. Ami nyugaton ma azért érezhető kevésbé, mert ma még bársonykesztyű van a szorongatók kezén.

tűz fal 2022.04.30. 20:30:48

@midnight coder: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Szerintem elbeszéltek egymás mellett, mert azt fontos tisztázni, hogy attól hogy valakik liberálisnak hívják magukat, nem azok, hiszen mindent cenzúráznának, és azt is fontos tisztázni, hogy az egyéni szabadságnak mindig korlátja kell legyen az, hogy másnak ne ártson. Olyan korlátokra viszont nincs szükség, ami másnak nem árt. Ez utóbbi sem igaz a magukat liberálisoknak hazudókra, mert az élet minden területébe bele akarnak ugatni és másokra erőltetni az "értékeiket".

Gery87 2022.04.30. 21:40:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nyilván:) Hisz minden ideológia és annak híve úgy gondolja az övé az egyetemes és jó, minden más rossz....ez alól a lib. sem kivétel.

midnight coder 2022.05.01. 07:21:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én Kádárék alatt csak a rendszer felől éreztem elnyomást. Ez az elnyomás Rákosiék alatt még nagyobb volt. Annál nagyobb elnyomás mint ami Észak-Koreában van, ma sehol sincs a bolygón. Gyakorlatilag az egész ország azért éhezik, hogy a zsírdisznónak legyen a legdrágább tűzijátéka a bolygón.

Tapi2021 2022.05.02. 11:06:48

@midnight coder: Nagyon igaz, amit írtál a nácikról és a más szocialista erőkről. SEMMI lényegi különbség nincs köztük.

Mindent a propaganda dönt el! Mint a mostani orosz-amerikai-ukrán háborúban!
Aki uralja a propagandát, uralja az agyakat is!

Ez meg elméletben jól hangzik, csak nem létezik a valóságban, ezért nem működött soha, sehol:

"A baloldal kollektiviizál, egalizál, szűkíti az egyén jogait és minden hatalmat a társadalomra, a közösségekre ruház. "

Ugyanis közösség és társadalom elvont, elméleti fogalmak. A fogalmak, mivel nem személyek és nem élők, nem is döntéshozók. Tehát nem is lehet rájuk ruházni semmit!
A döntéseket mindig személyek, emberek hozzák. Ezért a hatalom mindig embereké. Akik dönthetnek.

Ha megkérdezed a társadalmat, hogy lépj-e be a háborúba, nem lesz válasz, mert a társadalom nem személy. Csak embert tudsz erről megkérdezni és csak ember tud erről döntést hozni. Vagyis a hatalom mindig valakié, emberé.

Tapi2021 2022.05.02. 11:08:10

@sync: Úgy meg pláne nem lehet a fasizmus ellen küzdeni, ha 1. nincs, 2. elképzelt (mint nálad!).

Tapi2021 2022.05.02. 11:12:42

@midnight coder: "Általános szabály, hogy minél inkább a közösséget helyezik az egyén elé, a rendszer annál élhetetlenebb. "

Ez is azért van, amit az előbb írtam. Mert a közösség is mindig VALAKI, egy/pár ember, akiknél a hatalom van valójában.
A közösségre, társadalomra való balos típusú hivatkozás, csak üres duma!

Úgy nem üres duma, ha arról beszélünk, hogy a közösségeknek is vannak sajátos érdekeik, ahogy az egyéneknek is, és ezeket össze kell hangolni.

sync 2022.05.02. 11:14:25

@Tapi2021: Nincs fasizmus, de igény az van.

Tapi2021 2022.05.02. 11:16:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Minél nagyobb az egyén mozgástere, annál nagyobb az elnyomás. "

Hát, öööö.... Hogyan is?
A szabad egyén minél szabadabb annál jobban elnyomja saját magát?
Ezért kellenek mások, hogy megmondják mit tehet, mit nem, hogy ne legyen elnyomva? (Saját maga által?...)

Tapi2021 2022.05.02. 11:17:26

@sync: De ez már egy másik állítás! Tehát az első nem volt igaz. Ugye? :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.02. 11:28:56

@Tapi2021:

Ha nincs közösségi elrettentés, akkor az erős egyének bármit megtehetnek a gyengékkel.

sync 2022.05.02. 11:49:51

@Tapi2021: A magyar szégyenlős. Nem tudom, hogy miért, hiszen nem a nácikra gondolok, hanem az olaszra fasizmusra. Maga idején sokan kedvelték. Sajnos az ilyen rendszerek mindig konfliktusokat generálnak. Lásd Mussolini gyarmatszerző akciója, és Churchill figyelmeztetése ellenére a német szövetség. Olvass róla, vannak könyvek.

Billy Hill 2022.05.02. 12:13:04

( @midnight coder: "a csapból is holocaust és háborús filmek folynak, ahol a nácik a gonoszok, a szövetségesek meg a jók" - február 24-e óta viszont lehet, hogy már készülnek azok az FPS-ek, ahol a Wehrmacht katona is játszható karakter, és vele lehet majd lődözni a gonosz oroszokat; vagy csak el fognak tűnni a II. világháborús játékokból hirtelen a hősies orosz karakterek, akiknek (eddig) a bőrébe lehet(ett) bújni.)

Tapi2021 2022.05.02. 12:16:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez igaz, de a balos "közösség" és "társadalom", illetve az ezekre való hivatkozás nem erről szól, hanem egy kollektivista elnyomásról és diktatúráról, amelyet ugyanúgy néhány elnyomó irányít valójában.

Paradox módon (vagy mégsem) pontosan ugyanezt csinálta a szocialista vonal régen nálunk, és a "liberális"(nak hazudott) vonal most nyugaton és itthon is szeretnék.
Valamiféle, általuk kitalál "közösségi értékre" hivatkozással (amelyik, mint látjuk ma is, nem csupán definiálatlanok és szubjektívek, de még csak közösek sem, csak csoport értékek), kollektivizálni az embereket és elnyomni minden mást.

Ez ugyanaz.

Ilyen közösségi értékekből, meg az egyéni értékek elé helyezéséből nem kérünk (elég volt), és döbbenet látni, hogy újra ez a mainstream!!!

Tapi2021 2022.05.02. 12:24:06

@sync: Túl könnyen osztogatják emberek az ilyen bélyegeket, hogy fasizmus, náci, kommunista, xenofób, ilyen-olyan fób.

Holott azért, mert egyes elemek egyeznek - pl. az intenzív családtámogatási program, országépítési program, szuverenitás erősítése...,- attól még a dolgok nem ugyanazok.

Tízből kilencen nem tudják, mi az a nácizmus, fasizmus..., csak azt, hogy az valami rossz és egy vitában erős "érv", aki használja, könnyen győzhet a vitában valódi érvek nélkül is.

Tapi2021 2022.05.02. 12:25:55

@Billy Hill: Ez így lesz!
Minden történet egy jól kitalált narráció! Amit a győztesek, erősebbek találnak ki.

Tapi2021 2022.05.02. 12:34:08

Nincsen jobban lerágott csont a Holokausztnál. Még ma 2022-ben is új filmek, könyvek témája. Ez nem véletlen, ha megnézzük, az adott iparágakban mennyi a zsidó származású.
Nekik ez nagyon fontos. Két okból: az egyik, mert valóban égbekiáltó bűn volt! Másrészt, mert jól kihasználhatóan előnyöket biztosít számukra még ma is ez az áldozati szerep!!!

És egyfajta pajzs is bármiféle kritikával szemben, mert, aki zsidót kritizál, az náci és antiszemita. Alapból ugye, akkor is, ha nem.

Ehhez a felszínen kell tartani ezt a sztorit és a narrációit.

Ezért kell évente legalább egy-két film, könyv...

A kompletten eltüntetett indián törzsek (vagy bármely más nép) soráról meg nem...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása