magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Közeleg az új kurszki csata

Az eredeti 1943-as kurszki csata előtörténete az volt, hogy ekkor volt az utolsó nagy remény, hogy az 1943 februárjában Sztálingrádnál totális vereséget szenvedett nyugati koalíció vissza lesz képes venni az események irányítását a keleti fronton.

Sztálingrádnál a nyugati koalíciós erők - a tengelyhatalmak - kb. 800 ezer katonát vesztettek, ebből a magyar veszteség 140 ezer volt. Az orosz oldal ugyan többet vesztett - 1,2 millió embert -, de megnyerte a csatát.

A gyors orosz előrenyomulást azonban sikerült megállítani Kurszknál, sőt a német haderő sikeresen kezdett ismét keletre haladni. A helyzet július végére olyan lett, hogy a szovjet vezetés komolyan kezdett aggódni, a német erők ugyanis közel álltak ahhoz, hogy 2 millió főnyi szovjet haderőt bekerítsenek.

Azonban Zsukov marsall felismerte a német bekerítés irányát, s azt sikeresen megakadályozta. Napok alatt összeomlott a német támadás, s ismét hatalmas vereség lett a vége. Megint vesztettek a németek 200 ezer embert, s bár az oroszok a dupláját, az utóbbiak nyertek. Továbbá kiderült: a fejlettebb német haditechnika se képes sikert eredményezni.

A szovjet belügyek szempontjából ekkor indult meg Zsukov karrierje: másodjára derült ki, hogy Zsukov jobban ért a hadügyekhez, mint Sztálin, s ezt immár Sztálin is elismerte. Innentől kezdve Sztálin soha többet nem hozott katonai döntéseket Zsukov megkérdezése nélkül.

De a lényeg: innentől a németek már csak hátráltak.

Remélhetőleg most is ez lesz a végkimenetel. A kijevi liberális-náci koalíciós erők várhatóan menekülésre fogják, s végre hazamennek Berliniv és Washingtoniv felé.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4817929441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.09.18. 12:12:11

Jelen helyzetben az oroszok hátrálnak, az új Zsukov meg a láthatáron sincs.

Gógita 2022.09.18. 12:54:57

A XX. századi európai háborúk fontos tapasztalata az, hogy azok nyerik, akik mögé odaáll az USA. A maga forrásaival, tömegtermelésével, erejével, ha kell hadseregével.

Ez így volt a SZU győzelme esetében is. Az USA a távolabbi ellenséget választotta és azt támogatta a közelebbivel (Nyugathoz) szemben.

Az is fontos tapasztalat, hogy szövetségesek nélkül nem igazán lehet győzni.
Az oroszok mindenképpen szarban vannak.

Kína taktikázik, de rosszul. Nem használta ki az alkalmat arra, hogy megszorongassa az USA-t. Pont fordítva történik, lásd Taiwant, ahová direkt elküldték a zsidó nőt provokációnak és ki is derült, hogy Kína nem lép semmit. Csak szájal.

Oroszország is elkúrta, amikor nem az első ellenséges fegyerszállításkor zárta el a gázt, olajat, és kényszerítette tárgyalóasztalhoz az USA-t és az EU-t.
Most már késő.

Boldeone2 2022.09.18. 16:18:16

@Gógita: A XX. századi európai háborúk fontos tapasztalata az, hogy azok nyerik, akik mögé odaáll az USA. "

- Csakhogy a 20. százaf 22 ève elmúlt. Már a 21. században vagyunk, annak meg az a tanulsága , hogy semmilyen háborút nem lehet megnyerni. A háborúzó fèl mindig kifárad katonailag , anyagilag

Kína taktikázik, de rosszul. Nem használta ki az alkalmat arra, hogy megszorongassa az USA-t."

- Kína bölcs volt. Belátta, hogy Oroszország túl keveset èr, bizonytalan a sorsa. Kár lenne a világgazdaságot veszélyeztetni amiatt
A nagy piacai a nyugaton vannak, a a fontos, meg hogy prosperáljon a világgazdaság. Szép szavakon kívül nem sokat segítenek

Oroszország is elkúrta, amikor nem az első ellenséges fegyerszállításkor zárta el a gázt, olajat, és kényszerítette"

- Dehogy kúrta el. Ha elzárja tavasszal a gázt, akkor nem tudott volna háborús gázjövedelemre szert tenni. Abból haborúzik.
Így kaptak fèl egy èv haladékot . A vége úgyis az lesz, hogy a végletekig elszigetelik őket minden téren .

Egy a lényeg: ahhoz hogy "meggyógyuljon " Oroszorszag , ki kell vèreztetni. A putyini háborús hadiállammak, a diktatúrának hogy nyugalom legyen a világban , bukni kell!
Valójában globális szinten mindenkinek ez az érdeke , mert akkor tudnak helyreállni a piacok , hogy olcsóbb legyen minden a világban Afrikától Európáig
Putyin miatt több milliárd ember került közvetve bajba

kunzoo 2022.09.18. 18:36:50

@Gógita:
Oroszország maga is összeomlana a teljes gáz és olaj elzárástól. Fel kéne fogni, hogy az EU össz gázának kb 30 százalékát afja Oroszország, az orosz gázexport kb 80 százaléka magy az EU ba. Tehát teljes elzárás esetén neki nagyobb kára lesz. Reszlegesnél meg a megugró árak miatt kompenzálhatja a beveteleit az árnövekedés totális zárásnál meg 0 bevétel.
Oroszország nem a Szovjetunió. Kisebb és gyengébb ország, a tömegek sehol sincsenek már pont Sztálin és Zsukov elvtársaknak köszönhetően. A gazdasága nem bír el egy igazi tömeghadsereg felállítását.
Kinának nem bolt az orosz piac, túl kicsi. Az olasz vagy a spanyol piac nagyobb. Emiatt ha kenyertöresre kerül a sor, Kína a nagyobb piacot választja.

jónévez 2022.09.18. 19:50:10

@kunzoo:
Ez nagyon népszerű felfogás, csak nem igaz.

Boldeone2 2022.09.18. 20:01:59

@kunzoo: Így van, tökéletes helyzetleírás. Az orosznak nincs kitörési pont: elveszti fő piacait , ès amikor elmúlik a háború által pörgetett hadigazdaság, össze fog esni minden . Ki fognak vèrezni

tűz fal 2022.09.19. 18:41:03

Sajnos kiábrándító kell hogy legyek, az a helyzet, hogy az orosz gazdaság jól teljesít. Kínáig pedig úgy látszik nem hallatszik el a libernyák vonyítás, mert egyre szorosabbá fűzik a gazdasági és politikai kapcsolataikat Oroszországgal. A múmia Pelosi Tajvani ámokfutása csak olaj volt a tűzre. A libernyákok meg szenvednek, és a tények helyett a vágyakkal fröcsögik tele az internetet.

tűz fal 2022.09.19. 18:45:20

A libernyákok burokban élnek. Egymást oltogatják a hülyeségeikkel, és el is hiszik saját maguknak. Aztán jön a valóság, a sírás, meg a mutogatás.

tűz fal 2022.09.19. 19:24:53

Oroszországot és Kínát intelligens emberek vezetik, az USA-ban pedig egy szellemi fogyatékos állatot vezetnek pórázon, aki olyan hülye, hogy még felolvastatni se lehet vele szöveget, mert azt is felolvassa, hogy "ismételd meg a mondatot".

Oroszországban és Kínában tudásalapú társadalmat építenek, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában meg "gendertudományt" tanítanak az állati szintre süllyesztett hülye droidoknak.

Oroszország és Kína úgy "elszigetelődött", hogy az SCO-ba és a BRICS-be sorba állnak a jelentkezők. Oroszország jobb áron adja el a nyersanyagokat Kínának és Indiának mint korábban Európának, Kína és India pedig jobb áron veszi mint ha másoktól venné, ráadásul dollárt kiiktatva. Már Törökországgal is megkezdődött a dollármentesítés - ami egyébként szintén nyomul az SCO-ba. Európa meg sokkal drágábban szerzi a nyersanyagokat, de még nagyobb probléma, hogy be se tudja szerezni, ezért készítik fel a lakosságukat a fogyasztás drasztikus csökkentésére. És most már azt az újraírt agymosást kezdik adagolni, hogy majd évek múlva fogják a szankciók elérni a céljukat, csak tartsunk ki.

Nagyjából ennyit a valóság és a libernyák buborék közötti különbségről.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.09.19. 20:45:48

Nehéz megjósolni a háború kimenetelét, mert igazából az attól függ, hogy a nyugat, de persze főleg az USA meddig hajlandó elmenni támogatásban. Ha sokáig, akkor van még remény, hogy Ukrajna megfordítja a küzdelmet. Persze az országból nem sok marad majd, ember az nem lesz benne. Mindenesetre a mostani ukrán támadás lehet, hogy az ardenneki offenzívához hasonlít, ahol az utolsó erejüket bevetették a németek politikai sikerek reményében. Ukrajna szarul áll, és jön a tél. Úgy látom, most már a ruszkik sem fogják kímélni az infrastruktúrát annyira, mint eddig.

Mostanra a mi érdekünk az lett, hogy Ukrajna egy orosz bábállam legyen. Mert ha nem így lesz, akkor bizton számíthatunk rá, hogy az ÖSSZES pénzünket a jóságos Ukrajna újjáépítésére kell költenünk a közeljövőben.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.20. 08:14:22

Nem óhajtok ezen vitát nyitni de: a magyar hadsereg doni "véres veszteség" kb. 70 ezer ember volt, ami alatt azokat értették akik bármilyen sebesülés folytán harcképtelenek lettek.
140 ezer....hát 200 ezres volt a hadsereg! ennek a fele pedig megszálló feladatokat látott el.
Kéne olvasni komoly hadtörténészeket vagy Lajtos Árpád emlékiratait legalább.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.20. 10:03:18

@Deak Tamas:

Veszteség alatt az értendő, aki kiesett a harcból, azaz halottak, fogságba esettek, sebesültek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.20. 11:40:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: úgy sincs 140. Kb 25 ezren eshettek fogságba. A 600 ezer magyar hadifogoly javarésze 1944. október 15. után esett fogságba.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása