magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nemzetközi jog liberális szemmel

Próbálom tanulmányozni a liberális nemzetközi jogot. De sajnos a téma elég bonyolult.

Pl. a napokban megtudtam, hogy Kína nem rohanhatja le Tajvant. Annak ellenére sem, hogy Tajvan a nemzetközi jog szerint Kína része. Miért nem léphet be valaki a saját területére fegyveres erővel? Mert csak. S ha megtörténne egy kínai támadás Tajvan ellen, az egész progresszív emberiség teljes joggal segíthetné Tajvant.

Grúzia viszont lerohanhatta Oszétiát 2008-ban. Miért? Mert nemzetközi jogilag a része! Sőt, itt Oroszország az agresszor, mely segített Oszétiának a grúz támadás ellenében.

Most is így van ez. Ukrajna felszabadíthatja a Krímet és a Donyecki és Luganszki NK-okat, mert ezek nemzetközi jogilag a részei. S ezt segítheti bárki. Az, hogy közvetlenül nem segít senki, annak az egyetlen oka a gonosz és kb. tucatnyi halálos betegségben szenvedő Putyin fenyegetése atomtámadással.

A Donyecki és Luganszki NK minden kísérlete viszont, hogy saját területének ukrán ellenőrzés alatti részét megszerezze meg teljességgel tilos.

Aztán: a Szerb Köztársaság nem szakadhat ki Boszniából, mert csak. Viszont Bosznia kiszakadhatott Jugoszláviából, mert csak. Ahogy a Vajdaság nem szakadthat ki Szerbiából, de Koszovó igen. Koszovóból pedig nem szakadhat ki a 99 %-ban szerb lakosságú Észak-Koszovó. S Koszovó visszaszerzése szerb részről agresszió lenne persze.

Lassan mégis megértettem mi a nemzetközi alapelve! Az, hogy ami tetszik Amerikának, azt szabad, sőt egyenesen kötelező, ami meg nem, az szigorúan tilos. Így már legalább kezd érthetővé válni a nemzetközi jog!

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7917843889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gógita 2022.06.02. 12:15:57

És ez neked csak most esett le?

Gógita 2022.06.02. 12:21:59

@cvsvrs: Mindig a nagyok csóválják! Ne gondoljuk, hogy egy EEÁ-ban másképp lenne. Vagy bármikor másképp volt vagy lesz.
Az igazság a nagyoké. A kisebb népek meg lavíroznak, ahogy tudnak, a vonal alatt, hogy a fejükre ne csapjanak.

OV most ki-ki dugja a fejét a vonal alól, támadják is azonnal, és egyszer majd oda is csapnak, ha már túl nagy érdeket sért a nagyoknál.

És, hogy kinek van igaza? Az a kutyát nem érdekel.
Csak az számít, ki az erősebb?

Gógita 2022.06.02. 12:33:17

Minap néztem egy jó USA-afgán háborús filmet, a Helyőrséget (The Outpost). Nagyon együtt lehet érezni az amerikai katonákkal, átélni a nehézségeiket, a győzelem örömét, a gyászukat...
Igazi hősök.

A csatában meghalt vagy egy tucat amerikai katona.

És vagy négyszáz afgán.

Az afgánok otthon harcoltak, az otthonukért, a saját jogukért, hogy olyan országban éljenek, amilyenben akarnak.

Az amerikaiak idegen támadók voltak. (Persze ugye onnan nézve nem agresszorok, hanem felszabadítók, demokrácia exportőrök. És ebben minden katona mélyen hisz is.)

De hogyan mesélnék el ugyanezt a történetet az afgánok?

Gery87 2022.06.02. 15:06:58

"Lassan mégis megértettem mi a nemzetközi alapelve! Az, hogy ami tetszik Amerikának, azt szabad, sőt egyenesen kötelező, ami meg nem, az szigorúan tilos. Így már legalább kezd érthetővé válni a nemzetközi jog!"

Ez így van amióta az USA a fő hatalom.

littke 2022.06.02. 16:36:56

Hár ezt minden épeszű ember tuggya.

Plusz az USA és (ha jól tudom Izrael) nem tagja a nemzetközi bíróságnak, (Hága) azaz ők csak saját maguk felett ítélkezhetnek.

De a legtöbb embert ez nem érdekli, és ha te nagyon firtatod, megkérdezik te hova emigrálnál Kínába vagy at USA-ba?

Boldeone2 2022.06.02. 17:00:57

A nemzetközi jog világos iránymutatást ad , hogy mikor lehet háborúzni:
- Ha a saját területi egysègèrt háborúzik egy állam , magyarul vèdekezik
-Az ENSZ BT felhatalmazást ad a beavatkozásra , ilyen szinte soha sincs , a két lator- Oroszország ès Kína- miatt
Ha beavatkozás van, akkor is, meg kell tartani a " jus in bello " elveit
Addig jó a világnak , amíg az USA - a szövetsègesünk- bele tud avatkozni a konfliktusok megoldásába , a "Pax Americana ", mèg mindig a legjobb opció ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.02. 17:58:57

@Boldeone2:

Azaz az USA minden háborúja törvéánytelen az utóbbi 25 évben, nem?

Boldeone2 2022.06.02. 18:14:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Van amelyik az volt, de legalább az USA nem területszerző háborúkat folytat, mint Oroszország
A probléma az, hogy nem mindenhol lehet demokratizálni egy adott társadalmat, pl Afganisztánt sem lehetett ...De, legalább a szándèk megvolt ..Amíg az amerikaiak ott voltak, relatíve jó világ volt a városokban . Most helyette terror van, ès totális nincstelensèg.
Nyilván az USA is a saját érdekeit nèzni ,de van amikor csak meg kell felelnie a " világ csendőre " szerepkörnek, mert még mindig a legerősebb tud a legjobban bèkèt teremteni, főleg ha az egèsz nyugat mögè áll...
A lènyeg az, hogy addig jó a világnak , amíg a nyugat erős, mert akkor a demokrácia is erős.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.06.02. 19:38:51

Mondjuk a Vajdasag nem is akart kiszakadni Szerbiából mert szerb többségű.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.02. 21:18:17

@Boldeone2:

" legalább az USA nem területszerző háborúkat folytat"

Koszovó.

Boldeone2 2022.06.02. 22:23:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mièrt, Koszovóban mennyi nègyzetcentimètert szerzett az USA? Nagyjából nullát...Koszovóban elsöprő többsègben vannak az albánok. A szkipetarok ősei sokkal hamarabb ott voltak, mint a szerbek
Az albánok nagy barátai a magyaroknak, az USA- nak

Boldeone2 2022.06.03. 00:38:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Koszovó egy független állam, Magyarország is elismeri
Az USA csak segèdkezett a lètrejöttèben .

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.03. 00:40:09

@Boldeone2:

Tehát semmi gond, ha Oroszo. független államot csinál a mai Ukrajna területén?

kunzoo 2022.06.03. 08:05:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Szerintem abból nem lett volna baj ha elismeri, bevonul oda és megrakétáz néhány kiemelt célpontot, legibázist. Az csak szentesítette volna a kialakult állapotot.
Ha már Koszovó a példa, nem vette célba Belgrádot egy páncélos hadsereg. Nem foglalta el Belgrád repülőterét egy ejtőernyős egység. Arról sem volt szó hogy az USA tartománya lenne Koszovó.
Egyébként Szerbiát támogatta Oroszország, most Ukrajnát is támogatják külföldről. Ezen kár Lavrovnak megsértődnie.
Az is jól látszik hogy az orosz hadsereg így, ebben a formában alkalmatlan Ukrajna legyőzésére, pláne megszállására. Ha azt nézzük mennyi a területi nyereség a háború előtti állapothoz képest, lehet az jönne ki hogy több területet szereztek a háború nélkül mint a háborúval. Ráadásul azok a területek nagyrészt épek voltak, a mostaniak meg elnéptelenedett rom és aknamezők.

Serény Vélemény 2022.06.03. 08:31:17

@kunzoo: Újvidéket például miért bombázták szarrá? A gyermekem részt vett egy egyhetes újvidéki túrán, lefényképezte a szétbombázott tv tornyot. Azt mondta, hogy elképesztően félelmetes, még így is. Meg lebombázott hidat. Olyan emberrel is beszélgettek, akinek a nagyszülei elmentek otthonról, egy szép nagy házban laktak, aztán mire visszatértek, addigra nem volt ház. Mert a csodálatos nato a csodálatos usával az élen lebombázta.
Vannak dolgok, amiket a agymosoda nem habosít, pedig ott vannak a tények.

tűz fal 2022.06.04. 20:42:33

@kunzoo:
Oroszországról is el lehet mondani egy csomó dolgot amit nem csinált a NATO-val ellentétben. Például nem irtott ki egymillió embert Irakban azt hazudva hogy tömegpusztító fegyverei vannak. Korábban voltak amiket az USA-tól kapott, de akkor már nem voltak. Te csak önkényesen összeválogatsz szempontokat, és ráfogod, hogy az számít, más meg nem.
Ukrajna kizárólag azért nem egyenlő a földdel, mert az oroszok kímélik a civileket. Az orosz előrehaladás azért lassú, mert az elfoglalt területeket meg kell erősíteni, bevezetni a rubelt. A csecsen háború is sokáig tartott, és ma a csecsenek Oroszországért harcolnak.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása