magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szabad-e bármire költeni pénzt?

A liberális nézet szerint a pénz szabadon felhasználható jogos tulajdonosa által. Sőt bármilyen költés, a legabszurdabb is, hasznos, hiszen mozgatja a gazdaságot.

A liberálisok még a Bibliára is szoktak hivatkozni e tekintetben. A tálentumos Jézus-példabeszédre. Ennek lényege: egy gazdag ember 3 szolgájára pénzt bízott, míg ő távol van, gazdálkodjanak jól, aztán amikor visszatért, elszámoltatta a szolgákat. 2 szolga befektette a pénzt, nyert is, a gazdag ember megdicsérte őket, s részt adott nekik a nyereségből. 1 szolga azonban szimplán visszaadta a pénzt, arra hivatkozva, félt a veszteségtől,. ezért inkább elásta a pénzt. Rá a gazdag ember nagyon dühös lett, keményen meg is büntette ezt a haszontalan szolgát.

Persze még ha el is fogadjuk, hogy lám Jézus pozitívan értékeli a pénzcsinálást, ebből még nem következik bármilyen pénzköltés igenlése.

Még a klasszikus liberálisok se gondolták a pénzt öncélnak. Akkor még hatott a premodern elképzelés, hogy az elit lekötelezettje a társadalomnak, s nem lehetséges parazita típusú gazdaság, hanem a gazdag ember örüljön annak, hogy szemben a társadalom 99 %-ával nem kell dolgoznia, megélhetése maximálisan biztosított, így cserébe szabad idejét köteles hasznosan tölteni: vagy ő maga csináljon valami értelmeset vagy legalább finanszírozzon meg tehetséges embereket, akik képtelenek piaci értéket létrehozni, azaz megélni, de társadalmilag hasznos dolgot csinálnak. Azt hirdették, a gazdagságnak igenis van társadalmi oldala is, azaz a gazdag nem lehet fügetlen a társadalomtól, melyből gazdag lett.

Ma már persze mindez elavultnak számít. A mai ideál a pénzszóró milliomos celeb, aki semmi értelmeset nem csinál, gyakorlatilag egész évben nyaral és drogozik.

A konkrét vitám kb. 30 éve volt, egy kommunistával. Hozzáteszem: én akkor még liberális voltam, azaz akkori nézeteimmel messze nem értek már egyet. A konkrét vitatéma: egy pezsgőgyártó cég reklámja, melyben egy fürdőkádat megtöltenek pezsgővel, majd belefekszik egy csinos nő. Utalás az ókori Rómára, ahol a szuoergazdag nők tejjel töltöttek meg fürdőkádat, s ebben hevertek - a tej állítólagos kozmetikai hatása miatt.

Én elmondtam a liberális mantrát, hogy mindezzel semmi gond, hiszen ki van minden fizetve, stb. Még ki is számoltam, ez kb. 60-80 liter pezsgő, s nyilván nem a legdrágábbat használták fel. A kommunista ismerős viszont azt, ez erkölcstelen. Mármint nem maga a reklám, nem maga a szituáció, hiszen nem volt benne semmi pornográf, a nő estélyi ruhában ült a kádban, normál pózban. Ő azt mondta, azért erkölcstelen, mert egyszerűen a pezsgő nem erre való, hanem megivásra. Ez olyan, mint finom ebédet készíteni, majd azt kidobni a szemetesbe.

Bár még nem értettem egyet, mindenesetre elgondolkoztam. Amint kigyógyultam a liberalizmusból pár évvel később, magam is így kezdtem látni. Hiszen a szabad piacgazdaság egyik erkölcsi bűne a pazarlás, márpedig ez a reklám éppen a pazarlást magasztalta.

ez nem az a kép, ez a fiatal Brigitte Bardot egy filmjében, de csak ezt találtam ami hasonlít

Amiben egyetértettünk: a reklámfilm jó mint ötlet, mármint finoman erotikus. Később el is készítettem az amatőr verzióját, csak fényképben, mert videókamerám nem volt, amikor lett kádam 1997-ben: félig megtöltöttem vízzel, a múzsám meg bevállalós típus, szóval vállalta a 10-perces üldögélést benne mint modell.

Címkék: közélet
58 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3117836465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erol 2022.05.24. 12:33:51

Tudom, hogy nem ez a lényeg, de szerintem nem valószínű, hogy pezsgőt használtak a reklámban, inkább valami színezett szóda-félét. A pezsgő ragacsos a cukortartalma miatt.
Egyébként egyetértek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.24. 12:42:25

@erol:

Nos igen, ez valószínű. Persze a reklámban üvegből öntötték, de ez persze lehet kamuüveg is.

Tapi2021 2022.05.24. 13:42:15

@erol: Igen. A reklámokban "csalnak". Simán használnak helyettesítőket, drága dolgok helyett, vagy ehetetlen dolgokkal szépítik meg a hamburgert, hogy a fotón rendkívül kívánatos legyen... stb.

De a kérdés azt hiszem az, hogy erkölcstelen-e egy kádnyi pezsgőt fürdésre használni vagy csakis az erkölcsös, ha mindet megisszák?

És, ha mindet megitták, az mitől jobb? Pl. a munkásosztálynak?

Tapi2021 2022.05.24. 13:48:02

A pazarlás persze felelősség és lehet erkölcstelen.
Ugyanakkor nem erős a kapcsolat a pazarlás és a pénzköltés között.

A pénz ma az olaj/energia, amely keni és mozgásban tartja a gazdaságot, ezzel együtt a termelést is, hiszen, ha nincs fogyasztás (pénzköltés), termelés sincs. Ha nincs termelés és fogyasztás, szegénység van és munkanélküliség.

Tapi2021 2022.05.24. 13:57:27

"A mai ideál a pénzszóró milliomos celeb, aki semmi értelmeset nem csinál, gyakorlatilag egész évben nyaral és drogozik."

Ez így igen sztereotip és nem is igaz.
Egyrészt senkiből nem lesz celeb, ha nem csinál semmit. Másrészt, ha van sok pénze és azt elkölti, munkahelyek százait támogatja és tartja fenn.
Tehát végül mindent visszaforgat a gazdaságba.
(Nem feltétlenül a feketébe, drogra.)
Autót vesz, fodrásznak fizet, ruhát vesz, szállodába megy, eszik, iszik étteremben..., stb.
Tehát fogyaszt. Amit elfogyaszt, azt valakik, valahol előállították, tehát volt munkájuk, és kaptak érte fizut.
Így ér körbe a folyamat.

Erkölcsileg lehet ítélkezni, hogy JÓRA költötte-e a pénzét vagy nem? De ez nem gazdasági kérdés, hanem erkölcsi. És már a "jó" is viszonylagos, hogy kinek, mi a jó, és kinek a definíciója kell, hogy érvényes legyen mások megítélésére?

2022.05.24. 14:11:30

@Tapi2021:
ha valaki a semmiből teremtett pénzt elkölti, akkor valójában nem támogat meg semmit. hanem gerjeszti az inflációt.

2022.05.24. 14:26:38

ma a legbefolyásosabb üzletembereknek bármennyi pénzük lehet úgy, hogy leütik az entert. a kormányközeli üzletemberek annyi pénzt kockáztatnak, amennyit csak tudnak. illetve amennyit szeretnének. és ebben valami előrelépés van. mert szijjártó péter és barátai valamivel hatékonyabban működnek, mint előtte kóka jános vagy oszkó péter és barátai. akik el akartak adni, amit csak lehetett. kóka jános és oszkó péter is szijjártó péter barátja.

a probléma, hogy ez nem eredményez tömeges felzárkózást akkor ha nincs tőkeexport. nem omlik össze akkor ha elsődlegesen a termelés van megtámogatva. ha a fogyasztás, akkor a rendszernek külső finanszírozási igénye van. ha az eu adja a pénzt, akkor az is fenntartható. úgy, hogy tömeges felzárkózást nem eredményez. szanaszét szakad a társdalom.

2022.05.24. 14:36:14

ha az eu megszavazza a mentőcsomagot magyarországnak, akkor a rendszer nem omlik össze. csak még sokkal nagyobb vagyoni különbségek lesznek. ezekkel a nemzeti oligarchákkal az ország nem fog tudni tömegesen felzárkózni.

persze lehet. matolcsy györgy szerint most kell egy 2-3 éves kiigazítás, és utána "utazósebességet váltunk", mert a "kanyarba előzés" politikája nem vált be. nyomtattak egy temérdek pénzt. ezekből ennyire futotta. még nyomtathatnak lölőnek és társaiknak. ennyit tudnak. persze még ez is több, mint a semmi. ezért jobb a fidesz.

de aligha lehet megideologizálni, hogy ez így jó. azt éppen lehet mondani, hogy nem rossz. de jónak aligha nevezhető.

2022.05.24. 15:26:56

az erkölcstelen az, hogy a fürdőkádban a pezsgő nincs kifizetve. hanem a pénz a semmiből létrejött. és az ellenértéket meg kell termelni a szolganépnek. a pezsgőgyár alkalmazottainak.

így lett a törley pezsgőgyár is."Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani.” – vetette papírra e mondatot Törley József 1882-ben.

az osztrák-magyar bankházban megtekerték a bankjegynyomdát. és törley józsef kapott egy zsák pénzt. és semmiből létrehozta ezt a pezsgőgyárat és a kastélyat.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/T%C3%B6rley_kast%C3%A9ly.JPG
ebben az erkölcstelen az, hogy törley jószef és hívei úgy állítják be, hogy kizárólag ő tudott volna pezsgőt gyártani. dehogy is. nyilván nagyon sokan képesek lettek volna erre. persze közel sem mindenki, ahogyan a kommunisták állítják.

antall józsef kormánya eladta a törley márkanevet. modván, hogy nincs pénz. nem értette, hogy nála van a pénzjegynyomda. a sunyi surányi nem magyarázta el neki.

és budafokon a családi kripta.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/T%C3%B6rley_kripta9.JPG
iron maiden és edda művek felirattal. nincs pénz felújítani. se budafokon nincs pénz. olyan szegények, hogy nincs pénz kimeszelni. a német tulajdonos beleszar a törley család nyughelyébe. ők ebben laknak.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/13-02-28-sektkellerei-henkell-wiesbaden-by-RalfR-09.jpg

Tapi2021 2022.05.24. 16:05:32

@cvsvrs: Nincs szó semmiből teremtett pénzről!

Egy celeb is másoktól kapja a lóvét. Ez/ő nem az állam.
Ahogy egy pezsgőgyár sem. :-) Ők is a fogyasztóktól kapják a már forgalomban lévő pénzt.

Tapi2021 2022.05.24. 16:08:40

@cvsvrs: "ma a legbefolyásosabb üzletembereknek bármennyi pénzük lehet úgy, hogy leütik az entert."

Ne viccelj!

Maximum Biden. (De még ő sem.)

Ha van "rés", az a bankoknál van, akik nem létező (fedezetlen) pénzeket adnak kölcsön.

Tapi2021 2022.05.24. 16:10:30

@cvsvrs: Hol van tömeges tőkés, nagyvállalkozói réteg?

Tapi2021 2022.05.24. 16:14:42

@cvsvrs: Felzárkózást mihez?

A társadalom akkor tudna szétszakadni, ha valaha egyben lett volna, egy szinten. De ilyen sosem volt. (Igaz, a szocialista diktatúra megpróbálta.) Tehát nem értelmezhető a szétszakadás.

Tapi2021 2022.05.24. 16:20:27

@cvsvrs: "nyomtattak egy temérdek pénzt. ezekből ennyire futotta. még nyomtathatnak lölőnek és társaiknak. ennyit tudnak."

Mint írtam, ilyen nincs. Amennyi pénz bejön csak annyi tud kimenni.

A jó kérdés az, hogy a bejövő és kimenő pénz hasznosul-e? És ki gazdálkodik vele jobban, hatékonyabban?

Ez meg eléggé mérhető.

2022.05.24. 16:56:39

@Tapi2021:
a jegybank bármennyi készpénzt nyomtathat. és jegybankhoz kötődő kereskedelm bankok bármenyi hitelpénzt teremthetnek. ennek nincs felső korlátja. ez forint. amit át kell váltani dollárra, mert forintért nem lehet vásárolni a nagyvilágban. amivel a forint gyengül, a dollár erődödik. ezze együtt bármelyik állam számára bármennyi pénz a rendelkezésre áll. tehát amikor valaki azt mondja, hogy erre vagy arra nincs pénz az nem érti a kapitalizmus lényegét.

az oroszoknak is annyi rubeljük van, amennyit akarnak. és egyetlen nato tagállamnak sem kell senktől egyetlen cent hadiadót sem szedni ahhoz, hogy megtámogassák ukrajnát. eladósodni sem feltétlen kell. kitömik zelenszkij zsebét, aki a szétosztja a pénzt a haverjai között. és ukrajna így védkezik. és putyin baráti köre (oligarchái) hasonlóan.

pénz bármenny ivan. kérdés, hogy az adott állam képes-e tőkeexportra. és a magyar gazdaságban egyetlen oligarcha sem lesz képes. az otp, a mol és a richter rendelkezett ezekkel a képességekkel. a richter nem tudott hozzászólni a világjárványhoz. az otp és a mol regionális szerepe csökken az orosz-ukrán háború következtében. tőkeexport majdnem esélytelen.

áruexportra van lehetőség. a kereskedelmi mérleg többletet mutasson. tehát a magyarországon levő nagyrészt multinacionális tulajdonú termelő egységek magyar tulajdonú beszállítói hozzájárulnak a magyar árukivitelhez. gépalkatrészeket gyártanak.

ennek nagy része sem valódi áruexport, hanem munkaerő export. és van egy jelentős külső finanszírozási bázis. az európai unió. amivel nem omlik össze a gazdaság. hanem tartósan gyengül a forint.

ebből összességében nem lesz tömeges felzárkózás. hanem az lesz a siker, hogy nincs összeomlás. ezt a fideszben is látják.

2022.05.24. 17:46:12

@Tapi2021:
itt láthatod, hogy melyik ország mennyi készpénzt bocsátott ki 2015-ös bázison mérve.
data.oecd.org/money/narrow-money-m1.htm
az usa mögött a második hungary. ez a "kanyarban előzés". és erre mondják azt is, hogy "nincs jogállam".

midnightcoder2 2022.05.24. 18:21:07

"az erkölcstelen az, hogy a fürdőkádban a pezsgő nincs kifizetve. hanem a pénz a semmiből létrejött. és az ellenértéket meg kell termelni a szolganépnek. a pezsgőgyár alkalmazottainak."

És szerinted a pezsgõgyár alkalmazottja nem kapott fizetést a munkájáért? Vagy a "semmiből teremtett" fizetéséből nem tudott magának kaját, ruhát, autót, stb. venni?

Szerinted a pezsgőgyár alkalmazottja boldogabb lett volna, ha nem készül el a reklám, ezáltal kevesebb pezsgő fogy, és neki nem kell a pezsgőgyárban dolgoznia mert kirúgják, és mehet koldulni az utcasarokra?

midnightcoder2 2022.05.24. 18:26:47

"Még a klasszikus liberálisok se gondolták a pénzt öncélnak. Akkor még hatott a premodern elképzelés, hogy az elit lekötelezettje a társadalomnak, s nem lehetséges parazita típusú gazdaság, hanem a gazdag ember örüljön annak, hogy szemben a társadalom 99 %-ával nem kell dolgoznia, megélhetése maximálisan biztosított, így cserébe szabad idejét köteles hasznosan tölteni: vagy ő maga csináljon valami értelmeset vagy legalább finanszírozzon meg tehetséges embereket, akik képtelenek piaci értéket létrehozni, azaz megélni, de társadalmilag hasznos dolgot csinálnak."

Ez így mese habbal. Illetve semmivel sem inkább igaz, mint ma. A mindenkori elit, a saját szórakozását kereste mindig is. Vadászat, paloták, ruhák, stb. Persze nyilván a kor technológiai színvonalán, internetje vagy mobiltelefonja nem volt egyik királynak sem, de a pórnéphez képest igen csak jól élt. És nézz meg egy régi kastélyt - azt fogod látni, hogy ügyesen meg volt oldva, hogy az elitnek a pórnéppel még csak találkoznia se kelljen.

Nyilván voltak akik közben hasznos tevékenységet is folytattak, Pl. tudósok voltak - valami hobbi akkor is kellett, és hát facebook az nem volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.24. 18:29:18

@midnightcoder2:

Elfelejtettem, melyik liberális mondta. De biztos mondta, nem én találtam ki.

midnightcoder2 2022.05.24. 18:53:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Csak itt megint úgy néz ki, mintha valamiféle sohasemvolt múlt után nosztalgiáznál, ahol az elit hű de hasznosan töltötte el az idejét, vagy hogy a korabeli áltlagpolgárhoz képest szerényen élt.

Boldeone2 2022.05.24. 19:23:38

Nem az a kèrdès hogy szabad - e, hanem az , hogy nincs más lehetősèged, mint elkölteni pènzed a kapitalista gazdaságban
Ez a rendszer úgy van kitalálva , hogy kènyszerű módon fogyassz , ha ma nem veszed meg, egy èv múlva megveheted 30%- al ugyanazt drágábban , ezèrt kèt választásod van: vagy ma megveszed akár hitelre ( az is kènyszer ) vagy holnap veszed meg jóval drágâbban . Amit megtakarítottál megeszi az infláció ....

A jegybankok - a mindenkori elit èrdekèben - mindig ( vagy sok esetben ) belenyúlnak a pènz keresleti - kínálati viszonyaiba, amivel folyamatosan gerjesztik az inflációt . Eleve a modern pènz mögött semmilyen fedezet nincs , csak a kibocsátó gazdaságba vetett immanens hit, ezért erős a dollár , a forint meg semmirevaló
A lènyeg : az új , " nyomtatott " pènz , először mindig a kiváltságosokhoz jut el - a globális " Lölőkhöz- aki " ingyen " kapják a forrásokat , aki már elve gigantikus rèszvèny ès ingatlanportfóliók tulajdonosai. Mire a többi emberhez eljut a "pènzfelelesleg " legtöbbször már az árak megemelkedett hatásaival szembesülnek , az infláció brutális előnyhöz juttatja a vagyontulajdonosokat
Pl. akinek volt Budapesten pár ève 100 millió èrtèkű ingatlanja , az ma 200 milliót èr , akinek nem volt ès nem vége meg 25 millióèrt a panelt , az most megteheti 40 millióèrt , a pár milliós megtakarítását szèpen lenullázták
Ez nagyban mèg nagyobban megy: 2009 óta- amióta világszerte megy a pènznyomtatás, már 100 000 milliárd dollárok jutottak èrdemtelenül a nagytulajdonosokhoz , milliárdok pedig küzdenek az infláció kènyszerű hatásaival
Erre jött mèg rá a covid hatása , meg most az idióta háborúja, amely apokaliptikus állapotokat idèz élő mindenhol

A fő gond az, egyrèszt hogy durván beleavatkoztak a globális pènzkínálatba, ami extrèm módon növelte az egyenlőtlensègeket , ezt rèszben a szabad globális piaci cirkuláció enyhíthette volna, de a világjárvány meg a háború csak felfokozott mindent
Apokaliptikus viszonyok jönnek azoknak , akik vagyon- ès pènztartalèk nèlkül èlnek manapság

Tapi2021 2022.05.24. 21:01:00

@Boldeone2: "A pénz (gazdagság) jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is."
"Money is better than poverty, if only for financial reasons."" Woody Allen

Tapi2021 2022.05.24. 21:02:17

@Boldeone2: Amerika rendesen átcsoportosítja a pénzeket. Innen oda.

Tapi2021 2022.05.24. 21:06:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Szerényen nem élt, de hasznosan igen. "

Hasznosabban élt egy földesúrnak született mihaszna, mint egy mai vállalkozó, aki munkahelyeket teremt, üzletet épít, elad, befektet, kockázatot vállal ...stb. (vagyis megdolgozik érte!) azért, hogy tőkés/gazdag legyen?

Tapi2021 2022.05.24. 21:08:09

@midnightcoder2: "A mindenkori elit, a saját szórakozását kereste mindig is. Vadászat, paloták, ruhák, stb."

És ezzel sok embert eltartottak! Mint a maiak is. :-)

Gery87 2022.05.24. 21:10:21

"Hiszen a szabad piacgazdaság egyik erkölcsi bűne a pazarlás, márpedig ez a reklám éppen a pazarlást magasztalta."

Nem hinném hogy erkölcstelen lenne inkább csak ostobaság, aztán pazarlás.!
Ahogy az egész kapitalista fogyasztói társadalom is az:
A föld erőforrásai nem végtelenek.
Márpedig az egész rendszer azon alapszik hogy kevesek egyre többet halmozzanak fel mind arányaiban másokhoz képest, mind számszerűleg!
Csakhogy előbbi hatalomhoz vezet,a z meg elnyomáshoz...utóbbi fedezete (Föld javai) meg egyszer csak elfogy.

Az a vicc hogy ezt mindenki elfogadja hogy ez van és így élünk és el sem tudják képzelni hogy lehetne másképpen!

Ha E.T. meglátná mi folyik itt annyit mondana "ezek hülyék bazmeg" és elmenne a fenébe, primitív idiótákkal nincs dolga, ugyanis értelmes élet nincs a földön!:)

Jelenleg nem majmok vagyunk, hanem sáskák.

Boldeone2 2022.05.24. 21:31:35

@Tapi2021: A dollár világpènz, tehát nagyon nem kell "csoportosítgatni"- majdnem annyit nyomtatnak , amennyit akarnak
A tőkès nyilván oda viszi a profitot , ahová akarja , miután leadózta ( vagy azt sem...)

Boldeone2 2022.05.24. 21:34:06

@Gery87: A " növekedès határai " ezt a kèrdèst 1972 óta boncolgatja a tudományos világ , meg az ENSZ " környezet ès fejlődès " világ konferenciák...
A lènyeg : nincs konszenzus ,mert túl sok a vagyoni diszkrepancia ès az ellentèt a tagországok között

Boldeone2 2022.05.24. 21:35:02

@Gery87: ....vagyis van valami konszenzus - egyes rèszterületeken - csak nem elèg

2022.05.24. 22:32:24

@Gery87:
"Ha E.T. meglátná mi folyik itt annyit mondana "ezek hülyék bazmeg" és elmenne a fenébe, primitív idiótákkal nincs dolga, ugyanis értelmes élet nincs a földön!:)"
Ez a rovid animacio pontosan errol szol:
Man: www.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU
---
Erdemes megnezni az alkoto, Steve Cutts tobbi hasonlo temaju animaciojat is:
www.youtube.com/user/steviecutts/videos
---
Akhmat sila! :)

midnightcoder2 2022.05.25. 07:27:04

@Boldeone2: "ha ma nem veszed meg, egy èv múlva megveheted 30%- al ugyanazt drágábban"

Attól függ mit veszel. Ez ott igaz, ahol nagy az infláció, vagy nagyon fejlődik a gazdaság, de ott is attól függ, hogy mit veszel. És persze attól is, hogy külső tényezők hogy alakítják a dolgokat, Pl. politika, globális felmelegedés, stb.

Az ember általában a következő dolgokat veszi:
- Kaja, gyógyszer, mosószer, stb.
- Lakhatás
- Ruházat
- Műszaki cikkek

Ebből az első kategória ára itt emelkedik, de leginkább azért, mert régebben olcsó volt. Illetve mostanság már a kicsi kínai is fal. Viszont itt nagyon nincs mozgástered, nem tudod egy évnél sokkal tovább előre megvenni és halasztani sem nagyon tudod a vásárlást - max. a minőség amin spórolhatsz.

A lakhatás szvsz kb. a polgár mindenkori jövedelmétől függ. Ezen belül lehetnek mozgások, de az átlagpolgár nagyságrendileg ugyanúgy X évig gürizik idahaza egy lakásért mint Londonban. Az alapvető korlát a nagyvárosi ingatlan ára, illetve az építés költsége. Na most, ha magas a kereslet - mert sokan akarnak lakni, és ezek fizetőképesek is - akkor az árak is magasabbak. Az építés költsége is magasabb, ha drágább a jómunkásember.

De ez is olyasmi, amit normál körülmények között konstansnak vehetsz. Persze nálunk itt is belejátszik most VIktor bácsi kísérletezgetése a CSOK-kal és hasonlókkal, de ezek nélkül egy év múlva sem lenne a lakásvásrlás drágább az akkori fizudhoz képest, mint ma.

- Ruházat - igazából ez ma már elég olcsó dolog a világ ezen részén. Persze, ha hülye vagy, akkor végtelen mennyiségű pénzt el tudsz költeni erre, de az már a te bajod.

- Műszaki cikkek - a tapasztalat az, hogy általában a fizudhoz képest az elmúlt 30 évben, ugyanazt a készüléket egy évvel később jóval olcsóbban tudod megvenni. Más kérdés, hogy egy év múlva már nem azt a modellt akarod megvenni. Kivétel talán az autó, ami a zöldeknek hála egyre drágább.

midnightcoder2 2022.05.25. 07:33:48

"Márpedig az egész rendszer azon alapszik hogy kevesek egyre többet halmozzanak fel mind arányaiban másokhoz képest, mind számszerűleg!"

Igazából ez így ebben a formájában nem igaz. Bill Gates sem eszik többet mint te, lehet hogy egy szupergazdagnak akinek a pénze 10000x több mint a tied, van 10 luxusautója, neked meg van egy Suzukid. De alapvetően a luxusautó legyártásához sem kell sokkal több anyag/energia mint a Suzukidhoz. A bolygó problémája nem az, hogy túlfogyasztunk, hanem az, hogy a technológiánkhoz képest túlszaporodtunk. Ha ugyanezt az egy főre eső fogyasztást egymilliárd ember csinálná, máris kisebb lenne a probléma. Ha meg százmillió, akkor észre sem vennénk. Az emberiség létszáma sajna az elmúlt 200 évben elég durván megnőtt, és ma sem csökken. Ráadásul pont azokban a régiókban nő, ahonnan nemigen várható olyan innováció, ami lehetővé tenné a több ember kisebb ökológiai lábnyommal eltartását.

GyMasa 2022.05.25. 08:55:34

@midnightcoder2:
" Kivétel talán az autó, ami a zöldeknek hála egyre drágább."
Jaja. Ma jött egy belsö hírlevél ezzel a mondattal:
" Affordability is a long-term threat to new sales as average transaction price is $45,232, up 19% YoY."
Azaz, az elmúlt évben VILÁGSZINTEN az eladott autók átlagára 45232 USD volt!
ÉS
Ez 19%-os emelkedést jelent.

Serény Vélemény 2022.05.25. 09:11:18

Ha pezsgőben fürdeni egy fajta pazarlás - és emiatt erkölcsi kérdéseket lehet megfogalmazni ezzel kapcsolatban, akkor az üzemanyagok egyébként akár emberi fogyasztásra is alkalmas élelmiszerekből gyártott bioetanol adalékolása (ami az eu-ban a 95-ös ólmozatlan benzin esetében 10%) - micsoda?

GyMasa 2022.05.25. 09:14:21

@Serény Vélemény:
De, én továbbmegyek:
Az agyatlan EU-s környezetvédelmi szabályai, amik mostanra bizonyítottan semmit nem használnak a környezet védelme érdekében, ellenben rettentesen megdrágították az autógyártást, az nem pazarlás-e?
Hiszen, rákényszerítik a gyártókat és a vevöket is, hogy olyan dolgokra adjanak rengeteg plusz pénzt, amire nincs szükségük.

Boldeone2 2022.05.25. 10:08:43

@midnightcoder2: Az átlagember leginkább az èlelmiszer- ès gyógyszer áremelkedèsre a legèrzèkenyebb, vannak olyan termèkek amelyek fogyasztását el lehet halasztani ,pl ruházkodás, mondjuk felesleges , mert soha többet nem lesz olyan világ, amikor olcsón elèrhető termèkek voltak ( szerintem)
A szabadpiac szisztematikus felszámolása, a járványok, a haborúk , a jegybankok elhibázott pènznyomtatása, az autóipart èrintő kedvezőtlen korlátozások - mind az áremelkedèsek felè hatnak
Ahhoz , hogy stagnáljanak, vagy csökkenjenek az árak, egy óriási globális recesszióra " lenne szüksèg" , de ezt senki nem akarja
Egyelőre globális ellátási problèmak vannak, ezért emelkednek ennyire az árak , meg jelen van egyúttal egy háborús pszichózis :
Az emberek pszichès presszió alatt vásárolnak
Aki 40 millióért vesz egy panelt , aminek 70%-a hitel, azt csak őrültnek lehet gondolni , nem normális ember...
Az inflációs pszichózis mindennèl erősebb ...
Hasonló a helyzet az autópiacon is : van az új autók terèn ellátási zavar, meg mestersègesen is keltik a hisztèriát. Nyugaton kisebb az áremelkedès, ami van, az is főleg a hülye magyar , román , meg balkáni autónepperek miatt van
Ha a forint stabilabb pènz lenne , már rögtön kisebb lenne az infláció ...

A legtöbb lènyeges dologban kènyszerhelyzetben vagy, mert egyelőre minden megállíthatatlanul drágul ès jele sincs a trendváltasnak, az egyfajta kènyszer az embereknek hogy akár hitelből is előrehozzák a vásárlásaikat . Közben szèpen pörög az infláció , meg egyre drágábbak a hitelek..
El fog jönni az idő, amikor már elfogy a lufi : nem lesz több fogyasztó
A 40 milliós lakást mèg lehet hogy elkel, de ugyanaz 60 millióèrt 1,5 èv múlva már nem biztos megemelkedett hitelkamatokkal el fog menni...

Arról nem beszèlve , hogy ez az inflációs spirál milyen mèrtèkben szakítja szèt a társadalmat ...Nem panaszkodom , a nyertesek között vagyok , de ilyen árviszinyok között saját vagyonom nem tudnám újraèpíteni
Szerintem règebben sokkal jobb világ volt . A mai pènzbősèg csak illúzió : a patkányverseny biztosította drog

Serény Vélemény 2022.05.25. 10:26:19

@Boldeone2: "Aki 40 millióért vesz egy panelt , aminek 70%-a hitel, azt csak őrültnek lehet gondolni "

A b verzió, hogy ez itt nem Afrika, ahol egy snassz fűkunyhóban is el lehet lébecolni, mert télen hideg van, nyáron meg meleg, és valahol aludni is kell... akkor is, ha kint éppen esik a hó.

GyMasa 2022.05.25. 12:44:04

@Boldeone2:
"Ahhoz , hogy stagnáljanak, vagy csökkenjenek az árak, egy óriási globális recesszióra " lenne szüksèg" , de ezt senki nem akarja"
Nem, nem erre lenne szükség!
Csak arra lenne szükség, hogy eltakarodjanak a csipába a politikából a tehetségtelen, pszichopata buzgómócsingok!
Hagyni kellene a piacot, hogy az oldja meg a problémákat, és az államoknak csak egy feladata kellene legyen, hogy a törvényekkel végre létrehozza és utána fenntartsa a "valóban szabad" piacot.
Sajnos manapság pont az ellenkezö irányba haladunk.
Egy globális recesszió csak az emberek tömeges elszegényítésére lenne jó.
Nézd meg, hogy mennyivel gazdagabbak lettek az elmúlt 2 évben az eddig is leggazdagabbak, és, hogy a mai helyzete is csak az átlagember szívja meg!

"Egyelőre globális ellátási problèmak vannak, ezért emelkednek ennyire az árak , meg jelen van egyúttal egy háborús pszichózis :"
Nos, ennek az "ellátási problémának" a legföbb oka (tudom, nem az egyedüli!) pont a covid és az arra hozott agyatlan és aránytalan világméretü lezárások!

"Aki 40 millióért vesz egy panelt , aminek 70%-a hitel, azt csak őrültnek lehet gondolni , nem normális ember..."
Ez megint csak nem igaz!
Minden azon múlik, hogy mik az egyéb lehetöségeid!
Ha a törlesztö 20 évre kijön fixen, havi 200 000-re de bérelni meg csak 250 000-ért tudnál, akkor bizony egyaltalán nem rossz ötlet 70%-os hitelre megvenni azt a panelt!

"Hasonló a helyzet az autópiacon is : van az új autók terèn ellátási zavar, meg mestersègesen is keltik a hisztèriát."
Sajnos nem kell különösebben kelteni azt a hisztériát, elég alapos okok állnak mögötte.

" Nyugaton kisebb az áremelkedès, ami van, az is főleg a hülye magyar , román , meg balkáni autónepperek miatt van"
Nézd meg a fenti híremet! 19%-os volt az autók drágulása az elmúlt egy évben VILÁGSZINTEN, azaz nincs igazad! Ennek egy része pont abból adódik, hogy az autógyárak inkább csak a drágább autókat gyártják, mert azon tudnak többet keresni.
Egyszerü piaci logika.

"Ha a forint stabilabb pènz lenne , már rögtön kisebb lenne az infláció ..."
Jaja, és, ha EURO-nk lenne, és orbánék (vagy esélyesbben egy ellenzéki kormány) összecsukja a gazdaságot, akkor meg nem infláció lenne, hanem felezödne a fizetésed, meg a nyugdíjak. Az mennyivel jobb lenne ám, ugye?

Boldeone2 2022.05.25. 14:15:50

@GyMasa: Jaja, és, ha EURO-nk lenne, és orbánék (vagy esélyesbben egy ellenzéki kormány) összecsukja a gazdaságot, akkor meg nem infláció lenne, hanem felezödne a fizetésed, meg a nyugdíjak. Az mennyivel jobb lenne ám, ugye?"

- Most van egyrèszt vágtázó infláció, amely már nemcsak a külső vg. hatásokból ered, hanem az Orbán- kormány hülyesègeiből!
A pazarló költsègvetèsből, az 1000 milliárdos haveri osztogatásokból, az államháztartás ikerdeficites helyzetèből, a predesztinált eladódosodásból
Vicc ami itt megy , a devizaárfolyamok is ezt árazzák , simán benne van a gazdaság eltörökösèdese , egy hosszan elnyújtott inflációs spirál
Tavaly nyáron , jóval kevesebb mint egy ève nyitottam 289 ft- os bekerülèsi szinten , amelyen már hatalmas nyerőm van , ès ezután is így fogok tenni , mert ez egy alapjaiban szar gazdaságpolitika , szar rendszer

Boldeone2 2022.05.25. 14:24:37

@GyMasa: Nézd meg, hogy mennyivel gazdagabbak lettek az elmúlt 2 évben az eddig is leggazdagabbak, és, hogy a mai helyzete is csak az átlagember szívja meg!"

- Èn nèzem, de te is csak azt a politikai erőt támogatod , amelyik a saját zsebère dolgozik ( mondjuk Nèmetorszagból úgyis mindegy ...)
A haveri körnek " gazdaságfejlesztèsi " beruházások , ingyen szubvenciók árát együtt fizetjük meg ( az itthon èlők..)
Nyilván az ellenzèk sem különb, de először a pártállami alapstruktúrat kellene valahogy lerombolni , ehhez pedig váltás kellett volna..

"Egyelőre globális ellátási problèmak vannak, ezért emelkednek ennyire az árak , meg jelen van egyúttal egy háborús pszichózis :"
Nos, ennek az "ellátási problémának" a legföbb oka (tudom, nem az egyedüli!) pont a covid és az arra hozott agyatlan és aránytalan világméretü lezárások!

-A nyugati világban már règen túl vagyunk a lezárásokon, most Putyin háborúja a fő problèma

Ha a törlesztö 20 évre kijön fixen, havi 200 000-re de bérelni meg csak 250 000-ért tudnál, akkor bizony egyaltalán nem rossz ötlet 70%-os hitelre megvenni azt a panelt!

- Nem rossz, amíg van munkád , amíg nincs gazdasági recesszíó, amíg nem emelkedik meg extrèm mèrtèkben a kamat ...
Ha meg fordul a kocka, akkor meg jön a vègrehajtó ès az utcára tesz...

GyMasa 2022.05.25. 15:18:01

@Boldeone2:
"Most van egyrèszt vágtázó infláció, amely már nemcsak a külső vg. hatásokból ered, hanem az Orbán- kormány hülyesègeiből!"
Ez így van!
De ez semennyire nem jelenti azt, hogy ez tartós lesz, vagy, hogy csak Magyarországon lesz tartós, vagy, hogy orbánék ne tudnák megfogni, ha akarnák.
Csak megemlítem, hogy a mai benzinár, itt Németországban egy kifejezetten olcsó kúton 207.9 cent literenként.

"A pazarló költsègvetèsből,..."
... amivel mégis sikerült a covid elöttig lefaragni az államadósságból...

"... az 1000 milliárdos haveri osztogatásokból,.."
Igen, amiket nem csak úgy szétszórtak a semmiért, hanem épültek dolgok belölük.

"... az államháztartás ikerdeficites helyzetèből,..."
Ez tényleg nem szerencsés, de azért ma hírül nem olyan rossz a helyzet, mint '10-ben volt.
Szóval innen kisebb korrekcíóval is vissza lehet hozni a dolgokat, ha s

"a predesztinált eladódosodásból"
Dehát benne van az alkotmányban, hoyg az nem lehet nagyobb, mint most.

"Vicc ami itt megy , a devizaárfolyamok is ezt árazzák , simán benne van a gazdaság eltörökösèdese , egy hosszan elnyújtott inflációs spirál"
Jaja, ezeket mind halljuk már 12 éve, aztán egyszer csak lett a semmiböl egy 8%+-os növekedés.

"Tavaly nyáron , jóval kevesebb mint egy ève nyitottam 289 ft- os bekerülèsi szinten , amelyen már hatalmas nyerőm van , ès ezután is így fogok tenni , mert ez egy alapjaiban szar gazdaságpolitika , szar rendszer"
Akkor nem tudom mi a bajod?
Akkor te is haszonélvezöje vagy a NER_nek, fújj-fújj!

GyMasa 2022.05.25. 15:23:17

@Boldeone2:
"- Èn nèzem, de te is csak azt a politikai erőt támogatod , amelyik a saját zsebère dolgozik ( mondjuk Nèmetorszagból úgyis mindegy ...)"
Jaja, mert a másik oldal az aztán soha, egy fillért nem lopott el...
Oh, wait...

"A haveri körnek " gazdaságfejlesztèsi " beruházások , ingyen szubvenciók árát együtt fizetjük meg ( az itthon èlők..)"
Igen, mint anno Gyurcsány alatt az 50%-ról 80%-ra felszaladt államadósságot is te fizetted meg, csak, ahogy nézem, azzal nincsen problémád...

"Nyilván az ellenzèk sem különb, de először a pártállami alapstruktúrat kellene valahogy lerombolni , ehhez pedig váltás kellett volna.."
Nem,, ahhoz elöször kellene egy ALTERNATÍVA, amit ez a mai ellenzék nem nyújt!
Tudod, ha azok IS szarok, akkor miért cseréljem le a mostani, kevésbé szarokat egy olyan szarra, akik bizonyították, hogy sokkal szarabbak, és még arra sem képesek, hogy olyat hazudjanak, amiröl elhiszem, hogy jobb lesz nekem töle...
Ja, és hidd el nekem, hogy egy váltás esetén a kis kedvenceid is csak addig jutottak volna a "pártállami alapstruktúrát", ameddig az nekik kénylelmes lett volna.
Azaz kb. addig jutotak volna, hogy beültetik a saját embereiket, a jóba, ahol csak meg tudják azt tenni.

Gery87 2022.05.25. 15:25:31

@Boldeone2:

Ha nem oldjuk meg akkor majd megoldódik magától....jön egy világméretű nagy recesszió, bedől minden, megyünk az utcára, híd alá...aztán a kapitalizmusnak is vége. De utánna nem biztos hogy jobb.
Ami tény, nem mérsékeljük magunkat semmiben, szó nincs róla hogy tervbe lenne...sőt megint azon nyavalyognak hogy nincs fogyasztás, nincs növekedés...
Ami nyilván probléma a hétköznapi embernek is, de arról sosincs szó hogy ez attól még káros és nem fenntartható!!!

ez a nevem senki 2022.05.25. 16:54:21

a pénz költve
az asszony...

Boldeone2 2022.05.25. 20:29:23

@GyMasa: De ez semennyire nem jelenti azt, hogy ez tartós lesz, vagy, hogy csak Magyarországon lesz tartós, vagy, hogy orbánék ne tudnák megfogni, ha akarnák."

- Ha akarnák talán kicsit lehetne csökkenteni , de nem akarják , sőt, egyre nagyobb hülyesègeket csinálnak ...
Szerinted mi következik a 400 forintos euróból? Az hogy megáll az infláció?

amivel mégis sikerült a covid elöttig lefaragni az államadósságból..
Igen, amiket nem csak úgy szétszórtak a semmiért, hanem épültek dolgok belölük."

- Azóta viszont újra romlik a helyzet , többek között èppen a felesleges , ès túlárazott beruházásokat kellene visszafogni !

Szóval innen kisebb korrekcíóval is vissza lehet hozni a dolgokat, "

- Gondolom nem elèg kisebb korrekció, ha rendkívüli gazdasági intèzkedèsket kellett hozni . Baj van a gazdaságban

Jaja, ezeket mind halljuk már 12 éve, aztán egyszer csak lett a semmiböl egy 8%+-os növekedés."

- Gondolom a kibocsátási rèsről hallottál már , tavaly mèg lezárások voltak ilyenkor , tehát jó az 2-3 - nak is , amit az infláció ( is ) srófolt

Boldeone2 2022.05.25. 20:36:31

@GyMasa: Jaja, mert a másik oldal az aztán soha, egy fillért nem lopott el...
Oh, wait..."

- A rendszerszintű korrupció most sokkal nagyobb, mint anno, ma már mindent behálóz a pártállami rezsim

Igen, mint anno Gyurcsány alatt az 50%-ról 80%-ra felszaladt államadósságot is te fizetted meg, csak, ahogy nézem, azzal nincsen problémád..."

- Ma már sikerült a 80%- hoz újra közel lenni, miközben az abszolút adósság folyamatosan nőt, 3 X annyi EU szubvencióval , 10 èv európai prosperitassal ...
Orbánèk gazdasági teljesítmènye egy gyenge közepes ha 12 éves átlagot számítunk !

csak addig jutottak volna a "pártállami alapstruktúrát", ameddig az nekik kénylelmes lett volna."

- Lehet, de ezt a korrupt hatalmi rezsimet le kell váltani valahogy . inkább legyen egy koalíciós kormány , mint egy full korrupt állampárti rendszer!

Boldeone2 2022.05.25. 20:40:47

@Gery87: A kèrdès az, hogy ki mondjon le a jelenlegi fogyasztása egy rèszèről?
Mert azt nagyjából senki sem akarja ...Ergo: mindenki relatíve szegènynek érzi magát , csak más szinteken nyomorog a nyugati ember meg afrikai is...
A fejlődő országok polgárai azt mondják , hogy nincs kielègítve a fogyasztásuk , a fejlett országok polgárai meg azt , hogy nem szeretnènek rosszabbul èlni , mint apáik..
Egyelőre nem jön ki a matek ....Sőt....

Serény Vélemény 2022.05.26. 07:37:07

@Boldeone2: " Lehet, de ezt a korrupt hatalmi rezsimet le kell váltani valahogy . inkább legyen egy koalíciós kormány , mint egy full korrupt állampárti rendszer!"

Mint Budapest székesfőváros jelenlegi full alkalmatlan és bármire is - a kommunikáción kívül - képtelen vezetése?

Tapi2021 2022.05.26. 10:39:56

@Boldeone2: "Ha meg fordul a kocka, akkor meg jön a vègrehajtó ès az utcára tesz... "

Egy olyan lakásból, amely úgy sem a tiéd. És, ha közben ment fel az ára, akkor értékesítve a bank is a pénzénél lesz, és ha még marad is, te is visszaszerzed az önrészedet.

Ehhez persze nem kell hagyni, hogy a bank kótyavetyélje el, mert akkor leszarják, hogy neked jön-e vissza pénz.

Én egyszer majdnem megszívtam egy gazdasági totálkárra vett autóval. A bank elvitte és eladta, aztán jött hozzám, hogy fizessek tovább.
Kérdem, hogy miért?
Hát mert az autó ára nem fedezte a fennmaradt hitelt.
Erre én: az autót kb. fél millából simán meg lehetett javítani (kizárólag némi karosszéria munka volt rajta), egyébként minden patent volt.

Persze elpasszolták szarért-hugyért, gondolom haveroknak. Azzal, hogy én úgy is fizetek tovább.
Nem fizettem.
Írtam egy hosszú levelet arról, hogy egy valójában javítható autót f.szért kellett totálkárra venni? Egyszer. Aztán ezt az autót én azzal a tudattal adtam vissza/vitték el, hogy értékesítik és a befolyt pénz fedezet lesz. F.szért adták el gombokért, amikor még így törve is többet ért, mint a fennmarad tartozás... Stb. Miért adták el ár alatt? És, ha már, én is megtartottam és kijavíttattam volna, és fizetek tovább, ha tudom, hogy ők úgy gondolják, hogy a törött autóm talált pénz lesz nekik, meg akinek eladták, rólam meg legombolnak még X-et.
Frászt. Az ő hülyeségük, hogy elkótyavetyélték.

Elment a hivatalos levél, amire jött valami handabanda.
Továbbra sem fizettem, mert úgy láttam, hogy átvertek.

Utána vagy háromszor kijött egy izmos behajtó, évente egyszer. Akinek lefénymásoltattam a levelezést (céges autó volt) és oda adtam neki, hogy részemről ez az álláspont.
Visz lát!

Utána már nem jöttek. :-)

Szóval vigyázni kell. Ne a bank vagy a biztosító adja el a házat, autót!!! Mert átb.sz.
Kizárólag a saját érdekét nézi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 10:43:25

@Tapi2021:

Egész iparág épül erre Mo-on.

A bank elárverezi az ingatlant, s jellemzően a bank saját ingatlancége veszi meg abszurd áron.

Aztán dupla haszon: az adós fizet tovább, s az ingatlan eladható másodszor is, immár rendes áron.

Azaz ha adós vagy, s fennáll az elárverezés esélye, azonnal add el, akár nagy veszteséggel is, mert mindenképpen sokkal jobban jársz így.

Tapi2021 2022.05.26. 10:53:47

@GyMasa: "Jaja, ezeket mind halljuk már 12 éve, aztán egyszer csak lett a semmiböl egy 8%+-os növekedés."

De ezek tények. Miért zavarnának egy ellenzékit vagy EP képviselőket, ilyen-olyan bizottsági elnököket/elnöknőket, akik szerint minden el van lopva?!

Tapi2021 2022.05.26. 10:56:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Pontosan!

Autóval ugyanezt csinálják. Simán javíthatókat gazdasági totálkárra vesznek, elviszi a hitelező azzal, hogy majd eladja és az ára fedezet lesz... Aztán - lásd fenn - átver, de durván.

Tapi2021 2022.05.26. 11:04:13

@Gery87: Van itt minden, csak az elosztás egyenlőtlen.

Meg talán az sem megoldás, hogy a parasztok beköltöznek a nagyvárosokba, műveletlenül hagyják a földeket és ott nyomorognak, mert sokan vannak és EZÉRT olcsók, mint munkaerő.
...

Tapi2021 2022.05.26. 11:12:10

@Boldeone2: "- Ma már sikerült a 80%- hoz újra közel lenni, miközben az abszolút adósság folyamatosan nőt, 3 X annyi EU szubvencióval , 10 èv európai prosperitassal ...
Orbánèk gazdasági teljesítmènye egy gyenge közepes ha 12 éves átlagot számítunk !"

Az összevetés a Covid előttig korrekt! Mert utána + a háború, már kármentés folyt MINDENHOL! És folyik most is, amikor az EU ÖNMAGÁT szívatja a saját szankcióival!!!!
Meg benne minket is.

Gyurcsányék már a válság előtt taccsra tették az országot! A válság már letolt gatyával ért el minket. Igen, az akkori világválságról ők sem tehettek, de arról, hogy eleve a padlón talált minket, arról igen!

A Fidesz-KDNP kormánynál jobb, eredményesebb, a sorozatos válságokat jobban kezelő még nem volt.

Tapi2021 2022.05.26. 11:17:33

@Boldeone2: Most is koalíciós kormány van: Fidesz és KDNP kormány.

Nem akarom elhinni, hogy te tényleg elhiszed, hogy ez az ellenzéki garnitúra, ezekkel az emberekkel, bármiben is jobb lenne, mint a (profi) OV kormány.

Hogy egy DK-Jobbik-Párbeszéd-Momentum... kormány jobb lenne vagy egyáltalán működőképes. (A DK most is konfliktusban van a Momentummal éppen.)

Sírok, hogy vannak, akik ezt elhiszik.

Tapi2021 2022.05.26. 11:20:55

@Boldeone2: "A fejlődő országok polgárai azt mondják , hogy nincs kielègítve a fogyasztásuk"

És ezért a szemét gyarmatosító fehérektől várják, hogy kielégítsék!!! :-(
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása