magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Háborús jelentések

A háborúnak nyilván fontos eleme a propaganda is.

Egyrészt a külső támogatáshoz kell, de még fontosabb a belső. A saját harcoló embereket valahogy motiválni kell. Azt mégse lehet mondani a katonáknak, hogy "hát, itt ti szinte biztos meg fogtok halni, de halálotok egy nagyobb stratégia része, szóval megéri", ilyen üzeneteket csak a vezérlő státuszúak kapnak fentről.

Olyan ez, mint a választás. Úgy nem lehet neki indulni, hogy "valószínűleg bukni fogunk". A nagy párt köteles azt hirdetni, hogy nyerni fog. A kis párt meg azt, hogy biztosan bejut a parlamentbe. Lásd mondjuk Szanyi Tibort, az óvodásnak is világos volt, hogy az esélyük nulla, de még ők is 5-6 %-ról beszéltek komoly arccal, pedig tudták, az 1 % is csak csoda esetében lesz meg.

Az egyetlen kivétel Puzsér, aki úgy kampányolt, hogy veszteni fog. Dehát az ő célja eleve a rajongói tábor építése volt, sose gondolta komolyan a Sétáló Budapest projektet. Szóval ő azért kivétel, mert eleve más célja volt.

A baj akkor van, amikor a propagandista maga is elhiszi a szövegét. Aztán rádöbben, ez így nem fog működni.

2003-ból az iraki háború ennek a tipikus esete volt. Naponta néztem mindkét oldal jelentéseit. Persze az irakiaknak drukkoltam, de azért tudtam, egy iraki győzelem esélye kb. 0. Az amerikai hadijelentések korrektek voltak, ekkora túlerő esetében semmi szükség hazudni, egyedül a civil áldozatok voltak elhallgatva, a nemzetközi közvélemény miatt. Akkor nem nyilatkozhatott nyugati médiákban naponta 5-ször az iraki elnök, szóval ez pont elég volt. Az iraki hadijelentések viszont a mesék birodalmából jöttek, nap mint nap fantasztikus sikerekről számoltak be, az amerikai erők meg olyan veszteségeket szenvedtek, hogy csak órák kérdése volt, hogy elhagyják Irakot. Így ment ez 5-6 hétig, majd Irak kapitulált, az iraki elnök meg elbújt egy lyukban (szó szerint).

Egy külső szemlélő joggal kérdezhette: ekkora sok fantasztikus siker után miért szenvedett Irak totális vereséget?

Most pontosan ugyanez megy. A liberális médiákból kb. a következő tudható meg:

  • minden ukrán lelkesen harcoló hős, míg az oroszok folyamatosan dezertálnak és sírógörcsöt kapnak,
  • az ukránok éjjel-nappal gyakorlatoznak, míg az oroszok isznak és mosógépet lopnak,
  • az oroszok fegyverei állandóan elromlanak, eleve II. vh. alatt készült elavult vacak minden, míg az ukránok megkapták nyugatról a legmodernebb, titkos csodafegyvereket,
  • az oroszok folyamatosan veszítenek, lassan és alig haladnak, akkor is jellemzően hátrálnak, az ukrán katonák és partizánok viszont lassan már orosz területen lesznek,
  • az ukrán veszteség csak az a pár tízezer oroszok által bestiálisan legyilkolt nő és gyerek, a katonai erőknek nulla a veszteségük, míg az oroszok veszteségei már akkorák, hogy Putyin kénytelen szír zsoldosokat meghívni.

S persze mintha Hitler fényképésze dolgoznának a NATO-nak. A fényképeket mindig érdemes nézni. A nyugati médiákban a tipikus orosz katona rongyos és piszkos egyenruhában, fogatlan, jakut vagy tuvai kinézetű, lálhatóan alkoholista alak, akivel az ember nem szeretne sötét utcában találkozni. Ezzel szemben az ukrán katona kb. a fiatal Schwarzenegger, frissen mosott egyenruhában, amint néz barátságosan a kamerába vagy kissé dühösen, de magabiztosan a távolba az oroszok felé, sőt immár csinos fiatal mosolygó lány is lehet az ukrán harcos, csak ukrán népviselet helyett terepszínűben.

Aki nem hiszi, nézzen német képeket szovjet hadifoglyokról a II. vh. alatt: sose a fehér, magas, szőke, kékszemű, szlávos embereket tették fel az első sorba, hanem mindig az ázsiaiakat, hiszen ez illett a német propagandába. Ha lettek volna szovjet négerek, akkor őket filmezték volna, dehát ilyenek nem voltak, így maradtak a "primitív" szibériai mongoloidok.

Szóval egy külső szemlélő, aki csak liberális médiákból tájékozódik, nem igazán érti: hogyan lehet ilyen hatalmas ukrán sikerek után, hogy az oroszok - akiknek a fele meghalt, másik fele meg dezertált vagy éppen részegen fetreng a sárban - valahogy folyamatosan hódítják meg a területet, az ukrán erőket kiszorítva. Aztán meg ezek a furcsa jóslatok, hogy az oroszok kezdik bekeríteni az ukrán erőket keleten! A BBC írta! Mi van, az orosz propaganda beférkőzött a BBC-be???

A HVG szerencsére megtalálta a megoldást: "Brit védelmi Minisztérium: A siker is árthat az oroszoknak a Donbaszon" - nem ezt nem én találtam ki viccből, tényleg ezt írták tegnap, íme a bizonyíték:

Na ez már az a kategória, mint Hitlerék 1944-ben: a szovjet és a szövetséges csapatok most már biztosan veszítenek, hisz túlnyerték magukat.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5117838961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.05.25. 13:51:41

"az ukrán katonák és partizánok viszont lassan már orosz területen lesznek"

Ha ez "bejön" akkor már az ukránok lesznek az agresszorok, és az oroszok a megtámadottak?

AKKOR AZ EGÉSZ EU AZ OROSZOK MELLÉ FOG ÁLLNI?

AKKOR MÁR A KB. 20 MILLIÁRD EURÓS VAGYONNAL RENDELKEZŐ, RÁADÁSUL ZSIDÓ ZELENSZKIJ VAGYONÁT FOGJÁK ELKOBOZNI A NYUGATIAK???????,
(avagy az ukránok behatolása orosz területekre az "jogos önvédelem" lesz?????)

Gery87 2022.05.25. 15:16:24

"Azt mégse lehet mondani a katonáknak, hogy "hát, itt ti szinte biztos meg fogtok halni, de halálotok egy nagyobb stratégia része, szóval megéri", ilyen üzeneteket csak a vezérlő státuszúak kapnak fentről."

Ilyet akkor kell lehet mondai ha pl jogos (önvédelmi, honvédő) háborút vív az ember és nem kell nem lehet hazudozni.

Egyébként sosem szerettem az ilyen hazug propagandát, számomra teljesen befogadhatatlan, mindig arra emlékezetet hogy van olyan hülye aki el is hiszi és működik nála!

Itt is van kommentelő aki mélyen benne van a nyugati háborús propaganda média seggébe.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.05.25. 15:34:40

minden ukrán lelkesen harcoló hős, míg az oroszok folyamatosan dezertálnak és sírógörcsöt kapnak,

Igen.

az ukránok éjjel-nappal gyakorlatoznak, míg az oroszok isznak és mosógépet lopnak,

Igen.

az oroszok fegyverei állandóan elromlanak, eleve II. vh. alatt készült elavult vacak minden, míg az ukránok megkapták nyugatról a legmodernebb, titkos csodafegyvereket,

Igen. De nem az a baj, hogy elromlanak, hanem, hogy nem modernek. A tüzérség pl. összevissza lövöldöz, mert egyrészt nincsenek drónjaik a beméréshez, másrészt eleve pontatlanok az ágyúik.

az oroszok folyamatosan veszítenek, lassan és alig haladnak, akkor is jellemzően hátrálnak, az ukrán katonák és partizánok viszont lassan már orosz területen lesznek,

Tévedés, a hadijelentések nem ezt mondják.

az ukrán veszteség csak az a pár tízezer oroszok által bestiálisan legyilkolt nő és gyerek, a katonai erőknek nulla a veszteségük, míg az oroszok veszteségei már akkorák, hogy Putyin kénytelen szír zsoldosokat meghívni.

Zelenszkij megmondta, hogy napi 50-100 fő a veszteségük. Egyébként valóban van sok száz bestiálisan meggyilkolt civil, lebombázott kórházak, stb. Putyin valóban zsoldosokkal harcol.

élesi 2022.05.25. 16:51:11

Úgy látszik, vége a nyugat konok tagadásának. Már annyira szar az ukránok helyzete, hogy nem lehet tovább leplezni a nyilvánvalót.

GyMasa 2022.05.26. 19:54:43

@élesi:
Oh, abban ne legyél biztos!
Szerintem az átlagos EU vezető simán belegyalogol a falba ebben a témában!
Komolyan, az eddig vérhülyének gondolt Macron az egyik olyan, akinek van legalább valamiféle realitás érzéke!

kunzoo 2022.05.27. 07:45:58

Kár ezt szépíteni, ultragáz az oroszok szereplése. A határtól alig mozdultak el. Harkov tán ötven kilométerre sincs az orosz határtól, kiemelt célpont volt, aztán három hónap alatt sem értek oda.

És igen, letezik túlnyerés. A németek utánpótlása nem tartott lépést az előrenyomulással, a meghódított területek megszállása erőket vont el a frontról.

Ha nem mozgósítanak az oroszok, ugyanez lesz kicsiben. Az embermennyiség adott, ha előrenyomulnak, ennek egy részét megszállási feladatokra kell beosztani.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.05.27. 11:54:30

Az orosz szereplés még így is harmatgyenge ahhoz képest amit elvárt volna tőlük a világ.
1. cél - Ukrajnát megtörni villámháborúval 2 hét alatt - ezt bukták
2. cél - jó akkor legalább vágjuk el őket a tengertől: ez is megrekedt
3. cél - akkor zárjuk be és verjük szét a főerőket keleten egy nagy átkaroló hadműveletben: ez sem sikerült
4. cél - jó akkor legalább legyen meg donyeck és luganszk megye egésze - itt tartunk most.

Közben olyan orosz többségű városokat nem tudtak elfoglalni mint Harkov és Odessza, Mariupol is csak olyan groznijosan jött össze, odalett az értékes acélmű

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.05.27. 11:56:07

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: arról ne is beszéljünk politikailag már most is bukta, hogy beletolták a finneket svédeket a natóba
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása