magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A riasztó tankönyv

Egyébként a poroszos-liberális vitában mindig a poroszos oldalon álltam. Miért? Mert nem lehet "gondolkodni tanítani" adatok nélkül. De az ellenkező véglet se jó, amikor abszurd adathalmozás folyik, ráadásul nem kiszámolt szinten.

Jó szórakozás az egyes országokban használt iskolai tankönyveket nézegetni. Ma már a digitalizálásnak köszönhetően ez ingyenesen is megtehető a legtöbb esetben. Magyarországon ez ráadásul teljesen legális is.

Elkezdtem nézegetni a 9. osztálynak szánt magyar irodalom tankönyvet. Képzelem a 14-15 éves gyerek szenvedését, aki ebből tanul. Gyakorlatilag egyetemi szint, csak onnan tudható, hogy középiskolai tankönyv, hogy a szerzők tegezik az olvasót.

Én jártam ókori irodalom egyetemi kurzusra az 1985/1986-os tanévben. Meg - bár a nyelvszakokon mindig inkább a nyelv rész érdekelt, nem az irodalom - van azért valamennyi ismeretségem is itt. De mindezzel az előélettel is néha nehéz olvasni ezt a kilencedikes tankönyvet.

Hogyan is reagál erre a diák? Nagyjából 3 kiút van:

  • Azt mondja, ez iszonyatos unalom, nem tanul semmit, majd igyekszik valahogy átvergődnie magát az egészen: pl. letölt a netről rövid válaszokat, majd ezeket bemagolja.
  • Megpróbálja megérteni, de nem érti, majd örökre megutálja az egészet.
  • Felkeltődik benne az érdeklődés, s utána olvas, majd megérti. Mivel ez azonban hatalmas időt igényel, az összes többi tárgyból megbukik.

Velem pont így bánt el ez a hozzáállás, csak más területen. 10 éves koromban elcipeltek az Erkel színházba, megnézetni a Traviatát, ami 3 óránál hosszabb, ráadásul olasz nyelvű. Kb. 15 percig figyeltem oda, aztán már a székeket számoltam és játszottam az ujjaimmal, meg néztem a nézőket, számolva mikor ér véget a szenvedés.

Akkora volt a sokk, hogy amikor 35 éves koromban, azaz 25 évvel később, a közelben éltem, s gyakran jártam kutyát sétáltatni az Erkel Színház melletti parkban, még borzongott a hátam a színház láttán. Ösztönösen kerültem a park színházhoz közeli felét.

Nagyjából 40 éves koromra múlt el rettegésem bármilyen komolyzenei műfajtól.

Valójában a könyv persze kiváló, mondjuk érdeklődő felnőtteknek, szép bevezetés lehetne egy irodalomtörténeti és elméleti kurzushoz. De hogy gimnazistáknak ez amolyan "traviata-élmény" az biztos.

Címkék: közélet
52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr917847721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.06.05. 13:20:51

az addig rendben van, hogy a filozófia és a történelem oktatásia kronologikus. az irodalmat a gyermek életkori sajátosságainak megfelelően kellene tanítani.

kunzoo 2022.06.05. 13:33:24

A kötelező olvasmányok csak megutáltatják az olvasást. Elsősorban megszerettetni kéne az olvasást, majd ezután lehet nehezebb műveket tanítani.
A kincsketeső kisködmön, meg a légy jó mindhalálig az életről is lehozta az embert. Az egri csillagok túl hosszú, a kőszívű ember fiai is túl hosszú. A Tüskevár jó, de egy huszonegyedik századi fiatalnak már nem életszerű.
Talán kortárs írók között kéne keresgélni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.05. 13:38:24

@kunzoo:

A légy jó mindhalálig még jó írás, csak kicsit nagyobbaknak való.

A kisködmön viszont számámra máig az értelmezhetetlen írások közé tartozik.

A kőszívű pedig érdekes, akciós, csak persze mai szemmel elolvashatatlanul hosszú.

tűz fal 2022.06.05. 14:21:58

@cvsvrs:
Most már nem mondják, mert az íróról kiderült hogy nem átall kiállni olyan személy mellett, aki szerint csak 2 nem van, férfi és nő, és a nemek váltogatása nem lehetséges. Ezek után nem csoda hogy felkerült a libernyák halállistára.

Boldeone2 2022.06.05. 16:48:17

A lènyeg a helyes arányok megtalálása : a szèles körű tárgyi tudás megszerzèse fontos, de ebben néha a magyar közoktatási rendszer túllőtt a cèlon, illetve , nem tudták a gyerek rendszerben a felhalmozott tudást integrálni . Manapság előtèrbe került a kreativizmus: hogyan lehet aktualizálni vagy a mindennapi èlet felmerülő kerdèseihez kapcsolni a megszerzendő tudást, valamit, hogyan lehet növelni a kreativitást ...Az aktív tudás alapos megszerzèse, fennmaradása lenne a cèl
A lexikális tudás jelentős rèsze pár èv alatt feledèsbe merül, de az a tudás, amelyeket egy kreatív folyamat során szerez meg a diák , hosszabb távon is megmaradhat

_Neville 2022.06.05. 19:04:03

Van egy alapvető dilemma amúgy az irodalomoktatásban: irodalomtörténet szerint haladjunk, hiszen így épülnek egymásra a szövegek, így érthetőek az utalások, vagy pedig tematikusan, életkorhoz igazítottan. Mindkettő mellett vannak érvek, teljes képet szerintem inkább az előbbi ad. Amúgy a magyar irodalomoktatás hibrid: általános iskolában inkább tematikus-életkori próbál lenni, középiskolában irodalomtörténeti. Ezt azt eredményezi, hogy pont 14-15 évesen jönnek szembe a legnehezebben, a mától legtávolabb eső ókori szövegek. Sokan itt tényleg kapitulálnak. De nem tudom, mennyire kerülhető ki ez, hiszen ezen kulturális kódok nélkül (görög és római irodalom, Biblia) az egész európai és magyar irodalom nem igazán érthető meg.

Gery87 2022.06.05. 19:09:06

Az a baj a különféle tantárgyakkal hogy nem magyarázzák el a diákoknak hogy mire való!
Ezért aztán a diákok többsége számára az irodalom drogos öngyilkos csóró hülyék verseinek elemzése...kötelező olvasmányok, hogy nehogy már gondtalan legyen a nyár......a nyelvtan: konkrétan idiótának nézés, a saját anyanyelv "tanítása"...a matek valami perverz kínzás a számokkal, ami soha sehova nem kell....a történelem meg dátumok és csaták unalmas magolása letűnt korokról stb.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.06.05. 19:55:57

A Kincskereső Kisködmön jó. Gyerekként is szerettem, most is. Az Egri Csillagokat már azelőtt elolvastam vagy kétszer mielőtt kötelező lett volna. Túl hosszú? Persze, meg betűkből áll és olvasni kell.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.06.05. 19:58:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Jókaival az a baj hogy folytatásokban írta a regényeit, ezért nyújtotta őket ahogy csak tudta.

Gógita 2022.06.05. 22:27:01

Mindenhez érdeklődés kell. Azt kell felkelteni. Ha a gyereket érdekli egy-egy kor, téma, akkor szívesen elolvassa. Az Egri csillagok semmivel nem hosszabb, mint egy átlagos HP rész!
És abból van vagy nyolc.

Két probléma van (és rám is hatnak, aki gyerekként, fiatalként legalább ezer könyvet elolvastam, de a közel háromezer kötetes könyvtáram nagy részét is ismerem, legalább részeiben):
- Ha nincs érdeklődés nem veszem a kezembe,
- Internet.

Amióta pl. az ilyen blogokon kommentelek el napi x órát is akár, nem marad sem idő, sem kapacitás mást olvasni. Plusz, amit olvasok - sokat - azt is itt a neten. Sok rövidet, az infóbőségből. És másra egyszerűen nem marad kapacitás.
Szóval a net betett a könyvolvasásnak. Főleg a sok játékkal, videóval, szir-szarral, amivel a gyerekek ma elkúrják az idejüket.

A közoktatás helyzete nem könnyű, hiszen biztosítania kellene a KÖZÖS alapműveltséget, amit nagyjából mindenki ismer. Akkor van közös kultúra, civilizáció, ha a tudásunk legalább egy alap, markáns része közös.

Továbbá, minél több ismeretet, utat felkínálni a gyerekeknek, hogy kiderüljön ki, merre tud és akar továbbmenni? Mihez van affinitása, kedve, képessége? Kit érdekel a matek, kit a magyar... inkább? Ehhez mindenből meg kell mutatni egy alap mennyiséget. (Az nem mindegy, hogyan?!)

Mivel a legtöbben iskola után már NEM TANULNAK, nem olvasnak szinte semmit, amit az emberiség évezredek alatt felhalmozott, ha az iskolákból kidobnák az ókoriakat, a régi angol, francia szerzőket, a régi magyarokat is..., akkor ezek ELTŰNNÉNEK a közös kultúrából. A tömegek számára sosem létezővé válnának.
Tehát, ha nem lennének "rákényszerítve" a gyerekek egyes szerzők, művek megismerésére, azt sem tudnák, hogy léteztek.

És ez nem lenne feltétlenül jó. Sem a világ- sem a magyar kultúra, irodalom, történelem szempontjából.

Nagy változást és "könnyebbséget" hozna azonban az Európai Egyesült Államok létrejötte!
Mert az egyes nemzeti kultúrák, hagyományok, tudás, a saját irodalmukkal, történelmükkel, mennének a kukába. Hiszen kit érdekelnek?
Létrejönne egy kb. egységes Európai Alap Tanterv, hogy meglegyen a közös alapműveltség, hogy nagyjából azt tudja a francia munkaerő is, mint a magyar, szlovák, német..., és ez elég is lenne. A többi szakköri anyag lenne, amíg még meglennének a nemzetek, aztán kuka.

kunzoo 2022.06.05. 22:39:54

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:
Manapság a 3 percnél hosszabb videót nem nézik meg. Ne a saját korosztályodat nézd hanem a mostaniakat. A videómegosztók korszakában a kincskereső kisködmön értelmezhetetlen.

Rodney_2 2022.06.06. 11:31:18

@kunzoo: Ha így nézed, akkor a nyugati civilizáció menthetetlen. Egyszer tévedésből megnéztem néhány ilyen tiktok izét amiről azt állították hogy ezek a legnézettebbek (hogy fejlődjek), hát komolyan nem tudtam értelmezni. És ahogy az ezeket nézők felnőnek, ők lesznek a "nyugatos, tájékozott városi diplomások".

Egyébként amikor engem kényszerítettek a szocializmusban a kincskereső meg a légy jó elolvasására, akkor is csak úgy tudtam értelmezni, hogy azért van a tantervben mert gyerekekről szól és azt mutatja be hogy az előző rendszerben a gyerekeknek mennyire szar volt. Gondolom ugyanezért promózták az iskola a határont. Amikor az én gyerekem tanulta a légy jót, az akkora sokkot váltott ki az osztályban, hogy a fordított napon saját fejlesztésű rock opera szerűség formájában adták elő. Zseniális volt és szerintem az értelmesebb tanárok rájöttek, hogy baj van :)))

a nagy hohohorgász 2022.06.06. 12:17:08

Arra van már tudományos magyarázat hogy miért jó olvasni konkrétan???
Pl:
- magasabb lesz az ember kepzeloereje, ami azért hasznos mert...
- vagy például azért mert hozzászokik magához az olvasáshoz, hogy könnyebben ismerje meg a világot????

Szerintem az írást,olvasást,számolást és szovegertest végig külön tantárgykent kellene kezelni. Ebből csak a számolás mint matematika működik külön.

Miért nem lehet minden kötelező olvasmányrol egy max 40 oldalas összefoglalót készíteni????

Arra például van kutatás eredmény,hogy mitől jobb annak aki vegigszenvedte a Rómeó és Júliat????

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.06. 12:29:03

@a nagy hohohorgász:

Az ember hosszú távon mindig csak 15-20 %-ot jegyez meg egy szövegből. Azaz ha 100 oldal, akkor 15-20 oldalt, de ha 100 oldal összefoglalva 10 oldlban, akkor meg 1,5-2 oldalt.

Az persze tény, hogy a 0-hoz képes az 1,5-2 hatalmas eredmény.

a nagy hohohorgász 2022.06.06. 12:43:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de nem az a cél hogy megjegyezzen 50 oldalt a 100bol hanem az hogy megkedvelje az olvasast....

a nagy hohohorgász 2022.06.06. 12:57:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez igaz, de ha egy általános iskolasnak odaadsz egy 200 oldalas könyvet legyen akár a legkedvesebb témája akkor sem fog hozzanyulni 10-ből 9 gyerek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.06. 13:13:36

Előbb a funkcionális analfabetizmust kellene felszámolni az olvasás megszerettetéséhez...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.06. 13:14:05

@kunzoo: kortárs írók között?? kire teccik gondolni?

a nagy hohohorgász 2022.06.06. 13:49:19

@Deak Tamas: na ez meg a másik, erről írtam én is először. Emlékszem 91ben 3.osan 2 mondatokat olvastattak felvaltva velünk az órán aztán nyári szünetre feladtak a 2 lottit:( ja és olvasó naplót kellett írni:((((

midnight coder 2022.06.06. 18:12:54

@kunzoo: "A Tüskevár jó, de egy huszonegyedik századi fiatalnak már nem életszerű."
Mert a kõszívû ember fiai az? Amúgy kb. Jókai legszarabb könyve. És igen, a legtöbb kötelezõ olvasmány válogatott szar. A kincskeresõ kisködmön az elsõ ilyen, de nem aztán ott van még a Pál utcai fiúk, a Légy jó mindhalálig, gimiben nekünk volt még Arany virágcserép...

midnight coder 2022.06.06. 18:14:27

@a nagy hohohorgász: A Rómeó és Júliát anno még szerettem is. A fentiekhez képest élmény volt.

a nagy hohohorgász 2022.06.06. 22:04:11

@midnight coder: én csak a Tüskevárat tudtam atelni meg a Pál utcai fiúkat és a légy jó mindhalálig ot, mert azt tudat alatt atereztem hogy most még donthetek hogy milyen ember leszek. Nekem a Rómeó és Júlia azért nem mond semmit mert már általános iskola 5-ben rajottem hogy minden nő kurva szeretne lenni. Én hinni akartam a Nemecsek Ernő és nyilas misi karakterben, miközben tutajos módján mezítláb sétálok az ártéri láposban és fogom a csukakat:)))) amúgy az lettem aki akartam, egy Nemecsek Ernőbe oltott tutajos bornemissza Gergely batorsagaval, csak a világ kurvara nem erre halad és szarba sem veszi a hozzám hasonló idealista faszkalapokat.....a mai világban a hegedűs féle árulok az istenek legyen az bármilyen politikai hovatartozású....

a nagy hohohorgász 2022.06.06. 22:07:08

@midnight coder: ja és manapság már Rómeó és Rómeó lesz a könyv címe....

_Neville 2022.06.06. 23:25:40

@midnight coder: a Kőszívű szerintem is szar. Aki mindig habzó szájjal fikázza Jókait, arról 10-ből 9-szer kiderül,.hogy mást nem is olvasott tőle. Pedig egy baromi sokszínű író, kísérletezett scifivel is, idős korában pedig teljesen meg tudott újulni, a modern regényirodalomra jellemző dolgokat kezdett használni stb. Csak hát erről a legtöbben általában nem tudnak. :D

kunzoo 2022.06.07. 06:35:46

@Deak Tamas:
Nem teccek senkire gondolni. Azert van egy egész sóhivatal hogy gondolkodjanak rajta.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.07. 08:07:50

@kunzoo: na, de mégis. Ha már valami kortársat teccett javasolni. Ami gondolom tapasztalaton alapul?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.07. 08:09:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát pedig az olvasónapló legalább elindítaná a dolgot.
Én a magam részéről a klasszikus módon szerettem meg az olvasást: olvastak nekem este mindenféle meséket és interaktívan: amikor kérdzősködtem, bevontak a sztoriba. Ilyen egyszerű ez.
Ma már ezt nem csinálja a szülő mert a gyerek az csak egy projekt és este meg amúgy is indul a Barátok közt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.07. 08:19:33

@_Neville: pedig a többi regénye jellemzően lassabb menetű (kivéve az Egy hírhedett kalandort), ha valaki szarnak tartja a Kőszívűt, akkor mi van a Fekete gyémántokkal? Már a regény megjelenésének idején is lehordták Jókait, mert a Fekete gyémántokban annyira látszódik a tésztahúzás a fizetés miatt hogy ihaj, lásd az első három fejezetet, amelyből kettő földtörténeti értekezés, a harmadik meg arról szól húsz oldalon keresztül hogy Berend Iván evez a sötétben.
Én ismerek külföldit, aki az Aranyemberből tanult meg magyarul.
Jókait sokan szarnak tartják, hiszen Jókai n-e-m a v-i-l-l-a-m-o-s-o-n d-a-d-o-g-v-a sz-ó-t-a-g-o-l-t-a-n "olvasóknak" írt nyilvánvalóan. A mostani világban a féloldalas használati utasításokat nem tudják elolvasni, egy Max féle átlag blogbejegyzést se, a hozzászólásokból rendszeresen ki is derül.

Serény Vélemény 2022.06.07. 10:48:01

@Deak Tamas: "olvastak nekem este mindenféle meséket és interaktívan: amikor kérdezősködtem, bevontak a sztoriba."

Oké, mi öregek vagyunk, de. A gyerekeimnél is pont ez működött, mind szeret olvasni, és sok könyvet is olvasnak. Ezt egyszerűen nem lehet megspórolni, a minőségi gyerekbe fektetett időt, oviskorban.
Amikor nem letámasztjuk a tv - mosmá' tablet - elé, hanem olvasunk neki még akkor is, amikor már legszívesebben a mi fejünk is leesne, vagy akármi mást is csinálnánk inkább...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.07. 10:52:50

@Serény Vélemény: @Deak Tamas:

Engem megtanítottak olvasni 5 évesen, így nem kellett felolvasni nekem. Ez is egy megoldás.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.07. 11:55:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: engem is. Az első szó amit magamtól kiolvastam: Farkasgyepű.

De azért is sikerült nyilván az ötéveses olvasás dolog, mert felébresztették a kíváncsiságot, hogy működik a könyv.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.07. 11:56:19

@Serény Vélemény: így van, pontosan. Ezért "projekt" ma már a gyerek is, meg is látszik mindenen hogy állnak hozzá.

kunzoo 2022.06.07. 12:03:33

@Deak Tamas:
Hogy a fenébe lenne tapasztalatom róla? Amazokon nőttem fel. Miert olvassak őszülő fejjel mostani ifjúsági regényeket? Olvassák a szakemberek őket és találják meg az új Fekete Istvánt. Talán az én korosztályomnak jó volt Fekete istván, de ertsük meg, az egy mai gyereknél ertelmezhetetlen hogy leszáll a gőzmozdonyról és cséplőgép és mezőgazdasági szövetkezet.
A kőszívű ember jó történet, de tele van magyartalan szöveggel. "Pál úr kompareált." stb. Meg pipatórium fidibusz stb.

Egyébként a legy jó mindhalálig története nem ér véget, a "forr a bor" sokkal jobb regény egy középiskolásnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.07. 12:33:05

@kunzoo: na a funkcionális analfabetizmusra már itt is példa ezzel a hozzászólással.

Na még egyszer: tehát arra a kérdésre, hogy a kortársak közül kit lenne jó olvasni, kaphatok választ? Van ilyenirányú tapasztalat kortárs szövegre nézve?

Az első bekezdéssel is lehetne vitatkozni, mert ezen az alapon az is értelmezhetetlen egy mai gyereknek, hogy mért megy a Sancho Panza szamáron, de most erre nincs energiám.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.07. 12:36:33

Egyébként van jópár író, akiket azért nem olvasnak - noha nagyon jó mind, és még a cséplőgépet sem kell érteni hozzá - mert még mindig baloldali szellemi elvárásoknak felelünk meg, és őket 1945 után elhallgattaták. Herczeg Ferenc, Bónyi Adorján (e kettő a legtöbbet megfilmesített magyar író amúgy) Zilahy Lajos, Barabás Pál, Török Sándor, Török Rezső, a Vaszary-klán, Aszlányi Károly stbstbstbstb mind teljesen alkalmas az olvasás megszerettetésére.
Egyébként nyilván Jókai is, de az már más kérdés.

kunzoo 2022.06.07. 17:41:18

@Deak Tamas:
Ha időben nem is, de stilusában friss pl Tom Wolf: az igazak. Fiúknak tuti, vadászrepülők, rakéták, űrhajózás. Igaz történet. Egyben történelmi oktatasnak is jó.
A belépő szintről fogalmam sincs, egy MAI gyerek nem mi vagyunk. Nyilván a Pál utcai fiúk modern megfelelőjét kéne megtalálni.
A fiatalok utálnak olvasni ez tény. Tehát az biztos hogy a jelenlegi kötelező olvasmányok alkalmatlanok egy mai gyerek megszólítására. Nem vagyok szakember, nem tisztem eldönteni mik legyenek az új kötelezők. Az biztos hogy görög drámák, Anyegin, Kafka (mondjuk az tetszett, es most aktuális) a legy jó mindhalálig nem alkalmas erre. Biztos vagyok benne, az általad felsoroltak sem azok. A regiek közül nehányat több darabra szedném. Pl az egri csillagok, a kőszívű ember fiai tartalmaznak pörgős részeket, ezeket "beetetésként" olvastatnám.

Billy Hill 2022.06.07. 20:53:26

@kunzoo: "Nyilván a Pál utcai fiúk modern megfelelőjét kéne megtalálni."

Aminek viszont már az lenne a címe, hogy "Pál/Paulina utcai átlagosnál fiatalabb személyek", de ez még így is ún. ageism. ;-)

_Neville 2022.06.07. 23:28:02

@Deak Tamas: például pont az Aranyember kategóriákkal jobb. De a Jövő század regényét is nagyon bírom, bár egy jó szerkesztő abból is húzna. :)

_Neville 2022.06.07. 23:32:38

@kunzoo: @Billy Hill: Röhögni fogtok, de van ilyen. Váradi József (Kicsityson néven rapperként ismert) írt egy Füvészkerti galeri című regényt, ami a másik oldalról mutatja be a konfliktust (meg időben kicsit későbbre helyezve, az 1910-es évek elejére) egy ilyen pesti rikkancssztoriba helyezve. Nem rossz, nem rossz, de az eredeti színvonalától messze van.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.08. 08:01:26

@_Neville: nekem mind bejön :) Na jó, az utolsó, a Börtön virága, azt egyszerűen nem tudom kitalálni, miről szól.
Egyébként a kompareál meg hasonló szavakhoz: le sem tudom írni azt a kimondhatatlan otthonosságérzést amit portugáliai költözésemkor éreztem és ezek a szavak (kompareál, uzurpál, talon, balkon stb) szembejöttek az életben használt gyakorlati kifejezésekben.
Jókai ezért is a legnagyobb, ha elovassuk a könyveit, ezért is csak nyerünk vele. Ha már ugye ma a "nyelveket beszélő" az egyik legfontosabb baromság amit hallunk nap mint nap.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.08. 08:10:46

@kunzoo: hogy a fiatalok utálnak-e olvasni, ezt én nem merném a tény kategóriájába helyezni. Az inkább a tény kategória, hogy nem tudják: olvasni jó.
Az a kijelentés, hogy az "általam felsoroltak" nem alkalmasak a beugró szintre, tapasztaláson alapul, olvastad mindet? Herczeg Ferenc egyik scifije, a Jövő század novellája - ha már aktuális a Kafka állítólag - még aktuálisabb, ugyanis az a genderizmusról szól, már arról az időszakról amikor a genderizmus jegyében először kiherélik majd megölik a férifiakat.
Ha jól értem, azért kéne a kortárs mert a régi "nem érthető" a fiatalnak? De hiszen magyarul van, sok esetben jobb magyarsággal mint mondjuk Esterházy.
Amúgy én nem becsülném le a fiatalokat, pláne például a lenti video melletti kommentfolyam okán sem (ez a video is régi érthetetlen.), ugyanis amúgy az olvasás meg bármi esetében nem az a kérdés, hogy régi, hanem az hogy jó-e vagy sem.

youtu.be/UJ_tXpKhHlo

kunzoo 2022.06.08. 08:38:31

@Deak Tamas:
A genderizmus túllihegett téma, regen volt fontos, most neem annyira. Igazából nem modern dolog, sőt. Régen létezett a lányok fiúsítási eljárása, tehát a társadalmi nemük hivatalosan férfi volt. Ha jól tudom, Mária Terézia magyar királyként férfi volt, rex. Nem királynő.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.08. 08:46:15

@kunzoo: az említett novellában a cancel culture is benne volt. A főszereplőt először azért ítélik kiherélésre, mert egy férfit ábrázoló festményre rá merte írni hogy férfi, 1987-ben a Szépművészeti múzeumban.
Az említett példáknak semmi köze a genderizmushoz, a fiúsítás nem társadalmi nemváltoztatás volt, hanem férfiaknak kijáró jog kiterjesztése nőkre. Mária Terézia természetesen regina Hungariae volt.

dspace.oszk.hu/handle/20.500.12346/1940620

kunzoo 2022.06.08. 08:52:55

@_Neville:
Na erről van szó. Az irodalmi érték majd kiderül ötven év múlva. Amire most azt mondjuk hogy értéket képvisel, lehet abban a korban amikor íródott, mást mondtak. Talán jó példa Rejtő Jenő. Abszolút ponyva kategória volt, filleres füzetek. Most filmesítve is van, a kultúra resze lett.
Majd kötelező olvasmányként utálják meg az unokáink:)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.08. 09:21:04

@kunzoo: na, pontosan ezért kell klasszikusokat olvasni, hogy az ilyen áltudományos faszságokat, mint amiket a 24.hu meg a többi ír, ne nyeljük be. Nyilván a 18. századi képkészítő volt a hülye, nem a 24.hu.
"Vivat domina rex noster"-nek szólították, királyasszonyunknak.

www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/OMMonarchia-az-osztrak-magyar-monarchia-irasban-es-kepben-1/magyarorszag-2A7C/magyarorszag-tortenete-2AA3/a-habsburg-hazbeli-kiralyok-kora-pauler-gyulatol-2C45/maria-terezia-2CCE/

Tehát NEM domina et rex nosternek. Amúgy nem is szólthatták domina et rexnek, mert az alanyeset, a latinban meg van megszólítómód.

kunzoo 2022.06.08. 10:01:02

@Deak Tamas:
Ezt először Nemeskürty "Mi magyarok" c. könyvében olvastam ha jól emlékszem.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása