magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Elfogadás?

A címlapos blogger azt írja:

"Aztán a hit és az elfogadás kérdése. (..) Ez a kereszténységábrázolás nagyon finoman történik, nincs benne semmi tolakodó, magamutogató. Csak ott van, körülvesz, mint közös európai kultúránk egyik fontos eleme. Ez nem a magyar - a "pénz már a számlán van" iskarióti vagy a kirekesztő, pökhendi - kereszténység, hanem az elfogadó. Bukhatsz ember, mert a világ nem egyszerű, de ha belátod a hibád (hibád és nem bűnöd), van remény. Ezt a szelíden megbocsátó világlátást érdemes lenne eltanulni, így kétezer év távlatából nekünk, magyaroknak is."

Na ez az a "kereszténység", amihez képest a nyílt ateizmus is jobb, mert legalább koherens és őszinte. Ez a "modern európai kereszténység" egyébként a kommunizmusban is engedett, sőt támogatott volt: "menjenek csak a templomba marháskodni, nem zavarnak senkit".

Szóval a "modern európai kereszténységnek" persze semmi köze a kereszténységhez.

Először is az embernek nem hibái vannak, hanem bűnei. Ha ugyanis csak hibái lennének, akkor személyi trénerre lenne szüksége, nem megváltóra.

S természetesen a kereszténység sose volt elfogadó vallás. Épp ellenkezőleg: a kereszténység megjelöli a rosszat, majd harcol ellene, ha kell tűzzel-vassal.

a modern európai ál-Jézus és az igazi: az előbbi mosolyogva szelfizik a bűnnel, a másik korbáccsal a kezében küzd ellene

Ha modern európai keresztényt látunk, a legjobb megoldás alapból és látatlanul lekeverni neki egy pofont: biztosan megérdemli.

82 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6817877459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.11. 08:06:59

Pontosan így van. Azért van kiírva a Szent István téri épületre, hogy Ego sum via, veritas, vita.

A feltétel nélküli követés.

midnight coder 2022.07.11. 08:53:36

A kereszténység kettős. Egyrészt volt az zsidók vallása a benne lévő gonosz, kicsinyes, agresszív despotával ami kb. annyiban különbözött a sátánizmustól, hogy õk istennek hívták a sátánjukat. A zsidók istene egy tipikus ókori despota volt: elõképe Hitlernek, Sztálinnak, Maonak, akiket ma gonosz és kegyetlen diktátoroknak tartunk, de abban a korban egy uralkodó lettek volna a sok közül. És volt Jézus aki meghekkelte ezt a vallást, aki viszont tényleg elfogadó volt, szerette az embereket. De mivel az eredeti zsidó vallásra épített, nem mondhatta hogy bocsi, de felejtsük el az Ószövetséget. Az eredmény ellentmondásos, de hatékony: a csórók szeretik mert ott van a jó Jézus, a szentek akik általában szintén jófejek voltak (legalábbis ezt tudjuk róluk, a valóság persze ettől eltérhetett). A másik oldalon a legnagyobb állatságokat is igazolni lehet, mert ott az Ószövetség az Özönvízzel, az egyiptomi csapásokkal, a hős zsidók által elkövetett népirtásokkal. Ráadásul az aktuális uralkodó természetesen az egy Isten által kiválasztott, ergo aki nem ért vele egyet az nem csak áruló, de eretnek is. Ha van vallás ami praktikus egy uralkodónak, hát ez az.

2022.07.11. 10:33:48

@midnight coder: Tévedés.
A zsidók istene egy meglehetősen progresszív istenkép volt, és láthatatlansága ellenére (vagy épp ezért) messzemenően gondoskodóbb és személyesebb volt, mint a korabeli másféle istenek. A zsidók istene legfeljebb mai, liberális szemmel nézve volt ilyen, mint amit írsz. A valóságban az első univerzális isten volt.
Jézus nem meghekkelet ezt, hanem éppen ennek az istennek a fiaként jelent meg. A keresztény hit szerint ő küldte el. A jelenlegi felvilágosult keretekbe ez nem teljesen elhelyezhető és a Tóta W. féle szóhasználattal pedig teljességgel leírhatatlan.

2022.07.11. 11:15:53

@zavaleta:
ez a zsidókeresztény hitvilág. hogy van egy zsidó isten és annak volt egy fia, jézus, a zsidók királya és ő megváltó. és ebből következően nem az ószövetségi zsidók a választottak, hanem az újszövetsében megkeresztelkedettek.

és ebből alakul ki a római katolikus vallás. a római keresztények azt gondolják, őket az Isten küldte a népekhez azért, hogy nem evilági bölcselettel támogassák őket az üdvösségben. ez a róm.kat. hitivilág. és ebből lesznek a keresztény államnemzetek. illetve az abba vetett hit. ami az európai hagyomány.

és ennek pandantja a filoszemita bölcselet. amelyik azt mondja, hogy világias bölcseletre van szüksége az emberiségnek. és a reformáltak mondják azt, hogy erre is, arra is. és általában véve a népmesék, illetve a népies (népszerű) műmesék nem evilági bölcseletre vannak alapozva. tehát a vallás az egyetemes népvallás, aminek része a zsidókeresztény hagyomány is.

2022.07.11. 11:57:26

@zavaleta:
felvilágosodás se egységes. a reformált debrecenben a felvilágosodás a puritanizmust követő félig világias időszak. csokonai és fazekas. debrecenben ezt tekintik a magyar felvilágosodásnak.

szemben budapesttel. ahol a franciaországi felvilágosodást tekintik mintának. montesquieu és a jakubinus diktatúra. ezek keresztényellenesek és a felvilágosult abszolutizmust hirdetik. ezt tekintik a polgári fejlődés alapjának. és ebből következik a polgári radikálisok.

csokonai nem akarta lerombolni az egyházat. fazekas mihály volt a nagytemplom építésének főgondnoka. a puritánok azt mondták, amikor a tűzvészben leégett a korábbi szent andrás templom, hogy az istencsapása és ezért még szigorúbb erkölcsiégre van szükség. fazekasék azt mondták, hogy szükség van erkölcsre, nem evilági hitre, de mellette tűzőrségre, világias rendszabályokra.

ez is felvilágosodás. és az is, amit tóta w árpád hirdet. az a felvilágosult abszolutizmus.

2022.07.11. 12:19:41

a debreceni reformációból és a felvilágosodásból következik a polgári konzervativizmus. budapesti ellenreformációból és a felvilágosult abszoltutizmusból a polgári radikalizmus.

budapesten nincs polgári konzervatív hagyomány. libertárius kereszténység van. széchenyi. aki nem volt konzervatív. nagyon is modernista volt. errefelé libertárius keresztény például csanak józsef. akit az arany emberként ismer a művelt nagyközönség.

ő egy derecskei mészáros fia. aki debrecenben szolgált bolti inasként. ezek után beállt az akkor alapított debreceni takarékpénztárba könyvelőnek. elvett egy zsidó lányt feleségül. a hozományból vásárolt egy saját üzletet. és ezek után a osztrák magyar bankháztól temérdek hitelt kapott. kelet-magyarország legnagyobb gyamatáru kereskedőjévé vált. bejárta angliát. felvásárolta az észak-magyarországi malomipart. azokból részvénytársaságot alapított. és a tiszántúl leggazdagabb embere volt. és modernizációt hirdetett.

ezek mellett az alkalmazottjainak színházbérletet váltott. támogatta a zenedét, a dalárdát. a művészetek mecénása. a főreáliskola patrónusa. létrehozza a városi parkokat, nemzeti emlékhelyeket. és vendégül látja a korabeli művészeket, jókait és feleségét.

ez a reformkori időszak modernizáció a kiegyezésre és a libertárius kereszténységre alapozva. a tőkejövedelmek egy részét a leggazdagabbak visszaforgatják a közintézményekbe.

a polgári konzervativizmus nem ez. hanem az, hogy a patriciusok a plebejus lázadásoktól tartva a kereskedelmi szolgáltatásokat kollektivizálják. megveszik bika bálint fogadóját. és annak jövedelméből pénzelik a kollégiumot. hogy a diákok ne lázadjanak fel. bevezetik a lánynevelést. nem azért, mert ezt követelik a feministák. hanem mert a diákság túlságosan maszkulin. a patriciusok a hortobágyi csárdát építenek. azért, hogy maguk mellé állítsák a bujdósókat.

nemes kalmár társaságot alapítanak. a városi tulajdonú kereskedőházat. vagy a reformkorban városi bérpalotákat építenek. a kövagyont feudálisan kollektivizálva bővítik. a libertárius keresztények pedig modernizálnak és a tőkejövedelmeket forgatják vissza.

Gógita 2022.07.11. 14:07:25

Így igaz!

Az újjáéledt pogányság "modern kereszténység" néven is rombolja a valódit.
Sokkal könnyebb az embereket egy vakvágányra és így tévútra vezetni, mintha még ugyanazon a vágányon menne a vonat, mint leszállítani a vonatról.
Így azt hiszik, még minden rendben, megy a vonat. Biztosan jó irányba. Hát nem.

Az a hatékony manipuláció, amikor csak kicsit állítanak a váltón, mert nem indul be az "immunrendszer"! Azt hiszik az emberek, minden oké. Csak már másfelé megy a vonat közben.

Gógita 2022.07.11. 14:16:01

@cvsvrs: "ez a zsidókeresztény hitvilág. hogy van egy zsidó isten "

Nincs ilyen. Ezt te fantáziálod.
Ábrahám aki nem volt zsidó, volt a kiválasztott, akinek utódaiból lettek a zsidók és a választott nép, akiket arra választott ki, hogy őket tanítsa, általuk készítse elő a Messiás megérkeztét. Azaz önmaga emberként való megszületését, amivel áthidalta a másképp áthidalhatatlan távolságot Isten és ember között.

Isten értelemszerűen nem zsidó, hiszen öröktől létezik és ő alkotta a zsidókat és sokkal korábban mindent, az embert is.
Azáltal sem lett Isten zsidó, hogy fiúként zsidó anyától született.

Gógita 2022.07.11. 14:29:50

@zavaleta: Tóta agnosztikusnak gondolja magát, de valójában totál ateista.
Ha agnosztikus lenne, adna esélyt arra is, hogy van Isten. Bizonytalan lenne.
De ő nem az.
Kifejezetten egyház-, keresztény- és istenellenes.

Ő a francia típusú, jakobinus "felvilágosodás" gyermeke és követője.
Tele gyűlölettel a keresztények iránt, amit néha próbál leplezni, de nem nagyon megy.

Nem tudom TWÁ zsidó-e, de ha az, akkor a tipikus hitehagyott, globalista, pogány zsidó, amelynek egyaránt ellensége az izraelita (a hívő zsidó) és a keresztény hit is. Végső soron maga Isten.

ez a nevem senki 2022.07.11. 14:53:33

eh
hez nem fű
zök sem
mit merta bíírka ki
til tan
a

2022.07.11. 15:34:10

@Gógita:
mégis miféle választott ember volt ábrahám? csehszlovák, vagy jugoszláva, vagy miféle.

sync 2022.07.11. 15:38:52

Minimum a talibán az elfogadható.

2022.07.11. 16:01:53

@Gógita:
a magyar neoprotestantizmus azt mondja, hogy szűzanya nekünk magyar keresztényeknek értelemszerűen magyar. egy cseh kereszténynek cseh. egy lengyelnek lengyel. és egy zsidó keresztények zsidó.

de ez olyasmi, mintha egy német azt mondaná, hogy neki "matti der gänsejunge" egy német jobbágyparaszt volt, aki megleckéztette "döbröghi" uraságot.vagy valaki azt mondatja, hogy "nilszholgerszon" neki egy magyar fiúcska, aki márton lúdon repülve bejárta a fél világot. az egy svéd evengelikus mese (népies műmese). valaki képzelhet úgy is, hogy egy magyar faluban játszódik. niels holgersson-nak nincs kifejezetten svéd identitása.

2022.07.11. 16:43:29

@sync:
jézus zsidó voltának van antiszemita olvasata is. mert az Isten nyilván oda teremti a fényességet, ahol a legnagyobb a sötétség.

midnight coder 2022.07.11. 21:01:40

@zavaleta: "A zsidók istene egy meglehetősen progresszív istenkép volt, és láthatatlansága ellenére (vagy épp ezért) messzemenően gondoskodóbb és személyesebb volt, mint a korabeli másféle istenek. "

Ez így ebben a formájában nem egészen igaz. Inkább arról van szó, hogy a céljait végrehajtó választott népet segítette. De a sztoriban nem nagyon rémlik, hogy annyira erőssége lett volna az önzetlen szeretet. Ezzel szemben Pl. a görög istenenek voltak kicsinyesek, bosszúállók, de szerettek is, és akár gyászoltak is. Emberi érzelmeik voltak, míg nekem az egész Ószövetség alapján olyasmi benyomásom volt, hogy egy bolygó körüli pályán dekkoló, high tech műhold mesterséges intelligenciája terelgeti a hülye halandókat.
Igazából a dühön és az elégedettségen kívül nem sok mindenre emlészem, de ha valaki jobban ismeri az Ószövetséget, javítson ki. Ezzel szemben Jézus tényleg jó fej volt, egy rakás embert meggyógyított, és azon túl a légynek sem ártott - míg a zsidók istenének egy percig sem okozott gondot Pl. özönvizet küldeni a világra csak mert bepöccent, de az egyiptomi csapások sem kimondottan csak azokat érintették, akik tehettek az egészről. Viszont egy műhold nem tud picit lőni.

midnight coder 2022.07.11. 21:05:29

@Gógita: "Ábrahám aki nem volt zsidó, volt a kiválasztott, akinek utódaiból lettek a zsidók és a választott nép, akiket arra választott ki, hogy őket tanítsa, általuk készítse elő a Messiás megérkeztét."

Akik azóta is várják... Amúgy pedig dehogynem, a zsidók õse volt, zsidó szempontból a dicső ősatya.

Gógita 2022.07.11. 22:30:28

@midnight coder: Igen, az ősatya volt, de csak az utódait nevezték zsidóknak.

"Ősatyák

Ősatyák 1. Azok a férfiak, akiktől Isten választott népe, Izráel testileg származott: Ábrahám, Izsák, Jákób és ennek tizenkét fia. Áldáshordozók (ld. ÁLDÁS 2a), a nekik tett ígéretek teljesednek be később Izráel népén (1Móz 12,7; 15,7; vö. 2Móz 3,6kk; 5Móz 26,5kk; Józs 24,1-8).
Az eredeti elhívás ÁBRAHÁMnak szól, áldás és sok leszármazott ígéretével (1Móz 12,1-3). Izráel még az ÚSZ idején is büszkén tekintette atyjának (Mt 3,9 par; Jn 8,33), hitbeli kérdésekben vele érvelnek (Róm, Gal, Jak). Tőle más népek is származtak Izmael (1Móz 21,13.18) és második házassága (1Móz 25,1-4) révén.
Az áldás IZSÁKon át megy tovább (1Móz 21,12; 25,11). Ézsau révén EDÓMnak is ősatyja (1Móz 24-28).
Az áldást JÁKÓB örökli (1Móz 27; 28,13-15), aki később az IZRÁEL nevet kapja (1Móz 32,28-30). Neki már nincsenek egyéb leszármazottai; az áldást fiainak - részben unokáinak - adja tovább (1Móz 48k), tőlük származik IZRÁEL TIZENKÉT TÖRZSE. Így lett a nép neve Izráel fiai (ld. IZRÁEL 1).
Történelmi koruk tisztázatlan (ld. KRONOLÓGIA). Életformájuk valószínűleg kisállattenyésztő nomád. Teológiai jelentőségüket ld. TÖRTÉNETI KRITIKA és TÖRTÉNETÍRÁS.
2. Ritkábban az emberiség ősatyáinak nevezik Ádám leszármazottait, akiket az 1Móz 5 foglal leszármazási táblázatba, valamint Nóét és fiait, akiktől az özönvíz utáni emberiség származott (1Móz 9,18k; vö. 1Móz 10).
3. Lehet ősatyja egy dinasztiának, a B több helyén szó van általában az ősökről, vagy egy mesterséget gyakorlók, egy irányzathoz tartozók közös őséről (ld. ATYA 1b-d)."

Ádám és Noé sem voltak zsidók. :-)

ulpius66 2022.07.11. 22:33:14

@midnight coder:

Szerintem neked van igazad!

A Szentírásban az Istenség szerintem is egy velejéig romlott valaki volt......

Lásd például az özönvizes jelenetet!!!!!!

megharagudott az emberekre mert szerinte nem tisztelték őt eléggé, ezért kapásból kiírtotta az emberiséget....na jó, Noét és családját meghagyta.....

DE MÉG EGY CSOMÓ HELYEN HASONLÓ BARBÁRSÁGOT KÖVET EL AZ EMBERISÉG ELLEN!!!!!! PL. KIŰZETÉS A PARADICSOMBÓL!

Gógita 2022.07.11. 22:46:10

@midnight coder: "Akik azóta is várják..."

Azok, akik nem fogadták el Jézust messiásnak. Akik igen azok nem. :-)

Ahogy már írtam, ez egy történet. A zsidók sajnos megálltak egy ponton, ahonnan nem követték tovább Istent és az ő üdvtörténeti munkáját. Mert mást vártak, másképp, mint amit Isten tervezett.

Az Ószöv. tényleg nagyon brutális, valóban olyan, mintha két különböző Istenről szólna a két Testamentum.
Nekem erről két gondolatom van.
Az egyik, hogy minden történetet emberek írtak le, van, hogy prózában, van, hogy versben, énekben... Ezért mindenben vannak, lehetnek emberi elemek is. Minden bizonnyal. Számos történetet valószínűleg utólag vezettek vissza Istenre és arra, hogy az volt az ő akarata.

Nem véletlenül tudomány a szövegek értelmezése és összevetése, elemzése, a hermenautika és a teológia. Ha minden egyértelmű lenne, nem lenne rájuk szükség.
De a Biblia egy kódolt könyv. A kódokat sok-sok egyéb szöveg közé rejtették. Tehát meg kell fejteni. A megfejtett sorok adják Isten üzenetét, tanítását.

A másik, hogy Isten mindig alkalmazkodott az adott népek, az akkori emberek szellemi, lelki és állapotbeli helyzetéhez.
Tehát, nem tanított nekik több ismeretlenes egyenleteket, amikor még számolni sem tudtak.
Egy nagyon vad világban a tanítások, parancsok is ehhez igazodtak. És, ha harcolni kellett és ölni a fennmaradásért, akkor azt.

A Messiásig, Jézusig, az Ő békességről, szeretetről szóló tanításaiig el kellett jutnia az emberiségnek és a választott népnek is. Elmében, szellemben, lélekben és társadalmi viszonyokban.
A Messiás akkor jött el, amikor az idők ehhez beteljesedtek, amikor a világ erre készen állt.

Gógita 2022.07.11. 22:58:08

@ulpius66: "Lásd például az özönvizes jelenetet!!!!!!"

Az özönvíz valóban megtörtént. A föld szinte minden pontján vannak róla kollektív emlékek. A Föld maga is tanúskodik egy óriási vízről, hullámról, amely szinte teljes kihalást okozott. És mint egy giga gyalu legyalulta az akkori felszínt. Eltemetve sok száz méter sőt, több kilométer mélyre felfoghatatlanul sok állatot és növényt. Ebből a biomasszából lett a szén, a kőolaj, a gáz!!!

A Biblia és több más szent könyv világszerte ezt megörökítette, megemlékezik róla.
Hogy volt-e egy konkrét Noé, azt nem tudni, kétséges. De túlélők voltak, hiszen emlékeztek a katasztrófára. A re-startra. Amit nyilván Isten büntetéseként és fenyítéseként éltek meg.

Ádám és Éva sem egy-egy konkrét, adott személy volt. Hanem az első emberek, férfiak és nők. Ádám fiainak volt feleségük! És nem a közvetlen tesóik.

A Biblia kódolt, ki kell bogozni.

Gógita 2022.07.11. 23:03:53

@cvsvrs: "jézus zsidó voltának van antiszemita olvasata is. mert az Isten nyilván oda teremti a fényességet, ahol a legnagyobb a sötétség. "

Ezt is te találtad ki. :-)

A választott nép, minden bűnével és tévelygésével együtt is az élcsapat volt, akik a legtöbbet tudtak Istenről. Bennük készítette elő a Messiás érkezését is.
Ez a csapat most a keresztények, akiken keresztül terjed az evangélium. Minden bűnünkkel és tévelygésünkkel együtt. Vagy ellenére.

vasútihíd 2022.07.12. 06:35:28

Ezek szerint a modern európai keresztény nem más mint az igaz kereszténységet belülről hatékonyabban bomlasztó ateista ráadásul valószínű háttérhatalmi segítséggel azaz mindez egyáltalán nem meglepő.
Viszont érdekelne MaxVal, hogy önmagad felhívását követve előfordult már, hogy alapból és látatlanul sikerült fizikailag is lekeverned egy jó nagyot egy ilyennek vagy ezt te úgy gondoltad, hogy mindenki a maga módján és képességeihez képest pofozkodjon azaz te inkább buzdítasz a dologra de sajátkezű akciód kimerül valamilyen eszmei vagy internetes pofon kiosztásában mint mondjuk ez a cikk?

midnight coder 2022.07.12. 07:41:07

@Gógita: Egy zsidó számára az õsatyák is a Választott Nép részei. Mi több, az identitásának az oszlopai. Ezt a könyvet pedig zsidók írták zsidóknak.

midnight coder 2022.07.12. 07:52:28

@Gógita: Az özönvíz valószínűleg a Fekete-tenger feltöltődését örökíti meg. Annál lehetett akárt több Noé is, és az bele is fér időben. A globális Özönvíz, legalábbis Noéval egy naiv mese, olyan bárkát amibe az összes fajból befér két példány legkorábban a Titanic idején tudtak volna összehozni. Még a görögök hajói is inkább csak nagyobbfajta csónakok voltak. Arról nem is szólva, hogy két példány egy fajból nem elég a fennmaradáshoz és persze az összes állatfaj összeszedését a bolygóról még ma sem tudnánk kivitelezni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.12. 07:54:19

@vasútihíd:

Békés ember vagyok, nem szoktam erőszakos lenni. Inkább példát mutatok.

midnight coder 2022.07.12. 07:58:11

@Gógita: "Ahogy már írtam, ez egy történet. A zsidók sajnos megálltak egy ponton, ahonnan nem követték tovább Istent és az ő üdvtörténeti munkáját. "

A zsidók szempontjából Jézus egy a korabeli potenciális messiások között, aki egy szép nagy szektát tudott összehozni magának. Te sem gondolod Pl. hogy Allah követőinek igaza van, pedig szerintük igazából Jézus is csak egy próféta volt, de Mohamed volt az igazi nagy próféta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.12. 07:59:47

@midnight coder:

A zsidók éppen arra büszkék, hogy ők egy ÚJ nép, nem voltak, hanem lettek,

Egy zsidó megsérttődne, ha Ádámig akarnád őket visszavezetni. Lásd, a zsidók szerint Ádám nem volt zsidó.

Még Ábrahám se zsidó, hanem a zsidók ősapja, ugyanis az első zsidó Ábrahám kisebbik fia, Jákob.

Serény Vélemény 2022.07.12. 08:02:11

@ulpius66: Figyelem, és pontosság a Biblia olvasása közben! Az özönvíz előtti emberiség 100%-ban genetikai selejtté vált: állatokkal, földönkívüli lényekkel keveredtek szexuális kapcsolatba, és ilyen hibrid lények születtek, és tele volt a föld homokosokkal, és minden erkölcsi bűnnel, gyilkossággal, lopással stb.

midnight coder 2022.07.12. 08:02:14

@Gógita: "De a Biblia egy kódolt könyv. A kódokat sok-sok egyéb szöveg közé rejtették. Tehát meg kell fejteni. A megfejtett sorok adják Isten üzenetét, tanítását."

Szerintem a Bibliához Istennek vajmi kevés köze van. Ezt derék és roppant ateista zsidók rakták össze azért, hogy egyben tartsák a zsidó népet. Az alapokat a korabeli kulturális hagyományok adták, a geocentrikus világszemlélet, a korabeli csillagászati és egyéb ismeretek, a korabeli zsidó hagyományok és történetek - amik jó részét még más népektől vettek át.

midnight coder 2022.07.12. 08:04:25

@Serény Vélemény: Az emberiség emiatt nem válhatott volna genetikai selejtté, azon egyszerû oknál fogva, mert biológiailag képtelen rá. Megdughatod a tehenedet, de nem fog neked Minotauruszt szülni.

Serény Vélemény 2022.07.12. 08:13:38

@midnight coder: Ami önmagában egy nagyon érdekes dolog, mert a Minótaurusz egy szörny volt, de a tehén nem eszik embert, sőt egyáltalán nem eszik húst. Miért nem az oroszlán és ember keveredéséből született?
Mert a görög mitológia a szellemi valóság egy piciny kijelentését tartalmazza, pontosan tudták a görögök, hogy az ember-állat hibrid belső természete biztosan szörny lesz. A kérdés csak az, hogy honnan tudták?
És amit látsz, az az özönvíz utáni emberiség, és az özönvíz utáni állatok, amik már sok tekintetben nem is olyanok, mint az özönvíz előtti emberiség.

vasútihíd 2022.07.12. 08:25:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ja úgy akkor gondolom cikkben említett alapból és látatlanul lekeverendő pofon mint a modern európai kereszténynek járó legjobb megoldás csak szimbolikus és nem fizikai értelemben értendő példamutatás.

Yorg 2022.07.12. 08:47:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "ugyanis az első zsidó Ábrahám kisebbik fia, Jákob."

Inkább Izsák, nem?

Yorg 2022.07.12. 08:50:57

@midnight coder: Már írtam neked, ez nem szerintem kérdése. A Bibliát NEM ateisták írták, akkoriban ateizmus még nem is létezett a mai értelemben. Alapvető ismeretek nélkül ne írjál faszságokat a Bibliáról légy szíves!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.12. 08:56:14

@Yorg:

Nem, Isten Jákobnak adja az Izrael nevet. Aki Ábrahám unokája - az előbb fiát írtam tévesen -, s Izsék meg a fiú. De izsáknak 2 fia volt, s csak az egyik zsidó ősapa.

A 12 (13) zsidó törzs is mind Jákob gyerekeitől van:
- első feleségétől, Leától (Leah): Rúben (Reuben), Simeon, Lévi, Juda (Jehuda), Izsakhár (Jisszakkar), Zebulon;
- második feleségétől, Bilhától: Dán, Naftali (Naptali);
- harmadik feleségétől, Zilpától: Gád, Áser;
- negyedik feleségétől, Ráheltől: József (Joszep), Benjámin.

2022.07.12. 09:07:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
csak a leviták többsége nem sémita, hanem keleti hindu árja.

2022.07.12. 09:12:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
sém, hám és jáfet elég pontosan megfeleltethetők a sémitáknak, a feketéknek és a fehéreknek. na most egy férfi nem nagyon nemzhet három különböző elvolúciós ágba tartozó fiút. csak egy, vagy néhány nő szülhet.

tehát noé ha létezett, akkor majdnem biztosan nő volt.

Yorg 2022.07.12. 09:14:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Bilha és Zilpa nem Jákob feleségei voltak, hanem Ráhel, ill. Lea szolgálói.

2022.07.12. 09:32:22

@Yorg:
az y kromoszóma apáról fiúra adódik át. mégpedig változtatás nélkül, vagy csak nagyon csekély véletlen változással. ezen alapulnak az apasági vizsgálatok. van egy férfi: noé. hogyan nemzhet egy fekete, egy fehér és sémita fiút?

Serény Vélemény 2022.07.12. 09:34:59

@cvsvrs: Még jó, hogy szinte mindnek a családfája alaposan le van írva a Bibliában, csak el kell olvasni... (semmi közük a keleti vallásokhoz.)

Sőt: Ézsaiás könyve:2:6 Mert elhagytad, Uram, a Te népedet, Jákób házát; mivel telvék napkeleti erkölcsökkel, és szemfényvesztők, mint a Filiszteusok, és idegenek fiaival kötnek szövetséget;

Vagyis a keleti vallásokról - és azok erkölcseiről - nem túl jó véleménye van a prófétá(k)nak...

Serény Vélemény 2022.07.12. 09:38:05

@cvsvrs: kI mondta, hogy fekete-fehér-sémita volt az alapfelállás?
Ádám - mivel részben vöröset is jelent valszeg rézbőrű volt....

(Az Ádám[1] bibliai férfinév, az első emberpár férfi tagjának, Ádámnak a neve.[2] A név héber eredetű (אָדָם), az eredeti jelentése: ember (az emberi faj neve vált személynévvé).[2] A szó alapjelentése „vörösnek lenni”, az adam szó sok sémi nyelvben egyben „embert”, „földből valót” és „vörös színűt” is jelent[2] (héber: אָדָם, arab: آدم). A szó legkorábbi forrása a sumer ad-da, amely atya jelentésű.[3]

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81d%C3%A1m_(keresztn%C3%A9v)
)

2022.07.12. 09:47:35

@Serény Vélemény:
a sémiták a sémi fiaianak felelnek meg. és az J jelű egyenes férfiágba tartoznak. hámiták a feketéknek. ők az az E jelű ágba tartoznak elég egyértelműen. jáfetiták pedig a fehérek. az R jelű ágba tartoznak.

egy férfitől három különböző evolúciós őságba tartozó fiú nem nagyon születhet. csak nőtől (és három különböző férfitól). merthogy az özönvizet kevés nő élhette túl. és így maradt fenn az emberiség. ez ugye egy magyarázat.

Yorg 2022.07.12. 09:50:05

@cvsvrs: Utálok hiába fáradni, és esélytelennek látom, hogy téged meggyőzzelek BÁRMIRŐl.

2022.07.12. 09:56:10

@Yorg:
van egy nagyon egyszerű dolog. egy férfitól nem születhet három nagyon különböző fiúgyermek. csak egy nőtől (és három férfitól). ez elemi biológia.

kiskisutca 2022.07.12. 10:06:59

@cvsvrs:

"egy férfitól nem születhet három nagyon különböző fiúgyermek"

Jól átgondoltad ezt?

Pl. Nekem az echte svéd, indonéz, ghánai csajaimtól születendő gyermekeim igencsak különbözőek lennének! Szerintem nemtől függetlenül.

kiskisutca 2022.07.12. 10:08:10

@Serény Vélemény:

"Ádám - mivel részben vöröset is jelent valszeg rézbőrű volt...."

Vagy vörös hajú kelta.

2022.07.12. 10:13:11

@Yorg:
noé fiai így népesítették be a szentföld környékét.
i.pinimg.com/originals/17/96/b4/1796b421ff0742b67fc95b1d62404d18.jpg
és azt találjuk, hogy ebben a térségben három nagy evolúciós férfiág van jelen. a feketék (E), a sémiták (J) és a fehérek (R). és ezek elég egyértelműen megfeleltethetők hám, sém és jáfet fiainaik. de ők egy férfitól aligha eredhettek a humán populációban ismert öröklésmenet szerint.

ha noé létező személy volt és egy személy, akkor majdnem biztosan nő volt. és három különböző férfitól született sém, hám és jáfet. noé az emberiségnek ősanyja, nem ősapja. feltéve, hogy létezett és az elemi biológia érvényesült.

aztán lehet mondani, hogy nem, ez egy hülyeség. ez majdnem nyilvánvaló.

kiskisutca 2022.07.12. 10:14:00

@Yorg:

"akkoriban ateizmus még nem is létezett a mai értelemben."

Pedig a Bibliában is van szó Istenben nem hívőkről!

Zsolt14.1
Azt gondolják az ostobák:
„Nincs Isten, nem is létezik!”
Mind romlottak, tetteik is utálatosak,
nincs közöttük egy sem, aki jót tenne.

Yorg 2022.07.12. 10:19:30

@kiskisutca: Ez JHVH-ra vonatkozik, nem arra, hogy általában nincs Isten.

2022.07.12. 10:22:20

@kiskisutca:
csakhogy mind a három fiú ugyanazt az y kromoszómát hordozná, mert se a svéd, se az indonéz, se e ghánai csajodban olyan nincsen.

ulpius66 2022.07.12. 10:23:32

Ebben az egész keresztelkedési micsodában a fő szarkeverő Szűz Mária és a családja volt......

Szűz Mária a Dávid-házból származott, és valamikori őse tényleg a zsidók királya volt!
(ez az a Dávid aki kiskorában kővel jól fejbe baszta a Góliátot...)

Szűz Mária joggal követelhette, hogy az elsőszülött fiacskája (Jézus után még hat gyermeket szült) a zsidók királya legyen!

Szűz Mária és családja jól kitalálta a Messiásos valamit és át akarták venni a hatalmat a zsidóságon belül!!!!!!!

Dehogy akart a Názáreti Jézus új vallást, új egyházat alapítani, Ő TÉNYLEG A ZSIDÓ KIRÁNY AKART LENNI!!!!!

Mondjuk ez annyira nem jött be Heródesnek, a Zsidó Nagytanácsnak és a zsidó nép jórészének, ezért aztán Jézust jól eltették láb alól! (a piszkos munkát persze a rómaiakra bízták....)

A másik ilyen jó tréfa a "rómaiak keresztény-üldözése".... HAHHAAAHHHHAAAAAAA....

A zsidók már a rómaiaknál is kihúztak a gyufát....és a RÓMAIAK A ZSIDÓKAT ÜLDÖZTÉK!

MIVEL EKKOR MÉG MINDEN KERESZTÉNY CSAK ÉS KIZÁRÓLAGOSAN ZSIDÓ LEHETETT, ÍGY ŐKET ÜLDÖZTÉK!!!! (ekkor még az összes "vértanú" és "szent" mind zsidó volt....)

Aztán, hogy amikor a rómaiak - a görögök vallásához hasonlóan - jól lenyúlták a keresztény-zsidók vallását is, utána persze már saját szájuk íze szerint variálták az Újszövetsági iratokat is..... EZZEL MEGALAPOZVA A PÁPASÁG PÁR EZER ÉVES URALMÁT!!

kiskisutca 2022.07.12. 10:24:42

@cvsvrs:

A homo sapiens neanderthalensis és a homo sapiens sapiens keveredéséről van szó! A vallást a homo sapiens neanderthalensis hozta.

kiskisutca 2022.07.12. 10:30:56

@cvsvrs:

De nagyon különbözőek lennének!

kiskisutca 2022.07.12. 10:35:21

@Yorg:

A számonkérő Isten? De csak az az Isten, a nem számonkérő isten csak valami része a világnak.

Yorg 2022.07.12. 10:37:48

@kiskisutca: Nem értem, hogy mit akarsz mondani.

2022.07.12. 11:02:12

@kiskisutca:
egy férfi nem nemzhet három különböző törzsbe tartozó gyermeket evolúciós biológiai értelemben.

birca "fekete". egyenes férfiágon hám fia. és az ő fia is hám fia lesz. függetlenül attól, hogy ki a múzsája. ha a múzsája esetleg egy sémia fiút szülne, akkor élhetne a gyanúperrel, hogy nem tőle van. és a harmadik fiú pedig hinduiráni lenne, akkor neki aligha lehetne az apja.

egy férfitól nem nagyon származhat sémia, fekete afrikai és hinduárja.

Gógita 2022.07.12. 11:04:34

@cvsvrs: "van egy férfi: noé. hogyan nemzhet egy fekete, egy fehér és sémita fiút? "

Már megint az az elszabadult fantáziád! :-)

Az emberek közötti ma látható különbségeket a nagyon eltérő környezeti hatások okozták. Egyébként mindenki kizárólag a homo sapiens sapiens fajba tartozik, és teljesen kompatibilisek vagyunk egymással.

Tehát, ha ezen változások előtt születtek az utódok és egy azonos helyen, - nyilván -, akkor még nem voltak feketék, sárgák, stb., hanem ugyanolyanok.
A szétköltözés, vándorlások után, a nagyon eltérő környezeti hatások miatt változtak pl. a bőrszínek, az arc és testformák. Kis - nem evolúciós csak variációs - mértékben. Ezért maradt mindenki ugyanazon fajban (homo sapiens sapiens)!
A teljes emberiség egy faj. Több fajtában, rasszban.

Gógita 2022.07.12. 11:09:37

@kiskisutca: "Vagy vörös hajú kelta. "

Vagy pirospozsgás arcú fehér! :-)

Gógita 2022.07.12. 11:12:19

@ulpius66: A másik fantáziáló. :-)

Gógita 2022.07.12. 11:19:16

@cvsvrs: "egy férfitól nem nagyon származhat sémia, fekete afrikai és hinduárja. "

Dehogy nem. Ha még a szétvándorlás előtt születnek!
Az egyik gyerek Afrikába megy, és pár évezred alatt a bőrük fejete lesz, igaazodva az erős napsugárzáshoz.
A másik északra, ahol hideg van és kevés nap. Ruha kell. A bőrük fehér lesz.
A harmadik elvándorol Ázsia túlvégére, más kontinensekre és sárga/rézbőrűek lesznek az utódaik... Stb.

Nem jön létre semmiféle evolúció, sem új emberi faj. Csak a homo sapiens sapiens különböző variánsai. (Ami nem evolúció.)
És máris ott vannak a különböző leszármazottai ugyanannak az ősapának.

Gógita 2022.07.12. 11:30:27

@midnight coder: "A zsidók szempontjából Jézus egy a korabeli potenciális messiások között"

És pontosan ez a nem felismerés, hogy Jézus az igazi és egyetlen Messiás, okozta azt a törést, hogy ketté vált Isten népe. Egy fejlődésben megállt, megrekedt és konzerválódott régi választott népre, és azokra, akik mentek tovább az úton, immár Jézussal a Messiással, aki maga Isten.

Akik megálltak az üdvtörténeti úton és nem mentek tovább maguk hagyták el Istent úgy, hogy lemaradtak tőle.
Bizonyára nem véletlen, hogy azóta Isten nem szól hozzájuk, nem kommunikál velük. És nincsen rajtuk áldás. Az sem, hogy ennek következtében egyre több zsidó lesz hitehagyott, ateista, sőt kifejezetten Isten- és vallásellenes.
Ezt is a kiábrándultság és az áldásnélküliség okozza. Az általuk elképzelt, de nyilván soha el nem jövő (csak a zsidókat megváltó és hatalomba helyező) messiás hiba várása.

Sajnos nem tudták elviselni a tudatot, hogy Isten nem csak az övék, és nem csak őket fogja megváltani és üdvözíteni, hanem minden embert. És nem lesznek a zsidók übermenschek a többi nép fölött.
Ezért a törés.

Gógita 2022.07.12. 11:33:15

@Gógita: "hiba várása."
"

hiába várása.

2022.07.12. 11:33:20

@Gógita:
az ókori történetírók leírták, hogy sém, hám és jáfet fiaiból mely népcsoportok alakultak ki. illetve az emberek egy része sémitának vagy hámitának vallja magát. illetve a különféle uralkodócsaládok is visszavezették magukat valamiféle biblikus ősiségre.

persze ezekben lehetnek tévedések, vagy szándékos csalások. nagy általánosságban azt találják, hogy a sémiták a J jelű y-kromoszómával rendelkeznek. ami legjobb tudásunk szerint 40 ezer éve jött létre nyugat ázsiában. hám fiainak (akik annak vallják magukat, illetve akiket annak tartanak) többségében E jelű y-kromoszómával rendelkeznek. ez legjobb tudásunk szerint 70 ezer éve jött létre valahol kelet-afrikában. és jáfet fiai R jelűek. és az legjobb tudásunk szerint cca. 30 ezer éves.

ezek közös ősapja a jégkorszak előtti.

Gógita 2022.07.12. 11:37:59

@cvsvrs: Vagyis a lényeg, hogy lehetett egy közös ősapjuk!

A számokkal meg vigyázni kell. Nem maradtak fenn borítékok postai dátumbélyegzőkkel!
A legtöbb időmeghatározás a barkóbánál is pontatlanabb.

2022.07.12. 11:48:29

@Gógita:
mikort élt noé? valamikor az ókorban. kb. 5 ezer éve.

2022.07.12. 12:01:06

@Gógita:
tehát az a fajta diverizitás ami egyenes férfiágon akárcsak a közel keleten jelen van nem ókori eredetű, hanem a prehisztorikus időkből való.

Gógita 2022.07.12. 12:26:23

@cvsvrs: Nem tudom, mikor élt egy "Noé". A története azt beszéli el, hogy volt egy globális katasztrófa, ami özönvízzel (cunami) járt, és amely globális kihalási esemény volt. (És tényleg volt ilyen!) Ezt Isten büntetésének tekintették, és szinte minden kontinensen fennmaradt az emléke, nem csak a zsidóknál.

Az ezt túlélő "Noék" népesítették be újra a földet. Az ő utódaik szaporodtak el és költöztek szét minden kontinensre. Ahol a környezeti hatások kismértékű módosulásokat okoztak a genomban. Variációs és nem evolúciós szinten. Mindenki maradt ugyanabban a fajban.

A bibliai történet ennek egy mondaszerű leírása.
Amely leírás nyilván sokkal későbbi, mint maga az esemény.

Hogy mi, pontosan mikor történt az ma barkóba. Különösen amiatt, mert két különböző hitben élünk: készre teremtett világ és/vagy magától, evolúcióval létrejött világ.

Az előzőhöz nincsen szükség évmilliárdok kitalálására és beiktatására az elméletekbe, az utóbbihoz igen. Hiszen az evolúció, az értelem nélkül létrejött felfoghatatlan komplexitások, programok, kódok, rendszerezett információk tömegének "természet általi" létrejötte nem igazolt, az egyetlen támasztéka az, hogy sok évmilliárd alatt bármi megtörténhet, még az is, ami nem.

Szóval a kutatásnak arra kellene irányulnia, hogy visszafelé haladva az időben, mennyire van szükség ahhoz, hogy egy azonos kiinduló állapotból az emberiség diverzifikálódott feketékké, fehérekké, sárgákká..., stb.? Azaz, hogy meddig kell visszamenni ahhoz, hogy a mai állapotból eljussunk a közös állapotig? Ahol még a ma különböző rasszok, még egy rassz, egy törzs, egy nemzetség/család voltak?

Ez bizonyára visszakövethető lenne, és lenne végre egy nem csak légből kapott számunk.
Azok a kutatások, amelyek visszavezették az emberiséget néhány anyáig, már a jó irányba mutatnak!

Pl.:

hu.wikipedia.org/wiki/Mitokondri%C3%A1lis_%C3%89va

ulpius66 2022.07.12. 12:27:29

Teremtés könyve 5. fejezet

"Ez Ádám utódainak könyve: Amikor Isten Ádámot teremtette, Istenhez hasonlónak alkotta. Férfinak és nőnek teremtette őket, megáldotta, s azon a napon, amelyen alkotta, embernek nevezte őket. Amikor Ádám 130 esztendős volt, magához hasonló, saját képmása szerinti fiút nemzett, akit Szetnek hívott. Ádám Szet születése után még 800 évig élt, s fiai meg lányai születtek. Ádám egész életkora 930 esztendőt tett ki, akkor halt meg. Szet 105 éves korában nemzette Enost. Szet Enos születése után még 807 évig élt, s fiai meg lányai születtek. Szet egész életkora 912 évet tett ki, akkor halt meg. Enos 90 éves korában nemzette Kenánt. Enos Kenán születése után még 815 évig élt, és fiai meg lányai születtek."

Na, kb. így kezdődött......

2022.07.12. 12:54:46

@Gógita:
legalább a jégkorig kell visszamenni. vagy annak elébe. 4-5 ezer éve (amikor noé feltehetően élt) már a közel-keleten is nagyfokú diverzitás létezett egyenes férfiágon. tehát létezett egy E, J és R jelű y-kromoszóma. előbbi a feketékre, fekete-afrikaiakra, utóbbi a fehérekre, hindueurópaiakra volt jellemző nagyon leegyszerűsítve. és akinek J jelű ősapaja van egyenes férfiágon azt mondjuk sémita eredetűnek. hám fiaiai a feketék. jáfet fiai a fehérek.

és nekik az ókorban legfeljebb közös ősanyjuk lehetett.

2022.07.12. 13:02:13

@ulpius66:
oké, csak ez mikor volt. és hol volt.

2022.07.12. 14:08:50

@kiskisutca:
lehet állítani, hogy a vallás nyugat-európából a neander völgyi embertől ered. mert a neander völgyi ember nyugat-európában élt. tehát onnan eredjen már. és a sémiták azt mondják, hogy a vallás az nyilván közel keleti. mert az összes világvallás onnan ered. persze nem. csak onnan eredjen már.

a kereszténység arra tanít, hogy a hit nem evilági eredetű.

kiskisutca 2022.07.12. 14:52:22

@cvsvrs:

"neander völgyi ember nyugat-európában élt."

Ne tévesszen meg az elnevezés! Inkább Dél-Európa és Közel-Kelet!

A neandervölgyi ember (Homo sapiens neanderthalensis) vitatott besorolású emberféle. Egyes vélemények szerint az emberfélék (Hominidae) egy kihalt faja. Más vélemények szerint nem faj, hanem alfaj (H. sapiens neanderthalensis) és nem kihalt, hanem keveredett az északra hatoló Homo sapiens sapiens alfajjal, létrehozva a paleoeuropid rasszot. Mintegy 200-250 000 éve jelent meg és kb. 40 000 évvel ezelőtt tűnt el.

Európa és a Közel-Kelet egyes területein élt, az utolsó időkben a mai emberrel (Homo sapiens) egy időben és helyen.

Köznapi nevén az ősemberek közé tartozik. A neandervölgyi emberek génállománya megtalálható az európai lakosságban (1%-4% közötti mértékben). A neandervölgyi ember később Ázsiában ismételten keveredhetett az ott élő homo sapiensekkel, így ők több neandervölgyi-eredetű gént hordozhatnak.

2022.07.12. 16:12:34

@kiskisutca:
a vallás népvallás eredendően. mi a nép? egy szaporodási közöség. egy humán populáció. az ember akar magának valamilyen kollektív identitást. csoportos önazonosságot. és ehhez kreál valamilyen vallást. mi a vallás? intentitás kultikus része. mi a kultusz? nem evilági bölcselet. valami ami túlmutat az anyagi valóságon.

és az emberiségnek vannak ilyen legendái. egyszer régen nagyon régen sűrű erdő közepében. egyszer volt egy ember szakálla volt kender. tehát van nagyon sok népmese. és ezekből válogatunk össze valamit, amiben hiszünk.

Gógita 2022.07.13. 10:42:46

@kiskisutca: "Más vélemények szerint nem faj, hanem alfaj (H. sapiens neanderthalensis) és nem kihalt, hanem keveredett az északra hatoló Homo sapiens sapiens alfajjal, létrehozva a paleoeuropid rasszot. Mintegy 200-250 000 éve jelent meg és kb. 40 000 évvel ezelőtt tűnt el."

Milyen jó meséket lehet kerekíteni néhány fogból, csontdarabból, pattintott kőből! :-)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása