magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A korábbi tabu nem tabu már

Azt mondja Magyar Bálint, hogy a "maffiállam" kialakulását két stratégiai hiba alapozta meg, s mindkettő a rendszerváltozás terméke:

  • az államfői tisztség kiüresítése, a négyigenes népszavazás által,
  • az aránytalan választási rendszer kitalálása az 1989-es kerekasztal-tárgyaláson.

Az érdekes itt, hogy akkoriban - mert jól emlékszem, 22 éves voltam akkor - mindkét téma tabu volt.

Minden mértékadó liberális értelmiségi alapvető iés megkérdőjelezhetetlen igazságnak tartotta, hogy ne legyen valós hatalommal rendelkező, a kormánytól független államfő, mert ez diktatúrát okoz, de legalábbis kettős hatalmat. Én akkor is azt kérdeztem, hogy eleve minek akkor államelnök, legyen mondjuk a parlament mindenkori elnöke az államfő, vagy a mindenkori miniszterelnök legyen az. Sose kaptam érvet arra, minek kell gyenge köztársasági elnök. Ma sincs erre semmi szükség.

Ahogy az aránytalan választási rendszert is mindenki erősen támogatta. Az érv az volt, hogy ellenkező esetben folyamatosan kormányválság lesz. Ami egyébként nem igaz, mert a kormányválság elkerülhető a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményével.

Azért ez így rendkívül vicces. Hozzáteszem: akkor én se láttam át az aránytalan választási rendszer problémáit.

Amit értékelek Magyar Bálintban, hogy nem hazudik. Őszintén elmondja, a korai SZDSZ szavazótáborának kb. 95 %-a nem vallott liberális nézeteket, s az SZDSZ támogatottsága mögött valami egészen más volt.

Ez abszolút így van. A korai SZDSZ-szavazótábor legnagyobb része 1998-ben már nem szavazott az SZDSZ-re.

112 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6717992098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.06. 10:02:39

@cvsvrs:

A liberális megoldás: a háttérből megy az irányítás, titkos elvek alapján, nem ismert emberek állnak az élen, minden kontroll nélkül.

2022.12.06. 10:12:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez pl. egy polgári minta. z a középkori oklevél (eredetiben .

Várad 1361 május 1. (feria quinta proxima post
quindenas festi Paschae). I. Lajos király azokért a hűséges szolgálatokért, amelyeket Debrecen városa, atyjával Károly királlyal szemben tanúsított, azt a jogot adományozza Debrecennek, hogy a saját kebelébői választott bíró és esküdtek ítélkezzenek lakosainak mindenféle peres ügyeiben; továbbá hogy a debreceni polgárt sem a maga, sem másnak a hibája vagy vétsége miatt sem földesurai, sem más bármilyen rangú vagy állású emberek letartóztatni ne merészeljék; vagyonát le ne foglalják, hanem ha valakinek debreceni polgáron van keresni valója, a panaszlott ellen a város bírója előtt szorgalmazza ügyét.

tehát nem a király dönt, mégcsak nem is a földesúr, hanem a polgáság választott esküjei és bírói. 14. századi debrecenben.

most az van, hogy az országgyűlés választ egy legfelsőbb bírót. és az majd dönti el, hogy kik legyenek az albírái. az szdsz is ezt a modellt követi. és a fidesz is. az összes rendszerváltó párt. az mszp is. az mdf is. a miép is. az összes. csurka azt mondja, hogy majd mi megmondjuk. antall is. és a többi.

tehát nem az van, hogy válasszanak törvényszéki bírát a vármegyékben. és azok összeállnak egy országos testületté. és a bírákat az országgyűlési képviselő választástól függetlenül választják. most képviselőket választunk. és közben meg majd bírót. függetlenül a pártoktól. ilyen sehol sincs.

és erre azt mondják, hogy ilyet nem lehet, mert a nép hülye ha a nép hülye, akkor országgyűlési képviselőt se válaszhasson. ha válaszhat, akkor velük szemben eljáró bírákat is választhatna. és valójában ez lenne a demokratikus fék. csak ilyet egyik párt se akar.

2022.12.06. 10:24:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az a gyarmati modell. van egy társaság londonban. és uralja a fél világot. és azt mondják, hogy legyen több ilyen. mert úgy verseny van. és pénzügyi körök versenyeznek. hogy kinek osszanak pénzt. kinek a bankjába tegyék a lovettát, amit a semmiből teremtenek.

és ez oyasmi mint a maffia azzal a különbséggel, hogy álságos módon erőszakmentességet hirdetnek. persze háborúk, polgárháborúk finanszírozásától nem riadnak vissza. ennek érdekében eladósítanak államokat. az erőforrásaikat megszerezzék. és a népet kisemmizzék.

ez nem "a" liberalizmus, hanem a "liberális" kapitalizmus. a gyarmatosítás. orbánék egy ehhez hasonló rendszerben működnének. ők majd versenyeznek magyarország kifosztásában karöltve a nyugattal és a kelettel. mert ha kell, akkor kína irányába is eladósodnak. mert éppen az eu nem ad pénzt. és a jegybank forintja a világban semmit se ér. ha azt nyomtatnak, akkor nem váltják be. hanem az összes forintmegtakarítást leértékelik. ezek a londoni pénzügyi körök, meg persze nagyon sok tőkepiaci központból álló globális hálózat.

orbánék ugyanebben a gyarmatosító rendszerben szeretnének egy szeletet. lehet mondani, hogy reálisan nem nagyon lehet mást csinálni. ha orbánék ugyanazt csinálják, amit sorosék, vagy magyar bálinték, akkor erkölcsi értelemben mi a különbség?

Gógita 2022.12.06. 12:53:55

@sync: "A maffiaállamot a Fidesz alapozta meg, ésa magyar választók teljesítették ki. "

Na persze. 2010-ig ilyesmi nem létezett. Aha.
Hazudj még!

Gógita 2022.12.06. 12:56:10

@sync: " Csak egy tőkés vállalaltnak nem érdeke kifosztani a céget. "

De a tőkés is a cégből él! Jól! A jól működő cégéből.

Tehát a politikus is addig él jól, amíg jól működik az állam!!!

Gógita 2022.12.06. 12:59:19

Magyarnak igaza van, döntően ők csinálták ezt, tehát, ha ma vannak ebből adódó hibák, az elsősorban miattuk van!

A legkártékonyabb és elvtelenebb párt eddig az SZDSZ volt.
Most talán előzi már a Jobbik, de csak elvtelenségben, mert amúgy nem voltak komoly befolyásoló tényezők, mint az SZDSZ.

sync 2022.12.06. 13:00:30

@Gógita: : De ez a formáció nem törődik a jövőből, mert nem tudja, hogy meddig élvezi a bizalmát hűbérurának.

tűz fal 2022.12.06. 13:01:08

Ha valódi hatalma lenne az elnöknek, akkor meg az nem tetszene a lúzer retkeknek.

Korrupció pedig mindenütt van, de leginkább ott, ahol libernyákok vannak hatalmon. Az oka is világos, a szellemi fogyatékos, pedifil, korrupt Biden szemlélteti a legjobban hogy milyen "vezetőkre" van szükségük. A korrupt múlt a libernyákoknál egyenesen kívánatos, mivel a korrupt vezető megvásárolható és szükség esetén zsarolható.

Az SZDSZ "demokratikus" múltjáról meg annyit, hogy még a saját elnökválasztásukat is elcsalták. A holdvudvaruk dettó ugyanaz - legismertebb példa az "Egymillióan a sajtószabadságért" (akik még Facebookon se voltak egymillióan) szánalmas "Alternatív köztársasági elnök választás" bohóckodása, amit szintén elcsaltak, mert ciki végeredmény körvonalazódott a patkányevő köztársasági elnök személyében.

Amikor az SZDSZ már törpepárt volt, de még mindig a mérleg nyelve a koalícióban, a korrupciójuk olyan mértékű volt, hogy Medgyessy Péter maga szólta el, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Ettől kezdve a magukat szerényen csendes többségnek nevező rikácsoló törpe kisebbség nem nyugodott addig, amíg ki nem csinálták Medgyessyt.

Ezután jött a nagypofájú Gyurcsány, akit viszont nagyon szerettek. Egészen addig, amíg ki nem szűrődött a híres böszmebeszéd. Ettől kezdve az SZDSZ arra fókuszált, hogyan tudná a balhét teljes egészében az MSZP-re kenni magát pedig felmenteni, de nem jártak sikerrel, mert az SZDSZ lett az ami teljesen eltűnt. Az MSZP pedig a következő szánalmas magyarázkodásokkal próbálkozott:
- Gyurcsány nem is magukról beszélt, hanem a teljes országról - ami átlátszó hülyeség, hiszen akkor miért zárt körben volt őszinte
- utólag, amikor a világgazdasági válság bekövetkezett, visszamenűleg a saját, korábbi ügyeiket is arra próbálták kenni - szintén átlátszó és hiteltelen
- Gyurcsányra kenni mindent - ez meg nem sikerült, mert Gyurcsánynak sok híve maradt, és ezért megosztották saját magukat
- Gurcsány helyett aztán Bajnait indították a választáson azzal a tálalással, hogy "tisztakezű vállalkozó", "szakértő", és le fog számolni a korrupcióval - tehát a saját korrupciójukkal

A választási bukta után a következőkkel próbálkoztak:
- A Fidesz ne beszéljen a gazdaság megörökölt állapotáról, mert a "piac érzékenyen reagál" (sablonszöveg), tehát még nekik állt feljebb
- A Fidesz rettenetesen korrupt, mert izé... mert csak! Ők meg csak hibázgattak...
- Megkezdődött az áskálódás az EU-ban

Azóta mi lett:
- Az EU legtöbb vezetőjéről kiderült, hogy megvásárolt diplomás, nyolc osztályos (gondola.hu/cikkek/110319), korrupt, adócsaló szar
- Közvetlenül a szavazás előtt változtatgatnak szavazási szabályt hogy sikerüljön
- Újraíratták Jourová-val a jelentését, miután először semmiféle jogállamisági problémát nem talált
- Kritikátlanul egy az egyben átveszik a magyar ellenzék hazudozásait
- Miközben az ellenzéket nyíltan támogatják és pénzelik
- Az ellenzék milliónyi buktáját (Bangóné videó, Donáth Anna videó) tudomásul se veszik
- A magyar kormnyánynak még a védekezés lehetőségét se adják meg

És még lehetne folytatni, mivel valószínűleg rengeteg dolgot kifelejtettem. És ez az ellenzék pofázik korrupcióról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.06. 13:01:12

@Gógita:

Pedig annak idején ők voltak a mindenhez értő, a múltat átérző, jövőt látó szakértők!

Gógita 2022.12.06. 13:02:55

@Boldeone2: "Ebben a rendszerben ha egy államrezsim berendezkedik, leváltani szinte lehetetlen "

Butaság. A többségnek rossz kormányt mindig kirúgjuk előbb-utóbb!

Mert az emberek nem hülyék. Tudják mi a jó nekik! És mi/ki nem.

Ezért kormányoz még ma is a Fidesz-KDNP. A teljes nyugat, az EU, EP, EB, az USA, a CIA, a AfD... minden aljas ármánykodása ellenére.

tűz fal 2022.12.06. 13:03:03

Nem tudom miért nem lett jó a link, itt van még egyszer:

Gondola.hu
Diploma nélküli nagyokosok

gondola.hu/cikkek/110319

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.06. 13:07:17

@sync:

Az alapcél az önfenmaradás.

Aztán jön a rövid távú haszon.

Majd a hosszútáv.

Ez van minden mai esetben, talán csak a hagyományos egyhézak nincsenek itt.

Számtalan multicégnél láttam személyesen.

A ballibek mindig csak közelre néztek, a Fidesz távolabb, tulajdonképpen ez a fő eltérés.

A mai liberalizmusnak még rossznak is szémít a hosszútáv, ez "álmodozás".

Gógita 2022.12.06. 13:08:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mindig is egy balos, anti-nemzeti, anti-keresztény zsidó érdekképviselet volt.
Ha nem volt antiszemitizmus, csináltak, ha nem fenyegette semmiféle veszély a zsidókat (mert tény, hogy nem), csináltak fenyegetettséget, vagy legalább fenyegetettség érzést, hogy "megvédhessék" őket... Plusz mindezzel - a hazugsággal - telekiabálták a teljes nyugatot!!!! Aminek levét máig isszuk!!! Ők járatták le az országot, hamis színben feltüntetve! És utódaik máig ezt teszik!

Csak kiderült, hogy a blöfföt még a zsidó többség sem akarja finanszírozni. Így elfogytak a szavazóik.

Gógita 2022.12.06. 13:10:03

@Boldeone2: "Orbánnak hosszú èvek óta nem akad belső kihívója , mèg el sem játsszák a demokrácia bábszínházat ..."

Messiásotoknak Ferencnek akad??? ....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.06. 13:12:04

@Gógita:

Nem mondom, hogy nem volt antiszemitizmus. Mert volt szépen.

De az SZDSZ kb. a tényleges sokszorosára hallucinálta,

Gógita 2022.12.06. 13:13:00

@sync: "De ez a formáció nem törődik a jövőből, mert nem tudja, hogy meddig élvezi a bizalmát hűbérurának. "

Igazold ezt konkrét példákkal!

Gógita 2022.12.06. 13:21:58

@tűz fal: "- A magyar kormnyánynak még a védekezés lehetőségét se adják meg"

Már Trianonban is ezt csinálták!!!!

Nem változtak semmit. :-(

Ha a magyar kormány is elmondhatná, mit, miért tesz, nem tudnák besározni, nem lehetne diktatúrázni, és kiderülne, hogy ők basznak ki Európa összes polgárával éppen!!!

Ezt nem engedhetik, hogy valaki világosan kifejtse.
Pl., hogy egy megválasztott kormánynak a SAJÁT népe érdekében kell eljárnia, nem az USA-éban, nem az ukránéban...

És a magyar érdek képviselete nem lehet másodlagos. Ahogy a német sem kellene, hogy az legyen a német kormánynak! ...

tűz fal 2022.12.06. 13:22:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Meg ugye Boldika munkásságát elnézegetve alapja is van az antiszemitizmusnak

Gógita 2022.12.06. 13:24:33

@tűz fal: Az ember nem a diplomától lesz jó ember, sem jó vezető!
Nem ott a baj, hogy valaki nem diplomás!

tűz fal 2022.12.06. 13:24:36

@Gógita:
Semmihez sem értő, dilettáns, élősködő retkek reszketnek a hatalomért, mert tudják hogy anélkül nem élnek meg. Erről szól ez.

tűz fal 2022.12.06. 13:25:17

@Gógita:
"Nem ott a baj, hogy valaki nem diplomás!"

Szerintem se, de ők úgy tesznek mintha így lenne, miközben maguk buknak le folyton!

tűz fal 2022.12.06. 13:26:13

@Gógita:
Nézd meg Boldikát. Állandóan az állítólagos diplomájáról beszél, miközben a 8 osztály se látszik meg rajta.

Gógita 2022.12.06. 13:28:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Nem mondom, hogy nem volt antiszemitizmus."

Annyi, mint bárhol máshol. 1990-ben/-ig a zsidóság nem volt téma. Senkit nem érdekelt. Esetleg szűk marginális csoportokon kívül. Meg a Kohn vicceken túl.

tűz fal 2022.12.06. 13:31:30

@Gógita:
Vagy példaként lehetne említeni az angol nyelv tudását. Állandóan fogást keresnek Orbán Viktoron meg Varga Juditon, hogy nem tökéletes a kiejtésük, Karácsony Gergely "hiperpasszív" angolja meg rendben van nekik.

sync 2022.12.06. 13:31:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A mostani válság mutatja, hogy milyen messze nézett a NER. Mit is mond Matolcsy?
Az, hogy az egyházakat támogatja a fidesz, az nem messzire nézés, hanem visszanézés egy sosem volt korra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.06. 13:31:52

@Gógita:

Azért volt az több is, vannak emlékeim.

5 évesen már tudtam, hogy zsidónak lenni szégyenletes dolog.

Gógita 2022.12.06. 13:33:05

@tűz fal: Félek Boldi nagyon is képzett, értelmiségi. Olyan, mint akik a jakobinus és a proletár diktatúrákat (mészárlásokat) is csinálták, vezették! Mint önjelölt társadalommérnökök. ("Akkor is megváltoztatom a világot, ha mind beledöglötök."- típus.)

Elvakult fanatikus és értelmes. A legveszélyesebb kombináció.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.06. 13:39:02

@sync:

Szükség van a kulturális légkör uralására.

A ballibek uralték sokáig, S az egyházi támogatés segíti az ellenirányt.

Ennyi az egész. Mert valőjában a Fidesz egy szekuláris párt.

Gógita 2022.12.06. 13:39:51

@sync: Kis szerencsével az ezer éves magyar egyház itt lesz még akkor is, amikor ezek a kormányok és ezek a politikusok, vagy te és én, már a feledés homályában!

Tehát, ha valaki MARADANDÓT akar támogatni...

Gógita 2022.12.06. 13:40:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "
5 évesen már tudtam, hogy zsidónak lenni szégyenletes dolog. "

Nem ugyanabban a körben mozogtunk, avagy nőttünk fel. :-)

sync 2022.12.06. 13:49:25

@Gógita:Ne viccelj! Miért kellene igazolnom? Köztudott. Orbán kénye-kedve szerint emel fel és taszít lel embereket. Semmilyen vagyonbiztonság nincs, mert azok a vagyonok Orbánéi.

Gógita 2022.12.06. 14:00:19

@sync: " Miért kellene igazolnom? Köztudott. Orbán kénye-kedve szerint emel fel és taszít lel embereket. Semmilyen vagyonbiztonság nincs, mert azok a vagyonok Orbánéi. "

Mert addig csak ellenzéki süket duma.

tűz fal 2022.12.06. 14:02:58

@Gógita:
Hát ebben nem egyezik a véleményünk. Boldika iszonyatosan buta. És szerintem valami kényszeres mentális problémája is lehet, mert látszik hogy nem normális.

Gógita 2022.12.06. 14:04:46

@sync: "Ne viccelj! Miért kellene igazolnom? Köztudott."

Az a baj, hogy az EU-EP is pontosan így gondolja!!! :-(
Meg a többiek, akiknek nem tetszenek a ker.dem.-nemzeti kormányok Magyarországtól, a lengyeleken át, újabban az olaszokig.

Minek igazolni bármit, ha tökéletesen elég a kívánt célhoz a vádaskodás? :-(

tűz fal 2022.12.06. 14:06:10

@sync:
Nyugodj meg, neked nem kell igazolnod semmit. A szektádnak Sorostól kapott elidegeníthetetlen joga van ahhoz, hogy bármilyen légből kapott hülyeséget mondtok, születési jogon igazatok van.

Gery87 2022.12.06. 15:45:27

"ne legyen valós hatalommal rendelkező, a kormánytól független államfő, mert ez diktatúrát okoz, de legalábbis kettős hatalmat. "

Márpedig az elnököt is válassza meg a nép!
És a nem szavazó választópolgárok mandátumát kapja meg az elnök!
Ha 20% nem szavaz akkor annyit. ha 40% akkor annyit...a maradék 60-80%-ot osszák fel az országgyűlés pártjai.
A pártokráciában ez még egy igazságosabb út.
Mindenképpen jobb mint a "lakosság háromnegyedének a felével kétharmadot kapni".

gigabursch 2022.12.06. 16:11:02

@Gery87:
No, ez érdekes megoldás lenne.
Ha csak a listán néznénk, akkor is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.06. 16:18:18

Nincs semmilyen maffiaállam Magyarországon. Maffiaállam van Szlovákiában ahol a politikával összefonódott bűnözök újságírót meg a barátnőjét lövetik le bérgyilkosokkal, meg Romániában, ahol Laura Condruta-Kövesi még "korrupcióellenes főügyész" korábanmagyar polgármestereket vegzált és csukatott le minden alap nélkül.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.06. 16:25:13

@tűz fal: @Gógita: Boldili román bérfejlesztéseihez: most jöttem megint Erdélyből, és van a Catavencii nevű Charlie Hebdo urtánzat, ezzel az aktális címlappal:

www.catavencii.ro/wp-content/uploads/2022/11/Catavencii-588-47-11.30-2022-mic_1_001.jpg

A címlap a Traiasca Romania Mare, Éljen Nagyrománia felirat alapján figuráz, azt jelenti, hogy Éljen Nincstelen Románia.

Gógita 2022.12.06. 16:41:15

Ma a legújabb ellenzéki trükk az, hogy elkezdték Orbánékra tolni, amiért nem fizet az EU!!!
Persze egy szót sem szólva arról, amit ők csináltak ezért az EU-ban, EP-ben, meg azt sem, hogyan szavazgattak az ORSZÁG és a KIFIZETÉS ELLEN!!!

Ők szabotálták el, és most Orbán a hibás!!!

Ügyes!!!

Gery87 2022.12.06. 18:05:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ez a jól működő társadalom alapja. "

Lófaszt!
Az hogy XY ismeri a NER-es XY-ont és emiatt ő dologtalan állást, meg állami megrendelést kap, pályázaton nyer....az nem "jó".
Meg állami pénzen vett ingóságok, magánhasználatra vett "céges" dolgok..
Szétfolyik a pénz a korrupcióval.

Ha megkapnánk az uniós pénzeket sem lenne semmi változás az átlagember számára.
Egy szégyen ami ebben az országban folyik.

Gery87 2022.12.06. 18:17:09

@Gógita:

"Persze egy szót sem szólva arról, amit ők csináltak ezért az EU-ban, EP-ben, meg azt sem, hogyan szavazgattak az ORSZÁG és a KIFIZETÉS ELLEN!!! "

"A Fidesz által az Európai Parlament határozatához benyújtott módosító indítvánnyal akadályozta volna meg, hogy az önkormányzatokon keresztül közvetlenül a vállalkozásokhoz eljusson az uniós pénz a kormány sikertelensége esetén. "

magyarul ha nem ők oszthatják szét, akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is!

tűz fal 2022.12.06. 20:24:08

@Gery87:
"A Fidesz által az Európai Parlament határozatához benyújtott módosító indítvánnyal akadályozta volna meg, hogy az önkormányzatokon keresztül közvetlenül a vállalkozásokhoz eljusson az uniós pénz a kormány sikertelensége esetén. "

Mert egyébként Brüsszelben biztosan tudják hogy kiknek kell adni azokat a pénzeket, és biztos nem azokat a patkányokat akarják kitömni vele, akik a "jogállamisági aggályokat" tollbamondják nekik két Bangóné filmforgatás között.

Ez megint egy újabb nyílt beavatkozási kísérlet.

tűz fal 2022.12.06. 20:31:31

@Gery87:
"Márpedig az elnököt is válassza meg a nép!
És a nem szavazó választópolgárok mandátumát kapja meg az elnök!"

Ez nem elég! Olyan választási rendszer kell, hogy ha nem a libernyákok nyernek - tehát nem demokratikus eredmény születik - akkor változtassák meg a szabályokat és ismételjék meg! Addig, amíg meg nem születik a demokratikus eredmény.

Érdekes módon akkor nem zavarta az ilyen Magyar Bálint féle faszfejeket a túlhatalom, amikor az MSZP parlamenti többségébe beszálltak koalíciós partnernek hogy két harmada legyen. Annak ellenére, hogy korábban hangoztatták, hogy soha nem fognának össze velük.

GyMasa 2022.12.07. 09:51:27

@sync:
Nemtudom feltünt-e, hogy anno pont a szoci kormányok alatt volt úgy, hogy a kölcsönöket közvetlenül lopták el.

Célkereszt 2022.12.07. 09:54:06

@GyMasa: Akkor fideszes voltam emiatt. Most ellenzéki amiatt, amit a Fidesz csinál.

GyMasa 2022.12.07. 09:56:22

@Gógita:
Mondjuk, azzal a résszel nem feltétlenül értek egyet, hogy nem voltak befolyásoló tényezök.
Azért a 2018-as, 24%-os eredményük csak a fidesz "árnyékában" volt "nem befolyásoló"!
Ha körülnézel Európában, akkor az a 24% az egy akkora eredmény, amivel egy nem jobbik jellegü párt ma simán kormányon is lehet (lásd a német zöldek 15%-os eredményét, amivel épp most teszik tönkre az egész országot).
Emlékszem, anno ment a sajnálkozás, a csúfos eredmény miatt, pont attól az msz(m)p-DK vonaltól, akik együtt sem értek el akkora eredményt...

GyMasa 2022.12.07. 10:05:10

@Gógita:
És, ne feledd, mekkora segítség volt nekik ebben a magyar cigányság, hiszen elég volt csak felbátorítani öket a "megélhetési bünözés" szlogenjének bedobásával elszabadítani, majd amikor a társadalom jogos önvédelme felébredt (merugye, ha a rendör nem megy ki ilyen esetekben, akkor csak idö kérdése, mikor hal meg valaki), akkor elég volt csak "barna esözni", amivel ugye automatikusan antiszemita is lett az ország, holott a zsid´pkat semmiféle atrocitás nem érte.

GyMasa 2022.12.07. 10:07:52

@Gógita:
Pont ez a koncepciós eljárások lényege!
Orbán egy esetben "mondhatta volna el a véleményét", ha az a beszéd egy knosszajárás lett volna, értsd, LEMOND, ÖRÖKRE visszavonul a politikától, és beleveszi az alkotmányba, hoyg ezután csak a brüsszel által kijelölt miniszterelnöke lehet az országnak, és ezen 100%-os többséggel sem lehetne változtatni.

GyMasa 2022.12.07. 10:10:00

@tűz fal:
Jaja, és milyen nagyvonalúan átléptek azon a tényen, hogy eleve nem is jelentkezhetett volna az akkori szabályok szerint arra a képzésre azzal a nyelvtudással...

GyMasa 2022.12.07. 10:17:04

@sync:
Én is kíváncsi vagyok ezeknek az állítólagosan "felemelt és elsülyesztett" emberek lsitájára...
Ha ez napi rutin lenne nála, akkor csak az elmúlt 10 évben lett volna ennek rengeteg példája, de nekem ilyenek rémlenek, hoyg Simicska (ami, szeirntem egy mübalhé volt, Lajosunk, nuygdíj elötti utolsó fedett akciója, a Jobbik bedarálására, teljes sikerrel), Aztán anno volt Lézerjani, akit kicsit háttérbe tettek, az "annyi vagy, amennyid van" jellegü kijelentése miatt, meg Kaleta, ugye nála azért nem az orbáni önkény a mögöttes ok, meg a csatornamászó Szájer, aki magától mondott le, de gyanús, hogy "meg lett kérve rá".
Sz´val, ezen ivül akad még valaki?

GyMasa 2022.12.07. 10:21:57

@tűz fal:
Attól a 2000+ éves Rómao jogrendnek még azért vannak ehhez hasonló alapvetései, amik segítenek a civilizáció fenntartásában:
- Azartatlanság vélelme, azaz a patásorbán csak akkor lesz hivatalosan is tolvaj, ha azért jogeröesn elítélik, nem csak bemondásra
- A vádló kötelessége bizonyítania a vádat, hiszen a legtöbb esteben nem is lehet bizonyítani egy büneset meg nem történtét.
- A tisztességes eljáráshoz való jog, amit pl. pont az EU tapos páros lábbal a jelenlegi koncepciós eljárásaival...

Gógita 2022.12.07. 10:29:30

@Gery87: "Az hogy XY ismeri a NER-es XY-ont és emiatt ő dologtalan állást, meg állami megrendelést kap, pályázaton nyer....az nem "jó".
Meg állami pénzen vett ingóságok, magánhasználatra vett "céges" dolgok.."

Leírtad a világ valós és normál működését!

Minden más csak hagymázas elmélet!!!

Gógita 2022.12.07. 10:31:17

@Gery87: "Ha megkapnánk az uniós pénzeket sem lenne semmi változás az átlagember számára.
Egy szégyen ami ebben az országban folyik. "

Ez nem igaz! Nem járod az országot! Vagy csak a rosszindulat.

Lépten nyomon van egy-egy megvalósult fejlesztés, még a kis falvakban is!

Gógita 2022.12.07. 10:34:16

@Gery87: ""A Fidesz által az Európai Parlament határozatához benyújtott módosító indítvánnyal akadályozta volna meg, hogy az önkormányzatokon keresztül közvetlenül a vállalkozásokhoz eljusson az uniós pénz a kormány sikertelensége esetén. "

magyarul ha nem ők oszthatják szét, akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is! "

Nem, ez annyiról szól, hogy ne kívülről akarják irányítani az országot!
Pl., ha megválasztottunk egy kormányzatot, akkor az kormányozzon, ne kerüljék meg külső hatalmak kívülről. (Mint ahogy nagyon szeretnék most is!)

Ez elég logikus.

Gógita 2022.12.07. 10:44:14

@Gery87: "az önkormányzatokon keresztül közvetlenül a vállalkozásokhoz eljusson az uniós pénz a kormány sikertelensége esetén"

És ez ugye úgy működne, hogy mondjuk a magyar, lengyel, olasz... kormányt Brüsszel/EU/EP sikertelennek nyilvánítja - nyilván mérésekkel, teljesen objektív és átlátható módon igazolva - és ezzel felhatalmazza magát, hogy ezen kormányokat kikerülve, átvegye adott ország irányítását!!!

Aha.

MEDVE1978 2022.12.07. 11:08:57

Ha jól emlékszem, anno jóval tematizáltabb kérdés volt, hogy Pozsgay Imre legyen-e a köztársasági elnök és mint olyan legyen-e jelentős hatalma. Az MDF és az MSZMP ezt elfogadta, mert Pozsgay azért inkább népi vonalú politikus volt, viszont az SZDSZ és a FIDESZ nem, egyrészt az antikommunizmusuk, másrészt az inkább urbánus jellegük miatt.

Ebből a szempontból ez egy nem elvi döntés volt, ami mérlegelte, hogy most jó-e a rendszernek egy erős köztársasági elnök. Az SZDSZ szerintem pár évvel később mindent megadott volna egy erős köztársasági elnökért, amikor Göncz lett az és kialakult az MDF-el való durva szembenállás.

Az tény, hogy valószínűleg egy erős köztársasági elnök és így egy kettős hatalom az jobban tud hatni egy országban a kompromisszumos hatalomgyakorlásra. Ha mondjuk a francia vagy az amerikai példát megnézzük, akkor ezekben az országokban a parlament és a szenátus kifejezetten fékezőerőként / kompromisszumkényszerként hat az elnökre.
A briteknél is hasonló a helyzet, csak ott a felsőház érintett, a király már nem szól bele semmibe.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.12.07. 11:14:06

Magyarnak kivételesen igaza van. Tényleg ők intézték el ezt a 2 dolgot. Emlékszem a négyigenes népszavazásra, meg gondolom az ellenzéki kerekasztalnál is ők vitték a prímet.

Azonban sokakkal ellentétben EZEKET FANTASZTIKUSAN JÓ DOLGOKNAK TARTOM.

Ez a 2 intézmény az, ami garantálja a magyarok függetlenségét. A nemzetközi tőkének a az a legjobb, ha rohadt gyenge bábkormányok vannak. Akkor ők azt csinálnak, amit akarnak. Csak gondoljunk bele, hogy milyen fasza is lenne, ha mondjuk a minelnök azt mondná, hogy nem írjuk alá a ukrán hitelt, és akkor rögtön lenne valami picsa koalíciós partner, aki feloszlatná a kormányt. Hamar megtanulnák, hogy azt kell csinálni, amit felülről megmondanak. Orbán nyilván már rég nem lenne minelnök.

A közvetlenül választott köztársasági elnök meg kiváló táptalaja a támogatottság nélküli MÉDIAELNÖKSÉGNEK, amihez elég valami híres ribancot a választás előtt 2 hónappal megfuttatni a faszbukon meg a TV-ben. Köszönöm, egyikből sem kérek.

Az arányos választástól mentsen meg minket a jó Isten!

GyMasa 2022.12.07. 12:54:58

@Gery87:
"Márpedig az elnököt is válassza meg a nép!"
Alapvetöen ezzel nincs problémám, de jelenleg a köztársasági elnöknek nem nagyon van erdemi jogköre...
- Aláírhat azonnal
- Visszzadhatja az adott törvényt aparlamentnek megfontolásra, de, ha egy betüt sem változtatva rajta iemét elfogadják, akkor alá KELL írnia
- Kérhet alktománybirósági normakontrollt és akkor eltörölhetik a törvényt, ha alkotmányellenesnek találják...

"És a nem szavazó választópolgárok mandátumát kapja meg az elnök!"
Melyik?
Ezt nem értem!
A jelenlegi?
És, mi van, ha ö nem is indult a választáson, mert nem akart, vagy mondjuk ad abszurdum HALOTT?
Akkor ki kapja a ezeket a szavazatokat?

"Ha 20% nem szavaz akkor annyit. ha 40% akkor annyit...a maradék 60-80%-ot osszák fel az országgyűlés pártjai."
Miért?
Ha olyan arányban fogod elosztani a nem szavazók szavazatait, amilyen arányban a jelenlevök szavaztak, akkor nem fog változni a szavazati arány, csak nagyobb lesz az illetöre leadott szavazatok száma...

"A pártokráciában ez még egy igazságosabb út."
Az a baj, hoyg az "igazságosság" szó ezek szerint nem ugyanazt jelenti mindkettönknek.
Arról nem is beszélve, hogy a fentiek alapján nem is változtatna az eredményen.

"Mindenképpen jobb mint a "lakosság háromnegyedének a felével kétharmadot kapni"."
Ha jól emlékszem az összellenzéki összefosás 1,9 millió szavazatot kapott tavasszal, a fidesz meg majdnem 3,1 milliót

Azon felül pedig az egész mondatod, egy csúsztatás...
"..a lakosság háromnegyedének..."
Egyrészt az nem háromnegyed, hanem kb 80%
"...a felével..."
54,1% volt. Azzal a fidesz BÁRMELYIK demokratikus országban gyözött volna.

"...kátharmaot kapni"
Ez pedig nem a v´lasztási rendszer hibája, hiszen a lsitás és közvetlenül választott képviselök aránya nem változott a rendszerváltáskori rendszerhez képest.
Az egyik változás a válsztási kerületek újradefiniálása volt, amire nem a fidesz hóbortja miatt volt szükeg, hanem egy 2007-es alkotmánybírósági határozat miatt, ami kimondta, hogy a körzetek határait újra kell definiálni, mert az elmúlt évek demográfiai változásai az mszp-nek kedvezö, spontán gerrymanderinget okoztak.
Ki volt kormányon 2007-ben?
A másik változás az a 2. forduló eltörlése volt, amivel, én személy szerint tökéletesen egyetértek...
Ideje volt kivenni a rendszerböl ezt az aljas elemet, amivel alapvetöen lehetett az eredményen változtatni, és választók akarata ellenére hatalomra kerülni.
Most elöre ki kell teregetnie minden pártnak, hogy hogyan képzeli el a hatalmat, majd erre kapnak (vagy ugye nagyon nem, mint az összefosás idei eredménye muatatja) felhatalmazást.

GyMasa 2022.12.07. 12:58:42

@Gery87:
Azok a pénzek "Magyarországnak " járnak és nem városoknak.
Tehát, logikus, hogy a kormány kapja meg azokat.
Ha városokat akarnak támogatni, akkor csináljanak "Városoknak járó pénzeket" és oda osztogassanak.
A családi pótlék is a gyereknek jár, mégsem a gyerek kapja meg.
Még akkor sem, ha a szülök elisszák a teljes összeget.

GyMasa 2022.12.07. 13:01:18

@Célkereszt:
Szeirntem meg hülye vagy, ha csak azért akarod visszahozni a másik tolvaj bandát, mert ezek is lopnak.
Én, speciel olyat szeretnék, akik nem lopnak.
Ezért, nálam a szocik és hasadványaik szóba sem jöhetnek.
És, Budapest a legjobb példája annak, hogy semmit nem változtak, tehát nekem van igazam!

GyMasa 2022.12.07. 13:02:22

@Célkereszt:
Értem, tehát nem tudod alátámasztani a kijelentésedet!
Mégcsak egy nyomorult felsorolássla sem.
Jellemzö...

GyMasa 2022.12.07. 13:04:53

@MEDVE1978:
Igen, ez úgy megy mélydemokratáéknál, hoyg amíg nekik kedvez a helyzet, addig nem kell változtatni rajta, de ahogy ellenül dolgozik, azonnal az ördögtöl való lesz, akkor is, ha elötte 100 évig jó volt...

GyMasa 2022.12.07. 13:06:30

@fofilozofus:
"Az arányos választástól mentsen meg minket a jó Isten!"
Igen, épp most teszi tönkre évtizedekre Németországot ennek az eredménye...

Célkereszt 2022.12.07. 13:15:11

@GyMasa: Troll tetszik lenni? Jobbos troll módszerrel operálsz. Végeztem veled.

GyMasa 2022.12.07. 14:17:10

@Célkereszt:
Nem, te vagy a troll.
Bedobsz egy állítást, miszterint orbán egy istenség, aki azt tüntet el és emel fel, akit csak akar és akit aztán, amikor kérem, hogy soroljon már fel egypárat az állítólagos ilyen emberekböl, azzal válaszol, hogy "Áltassam csak magam".
Majd, amikor számon kérem rajtad, hogy akkor hazudtál, letrollozol?

"Jobbos troll módszerrel operálsz."
Mivel, hogy számonkérem az állításod valóságtartalmát???
Ez az internacionalista-woke-fasiszták módszere, amikor megkérdezik, hogy "a szemednek hiszel vagy nekem?"
Nos, én a szemenek hiszek.
EZ jobbos trollá tesz?
A te szemedben igen, hiszen, ha megpróbálnád az agyadat használni, akkor egyböl jönne a kognitív disszonancia.

" Végeztem veled."
Miért érzem azt, hogy nincs nekem akkora szerencsém?

Gógita 2022.12.07. 16:54:35

Így megy:

"Az üzemanyagár-sapka megszüntetése egy újabb kormányzati megszorítás - jelentette ki szerdai, online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke."

Amikor bevezették azért visítottak, hogy miért vezetik be, miért nyúl bele a kormány a piac működésébe? Egyébként is hülyeség!...

Meg így:

"A meghatározó, sokak számára forrásként szolgáló külföldi oldalak közül az elsők között számolt be a fejleményekről a Reuters hírügynökség, amely cikkében azt írta: az ársapkát amiatt kellett feloldani, hogy az utóbbi napok pánikvásárlása, az importhiány, valamint a Mol százhalombattai finomítójának karbantartása miatt üzemanyaghiány alakult ki.

Cikkükben a szankció szó egyetlen alkalommal sem szerepelt, még abban a kontextusban sem, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató a szankciókat tette felelőssé a késő esti Kormányinfón. "

Ennyire nem manipulál a ballib sajtó...

Gery87 2022.12.07. 17:47:41

@Gógita:

Lófaszt, csak nem ismersz más működést!
Neked nem probléma a korrupció meg a döbrögiskedés ezért gy csinálsz mintha ez lenne a normális és egyetlen működési forma.

Gery87 2022.12.07. 17:50:59

@Gógita:

Sokfelé járok, ugyanaz a pusztulat kilátástalan szar van mint 20 éve.
Építenek pl játszóteret meg felújítanak valamit (aminek a felét ellopják) az csak a felszín.
A mélyben semmi nem változott.
"Üveggyöngyök" amit szétszórnak aztán örülj paraszt...

Gery87 2022.12.07. 17:53:00

@Gógita:

"Nem, ez annyiról szól, hogy ne kívülről akarják irányítani az országot! "

Ah, persze...Mert a NER olyan kurva becsületesen kezeli.
Ha megkapja az önkormányzat és arra költi amire akarja az nem irányítás.

Így lenne a normális, mindenhol:
Az állam/EU odaadja a lóvét a helyiek meg döntenek mire használják!
Mi a fasz köze van a távoli gecinek ahhoz hogy hol mi legyen?

Gery87 2022.12.07. 17:54:33

@Gógita:

jó hát mondtam, ki lehet lépni a picsába!
Ez egy gittegylet de vannak szabályai és bizonyos értelemben az állami szuverentást korlátozzák.
Ha ennyire nem tetszik akkor ki lehet lépni a fenébe.
De akkor a pénz se jön!

Gery87 2022.12.07. 17:59:08

@GyMasa:

Az országot egyre kisebb egységek alkotják, márpedig ezekben élsz, minél kisebb illetőségben minél kevesebb ember dönt a saját környezetéről, a lehető legtöbb ügyben, annál hatékonyabb a források felhasználása.
Az érved tehát elég centrista.
"ott fent döntsenek mindenről azt kész.."

Gery87 2022.12.07. 18:05:40

@GyMasa:

Mit nem értesz?????

"Márpedig az elnököt is válassza meg a nép!"
Alapvetöen ezzel nincs problémám, de jelenleg a köztársasági elnöknek nem nagyon van erdemi jogköre..."

Ki mondta hogy ez nem változtatható meg?
Kit rédekel hogy most milyen. senkit.
Ha lehetne választani elnököt nyilván úgy lenne értelme hogy a jogköre is bővülne.

"És a nem szavazó választópolgárok mandátumát kapja meg az elnök!"
Melyik?"

Mit melyik?

"Ezt nem értem!
A jelenlegi?"

A mindenkori.

"És, mi van, ha ö nem is indult a választáson, mert nem akart, vagy mondjuk ad abszurdum HALOTT?
Akkor ki kapja a ezeket a szavazatokat?"

A mindenkori megválasztott elnök.

"Ha 20% nem szavaz akkor annyit. ha 40% akkor annyit...a maradék 60-80%-ot osszák fel az országgyűlés pártjai."
Miért?"

mert abszurdum hogy a nem szavazók álláspontja nincs megjelenítve a képviseltben, a választási rendszerben!
Ha a lakosság X százaléka nem tart érdemesnek senkit hogy rá szavazzon, akkor nem is érdemlik meg hogy felettük, róluk döntsenek.

A másik lehetőség hogy ezek a képviselői mandátumok nem kerülnek kiosztásra.

"Ha olyan arányban fogod elosztani a nem szavazók szavazatait, amilyen arányban a jelenlevök szavaztak, akkor nem fog változni a szavazati arány, csak nagyobb lesz az illetöre leadott szavazatok száma...
"
Nem érted a dolgot.

"A pártokráciában ez még egy igazságosabb út."
Az a baj, hoyg az "igazságosság" szó ezek szerint nem ugyanazt jelenti mindkettönknek.
Arról nem is beszélve, hogy a fentiek alapján nem is változtatna az eredményen."

De változtatna csak nem érted az egészet ezek szerint.

"Egyrészt az nem háromnegyed, hanem kb 80%"

Úrsiten! 5%-al több!:)

"...a felével..."
54,1% volt. Azzal a fidesz BÁRMELYIK demokratikus országban gyözött volna."

54%-al kétharmadot kapni egy elég torz eredmény bárhol.

Gery87 2022.12.07. 18:15:52

@Gógita:

Fel lehet újítani egy óvodát, iskolát ha nincs tanár meg óvónő és hugyér szarér dolgoznak!...

Fel lehet újítani egy játszóteret, ha nincs gyerek....

utakat is lehet felújítani, de a tapsztalt szerint csiliárdokba kerül és 5 év alatt szarrá megy....mert korrupció van és szó szerint kispórolják az anyagot....

Lehet gyárakat építeni, ha kb bérrabszolgaként dolgoztatják a helyiket folyamatosban, 12 óráztatva, meg 2 éves munkaidőkerettel...

Lehet családbarátnak hazudni sok mindent ha a szülők már a szabadságuk semennyi százalékával nem fognak rendelkezni....aztán reménykedj hogy "elengednek ha beteg a gyerek"...

Akkor lényegi változás nincsen.

Ha nem lenne egy fillérrel se több a kasszában akkor is lehetne jobban csinálni és élhetőbbé tenni az országot!

GyMasa 2022.12.07. 19:00:05

@Gery87:
"Az országot egyre kisebb egységek alkotják, márpedig ezekben élsz, minél kisebb illetőségben minél kevesebb ember dönt a saját környezetéről, a lehető legtöbb ügyben, annál hatékonyabb a források felhasználása.
Az érved tehát elég centrista."
De, akkor is ez a rendszer, ennek a keretén belül kell működni.
Ha nem tetszik a rendszer, akkor meg kell változtatni.
Demokratikusan, azaz, hogy a többség egyetértsen vele.
Ez pont olyan, mint mondjuk a pedofilia.
Azt is tiltja a törvény.
Ha te mégis pedofilkodni akarsz, akkor vagy abörtönt kockáztatod, vagy szépen gyűjtesz elég támogatót, hogy tegyék legálissá.

"ott fent döntsenek mindenről azt kész.."
Nem "mindenről", hanem csak az országos dolgokról.
A helyi dolgokról helyben kell dönteni.
Teljesen úgy beszélsz, mintha a balos önkormányzatok szentek lennéenk, holott pont elégmegnézni Budapest legutóbbi 3 évét...
Szerintem az ellenzéki városvezetés olyan szemtelenül lop, hogy az felháborító.

GyMasa 2022.12.07. 19:14:21

@Gery87:
"Ki mondta hogy ez nem változtatható meg?"
Meg lehet.
Mögé teszel egy 2/3-ot és máris olyanra csinálod, amilyenre akarod!

"Kit rédekel hogy most milyen. senkit."
Akkor miáért akarod megváltoztatni?
Látod, ez az alapvető probléma.
Fogsz egy alapvetően teljesen érdektelen témát, megkeresed benne a "worst case" problémát (ami érint legalább 100 embert világszerte), majd az egészet úgy adod elő, mintha eljött volna az armageddon, ami MINDENKIT érint.
És, akkor elkezdődik a kampányolás, hogy a 100 ember kedvéért, akinek a 80%-a pont szarik is az egészre amúgy, ki akarod fordítani a világot a sarkából...

"Ha lehetne választani elnököt nyilván úgy lenne értelme hogy a jogköre is bővülne."
Lenn-lenne... Ha a nagyanyámnak kerekei lettek volna, akkor villamos lett volna.
Fingreszelés...

"A mindenkori."
Milyen mindenkori???
Egy bármilyen választáskor van egy jelenleg is a tisztséget viselő személy, és van legalább egy kihívója.
Ezek közül ki kapja meg a nem szavazók szavazatát a te világodban?

"A mindenkori megválasztott elnök."
NINCS olyan, hogy MINDENKORI meg MEGVÁLASZTOTT egyben...
A mindenkori kizárja, hogy válasszák. Mert, akkor nem lehetne mindenkori.

"mert abszurdum hogy a nem szavazók álláspontja nincs megjelenítve a képviseltben, a választási rendszerben!"
Miért lenne az?
A VÁLASZTÁSNAK pont az a lényege, hoyg aki elmegy az választ.
Aki nem megy el, az vagy nem akar, vagy nem tud véleményt nyilvánítani!
Ha pedig a nemszavazókat is hozzáadnád mondjuk a fidesz eredményéhez, akkor valóban is meglenne a 2/3-juk. (sőt, valmami 75% körüli eredményük lenne)
Nem értem, mit akarsz ezzel elérni?
Mert, ha azt, hoyg a nem szavazókat autómatikusan az ellenzék ellen szeretnéd rendelni, azzal meg az a probléma, hogy aki nem megy el, annak nincs akkora problémája a jelenlegi rendszerrel, hogy elmenje ellene szavazni.
Azaz valójában inkább a mostani rendszer maradásában érdekelt.

"Ha a lakosság X százaléka nem tart érdemesnek senkit hogy rá szavazzon, akkor nem is érdemlik meg hogy felettük, róluk döntsenek."
Pedig, ez a demokrácia lényege!
Ott van a szavazati jogod, ha nem élsz vele, kvázi elfogadod, bármi is legyen az eredmény.

"A másik lehetőség hogy ezek a képviselői mandátumok nem kerülnek kiosztásra."
De, nincsenek ilyenek! Mindegyik mandátum sorsa eldől a választásokon.

"Nem érted a dolgot."
Az simán lehet, ezért is kérdeztem, de látom, hogy nem fogok értelmes választ kapni...

"De változtatna csak nem érted az egészet ezek szerint."
Akkor magyarázd már el, hogy mire gondolsz!
Vagy titok???

"Úrsiten! 5%-al több!:)"
Ott már mindegy, de lényeg, hogy amit javasolsz az megintcsak fingreszelés, hiszen az eredményen nem fog érdemben változtatni.

"54%-al kétharmadot kapni egy elég torz eredmény bárhol. "
Az csak a választási rendszertől függ, a mélydiktatúra nagy britanniában ezzel az eredménnyel 90% feletti fidesz parlament lenne. Meg a szintén banánköztársaság Franciaországban is...

Gery87 2022.12.07. 20:59:06

@GyMasa:

"De, akkor is ez a rendszer, ennek a keretén belül kell működni."

A NER keretein belül? Ami azt mondja hogy nem kapod meg a pénzt ha nem én adhatm úgy ahogy én akarom.

"Ha nem tetszik a rendszer, akkor meg kell változtatni.
Demokratikusan, azaz, hogy a többség egyetértsen vele."

Így van. Erre kevés az esély.
Ezért lehetett volna az egyetlen út egy alku a fidesz meg az Eu között.
De láthatóan egyik sem érdekelt benne annyira.

"Ez pont olyan, mint mondjuk a pedofilia.
Azt is tiltja a törvény.
Ha te mégis pedofilkodni akarsz, akkor vagy abörtönt kockáztatod, vagy szépen gyűjtesz elég támogatót, hogy tegyék legálissá."

Elég szélsőséges példa, nem hinném hogy a helyi közösségi önigazgatás olyan megítélés alá esne mint a pedóság.

"ott fent döntsenek mindenről azt kész.."
Nem "mindenről", hanem csak az országos dolgokról."

Mivel az önkormányzatiságot a fidesz bedarálta, ezért minden döntés állami. sajnos.

"A helyi dolgokról helyben kell dönteni.
Teljesen úgy beszélsz, mintha a balos önkormányzatok szentek lennéenk, holott pont elégmegnézni Budapest legutóbbi 3 évét..."

A többsége fideszes.
A pénzek nagy részéről így fideszes önkormik döntenének ma.

"Szerintem az ellenzéki városvezetés olyan szemtelenül lop, hogy az felháborító. "

ahogy a fideszes is.
De ha a pénzeket ők kapnák jobban láthatóvá válna hogy ki mennyire hatékonyan kezeli és nem lehetne kifogás hogy "nem mi döntöttünk róla hanem az állam ennyit adott, bocs"

GyMasa 2022.12.07. 21:14:55

@Gery87:
"A NER keretein belül? Ami azt mondja hogy nem kapod meg a pénzt ha nem én adhatm úgy ahogy én akarom."
Látod, az abaj, hogy te el sem tudod képzelni, hogy a piacon érvényesülj...
A mai világ annyira kitárult, hogy az egész világ az ügyfeled lehet.
Felejtsétek már el ezt az "állam tőgyén lógást!"
És, ha ez sikerül, akkor kinyílik előtted egy teljesen másik világ!

"Így van. Erre kevés az esély."
Ami ugye azt jelenti, hogy NINCS IGÉNY az általad felvázoltakra!

""Ezért lehetett volna az egyetlen út egy alku a fidesz meg az Eu között.
De láthatóan egyik sem érdekelt benne annyira."
Mikor érted már meg, hogy az internacionalista woke-fasiszta eleit nem "MEGÁLLPODNI akar, hanem eltaposni orbánékat, hogy egy szervilis, gyarmati helytartót tegyenek a helyére, aki örömmel kiárúsítja nekik az országot!
Csak orbánnal kapcsolatban csúnya pofonba szaladtak bele, hiszen az öreg dörzsöltebb, mint a komplett EU politikai elit.
(mondjuk, ez nem orbán érdeme, hanem a gyenge ellenfeleké..)

"Elég szélsőséges példa, nem hinném hogy a helyi közösségi önigazgatás olyan megítélés alá esne mint a pedóság."
Nem a megítélésen van a hangsúly, hanem, azon, hogy hogyan tudsz változást elérni.
A módszeren.

"Mivel az önkormányzatiságot a fidesz bedarálta, ezért minden döntés állami. sajnos."
Akkor mégis miért akarod, hoyg a nem létező önkormányzatok közvetlenül kapjanak pénzt???
Komolyan nem értem, hogy te nem gondolkozol, mielőtt leírsz valamit?

"A többsége fideszes.
A pénzek nagy részéről így fideszes önkormik döntenének ma."
És, erre vannak konkráét számaid is, vagy ezeket csak úgy hallod?

"ahogy a fideszes is."
Ezt már többször megbeszéltük, hoyg egyrészt ez a kifogás csak terelés arról, amit karácsonyék csinálnak Budapesten, másrészt pedig, minek cseréljünk le egy oylan tolvajbandát, amelyik őgyel arra, hogy ne vágja le az arany tojást tojó tyúkot, egy olyanra, amelyik bizonyítottan nem ügyel rá?

"De ha a pénzeket ők kapnák jobban láthatóvá válna hogy ki mennyire hatékonyan kezeli és nem lehetne kifogás hogy "nem mi döntöttünk róla hanem az állam ennyit adott, bocs" "
Ugyan már!
Nézd már meg, mi folyik Budapesten?
Az a töketlen banda még rendesen lopni sem tud!
Baszki, 12 év alatt nem tanulták meg, hoyg nem kell sunnyogni, mert ha lebuknak. a fidesz az utolsó utáni bőrt is lehúzza az esetről propaganda értelmeben...
Pl. ott van a Budapesti városháza ügye.
IOtt sem suinnyogniuk kellett volna, hanem az egészet nyíltan és gátlástalanul csinálni, ahogy a fidesz!
Gerinces lett volna?
Nem!
Adott volna támadási felületet a fidesznek ellenük?
Nem, hiszen nem titkoltak semmit!
DE ezt SEM tudták megtanulni 12 év alatt!

Gery87 2022.12.07. 21:17:32

@GyMasa:

"Meg lehet.
Mögé teszel egy 2/3-ot és máris olyanra csinálod, amilyenre akarod!"

Én nem akarnék a mandátumok felével kétharmadot!
ez egy fasz rendszer.

"Kit rédekel hogy most milyen. senkit."
Akkor miáért akarod megváltoztatni?"

mert szerintem nem jó.

Látod, ez az alapvető probléma.
Fogsz egy alapvetően teljesen érdektelen témát, megkeresed benne a "worst case" problémát (ami érint legalább 100 embert világszerte), majd az egészet úgy adod elő, mintha eljött volna az armageddon, ami MINDENKIT érint."

Neked érdektelen, szerintem meg az elmúlt 30 évnek a rendszerváltás bajainak egyik forrása.

"Ha lehetne választani elnököt nyilván úgy lenne értelme hogy a jogköre is bővülne."
Lenn-lenne... Ha a nagyanyámnak kerekei lettek volna, akkor villamos lett volna.
Fingreszelés..."

fingreszelés a faszod, csak nem érdekel mert szerinted nem szükséges.

"A mindenkori."
Milyen mindenkori???
Egy bármilyen választáskor van egy jelenleg is a tisztséget viselő személy, és van legalább egy kihívója.
Ezek közül ki kapja meg a nem szavazók szavazatát a te világodban?"

-az elnök.
-vagy senki.
Az országgyűlés meg annyival rendelkezik, annyit oszt el, ahányan szavaztak.

"A mindenkori megválasztott elnök."
NINCS olyan, hogy MINDENKORI meg MEGVÁLASZTOTT egyben...
A mindenkori kizárja, hogy válasszák. Mert, akkor nem lehetne mindenkori."

sajnálom hogy értelmezési problémáid vannak. pedig teljesen világos.
Mindig van választott elnök egy ilyen elnöki rendszerben, ezért "mindenkori"....tehát nem személytől függő.
ez összezavart hát bocs.

"mert abszurdum hogy a nem szavazók álláspontja nincs megjelenítve a képviseltben, a választási rendszerben!"
Miért lenne az?"

Ha a lakosság X százaléka nem szavaz akkor a nevükben ne hozzon döntést senki.

"A VÁLASZTÁSNAK pont az a lényege, hoyg aki elmegy az választ."

ha a választásra felkínált indulók egyike sem elég ahhoz hogy bizalmat adj neki, az is egy választás, döntés.
lehet választani a barna fos meg a fekete között, csak nem akarok.

"Aki nem megy el, az vagy nem akar, vagy nem tud véleményt nyilvánítani!"

ha nem döntesz az is egy vélemény.
Te úgy kezeled őket mintha nekik "mindegy lenne". ez koránt sincs így.
Kérdezz me bárkit aki nem szavaz, az fogja mondani hogy "mindegyik szar".
Nem azt hogy "nekem mindegy, nekem mindegyik jó."

"Ha pedig a nemszavazókat is hozzáadnád mondjuk a fidesz eredményéhez, akkor valóban is meglenne a 2/3-juk. (sőt, valmami 75% körüli eredményük lenne)"

Miért adnánk hozzá?
Ki mondta hogy ők fideszesek? ha azok miért nem szavaztak?

"Nem értem, mit akarsz ezzel elérni?"

Beszélgetünk?

"Mert, ha azt, hoyg a nem szavazókat autómatikusan az ellenzék ellen szeretnéd rendelni,"

Lófaszt!
Semelyik párthoz nem akarom rendelni, pont ez a lényeg.Vagy az erősebb jogkörrel bíró választott elnök kapja meg és képezzen ellensúlyt ahogy más demokráciákban is, vagy ne legyen belőle mandátum.
megakadályozva hogy kevés részvétel mellett is lehessen kétharmaddal kormányozni vagy kormányt alakítani.

"azzal meg az a probléma, hogy aki nem megy el, annak nincs akkora problémája a jelenlegi rendszerrel, hogy elmenje ellene szavazni."

ezt csak te gondolod így, ha a felkínált alternatíva nem opció a számára akkor koránts sem erről van szó.
legközelebb valószínű én sem megyek szavazni mert bár utálom a fideszt, az ellenzék soraiban sincs senki aki megfelelne nekem mint alternatíva!
A távollétemmel pedig nem akarom legitimálni a fideszt se az ellenzéket!

"Azaz valójában inkább a mostani rendszer maradásában érdekelt."

nem biztos.

"Pedig, ez a demokrácia lényege!"

nem ez. ez a mai rendszer lényege csak. Ami a pártoknak kedvez, az elitnek.
Mely azon alapul: mindenképp legyen működő kormány, minden hatalom legyen azoké akik bejutnak,a többiek le vannak szarva...

"Ott van a szavazati jogod, ha nem élsz vele, kvázi elfogadod, bármi is legyen az eredmény."

nem így működik.
van hogy a felkínált pártok, "csomagok" egyik sem valós választási lehetőség.

"A másik lehetőség hogy ezek a képviselői mandátumok nem kerülnek kiosztásra."
De, nincsenek ilyenek! Mindegyik mandátum sorsa eldől a választásokon."

ez van most igen, én meg azt mondom már egy jó ideje hogy ez nem jó!

"Nem érted a dolgot."
Az simán lehet, ezért is kérdeztem, de látom, hogy nem fogok értelmes választ kapni..."

elkopnak az ujjaim, de ha nem érted akkor az a te bajod.
Nem kell egyetérteni csak legalább értelmezd.

Ott már mindegy, de lényeg, hogy amit javasolsz az megintcsak fingreszelés, hiszen az eredményen nem fog érdemben változtatni."

de, leírtam miért.

"54%-al kétharmadot kapni egy elég torz eredmény bárhol. "
Az csak a választási rendszertől függ, "

így van, van arányos rendszer is!

"a mélydiktatúra nagy britanniában ezzel az eredménnyel 90% feletti fidesz parlament lenne. Meg a szintén banánköztársaság Franciaországban is... "

És mondta bárki hogy ez jó? nem.
haza példát hoztam ennyi.

Gery87 2022.12.07. 21:18:26

@GyMasa:

"Látod, az abaj, hogy te el sem tudod képzelni, hogy a piacon érvényesülj...
A mai világ annyira kitárult, hogy az egész világ az ügyfeled lehet.
Felejtsétek már el ezt az "állam tőgyén lógást!"
És, ha ez sikerül, akkor kinyílik előtted egy teljesen másik világ!"

Akkor szólj a NER-nek meg lölőnek hogy ne lógjon rajta baszod:)
Nem én vagyok az embered.

Gery87 2022.12.07. 21:19:06

@GyMasa:

"Ami ugye azt jelenti, hogy NINCS IGÉNY az általad felvázoltakra!"

lehetséges, bár nem is vázolta fel eddig senki az embereknek ezt.
Nem tudjuk.

Gery87 2022.12.07. 21:20:42

@GyMasa:

"Mikor érted már meg, hogy az internacionalista woke-fasiszta eleit nem "MEGÁLLPODNI akar, hanem eltaposni orbánékat, hogy egy szervilis, gyarmati helytartót tegyenek a helyére, aki örömmel kiárúsítja nekik az országot!"

Ne kiabáljál!
Semmi iylen nem lesz meg fogjuk a pénzeket.
Ők "feltételeket" szabnak, húzzák az időt, és erre verik majd a mellüket...Orbán meg majd elmondhatja hogy győztek brüsszel felett.
cica harc ez.

Gery87 2022.12.07. 21:22:17

@GyMasa:

"Akkor mégis miért akarod, hoyg a nem létező önkormányzatok közvetlenül kapjanak pénzt???
Komolyan nem értem, hogy te nem gondolkozol, mielőtt leírsz valamit?"

Mert akkor nincs kifogás hogy ki mer költi helyben és miért.
Számon lehet kérni az ellenzéki és fideszes önkormit is hogy mit hogyan és miért.
nem lehet kifogás hogy "erre kaptunk, ennyit, ez van" .

Gery87 2022.12.07. 21:28:25

@GyMasa:

"És, erre vannak konkráét számaid is, vagy ezeket csak úgy hallod?"

hogy az önkormányzatok többsége fideszes?
ez tény baszki.

hu.wikipedia.org/wiki/2019-es_magyarorsz%C3%A1gi_%C3%B6nkorm%C3%A1nyzati_v%C3%A1laszt%C3%A1s

maramaros.ro/wp-content/uploads/2022/04/orszag.png

"Ezt már többször megbeszéltük, hoyg egyrészt ez a kifogás csak terelés arról, amit karácsonyék csinálnak Budapesten,"

Nem tudom konkrétan mit csinálnak és le is szarom, mivel nem szavazok rájuk és nem ott élek.

GyMasa 2022.12.07. 22:10:42

@Gery87:
"Én nem akarnék a mandátumok felével kétharmadot!
ez egy fasz rendszer."
Akkor te nagyon-nagyon rövid ideig lennél hatalmon, vagy nagyon kellemetlen kompromisszumokat kellene kötnöd, hogy hatalmon maradj...

"mert szerintem nem jó."
Akkor tessék végigmenni az úton!
Csak akkor lehet elfogadni, amit akarsz, ha mögé teszed a megfelelő támogatást...

"Neked érdektelen, szerintem meg az elmúlt 30 évnek a rendszerváltás bajainak egyik forrása."
Az lehet, de a mostani választás világosan megmutatta, hogy ezzel az ötlettel nagyon is egyedül vagytok...
Innetől fogva elképzelhető, hoyg nem mindenki jön szembe az autópályán, hanem te...
Nem mondom, hogy nincs igazad, csak annyit, hogy ideje elgondolkodni rajta...

"fingreszelés a faszod, csak nem érdekel mert szerinted nem szükséges."
Nekem nincs bajom a mostani rendszerrel, és te egyrészt nem mutattál rá semmilyen kritikus példára, ami maitt meg kellene változtani másrészt azt sem igazán írtad le, hogy mit javasolsz helyette?
Merugye, választani úgy lehet, ha van mit...

"-az elnök.
-vagy senki.
Az országgyűlés meg annyival rendelkezik, annyit oszt el, ahányan szavaztak."
Elképzelhetőnek tartod, hogy ezt konkrét számokba öntöd, mert nekem ezt eddig, azokból, amiket leírtál, nem sikerült elképzelni semmi életképeset...

"sajnálom hogy értelmezési problémáid vannak."
Te nem tudsz világosa fogalmazni.
" pedig teljesen világos."
Neked.

"Mindig van választott elnök egy ilyen elnöki rendszerben, ezért "mindenkori"....tehát nem személytől függő."
Igen, de miért akarsz szavazatokat adni a jelenlegi elnöknek?
Egy választás lényege az, hogy eldöntsük, KI LESZ az utódja.

"ez összezavart hát bocs."
Akkor most értelmezési problémáim vannak, vagy nem tudsz értelmesen fogalmazni?

"Ha a lakosság X százaléka nem szavaz akkor a nevükben ne hozzon döntést senki."
Csak ismételni tudom magam!
A szavazati JOG egy JOG és nem KÖTELESSÉG!
INdíts népszavazást, hogy legyen kötelező szavaznia mindenkinek, és akkor figyelembe lesz véve a véleményük!

"ha a választásra felkínált indulók egyike sem elég ahhoz hogy bizalmat adj neki, az is egy választás, döntés.
lehet választani a barna fos meg a fekete között, csak nem akarok."
Akkor is elmehetsz, pl. leadni egy érvénytelen szavazatot.
Ismétlem:
Aki otthon marad, az a változatlanságra szavaz!

"ha nem döntesz az is egy vélemény."
Igen, de mindenki tisztában van vele, hogyan működik a rendszer.

"Te úgy kezeled őket mintha nekik "mindegy lenne". ez koránt sincs így.
Kérdezz me bárkit aki nem szavaz, az fogja mondani hogy "mindegyik szar".
Nem azt hogy "nekem mindegy, nekem mindegyik jó.""
Igen, de pl, én az idén a kutyák helyett a fideszre szavaztam, mert nekem az alternatíva annyira taszító volt, hogy inkább a fideszre szavaztam!
Azaz, aki nem megy el szavazni, az igenis nincs annyira elégedetlen a jelenlegi rendszerrel

"Miért adnánk hozzá?"
Te mondtad.
"Ki mondta hogy ők fideszesek? ha azok miért nem szavaztak?"
Mert annyira nem érdekelte őket, vagy nem voltak az országban, vagy ki tudja.
A váélasztás lényege, hogy a leadott szavazatok döntenek...
Basszameg az EGÉSZ világon így működik MINDEN kiszabott választás!
Akkor te miért erőlteted ezt a hülyeséget!
Azt nem értem, miért nem reklamálsz a gravitáció ellen!

"Beszélgetünk?"
Ez nekem egyre időrablóbb, és fájdalmasabb...

"Semelyik párthoz nem akarom rendelni, pont ez a lényeg."
Figyelj már:
Ha a 199 képviselő helyett csak 51 lenne, az miért lenne szerinted demokratikus?

"megakadályozva hogy kevés részvétel mellett is lehessen kétharmaddal kormányozni vagy kormányt alakítani."
Nem.
51 képviselőnek is van 2/3-a.
Arról nem is beszélve, ha esetleg azt szeretnéd, hogy ez legyen, akkor 100 fő esetén SEMMIT nem tudna a parlament csinálni, hiszen az 50%+1 sem lenne meg...
Folyt...

GyMasa 2022.12.07. 22:10:52

Folyt...

"ezt csak te gondolod így, ha a felkínált alternatíva nem opció a számára akkor koránts sem erről van szó."
Akkor tessék olyan alternatívát ajánlani, ami megmozdítja az embereket!
Ennyire egyszerű!
kb 8 éve pofázom azt az ellenzéknek, hogy nem egymástól kell 50-100 000 szavazatot elhappolni, hanem meg kellene próbálni megszólítani a kb 3 millió passív szavazót...
Csakhogy a mai ellenzék olyan mértékben inkompetens és elrugaszkodott a valóságtól, hogy még arra sem képesek, hogy valami olyat hazudjanak, amire mondjuk 100 000 ember ráharap a 3 millióból... (ez ugye a 3%-a a nem szavazóknak)

"legközelebb valószínű én sem megyek szavazni mert bár utálom a fideszt, az ellenzék soraiban sincs senki aki megfelelne nekem mint alternatíva!
A távollétemmel pedig nem akarom legitimálni a fideszt se az ellenzéket!"
Ehhez minden jogod megvan!
Én pont az ellenkező irányból jöttem.
2010-ben szavaztam gyurcsány ellen, utána senkit nem éreztem úgy, hogy képviselne engem! Legközelebb 2019-ben szavaztam a kutyákra.

"nem biztos."
Az biztos, hogy nem érdekelt _ELÉGGÉ_ az elküldésükben, mert akkor elmenne szavazni...

"nem ez. ez a mai rendszer lényege csak. "
Igen, a mai rendszer demokratikus.
A többség véleménye érvényesül.
AZ, hogy 54% az 54%-ot vagy 2/3-ot eredményez, mér csak részletkérdés.

"nem így működik."
De, pontosan így működik!

"van hogy a felkínált pártok, "csomagok" egyik sem valós választási lehetőség."
Így van, de értsd már meg, hogy azzal, hogy ezt gondolod, azt támogatod, hogy alkalomadtán maradjon minden a régiben...
Ha tényleg a kormáynváltást szeretnél, akkor elmennél szavazni.

"ez van most igen, én meg azt mondom már egy jó ideje hogy ez nem jó!"
Már megint az egész világgal mész szembe.
Nem is értem, miért vitázok veled ilyen triviális dolgokról...

"elkopnak az ujjaim, de ha nem érted akkor az a te bajod.
Nem kell egyetérteni csak legalább értelmezd."
AKkor fogalmazz érthetően.
Tudod, az is része a vitának, ha a másik nem érti, akkor vagy befejezed a vitát, vagy megpróbálsz lemenni a szintjére.

"de, leírtam miért."
Változtatni akkor sem fog.

"így van, van arányos rendszer is!"
Van, igen, meg van durván aránytalan is.
Szóval, nem mondhatod, hogy egyéni rendszer van Magyarországon...

"És mondta bárki hogy ez jó? nem.
haza példát hoztam ennyi. "
De, vannak demokratikus országok, ahol másképpen van!

GyMasa 2022.12.07. 22:14:39

@Gery87:
"Akkor szólj a NER-nek meg lölőnek hogy ne lógjon rajta baszod:)
Nem én vagyok az embered. "
Te tényleg ennyire nem tudod áértelmezni, mit írok le?
Felejtsd már el a NER-t meg lölö-t!
RÓLAD van szó!
Amíg te is az államtól várod, hogy gondoskodjon rólad, addig mindig is ilyen kormány fog hatalomra kerülni!
NEKED KELL függetlennek lenned, hogy objektíven tudd látni a helyzetet!
Te is elmehetsz otthonról, ha nem tetszik amit látsz.
Vagy maradhatsz, és elindíthatod a saját magad is a változást, de ahhoz az kell, hogy leszakadj az állami tőgyről!
( semmi állami állás, mit önkormányzat, egészségügy, állami hivatalok, stb)

GyMasa 2022.12.07. 22:16:03

@Gery87:
"lehetséges, bár nem is vázolta fel eddig senki az embereknek ezt."
Igen, ezt várom tőled méár egy jó ideje, de folyamatosan lepattanok rólad...

"Nem tudjuk. "
Igen, és ekkor az a megoldás, hogy továbbra sem írod le, hogy mit akarsz, csak csodálkozol, hogy senki nincs veled...

GyMasa 2022.12.07. 22:17:05

@Gery87:
"Mert akkor nincs kifogás hogy ki mer költi helyben és miért.
Számon lehet kérni az ellenzéki és fideszes önkormit is hogy mit hogyan és miért.
nem lehet kifogás hogy "erre kaptunk, ennyit, ez van" . "
Azt írtad, hoyg a fidesz felszámolta az önkormányzatokat, azaz nem léteznek.
Akkor hogyan akarsz nekik közvetlenül pénzt adni?

GyMasa 2022.12.07. 22:22:11

@Gery87:
"hogy az önkormányzatok többsége fideszes?
ez tény baszki."
Akkor közvetlenül az önkormányzatoknak adni a pénzt, az ugyanúgy azt fogja eredményezni, hoyg a NER-nél köt ki...
HACSAK
Nem fordul meg a dolog, és az EU CSAK NEM fideszes önkormányzatokat támogatna, amikor az EU pontosan ugyanaz a szarfaszú banda lesz, csak az ellenkező irányba, mint a NER.
És, ráadásul a kisebbséget támogatná.
Gratulálok, íg lehet biztosítani, hogy TÉNYLEGESEN is ellopják az EU-s pénzeket, csak pont nem a fideszesek, hanem az ellenzék!
Csak gratulálni tudok a bölcs ötletedhez!

"Nem tudom konkrétan mit csinálnak és le is szarom, mivel nem szavazok rájuk és nem ott élek. "
AKkor, baszod, minek pofázol róla?
Ráadásul igenis fontos lenne, hoyg figyeljél, mert pontosan azt kapnád kormáynon is, meg az ország többi részében is, amit az ellenzéki többség Budapesten csinál!
Teljes inkompetencia és korrupció!
Az külön felháborító, hogy nem figyelsz rá, de osztod az észt!

Gery87 2022.12.07. 22:52:18

@GyMasa:

"Akkor te nagyon-nagyon rövid ideig lennél hatalmon, vagy nagyon kellemetlen kompromisszumokat kellene kötnöd, hogy hatalmon maradj..."

Ezt hívják úgy hogy konszenzusos demokrácia.
De ha itt most végig a fidesz kétharmadát akarod védeni meg ezt az aránytalan a pártoknak kedvező rendszert, akkor bele se keleltt volna kezdened!
Már jó ideje beszélünk erről, nem értünk egyett.
Nem érted. nem érdekel.
hagyjuk ezt. nem fogok megint kisregényt írni, késő van.

Gery87 2022.12.07. 22:54:07

"egyedül vagytok..."

kik? én magam nevében beszélek.

"Innetől fogva elképzelhető, hoyg nem mindenki jön szembe az autópályán, hanem te...
Nem mondom, hogy nincs igazad, csak annyit, hogy ideje elgondolkodni rajta... "

Nem mintha lett volna erről bármi össztársadalmi vita, de mindegy.
úgy csinálsz mintha le lett volna már ez beszélve X éve.

Gery87 2022.12.07. 22:54:36

@GyMasa:

"Ez nekem egyre időrablóbb, és fájdalmasabb..."

nekem is úgyhogy nem írok sokat.

Gery87 2022.12.07. 22:55:57

@GyMasa:

Miből szűrted le hogy "gondoskodni kell rólam"?
Ki a tököm várja az uniós pénzt mint a megváltást ha nem a NER?
Ki élősködik közpénzen ha nem a NER?

Nem tudom miről beszélsz? Hogy jövök én ide?

Gery87 2022.12.07. 22:57:22

@GyMasa:

Pénz + önkormányzat viszonylatában a fejelsztséekrül és közfeladatokról van szó.
Senki nem beszélt arról hogy az önkorminka kell megváltania a vállakozásod meg az életed!
NEm tudom hogy sikerült ide terelni a témát. de nincs semmi alapja.

tűz fal 2022.12.08. 09:26:45

@Gery87:
"Pénz + önkormányzat viszonylatában a fejelsztséekrül és közfeladatokról van szó."

A kormány esetében is, csak a kettős mércéjűek az egyikről tudomást sem vesznek, a másikat felnagyítják. Az önkormányzatoknál ugyanúgy hasznosul a pénz egy része, más részét meg ellopják. Az EU pedig egy szinten a kormánynál is feljebb van, egy korrupt lobbiszervezet, tele korrupt tetvekkel, mint SMS Ursula, tehát az is ugyanaz. Mégis érdekes módon - a korrupt EU ami a kormányunknál feljebb van a hierarchiában nem fáj a korrupcióról ajvékoló libernyákoknak - a korrupt önkormányzatok, amik a kormánynál lejjebb vannak a hierarchiában nem fájnak a libernyák ajvékolóknak. Csak a kormány. Kettős mérce.

GyMasa 2022.12.09. 16:16:33

@Gery87:
"Ezt hívják úgy hogy konszenzusos demokrácia."
Igen, épp most iszom a levét annak, hogy egy 15%-os kis zöld párt éppen a szakadékba kormányozza az EU vezető gazdaséágát!
Remek!
Büszke lehetsz arra, hogy a demokrácia nevében 15% képes erre!

"De ha itt most végig a fidesz kétharmadát akarod védeni meg ezt az aránytalan a pártoknak kedvező rendszert, akkor bele se keleltt volna kezdened!"
Miért ne lehetne ez a vélaményem?
Csaktán nem vagy antidemokratikus?

"Már jó ideje beszélünk erről, nem értünk egyett."
Bizonyhogy nem!
A többpárti koalíció egy roppant kértékony dolog, főleg úgy, ha egy 2. fordulós megállapodás eredménye!
Most pl Németországot abba az irányba vezetik, amivel csak a szavazók 15%-a értett anno egyet.

"Nem érted. nem érdekel."

Te nem érted.

"hagyjuk ezt. nem fogok megint kisregényt írni, késő van. "
Miért nem fogalmazol tömören?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása