magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Istenesülés

A keresztény élet célja az istenesülés.

A keleti kereszténység ezt jellemzően szó szerint érti, míg a nyugati inkább átvittebb értelemben. Mindkét esetben persze vannak hullámzások, egykor keleten is az átvit értelem volt a vezető, a XIV. sz. közepén lett egyértelműen elfogadva a szószerinti felfogás. S természetesen nyugaton is mindig megvolt a szó szerinti felfogás is.

A fogalom jelen van a hinduizmusban és az abból származó vallásokban - buddhizmus, dzsainizmus, de a sajátos hindu-iszlám keverék szikhizmus is -, ott a probléma azonban nemlétező. Hiszen ezek a vallások abból indulnak ki, hogy az egyén csak látszat, így az istenesülés egyszerűen a felemelkedett lélek megszűnése, az istenivel való egységben feloldódása.

A kereszténység számára ez az út nem járható, hiszen az egyéni lélek nem látszat, hanem Isten akarata szerinti teremtett entitás. Nyilván így nem lehet cél a megszűnése, hiszen minek teremtene Isten olyat, aminek a feladata az önmegsemmisülés.

(Persze a judaizmusban és az iszlámban is megtalálható hasonló, mindkettőnek a misztikus verziójában, lásd kabbalizmus, haszidizmus és szufizmus.)

A másik probléma: ha nem szűnik meg az egyén, akkor hogyan istenesül? Hiszen egyrészt nem lehet "pótisten", de az egyetlen Isten része se lehet.

Kifejezetten érdekes a mormonizmus megoldása. A mormonizmus zsidó-keresztény alapú nem-keresztény vallás, egy tanulatlan, de önszorgalmilag képzett parasztfiú, Joseph Smith találta ki az XIX. századi Amerikában. Smith volt annyira értelmes, hogy rájött a problémára, s gyorsan megoldást is adott. Korabeli nyelven, de egyfajta multiverzum elméletet fejlesztett ki, mely szerint az istenesült emberből Isten lesz, egy új saját univerzummal. Ez nem vicc, a mormonizmus tényleg azt tanítja, hogy a mi Istenünk egykor egy távoli bolygón élt mint halandó - Kolob bolygón -, de aztán istenesült, s így lett ő a mi világunk istene. Azaz a mormonizmus egy sajátos többistenhit, mely azonban mégis egyistenhit a gyakorlatában, lásd a mi valóságunkban egy Isten van, persze van még sok milliárd más isten, de azok teljesen irrelevánsak számunkra. Persze mindez oda vezet, hogy a mormonizmus az egyik legalapvetőbb keresztény elvet, a semmiből való teremtést is tagadni kénytelen. Hiszen nyilván nem lehet teremtés, ha sok isten van.

A keresztény megoldás Isten két részként való felfogása: megismerhetetlen lényeg és megismerhető gyakorlat, a népszerű példa erre a hőforrás és a hő viszonya: nyilván a kettő egy egység, külön-külön nem lehetnek, de pl. a Nap sugarait képesek vagyunk nézni, míg magába a Napba nézve megvakulunk. Így ahogy a napsugár fentről jön le, mi is képesek vagyunk lentről felfelé menni, egészen a napsugarakig. Az istenesülés tehát valami ilyesmi, felemelkedés eddig a szintig, miközben természetesen nem tudunk az isteni lényeggel egyesülni. Az út pedig a szabad akaratból való eljutás az istenihez.

A próbálkozásnak azonban tisztának kell lennie. Mindenféle mesterséges behatás hazugság. Ezért is utasítja el a népszerű álezotériát a kereszténység: az alkohol, a kábítószer, s társaik nem betekintést adnak egy magasabb világba, hanem egyszerűen érzéki csalódást eredményeznek.

Nagyszerű érvet láttam erre egyik kedvenc, egyáltalán nem vallásos, sőt inkább az ateizmus felé hajló elmefilozófusomtól, Donald D. Hoffmantól, akitől amikor megkérdezték, segít-e a varázsgomba a mögöttes valóság megismeréséhez, azt mondta, nem tudja, de kétli, mert ez neki inkább úgy tűnik, mintha rosszul állítanánk be egy tv-t, majd azon adás helyett mindenféle furcsa vonalakat és zörejt látnánk, hallanánk, amire azt állítanánk, íme ez a "mögöttes adás", miközben egyszerűen csak össze-vissza birizgáltunk egy készüléket.

Alapvetően a zenét jó eszköznek szokás tekinteni, ez ugyanis képes hangulatot adni, de mégse "birizgálja" szét az agyat. De mindezt elmondta már egy egyáltalán nem keresztény ember is, Platón, 2500 éve: a szépséget keresve először a szép testet nézzük, aztán a szép lelket, majd a tudás szépségét, végül eljutunk magának a szépnek a fogalmához, minden ami szép azért szép, mert részese ennek a szépség fogalomnak, s ez a szeretet legfelsőbb foka, magát a szépet szeretni.

A téma engem már jóval kereszténnyé válásom előtt izgatott. Valahogy ösztönösen elutasítottam a kábultságot, így azzal szerencsére sose kísérleteztem - részeg persze voltam, de sose hozott áttörést. Persze elismerem, kevés alkohol adhat lökést, de önmagában nem hoz semmit. Én ezt nem gyakorlom.

Az egyik, ami miatt baromira utálom a protestantizmust, s különös annak Magyarországon is többségi verzióját, a kálvinizmust: a puritanizmus szerintem mélyen keresztényellenes eszme. Abszolút tévút úgy rettegni a hedonizmustól és a materializmustól, hogy átesünk a ló túlsó oldalára, s elvetünk minden földi örömöt. Miközben a földi öröm éppenhogy eszköz lehet az isteni természet megismeréséhez, ha elvetjük az öröm öncélúságát. Egy szépen "megcsinált" nő, egy játszó kutya, egy kinőtt növény, de még egy szépen megcsinált tárgy vagy egy jó étel is eszköz lehet, ha megfelelő módon szemléljük őket.

Számomra pl. a homoszex és a pedofília nem elsősorban erkölcsi rossz, hanem esztétikai rossz. Mindkettő a természetes szépség és jóság korcs megcsúfolása.

szép tárgy: egy Ikea-szarvas - az istentelen skandinávok akaratlanul létrehoztak valami szépet

Címkék: közélet
92 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4917873077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.07.04. 08:13:36

"Nyilván így nem lehet cél a megszűnése, hiszen minek teremtene Isten olyat, aminek a feladata az önmegsemmisülés."

Miért, a tested az nem ilyen?

midnight coder 2022.07.04. 08:19:54

"Persze mindez oda vezet, hogy a mormonizmus az egyik legalapvetőbb keresztény elvet, a semmiből való teremtést is tagadni kénytelen. Hiszen nyilván nem lehet teremtés, ha sok isten van."

Miért ne lehetne? Itt elvégzed a gyorstalpalót, sikeresen levizsgázol, megkapod a starter kit-et egy hogyan teremtsünk univerzumot hat nap alatt című kézikönyvvel és a hozzá tartozó semmivel és nekiállhatsz te is összebarkácsolni a saját világodat, ahol te lehetsz a Teremtő.

Mormonoknak javasolt játék a Civilization soroszat... Kérdés pesze, hogy kik gyártják a starter kitet és ki írta a kézikönyvet.

tűz fal 2022.07.04. 08:22:32

A katólikusok nem utasítják el a földi örömöket? Azt olvastam valahol, hogy a középkorban azért nem volt szokás rendesen tisztálkodni, mert minek itt a földön bármit foglalkozni a testünkkel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.04. 08:23:48

@tűz fal:

A fő ok: a fürdőszoba hiánya. A közös fürdőt meg elutasították annak szexuális jellege miatt.

2022.07.04. 08:39:23

a magyar reformátusság a felvilágosodás előtt volt puritán.

debrecent néhányszor kifosztották a német-rómaiak. úgy, hogy elvették az összes aranyat, ezüstöt. a vagyontárgyakat felprédálták, a házakat felgyújtották. ezek után nem tudtak földet művelni. ebből következtek a szárazságok. abból a tűzvészek. amikor elsősorban állattartásból éltek, akkor megjelent a városban a dögvész. különféle járványok. és úgy tartották, hogy ilyen istencsapásokkor nincs helye a vígazságoknak. hanem csak szigorú erkölcsiség mellett építhető újra a város. ahogyan a főnixmadár feltámad a poraiból.

és a felvilágosodás szakított a puritanizmussal. a felvilágosodás debrecenben csokonai és fazekas időszaka. (nem montesquieu). abban a korban azt mondták, hogy a szigorú erkölcsiégnek nem feltétlen kell kőkemény vasszigornak lennie. hanem fontosak a reáliák. meg kell érteni, hogy miért van tűz, meg kell fékezni. meg kell érteni, hogy mi szennyezi el a vizet, a földet, a levegőt. be kell vezetni az orvoslást, a fizikát, a kémiát, a matematikát.

amit a puritanizmus előtt is fontosnak tartottak. pl. debrecenben adták ki az első magyar számtankönyvet. persze a reformátusságban a kőkemény vasszigor időnként újra megjelenik. a poroszos mentalitás a protestantizmustól nem áll túl távol.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.04. 08:44:48

@tűz fal: de azt csak a flagellánsok és hasonlók csinálták. Az "evangéliumi szegénység" című izé a félremagyarázott változata a teve(hajókötél)-tű foka esetnek, holott az nem arról szól, hogy ne keresd, alkosd a jót és a szépet (a kereszténység pont ennek az ellenkezőjét hirdeti) hanem arról, hogy a kereszténység milyen lelki átalakulást igényel, és milyen nehézségekbe ütközhetsz.

2022.07.04. 09:01:18

a magyar református egyház úgy kálvinista, ahogyan a cipőm sarka. debrecenben legalább is. kezdetben magyar népi katolikusnak hirdették a prédikátorok. aztán volt lutheránus. végül kálvinista lett. mert genfből kaptak támogatást. ezért debrecen a kálvinista róma. a magyar genf. a magyar vallást hirdeti.

budapesten látom ezeket a kálvinistákat a károli gáspár főiskolán. ez a fiatalember a youtube sztárja.
kalvinistaapologetika.hu/author/nagy-gergely/
na ő kálvinista. és fogalma nincs, hogy mi a reformáció. amiből kialakult debrecen. nem érti, hogy a reformáció lényege az, hogy a zsidókeresztény hagyományt beemeljük a népvallásba. amire egy katolikus azt mondja, hogy szinkretizmus és újpogányság. na az a reformátusság.

2022.07.04. 09:22:21

az ortodoxiában van az ikonfestészet. a protestáns ikonfestészet.
wmn.hu/picture/91648/normal/214/00214782.jpeg
nemcsak szenteket lehet rajzolni, hanem növényeket, állatokat is lehet. vagy valami szürreálisat.
s3-eu-west-1.amazonaws.com/artportalhu/images/content/cikk/igazgyongy1.jpg
ritók néném egy protestáns ikonfestő.az ortodoxia ilyesmit nem enged meg. a protestantizmus ennél liberálisabb. világiasabb. a népvallást hirdeti meg.

és ugye vannak az emoji-k. ezek azt mondják, hogy van egy generikus jelképrendszer, ami az érzelmeket fejezi ki. és teljes egészében világias és globalizált. azt használja a facebook.

Yorg 2022.07.04. 10:47:20

Azért a kereszténységben központi szerepe van a bornak (kánai menyegző, utolsó vacsora, boráldozat, átlényegülés, stb.), szóval ez az alkoholellenesség valahol sántít.

2022.07.04. 11:00:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
mi a kritériuma a kereszténységnek?
az általános emberség és a nem evilági hit. ez a kettő.
van-e még valami?

Yorg 2022.07.04. 11:07:26

@Deak Tamas: A Tű Foka a valóságban egy jeruzsálemi gyalogátjáró volt, ahol a tevék csak hason csúszva fértek át.

Yorg 2022.07.04. 11:12:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Erre reagáltam, nem a mormonizmusra:
"az alkohol, a kábítószer, s társaik nem betekintést adnak egy magasabb világba, hanem egyszerűen érzéki csalódást eredményeznek."

Egyébként sok amerikai protestáns, nemcsak mormonok keményen alkohol-ellenesek. Pl. vannak, akik szerint Jézus szőlőlévé változtatta a vizet a kánai menyegzőn, nem borrá.

2022.07.04. 11:16:12

@Yorg:
és akkor mi van? ha őszerine a kánai menyegzőn alkholmentes szőlőlevet ittak. vagy esetleg citromos sört. akkor mi van?

Yorg 2022.07.04. 11:22:02

@cvsvrs: Semmi, csak érdekesség. Ugye a protestánsok a "sole scriptura" alapján állnak, a Bibliában pedig fekete-fehéren az áll, hogy Jézus borrá változtatta a vizet.

2022.07.04. 12:06:21

@Yorg:
kálvin nem fogadta el a pápai enciklikákat és azt, hogy kiátkozzák. és ebből lett a sola scriptura. van egy tippem, hogy a predestinációt is arra találta ki, hogy ne lehessen eretneknek nyilvánítani. mert ha eleve el van rendelve, hogy ki üdvözül és ki nem, akkor nem nagyon lehet senkit se kiátkozni.

a magyar protestantizmus a magyar vallás meghirdetését jelenti. azt, hogy magyarország a keresztény államnemzetbe vetett hiten alapul. ez az egyetemes [katolikus] népvallás. ez teremt vallásbékét a pápistákkal.

2022.07.04. 12:32:19

@Yorg:
Azt akarom jó és a hasznos dolgokban eszesek legyetek, az gonosz és ártalmas dolgokban penig együgyűek.

a protestánsok ezzel ajánlák az első magyar aritmetika könyvet. az aritmetika a számvetésnek tudománya. a számvetés az ugye részben érzelmi kérdés. számot vetünk saját magunkkal. az is matek? a magyar protestantizmusban igen. protestáns erkölcsiséggel kellene számolgatni. a számtan és a hittan egyesül: számvetés.

ezt nehéz lefordítani latinra, németre, vagy angolra. ez magyar vallás.

2022.07.04. 12:49:46

@Yorg:
pl. ez protestáns hitvallás. (na jó ezt éppen egy katolikus írta, vörösmarty a kevés katolikus költők egyike. tiszteletbeli protestáns.)

Mi dolgunk a világon? küzdeni,
És tápot adni lelki vágyainknak.
Ember vagyunk, a föld s az ég fia.
Lelkünk a szárny, mely ég felé viszen,
S mi ahelyett, hogy törnénk fölfelé,
Unatkozzunk s hitvány madár gyanánt
Posvány iszapját szopva éldegéljünk?
Mi dolgunk a világon? küzdeni
Erőnk szerint a legnemesbekért.
Előttünk egy nemzetnek sorsa áll.
Ha azt kivíttuk a mély sülyedésből
S a szellemharcok tiszta sugaránál
Olyan magasra tettük, mint lehet,
Mondhatjuk, térvén őseink porához:
Köszönjük élet! áldomásidat,
Ez jó mulatság, férfi munka volt!

vö. nagy gergely kálvinista. a kálvinizmus 5 pontja: T.U.L.I.P.: mozaikszóval írható le. 1. Teljes romlottság (teljes képtelenség a jóra) 2. Feltétel nélküli kiválasztás 3. Korlátozott engesztelés (részleges vagy behatárolt megváltás) 4. Ellenállhatatlan kegyelem 5. A szentek állhatatossága (üdvösségre való megtartatása)

ebből egy protestáns vörösmarty-t választja. de ettől még nagy gergely hirdesse meg a TULIP moziaikszóval leírt akármicsodát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.04. 13:01:25

@cvsvrs:

Nyilván nincs a kérdésre semleges válasz.

Szerintem:
- Krisztus istensége,
- Szentháromság,
- apostoli hitvallás.

2022.07.04. 13:08:54

a kereszténység általános emberség nem evilági bölcseletre alapozva.
a keresztény államnemzetbe vetett hittel és népvallással.

tehát nem a tulip mozaikszóval leírt nem tudom micsoda.

T mindenki teljesen romlott. (vagy nem.)
U feltétel nélkül választott (vagy nem.)
L korlátozottan engesztelődik (vagy nem)
I ellenállhatalan a kegyelem (vagy nem)
P a szentek állhatatosak (vagy nem)
a protestánsok éppen nem hiszik, mindenki velejéig romlott, na de a szentek így a szentek úgy. az anyátok picsáját ezzel a sok szenttel. ettől még nagy gergely hirdesse meg, csak egy protestáns nem ebben hisz, legalább is errefelé. budapesten nem sok magyar van. még a reformátusok között se.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.04. 13:16:17

@cvsvrs:

A TULIP-elvrend fele nem keresztény eleve. De erről már írtam.

2022.07.04. 13:18:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez a a része nem evilági bölcselet. az általában úgy kezdődik, hogy az egy Isten. a fiú az atyaúristennek jobbján ül. erre már egy protestáns azt mondja, hogy a franc se tudja hogy ülnek le.

2022.07.04. 13:18:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
szerinted nem keresztények. szerintük pedig te nem vagy keresztény.

2022.07.04. 13:19:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
honnan tudjuk, hogy mi a keresztényi és mi nem az?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.04. 14:27:37

@Yorg: a tű foka egy félrefordítás volt, ugyanúgy mint a János evangéliumának legvégén a "Szeretsz-e" kérdéssorozat, tevének fordították a hajókötelet. Jókai és mások is írtak erről.

2022.07.04. 17:20:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez egy konfirmáció fogyatékosokkal.
www.immanuelotthon.hu/_projects/immanuelotthon/uploads/mediacenter-image/album_96/image/large/62a1d6114f75e-dsc-1151.JPG
nem vagyok benne biztos, hogy értik mi az antitrinitáriusság avagy a szentháromságtagadás. azt sem feltétlen értik, hogy mi az, hogy három és hogy mi a tagadás. talán mégis lehetnek keresztények.

Yorg 2022.07.04. 17:59:45

@cvsvrs: Károli Gáspár többször fellépett a szentháromságtagadók ellen.

Gógita 2022.07.04. 21:40:01

@Yorg: "Ugye a protestánsok a "sole scriptura" alapján állnak, a Bibliában pedig fekete-fehéren az áll, hogy Jézus borrá változtatta a vizet. "

Sok-sok vita, beszélgetés után protestánsokkal, köztük a fent említett Nagy Gergellyel is, egyértelművé vált, hogy a Sole scriptura kamu.
Konkrét bibliai igéket, tanításokat sem fogadnak el, ha ARRÓL KÁLVIN(ék) MÁST MONDOTT!

A valóság a Sole Calvinus!!! És minden, ami ellentmond Kálvinnak és későbbi társainak, az ő saját, SZUBJEKTÍV igemagyarázataiknak, elvetendő.
(Mert, hogy alaptanítások is kukába mennének, amelyek célja és értelme éppen az, hogy megokolják, miért nem katolikusok, miért kellett vallásháborút kirobbantani?!!!
Ha elismernék, hogy ezek hibásak... Akkor az egész protestáns lázadás igen csak más képbe, más megítélés alá kerülne. )

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.04. 21:48:37

@Gógita:

S fordítva is: elfogadnak egy sor nem-bibliai tanítást.

Eleve maga a Sola Scriptura sehol sincs benne a Bibliában.

Gógita 2022.07.04. 21:52:06

@cvsvrs: "honnan tudjuk, hogy mi a keresztényi és mi nem az? "

Onnan, hogy a keresztény krisztusit jelent! Tehát, ha ismerjük Krisztus és tanítványai, apostolai tanítását, akkor tudjuk. Mert ezek ismert és konkrét tanítások. Nem véleményesek.

Keresztény csak az, aki Krisztust követi, CSAK az ő tanítása szerint él és hisz.
Minden saját, hozzáköltött, képzelt, átértelmezett... plusz tanítás eltérés és eltévelyedés.

ulpius66 2022.07.04. 21:55:26

Hát azért a keresztény alapok elég képlékenyek.....

A kereszténység az egy zsidó szekta!!!!!!
(legalábbis évszázadokig az volt......)

A zsidó Szűz Mária volt a főkolompos, aki a családjával meg akarta szerezni a zsidó főhatalmat!

JÓL KITALÁLTA, HOGY A FIA A MESSIÁS, ÉS EZT JÓL ELADTA A ZSIDÓK EGY RÉSZÉNEK!

PERSZE EBBŐL KIBASZOTT NAGY PERPATVAR LETT A ZSIDÓSÁGON BELÜL..... DE VÉGÜL GYŐZTEK AZ ORTODOX ZSIDÓK, ÉS JÉZUST JÓL ELTETTÉK LÁB ALÓL.....

... és üldözték a zsidók a "lázadó" keresztény-zsidókat!!!!

A KERESZTÉNYSÉG TÖRTÉNETÉNEK ELSŐ KÉT ÉVSZÁZADÁBAN MINDEN KERESZTÉNY CSAK ÉS KIZÁRÓLAGOSAN CSAK ZSIDÓ LEHETETT!

ZSIDÓ VOLT KERESZTELŐ SZENT JÁNOSTÓL AZ APOSTOLOKIG MINDENKI!!!!

SŐT!!!!!

ZSIDÓ VOLT AZ ÖSSZES PÁPA, A KERESZTÉNY-VÉRTANÚK, ZSIDÓK VOLTAK A KERESZTÉNY SZENTEK, A PAPOK, STB.....

A keresztény-térítés is csak zsidók között jöhetett szóba, az apostolok is csak zsidókat kereszteltek meg.......

AZTÁN MIKOR A ZSIDÓK ENGEDÉLYEZTÉK, HOGY NEM CSAK ZSIDÓ LEHETETT KERESZTÉNY, AKKOR IS AZOKAT A POGÁNYOKAT AKIK ÁTTÉRTEK A ZSIDÓ-KERESZTÉNY HITRE, KÖRÜLMETÉLTÉK, A ZSIDÓ SZERTARTÁSOKAT MEG KELLETT TARTANIUK PL. A SZOMBAT ÜNNEPE, A ZSIDÓ HÚSVÉT (AZ EGYIPTOMI RABSÁGBÓL VALÓ SZABADULÁS ÜNNEPE)....

Ezzel csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a kereszténység 2-300 évig csak és kizárólagosan a zsidókról szólt!

Aztán amikor valamelyik okostojás római cézár rájött, hogy ezzel a vallással milyen jól kézben lehet tartani a jónépet, akkor római államvallást csinált a kereszténységből, kiszorította a zsidókat, a zsidó ünnepeket... és évszázadok alatt alakult ki ilyenné, amilyennek megismertük!

Gógita 2022.07.04. 21:57:21

@cvsvrs: A fogyatékkal élőket bizonyára Isten is pozitívan diszkriminálja.
Ha már ilyen szereplőket is betervezett az isteni színjátékába.

Gógita 2022.07.04. 22:01:57

@ulpius66: Azta!
Hihetetlen mennyire nem tudsz erről semmit. :-)

Gógita 2022.07.04. 22:17:51

@ulpius66: Pál és mások azonnal hirdették az evangéliumot a pogányoknak is, akik szép számmal meg is tértek!

Lásd pl. a Galatákhoz írt levelet - vagy több más helyen.

" 1Tizennégy év múlva Barnabás kíséretében ismét fölmentem Jeruzsálembe, s magammal vittem Tituszt is. 2Kinyilatkoztatástól indítva mentem föl, s megbeszéltem velük, a tekintélyesekkel külön is az evangéliumot, amelyet a pogányok közt hirdetek, hogy hiába ne fáradozzam vagy fáradtam légyen. 3Ők még kísérőmet, Tituszt sem kényszerítették a körülmetélésre, pedig pogány volt. 4Sőt a hamis testvérek ellenére sem tették, akik azért lopakodtak és tolakodtak be, hogy kifürkésszék Krisztus Jézusban való szabadságunkat és szolgaságba taszítsanak. 5Ezeknek egyetlen pillanatra sem engedtünk, hogy az evangélium igazságát megőrizzük számotokra. 6A tekintélyesek pedig – hogy azelőtt milyenek voltak, nem tartozik rám, az Isten nem személyválogató –, a tekintélyesek engem semmivel sem terheltek meg. 7Ellenkezőleg: elismerték, hogy én vagyok megbízva a körülmetéletleneknél az evangélium hirdetésével, mint Péter a körülmetélteknél. 8Aki ugyanis Péterrel munkálkodott a körülmetéltek közt végzett apostolkodásban, velem is munkálkodott a pogányok közt. 9Mikor Jakab, Péter és János, akiket oszlopoknak tekintettek, fölismerték a nekem adott kegyelmet, az egyetértés jeléül nekem és Barnabásnak jobbjukat nyújtották: mi a pogányok közt apostolkodjunk, ők pedig a körülmetéltek közt. 10Csak gondunk legyen a szegényekre. Törekedtem is arra, hogy ezt megtegyem.
Péter is jóváhagyja tanítását.
11Mikor azonban Péter Antióchiába érkezett, szembeszálltam vele, mert rászolgált. 12Mielőtt ugyanis némelyek megérkeztek volna Jakabtól, együtt érkezett a pogányokkal, de mikor megjöttek, visszahúzódott és különvált tőlük, mert félt a körülmetéltektől. 13Kétszínűségéhez a többi zsidó is csatlakozott, úgy hogy még Barnabást is belesodorták kétszínűségükbe. 14Mikor tehát láttam, hogy nem viselkednek az evangélium igazságához híven, mindnyájuk előtt megmondtam Péternek: „Ha te zsidó létedre pogány módon s nem zsidó szokás szerint élsz, hogyan kényszerítheted a pogányokat, hogy zsidó módon éljenek?”
Fölszabadulás a törvény alól.
15Mi születésünknél fogva zsidók vagyunk, s nem bűnös pogányok. 16Tudjuk azonban, hogy az ember nem a törvény tettei alapján igazul meg, hanem Jézus Krisztusba vetett hit által. Ezért mi is elfogadtuk Jézus Krisztus hitét, hogy a Krisztusba vetett hit által, s ne a törvény cselekedetei alapján igazuljunk meg, mert a törvény tettei által senki meg nem igazul. 17Ha pedig mi, akik Krisztusban keressük a megigazulást, mégis bűnösök maradunk, vajon nem a bűn szolgája Krisztus? 18Semmi esetre sem! Ha ugyanis újra felépítem azt, amit leromboltam, önmagamat teszem törvényszegővé. 19Hiszen a törvény által meghaltam a törvénynek, hogy Istennek éljek. Krisztussal keresztre vagyok feszítve. 20Élek ugyan, de nem én, hanem Krisztus él bennem. Amennyiben most testben élek, Isten Fiának hitében élek, aki szeretett engem, s önmagát adta értem. 21Isten kegyelmét nem vetem el. Ha ugyanis a törvény által történik a megigazulás, Krisztus hiába halt meg. "

"Hallottátok ugye, hogyan viselkedtem egykor a zsidó vallásban: könyörtelenül üldöztem Isten egyházát és pusztulására törtem. 14A zsidó vallásosságban felülmúltam számos fajtámbéli kortársamat, mert szerfölött buzgólkodtam atyáim hagyománya érdekében. 15Ám úgy tetszett annak, aki már születésemtől kiválasztott s kegyelmével meghívott, 16hogy kinyilatkoztassa bennem Fiát, akit hirdetnem kell a pogányoknak. Attól fogva nem hallgattam testre és vérre, 17Jeruzsálembe sem mentem föl apostolelődeimhez, hanem Arábiába távoztam, majd ismét Damaszkuszba tértem vissza. 18Három év múlva aztán fölmentem Jeruzsálembe, hogy megismerkedjem Péterrel, s nála maradtam tizenöt napig. 19A többi apostolt nem láttam, csak Jakabot, az Úr testvérét. 20Amit itt írok, Isten előtt mondom, nem hazugság. 21Aztán Szíria és Kilíkia tartományba mentem. 22Júdea Krisztusban hívő egyházaiban személyesen ismeretlen voltam. 23Csak annyit hallottak felőlem: aki egykor üldözött minket, most hirdeti a hitet, amelynek előbb romlására tört. 24És magasztalták miattam az Istent. "

Stb. Más helyen konkrétan határozatot hoztak a tanítványok arról, hogy a megtért pogányokat NEM KELL KÖRÜLMETÉLNI!

Gógita 2022.07.04. 22:28:38

@ulpius66:

" Vita Antióchiában.
15 1Néhányan, akik Júdeából jöttek, így tanították a testvéreket: „Ha nem metélkedtek körül Mózes törvénye szerint, nem üdvözülhettek.” 2Mivel emiatt zavar és nagy vita támadt Pál, Barnabás és közöttük, azt határozták, hogy Pál és Barnabás néhányukkal menjen fel Jeruzsálembe, s ebben a vitás ügyben forduljon az apostolokhoz és a presbiterekhez. 3Az egyház egy darabon elkísérte őket, aztán átszelték Föníciát és Szamáriát, és elbeszélték a pogányok megtérését. Ezzel nagy örömet szereztek minden testvérnek. 4Amikor megérkeztek Jeruzsálembe, szívesen fogadta őket az egyház: az apostolok és a presbiterek. Beszámoltak róla, mi mindent tett közreműködésükkel az Isten. 5Azok közül, akik a farizeusok felekezetéből lettek hívővé, néhányan felálltak és kijelentették: „Körül kell nekik metélkedni, és rájuk kell parancsolni, hogy tartsák meg Mózes törvényét.”
Az apostoli zsinat.
6Összegyűltek az apostolok és a presbiterek, hogy megvizsgálják ezt az ügyet. 7Heves vita támadt, végül felállt Péter, és ezt a beszédet intézte hozzájuk: „Testvérek! Tudjátok, hogy az Isten kezdettől fogva kiválasztott közületek, hogy a pogányok az én számból hallják az evangélium tanítását, és higgyenek. 8S maga az Isten, aki ismeri a szívet, tanúsította, hogy nekik is megadta a Szentlelket, éppúgy, mint nekünk. 9Nem tett különbséget köztünk és köztük, amikor a hittel megtisztította a szívüket. 10Mit teszitek hát próbára az Istent, miért akarjátok a tanítványok nyakára rakni az igát, amelyet sem atyáink, sem mi nem bírtunk elviselni? 11Az a hitünk, hogy Urunk Jézus kegyelméből üdvözülünk mi is, s ugyanígy ők is.” 12Erre az egész gyülekezet elhallgatott, és meghallgatták Pált meg Barnabást, hogy milyen csodákat tett általuk az Isten a pogányok között. 13Amikor befejezték a beszámolót, Jakab vette át a szót: „Testvéreim, hallgassatok meg! 14Simon elmondta, miként gondoskodott róla Isten először, hogy a pogányok soraiból népet szerezzen nevének. 15Ezzel megegyeznek a próféták szavai, hiszen meg van írva: 16Aztán visszatérek és újra fölverem Dávidnak bedőlt sátrát. Roncsait helyrehozom és a sátrat felállítom, 17hogy a többi ember is keresse az Urat, minden nép, mely hívja nevemet. Az Úr mondja ezt, s meg is teszi, 18amit öröktől fogva kinyilvánított. 19Ezért az a véleményem, hogy nem kell terhet rakni azokra, akik a pogányságból tértek meg az Istenhez, 20hanem csak azt írjuk elő nekik, hogy tartózkodjanak a bálványoktól, nehogy tisztátalanná váljanak miattuk, továbbá a paráznaságtól, a fojtott állattól és a vértől. 21Mert Mózesnek ősi nemzedékek óta hirdetői vannak a városokban, akik minden szombaton felolvassák a zsinagógákban.” 22Erre az apostolok, a presbiterek és az egész egyház jónak látták, hogy kiválasszanak maguk közül néhány férfit, és Pállal és Barnabással elküldjék őket Antióchiába, mégpedig Júdást, másik nevén Barszabbászt, meg Szilást, akik a testvérek között vezető szerepet vittek. 23Ezt írták a kezük által: „Az apostolok és a presbiterek, a testvérek, üdvözletüket küldik az Antióchiában, Szíriában és Kilikiában élő, pogányságból megtért testvéreiknek! 24Hallottuk, hogy közülünk néhányan – megbízásunk nélkül tanítva – megzavartak titeket, feldúlták lelketeket. 25Ezért közmegegyezéssel elhatároztuk, hogy kiválasztunk néhány férfit, és elküldjük őket hozzátok a mi szeretett Barnabásunkkal és Pálunkkal, 26ezekkel az emberekkel, akik egész életüket Urunk, Jézus Krisztus nevének szolgálatára szentelték. 27Elküldtük hát Júdást és Szilást, ők majd élőszóval is elmondják nektek ezeket. 28Úgy tetszett a Szentléleknek és nekünk, hogy ne rakjunk rátok több terhet a szükségesnél, annál, 29hogy tartózkodnotok kell a bálványoknak áldozott eledeltől, a vértől, a fojtott állattól és a paráznaságtól. Ha ezektől tartózkodtok, helyesen jártok el. Jó egészséget!” "

2022.07.05. 06:44:14

@Gógita:
ez a zsidó kereszténység.

2022.07.05. 06:49:45

@Gógita:
Máté 22:36-40
36 Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?
37 Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedbõl, teljes lelkedbõl és teljes elmédbõl.
38 Ez az elsõ és nagy parancsolat.
39 A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
40 E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.

az alapvető tanítás az általános emberség nem-evilági bölcseletre alapozva. és ez az, amit megértenek a szellemi fogyatékosok is.

midnight coder 2022.07.05. 07:44:52

@ulpius66: Igazából Jézus a zsidó hitet hekkelte meg hogy elterjessze a saját vallását. Ez pont ideális volt minden potenciális vallásalapítónak, mert akkortájt a zsidók nagyon vártak már egy messiást, ami jó piac volt minden korabeli bűvész, varázsló vagy pap számára. Viszont ennek az ára az volt, hogy az Ószövetséget meg kellett tartania, ami viszont eléggé ellentétben áll azzal amit ő akart mondani. Ezért aztán egy elég ellentmondásos vallás jött létre, és ehhez kellettek az olyan tákolások mint a szentháromság.

midnight coder 2022.07.05. 07:49:49

@Deak Tamas: "holott az nem arról szól, hogy ne keresd, alkosd a jót és a szépet "

Nem igazán, szerintem a tű foka pont arról szól, ami oda van írva. Ha gazdag vagy és sikeres, akkor ragaszkodni fogsz a világi dolgokhoz, márpedig így nem tudsz üdvözülni. Ez kb. azonos a buddhisták világszemléletével, akkor tudsz megszabadulni a folytonos újjászületéstől, ha elengeded a ragaszkodást a világi dolgokhoz.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.05. 08:22:50

@midnight coder: és a tű foka példa hol szól arról, hogy ne keresd, ne alkosd a jót és a szépet?
Amúgy nemcsak a "gazdagságra" és a "sikerességre" vonatkozik (bármi is legyen az) - miképp a példa elolvasása után ez világos - hanem általában beszél Krisztus erről. Csontváry is ugyanezért írja a memoárjában: "anyaggal terhelten nem üdvözülhet senki".

2022.07.05. 11:37:32

@midnight coder:
volt a zsidó vallás. abból létrejött a zsidókereszténység. abból a latinkereszténység (a pápaság) és abból a magyar kereszténység (a reformációval).

csakhogy magyarországon a többség ellenreformált. a kereszténységet kizárólagosan a zsidókereszténységgel azonosítja. budapesten szinte mindenki. kereszténység = jézus.

errefelé kereszténység = jézus, lúdas matyi, abigél, nyilas misi, et cetera. minden ami általános emberséget hirdeti nem evilági bölcseletre van alapozva. libertáriusság a keresztségben. (ebből következően nem lehet meghirdetni kizárólagos ideológiaként.) úgy lesz a kereszténység a népvallás. jézuska, a télapó és a miklulás egyek. apával és anyával és szent lélekkel. amire azt mondják, hogy új pogányság, szinkretizmus, meg hogy az emberek a maguk módján vallásosak. naná. az emberek kinek módján legyenek vallásosak? pál apostol módján? luther módján? kálvin módján? ferenc pápa módján?

Gógita 2022.07.05. 12:44:48

@midnight coder: Ostobaság. Ne szakérts, ha nem értesz valamihez, nem tudsz róla eleget.
Ez olyan, mint a kétszer bérmálkozás.

Az emberiség története és benne az üdvtörténet, egy FOLYAMAT!
Sok fontos állomással.
Pl.: az ember teremtése, a bűnbeesés-kiűzetés, az emberiség elterjedése a földön, de egyben eltávolodása Istentől, az ő közösségétől, aztán Isten kezdeményezte a kapcsolatfelvételt az emberrel, az első jelentős emberek a történetben nem voltak zsidók, sem Ádámék, sem Ábrahámék, Ábrahám utódaiból lett a zsidóság, egyben ők lettek Isten választott népe.

Mire választott?
Arra, hogy tanítsa őket, hogy egyre több infót adjon nekik át magáról, a teremtett világról, a tervekről, az ember létének és életének értelméről, a honnan jövünk, hová tartunk kérdésről, a helyes életről, a bűnről, amely AZ EMBERNEK ÁRT, nem Istennek, stb.

Erre azért volt szükség mert a kezdeti egységet, közelséget és első kézből származó infókat Istenről és mindezekről elveszítettük a kiűzetés utáni évezredekben. Ekkor jöttek sorra a kitalált hitek, magunk alkotta istenekkel, törvényekkel és erkölcsökkel. Ez volt a "sötétben tapogatózás" kora és ideje, Istentől távol.

Amikor eljött az ideje, Isten tette meg a lépést az ember felé - Mózes, Ábrahám... -, hogy a sötétségben fény gyulladjon, és igaz, helyes infókat kapjunk. Az üdvtörténet a tanítás és tanulás hosszú története.
Prófétákkal, tanítókkal, vezetőkkel, és a közben formálódó hittel, amely egyre több helyes infóra alapozódott.

Isten jó előre elmondta, hogy el fog jönni közénk. Ez szerves és tervezett része a folyamatnak, a tanításnak, az üdvtörténetnek. Az ember megváltásának.

A választott népnek volt erről egy saját elképzelése, hogy hogyan megy majd végbe, milyen hasznot hoz NEKIK?!
És Istennek is volt erről egy saját elképzelése, terve, amely nem egyezett a másikkal. Pedig a felkészülésben megkapták róla az infókat. Ezeket Jézus és az apostolok számtalanszor idézik, hogy már az Ószövetségben is le volt írva, csak a zsidók nem értették, vagy inkább másképp szerették volna.

A lényeg, hogy a Messiás, Jézus tervezetten, az üdvtörténet szerves részeként jött el. Úgy, ahogy Isten tervezte, nem úgy, ahogy a zsidók többsége várta.
Ez UGYANAZ a történet! Az Ó- és Újszövetség nem két történet, hanem ugyanannak a két fejezete.
Az első rész felkészített a másodikra.

A Messiás eljött. Nem lesz másik. A zsidóság választhatott, hogy megy tovább azon az üdvtörténeti úton, amelyet Isten eltervezett és amely Jézussal folytatódik, vagy megáll és konzerválódik egy állapotban, amelyen Isten és az üdvtörténet túllépett?!

Tudjuk, a többség mit választott végül. Pedig ott volt a lehetőség.
A kezdeteket dominálták a zsidók. Akik felismerték, hogy ez a szoftverfrissítés, és ha nem végzik el, a régi program támogatása leáll.
Ez is történt.

Az üdvtörténet haladt tovább, a megtért pogányok sokasága is része lett a választott népnek és túlsúlyba is kerültek. Jézus óta a választott nép az, amely vele halad tovább! Nincs két választott nép.
Akik az üdvtörténet bármely pontján kiszállt (mert nem az ő elképzelése szerint alakultak a dolgok, hanem Istennek más terve volt), az ki- és lemaradt!

Jézus nem kidobta, hanem beteljesítette az addigi tanításokat. És tovább tanított, új infókat adott.
Ma Jézus követői a választott nép. Nincs másik. Ő az Út, az Igazság, és az Élet. Ő Isten. Nincs másik. A zsidóknak sem. Bárki másnak sem.
A kitalált isteneket le lehet cserélni az egyetlen igazira. Minden adott hozzá.
A kinyilatkoztatás teljes és megismerhető.

Gógita 2022.07.05. 12:52:17

@cvsvrs: "errefelé kereszténység = jézus, lúdas matyi, abigél, nyilas misi, et cetera. minden ami általános emberséget hirdeti nem evilági bölcseletre van alapozva."

De ez nem kereszténység, hanem a keresztény címkével való visszaélés. Szinkretizmus, pogányság.

Ugyanígy nem kereszténység a keresztény tanításokat is magába olvasztó, keresztény fogalmakkal operáló, de ezeket saját fantázia anyaggal felhígító, átértelmező, MEGHAMISÍTÓ sok szekta sem, mint a Mormonok vagy a Jehova Tanúi, vagy akár a Perint-féle progresszív hamis kereszténység sem.

2022.07.05. 13:24:07

@Gógita:
ezt értem, hogy ez római katolikus nézőpontból egy szinkretista újpogányság. csakhogy ez esetben a latinkereszténység is már az. mert hogy a vatikán mindenfélét hozzáírt a bibliához. kezdve onnan, hogy rómába kell egy istencsászár.

2022.07.05. 13:43:21

@Gógita:
az ortodoxok a bibliához hozzáképzelték azt, hogy kellene egy pátriárka konstrantinápolyba. a mormonok hozzáképzelik a bibilához, hogy ne igyál alkoholt. peritfalvi kisasszony azt, hogy szeresd a szegény kis homoszexuálisokat.

a kánai menyegzőn jézus a vizet borrá változtatta. a karniválon a gráciák megszépítették dorottyát. csokonai ezt képzelte hozzá. fazekas azt, hogy lúdas matyi elnáspángolja döbrögi uraságot. na én ezekben a mesékben hiszek elsősorban.

az ortodoxiában, hogy a pátriárka nagyon ért hozzá, vagy a pápa vagy semjén doktor, és a többi nagyon érti a kereszténységet, abban kevésbé. lúdas matyiban hiszek inkább.

Gógita 2022.07.05. 14:03:28

@cvsvrs: "mert hogy a vatikán mindenfélét hozzáírt a bibliához. kezdve onnan, hogy rómába kell egy istencsászár. "

Hol van ilyen a Bibliában?

Központi, felelős vezető kijelölése viszont ott van.

Gógita 2022.07.05. 14:06:32

@cvsvrs: Ez a te hited, amit magadnak alkottál.
De nem keresztény hit.

Legfeljebb keresztény elemeket, szimbólumokat is felhasználó hit.
A legtöbb emberé valószínűleg ilyen.

ulpius66 2022.07.05. 14:31:39

@Gógita:

Ez az egész keresztényesdi csak egy zsidó manipuláció!!!!!!!!!!

2022.07.05. 14:34:48

@Gógita:
hiszek a magyar irodalomban és a világirodalom egy jelentős részében. amiről azt gondolom, hogy az keresztényi. és felőlem gondolhatod azt, hogy csak a biblia az. az a zsidó kereszténység. szerintem létezik magyar kereszténység. római kereszténység is, amit a vatikán tanítóhivatala kitalált.

2022.07.05. 14:37:23

@Gógita:
jézus szent péternek adott egy kulcsot. és szent péter azzal rómába ment. és azt mondták, hogy na kérem szépen kellene ide egy istencsászár. na ezt például nem nagyon hiszem.

ulpius66 2022.07.05. 15:16:43

@cvsvrs:

Szent Péter egy mocskos zsidó hazudozó volt.....akit még a zsidó testvérei sem tartottak semmire.....

KI IS BASZTÁK MINDENHONNAN, MINT MINDENRE IS ALKALMATLANT!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2022.07.05. 15:23:32

"Szent Péter halálával kapcsolatban két legendát ismerünk, melyek alapjában kiegészítik egymást. Mind a kettő vértanúként ismeri el Pétert. Az is közös a két forrásban, hogy Szent Pétert Nero császár uralkodása alatt végezték ki tanai miatt. A Quo vadis-legenda szerint Péter menekült Rómából a császár kegyetlen keresztényüldözése elől a Via Appián, amikor megjelent előtte Jézus, aki éppen Rómába tartott. Péter megkérdezte tőle: Quo vadis, Domine? vagyis Hová mész, Uram? Jézus a következőt mondta neki: Visszamegyek Rómába, hogy ismét megfeszítsenek. Erre Péter visszatért a városba, és így vállalta a vértanúságot. A másik legenda szerint Pétert fejjel lefelé feszítették keresztre, mert nem akarta magát Jézussal egyenrangúvá tenni a halálban."

Ja!!!!!

... és Néró nem a keresztényeket, hanem a ZSIDÓKAT, ÍGY A ZSIDÓ-KERESZTÉNYEKET ÜLDÖZTE, MINT FELFORGATÓ BRIGANTIKAT!!!!!!

ulpius66 2022.07.05. 15:26:24

Ha versenyt rendeznének abból, hogy ki volt az utóbbi 2000 év legnagyobb hazudozója, e versenyt simán nyerné Szent Péter!

MINDENKIT ÁTBASZOTT, AKIVEL CSAK TALÁLKOZOTT!!!!!!

ulpius66 2022.07.05. 15:34:24

"A Quo vadis-legenda szerint Péter menekült Rómából a császár kegyetlen keresztényüldözése elől a Via Appián, amikor megjelent előtte Jézus, aki éppen Rómába tartott. Péter megkérdezte tőle: Quo vadis, Domine? vagyis Hová mész, Uram? Jézus a következőt mondta neki: Visszamegyek Rómába, hogy ismét megfeszítsenek."

Zsidók, ha találkoznak........

midnight coder 2022.07.05. 18:54:44

@Gógita: "Legfeljebb keresztény elemeket, szimbólumokat is felhasználó hit."
Igazából mind az Ószövetség, mind az Újszövetség egy olyan tákolmány amibe azokat a dolgokat tették bele az összeállítók amiket hasznosnak gondoltak. Egyik sem Isten vagy Jézus munkája. Amit még Isten esetén meg is tudok érteni, de azért Jézus ha már annyira vallást akart alapítani igazán leírhatta volna a tanait.

Gógita 2022.07.05. 19:57:21

@midnight coder: Ez a te hited, véleményed erről.
Nekem meg más. :-)

Kell egy út és némi erőfeszítés ahhoz, hogy ne csak sok alkatrészt, mozaikdarabot lásson az ember "összetákolva", hanem magát a rendszert, a képet is.

2022.07.05. 20:21:54

@midnight coder:
a kereszténység arra tanít, hogy a hit eredendően nem evilági. és egyébként a kereszténység ebből következően libertárius. mert megengedi az anarchiát, de a monarchiát is. vagy akár a köztársaságot. a népképviselők testületileg gyakorolják a főhatalmat. a keresztény megenged különféle alkotmányos rendszereket és egyházszervezetet.

midnight coder 2022.07.06. 07:11:49

@Gógita: Az Ószövetséget szerintem derék ateisták rakták össze a zsidó nép hagyományaiból leginkább azért, hogy biztosítsák a zsidó nép fennmaradását. Ez egy olyan nemzeti vallás volt, amire szerintem nemigen van máshol példa. Amúgy egyébként zseniálisan hozta össze, hogy Isten ugyan minden ember teremtője, de azért csak van Isten népe és van mindenki más...

Az újszövetség már egy másik kérdés. Ott volt egy rakás irányzat, aztán jött a kanonizáció és a legagresszívebb/legsikeresebben lobbizó irányzat hívei szép lelkesen kiirtották a többi irányzatot mint eretnekséget. Talán csak a koptok úszták meg.

midnight coder 2022.07.06. 07:13:06

@cvsvrs: Ez pontosan így van - ebben különbözik az iszlámtól. És pont ezért nem lesz soha iszlám országokban tartós demokrácia, és ezért jelent veszély az iszlám terjeszkedés európára.

Yorg 2022.07.06. 08:23:53

@midnight coder: Ez nem szerintem kérdése, hanem történelmi tényeké. Kurvára nem ateisták rakták össze, ateizmus még csak nem is létezett akkor.

2022.07.06. 09:10:00

@Yorg:
mindig is létezett teizmus (istenség) és ateizmus (istentelenség).
a szocializmus (társadalmasítás) is létezett a tanácsköztársaság előtti időkben is.

pl. a debrecen ispotály alapítólevele 1529-ből. ami a keresztényszocialista városállamiság. amire az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy ezt nem lehet így visszavetíteni. dehogy nem lehet. ez mai fogalmainkkal egy városi közalapítvány. keresztény szöveg. és elég erősen szocialista szöveg. az ispotályba még betegjogi képviselőt is kell választani.

Az ispotály alapításáról
Mi, Széchy György főbíró, Bánky György, Örlő Lőrinc, Kalmár Albert, Bánkódó Pál, Polthiar Illés és Kasza Ambrus Debrecen város esküdt polgárai emlékezetül adjuk jelen levelünk értelmében mindenkinek, akit illet, hogy a bölcs Boncz László a mi polgárunk idejőve elénk, személyesen jelenlétünkben kért minket illendő kéréssel, hogy a Boldog Erzsébet ispotályról, amit ő alapított városunk kebelében a legboldogabb szűz kolostora mellett, bizonyos hasznos és egészséges szabályokat, rendeleteket és pontokat városunk pecsétje alatt szerkeszteni kegyeskedjünk.

Az ispotály mesteréről
Mi tehát meggondolva, hogy az általunk kedvelt kérőnek jóakaratú beleegyezését bírjuk, előbb városunk esküdtjeivel és elöljáróival teljes tanácskozást tartva az ő kérésére beleegyeztünk és elhatároztuk, tudniillik ezen Boncz László halála után örök időkre megerősítve, hogy ezen város idő szerint választott főbírája a város esküdtjeivel és elöljáróival ezek köréből egy igazságos és derék férfit a mondott ispotály igazgatójává és mesteréve kiválasztani és állítani tartozik, aki ha eltávozna, akkor helyébe más lépjen és így legyen örök időkre megerősítve.

Az ispotály presbitere
Az ispotály mestere a saját tanúsága és jóakarata szerint évről évre egy becsületes és tiszteletre méltó presbitert a különböző kötelességek viselésére bírjon, soha pedig az ispotály presbiterség bárkinek örökre ne adasson vagy engedtessen, nehogy így pusztulásra jusson.

Az ispotály mester helyettese
Hasonlóképp az ispotály mester az ő véleménye szerint jó, ismert és istenfélő szegényeket, akik az ispotályban akarnak lakozni, befogadja, közülük egyet mindig, akit arra alkalmasnak vél, a helyetteseként és segítőjeként maga alá törvényesen rendelni tartozik, aki helyettes, szabályszerűen és hűségesen mindenféle jövedelmet és alamizsnát, amit ide az ispotály támogatására adnak, összeszedni és az ispotálymesternek átadni tartozik, és amelyek a presbiter használatára adatnak, a presbiternek szolgáljon, ami pedig a szegények segedelmére azt a szegényeknek kell szolgáltatni.

Egyéb rendelkezések
Mind ezekre a fent mondottakra pedig a mondott Boncz László felesége Orsolya asszony is ameddig él, tartozik figyelmet és gondot viselni a mesterrel, vagyis az ispotály irányítójával együtt.

Ezért a dolog emlékezetül és örök megerősítésére jelen levelet városunk pecsétjével ellátva kiadtuk.

Kelt Debrecenben, Letare Vasárnap előtti napon (március 6-án), az Úr 1529. évében

Yorg 2022.07.06. 09:22:44

@cvsvrs: "mindig is létezett teizmus (istenség) és ateizmus (istentelenség)."

Ateizmus nem létezett mindig. Maga a szó is csak a 16. században jelent meg először.

2022.07.06. 09:50:31

@Yorg:
a hetero- és a homoszexualitás szavakat a 18-19. században alkották. ettől még léteztek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.06. 09:52:55

@midnight coder: végülis csak hárman a személyes követői közül írták le teljesen egybehangzóan tökugyanazt a tanairól, és akkor még nem beszéltünk az apokrif evangéliumokról.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.06. 09:54:57

@midnight coder: a száz éve tartós demokrácia Törökországról hallottál már? Netán Pakisztán, Indonézia?

Yorg 2022.07.06. 09:56:54

@cvsvrs: Volt rá más szó, pl. szodomita. Ateizmus viszont volt idő, hogy nem csak a szó, de a jelenség se volt.

2022.07.06. 10:10:12

@Yorg:
a heteroszexualitás a nemiség, a homoszexualitás a nemtelenség. a teizmus istenesség, az ateizmus istentelenség. a reformáció többek azt mondta, hogy nem feltétlen kellenek ezek a latin műszavak. magyarul is lehet prédikálni.

Yorg 2022.07.06. 10:12:34

@cvsvrs: Bocs, de nem fogadom el az amatőr szófejtéseidet.

Yorg 2022.07.06. 10:21:35

@cvsvrs: "Pál apostolnál ez a zsoltárige a kiindulás ahhoz, hogy az egész emberiség istentelenségét ÓSZ-i idézetekkel támassza alá (Róm 3,9-18). Az »istentelenség« azonban megint nem egyenlő Isten elméleti tagadásával, inkább Isten nélküli életet jelent (Ef 2,12, az atheosz = »Isten nélküli« egyetlen ÚSZ-i előfordulása)."

www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-keresztyen-bibliai-lexikon-C97B2/i-C9ECA/istentagadas-C9F2D/

2022.07.06. 10:23:17

@Yorg:
tehát ha a homoszexualitásra azt mondaná a magyar társadalom, hogy az nemtelenség, akkor a dolog mindjárt a helyére kerülne. az egynemű párok (a homoszexuálisok) úgy nemesedhetnek meg, hogy adakoznak. adakozni nemes cselekedet. vagy segíteni a házasokat, vagy a házasuló (heteroszexuális) párokat. az is egy nemes dolog.

latinul nem így vannak elnevezve. mert a nemiség a szexus. de az jelent hetero és homoszexualitást is. és abból következően az egyenrangú. magyarul nem.

Yorg 2022.07.06. 10:35:09

@cvsvrs: Mi van, Kazinczy babérjaira törsz? A szó, amit keresel: fajtalankodás, és már létezik, nem kell kitalálni.

A hozzászólásod többi része iszonyú zagyvaság.

2022.07.06. 10:40:00

@Yorg:
van az emberi faj. és ugye két egynemű ember is ugyanabba a fajba tartozik. a homoszexualitás tehát nem fajtalankodás, hanem nemtelenség.

Yorg 2022.07.06. 10:45:55

@cvsvrs: Az emberi faj túlnyomó többségétől eltérő szexuális gyakorlatot folytat. Azaz fajtalankodik.

2022.07.06. 11:12:46

@Yorg:
1. van a latin szexus. magyarul: nem
2. van a latin genus. az származást jelent. a géneket. magyarul az: is nem. ki milyen nembéli, nemzetségbéli.
3. és van a nobilitás. magyarul az is nemességet jelent. és az kiválóságot, vagy választottságot jelent.
4. magyarul a tagadószó is nem. (a papok igeneltek. hirdetik az igét. az ige. az igenlés. a nemeseknek jogukban állt ellenállni. nemet mondani az uralkodónak.)
és ezek nincsenek ellentmondásban egymással.

a magyar nemcsak a latinhoz költődik:
ím-íme, ah-allah, így szólítanak háladó imára az immámok.

Yorg 2022.07.06. 12:23:27

@cvsvrs: Hülyeségeket beszélsz folyamatosan. Nem akarod abbahagyni?

2022.07.06. 12:33:23

@Yorg:
ez a magyar észjárás.

nem
nemiség, nemesség, nemtelenség
nemzetiség, nemzetség, nemzet, nemzetköziség, nemzetközösség

és ez nem egyezik a latinnal. van ami egyezik.
például az, hogy az állam az állapotot, állapotszerűséget jelent.

state, státus = állam, állapot.

Gógita 2022.07.06. 18:45:21

@cvsvrs: + Mindnightcoder

Nehéz úgy vitázni, hogy vannak az objektív, akár több évezred alatt milliók által átgondolt, megfejtett, megértett dolgok, amelyek egy része felfogható tudományként is (teológia, filozófia, hermeneutika, logika..., stb.) és velük szemben az egyes emberek aktuális, saját szubjektív vélekedései.

"tehát ha a homoszexualitásra azt mondaná a magyar társadalom, hogy az nemtelenség, akkor a dolog mindjárt a helyére kerülne"

Nem. Összevissza használsz fogalmakat. És hiába javítunk ki. Pl. a kereszténységet. Ráhúzod, amire csak akarod.
Most a nemtelenséget.

A nemtelennek már van saját értelme, és NEM a nemiséghez kapcsolódik!!! Hanem a nemességhez.

"Nemtelen szó jelentése
nemtelen (melléknév I.)
Fájl:Nemtelen.jpg

1. Átvitt értelemben: Erkölcsileg értéktelen (személy, tett), amely alacsonyrendű, elítélendő, megvetésre méltó; nélkülözi a finomságot, rossz vagy romboló.

A cserbenhagyás egy nemtelen tett. A nemtelen árulót mindenki megveti.

2. Történelmi, régies: Nem kiváltságos (személy, család), aki nem kapott földbirtokot és rangot a királytól.

A nemtelen városlakók voltak a kereskedők és iparosok. A nemtelen bankárnak sok pénzzel tartozik az előkelő család.

3. Átvitt értelemben, régies, elavult: Értéktelennek tartott (fém), ami nem arany vagy ezüst.

A nemtelen vas gyorsan rozsdásodik. A gazdag ember nem vesz nemtelen fémet.

4. Átvitt értelemben, régies, elavult: Házasságon kívül született (gyermek).

A király nemtelen gyereke nem követhette őt a trónon. A teherbe esett lány gyorsan férjhez ment, nehogy nemtelen gyereket hozzon a világra.

Eredet [nemtelen < nem(es) + -telen (melléknévképző)]"

A homokosok pedig nem tartózkodnak a nemiségtől, hanem éppen ellenkezőleg, azért homokosok. Elméletben nincsen homokos (csak hajlam, ferdült vágy), csak a gyakorlatban.

Az ateista pedig Istenben nem hívőt, elutasítót, tagadót jelent. Nem istentelent. Mert Isten mindenkinek az istene, akit, amit teremtett, a benne nem hívőknek is.
Ők hitetlenek, nem istentelenek.
Vagy, ha már, akkor másban hívők a pontosabb meghatározás. Hiszen az ateista is (csak) hisz! Valami másban.

Gógita 2022.07.06. 18:58:02

@Yorg: A fajtalankodás talán lehet félrevezető meghatározás, hiszen könnyű a más fajokkal folytatott - egyébként szintén létező és szintén bűnös - szexuális aktusokra vonatkoztatni, ahogy vonatkozik is rájuk.

Ezért talán jobbak a konkrét fogalmak, mint a szodomita, pederaszta..., stb. Avagy ezek mai megfelelői, mint a homoszexuális, biszexuális, leszbikus, és az LMBTQ+ minden másik betűje.

Haladjunk a korral!

Yorg 2022.07.06. 19:15:12

@Gógita: Mindenbe bele lehet kötni. Ilyen alapon a szodomita se pontos, hiszen Szodoma városának polgárainak a fő bűne az volt a történetben, hogy meg akarták erőszakolni az Úr Angyalait, nem a sima homokosság. Vicces, hogy a sztori egy vérfertőzéssel folytatódik, amikor Szodoma és Gomorra pusztulása után Lót lányai leitatják apjukat és vele hálnak. És nincs kimondva, hogy ez így nem teljesen oké.

2022.07.06. 19:21:06

@Gógita:
ha szerinted az aszexualitás a nemtelenség, akkor a vatikán nemtelen, a katolikus klérus en bloc nemtelen. ezek szerint jézus is nemtelen? vagy a gyermekek is nemtelenek, ameddig nem élnek nemi életet? ne viccelj már.

a házasságon kívüli szexualitást nevezzük nemtelennek. és az tiltott, vagy tabusított. azzal se nagyon szokás kérkedni, hogy valaki megcsalja a feleséget, mert az is nemtelenség. szemben a nemességgel, a lovagiassággal, ami a férfiaknak a nők iránti csodálatát, hódolatát jelenti.

csak ez is olyan, hogy nehéz lefordítani latinra, magyarországon a magyar nyelvű közéletben, amit a közemberek diktáltak, nem a papok, a szóhasználat így alakult.

az ateista istentelent jelent. egy ateista nem feltétlen egy erőszakos istentagadó, hanem azt gondolja, hogy az ő életében nagyon kiválóan létezhet istentelenül. és ugye a liberalizmzs az, hogy ez is meg van engedve. ahogyan az istenesség is.

és a kettő között nincs háború, miért lenne? az egyik költőnek vannak istenes versei, a másiknak nincsenek. na und.

Yorg 2022.07.06. 19:35:25

@cvsvrs: "az ateista istentelent jelent."

Reménytelen vagy. Beidéztem, hogy nem, az istentelenség nem ateistaságot jelent vallásos kontextusban, hanem Isten nélküli életet.

"egy ateista nem feltétlen egy erőszakos istentagadó"

Nem feltétlenül erőszakos (bár igen gyakran az), de istentagadó. Definíció szerint az. A te dilettáns szófejtéseid irrelevánsak.

2022.07.06. 19:40:37

@Yorg:
ha valaki isten nélküli életet él, akkor istentelen. és nem feltétlen istentagadó. az ateisták többsége nem istentagadó. csak nem hiszi, hogy létezik ilyesmi. az istentagadó tudja, hogy nincs ilyen. olyan kevés van.

Yorg 2022.07.06. 19:48:07

@cvsvrs: "az ateisták többsége nem istentagadó. csak nem hiszi, hogy létezik ilyesmi."
Nem. Amire te gondolsz, az az agnosztikus. Ateista=tagadja (bármilyen) Isten létezését.

2022.07.06. 19:55:10

@Yorg:
errefelé nincs ilyen vita. itt még a szocialisták többsége is szociáldemokrata, vagy keresztényszocialista. és a másik oldalról a hívők se túlságosan bigottak. nincs ez a vallási ellentét.

debrecenben nincs békemenet. nem is volt, nem is lesz. prájd sincs. nem is volt, nem is lesz. amíg meg nem jelenik valaki budapestről szítani az indulatokat. és szerintem a többi vidéki település is nagyrészt ilyen.

Yorg 2022.07.06. 20:39:48

@cvsvrs: De ebben a kommentszekcióban van, és az értelmes vita érdekében hasznos lenne, ha alapfogalmakat a közmegegyezéses jelentésükben használnád, nem pedig a házibarkács szóelemzéseid alapján.

2022.07.07. 06:58:07

@Yorg:
nem minden ateista istentagadó. csak a harcos ateisták.

az ateisták többsége kispolgár és hívő. általában a szociáldemokráciában hisznek. úgy hihetnek a keresztényszocializmusban is éppenséggel. feltéve, hogy nem harcos ateisták, nem istentagadók. úgy nincs őrült ellentét. társadalmi egységre lehet törekedni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása