magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szörnyű halálbüntetés

Az Index pár napja cikket írt a poena cullei - zsákbüntetés - nevű ókori kivégzési módról, azt a legszörnyűbbnbek nevezve.

Ez egyrészt nyilván nem igaz. A kivégzések szörnyűségének fokmérője az időtartam és a fájdalom. A megfulladás általi halál pedig nyilvánvalóan egyik tekintetben se rekorder.

Másrészt az ilyen cikkek sose térnek ki a miértre. A modern korban a halálbüntetés egyetlen célja az elítélt likvidálésa, s ez minél gyorsabb, annál hatásosabbnak számít. Ahol ma is van halálbüntetés, a kivégzendő ember jellemzően másodpercek alatt meghal.

Az eredeti verzióban az elítéltet bevarrták egy zsákba 4 élő állattal együtt: majom, kutya, kígyó, kakas. A középkorban az állatokat már inkább kihagyták, az emberek ugyanis visszásnak érezték az ártatlan állatok büntetését.

Az ok valójában a halálhoz való viszony. Szadisták voltak akkoriban az emberek?

Nem. Abban a korban a természetes halál rendkívül gyakori volt, így az emberek nem érezték büntetésnek azt, aki valaki csak úgy meghal. A hangsúly így nem az élet elvesztésére, hanem annak módjára irányult: a bűnhődés a szenvedés, nem maga a halál.

Pl. manapság a világ legsötétebb helyein is 10 % alatti a csecsemőhalálozás, míg az ókorban az akkori fejlett társadalmakban is 30-35 % körüli volt. Akkor egy sor betegség halállal járt, ma ezek száma nagyságrenddel kevesebb. Ma egyszerűen a halál sokkal ritkább. A hatalmas afrikai népességnövekedés fő oka is ez: az emberek még úgy szaporodnak, mintha nagy lenne a halálozás, miközben ma már a legrosszabb helyeken is életben marad a született gyerekek 90 %-a.

Címkék: közélet
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5917960040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2022.10.28. 08:54:42

A halál nem ritkább, csak nincs szem előtt. A haldoklókat eltüntetik a kórházakba, ezért az emberi élet törékenysége és az, hogy minden földi emberi életnek van vége, az emberek tudatából kikerült.

Serény Vélemény 2022.10.28. 08:58:17

Ja és a lényeg: a legborzalmasabb halálnem a valószínűen a keresztre-feszítés. A(z esetleg) napokon keresztül tartó elképesztő fájdalmakat okozó haláltusa nyilvános teljes megszégyenítéssel kombinálva. Az indexes újságírók általában nem a műveltségükről híresek. Ami egy nagyon finom megfogalmazás, manapság az újságírók nagyjából... abszolút műveletlenek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.28. 09:06:53

@Serény Vélemény:

Meg kevesebb is sokkal.

Ráadásul a tényleg kemény meghalálásokat kezelik, drogozzák őket, stb.. lásd pl. májrák az elfekvőben. Láttam ilyet, a drogozástól mosolygó emberek.

Blacktron2 2022.10.28. 11:46:56

Üdv, régóta olvasom a blogot. Nekem is tetszik, így tovább!
Hozzászólni máshol se nagyon szoktam, erről a témáról beugrott egy túl emlékezetes :) videó:

www.youtube.com/watch?v=hZ2REwFIwIs&t=459s

Gery87 2022.10.28. 18:48:30

" Abban a korban a természetes halál rendkívül gyakori volt, így az emberek nem érezték büntetésnek azt, aki valaki csak úgy meghal. A hangsúly így nem az élet elvesztésére, hanem annak módjára irányult: a bűnhődés a szenvedés, nem maga a halál."

Hm....ha így nézzük akkor logikus.
Erre mondja a bölcs hogy "mindennek megvan az oka".

jónévez 2022.10.30. 19:12:40

Persze, a korai halál nem volt természetellenes.
De az csak a mai gondolkodásmód folyománya, hogy a halálbüntetés csak ma riasztó. Riasztó volt az akkor is, sőt. Az volt a valódi visszatartó -normális embereknél. A nem norma szerint élőkön pedig végrehajtották. Ebből következően a határon lévők (talán) elgondolkodhattak: megér-e egy zsákbakötést, karóbahúzást a mások legyilkolása. Mert erről van szó: a gyilkos szemétládák kiiktatása, látványosan, hogy más akkor se vetemedjen erre, ha bármilyen "indok" erre vezérelné.
Ne felejtsük: a bűnözőket ki kell iktatni a társadalomból. Ma már kevesebbel is elégnek tűnik -de tudok olyan " embereket", akiket ma is kiiktatnék.

Serény Vélemény 2022.10.30. 19:36:26

@jónévez: A nyáron jártam egy klasszikus kínzókamrának berendezett kiállításon. A lényeg: a középkorban létezett az a fogalom hogy "bűn", és egyértelmű volt, hogy a következménye a "büntetés". Ami néha ezen földön is végrehajtottak. Egy sokkal normálisabb világ volt.

jónévez 2022.10.30. 20:06:02

@Serény Vélemény:
Ne tévesszük össze a bűnüldözés módszereit (pl. kínvallatás) a büntetés végrehajtásával.
Volt szerencsém megtapasztalni a kommunista bűnüldözést (persze, nagy duma, hogy nem volt kommunizmus. Dehogynem, az erőszakos hatalom létezett, csak a mézesmadzagot nem nyaltuk) -egy gyanúsítottat fuvaroztam a jb-rendőrségre, és (mint jó fuvaroshoz illik) mosolyogva tettem. Nagyon elvertek.
Bántottam én bárkit? Nem.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása