magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A jogállamiság fokmérője

Nyilván én eleve ellenzem a liberális jogállamot, szerintem a lehető legrosszabb rend a világon.

De még ha támogatnám is, viccesnek találom, hogy manapság a homokos perverzióhoz való jog mellett az abortuszhoz való jog a fokmérő, mellyel lemérhető mennyire igaz egy liberális demokrácia.

Miért is kell abortusz a libbantak szerint? Három fő okot mondanak, mind a három marhaság:

  • a nő szabadon rendelkezhessen a testével - marhaság, mert a gyerek nem a nő teste,
  • úgyis lesz abortusz, csak illegálisan - marhaság, mert egyrészt kevesebb lesz, másrészt ez nem érv, hiszen ezen az alapon semmit se szabad tiltani, mert minden "úgyis" lesz,
  • a kényszerből megszült gyerek gyűlöletben fog felnőni - marhaság, mert egyrészt jobb gyűlöletben felnőni, mint meghalni, másrészt az emberek zöme szereti saját gyerekét, ez egy ősi ösztön.

A liberális narratíva kb. az, hogy összejön két ellenkezű nemű ember, szerződést kötnek a gyerekcsinálásról, majd a nő még gondolkodhat ez után is, hiszen szabadon dönt a megfoganás után meg akarja-e tartani a gyerekét.

A valóság persze egészen más. A legtöbb családban kb. véletlen a gyereknemzés. A hozzáállás az jellemzően, hogy nem védekezünk a teherbe esés ellen, azaz bármikor megeshet az esemény.

Mint mindig, a liberális narratívák vagy életidegenek vagy életellenesek, itt egyszerre mind a 2 jelen van.

Az mindenesetre jó hír, hogy a liberalizmus központjában, az USA-ban ilyen pozitív folyamat zajlik: csökken az abortuszhoz való jog.

77 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8917866975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasútihíd 2022.06.27. 07:06:07

Ha az abortuszhoz való jog a liberális demokrácia fokmérője akkor ezek szerint most mondjuk Oroszország és Kína ahol legális és teljesen hozzáférhető az abortusz szabadabb lett mint az USA sok állama.

sync 2022.06.27. 14:33:31

Tudjuk, hogy ez vicc. Persze, hogy nem az abortusz a fokmérője. Inkább választói célcsoport probléma.

Gery87 2022.06.27. 15:20:41

"a nő szabadon rendelkezhessen a testével - marhaság, mert a gyerek nem a nő teste,"

A teherbeeséskor még nem gyerek, és hát benne fejlődik ki, senkinek nincs jogában eldönteni kiből lesz anya. Ha nem akar az lenni, ne legyen...
Egyébként meg apa se, szóval ha valaki teherbe esik de az apa nem akarja, simán kötelezném abortuszra! Senkit ne tegyenek apává se, persze ez a feministák szerint nem szempont, mert minden férfi egy felelőtlen baszógép, meg is érdemli ha gyerek lesz és különben is "semmi köze hozzá..."

"úgyis lesz abortusz, csak illegálisan - marhaság, mert egyrészt kevesebb lesz, másrészt ez nem érv, hiszen ezen az alapon semmit se szabad tiltani, mert minden "úgyis" lesz,"

Azért a maszek abortuszok nem veszélytelenek és bizony sokan mindent megtennének adott helyzetben hogy ne legyen gyerekük. Akkor már legyen legális.

"a kényszerből megszült gyerek gyűlöletben fog felnőni - marhaság, mert egyrészt jobb gyűlöletben felnőni, mint meghalni, "

Azért nagyon nem jobb, főleg hogy még nincs tudat mikor abortusz van.

"másrészt az emberek zöme szereti saját gyerekét, ez egy ősi ösztön."

nyilván de azért a lehetőség legyen már meg!
A legtöbb abortusz nem ilyen hétvégi orgia utáni vidám esemény ahová az apajelöltek elkísérik a boldog pácienst, betépve röhögcsélnek a váróban, majd elmennek berúgni...

A legtöbb eset egyszerűen nem jól időzített dolog, nemi erőszak, vagy felelőtlenség, védekezés hiánya miatt van....nagy lelki teher, szomorúság.

"A valóság persze egészen más. A legtöbb családban kb. véletlen a gyereknemzés."

Fenéket! Nagyon is tudatos elhatározás ma már. Az hogy mikorra sikerül az már más kérdés...

"A hozzáállás az jellemzően, hogy nem védekezünk a teherbe esés ellen, azaz bármikor megeshet az esemény."

Igen, de ez egy döntés eredménye.

Gógita 2022.06.27. 15:53:35

A szabad(os) szex/erkölcs oltárán áldozza fel a nyugati ember a sok százmillió magzatát, gyermekét!

Ez is véres emberáldozat!

A hiányzó "fehér", európai, amerikai ember létszám azért hiányzik, mert a kukában végezték!!! :-(

Gery87 2022.06.27. 16:06:05

@Gógita:

Az jobb hogy azért lesz gyereked mert nem tudsz mivel védekezni és hát ez "ezzel jár"?
Az jobb volt hogy apjuk nem bírt magával aztán volt 7 gyereke akiknek a segge kilógott a gatyából?

Nem az abortusz meg a koton miatt nincs gyerek, hanem mert a többség azt az áldozatot, időt, anyagi erőforrást ami 2-3 gyerekkel járna már nem akarja bevállalni akárki egy fogyasztáson alapuló individualista önző társadalomban.

Boldeone2 2022.06.27. 16:24:13

@Gógita: A hiányzó "fehér", európai, amerikai ember létszám azért hiányzik, mert a kukában végezték!!! :-(

- Ez nem így van, hiszen egy több èvtizedes trend rèsze ez a folyamat: nők karriert akarnak csinálni, nem pedig gyerekeket nevelni. Ez egy olyan folyamat , amit visszacsinálni nem lehet, különösen állami kènyszerekkel nem.
Az abortusz - vita is csak egy mestersègesen gerjesztett , ideológia háború, a Trump által kinevezett legfelsőbb bíró arcok provokációja a közössèg , a társadalmi konszenzus ellen , ami óriási felháborodást hozott
Eleve nem lehet olyan dolgot normává tenni, ami nem elfogadott általánosan a nők által , ez jogcsorbítás !
Ez persze most èppen jól jön Bidennek , aki az elszabadult infláció miatt szenved, de a helyzet innentől egyèrtelmű : a lopakodó ultrakonzerv visszaengedèse a hatalomba, vagy az individuális szabadság ....
Egyèrtelmű, hogy az utóbbira èpül az USA, máskèpp " háború" lesz
Szerencsère, ilyen agybaj sehol nincs Nyugat - Európában , hiszen a haladást nem lehet visszafordítani

Boldeone2 2022.06.27. 16:31:32

Eleve hibás az egèsz abortuszellenes törvènykezès elve , hiszen mi van pl. nemi erőszak és estèn ? Az állam rendelkezik a nő teste felett , ès kötelezik a gyerek megszülèsère ? Ez egy totális nonszensz jogfosztás , hiszen az erőszak áldozatát kötelezik arra, hogy adott esetben akár az èletèt is kockáztassa ( szülès): erőszakra erőszak, büntetès az állam válasza !
Minden ilyen törvènyi törekvèst keresőt el kell a halál faxára zavarni !

littke 2022.06.27. 16:41:00

Ez az abortusz dolog mint a szerző is írja nagy port vert fel.
Nos én sokáig az abortusz jog mellett voltam, de mostanára, idősb. koromra ez megváltozott.
Miért?
Egyrészt az US-ben az hogy lehet e vagy sem abortusz, az az államoktól fog mostantól függni, ha esetleg ott élsz ahol nem lehet el kell utazni oda ahol lehet. Tehát nem lett betiltva.

De a mai világban, ahol a régi koton mellett és a nem olyan régi pirula mellett van másnapi pirula is, kevés oka lehet annak, hogy valaki akaratlanul teherbe essen.

Akárhogy is nézem, pár hét mulva a magzatnak szive lesz és hát az abortusz a magzatot meggyilkolja. Ezt, sajnálom nem lehet másképpen leírni.

Plusz ha mégis megszületik az a gyerek, és nem akarják, lehet adoptációra adni, rengetegen akarnak adoptálni gyereket, ahol jól lesznek ellátva és felnevelve.

Szóval a mai világban, legalább is a fejlett világban, nincsen erre szükség.

Gógita 2022.06.27. 17:14:36

@Boldeone2: Ha az ipari szintű magzatgyilkolás a haladás, meg a szabadság, akkor van mit átgondolni.

De igazad van, ez is ideológiai, kulturális háború. Annak része. A pogányság (az emberáldozatok bemutatásával a hamis isteneknek, mert ez nem más) és a kereszténység küzdelme, ha nagyon egyszerűsíteni akarom.

Szó sincsen konszenzusról sem az USA-ban, sem nyugaton. Ez is a liberális, balos nyomás gyakorlás miatt lett joggá téve.

Bidenről meg már régen kiderült, hogy nem katolikus és nem is keresztény, az abortusz (LMBTQ, meg mindennek, ami a kereszténységgel szembe megy) támogatásával a kereszténységgel SZEMBEN ez még világosabb.

Keresztény szempontból Trump járt a jó úton, Biden meg a rossz úton.
Senki nem szolgálhat két urat. És legalább világos, hogy ki, kit szolgál!

Gógita 2022.06.27. 17:22:27

@Boldeone2: "Eleve hibás az egèsz abortuszellenes törvènykezès elve , hiszen mi van pl. nemi erőszak és estèn ? "

Ez szinte mindig kivétel. Még Lengyelországban is.

Boldeone2 2022.06.27. 20:39:09

@Gógita: De igazad van, ez is ideológiai, kulturális háború. Annak része. A pogányság (az emberáldozatok bemutatásával a hamis isteneknek, mert ez nem más) és a kereszténység küzdelme, ha nagyon egyszerűsíteni akarom"

Ez a háború már egyszer eldőlt, 50 ève is volt abortusz, hiszen a 12. hètig mèg nem beszèlhetünk egy " új èletről " , ahogy a spermium találkozik a petesejttel in vitro körülmènyek között , az mèg nem lesz rögtön új èlet . Eleve hibás a vallási megközelítès ebben a tèmában , hiszen a társadalom többsège nem vallásos már , rájuk meg nem lehet erőltetni a vallási dogmákat
A vallásos emberek úgy csinálnak ahogy akarnak, de azt ne erőltessèk rá azokra , akik nem vallásosak !
Ez lenne minden szabad társadalom lènyege . A vallási elvek többsège ezerszer cáfolt butaság , tudománytalanság

Boldeone2 2022.06.27. 20:45:23

@Gógita: Sőt, kb 40 èvig majdnem hogy üldöztèk a vallást Magyarországon , vagy mondjuk azt, hogy megtűrt volt ...
Ezután eleve nem lehet visszaforgatni a társadalmat abba az irányba
Istenben èrdemes lehet hinni , a vallásban nem, főleg a sok buta dogmában, amely szinte minden vallás rèsze

Gery87 2022.06.27. 21:05:03

@Boldeone2:

"nők karriert akarnak csinálni, nem pedig gyerekeket nevelni."

Jaj hagyjuk már ezt, a karrier a legutolsó dolgok között van!
Hány % csinál karriert? most komolyan? Ez alatt nem azt értem hogy dolgozik...

A valódi ok hogy a mai ember több időt akar amgának, tovább akar fiatal és független lenni, utazni akar, fogyasztani, "élni"...nem akarnak már 20 évesen 1 férfi mellett azonnal gyereket...és kb enniy, onnantól kezdve nincs visszaút, a gyereket nem lehet visszaadni...
A másik ok amikor 30 felett sincs gyerek, a pénz, a létbizonytalanság....nincs hova, nincs miből, akkor se ha van kinek!

erol 2022.06.27. 21:09:54

Az abortusz sokszor akkor segítség, amikor kiderül, hogy súlyos beteg lenne a gyerek ha megszületne, most komolyan meg kéne szülni olyan gyerekeket akik képtelenek lesznek az önálló életre? Bár szerintem az sem sokkal jobb, ha egy nem kívánt gyerekből bűnöző, drogos lesz. Az a nagy tévedés, hogy minden gyereket nagy szeretettel, örömmel várnak, sajnos nem így van.

Boldeone2 2022.06.27. 21:22:46

@Gery87: A nők iskolázottságával függ össze , a gyermekvállalási hajlandóság mèrtèke , persze a nyugati országokban az anyagi feltètelek is számítanak
Pl Afrikában jól kimutatható, ahogy nő a nők iskolázottsága, úgy csökken a gyermekvállalási hajlandóság
Az iskolázatlan , szegèny muszlim nők " vállalják " a legtöbb gyereket , a kènyszer miatt..
Nálunk már a 80- as èvekben is max az 1-2 gyerek volt az általános
Ennèl többet ma is ritkán vállalnak , jellemzően a felső 2-3% ahol nem számít hogy dolgozik -e a nő vagy sem , meg már eleve milliárdos vagyonba születnek bele , mint fideszèk egy rèsze ...
A másik rèteg meg a mának èlő cigányság , de már ott is megfigyelhető , a tanult cigány már kevesebb gyereket vállal mint szülei

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.27. 21:23:20

@erol:

Az abortuszok hány %-a történik erőszak, betegség miatt? Mondjuk 0,1, de oké, vegyük 1-nek. De ennek mi köze a 99 %-hoz?

Boldeone2 2022.06.27. 21:30:56

A lènyeg: soha nem fog már megfordulni a demográfiai trend , eleve brutál kevès nő született már gyakorlatilag 85-90 után , alig van szülőkèpes korú nő, akik meg vannak a karrierjüket koncentrálnak , sok esetben 32 èves korukig tanulnak . Nem egy ilyet ismerek ...Onnantól meg ketyeg az óra ...
Több tízezer fiatal nő kellene Ázsiából, de azt senki nem meri bevállalni politikailag , pedig lehet több tízezer fèrfi , akinek nem jut pár Magyarországon, demográfiai okokból...A 45-50 èves férfi meg tud gyermeket nemzeni , de a nők ebben a korban már nem igazán termèkenyek
A fèrfi vendègmunkások lófaxot sem jelentenek a társadalomnak szinte , nők kellenènek ....

Gógita 2022.06.27. 22:04:57

@Boldeone2: Az élet a foganással kezdődik. Nem a 12. vagy más önkényes, a gyilkosság alól önfelmentő határidőtől.
Ha a 12. hét előtt ölöd meg, akkor is egy ember életét veszed el. Nem egy "valamiét".
Ráadásul ma már a gyilkos pogányok a szülésig kitolnák ezt a határidőt!

A maguk szempontjából persze mindegy is, hogy mikor ölnek. Minden időpont ÖNKÉNYES.
Lehetne a szülés után is. (Ha nem tetszik a gyerek, esetleg sérült, stb. Miért ne? Ha Spártában lehetett...)

A búzaszem az búza? Vagy csak szárral, kalásszal együtt búza?
Ha elveted és kicsirázik, az búza?
Vagy nem búza?
Vagy hányadik héttől számít búzának?

Ha bármikor, bármely állapotában elpusztítod, akkor a búzát pusztítottad el?
Akkor lesz búzád? Lesz ÉLET? (Nagyapámék még életnek hívták a búzát.)

Ha csak azon múlik, hogy kit, mikor, miért lehet megölni, hogy mi a vallásunk, régen rossz.
Szerintem a pogányok se öljenek embert! Semelyik életfázisban.

Inkább a szabados szexet kellene kicsit visszafogni, ha nem tudnak mit kezdeni egy gyerekkel. Nem ölni.

Gógita 2022.06.27. 22:07:23

@erol: "ha egy nem kívánt gyerekből bűnöző, drogos lesz. "

Vagy orvos, tudós, zeneszerző, színész, szerető szülő...

Boldeone2 2022.06.27. 22:19:03

@Gógita: A magyar jog szerint 12. hètig , speciális esetben a 20. hètig lehet megtenni . Ezek a tudomány által meghatározott dátumok , hiszen ekkor mèg nem beszèlhetünk èletről. Valahol meg kell húzni a határt , ami nem a fogantatás , hiszen ennyi erővel in vitro labor körülmènyek között is egyesíteni a férfi ès női ivar ès petesejteket , attól még nem lesz ember belőle, ehhez kell az anya is, ahol vègbemegy a fejlődès. A 12. hèt egy tudomány által meghatározott időpont
Vagyis: anya nèlkül nincs új èlet, ezért az anya dönt a saját utódjáról , nem pedig a társadalom
Különösen ne 60 feletti konzervatív fèrfiak döntsenek a fiatal nők èletèről, mert az megint egy társadalmi nonszensz !
Döntsenek a nők a saját èletükről, ne egy nemileg ès kor szerint is eltorzult politikai osztály , lsd :Fidesz Magyarországon

Boldeone2 2022.06.27. 22:23:18

@Gógita: Inkább a szabados szexet kellene kicsit visszafogni"

- Èpp az ellenkezője igaz : a szabad sex a lehető legjobb hatással van a társadalomra, ez volt mondjuk 20-30 ève, meg előtte mèginkább ...A neokonzervatív fordulat miatt terjedt a buzulás ilyen mèrtèkben , meg egyèb sok olyan dolog ,amit folyton kritizáltok...

Serény Vélemény 2022.06.27. 22:48:01

@Gógita: @Boldeone2: A 12. hét csak egy jogi határ, tudományos szempontból nincs semmi különbség a 11. heti, és a 12 hét fejlődése során. Egy folyamatos, elképesztően dinamikus növekedés.

élesi 2022.06.28. 03:39:46

Megfigyelésem szerint minden abortuszpárti élve született. Érdekes.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.28. 08:11:46

@Boldeone2: a szabad szex, az aztán pozitív, abszolút. John Lennon, Charles Manson szexkommunái, Jones tiszteletes és báránykái mind akkora lelki egészségű követőtömeget eredményeztek, hogy Manson csak Sharon Tate épp mindenórás hasának felszabdalásával tudta mindezt kifejezni.
A "neokonzervatív" fordulat miatt terjed a "buzulás", persze. Például vagy kilencven éve Spreti gróf, Karl Ernst, Ernst Röhm aztán a nemzetiszocializmus totál konzervatív fordulatának kifejezői, a weimari köztársaságban zajlott dolgokat nem is beszélve.
Itt van Pabst egyik kiváló játékfilmje pontosan erről a témáról, német nyelvtudás nélkül is érthető lesz, mert némafilm.
www.youtube.com/user/MrConradian/search?query=abwege

vergyula 2022.06.28. 09:02:07

@élesi: Akárcsak az abortuszellenesek, bár ez kevésbé érdekes.

vergyula 2022.06.28. 09:06:45

@Deak Tamas: Bármilyen témában fel lehet hozni kiragadott negatív példákat. Mindig lesznek, akik visszaélnek a szabadsággal.
Mondjuk tudomásom szerint pl. John Lennon nem ártott senkinek.

Katarban lesz a foci-VB. Jó előre szóltak a világnak, hogy minden látogató legyen óvatos, mert ott a házasságon kívüli szex bizony bűncselekmény. Ilyen a nemszabad szex.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.28. 09:15:20

@vergyula: John Lennon milliók lelki életét tette tönkre a hatvanas évek végétől (az épp említett Manson is az ő hatására kezdett drogozni, kommunázni stb lásd Makai: Al Capone és a többiek c. könyvét), elég az Imagine című számát meghallgatni.
Tehát számodra a házasságon kívüli szex általánosságban amolyan elfogadható dolog? Gondolom nem vagy nős. Egészen jópofán csinálnál hülyét a feleségedből, marha kellemesen érezhetné magát tőle.

vergyula 2022.06.28. 09:27:03

@Deak Tamas: Mások meg állítólag erőszakos videójátékok hatására erőszakoskodnak.
Amúgy az Imagine c. dalnak majdnem minden sorával egyetértek. Remélhetőleg nem lesz belőlem sorozatgyilkos.

Igen, elfogadható, bár elsősorban a nemházas emberekre gondoltam.
És igen, nős vagyok. És hűséges.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.28. 09:56:26

@vergyula: nem állítólagos az erőszakoskodás.

en.wikipedia.org/wiki/Hungerford_massacre

Egyetértesz minden sorával? Szomorú. Ne legyen mennyország (intenció a jócselekedekre) ? Ne legyenek országok (saját kultúra őrzése) ? Ne legyen vallás (lásd a mennyországnál) ? Ne legyen tulajdon (na azt már tudjuk, milyen is) merhogy amiatt éheznek az emberek?
Egy vállalható sor van, hogy éljünk békében, dehát ennyire osztályharcos alapon azért kisesélyes.
A nemházas emberek is bőven limitáltak e téren, hiszen mondjuk másnak a feleségével, férjével szabadkodni se túl szép dolog. És a felelősségnek ott is jelen kell lennie, ez a lényeg amúgy az egészben.
Amúgy nem véletlenül alakult ki a szabad"sex" visszaterelgetésére jópár dolog, elég ha Suetonistól elolvasod a Hét császár történetét, azonbelül Tiberius birodalomszerte híre szexuális szokásait. Élek a gyanúperrel, hogy ezek is befolyásolták Jézus mondanivalóját.

Gógita 2022.06.28. 10:06:06

@vergyula: "Katarban lesz a foci-VB. Jó előre szóltak a világnak, hogy minden látogató legyen óvatos, mert ott a házasságon kívüli szex bizony bűncselekmény. Ilyen a nemszabad szex. "

És nincs is sok abortusz, mert a terhességek, gyerekek, házasságokba, családokba érkeznek.
Tehát mondhatjuk, hogy ilyen a felelős szex! A tetteinkért történő felelősségvállalás. Amely nem igényli egy másik ember halálát! Ahhoz, hogy "helyrehozzuk" a felelőtlenségünket.

Gógita 2022.06.28. 10:18:49

@Boldeone2: Pontosan ez a pogány, Istentől elfordult álláspont!
Ezzel áll szemben a kereszténység, amely szerint minden élet számít!

És senki kényelméért, felelőtlensége helyrehozásért nem elfogadható elindult emberi életek elvétele.
A nő ott rendelkezzen a saját testével, hogy nem fekszik le úgy senkivel, hogy nem tudja vállalni a következményeket!

Az abortusz már más testével és életével való rendelkezés!

Ugye nem gondolod komolyan, hogy az önkényesen meghatározott 12. hét előtt a magzat nem él és nem ember?
Mi lenne? Halott kismacska?
Semmi nem indokol semmilyen határidőt.
Azért, mert valaki még kicsi, nincs teljesen kifejlődve, vagy akár, mert más testi-lelki segítségére szorul (egyébként a szülés után is!) még nem elpusztítható.

A "tudomány" által bedobott határidők egyetlen célja és indoka, a gyilkosság alóli felmentés.

Egyébként valós törekvések vannak arra, hogy a kilencedik hónapig is engedélyezzék az abortuszt. Akik nem tisztelik az életet azoknak mindegy. Hisz bármely időpont önkényes. Három hónap vagy kilenc, az eredmény ugyanaz.

vergyula 2022.06.28. 11:04:05

@Deak Tamas: Idézem magamat: "állítólag erőszakos videójátékok hatására", nem pedig "állítólag erőszakoskodnak".

MAJDNEM minden sorával, nem mindegy.

"Ne legyen mennyország (intenció a jócselekedekre) ?" - De lehetne, viszont a többség szerint nincs. Ráadásul ezzel a logikával kizárod a jócselekedők köréből a mennyország-szkeptikusokat.

"Ne legyenek országok (saját kultúra őrzése) ?" - A saját kultúra őrzéséhez nem kellenek határok, és egymással civakodó kormányok. A busójárás is virul, pedig nem falazták körbe Mohácsot.

"Ne legyen vallás (lásd a mennyországnál) ?" - Lásd szintén ott. És lásd, hogy mennyi erőszakos tettet követtek/követnek el "vallási" okokból.

Sok verzió van. Én elsősorban két független ember szexuális kapcsolatára gondoltam. Katarban ezt büntetik, nemcsak a házasságtörést.

De létezik olyan is, hogy "nyitott" házasság, amolyan kölcsönös beleegyezésen alapuló csalfaságokkal.

vergyula 2022.06.28. 11:13:11

@Gógita: Felvilágosítás. Egy rakás ember űzi a szexualitást úgy, hogy fogalma sincs a lehetséges következményekről, vagy hogy hogyan kerülhetné el őket.
Ideális esetben az abortusz szóba sem kerül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.28. 11:57:48

@Gógita:

Én büszkén mondhatom: soha senki se csinált miattam abortuszt.

Egyszer volt általam okozott házasságon kívüli terhesség. Spontán vetélés lett a 2. hónapban. De eleve meg volt beszélve, a gyerek meg fog születni mindenképpen. S sajnáltam, hogy nem ez lett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.28. 12:08:21

@Deak Tamas:

Nyilván a szex egy erős ösztön. Hazudik aki azt álítja, ez nála sose volt probléma. Nálam máig az, pedig már idős bácsi vagyok, s nyilván nem jut eszembe a téma naponta többször.

De éppen ezért kell a helyén kezelni, nem öncélúan alkalmazni.

S pont ezt rontotta el a "szexuális forradalom".

Kb. mintha lenne "étkezési forradalom", melynek lényege, hogy össze-vissza zabálunk két kézzel túrva az ételt.

Boldeone2 2022.06.28. 12:11:43

@Gógita:

Az mèg csak egy osztódó sejtcsomó , amit a beágyazódás után a ( zigótát ) a méhnyálkahártya vérerei látják el tápanyagokkal, azaz nem egy önálló èlet mèg
Így a gyilkosság sem állja meg rá a helyèt. Ha az lenne, a törvèny nem adna rá lehetősèget ! Nagyon sajnálatos aktus persze , ha nem áll fenn egyèb körülmèny: magzat , vagy anya egèszsègi , erőszak , stb...
Ettől mèg ebbe idegen emberek , az állam nem szólhat bele !

Boldeone2 2022.06.28. 12:15:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pont ezt rontotta el a "szexuális forradalom".

Pont az ellenkezője igaz: a szexuális ellenforradalom rontott el mindent . Azóta nőtt meg a buzik száma pèldául
Woodstockban mèg senki nem akart buzi lenni, mert 500 ezer ember szabadon szexelt egymással , igaz, nemi betegsègek sem igazán voltak ...Akkor mèg meg sem születtem, de akkor lehetett a szabad szex a csúcson ...

Boldeone2 2022.06.28. 12:20:59

www.sex.com/pin/11911464-woodstock-variety/

Ilyen szexuális szabadság soha nem volt az emberisèg törtènelme során . Azok lehetett az aranyidők csúcs, ami mondjuk a 80-90 - es èvekig tarthatott ...Onnantól romlik
Európában pedig az NDK volt a csúcs, az idősebbek elmondása szerint...

vergyula 2022.06.28. 12:22:53

@Boldeone2: "nemi betegsègek sem igazán voltak" - Nana.

vergyula 2022.06.28. 12:23:49

@Boldeone2: Az NDK-s "kommunista erkölcsről" Presser is sztorizik a könyvében.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.28. 12:29:34

@vergyula: a kereszténység legnagyobb sikere pontosan a mennyország ígérete volt az aktív jócselekedetek jutalmául. Én mondjuk kevés olyan jócselekedetet láttam, amelyet mennyország-szkeptikus ember követett el, viszont jóval több olyan rossz cselekedetet láttam (rendszerint kategóriákban voltak, valamilyen szocializmus utótaggal) amely a mennyországot akarta a földre lehozni. Az eredmény ismert.
Ez az egymással civakodó kormányok jó duma. Vajon Zelenszkij például mért nem érti? Hagyná a faszba a Putlert, és akkor lenne a nagy békesség.
A busós példázatot nem értem, mért nincs vagy van az bezárva?
A többi részt maxval megválaszolta.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.28. 12:31:46

@Boldeone2: nem voltak nemi betegségek??? Szifilisz, gonorrhea, kankó, lues, mondanak valamit? A legsúlyosabb degenerációk okozói voltak az antibiotikum korszákig.

vergyula 2022.06.28. 12:51:37

@Deak Tamas: "Én mondjuk kevés olyan jócselekedetet láttam, amelyet mennyország-szkeptikus ember követett el" - Én sokat.
Viszont a mennyországban hívők kizárólag jól kéne, hogy cselekedjenek, legalábbis jó szándékkal. Nem túl jó a yieldjük.
Zelenszkíj? Nem tudom. Esetleg kérdezd őt, miért lövi rakétákkal Moszkvát, vagy hogy is van ez.

Mohács nem egy külön ország, mégis megőrzi a saját kultúráját az országon belül. Erre példa a busójárás. Ha mondjuk eltűnnének a határok Európában, ez miért változna meg?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.28. 13:04:02

@vergyula: nemtom hogy mi az a jó yield, de mint rendszeres olvasója a bircahangnak, emlékezzünk arra, amit max sokszor leírt: a kereszténység neheze pont ez. Hogy kizárólag jól kéne cselekedjenek, mint az a bizonyos fiatalember, akinek a félrefordított hajókötele nem akart átcsúszni annak a tüvnek a fokán. Azért is mondják, hogy cipeljük a keresztet, nehéz feladat, és ezért illeti nagy tisztelet mindet akik a rossz yield ellenére megpróbálják.
Zelenszkijtől meg inkább azt kérdezd, hogy mértnem imagine that no countries? Ennek a magasztos elvnek a mentén mért nem mutat példát? Odadonbaszná a gonosznak amit akar, ő megdicsőülne, a gonosz pedig megszégyenülne.
A határok elég gyakran változnak és eltűnnek és szépen eltűnnek vele az értékek is elég gyakran. Hol van már a dalmátság, poroszság, erdélyi magyarság, dobrudzsai bolgárság és így tovább. Ha imagine that no countries, akkor bizony felolvadás jön. Ki ismeri mindazt, ami a török idők előtt lehetett itt vagy Bulgáriában?

vergyula 2022.06.28. 13:41:53

@Deak Tamas: yield = kihozatal (eredmény, hatékonyság)
Ismerem ezeket a nehézségeket, de én nem képviselem a kereszténységet vallási értelemben, inkább a saját elborult elmém szüleményeit szórom szét.

Mér mindig nekem kell kérdezni Zelenszkíjt? Tán nem is szereti Lennont. És miért nem vársz valami hasonlót a másiktól? Vagy legalább a töredékét.
"Odadonbaszná" - Sajnálom, hogy ez nekem nem jutott eszembe. :D

Tudtommal erdélyi magyarság létezik. Magyarul beszélnek, székelykaput faragnak, pálinkát főznek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.28. 13:49:18

@vergyula: hát, Volodimir valószínű nem szereti Lennont, hiszen nem úgy lép fel egyrészt másrészt meg Lennon a kezével zongorázott, ezért sem szeretheti.
A másikat azért nem kérdezzük ugyebár mert mindenki tudja, hogy ő a gonosz Vlagyimir, róla fel sem tételezhetjük, hogy bármilyen kérdésre elfogadható választ tudna adni.
Az erdélyi magyarság létezik, még csíki sört is isznak, és egy csíki sörnapi akcióra háromszor annyian mennek el mint egy autonómiatüntetésre. Ja, és az erdélyi magyarság olyan tempóban hagyja el a szülőföldjét, hogy a süllyedő Szent István csatahajóról kiúszó patkányok sétaúszást csinálnak. 1990 óta a felére csökkent a létszámuk. Nemcsak a nyíltabb határok miatt, az igaz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.28. 13:58:18

@Deak Tamas:

Van ez a zsidó srác, aki szokott szakérteni ukrán ügyekben.

Ő mondta: vagy minden nacionalizmus rossz vagy egyik se az. Az nem megy, hogy az övék az jó, a miénk meg rossz. Ezt az izraeli-palesztín kérdésről mondta.

Gógita 2022.06.28. 14:07:19

@vergyula: "Tudtommal erdélyi magyarság létezik. Magyarul beszélnek, székelykaput faragnak, pálinkát főznek. "

A minta itt nem ez, hanem pl. az USA.
A kérdés az, hogy az egyesült országban, határok nélkül, vegyes nemzetiségekkel vagy inkább nemzetek nélkül, ugyanakkor erős törekvéssel egy külön, saját, "amerikai vagyok" identitás felépítésére, meddig őrzik, őrződik meg, az egyes népek, nemzetek sajátos identitása, hagyományaik, történelmük, irodalmuk...?

Ez a minta egy esetleges EEÁ-hoz is.

vergyula 2022.06.28. 14:09:10

@Deak Tamas: "Lennon a kezével zongorázott" - Ezt nem értem.

"egy csíki sörnapi akcióra háromszor annyian mennek el mint egy autonómiatüntetésre" - Mert több értelme van. Milyen esélyei vannak Erdély autonómiájának?
Ha el akarják hagyni a földjüket, nem lehet őket erőszakkal (határokkal) visszatartani. Én már a vasfüggönyt sem értettem.

Kicsit olyan vagy, mint a mérnök, akinek a gőzgép volt a mindene, s busong, hogy a világ meghaladta.

Gógita 2022.06.28. 14:12:05

Miért ragaszkodsz te ennyire ezekhez a kéményekhez, jelzőlámpákhoz, zebrákhoz...?
Rém fárasztó. :-)

vergyula 2022.06.28. 14:12:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerintem mindegyik rossz. Mindenképpen viszályt gerjeszt. Két egymás mellett élő nép nacionalistái szükségszerűen fújnak a másikra.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.28. 14:15:39

@vergyula: ha van ok arra, hogy fújjanak. Nincs ilyen feltétlen szükségszerűség természetesen.
Az európai történelemben sem volt ilyen soha. Minden "nacionalizmus" mögött valamilyen birodalom állt.

vergyula 2022.06.28. 14:15:47

@Gógita: "meddig őrzik, őrződik meg, az egyes népek, nemzetek sajátos identitása, hagyományaik, történelmük, irodalmuk...?" - Pont addig, amíg van, aki ápolja.
Én nem hiszem, hogy az EEÁ-ban eltűnne a bajai halászlé (persze ha lesz hal). Ha mégis eltűnik, az azt jelenti, hogy nincs rá szükség.

Gógita 2022.06.28. 14:17:32

@vergyula: Csak, ha van rá ok.

Nem tudom, pl. a svájci nacionalisták kinek az ellenségei?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.28. 14:18:00

@vergyula:

Én antinacionalista vagyok, mert a nacionalizmus eleve egy liberális eszme.

De! Az hogy egy nemzet megvédi érdekeit az nem nacionalizmus, hanem normalitás. Nem más, mint az, hogy te eldöntöd mi legyen a te lakásodban,

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.28. 14:21:10

@vergyula: www.youtube.com/watch?v=HbmZrzN3WFE

Nem tudni, mennyi esélye van Erdély autonómiájának, egy biztos: ha össztársadalmi szinten nem tesznek érte semmit, akkor biztosan 0%. (Ez amúgy épp az általad ostorozott nacionalizmus hiánya.) Engem azért zavar a szülőföldelhagyás amit épp a Csíki szimbolizál: könnyű az akolmelegből búsongani és sírni Pesten, hogy mindenki eljön. Ezért zavar a székelyes emberkedés, nem kicsit. Ott van a román medve, lehet emberkedni.
Nem hinném, hogy a világ meghaladta volna a gőzgépeket. A szomszédban épp most gőzgépezik le például az orosz kulturát. De meg is fordíthatom: a baj az, hogy a gőzgép helyére nem jobb jött.
Amúgy mint kulturával aktívan foglalkozó és fejlesztő, persze hogy zavar ez a világ "meghaladása". Amivel ugyanis meghaladtatott a régi, nem jobb, direkt primitívebb, rosszabb, kevésbé minőségibb, dehát látjuk is az intelligencia visszafejlődésben.

Gógita 2022.06.28. 14:22:47

@vergyula: Mit tudunk az avar vagy gepida népszokásokról?

Nyilván éltek még egy ideig, miután az erősebb, nagyobb nemzetek vagy egy korabeli birodalom dominálni kezdtek fölöttük, aztán eltűntek.

Minél kisebb népről van szó, annál gyorsabban.
A magyar hagyományok, kultúra is előbb visszaszorulna hagyományőrző egyesületekbe, aztán eltűnne.
Ez az élet rendje.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.28. 14:25:58

@vergyula: az tesz minket emberré, hogy a szükségleteinken túlmutató képességeink vannak.

vergyula 2022.06.28. 14:48:29

@Gógita: Ez bizony. Ha fontosnak tartom, hogy továbbadjak valamit a fiamnak, megteszem. Ha nem, nem.

vergyula 2022.06.28. 14:49:26

@Deak Tamas: Átfogalmazom: ha van/lesz, aki fontosnak tartja megőrízni a bajai halászlét, akkor megteszi.

Boldeone2 2022.06.28. 15:00:15

@Gógita: Nyilván éltek még egy ideig, miután az erősebb, nagyobb nemzetek vagy egy korabeli birodalom dominálni kezdtek fölöttük, aztán eltűntek."

Nincs már ilyen! Előbb- utóbb minden nemzet feloldódik a globalizációban. Az emberek többsègèt mèrsèkeltem èrdekli a múlt, a hagyományok , a nemzeti kultúra
A lènyeg az , hogy a jelenben milyen szinten tudsz bekapcsolódni a globális versenybe, mennyi pènzed ès abból adódó szabadságod van

Serény Vélemény 2022.06.28. 15:03:31

@vergyula: Ez a modern kori felfuvalkodott értelmetlenség tipikus alapesete. Miért vannak népek, miért vannak országok, miért vannak nemzetek?

Mert egy egységes nyelvű, egységes mentalitású, egységes szokású emberiség kiszavazná Istent a földről.

Miért akar az emberiség mindenáron egy Istentől független egységre lépni?
Hogy a gonosz teljességre juthasson.

Gógita 2022.06.28. 15:08:52

@Serény Vélemény: "Mert egy egységes nyelvű, egységes mentalitású, egységes szokású emberiség kiszavazná Istent a földről. "

Ez attól függ, ki nyerné a kultúrharcot!

Elvileg elképzelhető egy egységes nyelvű, de sok kultúrájú, sok vallású közösség is. A kérdés az, működne-e a gyakorlatban? Ez a SW, Star Trek világ.

Számomra az is kérdés, hogy A walesi bárdok angol fordítása ugyanazt a hatást váltaná-e ki belőlem, mint a magyar eredeti?

Gógita 2022.06.28. 15:18:03

@vergyula: Mindenképpen elvész sok dolog, ha akarjuk, ha nem. Egy fél generáció elég volt pl. a magyar nótakincs eltűnéséhez. Nekem még könny szökik a szemembe néhány régi nótát hallva, a gyerekeim meg menekülnek, ha meghallják.
Érzelmileg nulla a kötődésük hozzá, a mindennapoknak, családi és közösségi ünnepeknek (pl. lakodalom) sem része már, nekem meg az apámat, nagyszülőket és a gyerekkort idézik.

És jönnek új dolgok is. "Kell a hely" nekik is.

Tehát valahol meg kell találni az egyensúlyt, vagy legalább lassítani a veszteségeket.
Nyilván van az egységesülésben is ráció.
A kérdés a hogyan? És a mit veszítünk, mit tudunk megőrizni?

Yorg 2022.06.28. 15:29:12

@Deak Tamas: "1990 óta a felére csökkent a létszámuk."
Ez az erdélyi románokra is igaz.

Yorg 2022.06.28. 15:43:41

@Gógita: "Egy fél generáció elég volt pl. a magyar nótakincs eltűnéséhez."

Ez azért túlzás. A Jó ebédhez szól a nóta című műsor pl. még mindig megvan.

Gógita 2022.06.28. 16:19:08

@Yorg: De már csak a 70+-os nemzedék hallgatja. Kifutóban van. A kultúránk egy fontos része tűnik el vele.

Yorg 2022.06.28. 16:58:57

@Gógita: De még nem tűnt el! Kár rosszabbnak lefesteni a helyzetet, mint amilyen.

Gógita 2022.06.28. 17:04:29

@Yorg: Dehogy nem. A legtöbb családban már nincsen nótázás. Már a lakodalmakban sem.
Vidéken is lakodalmas rock megy vagy DJ.

A 60-70+-os generációval kifut.

2022.06.28. 17:28:39

@Gógita:
a biblia szerint.

5 Majd felvivén őt [Jézust] az ördög egy nagy magas hegyre, megmutatá néki e föld minden országait egy szempillantásban,
6 És monda néki az ördög: Néked adom mindezt a hatalmat és ezeknek dicsőségét; mert nékem adatott, és annak adom, a kinek akarom;
7 Azért ha te engem imádsz, mindez a tied lesz.
8 Felelvén pedig Jézus, monda néki: Távozz tőlem, Sátán; mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj.

a biblia szerint az egyosztatú, egypólusú világrend, a teljhatalom a földkerekségben az ördög kezében van.

vergyula 2022.06.29. 09:35:14

@Gógita: Igen. Egyre több a "minden", egyre több vész el belőle. Természetes folyamat. Az emléküket persze megőrzi az Internet.

Billy Hill 2022.07.03. 22:49:09

@Gógita: "Jó ebédhez szól a nóta", hatalmas nosztalgia... Gyermekkorom nyaralásai a falusi nagyszülőknél, pontban délben a levesnek feltálalva kellett várnia az asztal köré ülő családot, közben szóltak felváltva a női és férfi előadók nótái, mindig finom hegedűdallammal vagy cimbalom futammal felvezetve... :-) Néha videómegosztón rákeresek ilyesmire, és azt hallgatva költöm el a műanyagedényes menüskajámat, na ez a posztmodern...!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása