magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A piaci fundamentalizmus

A "piaci fundamentalizmus" kifejezés a "neoliberalizmus" szinonímája, a közös jelentésük, hogy az égvilágon semmi értelmük nincs.

A "neoliberalizmusról" már sokat írtam, tisztáztam, hogy a valóságban semmi más mint szín liberalizmus, azaz semmi "neo" nincs benne. A szó védői arra szoktak hivatkozni, így különböztetik meg a gazdasági és a kulturális-jogi liberalizmust, ami elég furcsa érv, mert akkor mondjanak "gazdasági liberalizmust", mi az "új", hogy a "neo" szó indokolt legyen?

Persze tudom a valódi okot: a gazdasági liberalizmust ellenző, de legalábbis vele szemben szkeptikus progresszívek így akarják megnyerni a liberálisokat: a narratíva kb. az, hogy volt egykor a jó klasszikus liberalizmus, majd az valahogy "elromlott", s a csúnya Pinochet-Reagan-Thatcher trió jóvoltából megszületett a rossz "neoliberalizmus". Azaz íme szövetkezhetnek a jó liberalizmus hívei a progresszívokkal, hisz közös ellenségük a "neoliberalizmus"!

A "neoliberalizmus" szó azonban kezd eltűnni. A fő ok: zavarja így is a liberálisokat. Voltak próbálkozások a "neokonzervatívizmus" szóval is, de ezt meg senki se érti, ráadásul azt a látszatot kelti, hogy van a rossz neokonzervatívizmus és a jó neoliberalizmus, ami viszont a progresszíveket idegesíti, hiszen nem ez a szándékuk.

Lassan megszületett hát a "piaci fundamentalizmus" kifejezés. Magyarországon Pogátsa Zoltán kezdte népszerűsíteni, ő az éppen zuhanó skandináv modell híve, mára teljesen hátra lett szorítva, ennek fő oka - egyébként dicséretes - gyurcsányfóbiája, de emellett helyét teljesen átvette a nála sokkal jobb amerikai kapcsolatokkal rendelkező Gulyás Márton, akit Soros és az amerikai Demokrata Párt alapítványa finanszíroz, míg Pogátsa mögött egyedül a német Friedrich-Ebert-Stiftung áll, ami azért az előbbiekhez képest másodosztály.

Persze a piaci fundamentalizmus is marhaság. A liberalizmus ugyanis per definitionem piaci fundamentalista, hiszen azt állítja, a szabad piac képes megoldani a társadalom problémáinak szinte minden részét, az állam szerepe csak korlátozott, s csak azokra a részekre kell, ahol a piac nem tud megoldást hozni. Magyarul: nem piacifundamentalista liberalizmus nem létezik, ill. kb. olyan, mint a tőkepárti kommunista, a húsevő vegetáriánus és a homoklobbista keresztény.

67 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8717907713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.18. 08:40:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pedig a piaci fundamentalizmus kifejezést maga Testvériség György alkotta meg a A pénz alkímiája.vagy A globális kapitalizmus válsága.könyvében, most lusta vagyok utánanézni (ez a két könyve van meg nekem, biztos tehát a forrás)
Más ide offtopik: Bulgáriában a családnevek köthetők földrajzi helyekhez valamennyire? Tehát van tipikusan több Protogerov Szófiában, Dimitrov Várnában vagy Filov Tirnovóban?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.18. 09:09:08

@Deak Tamas:

А leresztnév eredetű családnevek földrajzilag semlegesek.

Kivéve ha olyan keresztnévből erednek, melyek valamelyik régióban jellemzőbbek. De az ilyen Ivanov, Dimitrov, Dobrev, stb. nagyon elterjedt nevek mindenhol megvannak. Az első 20 leggyakoribb vezetéknév esetében nem tudok releváns földrajzi eltérésről.

midnight coder 2022.08.18. 09:19:16

Amúgy a skandináv modell tök fasza akkor, ha végtelen mennyiségû pénz van, és jönnek a külföldi vendégmunkások a csóróbb európai országokból.

2022.08.18. 09:26:13

a klasszikus liberalizmus alapja a feudalizmus reformált változata. az, hogy szabad városok illetve vidékies szabad államok (hercegségek, grófságok, őrgrófságok), illetve feudális államok (nagyfejedelemségek, királyságok, cárságok) szabad kereskedelmi lerakatai egy kapcsolódnak közös hálózatba.

a hansa szövetség kapcsolt része london és az orosz novgorod. nyugat-kelet kapcsolatot jelentett. és a városok, városállamok szabályozott kereskedelmi útvonalai alkották. a klasszikus liberalizmusban a szabadság alapja ÖNKORMÁNYZATI SZABÁLYOZÁS. és ezek KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉS alatt állnak.

vagy ugye a levantei kereskedelem ilyen. ami a szárazföldi karavánutak kereskelmi központjait (bizánc, antióchia, alexandria) kapcsolja össze velencével. kelet-nyugat kapcsolat. a klasszikus liberalizmus célja, hogy a kereskedelem szabadon (szabályozottan és békésen) folyjon.

a neoliberalizmus azt mondja, hogy nincs szükség semmiféle feudális (szárazföldi), vagy félfeudális (tengeri) szabályozásra, mert a piac önmagát szabályozza. a klasszikus liberalizmus alapja az, hogy a piac közbirtok. tehát a (feudális) árutermelők, a (kapitalista) kerekedők, a fogyasztó társadalom együttesen szabályoznak. és a helyieknek jogukban áll az idegeneket korlátozni.

és ezzel a neolibealizmus szembemegy. mondván, hogy nincs ilyen jog. ez a soros féle alávalóság. és ennek az ellentettje is alávalóság. az orbán féle illiberalizmus. ami a nemzeti nagytőkések uralma mellett lényegében a termelő multik kiszolgálásán alapul. mindkettő lopások, csalások, hazugságok együttese. nyílt hazaárulást eredményez.

a klasszikus liberalizmustól eltérő sorosista neoliberalizmus és orbánista illiberalizmus történetileg bukásra van ítélve. ez a klasszikus liberális hitvilág. a neolibealizmus hosszúváton, mert azért azt komoly értelmiségi elit szervez. az illiberalizmus rövid távon. aminek reálértelmiségi támogatója nincsen. a történeti rövid táv az évtizedeket jelent. a hosszú táv évszázadokat.

2022.08.18. 09:58:16

@midnight coder:
a neoliberális világkép abból indul ki, hogy végtelen mennyiségű pénz van. mivel pénz, és pénzpiaci termék szabadon teremthető. ez a liberális kapitalizmus.

tehát magyarország pénzügyi központja (budapest (das kapital) és a budapesti tőzsde), a független jegybank és ahhoz kapcsolódóan a forintdiplomácia (a magyar kormány) versenyez a dollár pénzügyi központjaival (new york stock exchange, nasdaq, etc.), ahhoz kapcsolódó dollárdiplomáciával (fed, illetve washington).

ezek versenytársa az európai tőkepiaci központök (az euronext elsődlegesen párizsi központtal), az európai központi bank (frankfurt) és az euro diplomácia (brüsszel). ennek versenytársai a kínai tőkepiaci központok (a kínai állami nagybankok, a shanghai tőzsde) és a kínai népköztársaság kormánya, az államtanács.

és a neoliberalizmus azt mondja, hogy szabad tőkepiaci verseny van. amit az államok felügyelnek. ez a gyarmatosításról szól. a kérdés, hogy végtelen mennyiségű pénzből ki mit tud felvásárolni.

a nemzeti nagytőkések mit tudnak felvásárolni (bármennyi pénzt nyomtathatnak, akármennyit, készpénzt is, hitelpénzt is teremthetnek, végtelen mennyiségben, nincs korlát, kérdés, hogy azokért a monétákért cserébe mit adnak neki) és versenyben állnak az euró övezettel, a dollárral, kínával és a többiekkel.

ezt a játszmát magyarország minden relációban elveszti. az oroszokkal szemben is, kínával szemben is, németekkel szemben is, franciákkal szemben is. a nemzeti nagytőkések és az őket kiszolgáló adminisztráció olyan mértékben ostoba, hogy minden irányba kiszolgáltatottá teszik az országot. ez az egyik vélemény. vagy fényes győzelmeket aratnak. mert megvédik az árstopot, megvívják a rezsiharcot, stb. ez a másik.

köztes állapot nem nagyon lehet, mert végtelen pénze van kínának, az usának, az oroszoknak is, a németeknek is végtelen eurójuk van frankfurtban, ahogyan orbánnak végtelen forintja van budapesten. csak a forintért az ad valamit, aki erre a magyarország által kötelezve van. a dollár és az euró elfogadását kényszeríti ki a nato.

ez a rendszer. a világrend. aminek a klasszikus liberalizmushoz semmi köze. az abból indult ki, hogy feudális árupénz van forgalomban. amiből ugye korlátozottan áll rendelkezésre. a szocialista pénzrendszer azt mondta, hogy nyomtatnak valamennyi forintot. mondjuk személyenként 10,000 forintot, vagy akármennyit. és ennek megfeleően alakul az átlag jövedelem. a kgst egy bartell. a brics próbálja meg ezt a reformszocialista kísérletet.

2022.08.18. 10:12:17

@midnight coder:
a reformszocializmus azt célozta, amit a brics.

ne az legyen, hogy a kgst országok megállapodnak arról, hogy fehéroroszok gyártanak mtz traktort, és a magyarok ikarus autóbuszt. központi tervutasítás helyett az államok szabadon kereskedjenek. nem rubel alapon. hanem elcserélik autóbuszra cserélik a traktort, vagy akármit. ez a klasszikus liberalizmust célzó önkéntes árucsere. feudális, vagy félfeudális alapokon.

ezt kezdeményezte kína, india, oroszország, dél-afrika, brazília. csatlakozna argentina és irán. ez egy az egyben az, amit a késő kádár korban grósz károlyék körei akartak. a hír tévében boross, vagy bogár laci bácsi.

csakhogy ezek a régi mszmp-sek ezt nem klasszikus liberális alapokon képzelik, hanem illiberális demokrácia keretei között. mert ezek az emberek virtigli kommunisták és nem reformerek. az egy másik kérdés, hogy a "reformerek" se a klasszikus liberalizmushoz tértek vissza, hanem a neoliberalizmushoz.

midnight coder 2022.08.18. 17:25:41

@cvsvrs: "és ennek az ellentettje is alávalóság. az orbán féle illiberalizmus. ami a nemzeti nagytőkések uralma mellett lényegében a termelő multik kiszolgálásán alapul"

Nekünk sok más lehetőségünk nincs mint a multik kiszolgálása. Az országnak nem nagyon van saját gazdasága, és belátható időn belül nem is lesz.

Ha a II világháború vége óta normális gazdasági pályán mozgott volna az ország, akkor erre lett volna lehetőség. Akkor kb. nulláról indult volna a dolog, de kb. ugyanez volt a környező országokban is, és az akkori technológiai színvonal lehetővé tette, hogy egyszerű eszközökkel és sok kézimunkával versenyképes gazdaságot csinálj. És úgy a 60-as évekig még kb. versenyképesek is voltunk technológiailag. De közben a világ fejlődött, a béketábor meg nem. Aztán amikor a béketábor csődbe ment, nekünk volt egy olyan gazdaságunk, ami csak a béketáborban volt versenyképes. Volt Pl. a fasza szabolcsi alma amit az oroszokon kívül senkinek nem lehetett eladni. De pár nyugati technológiát frissen importált cégen túl (Pl. Lehel) nem nagyon volt olyan ami a globális piacon versenyképes volt. Voltak jó dolgaink Pl. az élelmiszeripar területén (Pl. boci csoki és társai) csak kb. végtelen élőmunka felhasználással - ami kb.addig volt versenyképes amíg az élőmunka szinte ingyen volt.
A legtöbb termékünk pedig az ipari hulladék kategóriában mozgott.

A gengszterváltás után pedig mindez csődbe ment. Sarlóval és kalapáccsal pedig nem lehet mikrochipet gyártani. Maradt a mezőgazdaság mint az egyik legkisebb hozzáadott értéket produkáló ágazat - nem nagyon van gazdag agrárország - és becsődölt cégek dolgozóit foglalkoztató multik. A másik alternatíva, hogy a becsődölt cég dolgozója segílykéből és lopásból tartja el magát, de ez egy ország szintjén azért már nem működik.

midnight coder 2022.08.18. 17:33:48

"és pénzpiaci termék szabadon teremthető. ez a liberális kapitalizmus."

Ez így ebben a formájában nem teljesen igaz. A pénz addig ér valamit, amíg árut, szolgáltatást lehet kapni érte. És annyit, amennyit kapni lehet érte. Ergo, ha Orbán bácsi túl sok pénzt nyomtat, az értéke lemegy a béka segge alá. Persze a pénzpiac ezt egy kicsit megkavarja, mert erősen leegyszerűsítve, ha sokan vesznek forintot mert úgy gondolják hogy érdemes ebben tartani a pénzt, akkor felmegy az értéke, ha pedig sokan adják el akkor lemegy.

"az államok szabadon kereskedjenek. nem rubel alapon. hanem elcserélik autóbuszra cserélik a traktort, vagy akármit"

Ez volt a barter. Igazából ez annyira nem jó dolog, finoman szólva nem teszi átláthatóbbá a dolgokat. Amikor három konténer almáért kapsz 5 Riga motorkerékpárt elég nehéz kiszámolni hogy ez mennyire volt jó bolt.

2022.08.18. 20:05:24

@midnight coder:
megint ugye a leghülyébb kommunista pártitkárok azt mondták, hogy csak vegyesvállalatok jöhessenek be. amire azt mondták, hogy akkor a multik nem jönnek magyarországra. akkor meg kellett volna egyeznie annak a néhány volt szovjet tagállamnak, hogy összezárnak. ehelyett megindult a verseny, hogy ki lesz az "éltanuló".

2022.08.18. 20:25:23

@zavaleta:
ezt a sok hülye szociológust és romaügyi szakértőt el kell zavarni.

rengeteg mindent rosszul csinál a fidesz. de ezt azért megoldják. a falógerben télen közmunkásokat alkalmaz. és ellátják azokat városkörnyéki családokalt, ahol nincs munkaképes ember.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2022/dekert.jpg
egyébként ellátják a járdák síktalanítását. megjavítják a megrongált utcai padokat, utcabútorokat. ezt akármelyik járásnak meg kellene tudni oldaani. ezt a sok semmirekellő belbudai szociológust, és belpesti romaszakértőt el kell zavarni a francba.

2022.08.18. 20:33:30

@zavaleta:
szocialista erdért vállalat. kell ide. amire ferge zsuzsa azt mondja: jaj, szocializmus. tessék mondani hogy lesz az liberális? sehogy. hány akadémikus bölcsész dolgozna az erdért vállalatnál? egy se. és romaügyi szakértő? egy se. nulla. zéró. és hogy szavaznának ezekre a semmirekellőkre. sehogy. hogy nyernek választást a demokraták. nem nyernék meg.

a fideszben azt mondják, hogy a nemzeti nagytőkések kivágják az erdőt és térdre kényszerítik a nyugatot, mert azok mind megfagynak. de akkumulátor világnagyhatalom leszünk a kínaiaknak végzünk bérmunkát. a másik szemét banda. nem lehet máshogy. tényleg?

és minden kelet-európai országban kínai akkumulátor gyárakat gründoltak össze a szuperszakértők. a fidesz a legszarabb kormány a posztszovjet térségben. az ellenzék meg a legrosszabb ellenzék.

2022.08.18. 21:28:13

@zavaleta:
Mint az erdogazdalkodashoz valamicsket erto szemely vallom, hogy a tarvagas, mint fahasznalati modszer - kulonosen lejtos videken es 5 ha - nal nagyobb teruleten - emberiseg elleni buntett. De feladom az elveimet, csak hogy ne keruljek egy taborba a libsikkel es a zoldekkel.
Tehat hajra, elo a motorfureszekkel, ne kimeljuk se az erdoket, se a libsiket, se a zoldeket! :)
- - -
Akhmat Sila! :)

Gery87 2022.08.18. 22:04:41

"A "piaci fundamentalizmus" kifejezés a "neoliberalizmus" szinonímája, a közös jelentésük, hogy az égvilágon semmi értelmük nincs.

A "neoliberalizmusról" már sokat írtam, tisztáztam, hogy a valóságban semmi más mint szín liberalizmus, azaz semmi "neo" nincs benne."

A neo- azért került bele mert amikor a 3 jómadár közgazdász lobbicsoportot alapított akkor az uralkodó piaci irányzat az erős szakszervezeteken és erős állami bevakozáson alapuló, korlátozó Keynesianizmus volt!
Ezért volt neo- mert visszatértek egy korábbi felfogáshoz.

merce.hu/2018/05/19/mi-a-baj-a-neoliberalizmussal/

ujegyenloseg.hu/mi-a-neoliberalizmus-1-resz-a-neoliberalizmus-eredete/

2022.08.18. 22:44:40

@Sztálin orgnistája:
magyarországon a legszegényebb kistérség a bodrogközi. 16 ezer ember él 400 km2-en . 1 km2-en 40 fő. 1 főre 25,000 m2 földterület jut. egy átlagos családra 10 hektárnyi földterület.

na most nekem ne mondja senki, hogy azon lehetetlenség kitermelni annyi tüzifát, hogy megfagynak az emberek azért, mert szegény kis romák.

Boldeone2 2022.08.18. 22:56:45

Azért " Neo" hogy megkülönböztesse valahogy a 19. századi klasszikus , "laissez faire " kapitalizmust ól, amely elmèletei alapjait Ádám Smith ès Ricrado dolgozták ki
A 20. században kihívások jöttek a szabadpiaci kapitalizmusra , az egyik volt a nemzetközi szocializmus ès szociáldemokrácia , a másik meg a nemzeti szocializmus
A klasszikus liberalizmus azt mondja hogy az állam nem avatkozzon be a gazdaságba , a piac majd megold mindent
Az előző szocializmusok azt mondták, hogy az állam avatkozzon be , osztály vagy a faj vèdelme èrdekèben

Az uralkodóosztály amely alapvetően konzervatív volt , így inkább a gazdasági liberalizmus elveit vallotta èrtelemszerűen
Neokonzervatív= neoliberális

A extrèm konzik, sőt pl az ausztofasiszta Engelbert Dollfus is neolib gazdaságilag volt,Mises volt a tanácsadója
Az osztrák közgaz suli volt az alapja mindennek , a neolib fordulatnak ..

1947- Ben megalakul a Mont Pelegrin társaság , a kapitalizmus ès a szabadpiaci vèdelmèben , főbb tagjai : Mises,Hayek, Milton Friedmann , a monetarizmus atyja , de mèg Karl Popper is aki a Soros György mestere volt ..
A magyar Nobel- díjas Polanyi Mihály szintèn ...
Ők azok, akik megalapozták az atom közgazdaságtant, filoszt, társadalomszervezèst ....
A politika felett álló tudósok köre...

Gery87 2022.08.18. 23:56:50

@Boldeone2:

"Azért " Neo" hogy megkülönböztesse valahogy a 19. századi klasszikus , "laissez faire " kapitalizmust ól, amely elmèletei alapjait Ádám Smith ès Ricrado dolgozták ki "

Szerintem meg pont azért neo- mert laissez faire, de egy szociálisabb korszak, korszellem elválasztotta tőle a 70-es 80-as évekig.

"Az uralkodóosztály amely alapvetően konzervatív volt , így inkább a gazdasági liberalizmus elveit vallotta èrtelemszerűen
Neokonzervatív= neoliberális "

Az uralkodó osztály szívesen kokettál az állammal és lemond a versenyről, a be nem avatkozásról ha neki az jó, pl fasizmus, nemzeti szocializmus.
És szívesen neolib ha az az érdeke mert az állam nem neki kedvez hanem a munkavállalóknak...
Az elmúlt 20 évben is azt láttuk hogyha midnen remek akkor az állam ne avatkozzon be, ha meg válság van akkor közpénzből legyenek megmentve!

A tőkének nincs nemzetisége és nincsenek elvei.
A lényeg a profit....ha ez horogkeresztes zászlókkal valósul meg ingyen munakerővel a táborokból, akkor azzal, ha amerikai katonák viszik a szabad piacot Irakban, eladósítással Ukrajnában akkor azzal szövetkezik, tök mindegy.

Gery87 2022.08.18. 23:58:21

@Boldeone2:

"hogyan kell a kapitalizmusnak működn"

Ja csak épp a társadalom 90%-nak ez szar.
Nobel-díj helyett kötelet kellett volna kapniuk....

Boldeone2 2022.08.19. 00:29:32

@Gery87: Az uralkodó osztály szívesen kokettál az állammal és lemond a versenyről, a be nem avatkozásról ha neki az jó, pl fasizmus, nemzeti szocializmus"

- Ilyen van, de ez nem valódi szabadpiaci kapitalizmus , hanem inkább Crony- , azaz , haveri kapitalizmus
Ilyen van a kevèsbè fejlett országokban , mint Oroszország, Törökország vagy Magyarország
Most szabadpiaci kapitalizmus már nem lètezik tiszta formában , az állam valamilyen formában beleszól legalább az újraelosztásba, mondjuk úgy, hogy " szociális piacgazdaság " . Ez jellemző Nyugat - Európa államaiban
Az USA inkább versenykapitalizmus ,kisebb az újraosztás...

Ja csak épp a társadalom 90%-nak ez szar.
Nobel-díj helyett kötelet kellett volna kapniuk...."

Dehogy szar ! Ha szar lenne igazán , akkor fellázadnának ...
Meg ahol igazán szar, ott sem lázadnak, mert a propaganda úgy átmossa az agyát, hogy mindjárt jónak fogja megítèlni a saját helyzetèt ..
Az MTV 1 folyton azt nyomja , hogy a nèmetek már milyen szarul èlnek ( abból a 2900 euró nettóból , azt nem mondják persze ...)
Jellemzően ezt a havi 110 ezret kapó nyugdíjasoknak nyomják, a "300 eurósoknak..."

Az átlag nyugati azért még mindig jól èl, nem fog lázadni , mert èppen eleget keres , relatíve persze ...
A kelet - európai nèpek meg csicskának vannak nevelve: elègedettek a szolgasorsban....

2022.08.19. 06:34:41

@Boldeone2:
ne viccelj már. csakhogy ricardo még feudális pénzrendszert akart. és az klasszikus liberalizmus. abban a szabad kereskedelem: barell. az általános egyenértékes az arany, vagy ezüst, vagy valamilyen árupénz. a piac önkéntes árucsere szabályozott kereskedelmi útvonalakon.

a neoliberalizmus azt mondja, hogy a tőkepiac legyen szabad. és mindenki szabadon teremthet pénzt.

a szocializmus elvben azt mondta, hogy elsődlegesen az állam teremtse a pénzt. és egy meghatározott összeget. mondjuk fejenként 10 millió forintot, vagy akármennyit. és akinek van 10 milliója az átlagosan gazdag. nyilván lesz, akinek 100 milliója is lesz, vagy a társadalomban milliárdos is akad. 100 trillió forintért folyik a verseny. ez a szocialista pénzrendszer. és a reformokkal megengedett a magángazdaság is. és ez klasszikus liberális alapokon áll.

a neoliberlizmusban bármennyi pénzt elő lehet állítani. készpénzt, hitelpénzt is. a jegybank leüti az entert. beteszi az eximbankba. és az a sokszorosát kigerálhatja a haveroknak anélkül, hogy egy fillér betétet is gyűjtött volna. így lesznek a nemzeti nagytőkések. és a nemzetközi nagytőkések is így lesznek. csak ők egy kicsivel értelmesebbek lölőnél, mert régóta űzik ezt az ipart. nem kell sokkal okosabbnak lenni, mint lölő. sokkal gecibbnek kell lenni.

ez a neoliberalizmus. aminek semmi köze nincs a klasszikus liberalizmushoz, különösen nem a ricardo féle elképzeléshez.

Boldeone2 2022.08.19. 08:21:43

@cvsvrs: A bartel kereskedelem soha nem működött jól, az inkább őskori dolog. Nem vèletlen: a különböző áruk egymáshoz viszonyított èrtèke egymáshoz kèpest folyamatosan változik- a tegnapi megegyezès mára aktualitást veszti. A debreceni piacon sem cserèlgetik a termènyeket az emberek- mindenki pènzt akar....Az eladók 90%- a pedig " kofa " azaz csak kereskedik...Reggel megveszi a nagybani piacon , egy órával kèsőbb pedig eladja..
Ez is a kapitalizmus
A modern pènz nem helyettesíthető, főleg nem olyan pènzzel , mint az árupènz, amely mögött van valós fedezet ...
Itt egy kártyán viszed a pènzed, egy mobiltelefonon ès egy húzással fizetsz ...
Lölőnek annyi pènze van, hogy tonnaszámra kellene arany , hogy megjelenítsèk fizikailag ...Amikor nyaralni megy , ahhoz is több száz kiló arany kellene csak ...
Ez nem működik ....Kiírnak neki a bankok egy egyest , utána írnak tetszőleges számú nullát ès kèsz...
Ez a számlapènz...

Boldeone2 2022.08.19. 08:35:12

@cvsvrs: A modern pènz mögött nincs áru, meg belső èrtèke sincs . Az èrtèkèt a közbizalom adja: az emberek elhiszik hogy állam , a jegybank mindig garantálni fogja az èrtèkèt ès a jövőben is el tudják majd cserèlni valamire
Egy darabig megy a pènznyomtatas , de ha nincs mögötte valós gazdasági teljesítmèny, megy a fedezet nèlküli pènzszórás - mint Magyarországon - akkor a pènz èrtèkèt veszti : beüt az infláció, a pènz az èrtèkèt veszti ...

Az USD- nek , a CHF - nek azért egy kis belső èrtèke is van, mert mindenki tudja hogy az igazán gazdagok ebben tartják a pènzüket, ők meg nem szúrnak ki magukkal ..
A forint kamata közel 11%, mègsem kell a kutyának sem , mert mögötte Patyomkin- ország áll..
Svájcban majdnem te fizetsz a banknak, hogy ott tarthasd a pènzed, mègis tolakodnak a befektetők...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.19. 09:05:48

@Boldeone2:

"A " nagymesterek " , akik leírták hogyan kell a kapitalizmusnak működni, hogy az jó legyen ...
Köztük 2 Nobel- díjas, Friedman, ès Hayek..."

Az emberek viszont nem szeretnének jól működő kapitalizmust.

2022.08.19. 10:14:59

@Boldeone2:
a klasszikus liberalizmus az önkéntes árucserén alapult. maga a arany is áru volt. árupénz. nyilván ma az iparcikkek árát nehézkes lenne mérni aranyban. egy samsung tévé hány arany. szükség van egy általános egyenértékesre. mondjuk 1 euró. és azt nem nyomtatnak. nincs európai központi bank. csak helyi pénzek vannak. ez is egy lehetséges opció.

2022.08.19. 10:18:32

@Boldeone2:
értem, hogy ez a kapitalizmus. csak ez nem a klasszikus liberalizmus. mert az feudális alapokon állott. azon, hogy elcserélik az árut arany közvetítésével. és nem azon, hogy beindítjuk a pénzjegynyomdát. és az ellenértékét majd előállítják a gyarmati szolganépek. és nekik hiába van saját bankóprésük amíg technológiai lemaradásban vannak. hülyére keressük magunkat ezen is. ez a kapitalizmus. csak ennek a klasszikus liberalizmushoz kevés köze van.

2022.08.19. 10:23:17

@Boldeone2:
ez a probléma, hogy lölőnek is annyi pénze van, amihez mérten nincsen arany az országban. ezért lölő nagyobb gazember, mint akármelyik nemes. és lölő vagyona semmi a tényleges oligarchákhoz képest, vagy akár az oligopólumokhoz képest. akik több százezer hektárnyi földet vásárolnak ukrajnában. annak az árából az ukrán nép semmit se lát. hanem még el lesznek adósodva. ez ukrajna kifosztása bakker, ezt hogyhogy nem érted?

Gery87 2022.08.19. 15:05:34

@Boldeone2:

"Dehogy szar ! Ha szar lenne igazán , akkor fellázadnának ..."

Minden mai ember egyetért abban hogy a feudalizmus és ranszolgatartó ókor nem volt mai értelemben jó és a többsgének szar volt, mégis eltartott egy darabig, meg "nem lázadtak" meg nem eleget és eredményesen....sőt azt is mondhatjuk hogy nem volt alternatívája sokáig.
Na most ez a kapitalista rendszerre is vonatkozik és a benne élőkre.
Szóval ez nem érv, mert soha másra sem volt az.

Boldeone2 2022.08.19. 15:36:18

@cvsvrs: Minek visszaállítani a règi pènznemeket, amikor a jelenlegi sem stabil?
Amikor Görögország a legnagyobb bajban volt, egyet nem akartak az emberek : visszahozni a drachmát , az a megtakarítások ès a nemzeti vagyon drasztikus leèrtèkelèsèt hozta volna magával
Orbánèk jól leèrtèkeltèk a forintot, gyakorlatilag annyit èr már lassan ,mint a sekktörlő papír, ezért egy panel lakás mondjuk a debreceni Újkertben 30-40 millió...Anno kb 500- 600 ezer forint volt az OTP lakás és az is curva drága volt......A szövetkezeti lakás volt kb 200 ezer , a tanácsi lakást pedig az állam adta szociális alapon ...
Ha ezek a panel lakások ilyen irracionálisan drágák , az azt is mutatja hogy semmit nem ér a forint ...
Èn már tavaly dollárra ès euróra váltottam , így sokat nyertem , de nem eleget ...
Ez a hülye politika mindenit tönkre fog tenni ...
A szarvasi 100 gr- os mozzarella most 500-600 forint , kb egy ève meg 280 volt...
Egy kiló kenyèr lassan 1000 forint ..
Ez nem pènz , hanem budipapír!

Boldeone2 2022.08.19. 15:46:02

@Gery87: A többsèg , aki Nyugat- Európába született , az jól èl , főleg akkor ha tanult valami piackèpes szakmát
Nyilván aki innen megy, az legalulról kezdi , jellemzően melós lesz ...
Nyugaton már senki nem akar fizikai munkát vègezni , csak fehèrgallèros munkát vègezni , heti 35 órában . Ott biztos nem lesz lázadás a kapitalizmus ellen , hiszen ott eleve egy " emberarcú " kapitalizmusról van szó...
Ma már azt sem lehet mondani , hogy " igen de nálunk az ingatlan olcsó "
Az említett debreceni lakótelepen lassan 100 ezer euro egy lakás ....Ennyiért nèmetben is van, egy kb ekkora mèretű városban ...
Csak ott melóskènt meg lehet keresni kb 2000-2500 eurót tisztán , nálunk meg inkább nettó 300-350 ezer Ft alatt vannak mèg a melós bèrek ...De az Alföldön nem ritka a 180-200 nettó sem...
Van ami drágább , van ami olcsóbb, de olyan nagyon óriási árkülönbsègek nincsenek

Boldeone2 2022.08.19. 16:04:30

@Gery87: Nyugat- Európában már nem jellemzők az osztályellentètek a jobban teljesítő államokban, a franciáknál , olaszoknál
görögöknèl igenn, de nem fent èszakon vagy a nèmet területeken ...
Ott a szociális piacgazdaság ès a viszonylag általános jólèt uralkodik
Nem tudom elkèpzelni pl hogy egy salzburgi polgár az utcára vonuljon, akkora ott a jólèt, az elègedettsèg. Majdnem meseszerű világban, elkèpesztő jómódban èlnek ott a polgárok. Egy magyar mentalitással szinte felfoghatatlan , ahogy tisztán tartják az udvart, gondozzák a kertet, a lovakat betakarják amikor hűvösödik ...
Van mèg tanulni a nyugati országok polgáraitól polgári viselkedèst... Ez is oka a jómódnak, többek között...
A szegènysèg sok esetben determinálja az èletpályát : aki nem tanulja meg gyermekkorában a jó mentalitást , mèg ha sok pènzhez is jut hirtelen, sok esetben elherdálja, alkoholista lesz stb..
Elég megnèzni sok falut mondjuk Szabolcsban, aki ott maradt , annak majdnem mindenkinek annyi, pár helyi kiskirályt kivève ..
Az emberek a kilátástalanság miatt az alkoholhoz fordulnak

Gery87 2022.08.19. 22:19:48

@Boldeone2:

"Ott biztos nem lesz lázadás a kapitalizmus ellen , hiszen ott eleve egy " emberarcú " kapitalizmusról van szó..."

Igen, de ez is csak az egyenlőtlenség és kizsákmányolás része, annyit mutat hogy közelebb vagy a felső 10%-hoz mint mások, ettől még nem lesz jó és fenntartható!
olyan mintha azt mondanád kikupált házinégernek lenni jó, tehát a cukornádszedő rabszolgasággal sincs semmi baj!
Csak hát a rabszolgaság főleg utóbbit jelenti nem előbbit!

Gery87 2022.08.19. 22:21:55

@Boldeone2:

Teljesen egyetértek a leírásoddal, polgár vs proli alapon, de az okokat, miérteket is látni kell!
Az hogy ők úgy élhetnek azért IS van mert másoknak szarabb!

Gery87 2022.08.19. 22:24:42

@Boldeone2:

Tanult, művelet, nyelveket beszélő házinégernek lenni jobb, de nem állíthatjuk hogy "ha az összes cukornádszedő néger bezzeg tanulna akkor ő is jól élhetne.." mert hát a rabszolgaság nem erről szól!
A kapitalizmus sem arról szól hogy mindenki lehet jómódú polgár!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.19. 22:26:42

@Gery87:

Annyira ígyvan, hogy pl. a haiti néger felkeléskor a XIX. sz. elején, a házi rabszolgák a gazdáikkal együtt menekültek Kubába. Sokkal közelebb érezték magyulkhoz a gazdákat, mint a normál mezőgazdasági rabszolgálat.

Kubában volt egy ismerős, aki a menekült haiti rabszolgák távoli utódja volt. Francia vezetékneve volt, ez még onnan maradt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.19. 22:31:01

@Gery87:

Kubában a tabszolgaság eltörlésekor az ültetvénytulajok 90+ %-a csődbe ment, mert bérmunkásokkal már képtelen volt profitot termelni.

Al,apvetően erre voltak a rabszolgák. A legnehezebb munkára.

S az összes felszabított rabszolga mind elment szolgáltatási munkára, pl. szekérvezetésre, egy se akart ültetvényen maradni. Vagy olyan bértkért, amiért nem érte meg alkalmazni őt.

Gery87 2022.08.19. 22:38:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És pont ezért álíltani ebből hogy a kapitalizmus mindenkineki jó, ostobaság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.19. 22:47:21

@Gery87:

Mint a kaszinó. Jó a tulajnak meg a nagy nyertesnek. Másnak meg. De ezek a mások egyszerűen llusták voltak nyilvánvalóan, nem igyekeztek eléggé, elllenkező esetben ők is sokat nyertek volna... :-)

Gery87 2022.08.19. 23:20:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Vagyis a házi négerek szerint a rabszolgaság alapvetően jó, csak mások hülyék voltak szintet lépni...
A nyugatra vándorlás valójában a vágy házinégernek lenni.
Amivel nincs baj ha az ember tudja a különbség okát és nem magyaráz bele sületlenségeket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.19. 23:25:36

@Gery87:

C sak ma hiszik azt és csak a liberálsok, hogy a rendszer jó, csak a buta emberek elrontják.

tűz fal 2022.08.20. 09:34:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @Gery87:
Az ilyen Boldeone féléknek a kapitalizmus fogalma a "tudományos szocializmus"-nak a "tudományos kapitalizmus" megfelelője. Számára az a valóság ami a mesekönyvében van, az idealizált utópista leírás, és érvelésre is azt használja. Nem zavarja hogy a tapasztalható valóság annak teljesen ellentmond, mert meg van róla győződve, hogy az "rossz emberek" miatt van. Ha nem választják meg a szektáját, az azért van, mert "buták az emberek" (genderhívő állatok szerint buták akik nem rájuk szavaznak). A Bill Gates féle pedofil patkányok által összeharácsolt pénz szerintük teljesen rendben van, hiszen másképp mi motiválná a tehetséges Bill Gates bácsit. Aki a pandémia alatt lelkesen kilobbizta a kisebb vállalkozásokat ellehetetlenítő intézkedéseket (ami egy jó példa a szerinte "kicsi" államra) és felvásárolta a tönkrement farmerek földjeit, így ma az USA legnagyobb földbirtokosa. Ugyanígy Hollandiában a "kicsi állam" ellehetetlenítette a farmereket, hogy kitapossa az utat a világgazdasági fórum céljainak. Ezért voltak a tüntetések.
Az az idealizált kapitalizmus, amivel az ilyenek "érvelnek" sehol sem létezik, és soha nem is létezett. A nyugat a gyarmatosítással gazdagodott meg, és az így szerzett előnyét átforgatta a tartalékvaluta szerepű dollár alapú lejtős "versenybe". Nyilvánvalóan nincs semmiféle verseny ott, ahol az egyik oldalnak fedezetlen pénze lehet. A petrodollár volt az, amiért az USA a közelmúltban egyik országot támadta meg a másik után.

Boldeone2 2022.08.20. 10:50:48

Az az idealizált kapitalizmus, amivel az ilyenek "érvelnek" sehol sem létezik, és soha nem is létezett. A nyugat a gyarmatosítással gazdagodott meg, és az így szerzett előnyét átforgatta a tartalékvaluta szerepű dollár alapú lejtős "versenybe"

- Baromság! A gyarmati rendszer kb 50-60 ève megszűnt. Az akkori GDP- t most pár hèt alatt megterhelik a fejlett országok, nagyjából közel zèró az akkori gazdasági helyzet hatása a mára
Mi sem bizonyítja jobban , hogy a mára jóval gazdagabb európai országok vannak, mint a nagy gyarmattartók Franciaország vagy Anglia ...
A dollár pedig azért erős , mert erős a mögötte lèvő gazdaság
A nèmet márka is erős volt, mivel a nèmetek jó termèkeket állítottak elő, meg erős a többi nyugat- európai pènz is

Boldeone2 2022.08.20. 11:00:32

Ha nem választják meg a szektáját, az azért van, mert "buták az emberek" (genderhívő állatok szerint buták akik nem rájuk szavaznak). A Bill Gates féle pedofil patkányok által összeharácsolt pénz szerintük teljesen rendben van"

- A világ ÖSSZES fejlett ès szabad országában plurális , liberális demokrácia van, ahol nem - pár városállamot kivève- mind relatíve szegèny ès elmaradott országok
A világ első 20 országban , HDI alapján szinte csak csak liberális demokrácia van
Minèl fejlettebb egy ország , nagyjából annál liberálisabb..
Ahol az illiberalizmus , vagy más elnyomó rendszerek uralkodnak , ott a többség kicsit vagy nagyon rosszul èl- ráadásul szabadság sincs
Az, hogy itt baromkodhatnak a szèlsőjobb fèrgek, , ezen a blogon , Bill Gates ès hozzá hasonló zseniális feltalálóknak köszönhető , mert a szoci rendszerben semmi sem volt....Azért lettek világsors- fordítók mert egy olyan társadalomban èlnek, amely a legtöbb innovációt adja a világnak! Innen szinte mindenki elment oda, ahol alkotni lehet ...

Boldeone2 2022.08.20. 11:08:36

Nyilvánvalóan nincs semmiféle verseny ott, ahol az egyik oldalnak fedezetlen pénze lehet. "

- Ez megint egy közgazdasági baromság! Fizikailag EGYETLEN pènznek sincs fedezete a világon , nem lenne annyi arany amit át lehetne váltani a forgalomban lèvő nemzeti valutára
Minden pènz fedezete a mögöttes gazdaság , ès az állam hitelessège
Ezért van az, hogy a svájci frank , az USD 100 èv múlva is erős lesz, a try meg az argentín peso , meg a magyar forint gyenge

A világpiac dönti el , hogy melyik pènz lesz erős vagy gyenge. Ez egyik pènz kamat nèlkül is erős, a másik meg 10 % os kamattal sem kell senkinek ...

Boldeone2 2022.08.20. 11:13:24

en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index

- Sehol nincsenek az antidemokratikus, illiberális , elnyomó államok. Fejlett ország = fejlett ( liberális ) demokrácia, plurális demokracia

Wildhunt 2022.08.20. 11:24:44

@tűz fal: valamint a történelem idén kezdődött, mindenki egyenlő esélyekkel indul, csak Orbán elk..ta, stb.

Wildhunt 2022.08.20. 11:50:12

@Boldeone2: ezt beszéld meg Szingapúrral például.

Gery87 2022.08.20. 11:54:37

@Boldeone2:

Az hogy politikai értelemben megszűnt a gyarmati státusz nem jelenti hogy ne lenne gazdasági vagy akár politikai függés!
A volt afrikai francia gyarmatok mai napig függnek Franciaországtól anyagi, katonai, politikai értelemben is, kvázi félgyaramtok és jókora összeget mai napig fizetnek a franciáknak.

"A világ első 20 országban , HDI alapján szinte csak csak liberális demokrácia van
Minèl fejlettebb egy ország , nagyjából annál liberálisabb..
Ahol az illiberalizmus , vagy más elnyomó rendszerek uralkodnak , ott a többség kicsit vagy nagyon rosszul èl- ráadásul szabadság sincs"

Tehát fejlettség az oka a liberálisabb demokratikusabb rendszernek és nem fordítva!

Gery87 2022.08.20. 12:00:42

@Boldeone2:

Az a baj hogy nem érted a kritika lényegét!
Olyasmit védesz amit senki nem kérdőjelezett meg.
Persze hogy nyugaton több a bér, jobb az életminőség, az oktatás és mindenki oda akar menni.
Én csupán annyit mondtam ennek oka és következménye van, ők a felső 10% de a többségnek ez elérhetetlen ezért, sőt nekik ott azért jó mert máshol szar, ott azért van, mert máshol nincs!
Az erőforrás és a vagyon ott koncentrálódik, ennyi az ok.

tűz fal 2022.08.20. 12:21:36

Nem szűnt meg a gyarmatosítás. Egyszer már korábban is linkeltem:
24.hu/kulfold/2015/01/14/a-gyarmatoktol-a-charlie-hebdo-i-terrorig/
Szépen leírják magyarul mi az ábra, és ott van a hivatkozás is.

Azért írom, hogy már korábban is linkeltem, mert ez is mutatja, hogy a libernyák droidnak egyetlen inputja a mesekönyve, és az outputja is az. Környezeti ingerekre nem reagál.

A dollár aranyfedezete 1971-ben szűnt meg, amikor az USA pénznyomtatásának már útban volt. Ahhoz hogy megmaradjon a dollár tartalékvaluta státusza, létre kellett hozni a petrodollár rendszert. Jelenleg az a tendencia, hogy egyes országok kezdenek visszatérni az aranyfedezethez, és kétoldalú szerződésekben meghatározott nemzeti valutákhoz. Nem pici országok, hanem Oroszország, Kína, Szaúd-Arábia, stb.

tűz fal 2022.08.20. 12:29:45

@Gery87:
Nyugaton csak azért élnek - egyelőre - jobban, mert a lejtős "versenynek" köszönhetően másokon élősködnek. De a nyugati átlagember ebből az előnyből is egyre kevesebbet érzékel, mivel ezeken az országokon belül is működik a szivattyú a felső - nem 10, hanem maximum 1 százalékához.
Agymosással és háborúkkal próbálják védeni a pozíciójukat. De a háborús érdekérvényesítésnek keresztbe tesz a hogy Kína vagy Oroszország ellen maximum kölcsönös megsemmisítés amit elérhetnek, az agymosos eredményét meg látjuk azokon a százgenderhívő hülye droidokon akik még mindig azt hiszik, hogy a mesekönyveikkel megtéveszthetnek másokat.

tűz fal 2022.08.20. 13:06:09

Ahhoz, hogy észrevegyük hogy a nyugati propaganda szöges ellentétben van a valósággal, nincs szükség bravúros oknyomozásra, vagy kapcsolatokra, hogy hozzáférjünk szupertitkos információhoz. Elég megnézni és értelmezni amit látunk.
Példa: a libernyák droidok szerint az USA egy mintademokrácia. Pedig az USA élén egy szellemi fogyatékos állat van, aki annyira hülye, hogy papírra írják neki hogy "bemész, köszönsz, leülsz, stb.", és felolvassa a neki vetített súgószövegből, hogy "ismételd meg a sort". És ezt nem mások állítják róla, hanem felvételeken látszik. Már akkor is fogyatékos volt, amikor elnököt csináltak belőle. Ezt is láttuk.

2022.08.20. 16:13:07

@Boldeone2:
"Az, hogy itt baromkodhatnak a szèlsőjobb fèrgek, , ezen a blogon , Bill Gates ès hozzá hasonló zseniális feltalálóknak köszönhető"
Tevedes: ha Bill Gates - tol fuggott volna az Internet, meg mindig galambpostat hasznalna az emberiseg es CB radion kommunikalnanak:
“The internet? We are not interested in it.” - mondta Bill Gates 1993-ban egy riportban. Szinte minden alapveto internet applikacioban le volt maradva a "zsenialis feltalalo" Bill Gates es bandaja: a Microsoft elso bongeszojet, az Internet Explorert a Spyglass Mosaicbol nyultak le, pereltek is oket erte szepen.
Masik tevedes: Bill Gates soha sem volt feltalalo, plane zsenialis. :) Mit talalt fel? Hany szabadalom van jegyezve a neve alatt a United States Patent and Trademark Office - ban?
Az egyetlen dolog, amiben Bill Gates es a Microsoft jó, az az, hogy pénzt keres mások innovációinak lemásolásával és eladásával. Erre a legjobb pelda a kezdetek kezdete, amikor is 1980 - ban az IBM operating systemet keresett a szemelyi szamitogepeihez. Mar volt egy jol bevalt program erre, a CP/M-86, amit egy igazi szamitogep zseni, Gary Kildall*, a Digital Research alapitoja fejlesztett ki, de relative dragan akarta eladni az IBM-nek, 200 ezer dollarert. Bill Gates alaigert ennek, 50 ezerert megkapta az IBM a Miscrosoft DOS-t, de olyan feltetellel, hogy csak azzal lehet eladni az IBM PC-ket. A DOS-t eredetileg egy Seattle-i cegtol vette a Microsoft, ami koppintasa volt Kildall CP/M - jenek. Lenyegeben csalassal jutott Bill Gates a vagyonahoz, nem a tudasaval. :) De ez nem csak ra jellemzo, hanem szinte az oszes pszichopata milliardosra.
- - -
"Innen szinte mindenki elment oda, ahol alkotni lehet ... "
Akkor Boldi ur miert van meg mindig itt? :)
- - -
Vilag proletarjai egyesuljetek! Slava Russia! Akhmat Sila! :)
---
* en.wikipedia.org/wiki/Gary_Kildall

Gery87 2022.08.20. 16:16:32

@tűz fal:

Erre az a válasz hogy ott nem az elnök személye a fontos, nem csak ő dönt így akár egy fogyatékos is elnavigál a kormánynál és ez milyen jó! Szemben a Putyini Orbáni diktatúrával ahol az elnök nélkül nincs semmi és ahogy meghal a rendszernek is vége.
És ez egy érv volt, nem vicc!

Nos, utóbbi lehet igaz.
De előbbi sem azt mutatja hogy "minden OK", hanem gyakorlatilag bevallják hogy a háttérben dőlnek el a dolgok és a demokratikusan megválasztott képviselők, politikusok, polgármesterek...akár az elnök...valójában nem a választókat képviselik, a lényegi dolgokat nem ők hozzák! Ez inkább szomorú, nem egy jó példa!

Gery87 2022.08.20. 16:23:41

@Sztálin orgnistája:

De még ha egy zseni is lett volna, akkor sem érv a rendszer mellett!
Nincs az a zsenialitás, munka, társadalmi hasznosság ami miatt valaki ezerszer jobban élhet bárkinél és ezrek...sőt milliók életét befolyásolja ennek hatalma álltal!

Aki ezt a logikát elfogadja az azt is mondhatná hogy Putyin és Orbán is megérdemelten van ott ahol tehát igazából mind a hatalma mind a vagyona teljesen rendben van!

tűz fal 2022.08.20. 17:23:45

@Gery87:
Az ilyen Bill Gates féle tetvek pontosan ugyanúgy a kapcsolataikból élnek, mint korábban az arisztokraták, csak ideológiai mázzal töltött agymosással takarják el. Bill Gates is beleszületett a vagyonos és kapcsolatokkal rendelkező felső kevesek közé. Maximum annyi "pozitívumot" lehet a számlájára írni, hogy nem bulizta el a vagyonát, mint némelyik jó helyre született hülyegyerek, hanem szépen megtanult másokat manipulálva és becsapva, politikai szereplőket korrumpálva tovább gazdagodni, ahogy jódemokrataemberhez illik.
Természetesen nem talált fel soha semmit. Vele készített riportban vagy általa tartott előadást nézve nem hülye, de nem is különösebben okos ember. Az Epstein charter naplójából kiderül hogy rendszeres vendég volt a pedofil szigeten, és a szájából elhangzó szöveggel sokszor teljesen ellentétes értelmű vigyorgásából vagy sajnálkozásából meg rángatózásából az látszik, hogy pszichopata.

Gery87 2022.08.20. 17:40:45

@tűz fal:

A feudalizmus és a kapitalizmus között lényegi különbség nincsen, ezért az elit egy része idővel mindehol bevezette, ők voltak a "reformerek"...forradalmat elsősorban a polgári, jogi berendezkedésért kellett vívni!

Mindkettőben van piac és mindkettőben a tulajdon és a vérség (öröklés) határozza meg mekkora a hatalmad a piacon és a társadalomban, nem a munka!

A tőkést ma nem hívják nemesnek és jogi értelemben nincsenek címei, nem különbözik elvileg jogaiban más polgároktól, a társadalmi mobilitásnak fel-le sincsenek korlátai elvileg. de tudjuk hogy ez igazából nem számít, nem ez a lényeg. Sosem ez volt!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.20. 17:43:52

@Gery87:

А fő eltérés a 2 között:
- a kapitalizmusban a gazda nem tartozik semmivel az alárendeltje felé, míg afeudalizmusban igen,
- a kapitalizmus a gazda szabadsága teljes, míg a feudalizmusban csak részleges.

Gery87 2022.08.20. 17:48:37

@tűz fal:

Nem pedofilok ezek hanem csak liliomtiprók....sok unatkozó fasz már unja a huszonéves picsákat és 14 évesekkel szórakoztatja magát. Ennyi.
Sok mindent elárul az elitről sajnos hogy rengeteg ismert befolyásos embert említettek az ügy során vele kapcsolatban!

Gery87 2022.08.20. 17:50:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Egyrészt nincs személyi kötöttséged, másrészt egy szakszervezet, a törvények, munkajog azért tud kötelezettséget elvárni, csak ki kell harcolni.
Meg hát karóba se húznak:) Azért az jó...
Szóval mielőtt visszavágynánk a feudalizmusba azért van még pár alternatíva:)

tűz fal 2022.08.20. 18:31:11

@Gery87:
Ne hidd. Ezek az állatok egészen kicsi gyerekeket is molesztálnak. Az egész lelepleződés a pizzagateből indult, amiről igyekeztek elhitetni hogy "összeesküvés elmélet", de aztán egymás után jöttek az elit pedofil hálózatának létezését megerősítő leleplezések, ami végül Epsteinhez vezetett, akinek a halálának a körülményeivel kapcsolatban semmi furcsát nem látnak azok, akik szerint mások "osszeesküvésekben" hisznek. Igaz hogy különleges megfigyelés alatt volt, pont az öngyilkosság megakadályozása végett, de - hogy mik vannak - pont elromlott a kamera, pont elaludt az őr, és Epstein úgy megfojtotta magát vécépapírral hogy még a nyakcsigolyája is eltört.
A pizzagateben a pizza azt jelenti, hogy különböző pizzák jelölték a rendelt gyerek korát, nemét, bőrszínét.

Gery87 2022.08.20. 21:40:51

@tűz fal:

Epsteint valószínűleg vagy az őrök ölték meg a mocskossága miatt (ezt tartom kevésbé valószínűnek) vagy megölették hogy ne köpjön, ne legyen általa szál további befolyásos emberekhez, ez eléggé valószínű de hogy nem öngyilkos lett az szinten biztos.

tűz fal 2022.08.20. 22:04:10

@Gery87:
Nyilvánvalóan a Bill Clinton, Bill Gates, Andrew herceg meg egyéb, libernyákok által bálványozott pedofil patkányokat soraiban tudó elit ölette meg, hiszen nekik volt nagyon komoly vesztenivalójuk.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása