magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Létsíkok

Legutóbbi adásukban Puzsérék visszatértek szellemi témájukhoz. Ami jó, mert ebben tényleg képesek értelmeset mondani.

a műsor nagyjából első fele marhaság, azt nem ajánlom, tele van tévedésekkel és hülyeségekkel

Tulajdonképpen mindig a legnagyobb rejtély számomra Puzsérben az volt, hogy lehet valakinek a kedvence egyszerre Hamvas Béla és a liberalizmus. Lehet, hogy bennem a hiba, de az én Hamvas-olvasatom egyértelműen antiliberális, sőt Hamvas egyértelműen egy antimodernista szellemi irány legnagyobb magyar képviselője. De ezek összeegyeztetése legyen az ő baja.

A kérdés, amire kitértek: a 3 létsík egymáshoz való viszonya. A megnevezés nehéz magyarul, mert a "szellem" és "lélek" szavak simán felcserélhetők, sokan így, mások úgy értik.

Talán jobb ezért itt az eredeti görög szavak alkalmazása, ezeket ugyanis nem lehet keverni: szóma - pszükhé (középkori és újörög ejtéssel: pszihé) - pneuma. Itt a magyar "pszichológus" szó miatt nincs keveredés, hiszen nyilvánvaló, hogy a pszichológus nem vallási szertartásokat csinál. Míg a magyar "lelkész" szó meg mindent összezavar, hiszen a lelkész valójában "szellemész" kellene, hogy legyen, viszont ilyen szó magyarul nem létezik.

(A szláv nyelvekben pl. nincs ilyen probléma. ahogy az újlatin nyelvekben se: nem keverhető össze a "felső" és a "középső" szint.)

Első látásra úgy tűnne, a 3 szint összefügg. Ennek a legkövetkezetesebb képviselője az amerikai újprotestáns "jólét doktrína" (tegyük hozzá a tisztesség kedvéért: csak az újrotestánsok kisebb része hisz ebben), mely szerint az igaz hívő lelkileg (pszihé) és testileg is tökéletes, sőt a lelki egészség és a testi jólét éppenhogy a jhlyes szellemi (pneuma) élet jele.

S fordítva is. Magyarul: aki vak, süket, béna, impotens, stb. az meg is érdemli. S aki nyomorog, nélkülözve él, az is okkal él így, mindez az ő önhibája. A nyomorgás megoldása az igaz hit, mert aki nyomorog, az hitetlensége miatt van nyomorban, míg ha hinni kezd igaz szívvel, akkor Isten milliomost csinál belőle.

Tulajdonképpen, mint a liberalizmus: aki lusta, az szegény, míg aki szorgalmas, az elnyeri jutalmát, csak itt nem szorgalmasnak kell lenni, hanem igaz szívvel Istenben hinni. Hiszen Isten nyilván nem hagyja szegénységben, betegségben igaz híveit.

Persze mindennek semmilyen bibliai vagy szenthagyománybeli alapja nincs. Mindenki ismer egyértelműen gonosz, mégis luxusban élő makkegészséges embert. Ahogy Isten leghűebb emberei, az apostolok se lettek megajándékozva se gazdagsággal, se egészséggel, sőt az eredeti 12 apostol közül összesen 1 halt meg idősen, békésen, természetes halállal, mindenki mást megöltek.

A kereszténység eszméjs sokkal inkább azt mondja: pozitív testi és lelki (pszihé) állapot simán lehet negatív szellemi (pneuma) állappot mellett, s a pozitív pneuma meg nem ad pozitív testi és pszihés állapotot.

Sokkal inkább arról van szó, hogy a pozitív pneumatikus állapot erőt ad a negatív pszichés és testi állapot elviselésére. Nem megváltoztatására, hanem elviselésére.

Ha pedig valakinek pozitív mind a 3 állapota? Nos, az szimpla véletlen, egyszerűen szerencsés helyzet.

Ami szintén biztos: szinte képtelenség arra törekedni hogy mind a 3 legyen pozitív. Ugyanis választani kell, melyikre összpontosítsunk. S bármit is választunk, a többire nem marad erőnk és időnk.

Mondjuk a sztárfocistából ritkán lesz bölcselkedő, mert neki egész nap edzenie kell, s amikor nem edz, akkor meg aludnia kell, s nem mondjuk könyvolvasásra pazarolni az időt. Nem vagyok nagy focirajongó, de annyit még én is hallottam, hogy kiskamasz korában Cristiano Ronaldo a normál edzés után is edzett még pár órát, önszorgalomból. Tulajdonképpen sose csinált semmit, ami ne kapcsolódna a focihoz. Persze lehet, hogy amikor a közeljövőben abbahagyja a pályát, majd hirtelen művelődni kezd, de mégis valószínűbb, hogy fociedző lesz vagy valami ilyesmi.

A hívő számára a kérdés nem kérdés: a pneumát választja, hiszen ezt tekinti a "felső" szintnek, ezáltal a legfontosabbnak. Nyilván örül, ha mázlista, s a másik kettő is jól alakul, de tudja, nem ez a lényeg.

Lásd "teve" és "tű foka", ami egy közismert leiterjakab, félrefordítás, a valóságban nem "teve", hanem "kötél". A görög Biblia-szerző görög szóként értelmezett egy arámi szót. Görögül "teve" = kamélosz (ragozva: kamélon), arámiuk meg "kötél" = kamilon. Réadésul az Újszövetség korában már megkeződött a görög "éta" betű ejtésének változása, a korábbi "é" helyett a nép ejtésben már "i" lett, azaz "kamilosz" és "kamilon" volt az urcai ejtés, csak a a művelt emberek mondták még "é" alakban. (Valójában nem "é", hanem hosszan ejtett "e", de most a magyar hagyományos átírást alkalmaztam az egyszerűség kedvéért.)

Miért fontos ez? Mert míg a teve sehogy mehet át a tű fokán, ez fizikai képtelenség, addig a kötél nagy nehézséggel ugyan, de átmehet.

A mai görög helyesírás pont ezért pokoliam nehéz, mindenhol tartják a 2500 évvel ezelőtti írásalakot, miközben azóta az ejtés egész más lett, így ugyanaz a hang jellemzően 4-5 féle alakban is leírható, de mindig csak az egyik a helyes, s a helyes alak csakis gyakorlással tanulható meg. Kb. mint a magyar j/ly, de a görögben tíz darab ilyen j/ly van, s alig van szó, mely ne lenne "problémás".

Még jó, hogy pér évtizede a görögök megszüntették legalább a csendes hehezet és a 3-féle hanglejtés jelölését, ezek ugyanis megszűntek az ejtésben 1500-1800 éve, de a helyesírásban kötelező maradt az írásuk valamikor az 1970-es évekig.

Puzsérék persze elsősorban buddhista szemszögből adták elő mindezt, hisz a haverja buddhista hitoktató, de az ilyen dolgokban jól látható az ősvallás hatása, más hangsúllyal ugyan, de a buddhizmus ugyanezt mondja.

Azért hozzáteszem, vannak emberek, akik nem fogadják el, hogy a "teve" félrefordítás lenne. Ők a "teve" szót szimpla irodalmi túlzásnak tekintik.

Címkék: közélet
61 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4017935634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gógita 2022.09.22. 12:56:36

A tű fokát pedig egy korabeli kapunak:

www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-keresztyen-bibliai-lexikon-C97B2/t-CA6DE/tu-foka-CA7C4/

Más szerint:

"És elérkeztünk a tű fokához. Érdekességként jegyzem meg, a tű, mint varró eszköz, sehol máshol nem szerepel a Bibliában, csak ebben az igeszakaszban. Ezért ismét a héber szöveghez nyúltam, vajon mit takar e fogalom: tű foka? És az eredeti szövegrész így hangzik: „könnyű a tevének áthaladnia a vétek gödrének az útján, mint a gazdagnak bejönnie az Istennek királyságába”. A vétek gödrének útja. A vétek eltévedést, tévedést, hibát jelent. Nem szándékos bűn, hanem botlás, megbotlás."

caddik.shp.hu/hpc/web.php?a=caddik&o=a_gazdag_ifju_es_a_tu_foka_kSVZ

Elég sok elképzelés van erről.

Serény Vélemény 2022.09.22. 12:56:40

"műsor nagyjából első fele marhaság"
hát... ha még marhaság lenne és nem a kreténség esszenciája...

Serény Vélemény 2022.09.22. 13:04:49

Ez kurvára hallgathatatlan, bocs. Ez mind a két fazon, aki pofázik gyakorlatilag sík hülye.
A Trudeau szétverheti a tüntetőket, és ettől demokratikus marad, a 60-as években az amerikaiak belelőhetnek a tüntetőkbe, de az jó, és így tovább...

Serény Vélemény 2022.09.22. 13:08:00

Pajor Tamás?

A neurotikból ma csak azok vannak életben egyáltalán, akik megtértek. Akik nem az mind meghalt idő előtt, hála a fene nagy liberális drogfüggőségnek.

Boldeone2 2022.09.22. 13:43:46

Számomra nem. Hamvas Bèlát mindenki tiszteli. Volt egy időszak , amikor az èrtelmisèg körèben elterjedtek Nietzsche, meg a tradicionalista filozófusok műveinek olvasása: Renè Guènon ès Julius Evola. Magam mèg Hitlertől is olvastam a Mein Kampfot, de a Cion bölcseit is. Talán pont azért lettem haladó gondolkodású : az egèsz tradicionalista filozófia egy nagy mese, főleg a vallási dogmákra meg a soha nem lètező " titkos tudás" megtalálására alapozódik
Az ember soha nem mehet hátra a múltba: mindig haladni kell előre, meghaladni a jelenkort. Valójában minden sokkal jobb, mint a múltban, ez pedig a haladás, a felvilágosodás következmènye

Boldeone2 2022.09.22. 13:55:23

A lènyeg: az ideális , "emberfeletti ember" soha nem lètezett , csak a gyarló ember. A különböző konzervatív társadalmak el akarják nyomni az ember valódi termèszetèt ès egy mestersèges èletkeretet adnak a szabadnak születő embernek
A fejlődès az, amikor az ember minèl inkább szabaddá válik a társadalomtól, önálló individumkènt tud működni: " autonóm" lesz

Serény Vélemény 2022.09.22. 14:02:44

@Boldeone2: "Valójában minden sokkal jobb, mint a múltban, ez pedig a haladás, a felvilágosodás következmènye"

A(z általam az egyik - és egyben szinte az egyetlen - ismert és elismert) próféta azt mondja, hogy ma már nem kell gonosz angyalokkal szexuális viszonyt létesíteni ahhoz, hogy az emberi nem hibridációja megvalósuljon, mert amikor a biológiai nemét megváltoztatja egy ember, az is ugyanolyan - vagy egyfajta - hibridáció, mint ami következményeként az emberi természet annyira megromlott, hogy kénytelen volt az Örökkévaló vízözönnel kiirtani az összes embert, meg állatot.

Ebből a szempontból nagyon érdekes hogy már egyáltalán nem kell várni arra, hogy olyan legyen a világ, mint Noé napjaiban, mert már olyan is...

"Amiképpen pedig a Noé napjaiban vala, akképpen lesz az ember Fiának eljövetele is."

vagyis
1) a világ nem jobb lett, hanem sokkal rosszabb.
2) az emberi természeten pedig egy olyan brutális degeneráció ment végbe, ami lassan ( ha még lassan - de neeem, hanem sajnos gyorsan ) az emberi faj kihalását eredményezi.

ahol az "ember" az originál ádámi fajt jelenti, mert lehet, hogy vannak olyan embernek látszó lények, akik közben inkább szörnyetegek.

Serény Vélemény 2022.09.22. 14:03:38

@Boldeone2: "önálló individumkènt tud működni: " autonóm" lesz"

Na, pont ez az "ember" az, ami már nem az ádámi faj, hanem valami szörnyeteg.

2022.09.22. 16:39:08

a magyar protestantizmus (a protestáns néptanítók) kiindulási pontja az őspogányság. amit ősműveltségnek, szerves műveltségnek neveznek. az őspogány teremtésmítosz:

tárgy = anyag
növény = anyag + test
állat (ang. animal) = anyag + test + lélek (lat. animus, anima, gör. psziché)
ember = anyag + test + lélek + szellem

tehát a lelkiség az, ami már az állatoknál megjelenik a természetben. és a szellem az, ami csak az emberre jellemző. és ugye a pogány világban teljesen bevett, hogy van egy totem (tetem) állat. és az szent. tehát az állatok körében már megjelenő lelkiség az, ami szent. ezért a lélek a szent.

és ha a fenti képletben elvonatkoztatunk az anyagiasságtól, akkor kapjuk azt, hogy az emberben az alsó szinten uralkodik a testiség, az övvonal alatt, a nyakvonalig uralkodik a lelkiség ez a középszint és a legfelső felső szint a szellemiség. (azonban a lélek marad a központi elem. és az a szent. a protestantás néptanítók szerint.)

az anyagiak teremtik az egységet, az ami megszámolható, a test teremti a szépséget, a lélek a jóságot és a szellem az igazságot. és mindez Isten teremtménye. az anyagmennyiség állandó. az meg van teremtve és át lehet alakítani. maga az anyag is folyamatosan alakítja önnön magát. növények, állatok és az ember is alakítja. az meg van teremtve és folyamatosan. a test, a lélek, a szellem is átalakul. formálódik. reformáció. mindennek előfeltétele az Isten jelenléte.

2022.09.22. 16:52:13

a katolikusok nem különböztetik meg az anyagot és a testet, valamint lelket és a szellemet. és ezeket egyesíti a modernitás. ha valaki nagyon akarja, akkor ebből is kijön a hitélet.

anyag = test = hardver
lélek = szellem = szoftver

program = szoftver
gép = szoftver + hardver
ember = szoftver + hardver + Isten
tehát az embert az különbözteti meg a modern gépektől (a mesterséges intelligenciától), hogy hívő. mert különben a sakkjátékos egy sakkozó gép. egy gyári munkás ha nem hisz semmilyen magasabb eszmében, akkor kevéssé hatékony embergép. egy tanár is csak végrehajtja az utasításokat. végrehajt egy programot. ha nem hisz, akkor nem emelkedik fel az ember szintjére. hiába humanista. az még egy tanítógép szintje. teszteli a gyerekek tudásszintjét. magasabb eszmékben kell hinnie, hogy emberivá váljon.

és ezt még le lehet egyszerűsíteni.

(élő)lény = élet
ember = élet + (élő) Isten.

ez kb. az ortodox tanítás. hogy az emberré válás a hiten alapul. (se a katolicizmus, se az ortodoxia nem különbözteti meg a lelket és a szellemet véleményem szerint.)

erol 2022.09.22. 19:39:32

@Serény Vélemény: A Rolling Stones-ból pedig azok akik drogoztak. Szegény Charlie Watts meghalt, pedig sosem drogozott a többiekkel ellentétben.

erol 2022.09.22. 19:53:02

@erol: Ja, és lassan 80 évesek, ennyit az illiberális sztereotípiákról.

Boldeone2 2022.09.22. 21:06:25

@Serény Vélemény: a világ nem jobb lett, hanem sokkal rosszabb."

- Konkrèten miben lett rosszabb? Èppen hogy minden jobb lett: liberális demokrácia, globális kapitalizmus- az egyènnek soha nem volt ennyi lehetősège, mint most ....Csak èlni kell vele....

Boldeone2 2022.09.22. 21:10:48

@Serény Vélemény: az emberi természeten pedig egy olyan brutális degeneráció ment végbe, ami lassan ( ha még lassan - de neeem, hanem sajnos gyorsan ) az emberi faj kihalását eredményezi"

- Paradox , de èppen az lenne a jó, ha fogyna az emberisèg lètszáma, így kisebb lenne a teher a bioszfèrán, több èlettèr jutna...
Talán a különböző kultúrák úgy könnyebben egyezsègre jutnának ...

2022.09.22. 21:16:03

@Boldeone2:
ezzel egy probléma van. a fejlődés nem feltétlen nyílegyenes.

kétféle időfogalom létezik. az egyik a lineáris. ebben az ember megkonstruálja az időt. kell egy viszonyítási pont. ez jézus születése. és az idő onnantól halad előre. kr.u. 2022-t írunk. és ez a linerális közfelfogás, a liberális és a keresztényi is egyben

a másik időfogalom ciklikus. az természetes módon létezik. azok hónapok és az évszakok. és azok visszatérnek. újra meg újra. eljön az ősz. és persze ez is kötődik a kereszténységhez. évről évre megszületik jézus. és megfeszítik a kereszten. és krisztus feltámad. újra és újra. ciklikusság. és ez is haladás. halad az idő előre. csakhogy visszatér. ez racionálisan nehezen értelmezhető. a többség emocionálisan azonban inkább ezzel azonosul. mert ez ad biztonságot. és ebből adódik a konzervativizmus és a tradíció.

de ez a valóságban ugyanaz az idő. tehát a liberalizmus és a konzervativizmus nem egymás ellentétei. az a valóságnak kétféle nézőpontja. bal és jobb agyfélteke talán.

Serény Vélemény 2022.09.22. 22:05:37

@erol: "A rock and roll már csak egy rokkant troll,
a duma térdre hullva
Szíved onnantól látja ezt roppant jól,
ha élni képes újra
Mert ez a jéghegy csúnya

A rock and roll már csak egy rokkant troll,
ez ma a pénzek útja
Itt pont attól vesznek meg holnaptól,
ha belül szét vagy csúszva
Ez a jéghegy csúnya"

m.zeneszoveg.hu/m_dalszoveg/105470/amen/rokkant-troll-zeneszoveg.html

(megjegyzés: csak a biznisz - a sok-sok pénz - tartja őket életben.)

Serény Vélemény 2022.09.22. 22:08:51

@Boldeone2: Mondjuk a felső 130 millió fogyaszt annyit és termel annyi hulladékot és mérget, mint az alsó 7,8 milliárd.

Persze az emberiség ritkítása nem ezen a a felső 130 millión kezdődne, ugyebár...

Serény Vélemény 2022.09.22. 22:13:30

@erol: $ 290 285 646 651
Idei illegális kábítószer kiadások világszerte

Boldeone2 2022.09.22. 22:27:52

@Serény Vélemény: A felső 130 millió többet is termel, ezért fogyaszt többet. A gond az, hogy sok az ember: nem èlhet mindenki úgy, mint a felső 130 millió.
Inkább a felső mondjuk pár tízezer emberhez kerül sok pènz, az okoz aránytalanságot, de ők meg nem mondanak le a vagyonukról, pènzükről
, nèhány kivèteltől eltekintve , mint Soros György , vagy Bill Gates
Ők megfogadták , hogy meg fogják változtani a világot, megpróbálják jobbá tenni. De, ilyen csak kevès van...
Sok Soros Györgyre meg Bill Gates- re lenne szüksège a világnak , akkor sokkal jobb lenne minden

erol 2022.09.22. 22:28:16

@Serény Vélemény: Pontosan ezért lenne rentábilis a legalizálás, és adóztatás.

Boldeone2 2022.09.22. 22:30:48

@cvsvrs: ezzel egy probléma van. a fejlődés nem feltétlen nyílegyenes."

- Persze hogy nem ! Hallgatni kellene az okosabbakra, ès akkor pár èvtized alatt szinte minden ország jekentős fejlődèst èrhetne el ...Akik rontják a saját sorsunkat, azokkal nem lehet mit kezdeni...

Boldeone2 2022.09.22. 22:35:11

@cvsvrs: Már èvtizdekkel ezelőtt kitalálták a megvalósítható utópiát az emberisègnek , de túl sok a szellemileg visszamaradott embermilliárd ...
Lám nálunk is, sokan a ruszki agresszort támogatják...Mit lehet az ilyen emberekkel kezdeni?? Nagyjából semmit..
...ès akkor ezeknek kellene a fenntartható fejlődèst tanítani ...

2022.09.22. 23:20:14

@Boldeone2: Igazi, liberálishoz méltó náci szöveg.
@erol: Ez általuk is bevallottam két dolog miatt van: csak a legjobb minőségű anyagot tolták, és rendszeresen sportoltak.

Boldeone2 2022.09.22. 23:30:58

@zavaleta: Igazi, liberálishoz méltó náci szöveg."

- Mostanában a nácik náciznak...
Egy liberális nem lehet náci...

erol 2022.09.22. 23:39:09

@zavaleta: Igen és ez mit bizonyít?
Az értelmesebb, gazdagabb él a lehetőséggel, a csóró hülye belehal- Ez mindig így volt, és így is lesz. Mi a probléma ezzel?

tűz fal 2022.09.23. 08:13:54

@Boldeone2:
A tetves szektád fogott össze a Jobbikkal, úgyhogy te ne nácizzál. A szektád tetején egy szellemi fogyatékos állat van, aki olyan hülye, hogy nem csak magától nem tud beszélni, hanem felolvastatni se lehet vele szöveget, mert azt is felolvassa, hogy "ismételd meg a mondatot". A tetves szektád alján hozzád hasonló hülye droidokat 100 genderrel lehet etetni, úgyhogy ti ész meg haladás ügyben kussolhattok, mert állatoknak több esze van.

tűz fal 2022.09.23. 08:20:10

A legbeszédesebb dolog arról, hogy a "haladók" szerint ők a "haladás", és a "tudás", hogy miután a libernyák birodalmakban a kvótás nagytudásúak sorra buknak meg matematikából, a haladárok rasszistának nyilvánították a matematikát. Ez lenne tehát az elkerülhetetlen "haladás", a "maradiak" meg maradnak a bizonyított tételeknél.

tűz fal 2022.09.23. 08:27:08

Így csalt a DK és a vele összebútorozott Jobbik külföldi segítséggel a választásokon, és így avatkoznak be a választásunkba a gazdáik. Torockai feljelentést tesz. Érdemes megnézni elejétől végig.

youtu.be/UizDs8T80cU

kiskisutca 2022.09.23. 08:34:30

@cvsvrs:

Puzsérnál van a
- fizikai szint, a világűr, bolygók az egész élettelen cucc.
- kémia, biológia, ez az élő világ
- civilizáció, politika, filozófia - az emberek világa
- kultúra - egy magasabb szint, de visszahat a politikára is.

Szerintem az első kettő a testi sík, a második kettő a szellem és a lélek, ebből az egyik az ős, eleve létező és mindennek értelmet adó lényeg.

Serény Vélemény 2022.09.23. 08:46:59

@Boldeone2: "mint Soros György , vagy Bill Gates"

Soros azzal kezdte a pályafutását, hogy segédkezett '44-ben a zsidók állami kirablásában. A magyar állam - ezt az állami kirablást - azóta megbánta (jellemző módon nem a haladó szocik, meg haladó liberális szdsz, hanem a konzervatív Orbán Viktor személyében) és meuculpázott rendesen, de Soros Gyuribá még nem bánta meg.

Bill Gates meg jó barátja volt J. Epstein-nek, aki a 24 órán át megfigyelt börtöncellájában úgy tudta kitörni a nyelvcsapját, ahogy orvosszakértők szerint az ember önmagának nem is tudja kitörni, akárhogy is akasztja fel magát.

Ja és ez a Bill jóbarátja Jeffrey azért került oda, mert a politikai-gazdasági elitnek szolgáltatott nagy tömegben gyereklányokat szexuális kizsákmányolás céljából.

A Bill felesége meg annyira szabad és annyira csodálatos liberális és szabad nő, hogy csak évekkel később mert ügyvédhez fordulni, amikor rájött, hogy Billi milyen körökben is forgolódik.

Most komolyan azt hiszed, hogy annyira jó emberek ezek?

Szerintem az emberiség legalján is alul vannak erkölcsi, szellemi és jellembeli szempontból, olyan lent, amire már nincs is szó a szótáramban.

Gógita 2022.09.23. 08:52:12

@Boldeone2: "nem mondanak le a vagyonukról, pènzükről
, nèhány kivèteltől eltekintve , mint Soros György , vagy Bill Gates
Ők megfogadták , hogy meg fogják változtani a világot, megpróbálják jobbá tenni. De, ilyen csak kevès van..."

Édes Istenem, te tényleg hülye vagy, ha ezt elhiszed.
Szerinted Alexander nem is örököl semmit, mert apuci mindenét elosztogatja?
Vagy Gates, aki a világ egyik leggazdagabbja még mindig, tehát valahogy nem nagyon fogy a vagyona a nagy jótékonykodásban. Ő az USA egyik, ha nem a, legnagyobb földesura, TÖBBEK KÖZÖTT.
Miket beszélsz te?
Nem gondolkodsz soha?

Pedig értelmes ember vagy. Ezért tart ott a világ ahol, mert az értelmiség jó része egyben tök hülye is.

Ennyi ember meg bőven elfér a bolygón, csak a termelést és az ellátási rendszereket kellene hozzászabni a népességhez.

Gógita 2022.09.23. 08:56:24

"Pontosan ezért lenne rentábilis a legalizálás, és adóztatás. "

Plusz: az egészségüket önként rombolók kizárólag magán egészségügyi ellátásra lennének jogosultak!

Beleértve a dohányosokat is.

Csak baleseti életmentést állna a köz.

Gógita 2022.09.23. 08:59:11

@Boldeone2: "Hallgatni kellene az okosabbakra, ès akkor pár èvtized alatt szinte minden ország jekentős fejlődèst èrhetne el ...Akik rontják a saját sorsunkat, azokkal nem lehet mit kezdeni... "

Pl. most, amikor Európa ÖNKÉNT a KARDJÁBA dőlt Ukrajna (valójában az USA egyeduralmának biztosítása) miatt!
És a SEMMIÉRT vágják gallyra egész Európa gazdaságát és társadalmait is.

Rendkívül okosak és bölcsek! Ugye?

tűz fal 2022.09.23. 09:02:13

@Gógita:
Nézd meg a Torockai videot. Nem Torockai miatt (aki nekem nem kedvencem), hanem amit mond.

vergyula 2022.09.23. 09:56:39

@Gógita: Elfér, de hogyan? Vannak ugye az életre mérsékelten alkalmas területek. Aztán vannak túlnépesedett területek, ahol csak szoronganak.
A túléléshez szükséges termőföldek területe pedig már így is nagyobb, mint az kívánatos lenne.
Egyensúlyra kéne törekedni.

vergyula 2022.09.23. 09:59:52

@Gógita: Van ebben logika, csak nehéz megszabni a határt. Előkerülhet az alkoholfogyasztás is, de mekkora mértéktől? Egészségtelen étkezés.... ki mondja meg, honnantól az?
Baleset? Ha mondjuk gyorshajtó, akkor ugyanúgy magát veszélyeztette.

Gógita 2022.09.23. 10:16:53

@vergyula: Mérgek és mérgek között azért van különbség.
Bizonyára lehet határt húzni.

Egyébként már ma is van ahol, gyakorlat a biztosítóknál, hogy magasabb a díj azoknál a kockázati csoportoknál, ahol a normálnál jóval nagyobb a sérülés vagy megbetegedés kockázata.

Miért fizetne ugyanannyit egy önromboló/extrém sportoló, mint egy egészségtudatos/kockázatmentesen élő, aki életében alig veszi igénybe az orvost/TB-t?

Gógita 2022.09.23. 10:20:48

@vergyula: A föld eltartóképessége még bőven elég ennyi embernek.
Mi emberek nem szervezzük meg ezt jól.

Pl. giga városok jönnek létre, tízmilliós tömegekkel egy helyen, miközben a vidék elnéptelenedik. Stb. Persze, hogy ez súlyos problémákat okoz sok helyen.
Ahogy a háborúk, hadurak, elmaradottság, tanulatlanság, lustaság..., a nem megfelelő (mező)gazdálkodás, stb. is.

vergyula 2022.09.23. 10:43:28

@Gógita: Sőt, mondjuk egy Casconál, a huszonéves többet fizet, mondván "meggondolatlanul vezet", "vagánykodásra hajlamosabb".
Ugyanezt átültetni TB-re, és "ingyenes" orvosi ellátásra már érdekesebb.

vergyula 2022.09.23. 10:45:01

@kiskisutca: Jól hangzik, legyen úgy.

Wildhunt 2022.09.23. 10:45:45

@Gógita: motorosként extra biztosítást fizetek azzal együtt hogy ca 20 év alatt nem volt közúti balesetem.

Boldeone2 2022.09.23. 16:08:38

@tűz fal: Anyád lett tetves, amikor összeállt apáddal , de annyira hogy , meg is maradt rajta, így te is egy tetű nácinak születtèl !

Boldeone2 2022.09.23. 16:10:13

@Gógita: És a SEMMIÉRT vágják gallyra egész Európa gazdaságát és társadalmait is."

Dehogy a semmiért ! Egy haború folyik a szomszèdban, egy véres diktátor háborúja. Európa nem maradhat tètlen , ezt vègig kell vinni!

Boldeone2 2022.09.23. 16:17:20

@Gógita: Ennyi ember meg bőven elfér a bolygón, csak a termelést és az ellátási rendszereket kellene hozzászabni a népességhez."

- Ki ès hogyan , amikor minden állam csak kizarólag a saját önös èrdekeit tekinti ?
Van egy gazdasági világrend , ami ha hibákkal is, de jól működik. Ezért tudsz venni ha bemèsz a boltba egy kiló banánt , vagy egy laptopot ..
A nemzetek ès a gazdálkodasi szintek között kölcsönös együttműködès van. A piaci verseny, a kereskedelem szabadsága lent tartja az árakat , jó a kisembernek is.
Ha megakadályozzák a piac működèsèt, akkor abból inflácó lesz, aminek a kisember látja kárát
Ezèrt TILOS háborúzni !

Boldeone2 2022.09.23. 16:28:15

@Serény Vélemény: Soros György maga is bevallotta, hogy voltak kemèny húzásai , de idős korára sokat változott

Tudod hány ember jutott okotatáshoz , vagy èppen valamilyen humanitárius segítsèghez , Soros programjain keresztül?
Nem minden tevèkenysège politikai indíttatású, bár az ő szemèlyes hitvallása a nyílt társadalom terjesztèse a világban

Mondok egy magyar vonatkozású pèldát: anno a Bibó szakkollègiumot is ő finanszírozta, ott született a Fidesz , az hogy Orbán is Soros ösztöndíjjal tanult Oxfordon azt te is tudod ...

Kár volt ekkora gyűlöletkampányt indítani ellene, tulajdonkèppen a leghíresebb magyar . Ha már nem lesz, sokan át fogják gondolni , hogy kár volt ezt a gyűlölködèst szítani ellene

Gógita 2022.09.23. 17:14:09

@Boldeone2: Ez nagyjából maga a háborús uszítás. Amikor simán ki is maradhattunk volna.
(Sőt, el sem kellett volna indulnia, más hozzáállással.)

magyarnemzet.hu/velemeny/2022/09/magyar-haborus-uszitok

Gógita 2022.09.23. 17:20:15

"Ezèrt TILOS háborúzni ! "

NA LÁTOD Boldi!

Akkor mi f..zért háborúznak az oroszokkal? Ha nem provokálják, ha normálisan tárgyalnak velük, ha nem avatkoznak bele a fegyverszállításokkal, MÁR RÉGEN BÉKE LENNE!

Pont ezt pofázzuk.
Te meg ellentmondasz magadnak is. Egyik bejegyzésben azt, hogy a végsőkig el kell menni (az USA érdekében, mert senki másnak semmilyen érdeke nem fűződik ehhez a háborúhoz!), eszkalálni kell a háborút, akár a világháborúig is (és ezt is teszitek! Minél jobban nyomod a falat az annál jobban kénytelen visszanyomni!!), most meg azt, hogy háborúzni tilos.

Gógita 2022.09.23. 17:57:37

Csak tényleg a hülyék nem akarják megérteni, hogy ez az égész háborúsdi miről szól.

"
Özönlenek a nyugati befektetések Ukrajnába, a moralizáló amerikai külpolitikának pedig csupán mellékterméke az óriási profit, valamint az Európai Unió gyengélkedése.
Kapcsolódó
A kormány kitart a benzin- és élelmiszerárstop mellett, a kamatstopot is meghosszabbítja
A kormány kitart a benzin- és élelmiszerárstop mellett, a kamatstopot is meghosszabbítja

Gulyás Gergely a tanárok fizetésemeléséről is beszélt a kormányinfón.

Szombaton Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli Kormányinfót tartott, ahol megjelent Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is. Nála arról érdeklődtünk, hogyan érinti az amerikai gazdaságot a februárban kirobbant orosz–ukrán háború.

Ha csak a szankciókat nézzük, és megnézzük, mennyibe kerül most a gáz Amerikában – az LNG tekintetében –, akkor azt látjuk, hogy hatodannyiba, mint az Európai Unióban vagy Ázsiában. Ez azt jelenti, hogy amerikai cégeknek az energiaköltségei lényegében ott vannak, mint egy évvel ezelőtt. Ez látható a Henry Hub-indexből is, ha valaki erre rákeres, azt láthatja, hogy Amerikában ez nem változott, miközben Európában a gázárak a többszörösére emelkedtek

– fogalmazott a miniszter, aki szerint óriási versenyelőnyre tesz szert Washington, sőt szerinte az Egyesült Államok a kialakult helyzet és a szankciók egyik legnagyobb nyertese.

Ha valaki elfogultsággal vádolná a minisztert: „Az európai energiaválság nagy nyertese: az Egyesült Államok gazdasága” – ezzel a felütéssel kezdte az egyik cikkét a napokban a Wall Street Journal, amelyben többek között azt fejtegetik, hogy az Európában egekbe szökő gázárak hatására a vállalatok a stabilabb energiaárak miatt az Egyesült Államokba helyezik át tevékenységüket.

De ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen az amerikai lap szerint az energiaárak vad ingadozása és az ellátási láncok tartós problémái fenyegetik Európát, miközben Washington számos ösztönző intézkedést vezetett be. Ennek az eredménye pedig az lett, hogy a kialakult nemzetközi helyzet egyre inkább az Egyesült Államok javára billen.

Ha valaki elfogultsággal vádolná a Wall Street Journalt: „A fegyvergyártók amerikai külpolitikára gyakorolt hatása annyira megnőtt, hogy már-már éppen azt a demokráciát veszélyezteti, amelyért elméletileg csatasorba állnak” – fogalmazott Shlomo Ben-Ami volt izraeli külügyminiszter. "

index.hu/kulfold/2022/09/23/haboru-orosz-ukran-haboru-amerikai-egyesult-allamok-diplomacia-hatalmi-jatszma/

tűz fal 2022.09.23. 18:15:22

@Boldeone2:
A tetves szektád fogott össze a Jobbikkal, ez tény, amin nem segít hogy hisztizel. Szolgalelkű, primitív állat vagy. Ha azt mondják hogy nácizz, akkor nácizol, ha azt mondják, hogy nyald ki a Jobbik alfelét, akkor kinyalod.

Gógita 2022.09.23. 18:24:05

"Ha azt mondják hogy nácizz, akkor nácizol, ha azt mondják, hogy nyald ki a Jobbik alfelét, akkor kinyalod. ""

Ez maga a felvilágosult, pragmatikus progresszió!!!
Ez a lényege.

tűz fal 2022.09.23. 18:25:09

@Boldeone2:
Soros azokat pénzeli, akiktől azt reméli, hogy számára előnyös módon befolyásolják a politikát. A szándék Orbánék esetében is nyilvánvalóan így volt, csak nem jött össze. Az, hogy Orbán közelről ismeri a vén hullarabló bűnöző szarházi gazdád Soros kisded játékait, számunkra nagy előnyt jelent, a magyarellenes patkány szektád számára pedig sajnálatos körülmény.

tűz fal 2022.09.23. 18:31:36

@Gógita:
Így történt. Korábban még úgy televinnyogták a világot a Boldi féle hülye droidok a Jobbik nácizmusával, hogy Svédországban filmet készítettek a fasiszta Jobbikról. Aztán meg összefogtak vele. Pontosan emlékszem az egész folyamatra, ahogy Heller Anyó bedobta a köztudatba, egyesek eleinte nem értették, de aztán addig adagolta nekik a "függetlenobjektív" média, hogy amelyiknek a Jobbik jutott az egyezségek alapján, az ment a Jobbikra szavazni.
És ezek a szolgalelkű, agyatlan állatok beszélnek "önállóságról" meg "szabadságról". Azt se tudják mi az.

tűz fal 2022.09.23. 18:37:34

@Gógita:
Ezeknek a primitív, barom jószágoknak 1 hónap alatt átmossa az agyukat a média valamiről akár homlokegyenest azt ellenkezőjére.

Alfőmérnök 2022.09.24. 07:49:55

Belehallgattam (kb. 20 percet). Ezek hülyék. Mondjuk a stílusuk kétségkívül szórakoztató kis mennyiségben.

Hamvas nézetei szerintem sem összeegyeztethetőek a liberalizmussal. Sőt, a demokráciával sem nagyon (ha jól emlékszem, ezt expressis verbis le is írta).

Gógita 2022.09.24. 11:41:53

Sajnos így van. Arra mennek, amerre hajtják őket.

Nem működik a "válasz erre" gomb!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.24. 11:55:08

@Gógita:

Sajnos ez blog.hu kompetencia. Nálam néha egy böngészőben megy, a másikban meg nem.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása