magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Viszony a múlthoz

Sokan nem értik, hogyan lehetséges, hogy a törökök barátságként élik meg a volt meghódított népekhez való viszonyt. Magyar turisták régen nagyon rácsodálkoztak erre, abban az időben, amikor még nem volt se Orbán-Erdoğan barátság, se keleti nyitás, se kipcsák testvériség, se semmi más hasonló.

Meglepő volt, hogy míg a magyar kép a törökökről erősen negatív, hiszen bejöttek Mohácsnál, pusztítottak, megszálltak, míg a török kép ugyanerről valamiféle idilli szimbiózis.

Talán még meglepőbb, hogy a sokkal terheltebb bolgár-török viszony török megítélése ugyanaz, a bolgárokat az átlag török barátoknak tekinti.

Még a leginkább terhelt - mert annak aktuálpolitikai jellege is van - görög-török viszony sem teszi a görögöket személyükben ellenséggé.

A mai Törökország nagy része görög volt, vagy etnikailag - ez az európai rész és az ázsiai rész tengerpartja -, vagy közvetve, kulturálisan a Macedóniai Birodalom általi hellenizálás következtében az i. e. IV. századtól. S a görög etnikai jelenlét csak a XX. sz. 20-as éveiben szűnt meg, amikor az új, köztársasági törük hatalom gyakorlatilag a teljes görög lakosságot elűzte. A kb. 2 milliónyi ázsiai görögség pár hónap alatt megszűnt létezni: aki nem menekült el, azt szimplán megölték Atatürk katonái. Kb. ugyanaz, ami az asszír és az örmény kisebbség ellen is végbement.

Ma mégis a görög örökséget a törökök büszkén mutatják, nem is próbálják annak görög jellegét elhazudni. Mint bölcsész emberek sose voltunk mániákus strandolók, szóval természetesen felkerestük a város egyetlen múzeumát, mely a volt katonai erődítményben található. Ott teljesen korrekten be vannak mutatva a régió török hódítás előtti emlékei.

A török hozzáállás rendkívül pragmatikus, szinte cinikusan őszinte: ti is jöttetek valahonnan, ti is elűztetetek és asszimiláltatok másokat, mi se tettünk semmi mást, csak mi később tettük ugyanezt.

videóm, amit a jelenleg múzeumként működő marmarisi erődítményben készítettem

büszke görög leletek

Címkék: közélet
23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9317906829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.08.16. 07:10:50

A bolgár-magyar vonalon szerintem van ebben etnikai-kulturális szál is

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.16. 08:43:23

Dehát a törökök nem érintkeztek a magyarokkal a mindennapokban személyesen a hódoltság alatt, hiszen a hódoltságot üzemeltető személyzet döntő része valamilyen renegát délszláv volt. Nem hiszem hogy közvetlenül átfolyt volna bármilyen valós kép a török kulturális tudatba. Egyiptomhoz hogy viszonyulnak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.16. 08:58:11

@Deak Tamas:

Azok arab és eleve muszlim területek, sose volt oda török betelepítés.

Gery87 2022.08.16. 16:54:40

"Meglepő volt, hogy míg a magyar kép a törökökről erősen negatív, hiszen bejöttek Mohácsnál, pusztítottak, megszálltak, míg a török kép ugyanerről valamiféle idilli szimbiózis."

A magyarok képe a horvátokról vs horvátok magyar képe is hasonló lenne ha nem lett volna a délszláv háborús fegyverszállítás.
Ami szerintük 800 éves boldog házasság az nekik nem az..

De kicsit a nemzetiségekkel is ez van. Szerintünk minden rendben volt...ők másképp gondolják.

"S a görög etnikai jelenlét csak a XX. sz. 20-as éveiben szűnt meg, amikor az új, köztársasági törük hatalom gyakorlatilag a teljes görög lakosságot elűzte. A kb. 2 milliónyi ázsiai görögség pár hónap alatt megszűnt létezni: aki nem menekült el, azt szimplán megölték Atatürk katonái. Kb. ugyanaz, ami az asszír és az örmény kisebbség ellen is végbement.

Ma mégis a görög örökséget a törökök büszkén mutatják, nem is próbálják annak görög jellegét elhazudni"

Persze hiszen nincsenek görög kisebbségeik, nincs mitől félniük! Így tulajdonképpen
kockázat nélkül tehetik ezt meg.
Majd ha az utolsó székely is eltávozik az élők sorából akkor a román állam is büszkén fogja mutatni a magyar emlékeket!
Szóval nem felvilágosultak ők, csak semmi veszteni valójuk és ebbe az űrbe jutott be a racionalitás meg a turizmus profitja...

"A török hozzáállás rendkívül pragmatikus, szinte cinikusan őszinte: ti is jöttetek valahonnan, ti is elűztetetek és asszimiláltatok másokat, mi se tettünk semmi mást, csak mi később tettük ugyanezt."

Így kell ezt, nem kel hozzá semmi mesét költeni pl dák-római eredetmítosz, turbómagyar sumér szittya hun izé stb.

Gery87 2022.08.16. 16:55:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De nem ez volt a kérdés:)

_Neville 2022.08.16. 19:51:11

@Gery87: hát a bolgárok és a magyarok őstörténete is némiképp kötődik a sztyeppei türk civilizációhoz. Mind Attila unokái vagyunk, ahogy a törökök szokták mondogatni.

Gery87 2022.08.16. 22:03:46

@_Neville:

Ahogy mondod ez őstörténet, ami vagy úgy volt, vagy nem.
Ma viszont mind európaiak vagyunk a bolgárokkal, azon belül ők szláv meg trák eredettel is bírnak.
A törököket meg sehogy nem tudom "rokonnak" tekinteni.
Annyi közös sincs bennünk mint egy svéd meg egy Krími gót között volt....

_Neville 2022.08.17. 06:36:56

@Gery87: De most nem arról van szó, te minek tekinted, hanem arról, hogy ők hogy gondolkodnak erről. Nem tudsz más nézőpontjába helyezkedni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.17. 09:19:23

@Gery87:

Egy mai törökben a türk elem nem sok. Alapvetően európai nép.

_Neville 2022.08.17. 10:11:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: talán kicsit több a füstös, de ja, alapvetően európai fehérek ők.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.17. 10:19:42

@_Neville:

Amikor bejöttek a törökök, eleve már keveredtek iráni népekkel.

Plusz helyben nem irtottak ki szinte senkit, hanem asszimiláltak.

Szóval kevés ma a "törökös" kinézetű török. Az ilyen "igazi" törökös pofákért Türkmenisztánba kell utazni.

Gery87 2022.08.17. 15:20:54

@_Neville:

A bolgárok a trák, szláv, türk származást is számon tartják.
Ettől még ez annyira régi történet és annyi minden változott hogy ma már semmi közünk a nomád kultúrához.
Hagyományápolás van. De a mindennapi életmód európai, nyugati, keresztény, ateista, fogyasztói...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.17. 15:27:18

@Gery87:

Van egy csomó török kollégám. A nagy részükről nem látni, lehetne bolgár is simán.

Kevés az az igazi török típus. Van persze, de marginális.

A mostan török videóimban is jól látható ez. Persze nyilván az eladókat kell nézni, nem a sétálókat, hiszen utóbbiak 90 %-a idegen turista.

Gery87 2022.08.17. 22:30:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Azt hiszem volt már erről szó itt és linkeltem is ezzel kapcsolatban hogy a mai Anatólia népessége azért az oszmán időkben, a krími tatárok által tömegével elhurcolt rutének, oroszok, lengyelek meg a balkáni és magyar foglyok révén is - meg persze a görög ortodox népesség áttérésével - eléggé európai gyökerű lett.
Ez látszik rajtuk.
Így értettem.

Gery87 2022.08.17. 22:31:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Emiatt a mai török az kb annyira türk közép-ázsiai mint ahogy a mai magyar nomád szittya.
1000 év az 1000 év....történtek dolgok.

vasútihíd 2022.08.18. 16:14:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Meglep hogy nem írtad, hogy a török azon kevés nemkörnyező országbeli nyelv közé tatozik ahol nem az ungarn-hungary-vengrija vagy abból levezetett megnevezés használatos ránk hanem a macar és macaristan ahol a c kb dzs-nek felel meg azaz valamennyire hasonló a magyar szó kiejtéséhez és gondolom ez a macar-majar jellegű megnevezés a türkmén népeknél elterjedtebb de érdekes hogy még perzsául is hasonló sőt a koeraiban is van ilyesmi változat.

_Neville 2022.08.18. 23:36:53

@vasútihíd: én erre sok éve úgy jöttem rá, hogy egy török kommentátorral ellátott összefoglalót láttam egy török -magyar meccsen, és végig Magyarisztánozott :)

2022.08.19. 09:06:40

@Gery87:
csak szólok, hogy a leginkább elefogadott elmélet szerint a nyugat-európaiak többsége is eurázsiából ered. az eurázsiai steppén jöttek be. ahonnan a nyelvcsalád is ered. indo-európaiak. hindu-európaiak.

a nyelveredet azért tűnik baromságságnak, mert semmi se utal arra, hogy a germánok, a szlávok, a a latinok és a görögök ősei megfordultak volna belső ázsiában. az angolszászok azonban mégis csak. vagy valakinek meg kellett fordulnia, mert a német nyelvnek rokokona a szanszkrit.

az alternatív elmélet a népfőiskolán, hogy az európai népek többsége a kárpát-medencéből ered. a jégkorban a kárpát-medence volt az emberiség egyik menedékhelye, túlélési központja. azért, mert a földkéreg errefelé véknyabb. és amikor a jég elolvadt, akkor létrejött egy beltenger. és a népek kárpát-medencéból szétvándoroltak. és mag népe marad. a magyarok. mivel ezt 0 akadémikus gondolja, erre mondhatod, hogy baromság.

a nyugat árják eredetükben eurázsiaiak. nem a germánok, a skandinávok, a harci baltás baltiak, hanem az angolszászok. ők íjfeszítők.

a magyar krónikák szerint a honfoglalók ennek az eurázsiai törzsszövetségnek az utolsó leszármazottai. akikre az akadémia azt mondja, hogy finnugorok. vagy a nyelvük.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása