magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mátrix

A Mátrix film kulcsjelenete, amikor Neo képes meglátni az igazi valóságot: a virtuális világ számokká omlik szét előtte, így hatástalan lesz immár felette.

Pontosan ezért marhaság az összes Mátrix-folytatás, mert nincs mit folytatni.

Keresztény szemszögből ez azt jelenti, valaki elért az istenesedés szintjére. Erről később külön, mert nagy téma.

Viszont kivel kellene harcolni? A film alkotói nyilván nem keresztények. A film világa valamiféle furcsa többistenhit, egymás ellen harcoló istenekkel. Ami inkoherenciát okoz, hiszen ezek szerint az igazi világ materialista, nem teremtett. Azaz a mi világunk nem teremtett, hanem csinált, nem teljesértékű a világunk, hanem egy fura társasjáték.

A film tehát alkalmas az érdeklődés felkeltésére, de aki nem hagyja el a film értelmezési kereteit, az tévútra jut.

Címkék: közélet
30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7517872951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a nevem senki 2022.07.03. 09:19:57

ezta filmet nemláttam de ajánlom meg
nézésre a
lesz ez még így se
c.
zseni
ális al
kotást

midnight coder 2022.07.03. 09:59:21

Teremtett = csinált. Materializmus = nem csinált, hanem létrejött. A Mátrix pedig nem foglalkozik a transzcendenciával közvetlenül, ott egy virtuáis valóságban élnek az emberek, csak nincsenek tudatában. De amikor Neo kijön onnan, ebbe a világba érkezik. Hogy ez a világ micsoda, arról a film nem szól.

Az már megint egy másik kérdés, hogy ez a világ valódi-e, vagy szintén egy hasonló virtuális dolog mint a Mátrix. De ez a gondolat sokkal régebbi mint a film.

Ami azt illeti, a világ biztos hogy jóval több, mint amit mi látunk belőle. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy miattunk / értünk van. Pl. amikor bort csinálunk, akkor mindenféle élesztők, baktériumok bontják le a cukrot és készítenek alkoholt - de a folyamatban nem a baktérium a cél hanem a pia. Hasonló amúgy a Man in Black első két részének a zárójelente is. Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a Mátrixban mi vagyunk a főszereplők, de korántsem biztos, hogy ez így is van.

A különféle vallások persze az embert helyezik a központba, még ha valami isten alá is rendelik. Ilyen a kereszténység is, szerintem egy hívő sem gondolt bele, hogy a bolygón úgy másodpercenként meghal egy-egy ember, mekkora meló lehet ítélni eleveneket és holtakat. Szegény Istennek aki ezt az egészet megteremtette, többet kellene gürcölni ezzel az ítélkezéssel mint bárkinek. Persze az Ószövetségből tudjuk, hogy annyira nem tolja túl a dolgot, ha tele a töke a néppel,. akkor indít egy Özönvizet és elpusztít bűnöst és ártatlant egyaránt, sőt az állatokat is, akik aztán végképp nem tehetnek erről. De a hívő simán elhiszi, hogy de az ő életével bizony percről percre el fog számolni az Úr.

Gery87 2022.07.03. 11:31:30

"Az már megint egy másik kérdés, hogy ez a világ valódi-e, vagy szintén egy hasonló virtuális dolog mint a Mátrix. De ez a gondolat sokkal régebbi mint a film."

Mivel Neo a "valóságban" is képes gondolattal megállítani a polipgép izéket meg elhangzik hogy "már sokadjára pusztítják el Zion városát és mindig volt egy kiválasztott" ezért valószínűleg az is egy Mátrix, egy virtuális valóság...
A Mátrix az az első rész, a többi folytatás eröltetett marhaság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.03. 11:45:24

@Gery87:

A második részen elaludtam az unalomtól, az egy szimpla akciófilm. A többi részt meg el se kezdtem nézni.

MEDVE1978 2022.07.03. 13:46:55

A Mátrix az egyik kedvenc filmem :) Az első rész nagyon jó, a második és harmadik kevésbé. Azokat már "rászőtték, ráépítették" az első sikerére. A film tele van szimbólumokkal, amik igazából akár filozófiai kérdéseket vetnek fel. Ilyenek például az első rész kérdése, inkább szívesen élünk egy kellemes illúzióban (ahogy az áruló karakter is mondja) vagy ragaszkodunk a valósághoz, ami lehet, hogy borzalmas és szenvedéssel teli. Az, hogy a racionalitást vagy az érzelmeket választod (Neo a második részben úgy dönt, hogy nem a világot és Ziont menti meg, hanem a szerelmét), egészen addig, hogy a nem embereknek - itt lehet akár mesterséges intelligenciára gondolni - lehetnek-e érzéseik, vágyaik és ezek legitimek-e stb. Közben az egész át van szőve egy messianisztikus allegóriával is. Neo végig a messiás, ezt már az első részben is kimondják és ahogy Jézus, ő is elfogadja, hogy meg kell halnia, hogy megmentse az emberiséget. Smith ügynök és Neo harca például hajaz a Jungi árnyék és tudat harcára.

Szóval tele van az egész rejtett tartalommal.

_Neville 2022.07.03. 14:43:16

@midnight coder: Ebben a témában a tizenharmadik emelet című film jobb, aki nem látta még mindenképpen ajánlom :)

Serény Vélemény 2022.07.03. 15:02:47

@MEDVE1978: "Szóval tele van az egész rejtett tartalommal."

á, úgy okkult az egész, ahogy ennél tisztábban és sátánistábban nem is tud valami okkult lenni.

"rejtett tartalom" - tényleg teljesen okkult szimbólumrendszert használ. Az orákulum jelenetben pl, egy _cigarettázó_ néger nő mond valami okosságot a főszereplő hülyegyereknek, a lakására meg fel van írva, hogy "ismerd meg önmagad".
Ja persze. A minta a delphoi jósda, ahova ugyancsak ez van felírva, meg ahol a Püthia a földből felszálló mérgező gázoktól extatikus állapotban mond valamit, amit aztán a papok feljegyeznek. És így tovább. A nő állítólag három lábú sámlin ül, ja, véletlenül a püthiák is így tettek.

Az alkotók meg a totál zseniális Wlachowski -tesók : https://hu.wikipedia.org/wiki/Wachowski_testvérek nyilván ismerik a történelmet, - (nem úgy mint az átlag hülye amerikai néző) - meg a filozófiát, és olyan magas szinten képzett okkultisták, hogy ha van valaki, aki tényleg sátáni kijelentéseket tud h_ollywood-ban, akkor ők biztos.

Ennél szerintem csak a Jupiter ascending okkultabb, sátánistább és istenkáromlóbb film, amit valaha készítettek.

ez a nevem senki 2022.07.03. 16:36:52

így olvasva a filmről már biztos nemkell meg
néz
ni
az 1000+1 éj
szaka meséji tanúl
ságosabb meg mélyebb

Gery87 2022.07.03. 19:03:35

@MEDVE1978:

Kár hogy a film tele van logikai hibákkal és hülyeségekkel.
Bár ha az egész mátrix világ csak arra van hogy modern köntösbe bujtatva meséljen el valamit akkor oké, de azért jobban is figyelhettek volna a részletekre.

Pl miért emberek az emberek az élő energiaforrások, és miért nem a 300 kilós marhák, akiknek elég lenne a kék eges, legelős Windows hátteret lefuttatni:D nem kéne hozzá lemondellezni az egész XX.századot:)
Már ha eltekintünk attól hogy ez az emberi akku meg "alávalóság kell az agynak" (kóma nem jó?) egy baromság...
stb. stb.

OKé értem hogy ez csak egy film.

MEDVE1978 2022.07.03. 20:57:07

@Serény Vélemény: Na, akkor még okkult is. Mondtam én, hogy vegyesfelvágott :D

MEDVE1978 2022.07.03. 21:04:45

@Gery87: Az említett hibáról, amit példának hozol, olvastam. Az eredeti terv az volt, hogy az emberek agya szolgáljon processzornak / tárolónak és így egyfajta a biomechanikus számítógéprendszer állna össze. Állítólag a stúdió ezt túl bonyolultnak és elmagyarázhatatlannak tekintette (az átlagfogyasztó IQ szintjét látva nem véletlenül) és bedobta, hogy az ember egy elem, sokkal egyszerűbb.

Nagyon logikus és plothole nélküli sci-fit nem nagyon találsz. Szinte mindenhol van hiba, következetlenség, logikátlanság.
Vannak sci-fik, ami inspirálnak és gondolkodásra sarkallnak, a mátrix is az. A kedvenc példám ebből a Star Trek, amit megnéztek a kutatók, amikor gyerekek voltak, aztán feltaláltak olyan dolgokat, amelyeket az emberiség később tényleg használt.
A Mátrix esetében ez a szimulációs elmélet feltérképezését jelentette (még ha nincs is túl sok gyakorlati haszna), meg gondolkozást a mesterséges intelligenciáról.

Billy Hill 2022.07.03. 21:52:44

(Meg 50 évvel a Gestapo ellentétes hatása után újra szalonképessé tette a hosszú bőrkabátot... ;-)

Billy Hill 2022.07.03. 21:54:51

Volt olyan vizsgaidőszakom, amely alatt elkezdte az édzsbíó adni az első részt. Természetesen minden nap megnéztem mindhárom vetítést a tévében, tanulás helyett. :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.03. 21:57:11

@Billy Hill:

Azóta könnyebb oktatni az ókori filozófiát. Platón barlanghasonlatáról csak azt kell mondani "mint a Mátrix" és mindenki érti.

Gógita 2022.07.04. 00:16:19

@midnight coder:

"Teremtett = csinált."

Nem. A teremtés korábban nem létezett dolgok létrejötte, létrehozása, értelem/tervezés, és alkotás/megvalósítás (cselekedet, teremtő aktus) által. Anyag a nem anyagiból.

A csinálás a már létező (teremtett) dolgok felhasználása valamihez, valami készítéséhez, csinálásához.

Az ember csinál, mert nem tud teremteni. Azt használja, ami van.

"Materializmus = nem csinált, hanem létrejött. "

Nem. A materializmus semmit nem tud mondani a létrejövésről, kelretkezésről (teremtésről).
A materializmus = ami van. És ami mérhető.
Még a nem mérhető létező világgal sem tud mit kezdeni. )Psziché, lélek, gondolat, érzések, kreativitás, értelem...) Illetve a világ nem mérhető részével.
A materializmus a világ egy szeletét ismeri(el) csak.

Gógita 2022.07.04. 00:31:31

@midnight coder: "Ilyen a kereszténység is, szerintem egy hívő sem gondolt bele, hogy a bolygón úgy másodpercenként meghal egy-egy ember, mekkora meló lehet ítélni eleveneket és holtakat. Szegény Istennek aki ezt az egészet megteremtette, többet kellene gürcölni ezzel az ítélkezéssel mint bárkinek."

Te meg nem gondolsz bele, hogy mekkora a ma ismert vagy matematikailag, csillagászatilag kiszámolt, kalkulált Világegyetem! És abban mekkora a Föld, és mi?
És ez a "látott" Világegyetem Istennek csak egy kis szelete. Az általa teremtett anyagi része.

Akkor ehhez képest mit is jelent a parányi Földön élő néhány tíz milliárd ember?
Amikor mi még a teremtett résznek is csak egy mikronnyi része vagyunk?!

Ha már Mátrix, akkor kb. egy-egy érző atom vagy futó program/kód sor csupán.

Semmilyen problémát nem okoz minket egyszerre, egyben átlátnia ("éreznie") és megítélnie Istennek! Hiszen eleve BENNE élünk és minden benne történik. A gondolataink, a cselekedeteink is.
Ő egyben tudja az egészet.

Ráadásul nem az időben él. Nem abban a tér-idő kontinuumban, mátrixban, mint mi. Bár ez is az Ő létezésének egy formája, ebben is Ő létezik.

Gógita 2022.07.04. 00:35:12

@MEDVE1978: "Az említett hibáról, amit példának hozol, olvastam. Az eredeti terv az volt, hogy az emberek agya szolgáljon processzornak / tárolónak és így egyfajta a biomechanikus számítógéprendszer állna össze."

Ez sokkal jobb lett volna. Kár, hogy változtattak. Bár a Duracell reklám hatásos volt.

Gógita 2022.07.04. 00:51:35

@MEDVE1978: " A film tele van szimbólumokkal, amik igazából akár filozófiai kérdéseket vetnek fel. Ilyenek például az első rész kérdése, inkább szívesen élünk egy kellemes illúzióban (ahogy az áruló karakter is mondja) vagy ragaszkodunk a valósághoz, ami lehet, hogy borzalmas és szenvedéssel teli."

Ez a kép jól ráillik a manipulációra és az emberek befolyásolására, agymosására is, amit nap, mint nap végeznek rajtunk.
Így nézve elmondható, hogy tömegek most is egy szemükre, agyukba vetített mátrixban élnek!!!

(Lásd pl., hogy vannak akik fixen hiszik, hogy diktatúrában élnek ma Magyarországon!!! Mi ez, ha nem mátrix? Egy vetített világ? Egy nem létező, virtuális valóság? Minden bezáródott vélemény-buborék is egy-egy mátrix!!!)

Gógita 2022.07.04. 01:12:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az is lehet, hogy a világunk csak Isten álma. Ő álmodja.
Honnan tudnánk, ha egy álom szereplői lennénk, hogy az egy álom? Valaki álma?

Ha elég nagy elme álmodja - mondjuk egy végtelen - akkor lehet a mi szintünkhöz képest rendkívül részletes is.
Mint a Mátrix. :-)

midnight coder 2022.07.04. 07:56:34

@Gógita: A Mátrix leggyengébb pontjának én is a duracelles ötletet gondolom, ez akkora baromság ami lehúzza az egész filmet. A második leggyengébb pontja pedig a folytatásai...

midnight coder 2022.07.04. 08:04:05

@Gógita: "Te meg nem gondolsz bele, hogy mekkora a ma ismert vagy matematikailag, csillagászatilag kiszámolt, kalkulált Világegyetem! És abban mekkora a Föld, és mi?
És ez a "látott" Világegyetem Istennek csak egy kis szelete. Az általa teremtett anyagi része. "

Ezt igazából nem tudhatjuk. Maga az egy Isten mint koncepció is egy csapat ókori zsidó által kitalált vallásból jött (amit valószínűleg egyiptomból nyúltak le), ami a sokadik vallás amit az emberiség kitalált. Az, hogy mi a valóság, ezt mi a Mátrix mélyéről nehezen tudjuk megmondani. Ha látsz egy csodát - már ha látsz, én még nem láttam azon túl hogy létezünk - akkor sem tudod megmondani, hogy ezt a dolgot a csúnya gonosz Patás ördög csinálta, vagy a jóságos Isten, vagy egy fejlettebb civilizáció lakója aki csak szórakozásból trollkodik a hülye földlakókkal. Vagy valami teljesen más, amiről fogalmunk sincs mert egyrészt innen nem látjuk, másrészt ha látnánk sem biztos hogy értenénk.

midnight coder 2022.07.04. 08:06:12

@Gógita: Amúgy az anyag->energia és energia->anyag átalakítás is csak technológia kérdése, ez még mindig nem teremtés abban az értelemben, hogy nem a semmiből teremt valamit. Az igazi kérdés viszont az, hogy a semmit ki teremtette?

midnight coder 2022.07.04. 08:11:49

@Serény Vélemény: A zsidók hite csak az egyik a sok-sok vallás közül amit az emberiség valaha kitalált. A görögöké vagy az indiaiaké vagy bármely más nációé sem sátánibb. Sőt, ezen a téren a zsidók vezetnek: a leginkább istenromból írás amit valaha készítettek, az az Ószövetség. Ha létezik olyan hogy Isten és pokol, akkor az elkövetők azóta is ott égnek hitelrontásért.

Serény Vélemény 2022.07.04. 13:16:44

@midnight coder: Feltéve ha Jézus a sírjában van. Ha nincs a sírjában, (mert feltámadott), akkor viszont minden más vallás a nettó hülyeség kategóriájába tartozik.

Gery87 2022.07.04. 15:14:02

@Gógita:

És ha ez csak álom, akkor mi a valóság?
Mióta van az álomképnek öntudata?

Nincs értelme ezen agyalni, hisz úgysem tudod meg soha.
Tehát mindegy.

Gógita 2022.07.04. 19:08:38

@midnight coder: " Az igazi kérdés viszont az, hogy a semmit ki teremtette? "

A mi gondolkodásunk az ismerttől halad a kevéssé ismerten át az ismeretlen felé.
Tehát a világban létező dolgokból indulunk ki, és az alapján mondjuk, hogy a komplexitása, az információtartalma, a rendszerezettsége, az ismert, mérhető paraméterei, stb. inkább mutatnak rendszerezőre, programozóra, alkotó értelemre, mint ennek hiányára vagy káoszra.
Ergo, racionálisabb azt állítani, hogy van olyan értelem, amely alkotta a létező világunkat, mint az, hogy az anyag önmagát hozta létre és fejlesztette ki egészen az emberig, ismeretlen módon.

Tehát analóg módon, ha pl. egy autóból racionálisan és logikusan következtethetünk egy alkotó értelemre (és igen, minden további nélkül és tudományosan!), akkor egy autónál sokkal több információt, nagyobb komplexitást igénylő és tartalmazó létezőből is.
Sőt! A logika szerint fenn áll az az összefüggés, hogy minél bonyolultabb, célszerűbb, specifikáltabb egy dolog, annál több értelemre van szükség a létrejöttéhez. Annál nagyobb, több értelemre mutat.

Egy kőbaltához "kőbaltányi" értelemre van szükség, egy autóhoz "autónyira", vagyis sokkal többre, egy űrrepülőhöz még többre.., stb. Egy galambéhoz, emberéhez, kozmoszéhoz ... még többre...

Ez következik a logikus és racionális gondolkodásból.
Hacsak nem akarjuk eleve kizárni a logikusan adódó következtetést, amely a lehető legkevesebb feltételezést és kitalációt tartalmazza. (Lásd Occam borotvája!) Mint ahogy ma teszik.

Vagyis, a puszta értelemmel, racionális és logikus gondolkodással simán felismerhető a világ létezőiből az azokat létrehozó értelem, az az, hogy mutatnak rá, mint bármely emberi alkotás is az őt kigondoló és megalkotó emberi értelemre.

Eddig tehát, hogy szükségszerűen van egy értelem a rendszer mögött, könnyű eljutni, hiszen van mit vizsgálni. És a vizsgálat tárgyaiból következtetni lehet erre az értelemre, amely létrehozta őket. Vagyis, - nevezzük Istennek -, ez az értelem felismerhető az alkotásaiból.
Ez egyszerű logika és racionalitás.

Innen azonban nem tudunk tovább lépni, nem látunk tovább.
És ezt őszintén el is mondjuk.
Mert nincs mit megvizsgálni. Nincs miből következtetéseket levonni.

Az autóból racionálisan és logikusan következtethetünk arra, hogy van tervezője és alkotója, valószínűleg több is. Ehhez SEMMIFÉLE HIT NEM KELL!
Ugyanígy a sokkal komplexebb létezők, beleérve minket is, mutatnak az alkotó értelemre és annak minimálisan szükséges "emberteremtőnyi" nagyságára is.
És ehhez még nem kell hit! Csupán racionális és logikus, materialista és naturalista ideológiáktól mentes gondolkodás.

De azt, hogy ki a tervező, hogy hívják, ki az anyja, ki szülte, őt ki alkotta... nem tudjuk az autóból, galambból, emberből, univerzumból megállapítani.
Róla akkor tudunk többet, ha ő maga ad magáról több információt.
És itt jön be a hit!

Hogy elhiszem-e, hogy ez a tervező, akinek szükségszerű létezését belátom, kommunikál is velünk?
Elhiszem-e, hogy ad útmutatásokat a jó élethez? Elhiszem-e, hogy elmondja a játékszabályokat? Elhiszem-e, amit állít magáról és amit mond rólam és az általa teremtett világról? Stb.

Itt már kell a hit.

És itt már kell a forráskritika, kell, hogy a sok-sok információban megtaláljuk az igazat és kizárjuk a hamisakat. Ide már filozófiai és teológiai gondolkodás és összevetés kell, hogy mi illeszkedik egy valódi teremtőhöz, és mi nem? Melyik tanítás lehet valóban tőle, és melyik nem?
Pl. az-e, hogy minden Őbenne létezik és Ő a végső EGY létező, vagy az, hogy Ő egy felhő szélén ülő szakállas öregúr, aki lenézve élvezkedik azon, amiket ügyködünk itt lent? ...

Ez is kiszűrhető. Nagy meló.

A "semmi" csak anyagi értelemben volt semmi! A világunk, az anyag, Isten nem anyagi (transzcendens, szellemi) létezéséből jön. Ő már volt az anyag előtt is.
Ahogy most is van az anyagi létezőkön túl is.

Gógita 2022.07.04. 20:15:30

@midnight coder: " A zsidók hite csak az egyik a sok-sok vallás közül amit az emberiség valaha kitalált. A görögöké vagy az indiaiaké vagy bármely más nációé sem sátánibb."

Valójában bőven van lehetőség az információk - különböző tanítások, elképzelések, hitek.. - összevetésére, (akár racionális) mérlegelésére (lásd: inkább a végső egy létező, vagy egy felhő szélén/Olümposzon ücsörgő öregúr?.Stb.) és (ki)szelektálására!

Gery87 2022.07.04. 20:53:56

@MEDVE1978:

A kollektív processzoros dolog azért egy fokkal értelmesebb lett volna.

Szerintem egyébként sokszor a "mély mondanivalót" utólag rakják hozzá, amikor már siker van vagy maguk a nézők, rajongók költik ki....okkult elemeket meg bárki bele tud rakni bármibe attól még nem lesz értelme és nem lesz, cél hogy mondanivalója is legyen.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása