magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A történelem jó oldala

Több EP-képviselő kérte levélben a magyar miniszterelnököt, hogy ne az ukránok élete árán valósítsa meg saját politikai érdekeit, hanem álljon a történelem jó oldalára, a világ demokratikus országai és a magyar nép mellé.

De mi is a történelem jó oldala?

Valóban a nyugat-európai magállamok érdeke lenne a történelem jó oldala? Mikor ezen államok szövetsége, az Európai Unió arra a mítoszra épül, hogy az egész világnak el kell fogadni az ő értékrendjüket ahhoz, hogy az civilizáltnak minősüljön.

Ezek az értékek:

  • a liberális demokrácia: egy olyan rend, melynek alapja az, hogy az állam felett nincs hatalma az embereknek, s az államnak meg nincs hatalma a saját elitje felett, ez egy sose látott, teljesen abszurd rendszer,
  • a kapitalizmus: a harácsolás és kizsákmányolás törvényesített rendszere, melyben a felül lévő kevesek bármit megtehetnek a többséggel, s még nem is tartoznak feléjük semmivel,
  • az intézményesített szellemtelenség eszméje, mely nem lát távolabb saját orránál.

A világ legnagyobb része számára mindezek negatív értékek, s éppenhogy tartózkodik ezektől.

Persze lehet azt mondani, hogy az erő és a jó ugyanaz, azaz a történelem erős oldala mellé kell állni, mert különben az eltapos minket. Csakhát aki ma erős, az holnap gyenge lehet. Azaz már csak ebből a megfontolásból se érdemes mindig lelkesen kiállni a nap erőse mellett.

Én a magam életében azt érvényesítem, hogy vannak értékeim, melyek függetlenek a pillanatnyi erőviszonyoktól, s ezekhez ragaszkodom. Persze nem eshetek át a ló másik oldalára, azaz nem engedhetem meg magamnak, hogy értékrendemet minden körülmányek között érvényesítsem. Igenis akad helyzet, hogy értékeimet feladom, mert olyan erővel kerülök szembe, mely azonnal eltaposna, ha nem hajtanék fejet előtte. Lehetnék persze mártír, de ezzel semmit se érnék el.

De minden ilyen esetben tudatában vagyok: értékeim megmaradtak, csak azok gyakorlását adtam fel, s csakis erő hatására.

Nyilvén országok szintjén a helyzet bonyolultabb: a nemzetközi kapcsolatok, a diplomácia alapja a hazudozás és egymás átverése, így nem lehet soha őszintének lenni. Továbbá jó helyzetértékelő képesség kell, hogy meg lehessen állapítani, meddig lehet elmenni.

Mindez a magánéletben sokkal egyszerűbb nyilván. De az alapelv mégis ugyanaz: sose szabad többet megadni az erőnek, mint amennyi kényszerűen szükséges.

Ami a konkrét esetet illeti: nem szabad semmiképpen se az EP liberális néppárti kereszténydemokrata héjáinak csapatába beállni és együtt vonyítani velük. Ezek egy zuhanó sóhivatal percemberei csak.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7417858739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.06.17. 07:37:04

"a liberális demokrácia: egy olyan rend, melynek alapja az, hogy az állam felett nincs hatalma az embereknek, s az államnak meg nincs hatalma a saját elitje felett"

Ez az összes társadalmi rendszerre elmondható. Még a liberális demokráciára a legkevésbé.

Egy ókori birodalomban az uralkodó kb. azt csinált amit akart, a középkorban dettó. Plusz állandóan ment a meccs a trón megszerzése körül. Ráadásul az uralkodó alatt üldögélő kisebb nemesek, de akár az õ alattuk ülõk is kb. azt csináltak az átlagpolgárral, amit csak akartak. Egy rabszolgának, vagy egy földhöz kötött jobbánynak még annyi joga sem volt, mint egy zsellérnek.

Ezen csak rontott az, amikor ezt még a vallás is átszőtte, és az épp aktuális despota elleni lázadás még eretnekségnek is számított.

Madarász Henrik 2022.06.17. 07:38:08

Ezek a pártok valójában mind szélsőbaloldaliak, az elnevezésüktől függetlenül. Számukra a történelem jó oldalát a korlátlan harmadik világbeli bevándorlás jelenti Európába és a különböző szexuális perverziók állami támogatása. 150 éve még simán elmebetegnek tartották volna őket és lócitrommal dobálták volna meg azt aki ilyeneket mond.

2022.06.17. 09:38:57

@midnight coder:
a középkori magyarország nem hiearchiába szerveződött. voltak a vármegyék. és azok felett állt a királyi udvar.

debrecen bihar megyébe volt beosztva. a bihari főispán és a váradi püspök bíráskodott felette. a parasztok elmentek nagy lajos királyhoz. rendelje el azt, hogy debrecen a saját kebeléből válasszon bírót oly módon, hogy a feljebbvitel kerüljön budára a királyi udvarba.

váradtól elvették az alsó szintű bíráskodás jogát cserébe a felső szintűt megkapta a király. és erre nagy lajos azt mondja, hogy rendben. legyen így. és ez Isten kegyelméből volt elrendelve. az azt követő királyoknak is tartania kellett magát a polgárjogokhoz. mert hogy ők is ugyanúgy Isten kegyelméből uralkodtak.

és a példákat hosszasan lehetne sorolni. a középkori magyarországban lényegében kétszintű igazgatás van. időnként az egyházi hierarchiát is megkerülik. ha nem tetszik a püspök, akkor üzennek a pápának, hogy parancsoljon rá. és annyi adót fizetnek a szentszéknek, amennyit várad.

ha nem tetszik a szolnoki bég, akkor üzennek a budai pasának. hogy fogják őneki rendben megfizetni az adót ha előzetesen a bég kifosztja a várost. a budai pasa parancsoljon rá a bégre. és így egy szintre kerülnek a szolnoki szandzsákkal. persze van az erdélyi fejedelem és a török porta. és a királyi/császári udvar. időnként kialakul egy kettős-hármas hódoltság.

a magyar királyságban szinte sosincs szigorú területi hiearchia.

midnight coder 2022.06.17. 09:43:26

@cvsvrs: Az egyszerű magyar parasztnak ettől nem lett több joga. Még jóval később sem.

midnight coder 2022.06.17. 09:51:18

@Madarász Henrik: Ezek igazából nem baloldaliak. Ez újbaloldal. Az emberek kb. ugyanazok, csak rájöttek, hogy immár a munkásosztály érdekeit védeni nem túl kifizetődő. Egyrészt a régi, egységes bázis sincs már meg, nincs ma már sok száz, kb. hasonló képzettségű, hasonló munkakörben dolgozó, felcserélhető ember mint anno az ipari forradalom idején akik szolidárisak egymással. Nincs munkásosztály. Másrészt az érdekeket védeni sem annyira könnyû - ha valaki nagyon sztrájkol, akkor a cég arrébb megy egy - vagy több - országgal. Vagy lecseréli a melóst robotra. Ergo a hagyományos baloldalnak sem bázisa, sem eszközei nincsenek. Így aztán az, aki arra építi a karrierjét, hogy jó pénzért fogja valamilyen társadalmi csoport érdekeit védeni, kénytelen más védendő csoportot találni. Így kerülnek a képbe a migrik, a lumpenprolik, a bűnözők, a homokosok. A cégek pedig támogatják mindezt: egy multinak kb. mindegy hogy a dolgozó odahaza fiúval, lánnyal, netán gumikacsával él nemi életet, neki az a lényeg hogy robotoljon látástól mikulásig. És sokkal jobb neki egy olyan "baloldal" aki a gumikacsaszex mellett áll ki, mint aki a munkavállalói jogokat, netán különféle szociális vívmányokat próbál védeni / kicsikarni.

2022.06.17. 10:07:01

@midnight coder:
orbán kormányban pénzosztók: az agrárminiszter (nagy istván), az ipari miniszter (palkovics), a kereskedelmi és külgazdasági miniszter (szijjártó), lázár a fejlesztési miniszter (lázár) és legutoljára a pénzügyminiszter (varga). és még ott van a jegybank (matolcsy). amelyik az ellenlábasa. és annak az ellenlábasa (nagy máté). és az uniós forrásokért felelős miniszter (navracsics). és még a miniszterelnöki kabinet (rogán).

értem, hogy ők mind orbántól függnek. de ennyi embert nem tud ellenőrizni. nincs szigorú hierarchia. orbán is függ ezektől. navracsics megállapodhat brüsszelben akár arról is, hogy egy orbán nélküli fidesz nyeri meg a választást. és ezt támogatja lázár. az agrárminisztert leszámítva szint mindenki mindenkinek az ellenlábasa. és vannaz erős emberek. mint pintér.

ezek melett ott van az államfő. értem, hogy ez mind fideszes. full fideszes. de ettől ez még hatalmi harc. és a fővárosi önkormányzatból kiszorult a fidesz. és jelen állás szerint végleg. sohasem lesz fideszes főpolgármester, hacsak az ellenzékiek nem nagyon hülyék. mondjuk nagyon hülyék. tehát lehet. elég sok hatalmi központ van.

és még ott vannak az egyházak. az egyetemek és a különféle lobbi csoportok.

ez nem egy szigorú hierarchia. hanem egy szinten majdnem anarchia. és azért majdnem, mert ezek felett áll orbán.

2022.06.17. 10:18:41

@midnight coder:
a magyar jobbágyparasztnak kell 1 hektáros jobbágytelek. családi kisbirtok. és azon megél. ez a célja.

és azt mondják, hogy azon nem élhet meg. csak 500 forintos euróval, magas élelmiszerárakkal. ebbe az irányba haladunk. hogy 1 hektáros családi birtokból meg lehet élni úgy, hogy tartozik hozzá valamilyen feldolgozóipari, kereskedelmi részesedés. és egyébként a parasztgyerek a tornácon is lehet kreatív iparos. mert van szélessáv. és a disznóólból is lehet szerverfarm. és ez élhetővé teszi, vagy teheti a mezővárost.

debrecent is szét kell szedni. mert kicsiben ugyanazt csinálja, amit nagyban budapest. és lesz egy csendes lázadás. szét fogják verni kósa lajos köreit. és ebben az ellenzék is partner. és a debreceni polgármester újabban rosszul taktikázik. előbb kósát vezette meg, aztán most úgy tűnik, hogy őt vezetik meg. nagyon sok hatalmi kisközpont van. és ebben nincs különösebb jelentősége, hogy ki milyen párti. mert mindenki fideszes, vagy legalább is nem fidesz ellenes.

Gógita 2022.06.17. 10:47:06

Bocs az ismétlésért, csak épp az előbb gépeltem be a tegnapihoz:

@Boldeone2: "Ukrajnában naponta szazak\ezrek halnak ártatlanul , városokat rombolnak porig , háborús bűnök törtènnek! Mindez egy ember döntèsèn múlik .Az ukránok csak vèdekeznek , saját hazájukat vèdik az orosz agressziótól. Ennyi"

Nem ennyi. Mert aki racionálisan gondolkodik az gyorsan belátja, hogy egy ennyire aránytalan helyzetben a SOKKAL gyengébb fél érdeke nem a háború elhúzása, hanem a minél gyorsabb békekötés lenne!!! Éppen azért, hogy kevesebben haljanak meg és kevesebb várost romboljanak le.

Ergo: ha az egér és az elefánt harcában az egeret arra veszik rá, hogy minél többet harcoljon, minél több áldozatot vállaljon be, miközben nyilvánvaló, hogy az elefántot EGYEDÜL nem fogja legyőzni még nyugati fegyverekkel sem, akkor a háború ELHÚZÁSA és a fegyverszállítások KÖVETKEZMÉNYE a sok ÁLDOZAT!!!

Vagyis az igazi háborús uszítók és bűnösük azok is, akik ezt a helyzetet előállítják és táplálják!

Nyilvánvaló, hogy ha minél több a fegyver és az ukránok minél tovább harcolnak, tárgyalás és békekötés helyett, az oroszoknak is annál több fegyvert kell bevetniük és ebből egyre több áldozat lesz. Logikus nem?

Tehát az egyre nagyobb, egyre durvább háborút a fegyverszállításokkal intézték el és idézik elő!!!

Ez azért van, mert óriási az aránytalanság!!!
Ha két nagyjából egyforma állam háborúzna, akkor egészen más lenne. Akkor az egyik megerősítése kívülről működhetne. De így NEM! Ez a racionalitás és a logikus gondolkodás.

Ha 1956-ban nekünk is így segített volna a nyugat a SZU ellen, azzal ugyanezt érték volna el: SOKKAL TÖBB HALOTTAT és sokkal több rombolást! A vége meg ugyanaz lett volna.
Mert az egyik oldalon egy birodalom állt, itt meg egy - az ő méreteihez képest - megyényi kis ország.

Az egyre több ukrán és orosz halottért közvetlenül felelős tehát mindenki aki csak kívülről, fegyverszállításokkal avatkozott bele a háborúba. (Veszi rá az egeret, hogy minél tovább harcoljon, értelmetlenül.) De különösen azok, akik miatt eleve kitört!!!!
Válasz erre
Gógita
2022.06.17. 10:35:23
@Gery87: "Nagyon úgy néz ki hogy nekünk fáj, más meg megoldja...tényleg bevált mondhatom....
Igen, dilettáns áruló amcsi bérenc szerencsétlenek mind.
Hadd ne kelljen már példát túrni ilyenekre a történelemben!"

Pl. készítettek egy kib..szott hatástanulmányt is az ész nélkül egymásra hányt (licitált) szankciókról? Hogy mit fognak okozni nekünk, Európában? FRÁSZT!

Rakás kis stílű elmebeteg. Egy ember gondolkodik felelős vezetőként, hogy mi lesz az országával, mi a jó a SAJÁT népének, akikért dolgoznia kell, akik megválasztották: Orbán. "

2022.06.17. 11:05:08

@midnight coder:
két méltányolható elképzelés van.

az egyik, hogy álljon vissza a megyerendszer. budapest belső kerületei is csak megyejogot kapjanak. és nem számít, hogy az lepukkan. mert a vidék felemelkedik. és 64 vármegye versenyez. aminek fele persze kisebbségi, vagy szórvány magyar. ebből létrejön egy félszuverén magyarország. teljes körű kulturális autonómiával.

a másik, hogy az ország a budapest világváros projektnek rendelődjön alá. és nem számít, hogy a vidék lepukkan. a globális kapitalizmus majd az összes települést felhúzza. ez ugye gazdasági szuverenitást kínál feltéve, hogy magyarország nettó tőkeexportőrré válik. kulturálisan félautonóm státuszt jelent.

és a harmadik, hogy ezt a két koncepciót valahogy csiszoljuk össze.

2022.06.17. 12:14:43

@midnight coder:
a magyar királyság megyékbe szerveződött. és debrecen akkor volt az első magyar város (buda, pest előtt állt gazdagságban) amikor megyejoggal rendelkezett. és amikor többet akart, akkor elszegényedett. és amikor budapest akart többet megyejognál, akkor az a vidék elszegényedésével járt.

magyarországon a településszerkezet olyan egy elosztott hálózatban képes gazdagodni. leszámítva budapestet. mert az egy metropolisszá akar válni. egy idegen elittel. azzal is lehet próbálkozni. ezt az asszimilálódott németek és az az asszimilálódott zsidók terjesztik. és az az asszimilálódott cigányok verik szét. és mindegy, hogy gyurcsány vagy maki zay.

midnight coder 2022.06.17. 13:28:52

@cvsvrs: Egy hektáron szerintem nyugaton sem él meg, amennyire én tudom olyan 20 hektár az ami már életképes. De hiába van neked egy hektár földed, azt meg is kellene művelni valahogy. A traktor nem olcsó mulatság, és az még csak egy traktor. Ráadásul érteni is kell hozzá, és megfelelõ fizikai kondi is szükséges. A növénytermesztéshez kell vetőmag, műtrágya, növényvédőszer, valamint gép amivel ezeket ki is tudod juttatni a földre. Aztán a mai világban egyre fontosabb az is, hogy locsolni tudd. És az egész folyamat eléggé kétesélyes, vagy bejön vagy nem.

midnight coder 2022.06.17. 13:31:05

@cvsvrs: "a másik, hogy az ország a budapest világváros projektnek rendelődjön alá. és nem számít, hogy a vidék lepukkan. a globális kapitalizmus majd az összes települést felhúzza."

Igazából nem nagyon érdemes koncepciókat gyártani. A cégek oda mennek és azt csinálják és úgy csinálják, ahogy az nekik megéri.

Gógita 2022.06.17. 19:21:21

Erről beszélek. Az ilyen akciók csak az ukránok teljes kivéreztetését szolgálják!!!

" Brit segítséggel fordulhat a kocka a háborúban

A váratlanul Kijevbe látogató Boris Johnson felajánlotta, hogy nagyszabású kiképzési műveletet indít az ukrán erők számára – áll a Downing Street közleményében, amit a BBC vett elsőként észre.

A program segítségével négyhavonta állítólag akár 10 ezer katonát is ki tudnak képezni, ami komoly hatással lehet a háború kimenetelére.

A javaslat szerint az ukrán katonákat más országokban képeznék ki három héten keresztül.

A nyilatkozat szerint a cél az lenne, hogy újjáépítsék és növeljék Kijev ellenállását az orosz invázióval szemben."

Nancsibacsi 2022.06.18. 07:52:33

A történelem az történelem - nincs jó meg rossz oldala - sose a jó és a rossz küzd egymással. A történelem "jó oldala" az mindig a győztes oldal - ezzel zsarolni egy konfliktusban kívülállót sima zsarolás, a konfliktusba való berángatási próbálkozás.

Gógita 2022.06.18. 14:53:59

@Nancsibacsi: Tudod, a bandák nem viselik jól, ha valaki nem áll be közéjük bandatagnak!
Mert az olyan egy nagy felkiáltójellé válhat, mutatva, ha nincs a bandának igaza.

Már gyűjtik is az aláírásokat, hogy véget vessenek a demokráciának, ahol egy kis nemzetnek is lehet saját véleménye, saját szuverén politikája!!!! :-(

Ha sikerül, az elnyomásuk ellen marad a Huxit! Ami egy igazi európai tragédia. :-( Hogy elmebetegek ideáig is eltolják a biciklit, csak, hogy nekik legyen igazuk. És senki ne járhassa a maga útját.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.19. 10:48:46

@midnight coder: mert, milyen jogokat hiányolnál az egyszerű magyar parasztnak a tárgyalt periódusból? (ami mondjuk a "nyugati" parasztnak megvolt.)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása