magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Elriasztani a választástól

Most a hétvégén lesz a bolgár parlamenti választás - ez a 14. alkalom a rendszerváltozás óta, amiből látható, Bulgáriában a választások zöme rendkívüli.

A bolgár példa jelzi, hogyan lehet egyenlő szabályokkal elriasztani az embereket a szavazástól.

A bolgár rendszerben ugyanis azonos lehetőséget kap minden párt az állami médiákban. Továbbá a választási részvétel követelményei olyan lazák, hogy csak az nem teljesíti, aki nem akarja teljesíteni.

Most pl. 29 - huszonkilenc - résztvevő van, ami bolgár mércével kevés, mert általában 40-50 résztvevő szokott lenni, de a 90-es években 150-200 se volt ritka. A legnagyobb rész sose hallott szervezet vagy tipikus 10-tagú fantompárt.

A 90-es évek elején humoros műsornak számítottak a választási adások, ma már csak unalmasak. Akkor még voltak egzaltált vicces figurák, kedves emlékeim: egy sündisznóhajú kövér nő, a "Bolgár Sólyom" párt elnöke, meg egy férfi, aki a fogait mutatta a kamerának "kiverték a komcsik a fogaimat!" ordítással, valamint egy Belgiumban élő szemüveges, csendes elmebetegnek tűnő alak, aki egy A3-as lapra köröket és négyzeteket rajzolt, kijelentve, hogy ez a jólét titka, de addig nem árul el részleteket, míg meg nem választják.

Ma már ebből csak egyes pártok neve maradt. Pl. indul az "Egység Nemzeti Mozgalom", az "Egységes Néppárt" (megfigyeltem: minél többet szerepel az "egység" és "egyesült" szó egy párt nevében, annál kisebb az illető szervezet), a "Koalíció Érted, Bulgária", s a "Jogok, Reformok, Alternatíva, Lehetőségek, Felelősség, Tolerancia és Egység Párt" (nem vicc, tényleg ez a nevük).

Valószínűleg sokan ismerik a Švejket, ahol szerepel a Törvényes Keretek Közti Mérsékelt Haladás Pártja. Miközben ez a párt tényleg létezett az I. vh. előtti Csehországban, ez volt a világ első viccpártja, s tényleg Jaroslav Hašek, a Švejk szerzője alapította.

Ezekre a bolgár pártokra jellemzően csak saját 10-20 tagjuk szavaz, s néhány haver, meg véletlenül még pár rosszullátó nyugdíjas néni, aki elnézi a szavazólapot.

Szóval aztán az állami tv-be meghívják az összeset, főműsoridőben, ahol aztán marhaságokat beszélnek. Én kifejezettem nézni szoktam minden választási műsort, de most már engem is sikerült lebeszélni erről.

Most már a komolyabb pártok eleve részt se vesznek az ingyenes választási műsorokban, nem akarják kiröhögtetni magukat ugyanis.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3317933479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gógita 2022.09.29. 08:38:05

Itt is van ilyen, pl. a Demokratikus Koalíció. Amely sem nem demokratikus, hiszen sosem indul az elnökségért más, csak a TULAJDONOS, a főbb tisztségekért meg azok, akiket erre kijelöl, sem nem koalíció, mert ahhoz kéne legalább még egy másik párt, amellyel koalícióra lépnének, léptek volna.
Az önmagunkkal koalíció, nem koalíció.

Ahol nincsenek küszöbök, vagy túl alacsonyak, ott mindenhol káosz-kormányzások vannak. Az olaszoknál is.
Azt hiszik ettől demokratikusabb a rendszer, hogy mindenki szabadon indulhat, mindenféle előszűrés nélkül.
Pedig egy előzetes szűrő/küszöb, ugyanúgy demokratikus. Hiszen akkor is szavaznak az emberek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.29. 08:38:12

Sőt ! Csehországban létezett kb. a harmincas évek elejéig egy Nemzeti Szocialista Párt. Parlamenti vezetője bizonyos Eduard Benes.

Gógita 2022.09.29. 09:46:18

@Deak Tamas: A XX. század sajnos a szocialistáké volt. Tomboltak is rendesen.
Mégis csak egy része van betiltva... (Pedig a többi részei is diktatúrákat csináltak!)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.29. 09:49:17

@Gógita: így van, pontosan. De mégha csak diktatúrát csináltak volna, a tömeggyilkosság az alapkoncepció. Lásd a valaha itt sokat szólott Mr. Hyde-t aki kommunista koncepciós perekkel és gulágokkal hozta volna az új világát.

Gery87 2022.09.29. 17:48:42

@Gógita:

A Fidesz meg nem fiatal, nem demokratikus (hiszen még mindig Orbán a főni benne) és nem szövetség hanem maffia:)

Gery87 2022.09.29. 17:56:29

@Deak Tamas:

Ettől még nem voltak nácik.
Soviniszták azok igen.

@Gógita:

Teljesen mindegy hogy van e elszűrés, küszöb vagy sem, nem ezen múlik, hanem a politikai kultúrán.
Ami miatt viccbe fullad a fantompártos, korrupt balkáni Bulgáriában az nem biztos hogy Norvégiában is!

"A XX. század sajnos a szocialistáké volt. Tomboltak is rendesen.
Mégis csak egy része van betiltva"

A szocializmusnak a munkásmozgalomnak és pártjaiknak köszönheted hogy 8 órát húzod az igát és kapsz nyugdíjat, táppénzt, fizetett szabadságot.

Gery87 2022.09.29. 17:57:32

@Deak Tamas:

Ilyen alapon a jobboldal is mind fasiszta és mind tömeggyilkos?

Wildhunt 2022.09.29. 19:45:17

@Gery87: tudtommal tömeggyilkos eddig csak szocialista párt volt. Az mióta jobboldali?

Gery87 2022.10.01. 11:51:05

@Wildhunt:

És a nácik?
Meg a többi szélsőjobboldali uralmi rendszer gyilkosságai?

Billy Hill 2022.10.01. 23:47:54

@Gery87: Nazionalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. Elég balosan hangzik, a szoci meg a munkás miatt...

Billy Hill 2022.10.01. 23:49:20

Viccbe nálunk az önkormányzati választás (is) tudott fordulni. Amikor a fél falu polgármesterjelölt akart lenni, mert azért járt 50e HUF kampánytámogatás...

Gery87 2022.10.02. 23:09:21

@Billy Hill:

Valójába Hitler kiszolgálta a német tőkét rendesen.
Hogy nevében mi volt fasztérdekel....a tett a lényeg.
NEm volt se nemzeti se szocialsita.A német népnek nem volt érdeke sem a háború, sema diktatúőra, sem a hadiipari tőke felhízalálsa!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása