magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Árfolyam és infláció

A legújabb ballib félrevezetési módszer az árfolyam és az infláció direkt keverése.

A nemzeti valuta árfolyamának csökkenése és az infláció azonban korántsem ugyanaz.

Amíg egy gazdaság működik és van teljesértékű pénzneme, addig az árfolyam csökkenésének nincs közvetlen hatása az inflációra.

Magyarországon van erős, teljesértékű pénznem: a magyar forint. Magyarországon az árak forintban vannak, az emberek forintban számolnak. Talán az egyetlen kivétel egyes irodaházak bérleti díjai, ahol valóban euróban vannak megadva az árak.

Én éltem országban, ahol a helyzet más volt. A második bolgár hiperinfláció idején - 1996-1997 - Bulgáriában éltem. Az eredmény a teljes bolgár gazdaság valutizációja lett. Az égvilágon mindent - nyilván az állami árakat leszámítva - márkában vagy dollárban számoltak.

A bolgár infláció 1995-ban még "csak" 35 % volt - persze ez is rendkívül magas volt, de a későbbiekhez képest ez nevetségesen alacsony volt -, majd 1996-ban 120 % fölé ment, majd 1997-ben 1100 (ezeregyszáz!) %, ráadásul ez utóbbi az év első 5 hónapjában zajlott le, mert 1997, június 5-én meg lett zabolázva az infláció, a bolgár leva önállóságának megszüntetésével (valutatanács bevezetésével), ami után az infláció szinte nullára esett, 1998-ban már "csak" 18 % volt.

1996 szeptembere és 1997 júniusa között még a piacon illegálisan virágot áruló idős nénik is dollárban beszéltek. Örök élményem 1997 februárjából: találkoztam egy netes ismerősömmel, s leültünk egy pizzériában. A pincér hozott egy étlapot, csak mi voltunk vendégek (az emberek 95+ %-ának egyszerűen ez abszolút luxusnak számított: pizzériában enni), s az étlapon furcsa számok voltak: pl. "hawaii pizza - 0,70", megkérdeztük a pincért, ez mi a fenét jelent, hiszen nem lehetett ez az ár, akkoriban egy USA-dollár 1500 leva körül volt. A pincér meg elmondta: az árak dollárban vannak, s mindig ki van írva a falra mennyi éppen az árfolyam, s fizetéskor átszámolja, meg persze fizethetünk dollárban is, ha nekünk úgy jobb, de csak dollár papírpénzt fogadnak el, érmét nem.

Szóval Bulgáriában az árfolyam rögzített. 1997. június 5. óta ugyanaz, immár 25 éve tehát, nemrég volt az évforduló. 1 német márka 1000 leva folyamatosan azóta, ez 1999 óta 1 új leva (=1000 régi leva). A német márka megszűnése se változtatott az árfolyamon, egyszerűen 2002. január 1. óta 1 euró = 1,95583 leva - ahogy a német márka át lett számítva annak idején.

Jelenti-e a stabil árfolyam az infláció megszűnését? Egyáltalán nem. Ez idő alatt a bolgár infláció 310 % összesítve, miközben a bolgár leva romlása meg 0 %. Ennél jobban semmi se mutatja, m,ennyire nem függ össze az árfolyam és az infláció.

S persze ugyanez fordítva. Az árfolyam romlása sose eredményez ugyanakkora inflációt. Miért? Mert az áruk legnagyobb része belföldi, nem import.

A bolgár leva árfolyama forinthoz képest is drasztikusan esett. A kommunista rendszer végén 1 leva = 13 Ft volt, ma ez 1 leva = 0,20 Ft (nyilván régi levát számítva az összehasoníthatóség érdekében). Ez 65-szeres esés, 6500 %. Miközben az 1989-2022 közti összesített bolgár infláció 559000 %, majdnem 90-szer több.

1 leva (régi) - 1989-es értéke 13 akkori magyar forint

a legnagyobb régi bolgár leva címlet, 50 ezer leva - 1 leva (régi) - 1997-es értéke 2200 akkori magyar forint

a mai legnagyobb bolgár leva címlet, 100 új leva - 100 ezer régi leva - mai értéke 20 ezer magyar forint

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7217858937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.06.17. 13:53:39

ha az árfolyam az euróhoz mérten rögzített, akkor a bérek lesznek nyomottak feltéve, hogy a helyi gazdaság kevésbé jól teljesít az euróövezethez képest.

orbán el tudja játszani azt a trükköt, hogy a reálbérek emelkednek forintban, euróban számolva azonban stagnálnak, vagy csökkennek az árfolyam gyengülés miatt. és utóbbinek örül a külföldi munkaadó, előbbinek a belföldi munkavállaló.

és mivel vidéken a termelői közösség van többségben ezért a többség. csakhogy most az az árfolyameséssel az infláció láthatóan felpörög. a bérekhez képest az élelmiszerárak megugranak. valamint az ingatlanárakat valamint az ostoba családtámogatási rendszer miatt (lakásáfa csökkentés, helikopterpénzek felnyomták) és ezzel a kormány népszerűtlen lesz. amivel az ellenzék támogatottsága aligha növekszik majd.

Jozef Pockna 2022.06.17. 14:26:37

@cvsvrs: jobban hangzana ha 1 forint lenne 400 euro nem? Orban el fog jatszani minden trukkot mig a haverok atvaltjak az ellopot lovekat mas valuttakba... majd mikor allamcsod lesz nem lesz trukk... meglehet nezni mennyire veszik komolyan a cegek az extraprofit megadoztatasat... a R.air kezdte a tobbi meg majd folytatja... magyarul szembe kopik ezt a kis kommunista szart... felelos politikuskent csak a felet kellett volna engednie hogy lenyuljak azt most lett volna vmi kis sporolt lovesz... es ki fog szopni ezutan? Hat persze hogy mi adofizetok... nekem ami leginkabb ba**a a csorom ha vki elkur vmit mindjart elkuldik lekurjak visszaleptetik netan borton. Ha egy politikus nem vegzi a munkajat semmi baj tapsvihar kozepedte elorehozott nyugdijba vonul vagy lemond azt vigan eli eletet... EZT NEM SZABADNA ENGEDNI!!!

2022.06.17. 14:53:38

@Jozef Pockna:
ha valaki exportál annak jó az, hogy 1 euró 400 forint. minél magasabb annál jobb feltéve, hogy az infláció és a kamatok nem szállnak el nagyon, a forintgazdaság nem omlik össze. mert az senkinek se jó.

nem igaz az, hogy ez a forintgyengülés mindenkinek rossz. kb. 500 forintos árfolyam kellene ahhoz, hogy a magyar tulajdonú vállalatok legalább közvetve beszállítóként tömegesen be tudjanak kapcsolódni a világgazdaságba. és 250 forintos árfolyamon omlik össze a magyar tulajdon kompletten. amire a liberálisnak monodtt finánc elit játszott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.17. 15:01:38

@cvsvrs:

A rögzített árfolyam legnagyobb vesztesei azok, akik állami pénzt kapnak, pl. a nyugdíjasok.

2022.06.17. 15:01:59

@Jozef Pockna:
persze az infláció oka nem kizárólag a háború. hanem a háború és a nagy osztogatás, ami a fidesznek az újabb kétharmadhoz kellett. ezt meglépte gyurcsány is. orbán is elmondhatja az őszödi beszédét.

mert most ha népszerű akar lenni, akkor el kell venni a haverok vagyonának regy részét. ha olcsó üzemanyagot akar, akkor államosítani kell a mol-t. mert a mol esetleges nyereségét ha kell, akkor elszedi az eu eseti, a mol-ra szabott vámokkal. ha olcsó lakásokat akar, akkor ahhoz lakásárstop kell típustervekkel, államosított otp. olcsó repjegyet akar, akkor ahhoz államosítani kell a wizz-air-t. ha olcsó tömegközelekdést akar, akkor államosítani kell a buszgyárakat. és el kell venni a haveroktól.

Boldeone2 2022.06.17. 15:51:06

A nemzeti valuta árfolyamának csökkenése és az infláció azonban korántsem ugyanaz."

Viszont erős korreláció van a kettő között. Ha jelentős inflációs rezsim van , ès most az van mert magas a külső ès belső kereslet is, akkor kb. 1% árfolyamváltozás(romlás ) kb 0,3-0,4 %- os növekedèst okoz az inflációban . Bèkeidőben - most nem ezt írjuk -ez lemehet 0,1-0,2% közè. Amikor nincs keresleti nyomás
Ráadásul , most inflációs spirálba került az ország : pár hete mèg csak 375 Ft volt az euro ...Ekkora árfolyamváltozást egy termelő ès exportőr sem vállal be . Kicsi ès nyitott gazdaságkènt szinte mindenkire káros hatású ez a folyamat
Elèg megdöbbentő amit a forint piacán látunk , sehol nincs ilyen az EU - ban...Mindezen változások a negatív magyar folyamatokra reflektálnak
Amíg az árfolyamot nem sikerül stabilizálni , esèly sincs az infláció visszafogására, sőt, a fèlelem a negatív várakozások mèg rosszabb helyzetet alakíthatnak ki!

Boldeone2 2022.06.17. 15:55:40

@cvsvrs: nem igaz az, hogy ez a forintgyengülés mindenkinek rossz. kb. 500 forintos árfolyam kellene ahhoz"

- Ahhoz hogy kb 40% legyen az infláció ès radikális , hirtelen elszegènyedès induljon az országban! A magyar cègeket is rögtön összenyomná az 500 forintos euró, a legtöbb alapanyag import meg a technológia is, kisnyugdíjasokról nem beszèlve!
Erdogan is ezt csinálja ès milliók kerülnek a lètminimum alá!

2022.06.17. 16:50:21

@Boldeone2:
nem azt állítom, hogy holnap. hanem azt, hogy kb. ilyen mértékű árfolyamgyengülés kellene ahhoz, hogy az átlagos magyaros településen egy vezető vállalkozás a multik beszállítója lehessen. tehát közvetve bekapcsolódhasson a globális ellátási láncba mint termelő. persze az átlagos magyar településen a háztartás fogyasztó 250 forintos árfolyamon is vásárolhatna. csak annak ára az, hogy a hazai tulajdonú vállalkozások megszűnnek.

ha a technológiai fejlettséget nézzük, akkor a technológiai lemaradás óriási. szociális (szocialista) buszgyártás.
video2.dehir.hu/0712_ITK_reformatus_mix.mp4
az kb. úgy müködik, mint a régi ikarus. és ez egy államilag feltőkésített fideszes haveri cég.

_Neville 2022.06.17. 16:51:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: miért? Pont azt akartam kérdezni, mi a hátránya, mert ha olyan fasza lenne, mindenki ezt csinálná

Sztbeni95 2022.06.17. 17:05:23

@Boldeone2: a forintgyengülés ellenére mégse magas az inflácio itthon különösebben. Az eurot használó észteknél dupla ennyi

2022.06.17. 17:09:14

a buszgyártás az, hogy a szakik hegesztenek, flexelnek, a szociális otthon lakói vágják a hungarocellt. a mercedes szállítja a főalkatrészeket. ez a buszgyártás legalább is errefelé. most ez egy fokkal jobb, mintha semmi se lenne. budapest hozzájárulása zéró.

tegnap átadtak egy mini tanuló gyártósort az egyik szakközépiskolában.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5127/220615dszcbrassai_ksz_(5).jpg
ez német kuka robot. ebből az ország kapott 9-et. nem 90-et.

nem a budapesti műegyetem építi meg, ott hartlein karcsi bácsi egy betontömböt ledobott egy daruról. a budapesti műegyetem oktatói idióták mind. nekik kellene megépíteni a tanuló gyártósort elsősorban. és ha ez nem megy, akkor debreceni egyetem műszaki karán. mert nem kapod meg készen. csak 9-et kapsz. a forintgazdaság is embargó alatt áll. mert máskülönben a németek 2-3 év múlva kiszorulhatnának.

ezen a technológiai fejlettségi szinten a forint túlértékelt. és ez a szocialista buszgyár hazai tulajdon mellett egy élüzem. erre mondom, hogy ehhez nem kell magántulajdon. ezt a leghülyébb pártitkárokkal is megépítette az mszmp és kádár jános.

ezt kínálja a fidesz. az ellenzék ezt se. ne akarjál már buszgyárat. az alacsony hozzáadott értékű összeszerelő üzem. budapest hozzájárulása a magyar iparhoz zéró. olyan cégek kellenek, mint a prezi. a prezi magyarország lófaszkarika. annál ez a buszgyár is komolyabb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.17. 17:19:18

@_Neville:

Számtalan hátránya van. Lemondasz ezzel a saját pénzpolitikáról, pl. nincs banki alapkamat, az teljesen attól a valutától fögg, amihez az árfolyam rögzített.

Aztán nem lehet hiányos költségvetés, ill. lehet, de csak a kötött valutában.

Minden bolgár leva mögött kell lennie eurónak, 100 % fedezettség van.

Mindennek a következménye: nem lehet semmilyen módon se költenie az államnak valutabevétel nélkül.

2022.06.17. 17:25:48

kedvencem csöncsike, aki a magyar állam támogatással illegeti billegeti magát az eltén és mágnesekkel játszadodik.
www.youtube.com/watch?v=YEU7owrtMys
csöncsike általános iskolában fizikát tanít, akkor sincs rendben. mert olyat épít, ami szétesik. de legalább csöncsike. ez elte. és tapsikol a nép ezeknek. ennek a csúcs ürge vorsatz diána. a ki a bolygót menti meg.

www.youtube.com/watch?v=JtLsta9FzPs
mikike megméri a vödörben, hogy mennyi volt a föld hőmérséklete 200 millió éve. és nem lehet azt mondani, hogy ez általános iskolába való bazdmeg. ha ezt miki tanárbá a 20 legokosabb gyereknek magyarázza el a megyében, akkor rendben van.

ez budapesten a csúcselit. amelyik azt méricskéli konkrétan egy vödörben, hogy mennyi lehetett a föld átlaghőmérséklete 200 millió éve. ezért kapnak temérdek pénzt. és utána lefut egy program. ami azt mondja, hogy ennyi. aztán lefuttatnak egy másikat. és amannyi. és ezt publikálják. a nagy lófaszt. ez nem az ált. isk. fizika tanár kisvárdán, hanem a csúcselit.

erre mondom azt, hogy ilyen csöncsike van minden járásban. mikike minden megyében. tehát ilyen modernizációs központ mint amilyenek most budapest csúcs intézményei lehetne ugocsában is. mert ez lófasz. nem állít elő semmilyen hasznavehető dolgot.

ha ez megyei fizika szakkör, akkor remek. csakhogy ezek az emberek ezt privilegizált helyzetben akarják művelni. és úgy a büdös életbe nem lesz magyar ipar. egy traktort se tud az ország az összépíteni, mint a fehéroroszok. vagy mosógépet, vagy egy drónt, mint a törökök.

innen nézve a 400 forintos euro árfolyam nagyon hízelgő.

2022.06.17. 18:14:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nyilván az se jó ha az árfolyamot teljesen szabadon lebegtetik. tehát nincsen sáv. hanem átmeneti forintgyengülésre játszanak. amikor lehívják a pénzeket. hogy utána visszaerősödjön a forint. folyamatos trükközés megy. ez se jó. csak egy fokkal jobb annál, mintha a finánc elit a forint erősödésre játszana, mert azzal a reálgazdaság összecsuklana. 250 forintos euro árfolyamon nem lehetne a munkabéreket tartani, nem lehetne nyugdíjakat fizetni.

a fidesz azt mondja, hogy temérdek pénzt nyomtatnak. és majd esik az árfolyam. mit számít az. ha nagyot zuhan, akkor majd beavatkoznak. és nincsenek értékek, amikor a jegybank előre kiszámíthatóan közbelép, mert maga a jegybank is spekulál. csakhogy ez a reálgazdaságnak sem túl jó. válsághelyzetekben nem tudják alacsonyan tartani a kamatokat. nem véletlen, hogy matolcsy is lényegében egy új bokros csomagot javasol, csak őszerinte ez nem megszorítás, hanem kiigazítás. ez játék a szavakkal. nem háború, hanem különleges hadművelet.

a forintot sávban kellene tartani úgy, hogy az ár és az árfolyam ingadozás köszönőviszonyban legyenek egymással. tehát ha 10% a forintinfláció, akkor éppen eshet a forint 10%-ot, persze nem feltétlen, mert ha máshol se 0%-ot romlik a pénz. de annyit éppen még igen, mert lehet cél egy folyamatos leértékelődés. csak ennek egy határt kell szabni. és ha kell, akkor a központi kormányzatnak támogatnia a jegybank politikáját. és megfodítva. tehát ezeknek együtt kell működni. ezt megint jól csinálja a fidesz.

csak ők ebből a spekulatív gondolkodásból politikai hasznot próbálnak húzni folyamatosan. és ezért van harc a világgal. aligha magyarország fogja bedönteni a globális tőkepiacot, ahhoz egy orosz-kínai-indiai-latin-amerikai szövetség is kevésnek tűnik.

Boldeone2 2022.06.17. 18:38:10

@Sztbeni95: forintgyengülés ellenére mégse magas az inflácio itthon különösebben. Az eurot használó észteknél dupla ennyi"

Dehogynem magas. Egyrèszt , az ármoratórium elnyújtja , elrejti a valódi inflációs hatásokat , másrèszt nálunk már èvekkel ezelőtt is az EU èlvonalban volt az infláció, ami kumulálódik. Maga az inflációszámítás metodikája is kèrdèses: az ingatlan-, lakbér aremelkedèst alulsúlyozzák, pl
Ezzel az árfolyammal , ezekkel a trendekkel nem lehet bèrfelzarkózni

Boldeone2 2022.06.17. 18:44:38

@cvsvrs: nem azt állítom, hogy holnap. hanem azt, hogy kb. ilyen mértékű árfolyamgyengülés kellene ahhoz, hogy az átlagos magyaros településen egy vezető vállalkozás a multik beszállítója lehessen"

Ha csak így tud egy vállalkozás beszállító lenni, akkor megeszi a fene . Az azt jelentenè, hogy brutálisan alacsony hatèkonysággal dolognak . A jövőt úgy kell èpíteni hogy K+ F+ I , a forint olcsítás egy közgazdasági tèvút, lásd Törökország
Nagyjából nem fejlődnek semmit
A kisember " issza meg a levèt" , a nyugdíjas , meg tanár...Pintér elvtárs már megmondta, hogy nem lesz tanári bèremelès, örüljenek ha kirúgások nem lesznek ...

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.06.17. 19:55:26

Ha úgyis fix árfolyama van a levának miért nem vezették be egyből az eurót?
Akár egyoldalúan mint montenegró.

Boldeone2 2022.06.17. 19:56:56

@cvsvrs: Az Audi ès Mercedes is dolgozik magyar beszállítókkal , hiszen úgy a logikus , hogy minèl közelebbről veszik az autó alkatrèszeit , rèszegysègeit. Nem vèletlenül van az, hogy Debrecenbe egyre több nem is olyan kicsi távol - keleti cèg jelenti be a letelepedèsèt, ők szeretnènenek a BMW beszállítója lenni , meg Magyarország jó befektetèsi cèlpont, hiszen itt egyrèszt minden támogatást megad nekik az állam, ès senki nem törődik pl azzal , hogy az akkumulátor gyár milyen gondokat okozhat...
Emellett azért csak jó, hogy valódi nagytőkès cègek jelennek meg , a helyi vállalkozók soha nem fognak tudni munkát adni annyi embernek...
Ők leginkább az állam csecsèn èlősködnek 30 ève , előtte még lopásból , zsiványkodásból gazdagodtak , kèptekenek valami innovatív dolgot csinálni ...A zsiványkodás az megy...
Mint a Hajdúsámson és Nyíradony között felèpített hotel , amit a covid- lezárások után felgyújtott a tulaj
Előtte az Arany Bikát egy forintért megvásárolta , ahol most Orbánèk "egyeteme" lesz ...

Boldeone2 2022.06.17. 20:02:21

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Egy szabott utat kell bejárni annak, aki be akarja vezetni az eurót : előbb az ERM- 2 be kell belépni , majd ha teljesülnek a bevezetès feltètelei , akkor lèphet be . ha jól emlèkszem Bulgária kb. 2024- re vezetheti be az eurót . A románok ès horvátok is bevezetik
A kerdès az, hogy itt mire odáig jutunk , mennyi lesz az árfolyam ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.18. 09:19:09

@cvsvrs:

A középút a jó.

Persze a legjobb az, ha szabadon nyomtathatsz pénzt korlát nélkül, de ezt jelenleg csak az USA teheti meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.18. 09:20:37

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Mert az EU ezt nem nézi jó szemmel.

Szóval BG bent van az ERM-ben, s akkor lesz hivatalosan is euró, ha azt engedélyezi az EU.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.19. 11:07:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: volt olyan hülye egyébként a facebookon, aki a bolgár levával példálózott, hogy az O mekkora 1G, nem tudva a kötésről.
De ha jól látom, a román lej is inkább kötött, noha hivatalosan csak annyi van, hogy interveniálhat a jegybank.

www.bnro.ro/Regimul-cursului-de-schimb-al-leului-3333.aspx

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.19. 11:11:28

@Deak Tamas:

Nekem az tetszik, amikor valaki rácsodálkozik milyen jó a román lej, mert lám 1 euró az 5 lej, micsoda erős a román gazdaság!

Nem tudják, hogy ez valójában 50 ezer régi lej.

Ha Zorbán százzal osztaná a forintot, akkor most 1 euró = 4 új forint lenne, még a románnál is erősebb pénz!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.19. 11:21:11

@cvsvrs: érteni vélem amit mondasz, és épp amúgy ez a bajom az egésszel. Ha azt vesszük, hogy a pénznek a - nevezzük így költőiesen Marx után - a munka gyümölcsének kéne lennie, akkor nyilvánvaló, hogy az egész rendszer rossz, úgy ahogy van. Nem igazságos és nem is valós, hogy 5000 eurót kap havonta a holland félanalfabéta nyolcelemis Mark Rutte akinek a munkáját 1000 euróért itt Magyarországon végzi el egy diplomás, ún "nyelveket beszélő" sokkal hatékonyabban is, jobban is.
Ha az euro valós értékmérő lenne, akkor kb. 150-200 forint lenne az árfolyam, vagy annyi se, az ecseri lidliben felkínált 473.000 bruttós árufeltöltő árat figyelembe véve.
Lehetne erre a válasz, hogy vállalkozás meg így meg úgy, de egyrészt a bérből és fizetésből élők vannak többen, másrészt meg én elég kevés olyan vállalkozót ismerek, aki ne a saját téli balizását tenné előbbre mint az alkalmazottai jólétét.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.19. 11:23:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: erős az biza, épp ezért Szákulon a vasútállomáson még nem került felújításra a fabódés budi a nagy erősségben, illetve a nagy erős gazdaságban mért lehet még mindig látni sok helyen "Anina, vasmű 1905" feliratú síneket :)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása